Четири капана, в които правителствата падат, когато решават блокиране

Четири капана, в които правителствата падат, когато решават блокиране

© ReutersБлокадите се ключови в интрументариума на много правителства, опитващи се да се справят с кризата с COVID-19. Някои обаче поставят под съмнение колко е обмислен подобен ход, като твърдят, че ползите от него не надвишават по-големите разходи за обществото. Предлагат се алтернативни стратегии като "фокусирана защита", при която обществата се държат в голяма степен отворени, но ресурсите се насочват към защита на уязвимите.


Политологията не е в състояние да дава преценки относно мерките за обществено здраве. Но може да хвърли светлина върху това колко трудно може да бъде за правителствата да променят политиката си по време на управлението на кризи. И защо до пускането на безопасни и ефективни ваксини правителствата може да се окажат обречени да обявяват блокади в обозримо бъдеще.


Ето четири капана, които може да окажат влияние върху вземането на правителствени решения по време на кризата с COVID-19.


Първи капан: Няма "алтернативно мислене"
Изследванията върху това как се взимат политически решения по време на извънредни ситуации ни казват, че правителствата са склонни да се придържат към опита на независими агенции, когато става въпрос за вземане на важни решения. Често това се прави, за да се отклони известна отговорност. Тези агенции ще имат собствен консенсус относно това, което трябва да се направи. Но това е консенсус, разработен под конкретно ръководство и не е задължително да бъде единодушно съгласуван с по-широката общност от експерти.


В много европейски държави днес агенциите, съветващи правителствата, възприемат линията, че "няма алтернатива" на блокирането, след като е надхвърлено определено ниво на случаи на COVID-19.


Както във всяка област на политиката, когато на масата има научни разногласия и реални алтернативи, те трябва да бъдат взети предвид и политиките трябва да бъдат преоценявани непрекъснато с появата на доказателства. Чрез консултации с други - вместо да разчитат предимно на един консултативен орган - правителствата ще бъдат принудени да носят пълна отговорност за всяко свое решение. Когато стане дума за следващите избори, това вече е по-голям риск и затова обикновено се избягва поемането му.


Четири капана, в които правителствата падат, когато решават блокиране

© Reuters


Втори капан: Игнориране на това какво е заложено в избрания подход


Ако имате залог по даден проблем - нещо, което да изгубите, и нещо, което да спечелите - това се отразява на вземането на решения. Наличието на залог може да е важно за вземането на добри решения, защото ви кара да се опитвате да постигнете най-добрия резултат. Но залогът в нещо също може да създава проблеми и това не бива да се пренебрегва.


Например някои анализатори са забелязали, че правителствата - и тези, които ги съветват относно стратегиите за блокиране - са държавни служители или в професионални сфери, които не са засегнати негативно от блокирането. С други думи, те не залагат нещо икономически значително в блокирането. В резултат, колкото и да са добронамерени, те може да не вземат предвид цялата тежест на разходите за тези, които са най-засегнати от мерките за блокиране.


Това, към което трябва да бъдем най-внимателни обаче, е фактът, че консултантските агенции и правителства имат репутационен залог в това да бъдат "прави" по отношение на блокадите. Те са закачили знамената си на тази мачта. Промяната на курса или допускането на грешка по въпрос от такъв мащаб може професионално и публично да унижи експерти и дори да погребе правителство. В резултат на това има стимули за всички, които участват, да се противопоставят на алтернативните перспективи и да поддържат линията.


Нашето разбиране за ролята на репутацията при вземането на решения не бива да ни прави цинични към нашите правителства или техните съветници. Но то трябва да даде допълнителен аргумент за необходимостта да продължава обсъждането на всички разумни алтернативи.


Четири капана, в които правителствата падат, когато решават блокиране

© Reuters


Трети капан: да си заложник на предишните решения


"Зависимостта от поетата посока" описва ситуация, в която, след като бъде взето определено решение, всички последващи ще бъдат ограничени по някакъв начин от първоначалното. Изучаването на тази зависимост е сложно и често има няколко ярки момента, описващи за какво става дума.


Един такъв момент в историята на COVID-19, изглежда, е решението на много правителства да поставят на преден план една конкретна експертна група, представяна като "експертите", които ще ни водят през кризата, а не като само една от няколко групи, които ще дават съвети от различни среди на научната общност.


Но когато правителствата наложат в общественото съзнание експертен консултативен орган като окончателен орган, всеки опит на управляващите да се противопоставят на препоръките на този орган, позовавайки се на други съвети или възникнали съображения, води до политическа цена и някой трябва да я плати. До известна степен правителството може да стане заложник на препоръките на своя основен и упълномощен консултативен орган.


Например във Великобритания и Ирландия правителствата се оказаха критикувани заради първоначалната си съпротива срещу съветите на техните консултативни органи по COVID-19 и свързаното с това забавяне на второто блокиране.


Четири капана, в които правителствата падат, когато решават блокиране

© Reuters


Четвърти капан: да не казваш на хората актуалната оценка за риска


Страхът, разбира се, може да бъде рационален и правителствена или консултативна агенция, която подценява риска за общественото здраве, просто за да ни успокои, би била безотговорна. Трябва обаче да бъдем отворени и за възможността риск да не бъде оценен адекватно от обществото, тъй като научното познание за болестта се развива и подобрява с напредъка на пандемията.


Засиленият страх прави хората много по-склонни да подкрепят екстремни мерки, с които обикновено не биха се съгласили, само за да чувстват сигурни. В същото време раздутото чувство на обществен страх също може да затрудни правителствата да променят курса си, ако пожелаят да го направят въз основа на актуализирана оценка на риска, според която той намалява. Прекалено уплашените хора може да оценят подобни допускания като безразсъдни.


С нарастването на научното разбиране за COVID-19 обществеността трябва редовно да бъде информирана с актуална информация за точните оценки на риска и те трябва да бъдат отворени за оспорване, когато има основателни съмнения.


И четирите клопки се обобщават в една обща поука: в една здрава демокрация трябва да продължим да поставяме под въпрос нашите решения, тъй като възникват нови доказателства и идеи. Междувременно трябва да максимално да следваме инструкциите на нашите правителства. Никоя стратегия, каквато и да е, няма да има шанс без нашето участие в изпълнението ѝ.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (30)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 2. 2 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5379 Весело

  Нашето правителство никога не може да попадне в капан, камо ли в четири. Ние сме "булгар", "булгар"

 3. 3 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 2118 Неутрално

  Съветниците на нашето правителство правят точно описаните грешки. За онези, които са успели да разшифроват отвратителния превод

 4. 4 Профил на Малко повече разум
  Малко повече разум
  Рейтинг: 562 Неутрално

  До коментар [#3] от "Славейко":

  И трети път да кажеш нещо за превода, без конкретни няколко примера си и е просто тролене от анонимен с претенции да е Шекспир.

 5. 5 Профил на cri964878O7
  cri964878O7
  Рейтинг: Неутрално

  Грантаджийски глупости. При подобен човешки материал (Европа, Америка и пр.), където всеки втори се изявява като форумен вирусолог и масово се верва в конспирации, блокадата се доказа като единствено ефективно решение срещу коронавируса, другото са алабализми на пишман-консултанти, дето искат да се настанят на трапезата. В Азия е различно, там населението е дисциплинирано и може да се мине и с по-меки мерки. Отделен въпрос е, че вирусът не ги хваща много (защото е изкуствен).

 6. 6 Профил на Zippie
  Zippie
  Рейтинг: 1065 Весело

  До коментар [#5] от "cri964878O7":

  и масово се верва в конспирации
  —цитат от коментар 5 на cri964878O7

  (защото е изкуствен).
  —цитат от коментар 5 на cri964878O7

  Добре се вписваш описваш като „всеки втори“ ...

 7. 7 Профил на piliferus
  piliferus
  Рейтинг: 474 Неутрално

  И най-важното. Каквито и решения да се вземат, трябва да се основават на обективен анализ на проблемите и претегляне на възможните резултати, т.е. на научен подход. А не на мангъсърщини, неподкрепени нито с данни, нито с опит.

 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 9. 9 Профил на Zippie
  Zippie
  Рейтинг: 1065 Весело

  До коментар [#8] от "cri964878O7":
  🤣 🤣 🤣

  Аааа да, ясно! Щом е твоя, значи няма как да се свързва с конспирация, алабализми и др., нали?

  Публикувал ли си я някъде вече или е тайна за вътрешна употреба, да я видим ако може?

 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 11. 11 Профил на Zippie
  Zippie
  Рейтинг: 1065 Весело

  До коментар [#10] от "cri964878O7":

  Мхм, гледам основно факти и числа постваш ... 🤥

  Първосигнален форумен лумпен ...
  —цитат от коментар 8 на cri964878O7

  Публикувах я върху празната ти тиква тролска.
  —цитат от коментар 10 на cri964878O7

  😵 🥴 🤯

 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 13. 13 Профил на AllLivesMatter
  AllLivesMatter
  Рейтинг: 955 Неутрално

  "С нарастването на научното разбиране за COVID-19 обществеността трябва редовно да бъде информирана с актуална информация за точните оценки на риска и те трябва да бъдат отворени за оспорване, когато има основателни съмнения."


  Когато има цензура, няма как да се прецени дали съмненията са основателни или не.

  Например Мангъров беше вземан къде на сериозно, къде оборван, къде наплюван, но все пак не беше спрян да говори. И сега смени плочата.

  'progressives' is the politically correct word for communists
 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 15. 15 Профил на Zippie
  Zippie
  Рейтинг: 1065 Весело

  До коментар [#14] от "hzd16495O19":

  Май цялата ти математика, дето ползваш се изчерпва с хикс, игрек и една дето не я знам ...
  Щом те кефи, пиши си великото „уравнение“ на стената и бегай!

 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 17. 17 Профил на ak47
  ak47
  Рейтинг: 59 Неутрално

  Затварянията са идиотски и не работят. Единственото което правят е да съсипят малкият бизнес. А реално големите вериги които се финансират от крупни международни банки са на печалба плюс разчистване на пазар.

  Всичко е планирано с цел изтребване на независимата средната класа и трансформирането и в корпоративни слуги.

  Потърсете в гугъл "Great Reset" план на Международния Икономически Форум, в който дори нашата Кристалнка Георгиева участва дейно.

 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 26. 26 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 2118 Неутрално

  До коментар [#4] от "Малко повече разум":

  Малко повече разум моля. Кой трол изобщо знае какво е превод. Нямат такива понятия в програмата си. Освен това ми изтриха критиката на превода им, че им е по-лесно. Но и трети път им го казвам - преводът на друг език се прави със синтаксата, морфологията и изразните средства на съответния друг език, а не с гугъл трансл8.

 27. 27 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 2118 Неутрално

  До коментар [#4] от "Малко повече разум":

  Само като видиш, че коментарът ми е с №30 - троловете (освен тоя с пръстите) не са разбрали за какво става въпрос. А тоя с пръстите си ги слага навсякъде.

 28. 28 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 2107 Неутрално

  .. ..всеки втори се изявява като форумен вирусолог и масово се верва в конспирации, блокадата се доказа като единствено ефективно решение срещу коронавируса,.
  —цитат от коментар 5 на cri964878O7


  Блокада!

  Както направи Бойко за Банско!
  Освободени същия ден ски учители и електротехници от хотелите - дето нямат вече къде да нощуват , женици от съседените Разлог и Добринище , дето всеки ден пътуват за работа и се връщат - са се качили в колите и се тъкмят да си тръгнат за вкъщи.

  Но полицията е завардила!
  Блокада !
  Свиквайте!

  "Как така не можем да си идем , децата са ми сами?! В Банско няма къде да отседнем , няма къде да спим , къде да се нахраним , в колите нямаме вода.
  По улиците ли ще нощуваме 14 дена?
  Или на Мутафчийски на майка му в ..утката?"

  Но всичко бе необходимо , за справяне с вируса!
  Нощуваха , една вечер в колите , на минус шест градуса , но колко хора бяха спасени!

  Само ей такива Блокади трябва да се спретнат навред , та да разбере народът , че се пипа здраво!

 29. 29 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 2107 Неутрално

  И най-важното. Каквито и решения да се вземат, трябва да се основават на обективен анализ на проблемите и претегляне на възможните резултати, т.е. на научен подход. А не на мангъсърщини, неподкрепени нито с данни, нито с опит.
  —цитат от коментар 7 на piliferus


  Опитът е ясен.
  Блокадата спасява!

  Блокирай , изневиделица Ямбол , Котел , Царево ,Казанлък ..
  Да се щуросват , цяла нощ по улиците стотици хора .
  Да псуват живота сърдито , под мустаците увиснали.
  Да се чудят от къде , да вземат поне вода , посред нощ.

  Ей така , трябва да е!
  Удряй по мангъристите!

  Удряй!
  Да тракат със зъби в колите!

 30. 30 Профил на vogonche
  vogonche
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Дневник, The Conversation е медия, а не автор! Както самото и име следва да ви подскаже, там публикуват много и различни автори, които често не се съгласяват един с друг. Д публикувате авторски текст без да посочите името на автора не само нарушава закона и добрите нрави, но показва неграмотност достойна за жълтите медии.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK