"Болни и здрави на едно място". Кой може да съди държавата заради хаоса

Има предпоставки за завеждане на колективен иск от множество хора, чието право на живот е засегнато от липсващата организация и продължителните системни неадекватни действия на управляващите, смятат адвокати.

© Георги Кожухаров

Има предпоставки за завеждане на колективен иск от множество хора, чието право на живот е засегнато от липсващата организация и продължителните системни неадекватни действия на управляващите, смятат адвокати.Текстът е препубликуван от "Свободна Европа".


Липса на легла, на лекари и апаратура, закъсняла или изобщо не дошла линейка, невъзможност за достъп до лекарства или консултация с доктор. Това могат да бъдат само част от основанията за съдебни искове срещу България в резултат на хаоса в здравната система, настанал тази есен, заради пандемията от COVID-19. Примери за конкретни ситуации се появяват всеки ден, а броят на заразените расте.


Едно от тези дела ще бъде заведено от Мария Тенчева. Нейният баща почина от коронавирус в болницата в Своге, където не е имало респиратор, с който той да бъде обдишан. Той стига до отделението за COVID-19 в този град след като в продължение на два дни не може да бъде настанен в болница в София. Нищо че според статистиките на Министерството на здравеопазването по това време е имало свободни места в столицата.
След смъртта на баща си Мария се разболява на свой ред от коронавирус, а на сина й се налага да облече предпазен костюм и да опакова мъртвия си дядо в болницата в Своге. След това и да го изнесе оттам.


Към 10 ноември общо инефктираните в страната достигнаха близо 79 000 души. В болници се лекуват над 4000 пациенти. И въпреки че още през март беше публикувано разпределение на леглата за заболели, в много лечебни заведения няма места. Там, където ги има, често няма апаратура или медицински специалисти. На този фон през лятото със заповед на здравния министър леглата в болнични стационари са били намалени със стотици. В последните седмици пък те бяха увеличени по настояване на премиера Борисов.


"Това, разбира се, са само част от основанията. Искове могат да заведат не само болни или близки на починали, а и самите лекари, защото липсващата организация и прехвърлянето на цялата отговорност върху тях на практика им пречи да упражняват правото си на труд по безопасен начин", обяснява пред "Свободна Европа" адвокатът и експерт по медицинско право Мария Шаркова.


Юристката твърди, че основанията за съдебни искове срещу България могат да се намерят във всички случаи, в които Спешна помощ не може да окаже своевременна медицинска помощ поради недостиг на лекари или линейки или намален капацитет; в случаите на липсваща апаратура за лечение на тежко болни пациенти в болница, определена за лечение на пациенти с COVID-19.


Заявката за първото дело


"Всичко това, което се случи с татко, а сега се случва и на мен, просто е недопустимо. Не знам как да го квалифицирам и как да го обясня по друг начин. Това е хаос, какъвто не съм си представяла, че ще видя", казва Тенчева в телефонно интервю за "Свободна Европа".


"Надявам се да се оправя и когато това се случи, ще предприема всякакви стъпки, в това число и съдебни. Защото смятам, че това ще бъде от полза за хората, които тепърва ще изпадат в такава ситуация", казва тя. По думите й тя вече е разговаряла с адвоката си, но конкретните стъпки ще уточнят след като тя се възстанови от заболяването.


"Нищо, че говоря в бъдеще време. Категорична съм, че ще потърся отговорност на системата", допълва Тенчева, която след кончината на баща си сама се сблъсква "с всички недомислици и пълната липса на всичко" в болниците.


Продължението на случая "Своге"


След като сама е возила баща си от болница на болница в София, Мария Тенчева се карантинира вкъщи. Няколко дни по-късно развива симптоми и с това започва "ново ходене по мъките".


Първоначално общувах с моя общопрактикуващ лекар, после започнах да пия антибиотик, но в един момент изпитах страшна тежест в гърдите. С тези думи Мария започва втората серия от разказа си за сблъсъка с организацията в България.


След като започва стягането в областта на гръдния кош, тя вика линейка. "Обадих се в 19.30 вечерта. До 22.30 нямаше нито вест от линейката. Консултирах се с доктори по телефона, на приятелски начала. Реших, че може и да не ми е толкова спешен случаят. Даже се обадих на 112 - "да им кажа, че аз съм дъщерята на онзи човек, който почина в Своге. И че понеже знам, че имат много работа, им казах, че мога да изчакам - ако има по-спешни случаи, нека те бъдат с приоритет", казва Тенчева.


"След като ми благодариха, от 112 затвориха телефона и ми се обадиха на следваща сутрин след 5 часа. Уточних, че аз май не съм за линейка и че ще отида в "Пирогов", разказва тя.


Болни и здрави на едно място


На следващия ден Мария отива в "Пирогов". "До този момент не си бях правила тест, защото бях сигурна какво ми е, но болките в гърдите продължаваха. Имах нужда от рентген. За да се случи това, трябваше да мина през тест. И в този момент каква беше изненадата ми: дори да искаш да предупредиш, че си контактен на болен и имаш всички симптоми, т.е. че си потенциално болен - това няма значение за системата. Има си "ред", а той е - всички болни и здрави на едно място", продължава с разказа си жената.


"Първо ти мерят количеството кислород в кръвта - на всички с една и съща машинка, без никаква дезинфекция. Просто не искам да си мисля болните колко здрави хора заразяват", спомня си тя.


След като ти бъде назначен бърз тест, трябва да дадеш личните си данни, а за това трябва да влезеш до регистратурата - отново без значение дали си болен или здрав, казва Тенчева. "Опашката на регистратурата в болницата пък е точно до рентгена, даже двете опашки се смесват. А за рентген изчакват само доказано заразените. Та това е инкубатор на коронавирус, не болница", смята Мария.


"Имаше толкова много хора, а на мен ми беше толкова лошо, че просто си тръгнах. На следващия ден, сутринта в 7.30, отидох до поликлиниката до вкъщи, където има рентген", казва тя.


На въпрос не излага ли много хора на опасност, след като отива на място, където няма отделение за заболели от коронавирус, Тенчева обясни: "Да, давам си сметка, че е опасно. Но аз бях цялата опакована, дезинфекцирах сама, за да съм сигурна, че наистина има дезинфекция, а не като в "Пирогов". Минах със спирт дори там, където са стояли дрехите ми, бях с маска, стоях настрана от всички и избрах час с максимално малък брой пациенти. Разберете ме - след това, което се случи на семейството ми и на фона на това колко лошо ми беше - просто реших, че трябва сама да се погрижа за себе си. Видях, че т.нар. здравна система не се грижи за нас", завършва разказа си тя.


Тенчева вече има и формалното доказателство, че е болна - положителен тест за COVID-19. Но все още никой не я поставил под карантина. Тя е убедена, че "тези, които стоят зад случващото се, просто трябва да понесат отговорността си".


"Емблематичен пример"


Според адвокат Мария Шаркова, която е запозната със случая на семейството, Тенчева има основания да търси правата си.


"В случая "Своге" имаме емблематичен пример за това как пациентът не е получил спешна помощ за продължителен период от време, като накрая е настанен в лечебно заведение, което обективно не може да му окаже необходимата медицинска помощ именно заради тежки системни и структурни проблеми, създадени от държавата", смята юристката.


По думите й в случаи на недостиг на легла в болници и оказване на несвоевременна и недостатъчна медицинска помощ отговорност не може да се търси от Центъра за спешна медицинска помощ или конкретната болница. Причината е, че "липсващата организация е допусната от страна на държавата. Недостигът на персонал, консумативи и апаратура при неконтролирана епидемия, не е по вина на болницата, а по вина на държавата".


Всяка държава, която е страна по Европейската конвенция за правата на човека, има позитивното задължение да защитава правото на живот на всеки гражданин. Това означава, че държавата е длъжна активно да взема мерки за защита живота и здравето на гражданите, обяснява Шаркова.


Тя отчтита, че "епидемията не може да бъде напълно контролирана, заради липсата на конкретно лечение и ваксина", но последиците могат да бъдат ограничени чрез взимане на своевременни мерки, създаване на ясна и стройна организация и съставяне на план, базиран на научни доказателства и данни.


Това например означава предварително да се предвидят и планират редица въпроси като организацията на извънболничната и болничната помощ, взаимодействието между различни лечебните заведения и други органи, конкретни мерки при различно ниво на заболяемост и тежко болни пациенти.


"Свободна Европа" се обърна към съветниците на министър-председателя и към Министерството на здравеопазването с искане да получи плана за справяне с епидемията. Властите още от пролетта твърдят, че такъв план се разработва.


До този момент отговори не са получени.


Според Шаркова предварителното планиране означава "промени в законодателството, които да бъдат приложими при активиране на различни мерки, а не да се гасят пожари, да се тича след събитията, да се издават заповеди, да се променят спешно правила и да се взимат различни хаотични мерки".


Кой може да търси отговорност от държавата


По думите на Шаркова всеки близък на починал, който не е бил хоспитализиран навреме и не е получил достатъчна медицинска помощ, може да търси отговорност от държавата.


Отговорност може да търсят и пациенти с различни заболявания, които не са получили помощ заради претоварената система, както и пациенти, които са останали без лекарства в резултат на дефицит (например антикоагуланти за бременни жени).


"Отговорност могат да търсят и медицинските специалисти, защото липсващата организация и прехвърлянето на цялата отговорност върху тях на практика им пречи да упражняват правото си на труд по безопасен начин", допълва юристката.


Мария Шаркова припомня, че според решение на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) отговорност от държавата може да се търси, когато системен или структурен недостатък във функционирането на болничните услуги води до лишаване на пациент от достъп до спешна помощ.


"Необходимо условие е властите да са знаели или да е трябвало да знаят за този риск, но да не са предприели необходимите мерки, за да ограничат или коригират тези системни проблеми. Тези недостатъци също така, трябва да са довели до непосредствена заплаха за живота на пациентите, включително и за този на конкретния пациент. Така например по делото "Айдодгу срещу Турция" се установява, че е липсвало оборудване за оказване на спешна медицинска помощ на недоносени новородени и не е имало места за прием на такива бебета в болниците в цял един район. Това е следвало да се идентифицира от властите и да се предприемат своевременни мерки, доколкото няма данни този проблем да е възникнал внезапно и за него да са допринесли непредвидими и неочаквани обстоятелства.


Възможност за колективен иск


На въпрос дали евентуални подобни искове могат да бъдат индивидуални или има възможност и за колективен иск от страна на пострадали пациенти, юристката коментира, че е солидарна с тезата на адвокат Михаил Екимджиев, изразена пред Mediapool.


"Начинът на управление на епидемията в България създава предпоставки за завеждане на колективен иск от множество хора, чието право на живот е засегнато от липсващата организация и продължителните системни неадекватни действия на управляващите", каза Шаркова.


"Действията на други европейски държави при същите данни за заболяемост като в нашата държава (но с доста по-добър капацитет на здравните системи) доказват, че поведението на властите в България противоречи на всякакви разумни научни аргументи", допълни тя.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (141)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 2. 2 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1243 Неутрално

  Направо да заплачеш с глас. Поне публикувайте телефона на Бойко, та да може да им праща превоз, на който каквото му трябва, спартан хеликоптер боен кораб или нещо друго, щото иначе не става.

 3. 3 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2203 Неутрално

  В Германия граждани заведоха дело срещу държавата и Меркел за това,че е превърнала страната в електронен концлагер. Тук кога?

 4. 4 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 2867 Любопитно

  Според мен може и трябва да се съди държавата заради непредоставяне на здравни услуги. Ако аз като гражданин не си плащам данъците, вкл. здравните осигуровки, държавата без проблем ще ме осъди, ако тя не си изпълнява задълженията би трябвало да е същото. Жалко за починалия човек, няма да е само той, уви.

 5. 5 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2121 Неутрално

  Жалко за хората ,които са загубили живота си , могат да съдят и държавата и медиците ,но уважаемата дама знае много добре, че основната причина за пълния хаос и липса на техника ,медици и обурудване е именно факта ,че държавата е създала условия ,при които над 4.5 милиона души ,живеещи тук на територията , живи и здрави ,нямат нито един лев здравна вноска в солидарната система на здравеопазване ,по този начин се прави социализъм ,а същите тези 4.5 милиона очакват здравно обслужване като в елитните западни болници при нужда .Всичко е така ,както казва уважаемата дама ,но нещата почват от там ,че в системата цари хаос поради липса на пари и заплащане на медиците за труда им ,а това води до прехвърляне на пациентите от един на друг субект ,което е довело и до смъртта в случая .Хубаво е да се водят дела и да има осъдени , но е редно и тези ,които водят делата ,да бъдат включени законово в солидарния модел с реални 8% от доходите си , защото най много недоволни са именно крайно нуждаещите се ,но невнасящи нищо от данъците си ,инвалиди ,пенсионери ,държавни служители ,при всичките уважения към здравните им нужди ,това са възможностите на системата,за да изискваш ,първо трябва да си дал ,а не обратното .

 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 7. 7 Профил на Lazarus
  Lazarus
  Рейтинг: 976 Неутрално

  Хаосът го създадоха на първо място медиите. С тези истерични статии, всеки който вдигне температура иска да е в болница. Оттам болниците са препълнени и не могат да обслужат реално нуждаещите се. Също и мисля, че бизнесът е в правото си да заведе индивидуални, или колективни искове, заради забраната да работи и да се прехранва.

 8. 8 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 1186 Неутрално

  Трябва да се съди не държавата формално, а пряко опг герп и още по пряко депутати и министри. Щото ако се осъди, "държавата", ще бъде разплатено с общите пари, т.е. от нашите данъци. Трябва да се конкретизира, че не държавата, а определена партия, която е власвала над 10 години, не е използували тази власт, за да осигури здравето и живота на хората. А да, да не забравяме че управляващите са не само герп, а и обединените идиоти и неформално и дпс и пп воня на магарешки.

  мурзилка
 9. 9 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3427 Неутрално

  Щом адвокати и Мангъров са подпукали вируса, работата ша са опрай.
  https://www.24chasa.bg/mnenia/article/9214699

  Еретик
 10. 10 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2404 Неутрално

  Съдите не съдите- казаха ви да си седите на задните части!
  Погледнато от другата страна всеки, който не е ползвал маска реално е съпричинител и разпространител на заразата...

 11. 11 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2404 Неутрално

  Миже да съди само този, който докаже, че е бил съвестен през това време, но е загубил близък човек в следствие на небрежност от страна ба управляващите и здравните органи!

 12. 12 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2203 Неутрално

  Хаосът го създадоха на първо място медиите. С тези истерични статии, всеки който вдигне температура иска да е в болница. Оттам болниците са препълнени и не могат да обслужат реално нуждаещите се. Също и мисля, че бизнесът е в правото си да заведе индивидуални, или колективни искове, заради забраната да работи и да се прехранва.
  —цитат от коментар 7 на Lazarus  До коментар [#7] от "Lazarus":

  Това не е вярно. В нашият град в болницата в Спешното има само трима пациенти,като единият от тях е пияница. "Препълнените" болници са само по медиите...

 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 14. 14 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 1186 Неутрално

  До коментар [#12] от "deaf":

  Ни го уборвай, мола ти се. Щот неговия родител е лекар и той си мисли, че поради това е 300% осведомен за ситуацията, навсякъде в страната.

  мурзилка
 15. 15 Профил на WWW
  WWW
  Рейтинг: 456 Неутрално

  хаоса в здравната система, настанал тази есен, заради пандемията от COVID-19.
  ------------

  каква е тази пандемия?
  "пандемия" има само по медиите.

  И това че Свободна Европа раздухва истерията показва от къде идва тази жега.
  Свободна Европа е инструмент на ЦРУ и Държавния департамент на САЩ.

  А Дневник е на грантове на Америка за България.

  Цел едно е изпълнена - свалиха Тръмп, с мощно гласуване и манипулация по пощата.
  А мощното гласуване по пощата доиде като резултат от К19 истерията.

 16. 16 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 1186 Весело

  Нещо днес се успаха дневникарите, де е сутрешната сводка? ААА, я откога е светло.

  мурзилка
 17. 17 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2033 Неутрално

  Малей наглоста няма граници. Ама защо само ще съдите държавата, направо я закрийте! Да няма България, да изва тук Евразия, имат 10-тина ваксини, 20-тина лекарства.. в Раша Ковид няма, те са образец на държава справила се с вируса!
  А ищцата защо не е опазила баща си, защо гори маски, блъскаше се в тълпата и вряскаше протим предпазните мерки, нали нямаше вирус, .....

  Русия- проказата на планетата Земя.
 18. 18 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 1186 Любопитно

  Хмм, нещо се бави в сайта на министерството на здравеопазването, не са качили данните за епидемичната обстановка за предходната седмица, а тази вече е по средата си? Между другото, наоколо наблюдавам болни от грип и други ОРЗ. Явно най-после грипа си влезе в сезона.

  мурзилка
 19. 19 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1500 Неутрално

  Тези дето не спазваха елементарните мерки, участваха в метежи, затваряли им устата с маски, футболни агитки дето не можели да не ходят на мач, разни антивакдъри, леви метежници сега щели да съдят държавата.
  Аз пък мисля,бче е време най накрая държавата да се хване в ръце и да осъди по горе посочените като предумишлени убийци. А не да стои и да гледа как нарушават правилата.

 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 21. 21 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2523 Неутрално

  До коментар [#5] от "edin drugii":

  А корумпираната Здравна каса, която е каца без дъно и която бива систематично източвана от поредните управляващи и от подопечните им директори на здравни заведения ? А стопираната от мадридския идиот здравна реформа , която така и не беше осъществена от следващите правителства ? Доверието в здравната осигурителна система е ниско, защото е публична тайна, че там се краде на едро,чрез фалшиви здравни пътеки и защото плащаш ,не плащаш здравни осигуровки, винаги доплащаш като нивото на лечение , особено в болниците е под всякаква критика.

 22. 22 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2404 Весело

  Или какво излиза, че най-напред Радев и Борисов трябва да ги осъдят защото ходиха без маски сред толкова много хора...
  Едният на националните тържества , а другия - по църквите...
  Някак си не върви всички да свалят маските и да се превърнат в потенциални разпространители на заразата, а след това държавата да им е виновна... ПРИ ВСЕ ЧЕ БЯХА ПРЕДУПРЕДЕНИ и дори имаха предостатъчно информация как и колко хора умряха в другите държави

 23. 23 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2404 Неутрално

  До коментар [#22] от "Аз съм българче обичам наште планини зелени":

  (Настроение- объркано!)

 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 25. 25 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 812 Неутрално

  Нито онзи с юмрука, нито "отровните", нито записите, нито Васил Божков, нито блокадите, зурлите и тъпаните, вандализма и мръсотията, атаките срещу полицаите успяха да съборят Борисов, но пълният провал на здравната система за ограничаване на епидемията, ще го направи! Изложи се, Борисов! Мислиш си , че ги разбираш нещата, че слагаш най- добрите да ръководят здравеопазването, но се провали. Няма нищо по- важно от здравето. Провалиш ли се в тази област, няма нито бизнес, нито пари, нито доверие.

 26. 26 Профил на crq18506084
  crq18506084
  Рейтинг: 538 Неутрално

  Хаосът го създадоха на първо място медиите. С тези истерични статии, всеки който вдигне температура иска да е в болница. Оттам болниците са препълнени и не могат да обслужат реално нуждаещите се. Също и мисля, че бизнесът е в правото си да заведе индивидуални, или колективни искове, заради забраната да работи и да се прехранва.
  —цитат от коментар 7 на Lazarus


  А фармацевтичният бизнес дали е нещастен, ще съди ли държавата, как мислиш?
  Или той май стои зад всичко!

 27. 27 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1089 Неутрално

  Колективен иск в България? Срещу държавата? Нали дори и да се обединим, дори и да спечелим, пак от нашия джоб ще дойдат парите? Докато държавниците не носят никаква персонална отговорност, никакви искове нямат смисъл. Колко бивши политица има в затвора?

 28. 28 Профил на crq18506084
  crq18506084
  Рейтинг: 538 Неутрално

  Утре фармацевти и собственици на аптеки ще излязат на протест за компенсации от държавата за загуби в бранша.
  Следват банкерите.

 29. 29 Профил на oak17621787
  oak17621787
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#5] от "edin drugii":А корумпираната Здравна каса, която е каца без дъно и която бива систематично източвана от поредните управляващи и от подопечните им директори на здравни заведения ? А стопираната от мадридския идиот здравна реформа , която така и не беше осъществена от следващите правителства ? Доверието в здравната осигурителна система е ниско, защото е публична тайна, че там се краде на едро,чрез фалшиви здравни пътеки и защото плащаш ,не плащаш здравни осигуровки, винаги доплащаш като нивото на лечение , особено в болниците е под всякаква критика.
  —цитат от коментар 21 на antonio_vivaldi


  Така е. Пита се в задачата, защо когато Москов се опита да позапуши пробойните, нашите и Герб набързо го предадоха.

 30. 30 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 1688 Любопитно

  Много озлобени тролове днес, много нещо. И шизофренията стига вече до там да си противоречат дори и в постовете от един акаунт. Сигурно не е лесно да се опитваш да се правиш на много различни хора.

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 31. 31 Профил на john_law
  john_law
  Рейтинг: 486 Неутрално

  До коментар [#1] от "deaf":

  Ей нещастник, майка умря онзи ден от Ковид и пневмония, като преди това казаха да чакаме 12 часа линейка при сатурация 70%. После отказваха да я приемат в различни болници. Скрий се в някоя дупка !!!

 32. 32 Профил на oak17621787
  oak17621787
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Честно казано омръзнало ми е от журналисти мрънкачи. Мрън, мрън всичко е лошо. Що не направите сравнение с другите държави, в Испания и Италия ги оставяха да умират па къщите им. Ситуацията е безпрецедентна, досега света не се е сблъсквал с подобна болест. Ще има жертви, ще има и доста неразбории, в цял свят е така. Ама най-лесно се плюе по България.

 33. 33 Профил на crq18506084
  crq18506084
  Рейтинг: 538 Неутрално

  Колективен иск в България? Срещу държавата? Нали дори и да се обединим, дори и да спечелим, пак от нашия джоб ще дойдат парите? Докато държавниците не носят никаква персонална отговорност, никакви искове нямат смисъл. Колко бивши политица има в затвора?
  —цитат от коментар 27 на Лео

  В момента държавата и света се „управлява“ от страхливите хора, политиците само ги следват (пасът). В момента, процента на страхливите е по-голям, вижда се от форума, трябва да изчакаме доста или да искаме социално убежище в Швеция.
  Ако "Аз съм българче обичам наште планини зелени" те срещне на улицата без маска, ще те разкъса!

 34. 34 Профил на rkf46690675
  rkf46690675
  Рейтинг: 803 Неутрално

  БЪЛГАРИ!!
  МРЕТЕ СПОКОЙНО!!
  БЕЗ ЛИНЕЙКИ,БЕЗ МЕДИКАМЕНТИ,БЕЗ БОЛНИЧНИ ЛЕГЛА...
  ВАЖНОТО Е РУСНАКА ПУТИН ДА СИ ПРОКАРА ШИБАНИЯ ГАЗОПРОВОД,ПЛАТЕН С 4 /ЧЕТИРИ/ МИЛИАРДА ВАШИ ПАРИ,КОИТО МОЖЕХА ДА СЕ ИЗПОЛЗУВАТ ЗА ВАШЕТО ЛЕЧЕНИЕ...
  И ДА БЛАГОДАРИМ ЗА ТОВА НА ЕДНА БАНКЯНСКА ТИКВА.

 35. 35 Профил на zapp
  zapp
  Рейтинг: 429 Неутрално

  Добре дошли в България!
  Защо трябва нещо да се случи и тогава да се убедим нещо не е както трябва.Добре че Господ ни щади, иначе съвсем да сме изчезнали.

 36. 36 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1842 Неутрално

  Дали да съдим или не държавата всеки, който се счита за прецакан в някакво отношение решава самичък.
  Но това, което разказва тази жена е меко казано ужасно и всичко това се случва, след като ни надуват главата, че има организация, че ние сме много лоши и виновни, че не спазваме мерките - това е направо цинично.
  Директора на Пирогов стана ТВ-звезда - може ли сега да отговори смислено, както как се допуска такова безобразие и тази пълна бъркотия, която не зависи от пари и други материални неща, а само и единствено от организация, очевидно най-тежко болната част от нашето здравеопазване.

 37. 37 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1842 Неутрално

  Колективен иск в България? Срещу държавата? Нали дори и да се обединим, дори и да спечелим, пак от нашия джоб ще дойдат парите? Докато държавниците не носят никаква персонална отговорност, никакви искове нямат смисъл. Колко бивши политица има в затвора?
  —цитат от коментар 27 на Лео


  В момента казвате това, което се казва и в доклада на ООН, но бих ви препоръчал, да прочетете коментариите под статията за този доклад, за да видите колко много от нас мислят, че има световна конспирация срещу България, а ние сме си много добре с всичко и най-вече с правосъдието.

 38. 38 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1327 Неутрално

  Ужасяваща картина. Ако всичко това е вярно, а смятам, че е, нас ни управляват и са ни управлявали абсолютни некадърници. И то от десетилетия, сегашните са естествено продължение на всеки предишен. Значи, който има малшансът да не е ВИП и да няма връзки на високо ниво и да се разболее тежко, е обречен. Горко ни. Наистина сме пълен провал като общество, управлението е еманация на обществото.
  Господ да ни пази!

 39. 39 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 4491 Неутрално

  Цяло лято всенародни протести и въстания без маски, а сега олеле - Боко е виновен.

  Gunter glieben glauchen globen
 40. 40 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 4491 Любопитно

  Абе този журналист не надигаше ли протестен глас срещу маските, които ни карат да мълчим?

  Gunter glieben glauchen globen
 41. 41 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 1666 Гневно

  С хаоса, който създаде при управлението на пандемията, върхушката на герб убива хора!

  "Примери за конкретни ситуации се появяват всеки ден, а броят на заразените расте.
  Едно от тези дела ще бъде заведено от Мария Тенчева. Нейният баща почина от коронавирус в болницата в Своге, където не е имало респиратор, с който той да бъде обдишан. Той стига до отделението за COVID-19 в този град след като в продължение на два дни не може да бъде настанен в болница в София. Нищо че според статистиките на Министерството на здравеопазването по това време е имало свободни места в столицата."

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 42. 42 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 1666 Неутрално

  Ужасяваща картина. Ако всичко това е вярно, а смятам, че е, нас ни управляват и са ни управлявали абсолютни некадърници. И то от десетилетия, сегашните са естествено продължение на всеки предишен. Значи, който има малшансът да не е ВИП и да няма връзки на високо ниво и да се разболее тежко, е обречен. Горко ни. Наистина сме пълен провал като общество, управлението е еманация на обществото.Господ да ни пази!
  —цитат от коментар 38 на Мондиана


  Абсолютни престъпници и некадърници управляват страната ни от 10 години!
  За нещастие заразата дойде през последната година на това престъпно управление!
  Много хора загинаха от вируса заради престъпното бездействие на върхушката на герб през летните месеци, когато трябваше да се помисли и за броя на лекарите, за леглата, за дефицита на лекарства, за липсата на кръвна плазма, за много други хора с хронични заболявания, които бяха изоставени без лечение!

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 43. 43 Профил на Александър
  Александър
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Не че нещо, ама на умнокрасавците им е само тва в главата - как да осъдят държавата или да пуснат донос срещу нея. Или да бръщолевят пред чужденците как България е най-корумпираната и бедна страна, където основни човешки права биват погазвани. Нищо, че авторката на статията най-вероятно припечалва доста над средната за страната заплата. А и журналистите в България са едни от най-привилигированите прослойки. Тия хора не разбират, че освен да отблъснат чуждите инвестиции по този начин, с друго не помагат. Никоя държава няма да си остави вътрешните проблеми, за да дойде да се занимава с нас. Нито на Германия, нито на Великобритания им е до българските глупости. Колониалната епоха и васална епоха приключи въпреки, че много "интелектуалци" продължават да служат на чужди сили и да играят ролята на пета колона.

 44. 44 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2033 Неутрално

  Е, вече немам нерви да чета Полина....

  Русия- проказата на планетата Земя.
 45. 45 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 1904 Гневно

  Защо на един човек с манталитета на част от изявилите се по-горе трябва да се случи нещо ужасно / с него или негов близък/ при общуването със здравната система, за да проумеят, че предявяването на съдебен иск тогава, когато е налице абсурдна неспособност системата да реагира адекватно на спешните ни нужди, е единствен начин тя да бъда тласната към по-добро състояние? Какво си мислите, че добрата болнична помощ по света е създадена ей-така, от добро сърце, а не след силен обществен натиск?
  Аман от толкова много асоциални реакции по важни обществени проблеми у нас! Философи в откровено дървен вариант! Поне на драмата на тази жена с починали баща в Своге да бяхте откликнали със съчувствие, а то и нея язвително иронизирате, уроди с уродите...

  Истинско удоволствие за полуграмотни хора, като мен, е да общуват с големите демократично-джазови интелектуалци от форума на Дневник!
 46. 46 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1855 Любопитно

  Много дълъг ферман. Едва изчетох 1/3.
  Избягвайте такива словесни потоци, не сте хартиен вестник да запълвате страници.
  Може би трябва да се въведе наставничество. Старши служител да чете и одобрява статията, в случай ма нужда да концентрира най-важното.
  И един тест: четете статията прави, на един крак. Да тествате дали е твърде дълга.

  В Русия съм! В Русия съм!
 47. 47 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2463 Неутрално

  До коментар [#21] от "antonio_vivaldi":

  От една страна доверието към Здравната касса е ниско и затова маса народ си спестява осигуровките, но от друга същите тези хора искат първокласно лечение на базата на ниските осигуровки, които са платили. Да не говорим, че сега в болницата се приемат и лекуват и хора без никакви платени осигуровки.
  По логиката на авторката съдилищата в Италия и Испания би трябвало да се занимават години наред със случаите на непредоставено първокласно лечение за всеки един починал.

 48. 48 Профил на skitnik75
  skitnik75
  Рейтинг: 30 Неутрално

  Хаосът го създадоха на първо място медиите. С тези истерични статии, всеки който вдигне температура иска да е в болница. Оттам болниците са препълнени и не могат да обслужат реално нуждаещите се. Също и мисля, че бизнесът е в правото си да заведе индивидуални, или колективни искове, заради забраната да работи и да се прехранва.
  —цитат от коментар 7 на Lazarus


  Паунова особено се старае да омаже извоюваното с толкова истински журналистически талант от Георги Марков например, име на "Свободна Европа". Чичковото червенотиквенивковче. Държавата и цяла Европа се огъват пред китайския комунистически вирус, Свободна Европа вместо да попита защо в Китай вече няма зараза и дали всичко там не е съзнателно тикнато извън лабовете, се пита как да се осъди държавата, след като хаос има във всички поразени от Ковид западни общества. Както е казал датския философ Сьорен Киркегор "Предпочитам да имам дъщеря-проститутка, отколкото син-журналист".

 49. 49 Профил на Jordan J
  Jordan J
  Рейтинг: 448 Гневно

  "....хаоса в здравната система, настанал тази есен, заради пандемията от COVID-19."
  ???
  Категорично не съм съгласен с това твърдение!
  Хаосът през есента не е заради пандемията - тя е още от миналата зима и пролетта!
  Хаосът през есента е заради нищоправенето на властите срещу пандемията, заради личната неадекватност и безотговорност на министър-председателя Бойко Борисов и подчинените му министри!

 50. 50 Профил на G.Okatova
  G.Okatova
  Рейтинг: 805 Неутрално

  Прав е един от коментиращите по-горе,че инфодемията и последвалата я истерия е главна заслуга на медиите.По принцип вече наистина си мисля,че журналистиката е най-старата професия,но все пак си има нужда от нея.
  Преди няколко дни помолих П.Карабоев да направи проучване на която и да е държава,успешно справяща се с ковид кризата и да ни напише стъпка по стъпка какво и как са направили властите.
  Сега приканвам П.Паунова: Уважаема авторке,моля,информирайте ни за успешно справяща се държава!

 51. 51
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 52. 52 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 1666 Неутрално

  Свободна Европа вместо да попита защо в Китай вече няма зараза и дали всичко там не е съзнателно тикнато извън лабовете, се пита как да се осъди държавата, след като хаос има във всички поразени от Ковид западни общества.
  —цитат от коментар 48 на skitnik75


  "Свободна Европа не дели комунистите на китайски руски или български!
  За "Свободна Европа" всички комунисти са еднакво вредни! Но разбира се комунистите от върхушката на герб са особено опасни за страната ни, защото едновременно с това че са комунисти, са и мутри от началото на прехода! А това е много лоша комбинация, защото в условията на криза като сегашната, тези некадърници косвено убиват хора всеки ден!

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 53. 53 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 1666 Гневно

  БЪЛГАРИ!!МРЕТЕ СПОКОЙНО!!БЕЗ ЛИНЕЙКИ,БЕЗ МЕДИКАМЕНТИ,БЕЗ БОЛНИЧНИ ЛЕГЛА...ВАЖНОТО Е РУСНАКА ПУТИН ДА СИ ПРОКАРА ШИБАНИЯ ГАЗОПРОВОД,ПЛАТЕН С 4 /ЧЕТИРИ/ МИЛИАРДА ВАШИ ПАРИ,КОИТО МОЖЕХА ДА СЕ ИЗПОЛЗУВАТ ЗА ВАШЕТО ЛЕЧЕНИЕ...И ДА БЛАГОДАРИМ ЗА ТОВА НА ЕДНА БАНКЯНСКА ТИКВА.
  —цитат от коментар 34 на rkf46690675


  Ще му "благодарим" по подобаващ начин, скоро....

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 54. 54
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 55. 55 Профил на glavatar
  glavatar
  Рейтинг: 881 Неутрално

  Болни и здрави на едно място.. кой е виновен?

 56. 56
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 57. 57 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7831 Неутрално

  "Това е хаос, какъвто не съм си представяла, че ще видя".
  Като гласувате за некадърници, трябва да го очаквате.

 58. 58
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 59. 59 Профил на Chung Kuo
  Chung Kuo
  Рейтинг: 464 Неутрално

  Хайде всичките велики конспиратори, как това било медийна атака, как това се случвало в цял свят, да спрат да лъжат. Верно е, че гладът е по-силен от тока, но вие за парчето пица ще продадете и майките си. Каква медийна атака, как в ни една друга държава в ЕС няма болнична криза, а само тук? Имало легла? Супер, а кой ги обслужва, нещастници? Защо държавно-административният и на МВР щат са раздути петорно, защо няма електронно правителство, защо цяло лято ядохме популизъм от джипката и никой в територията не се готви за ПРЕДВИДЕНАТА втора Ковид вълна?

 60. 60 Профил на Оля Комитова
  Оля Комитова
  Рейтинг: 11 Неутрално

  До коментар [#5] от "edin drugii":

  Е, как пък сложихте в един кюп инвалиди, пенсионери и държавни служители?

 61. 61
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 62. 62
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 63. 63
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 64. 64
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 65. 65
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 66. 66 Профил на Dark
  Dark
  Рейтинг: 1653 Гневно

  СЪД ДО ДУПКА ЗА ГЕБРЕРСКИТЕ КАЛИНКИ КОМУНИСТИЧЕСКИ!

 67. 67
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 68. 68
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 69. 69 Профил на skitnik75
  skitnik75
  Рейтинг: 30 Неутрално

  До коментар [#52] от "Рим":

  Я, от Свободна Европа са се засегнали. Не делят комунистите, бла бла. И пак тъничко отминават китайската тема. Паунова, я посочи справяща се държава! Ни ми излизай с приказки за вътрешна употреба. Като си срещу комунистите що не понапишеш малко за МОЧА, а? Не тряба ли да бъде премахнат? Или сега ще се разсееш, както направи с въпроса за китайския комунистически вирус?

 70. 70
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 71. 71
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 72. 72
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 73. 73
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 74. 74
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 75. 75
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 76. 76
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 77. 77
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 78. 78
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 79. 79
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 80. 80
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 81. 81
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 82. 82
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 83. 83 Профил на Dariya Koleva
  Dariya Koleva
  Рейтинг: 3058 Неутрално

  Цяло лято всенародни протести и въстания без маски, а сега олеле - Боко е виновен.
  —цитат от коментар 39 на Alarmstufe: Rot


  Да, и от Свободна Европа нищо не казваха за безрасъдните протестери, а сега било правителството виновно!

  Че дори подстрекават гражданите да съдят България!

 84. 84
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 85. 85
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 86. 86
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 87. 87
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 88. 88
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 89. 89
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 90. 90
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 91. 91
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 92. 92
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 93. 93
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 94. 94
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 95. 95
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 96. 96
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 97. 97
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 98. 98
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 99. 99
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 100. 100
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK