Адвокати: Бездействието на властите постави в риск живота на всички в съдебните палати

Залите са малки, без прозорци, не могат да се проветряват, коридорите са тесни и струпването на граждани е неизбежно.

© Николай Дойчинов

Залите са малки, без прозорци, не могат да се проветряват, коридорите са тесни и струпването на граждани е неизбежно."Дневник" публикува отвореното писмо от авторитетни адвокати до членовете на Висшия съдебен съвет и председателите на всички съдилища в страната. Заглавието е на "Дневник".


Уважаеми колеги,


Народното събрание отказа да поеме отговорност и да обяви съдебна ваканция въпреки безпрецедентната ситуация, която застрашава здравето и живота на всекиго.
Даваме си сметка, че вероятно за това допринесе както противопоставянето на голяма част от адвокатите в страната, така и липсата на подходяща за информирането на гражданите разяснителна кампания, че точният смисъл на понятието "съдебна ваканция" не означава прекратяване на дейността на съдилищата.


Споделяме становището, изразено от Висшия адвокатски съвет и редица адвокатски колегии, че без работеща съдебна система няма държава. Споделяме и възмущението, че въпреки множеството предупреждения за развитието на заболяването,


от март досега не бяха взети ефективни мерки, не бяха направени своевременно законодателни промени,


даващи възможност да се ограничи физическото присъствие в съдебните палати, като се гарантира разглеждането на делата онлайн при ефективно упражняване на правото на защита.


Бездействието на властите обаче не може да е причина да се поставят в изключителен риск животът и здравето на всички ни.


От факта, че не беше обявена съдебна ваканция, не следва, че правосъдието обективно ще може да работи пълноценно в условията на задълбочаващата се здравна криза. И без съдебна ваканция в открито съдебно заседание ще се разглеждат все по-малко дела поради множеството болни и контактни участници в производствата.


Вече са много случаите на заразени и контактни съдии, прокурори, адвокати и служители, броят им се увеличава лавинообразно. За съжаление вече има починали.


Делата се отлагат масово, а тези, които все пак се разглеждат в открито заседание, протичат непълноценно поради изключителното напрежение и страха от зараза.


Служителите, които правят възможна работата и на съда, и на страните, са поставени в нетърпима ситуация - под огромно натоварване заради отсъстващите си колеги и под угрозата на увеличаващ се риск за собственото си здраве и това на своите близки.


Условията в сградите на Софийския районен съд - Наказателно отделение, и на специализираното правосъдие са абсолютно несъответни на изискванията за работа в условия на епидемия - залите са малки, без прозорци, не могат да се проветряват, коридорите са тесни и струпването на граждани е неизбежно. Не могат да се проветряват и редица кабинети на съдии, прокурори и служители, които работят в тези сгради.


Напълно неприемливи и опасни за здравето на работещите в тях, на адвокатите и гражданите са и помещенията на повечето деловодства. Подобна е ситуацията и в много други съдилища в страната.


Водени от загриженост и съпричастност и разтревожени от трагичната статистика и информацията за състоянието на здравната система, ние считаме, че в тази ситуация е абсолютно наложително временно преустановяване разглеждането на дела в открити съдебни заседания във всички съдилища в страната,


с изключение на делата по чл. 329, ал. 3 от Закона за съдебната власт и тези, които осигуряват защита на правата


на живот, свобода, най-добрия интерес на децата и съдебния контрол върху административните актове, свързани с извънредната епидемична ситуация.


Надяваме се, че това ще подпомогне опитите за справяне с изключителното тежкото изпитание, пред което сме изправени и със сигурност ще вдъхне малко повече сигурност и спокойствие на магистратите, служителите, адвокатите и гражданите.


Даниела Доковска - адвокат от София
Емилия Недева - адвокат от Пловдив
Милен Ралчев - адвокат от Варна
Ина Лулчева - адвокат от София
Васил Т. Василев - адвокат от София
Мария Шаркова - адвокат от Пловдив
Елисавета Пенчева - адвокат от Кърджали
Снежана Стефанова - адвокат от Пловдив
Евелина Божикова - адвокат от Пловдив
Орлин Търновалийски - адвокат от Пловдив
Мариана Брага - адвокат от София
Величка Джамбазова - адвокат от Варна
Станко Кралев - адвокат от Бургас
Ваня Траянова - адвокат от София
Константин Симеонов - адвокат от София
Илиян Василев - адвокат от София
Тихомир Цаков - адвокат от София
Ася Стоянова - Манджукова - адвокат от София
Румяна Радкова - адвокат от София
Златка Стефанова - адвокат от София
Георги Гатев - адвокат от София
Емануил Профиров - адвокат от София
Трендафил Трендафилов - адвокат от София
Енчо Динев - адвокат от София
Светлин Тодоров - адвокат от Варна


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (32)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1788 Неутрално

  Това обаче са маститите адвокати, които имат заделени ресурси, дали и останалите мислят така?
  Няма угодия, едни искат да работят, други да не работят...

 2. 2 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2418 Неутрално

  Нали адвокатите искат шарката съд да е отворена. Сега кво искат.

 3. 3 Профил на АмброзСП
  АмброзСП
  Рейтинг: 1051 Любопитно

  Половината звилят-затваряй,другата половина блеят-не затваряй!!!"адвокати",СЪР!

  Има три вида истина-моята,твоята и ИСТИНАТАП!Говоря,пиша и правя това,което искам! 21.11.21 - черна дата за БЪЛГАРИЯ
 4. 4 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1829 Неутрално

  До коментар [#3] от "АмброзСП":

  то има ли едно нещо за което да има 100% единствено. И двете страни са прави и решението е ясно, но трудно изпълнимо. Считано от 01.01.2021 г. следва всички дела (занапред, а в последствие и назад) да бъдат електронизирани и въведени в единния портал за електронно правосъдие. Започва задължително електронно връчване на книжа на адвокати (банки и други учреждения), предвидени са и електронни съдебни заседания. Остава да видим дали ще въведат всичко това. Ако това стане, работата на съда може да бъде пълноценна и в условията на подобна пандемия. Ще се улесни документооборота, от друга страна ще бъде и доста природосъобразно - само в СГС на ден се депозират около и над 40 хил страници документи. Представете си колко хартия е това и дори половината от тях да бъдат занапред депозирани в електронен вариант ще е супер.

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 5. 5 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1790 Неутрално

  Аман от мрънкачи! Вдеки сам може да си реши да работи или не, да прави бизнес или да си стои вкъщи! Държавата, та държавата, ще кажеш че сме малоумни.

 6. 6 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4140 Неутрално

  " Вече са много случаите на заразени и контактни съдии, прокурори, адвокати и служители, броят им се увеличава лавинообразно. За съжаление вече има починали."

  Не са само работещите в съдебната система в това положение ! Сходно е положението с учителите, администрацията, лекарите са най - засегнати ! Втората вълна на вируса ни свари напълно неподготвени, при работещи хотели, молове, ресторанти....., които сега едва започват да се ограничават, когато новозаразените са по две - три хиляди за денонощие.....

 7. 7 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1829 Неутрално

  До коментар [#6] от "samoedin":

  лекарите са най-засегнати .. това е все едно да кажеш, че на война войниците са най-засегнати - ами естествено. Това им е работата. Миньорите са най-засегнати от срутвания, лекарите при зарази, пожарникарите от изгаряния и задушавания при пожари .. всяка подобна професия има и типичните си рискове.

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 8. 8 Профил на tintiri
  tintiri
  Рейтинг: 365 Неутрално

  Това е адвокатско лоби на магистратите,затова са в подкрепа на затварянето.Влиятелни адвокати и магистрати така са се оплели в зависимости,че е страшна работа.
  Какъв е проблемът делата да се гледат при закрити врати-само страните по делото,адвокати и свидетели да присъстват.
  По тази логика трябва да се затворят и хранителни магазини и всички производства.

 9. 9 Профил на kvasimodo
  kvasimodo
  Рейтинг: 1916 Неутрално

  Априори - всеки адвокат има интерес да отлага колкото се може повече. Няма да пиша какъв е този интерес, че модераторите на Дневник ще ме отрежат за обида.
  По тази логика всички да спрем да работим. Господа съдиите нека се размърдат , че има доста хора, които чакат решения по делата си.
  Ами ако утре затворим магазините, болниците, полицията и т. н. какво ще стане?

  "Което беше порок стана обичай" - Сенека
 10. 10 Профил на Александър
  Александър
  Рейтинг: 39 Неутрално

  Кой го итересува мнението на някви адвокати ? Всеки може да стане адвокат в днешно време. Тяхното мнение тежи толкова колкото и да на обикновения гражданин.

 11. 11 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1829 Неутрално

  До коментар [#9] от "kvasimodo":

  ми ако има съдебна ваканция по бързо ще дойдат и решенията по делата на гражданите, щото те съдиите не се прибират да пият кафе. Те ходят на работа - просто се гледат определен тип дела за този период от време - не всички. В останалото време съдиите могат да наваксат (и го правят) с писането на решения по други дела.

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 12. 12 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1829 Неутрално

  До коментар [#10] от "Александър":

  адвокатите дават мнение за собствената си професионална сфера. Гражданинът какво разбира от процесуалните правила и изобщо механизмът на работа? То щото всеки разбира от всичко сме на това дередже.

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 13. 13 Профил на Al Tikvone
  Al Tikvone
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Кой го итересува мнението на някви адвокати ? Всеки може да стане адвокат в днешно време. Тяхното мнение тежи толкова колкото и да на обикновения гражданин.
  До коментар [#10] от "Александър":

  Същото важи и за мнението на някакви си прокурори Всяка мутра може да стане прокурор в днешно време . Тяхното мнение тежи толкова , колкото и на Сарайте и Шиши

  Because they're afraid that there's more to reality than they have confronted. That there are doors that they're afraid to go in, and they don't want us to go in there either, because if we go in we might learn something that they don't know. And that makes us a little out of their control. Ken Kesey
 14. 14 Профил на nniikkii
  nniikkii
  Рейтинг: 586 Неутрално

  Е, нали до вчера тук беше пълно с адвокати, които громяха всяка една мярка – затваряне, маски, всичко?!?

 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 18. 18 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1968 Неутрално

  Адвокати, съдии, прокурори, следователи и разсилни да спират работа и да заминават доброволци в ковид-отделенията. Така ще разберат най-после как се изкарват пари с честен труд.

 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 26. 26 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3462 Неутрално

  Е, нали до вчера тук беше пълно с адвокати, които громяха всяка една мярка – затваряне, маски, всичко?!?
  —цитат от коментар 14 на nniikkii


  Четеш ли статията преди да пишеш
  25 - ДВАДЕСЕТ И ПЕТ цифром и словом адвокати почти всички от София и Пловдив
  са написали въпросното антрефиле

  25 в сравнение с ДВАТА ХИЛЯДИ и ОТГОРЕ адвокати само в София

  и почти ДВАДЕСЕТТЕ ХИЛЯДИ адвокати в България са не капка

  ами по-малко от капка в морето

  Все едно 25 форумни юнаци да поискаме ЛЕГАЛИЗИРАНЕ на БЕСОВИЦАТА

  в смисъл ПРОМИСКУИТЕТА - безразборното съжителство демек

  Та и тука тъй

 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 29. 29 Профил на nniikkii
  nniikkii
  Рейтинг: 586 Неутрално

  До коментар [#26] от "Hawaii":

  Да, и?! Редакцията, очевидно, промотира искането им. Естествено, защото е на контра на това, което се прави. През март бяха писмата на другите – отваряй, веднага, раздигай, разпускай. Помниш ли?

 30. 30 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7830 Неутрално

  Как бездействия, всеки ден са по телевизиите. Вече ще почнат и от чешмите да излизат.

 31. 31 Профил на kvasimodo
  kvasimodo
  Рейтинг: 1916 Неутрално

  До коментар [#11] от "bludniq_sin":

  Благодаря за инфото. За пореден път се убеждавам,че човек когато не е наясно, не бива да коментира. Имам напредвид себе си.

  "Което беше порок стана обичай" - Сенека
 32. 32 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 1034 Неутрално

  Е, нали до вчера тук беше пълно с адвокати, които громяха всяка една мярка – затваряне, маски, всичко?!?
  —цитат от коментар 14 на nniikkii


  На българина не можеш му угоди, като затвориш съдилищата 'АМА ЩО ТАКА", като не ги затвориш "АМА ЩЕ НИ УМОРИТЕ В СЪДА ВЕ"!

  И пресата е така, само чака стъпка на правителството в някаква посока и веднага излиа критичен материал!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK