Новите "коридори" за пенсионери: Може ли една глупост да поправи друга глупост

Магазините ще стоят полупразни 5 часа и препълнени с хора през останалото време заради ограниченията за младите хора.

© Юлия Лазарова

Магазините ще стоят полупразни 5 часа и препълнени с хора през останалото време заради ограниченията за младите хора.След масовото възмущение срещу неадекватната забрана, наложена от здравния министър спрямо хората над 65 години, които трябваше да пазаруват в магазини и аптеки само сутрин от 8 до 10, тя беше отменена вчера. Вместо да върне "зеления коридор" от пролетта, когато възрастните хора имаха запазен пояс от два часа за пазаруване, но можеха и през останалото време, а по-младите нямаха достъп само за тези два часа, здравният министър наложи нова забрана. Този път хората под 65 години нямат право да пазаруват по пет часа на ден, което също не решава проблема с избягването на струпване на клиенти и създава затруднения на всички. "Дневник" подбра коментари по темата без претенция за изчерпателност.


Гриша Атанасов:


Може ли една глупост да се поправи с друга глупост?
Вчера заварих и снимах срамна сцена пред "Фантастико". Сами можете да видите до колко хора стигна и колко пъти беше споделен постът на страницата на е-вестник. Разбира се, не бяхме само ние, надигна се огромна вълна от недоволство. И как се опита правителството да поправи глупостта си? С друга глупост!


Сега хората над 65 могат да пазаруват по всяко време, а останалите са ограничени. Очаквайте от утре скандали между клиенти - млади гонят възрастни да идват само в "зелените коридори".


"Д-р Коронов":


Мерките накратко:


Маските от полунощ са задължителни за деви, везни и водолей, както и за шофьори на "Волво", с изключение на тези, които носят зелени чорапи.


Това важи за часовете 18.00 до 21.30 с изключение на хората с "Ауди" и регистрация завършваща на 17.
Ако къщата ви е в жълт цвят - нямате право да излизате, освен ако не се намира от дясната страна на улицата. Тази забрана отпада, ако има паркинг отпред. Ако има повече паркоместа, забраната отпада, освен ако мястото за паркиране не е предвидено за инвалиди.


Жените имат право да напускат домовете си само ако са омъжени и в делнични дни, ако нямат деца. А ако имат такива - поне две от един и същи пол и разликата в годините на децата не е повече от две години.
Това правило не засяга деца между 4 и 10год.


Това беше първата част на взетите мерки.


За да не се объркате - втората част със забраните и препоръките ще излъчим след празниците през следващите два дни.


Гореспоменатото важи за хора между 18 и 60 годишна възраст, с ръст от 1.60 до 1.75.


В противен случай важи точно обратното, освен ако не сте руси.


Венелина Попова, журналист:


Ковид идиотизми колкото щеш. Костадин Ангелов удари рекорда за тъпи заповеди. След като омбудсманът му поиска сметка на какво основание ограничава достъпа на възрастните хора в магазини и аптеки(иначе в кафенета и ресторанти, например може), днес министърът издаде нова заповед. С нея "отпуска края" на старите, но пък ограничава работещите със забрани за влизане в магазините и аптеките и то за пет часа дневно!??


И тя ще е ден до пладне. Ама ние да му мислим, щото криза се управлява със сиво вещество и воля, а не като се поддаква на един самозабравил се и самовлюбен премиер!


Стела Николова, общински съветник от "Демократична България":


Следва вероятно:


Коридор за пътуване по магистралите му и групово възхищение от 14 до 16ч.


Почивните дни да се изместят в нощите.


Арбайт, арбайт, арбайт! Чекмеджетата не се пълнят сами.


Вие сте държавен или общински служител и Бойко пристига в града ви. Червата да ви се влачат, излизате и ръкопляскате с викове "Благодаря, г- н премиер", за да сте на работа.


Струва ви се прекалено?


Ще видим утре.


Стефан Левашки, адвокат:


Задача за напреднали - двама съпрузи, мъжът е на 66 години, жената на 64 години, в кой часови пояс могат да пазаруват заедно в кварталния супермаркет, а ако не могат заедно, в кой зелен коридор могат да го правят поотделно.


Ружа Смилова, преподавател в СУ:


Абсурдно е хората под 65 години да не могат да пазаруват не само между 8 и 10, но и между 13.30 и 16.30 - т.е. общо ПЕТ часа.


А в същото време хората над 65 години да могат да пазаруват практически по всяко време.


Очаквам Омбудсманът да реагира и на тази заповед - тя определено е дискриминационна по отношение на хората под 65 г.


Да оставим настрана и магазините, които ще стоят полупразни 5 часа, и препълнени с хора през останалото време.


Правителството за пореден път доказва, че не е в състояние да въведе минимални правила по време на тази криза.


Андрей Янкулов, адвокат:


От началото на епидемичната обстановка имаше предостатъчно време и възможности да се направи някаква разумна регулация на това как да бъде санкционирано по административен и наказателен ред неспазването на противоепидемичните мерки.


Не се случи.


Днес МВР излиза с логичната позиция, че в общия случай, преди да се пристъпи към установяване и санкциониране на очаквано да е масово административно нарушение по Закона за здравето за неспазване на противоепидемична мярка, гражданите първо трябва да бъдат предупреждавани устно.


Обаче ако например гражданин на 70 години отиде да пазарува в 11 часа, формално ще подлежи и на НАКАЗАТЕЛНА ОТГОВОРНОСТ за извършено ПРЕСТЪПЛЕНИЕ по чл. 355 от Наказателния кодекс, тъй като разлика между съставите на административното нарушение по ЗЗ и престъплението по НК няма - все не е спазил мярка, предвидена срещу разпространяването на заразната болест.


Изводът от това е, че всичко е оставено в ръцете на правоприложителя - дали за едно и също поведение няма да има абсолютно нищо, единствено устно предупреждение, санкциониране на обикновено административно нарушение или чак наказателно дело, се решава на око, без ясно разписани правила. Положение, недопустимо за една правова държава, защото дава широки възможности за произвол.


Стотици хора са вече осъдени с влезли в сила присъди, а срещу други хиляди наказателните производства продължават да се водят, за нарушения на мерки, които към момента на извършването им в началото на епидемичната обстановка при малко заразени се третираха много сурово, а днес при бушуваща зараза не са вече или дори формални нарушения, или просто не им се обръща никакво внимание.


За абсурдността на наказателноправната реакция на очакваната здравна криза алармирахме още през април.


Розалина Темелкова:


Масово медицинският персонал на първа линия е в пенсионна възраст, но иначе властта им осигурява зелени коридори за пазаруване. Брутален ЦИНИЗЪМ!


Михаил Екимджиев, адвокат, по БНР:


Тези хора трябва да бъдат съдени до дупка, защото с пропиляното време и безхаберието си съсипват живота на много хора и много хора умират не заради лошо лечение, а заради организационни пропуски... Тотален провал на нашите управляващи в този период.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK