Зима и нов "локдаун": ще се прекърши ли възстановяването

В голяма степен стопанските връзки и поведението на потребители и бизнес относително бързо излизат от ситуация на "локдаун", с няколко изключения.

© Цветелина Белутова, Капитал

В голяма степен стопанските връзки и поведението на потребители и бизнес относително бързо излизат от ситуация на "локдаун", с няколко изключения.Анализът е от седмичния бюлетин на Института за пазарна икономика (ИПИ).


Доколкото през пролетта анализите за ефекта на пандемията върху икономиката бяха единствено размишления върху сценарии с различни допускания, натрупаните данни в последните месеци вече ни позволяват да даваме отговори, базирани на действителността. Динамиката може да се обобщи така: рязък срив между март и юни, бърз растеж през следващите месеци в почти всички сектори с изключение на тези, зависещи от пътувания и близък контакт на големи групи хора, и стабилизиране до нива като цяло по-ниски от тези през есента на 2019 г.


Повечето стопански показатели отразяват почти незабавната реакция на бизнес и потребители след отпадането на почти всички ограничителни мерки в началото на лятото. Заедно с това фискалните стимули, насочени основно към запазване на заетост и доходи, както и действията на банковата система за мораториум върху погасяването на кредити изглежда са предотвратили спирала на взаимно усилващи се негативни очаквания. Накратко - когато на хората отново позволиха да произвеждат, работят и търгуват,
икономиката бързо рестартира процеса на създаване на стойност, размяна и потребление.


Оттласкване от дъното - да, но сме още далеч от пълно възстановяване, щетата е реална и ще изисква време и преструктуриране, за да бъде преодоляна.


Какво виждаме във водещите икономики в ЕС? След като през първото тримесечие БВП се сви с 3,3%, а през второто - с безпрецедентните 11,4%, през третото тримесечие предварителните данни сочат ръст от 12,1%. Ако през второто тримесечие БВП е с 13,9% по-нисък от нивото през същото тримесечие на 2019 г., то през третото разликата е 3,9%. Парадигмата за "отскок от дъното" - или иначе казано, обяснението на голяма част от резкия спад през пролетта с наложените ограничителни мерки - се потвърждава и от факта, че колкото по-голям е първоначалният спад, толкова по-висок е ръстът в следващото тримесечие.


Ако разгледаме иначе структурно различни икономики като Германия и Италия, виждаме, че в Италия ръстът през третото тримесечие е двойно по-голям; сходно нарастване на БВП от над 15% виждаме и във Франция и Испания. Но в крайна сметка, в Германия БВП през третото тримесечие е с 4,2% по-нисък от 2019 г., а в Италия - с 4,7%; голяма разлика в крайния резултат няма и повечето големи икономики започват есента със сходен спад спрямо 2019 г. от между 4 и 5 процента.


Темп на прираст на БВП, спрямо предходното тримесечие


Зима и нов "локдаун": ще се прекърши ли възстановяването

© НСИ


Сходно проявление на кризата видяхме във всички останали водещи индикатори. Индексът на индустриалното производство през април беше 28% под стойността си през 2019 г., до септември след няколко месеца подобрение вече разликата е около 6%. В някои страни спадът беше над 35% и дори над 40%, но след "рестарта" те постигнаха и по-бързи месечни ръстове. Износът във водещите индустриални икономики и основни търговски партньори на България - Германия и Италия - е вече съответно 4 и 5 процента под нивата от 2019 г.


Ако индексите на продажби в търговията на дребно бяха с над 20% по-ниски от предходната година през април, то през септември вече са с 2,2% над стойността през 2019 г. Както стана дума, туризмът и свързаните индустрии остават в тежко състояние - показателен е дори само спадът от над 70% спрямо летните месеци на миналата година на пътниците на въздушния транспорт в Европа.


Българската икономика не следва особено различна траектория с две особености -


спадът у нас през пролетта е сравнително по-малък,


докато международният туризъм има относително по-голям принос в добавената стойност в сравнение с голяма част от другите европейски страни. През третото тримесечие БВП нараства с 4,3% спрямо предходното, когато отчетохме срив от над 10%. Потреблението расте с почти двуцифрен темп, вносът на практика компенсира целия спад от кризата и нараства с 22%, дори инвестициите са повече; единствено износът на стоки и услуги не отчита възстановяване, което отразява многократното свиване на броя на чуждестранните туристи. Както още през март отбелязахме, българските туристи не могат да компенсират на макро ниво загубата на 2/3 от посещенията от чужбина.


Така БВП е с 5,2% по-нисък през третото тримесечие спрямо същия период на 2019 г., независимо от силния ръст на потреблението. Инвестиционната активност, макар и да отчита възстановяване, все още е по-ниска от отчетената през миналата година.


Износът на стоки и услуги е с над 22% по-нисък от третото тримесечие на 2019 г., което, както вече отбелязахме, се дължи на износа на услуги (т.е. туризма), доколкото спадът при стоките е "едва" 9% и бързо се свива, като през септември на практика напълно се преодолява. Между май и септември отчитаме и


пет последователни месеца на възстановяване на индустриалното производство,


като индексът през септември в преработващата промишленост е само 1,9% под нивата от 2019 г. - след спад от близо 19% през април.


Растежът обаче не е равномерно разпределен и това предполага бъдещо преструктуриране в рамките на индустрията. Огледално е развитието и при продажбите на дребно - срив с 20% на годишна основа през април-май, последван от растеж и постепенно свиване на спада до 6,8% през септември. Последните данни за пазара на труда показват, че през септември 2020 г. броят на наетите е с около 63 хиляди под нивото отпреди 12 месеца - отново частично компенсиране на двойно по-големия спад към май.


Същевременно, кризата не прекъсва тенденцията за бързо увеличение на разходите за труд - средната заплата нараства с 2,7% спрямо предходното тримесечие и с близо 10% спрямо същия период на 2019 г. Вероятно част от ефекта се дължи на съкращаване на предимно нископлатени работни места, но независимо от това предизвикателството пред конкурентоспособността на бизнеса заради натиска за нарастване на възнагражденията остава. Ако приемем, че данните за приходите в бюджета са косвен индикатор за динамиката в реалния сектор, то нарастването на постъпленията от основни данъци след юли също потвърждава тенденцията за ръст на потребление, заетост и доходи.


И така, лятото даде отговор на първия въпрос за ефекта на пандемията върху икономиката - видяхме, че в голяма степен стопанските връзки и поведението на потребители и бизнес относително бързо излизат от ситуация на "локдаун", с няколкото споменати изключения. На прага на зимата остават другите два въпроса: какъв ефект ще има втората вълна на разпространение на болестта в Европа, и ще има ли растеж отвъд отблъскването от дъното.


Макар отново да влизаме в непознати води, има основания да се счита, че дори при въвеждане на строги ограничения на социалния и стопанския живот,


икономическата динамика през зимата няма да повтори срива от пролетта на 2020 г.


От една страна, мерките са по-насочени и ограничени и на практика слабо засягат по-голямата част от бизнес дейностите в индустрията, строителството, транспорта и т.н. От друга страна, свръхреакцията на предприемачи и потребители от март-април, довела до рязък срив в текущото и инвестиционното търсене заради огромната неизвестност от бъдещето, сега е преодоляна в значима степен от огромните фискални стимули, с които правителствата се ангажират.


Ако например разгледаме товарния трафик, преминаващ границите на България, ще видим че дори в седмицата до днес няма никаква промяна в броя на обработените превозни средства, като натовареността е по-висока с 5 до 15 процента както от ноември на миналата година, така и от предкризисния февруари.


Европейската комисия в поредната си прогноза очаква спад от 7,8% за еврозоната през 2020 г. и ръст от 4,2%; за България спадът е по-нисък - 5,1% - но и растежът догодина ще е по-слаб - 2,6%. Като цяло, комисията вижда връщане на нивата от 2019 г. едва през 2022 г., а България не е сред отличниците по ръст.


В крайна сметка, това трябва да е фокусът на дебата за политиките у нас - какво може да се направи, така че възстановяването да е много по-бързо още през 2021 и 2022 г., а в средносрочен план да насърчим инвестиции и трансформация на структурата на икономиката, разширяващи потенциала за дългосрочен висок растеж.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (50)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1586 Неутрално

  Едвам го дочетох този "анализ". След стотина казвания на едно и също, извода е, че труса за икономиката от втората вълна на разпространението на вируса ще е по плавен. Колко изненадващо.

 2. 2 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2822 Неутрално

  От новините:

  "Генерал Ник Картър - началник на Генералният щаб на британските въоръжен сили - предупреди опасността от нова световна война,заради икономическата криза предизвикано от пандемията КОВИД-1"

  Военните не говорят празни приказки. Генерал Картър дебело намеква,че някой изкуствено предизвиква световна икономическа криза по предлог че уж имало пандемия. Задайте си въпроса кой има нужда от такава криза?
  Разбира се платеният псевдо-икономист от ИПИ и комуняга въобще не разглежда такава възможност.

 3. 3 Профил на georgi_mihailov
  georgi_mihailov
  Рейтинг: 233 Неутрално

  При спад на еврозоната от поне 8% при нас ще е само 5%?
  Нашата икономика е силно свързана със страните от еврозоната. Пролетта повечето заводи бяха затворение между 2 и 4 седмици, а сега много работят с намален капацитет. При туризма летният сезон е с може би 50% надолу.

 4. 4 Профил на stefania.genova
  stefania.genova
  Рейтинг: 449 Неутрално

  Дневник, защо локдаун е в кавички?

 5. 5 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6129 Весело

  При истинска и студена зима, вирусите утихват.
  Това дори Мангъров го знае!
  На Коледа стават чудеса! Но след Заговезни, трябвя много да се внимава!

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 6. 6 Профил на иванчолаков
  иванчолаков
  Рейтинг: 238 Неутрално

  Грам качествен инвеститор не стъпва в България!!!Косата ми се изправя,като виждам кой си влага парите в Унгария,Словакия.Румъния,Гърция и дори Сърбия.Ние ли сме тъпи или само политиците ни....Специализирани сме само в усвояване на готови европейски пари,нищо друго.Не само сме най-бедните и непроизводителните,ами произвеждаме и най-тъпите ученици в Европа!!Как да стане????

 7. 7 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 2256 Неутрално

  Икономическото решение е ясно - отрязваш всички вратички за нвплащане на данъци от много богатите и офшорките и със събраните пари рестартираш икономиката. Милиардерите се нагушиха по време на кризата.

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 8. 8 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 1180 Неутрално

  При спад на еврозоната от поне 8% при нас ще е само 5%?
  —цитат от коментар 3 на georgi_mihailov


  България се спрява много добре с кризата. Оня, габровският трол и професионален лъжец може да ни го изясни най-добре. Между другото също толкова, та дори и по-добре се справяхме и през кризата 2008 година. Трябваше да минат изборите, за да разберем жалкото положение на икономиката. Та така и сега.

 9. 9 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5229 Неутрално

  До коментар [#6] от "иванчолаков":

  "Ние ли сме тъпи или само политиците ни...."

  Политиците ги избираме ние!

 10. 10 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2409 Неутрално

  В зимния морски туризъм спад почти нема да има. Да гледаме по-позитивно, нали.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 11. 11 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2409 Неутрално

  Не само сме най-бедните и непроизводителните,ами произвеждаме и най-тъпите ученици в Европа!!Как да стане????
  —цитат от коментар 6 на иванчолаков


  Не е верно. Най-тъпите ученици са в Косово и това е научен факт. Нашите са най-подходящите. Аз съм прост и т.н.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 12. 12 Профил на Perkele
  Perkele
  Рейтинг: 286 Неутрално

  аз на Лъчко съм му фен още от анализите по страниците на 'СЕГА' относно колко е хубаво да се пърува с 'лоу кост' (ей, че хубава дума) самолетни компании!

 13. 13 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7868 Неутрално

  До коментар [#11] от "Един вампир броди из Европа":

  Но младите на протестите написаха: Борисов е прост, но ние , не сме, затова не се разбираме.

 14. 14 Профил на magnas
  magnas
  Рейтинг: 744 Неутрално

  Има предизвикателство, но трябва да има мобилизация, адаптивност, иновативност, стратегия и най-важното: бачкане.
  Бачкаме не заради Бойко, а заради себе си. И, ако същевременно съберем сили да променим калпавите държавни системи от горе до долу, можем да излезем по-силни.

 15. 15 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1436 Неутрално

  До коментар [#9] от "vassilun":

  Още ли вярваш ,че " избираш" и нещо зависи от тебе в тая насока?

 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 32. 32
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 36. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 37. 37
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 38. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 39. 39
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 40. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 41. 41
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 42. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 43. 43
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 44. 44
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 45. 45
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 46. 46
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 47. 47
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 48. 48
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 49. 49
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 50. 50
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK