Колко сюрреализъм може да понесе политиката

Александрина Пендачанска

© Mat Hennek

Александрина Пендачанска"Дневник" предлага на читателите си през следващите седмици една постизборна поредица за САЩ от оперната певица Александрина Пендачанска. Тя, освен с успехите си на сцената, е известна със силната си гражданска позиция и интерес към случващото се в България и по света. След множеството ѝ пътувания в САЩ, където живее през 2002 г., се заражда и по-сериозният ѝ интерес към американската политика.


Като цитира авторитетни и достоверни източници, г-жа Пендачанска дава контрапункт на надигащата се пропаганда от лагера на действащия президент. И тъй като отношенията на Доналд Тръмп с Русия са една от най-големите интриги по време на неговото управление, поредицата започва точно с това - проследяване на руската му връзка още преди падането на Желязната завеса. Втория епизод от поредицата четете следващия понеделник.


На 7 ноември рано сутринта президентът Тръмп обяви в туитър "голяма пресконференция" в Хотел Four Seasons във Филаделфия - един от най-скъпите хотели в света. По-късно този туит беше изтрит и в 9.45ч Тръмп написа нов: "Голяма пресконференция във Филаделфия Four Season Total Landscaping - 11.30ч". Това е място, което носи името на прочутия хотел, но всъщност е фирма за озеленяване.
Предизборният му щаб не уточни дали става въпрос за недоразумение. Така или иначе, юристите на Тръмп, водени от личния му адвокат Руди Джулиани и многобройните журналисти се събраха на един паркинг в крайната индустриална зона на Филаделфия пред озеленителната фирма. До нея се намират крематориумът на Делауер Валей и секс шопът Fantasy Island.


Случката е завършек на едно президентство, което започна с анонсиране на кампанията на Тръмп от стъпалата на златния ескалатор на Trump Tower на 16-ти юни 2015 г., а приключи на паркинга до крематориума и секс шопа. На този финал биха завидели дори сценаристите на филма "Борат", в който Руди Джулиани е ключов герой. Животът отново се оказа по-оригинален автор и от най-провокативните холивудски сценаристи.


Защо тази сюрреалистична сцена ме провокира да започна да пиша?


Защото след многобройните ми пътувания в САЩ и буквално стотиците безсънни нощи, които прекарах през последните 5 години в опит да разбера какво и защо се случва в Америка, натрупах огромна информация, която, за жалост, не е достигнала в пълнота до българската публика.


Ще се опитам да я предам така, както я прочетох аз, без претенцията за обективност - да, винаги съм изпитвала нетърпимост към всяка заплаха и проява на авторитаризъм, диктатура, национализъм и фашизъм. А в последните четири години преживяхме време, в което заплахата идваше не от другаде, а от "Земята на свободните и Дома на смелите".


Именно във Филаделфия през 1776 г. Томас Джеферсън написва: "Според нас следните истини се разбират от само себе си: всички човеци са създадени равни и техният Създател ги е дарил с определени неотменими права, сред които са животът, свободата и стремежът към щастие. За осигуряването на тези права сред човеците започва да действа управление, което черпи справедливите си правомощия от съгласието на управляваните. Винаги, когато една форма на управление стане разрушителна за споменатите цели, право на човеците е да я променят или да я забранят, и да създадат ново управление, полагайки неговите основи върху такива принципи, които според тях в най-голяма степен ще повлияят върху тяхната безопасност и тяхното щастие."


За доброто на Съединените щати, но също и на цялото човечество, тези истини трябваше да бъдат препотвърдени.


Това се случи на 3 ноември с избора на 46-тия американски президент Джо Байдън, когато решаващият глас дойде именно от Филаделфия, а посланията на Доналд Тръмп и Руди Джулиани така си и останаха на онзи паркинг в покрайнините на града.


Началото


Истински се изумих, прочитайки историята на дългогодишните връзки на Тръмп със съветските и впоследствие руски власти, датиращи още от 1986 г. В книгата на Люк Хардинг Collusion, както и в многобройни публикации в американската преса има подробна информация за тях.


Като роден и израснал в комунистическа страна човек, с определена представа за това как функционираше системата, не се изненадах, че милионерът Тръмп е представлявал интерес за чешките служби, след като се оженва за чехкинята Ивана Зелничкова през 1977 г.


Милионерът Тръмп е представлявал интерес за чешките служби, след като се оженва за чехкинята Ивана Зелничкова през 1977 г.

© Associated Press

Милионерът Тръмп е представлявал интерес за чешките служби, след като се оженва за чехкинята Ивана Зелничкова през 1977 г.


Според разсекретени през 2016 документи на чешките служби, Ивана Зелничкова Тръмп и съпругът й Доналд са били следени от агенти с псевдоними Ал Джазра и Любош. Фактът, че чешките, както и всички комунистическия служби са споделяли информация и са сътрудничели с КГБ, е добре известен.


Не се изненадах и от секретните меморандуми на тогавашния заместник председател на КГБ Владимир Крючков от 1984 г., публикувани в книгата "Инструкциите на другаря Крючков: строго секретни досиета от задгранични операции на КГБ 1975 - 1985" на бившия съветски агент Олег Гордиевски и историка Кристофър Андрю. Отчитайки незадоволителен напредък във вербуването на проминентни западни фигури, Крючков дава ясни указания до всички ръководители на задграничните си служби в меморандуми, които е следвало да бъдат унищожени. Сред тях е и разпространеният въпросник от 1985 г., където след име, професия, семеен и финансов статус, следва и това: дали обектът има потенциал да придобие политическа власт - да заеме длъжност на премиер или президент, както и дали сред личните му характеристики са гордост, арогантност, егоизъм, амбиция, суета.


Особено внимание се отделя на компрометираща информация, включително незаконни действия, зависимости от дрога и хазарт, финансови затруднения, заеми, интриги, спекулации, подкупи в стремеж към забогатяване и всякаква друга информация, злепоставяща обекта пред държавните органи и обществото, като се акцентира върху сексуалните и интимни отношения - всичко това, което познаваме под името "компромат", или компрометиращи материали, използвани за изнудване и принуда. Като друг, ефективен прийом за привличане на сътрудници от бизнес средите, са предложения за изгодни финансови и търговски сделки, с обещание за много пари. Дотук - нищо ново. Изненадах се обаче от лекотата, с която се осъществяват първите контакти на съветските власти с Тръмп.


Годината е 1986


Юри Дубинин пристига в Ню Йорк през март 1986г, като постоянен представител на СССР в ООН. По това време в мисията работи и дъщеря му Наталия. Пред вестник Комсомолская правда тя разказва за първата среща на баща си с Тръмп в Trump Tower. "Първото нещо, което видях в този град, е вашата кула!", казва Дубинин, а тя продължава: "Тръмп веднага се разтопи. Той е емоционален човек, импулсивен. Нуждае се от признание. И когато го получи, му харесва. Посещението на баща ми му въздейства като мед на пчела".


По думите на Дубинина баща ѝ, който е опитен дипломат, е целял да привлече Тръмп. Няколко седмици след това Дубинин е назначен за посланик на СССР във Вашингтон. Следващата им среща е шест месеца по-късно по време на официален обяд, организиран от Леонард Лаудер, на който двамата седят един до друг. Там възниква идеята и първата покана Тръмп да посети Москва.


В книгата си "Изкуството на сделката" самият Тръмп описва разговора им: "Едно доведе до друго, и ето че заговорихме за строеж на голям, луксозен хотел срещу Кремъл, в партньорство със съветското правителство".


По-нататък в книгата си Тръмп разказва: "През януари 1987 получих писмо от Юри Дубинин, съветският посланик в САЩ, което започва така: "Удоволствие е за мен да ви потвърдя добри новини от Москва". И продължава с това, че водещата съветска агенция за международен туризъм, Госкоминтурист, е проявила интерес към осъществяване на джойнт венчър за построяване и управление на хотел в Москва".


Първото от неколкократните пътувания на Тръмп и членове на семейството му до Русия започва на 4 юли 1987 г., когато, придружен от Ивана, пристига в Москва. Настанени са в апартамента на Ленин в хотел Национал. В "Изкуството на сделката" Тръмп описва първото си посещение в СССР като "изключително преживяване". "Бях впечатлен от амбицията на съветските власти да осъществим сделка". При завръщането си от това пътуване в Москва Тръмп за първи път споделя политическите си амбиции и възможността някога да се кандидатира за президент на САЩ.


Разбира се, това не е краят на историята, защото нито една истинска история не завършва само с планове и намерения. Продължението оставям за следващия път.


Втория епизод от поредицата четете следващия понеделник.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK