Колкото повече регулации, толкова по-ниски заплати

Как да се постигне реално остойностяване на здравните грижи, включително на труда на медицинския персонал? Като се разбие монополът на здравната каса и се включат частни фондове.

© Цветелина Николаева, Капитал

Как да се постигне реално остойностяване на здравните грижи, включително на труда на медицинския персонал? Като се разбие монополът на здравната каса и се включат частни фондове.Анализът е от седмичния бюлетин на Института за пазарна икономика (ИПИ).


В условия на пандемия мерките на правителствата са концентрирани в три основни направления:


- ограничителни мерки, целящи защита здравето и живота на хората;
- икономически мерки, целящи компенсиране на шока от ограничителните мерки;


- и мерки в сферата на здравеопазването, целящи осигуряване на необходимото лечение на нуждаещите се.


Въпреки че това са едни от най-належащите въпроси, останалата част от обществения живот продължава да тече, макар и в различен вид, което означава, че и други въпроси изискват решение. Нещо повече - самата пандемична обстановка изостри структурни проблеми, особено в сферата на здравеопазването, което прави реформите още по-спешни.


Един от тези проблеми е възнаграждението на медицинския персонал, и в частност - това на медицинските сестри, фелдшери, акушери и други медицински специалисти. Темата излиза на преден план неведнъж през последните години, като се открояват два фокуса. Първият, е че повече от 20 години след здравната реформа в страната държавните институции


все още не са изготвили анализ, маханизъм или инструмент за изчисляване на реалните разходи за здравни грижи.


Казано по друг начин, цените на клиничните пътеки, които са основният приходоизточник на лечебните заведения, се определят в Национален рамков договор без да има обективна оценка за стойността им.


През годините се индексират в зависимост от различни фактори, но отново липсва оценка както на размера на индексацията - по-голям или малък от необходимото, така и на адекватността на плащането - дали цената на клиничната пътека покрива разходите за предоставяне на здравни грижи. Очевидният проблем от това е, че някои специалности в здравеопазването са много добре платени, а други изостават драстично, което води до ръст на предлагането на труд при първите и недостиг на специалисти за вторите.


Вторият проблем са големите диспропорции между възнагражденията на лекари и медицински специалисти или още по-просто - недостига на пари за заплатите на медицински специалисти. Вторият проблем се видя, може би, най-ясно в началото на 2019 г., когато се оказа, че редица болници не могат да осигурят минималните възнаграждения, залегнали в секторния колективен трудов договор, на медицинските специалисти. Това става, въпреки че колективният трудов договор е подписан в края на 2018 г., а в анекс към Националния рамков договор от края на годината се предвижда увеличение на цените на клиничните пътеки, което води до ръст на разходите в сектора в размер на около 500 млн. лв. през 2019 г.


В условия на идеална, или дори сравнително добра, конкурентна среда проблемът с възнагражденията би следвало да се реши от само себе си - ниските заплати водят до отлив от тези специалности до достигане на равновесно положение между търсене и предлагане на труд.


Здравеопазването в България обаче е обект на почти пълна регулация -


регулират се цените на клиничните пътеки, цените на лекарствените продукти, включително тези без лекарско предписание, съществуват един куп лицензионни и регистрационни режими за упражняване на професия и т.н. В резултат на това естествените пазарни механизми на търсене и предлагане не работят по най-добрия начин, което създава и невъзможността за увеличаване на възнагражденията на медицинските специалисти.


Така например в периода 2000-2018 г. броят на медицинските сестри намалява от близо 31,5 хил. до около 30,6 хил. или с 890 лица; фелшерите намаляват от 3158 до 2145; акушерите - от 4131 до 3155. Същевременно броят на лекарите се увеличава от малко над 26,5 хил. до близо 29,7 хил., макар че има големи различия по специалности, както обърнахме внимание по-рано. С други думи, условията за труд в здравеопазването се подобряват, след като на фона на свиващо се население броят на лекарите се увеличава от 33 на 10 000 души през 2000 г. до 42 на 10 000 души през 2018 г., но само в определени сфери.


За да се намали напрежението, в Националния рамков договор е заложено изрично изискване, че "Минималното съотношение между разходите за лекарите и специалистите по здравни грижи в лечебните заведения [...] от структурата на разходите за медицински персонал [] е 1.6 към 1 или 64 % към 36 %". Подобен административен подход при определяне на заплатите на медицинските специалисти се използва и в секторния колективен трудов договор, но, както се вижда,


нито един от двата подхода не води до желания резултат.


Този проблем допълнително се изостря в условия на пандемия, тъй като и лекари, и медицински специалисти работят при изключително тежки и високорискови условия и необходимостта от квалифициран медицински персонал е изключително висока. В отговор на този проблем правителството предлага през 2021 г. да се отпускат допълнителни средства за добавки към заплатите на лекари - 600 лв., медицински сестри - 360 лв., и санитари - 120 лв. Това е добра първа стъпка, но тя може частично да облекчи само настоящата ситуация; това не е дългосрочно решение.


Както се вижда от действието на колективния трудов договор, Националния рамков договор, наредбата за утвърждаване на стандарти за финансова дейност, прилагани от държавните и общинските лечебни заведения за болнична помощ и комплексни онкологични центрове и куп други нормативни документи административният подход към разрешаването на проблема има ограничен ефект. Стремежът на управляващите трябва да е в обратната посока -


повече конкуренция, която спомага за гъвкави и динамични решения,


които не зависят от настроението на управляващите, предстоящите избори или други субективни съображения.


За целта е необходима конкуренция при договаряне на цените в Националния рамков договор, което може да стане като се разбие монополът на Националната здравноосигурителна каса и се включат частни здравноосигурителни фондове. По този начин може да се постигне реално остойностяване на здравните грижи, включително на труда на медицинския персонал.


Следващата стъпка, разбира се, е подобряване на управлението на лечебните заведения, което може да стане чрез обвързване на финансовите им резултати с възнагражденията на участващите в управляващите ги органи. Не на последно място, следва да се подобрят условията на образование, специализация и кариерно развитие, които са не по-малко важни.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (110)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1226 Неутрално

  Такива като ония от хелп капма нЕмат търпение да се включат в бизнеса. Само гледай.

 2. 2 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1473 Неутрално

  По принцип съм ПРОТИВ РЕГУЛАЦИИТЕ! Против съм, и то много, и срещу субсидиите! Тия неща са чист социализъм и изкривяват пазара! Държавата трябва да събира пари само за образование, отбрана и вътрешен ред! Всичко друго трябва да се заплаща от клиентите! Аааа, държавата трябва да заделя пари и за фундаментални изследвания, такива, които няма да донесат печалба в близките години! Всичко друго трябва да се заплаща! И то колкото по-директно от потребителите, толкова по-евтино ще е!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 3. 3 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3004 Разстроено

  Край на монопола на НЗОК и намаляването на болниците поне наполовина са необходими, но недостатъчни условия нещо положително да започне да се случва в здравеопазването. Само на мускулите на изтормозените лекари и сестри безкрайно не може да се кара.

 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 8. 8 Профил на LudLustrator
  LudLustrator
  Рейтинг: 519 Неутрално

  Правилно, никакви регулации и тия от Хелп Карма взимат по 80 хил. заплата, директори на болници по 50-60 хил., а пък ако няма и данъци, ехе какви заплати ще "настанат"!!!

 9. 9 Профил на Georgi Marinov
  Georgi Marinov
  Рейтинг: 286 Неутрално

  Който тръгне да говори за "пазарни механизми" в здравеопазването, трябва да получава ефективна присъда още на същия ден и повече да не му се дава право да пише каквото и да било.

  И това го казвам съвсем сериозно -- буквално стотици хиляди са жертвите на здравната реформа в България последните 20 години в резултат на невъзможност да се плати за лечение, рекет от страна на доктори и болници, превърнати в търговски дружества, официални механизми за отказ на медицинска помощ като направленията и пътеките, и пр. И че ще се стигне дотам беше съвсем очевидно още когато се приемаха тези реформи. Съответно отговорните за тези реформи трябваше много отдавна до един да са получили присъди за съзнателно извършени чудовищни престъпления срещу човечеството според критериите, установени в Нюрнберг през 1946 г.

  А до какво води поставянето на здравната система на пазарни основи всеки може да види в САЩ и на някои други места из Третия свят.

  И накрая тази година дойде COVID и демонстрира за всеки, който не е изцяло идеологически заслепен (или пък няма користни интереси в тази област) пълната несъстоятелност на "пазарния" модел в здравеопазването.

  Обаче това не спира разни добре платени престъпници да продължават да си папагалстват същата неолиберална пропаганда.

  Въпросът тук е дали пропагандата ше продължи да бъде толкова успешна колкото беше последните 40-50 години, или най-накрая ше има надигане на радикализирани достатъчно широки кръгове от обществото, останали без нищо за губене, и гилотините ще почнат пак да си вършат работата.

 10. 10 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 456 Неутрално

  Цените, заплатите и икономиката се нормализират не толкова от липсата на регулации, колкото от стриктното съблюдаване да има пазар и конкуренция. Регулациите у нас се използват за бариери и затова нищо не се получава.

 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 12. 12 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3004 Весело

  До коментар [#9] от "Georgi Marinov":

  Не знам дали до теб е стигнало, но някъде 1989 г. социализмът приключи. Е, има и някои свежи изключения като Куба, Северна Корея, но да не се заяждаме.
  Та, социализмът смяташе, че едни хора или една партия по-умно от пазара могат да измислят всичко - какво да се произвежда, на каква цена да се произвежда, кой колко да получава и т.н. И видяхме как свършиха нещата. В нашето здравеопазване в момента е същото. Как според теб ще свършат нещата?

 13. 13 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4553 Неутрално

  Разковничето е в борбата с корупцията. Пари в системта има повече от достатъчно но много се КРАДЕ!!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 15. 15 Профил на Georgi Marinov
  Georgi Marinov
  Рейтинг: 286 Неутрално

  Край на монопола на НЗОК и намаляването на болниците поне наполовина са необходими, но недостатъчни условия нещо положително да започне да се случва в здравеопазването. Само на мускулите на изтормозените лекари и сестри безкрайно не може да се кара.
  —цитат от коментар 3 на boevbisser


  Интересно кои точно болници ще допринесат основно към това намаляване наполовина? Частните, които сега пандемията ги разкри тотално колко са несъстоятелни, или малките общински, които се оказа, че са много нужни, но са в пълен колапс поради липса на финансиране?

  Защо ли си мисля, че ще са вторите...

  И до какво ще доведе "краят на монопола на НЗОК?" Кой точно ще дава по-качествено покритие за по-ниски осигуровки?

  Или май това се предлага като подготовка за преминаване към изцяло застрахователен модел за да се прехвърли още повече товара за финансирането на системата върху бедните?

  Да припомним ранкирането на методите за финансиране от най-малко към най-силно регресивния:

  1. Финансиране от общите данъци. Най-справедливият метод, тъй като по този начин обществото като цяло плаща за здравната система според цялостните си ресурси. Особено ако данъчната система е прогресивна, а не с 10% плосък и индивидуален, и корпоративен данък

  2. Осигуровки на процент от осигурителния доход. Това само по себе си вече е дълбоко регресивно, тъй като не включва останалите източници на доходи (каквито имат основно богатите), и останалите данъци, които държавата събира (например корпоративните), но ако има и максимален осигурителен доход, става съвсем несправедливо -- тогава богатите плащат много по-малко като процент от дохода от бедните.

  3. Застраховки. Които са фиксирана сума без значение на доходите на лицето, а често са и функция на здравното мъ състояние. По-несправедлив и регресивен метод за финансиране от това няма, освен разбира се:

  4. Плащане на ръка за всичко.

  Защо ми се струва, че след като преди 21 години ни прекараха от 1) към 2), сега тези приказки за "разбиване на монопола на НЗОК" са подготовка за ново прекарване, но този път от 2) към 3)?

  А това, за което ние трябва да говорим, е връщане от 2) към 1)...

 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 17. 17 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3004 Весело

  До коментар [#13] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Кмете, съжалявам, но не е там. И социалъзмът се бореше с някои уродливи явления, но с контрол не можа да накара икономиката да стане ефективна. Пазарът я накара. При здравеопазването е много по-сложно, но съвсем без пазарни механизми няма да стане, както ние опитваме. И още 5 млрд. лв. да се излеят в сегашната ни здравна система - все тая, и те ще потънат.

 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 19. 19 Профил на Georgi Marinov
  Georgi Marinov
  Рейтинг: 286 Неутрално

  До коментар [#9] от "Georgi Marinov":Не знам дали до теб е стигнало, но някъде 1989 г. социализмът приключи. Е, има и някои свежи изключения като Куба, Северна Корея, но да не се заяждаме.Та, социализмът смяташе, че едни хора или една партия по-умно от пазара могат да измислят всичко - какво да се произвежда, на каква цена да се произвежда, кой колко да получава и т.н. И видяхме как свършиха нещата. В нашето здравеопазване в момента е същото. Как според теб ще свършат нещата?
  —цитат от коментар 12 на boevbisser


  Ами не знам за теб, но аз вече десет месеца гледам какви ги върши "пазарът" в справянето с пандемията, и резултатите -- милиони умрели и инвалидизирани, с краткосрочна тенденция да станат десетки и дългосрочна тенденция да станат стотици -- не говорят в полза на "пазара".

  А точно пък в Куба се справят по-добре от почти всички останали (и щяха да се справят още по-добре ако не им трябваше чужда валута и можеха да се затворят напълно както вероятно им се иска да направят). Защо ли е така...

  Пазарът има място когато става дума за неща, от които нищо от значение не зависи -- бонбонки, парцалки, дрънкулки, залъгалки и пр. Там можем да си позволим да си играем на пазар.

  Когато става дума за жизненоважни животоподдържащи системи, "пазарът" няма място -- той води гарантирано до самоунищожение в дългосрочен план, тъй като "пазарът" мисли три месеца в бъдещето, а не десетилетия и векове напред.

  За пореден път, пандемията би трябвало да го е демонстрирала това извън всякакво съмнение. Но за тази цел се иска човек да е на малко по-високо интелектуално ниво от стъпкана хлебарка за да го разбере.

 20. 20 Профил на cwg05672366
  cwg05672366
  Рейтинг: Разстроено

  Panther Tank Deflecting a Shot to The Front Glacis in American Firing Tests
  https://www.youtube.com/watch?v=QFQhFTq45DU

 21. 21 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4553 Неутрално

  До коментар [#17] от "boevbisser

  Нека почнат от там пък ще видим какъв ще е ефекта. Имаш ли представа как някои лачени частни болници точат касата? Щом са частни нека играят с частно финансиране а не да лапат от общия казан.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 22. 22 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1473 Неутрално

  Разковничето е в борбата с корупцията. Пари в системта има повече от достатъчно но много се КРАДЕ!!!
  —цитат от коментар 13 на КМЕТ В СЯНКА


  Краставицата на Мирча Кришан ряпа да яде пред вашата корупция! Слагате я дето я има и дето я няма, ама трябва да присъства защото друго не знаете!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 23. 23 Профил на cwg05672366
  cwg05672366
  Рейтинг: Разстроено

  Цените, заплатите и икономиката се нормализират не толкова от липсата на регулации, колкото от стриктното съблюдаване да има пазар и конкуренция. Регулациите у нас се използват за бариери и затова нищо не се получава.
  —цитат от коментар 10 на puknatastotinka


  ше дадеш ли пак дата учениа?

 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 25. 25 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4553 Неутрално

  До коментар [#22] от "lz2":

  Другарю гербер червен, и децата знаят каква е истината. Само вие не я виждате защото такава е партийната ви повеля.
  Дерзай!!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 26. 26 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3004 Весело

  До коментар [#19] от "Georgi Marinov":

  Е, щом Куба е твоята пътеводна звезда, както се казва - направо ходи там, всички казват, че страната е в разруха и хората са крайно бедни, но весели.
  Иначе ти желая успешен ден.

 27. 27 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 4834 Неутрално

  Либералните мозъци пледират от много години за намаляване на регулациите, но как ще спрат финансови кризи като тази от 2008?
  Дългата ръка на пазара много пъти не работи, затова регулации ще има, жалко е, че напоследък има само "зелени регулации", а те ще развалят капитализмакато го заместят със зелена диктатура!

 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 29. 29 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4553 Неутрално

  До коментар [#26] от "boevbisser":

  Здравеопазването в Куба е признато за едно от най-добрите в света.
  Много граждани на САЩ се лекуват в Куба. Както едно време се лекуваха в България в специалната болница.
  Сега защо не се лекуват?
  Има много документални филми за здравеопазването в Куба на американски автори.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 32. 32 Профил на Tru Soulja
  Tru Soulja
  Рейтинг: 643 Неутрално

  Нашето здравеопазване е добре замислено , но много се краде и затова има такива изкривявания , ако не се крадеше щеше да е супер.

  Най-добрият съвет, който съм получавал, е да избягвам банките. Те ти дават чадър, но, когато завали, ти го вземат
 33. 33 Профил на Gunners
  Gunners
  Рейтинг: 1986 Неутрално

  То заплатите в Бг са достатъчно ниски.

 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 35. 35 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3005 Неутрално

  До коментар [#26] от "boevbisser":

  Това е повече от несериозно.

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 36. 36 Профил на Bornagain
  Bornagain
  Рейтинг: 919 Неутрално

  и се включат частни здравноосигурителни фондове.
  ========================================================
  Както се вижда частните медии в България не допринасят за свободата на словото както е според американските мантри, а по скоро обратно. Това момче можеше да помисли вместо да преразказва американски наръчници за частното като панацея.

  Свободата, Санчо...
 37. 37 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3966 Неутрално

  Едно голямо "дъра-бъра" на така наречените ИПИ. Държавните и общински болници, които изнасят тежестта, НЕ трябва да са търговски дружества.

 38. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 39. 39 Профил на стефан иванов
  стефан иванов
  Рейтинг: 48 Неутрално

  До коментар [#29] от "КМЕТ В СЯНКА":

  А дали е разрешено от партията Кубински лекари да работят където решат по света?
  Щото при затворени граници и диктатура на пролетарята искат не искат ,ще работят
  иначе справедлив пролетарски съд.
  Сега сериозно .Куба наистина има забележителни постижения в здравеопазването .
  Е във вече познати заболявания и утъпкани патеки за лечение /но ние и това нямаме/.
  Все пак все си мисля ако отворят границите колко ли лекари ще им останат особено при тази близост до САЩ.За редки заболявания и лечения изискващи скъпа и нова апаратура и иновативни медикаменти ,както и за научна работа в областа на медицината не мисля ,че са толкова добри.Но все пак не отричам постиженията им.

 40. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 41. 41 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1473 Неутрално

  До коментар [#22] от "lz2":Другарю гербер червен, и децата знаят каква е истината. Само вие не я виждате защото такава е партийната ви повеля.Дерзай!!!
  —цитат от коментар 25 на КМЕТ В СЯНКА


  Истината е, че крадците сте вие комунистите, ама няма да ви се отвори парашута!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 42. 42 Профил на стефан иванов
  стефан иванов
  Рейтинг: 48 Весело

  До коментар [#32] от "Tru Soulja":

  Значи не е добре измислено щом допуска мащабни кражби.

 43. 43 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3005 Неутрално

  Защо всички които говорят за социализъм в здравеопазване споменават Куба, С.Корея... а не споменават Англия примерно? Интересно и защо ли в момент на кризи десните по душа първи започват да пищят за липсата на държава и как не им помагала

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 44. 44 Профил на Tru Soulja
  Tru Soulja
  Рейтинг: 643 Любопитно

  До коментар [#42] от "стефан иванов":

  Това са български особености .

  Най-добрият съвет, който съм получавал, е да избягвам банките. Те ти дават чадър, но, когато завали, ти го вземат
 45. 45 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1471 Неутрално

  "В условия на идеална, или дори сравнително добра, конкурентна среда проблемът с възнагражденията би следвало да се реши от само себе си - ниските заплати водят до отлив от тези специалности до достигане на равновесно положение между търсене и предлагане на труд"

  Ъхъ, те зарад' туй примерно анестезиолози и др. са на изчезване из родното здравеопазване. И докато се стигне до "равновесие" ще минат години и много измрели...

  Институтът за Просташка Икономика требе да бъде затворен, а "икономистите" да бъдат пратени да заработват на КОНКУРЕНТЕН ПРИНЦИП в Г-я, Британия, Фр-я. Клошарството ще им стане втора професия...

 46. 46 Профил на Tru Soulja
  Tru Soulja
  Рейтинг: 643 Любопитно

  До коментар [#42] от "стефан иванов":

  То и ВЕИ-тата бяха супер евтини, супер екологични , но както винаги побългарихме работата.

  Най-добрият съвет, който съм получавал, е да избягвам банките. Те ти дават чадър, но, когато завали, ти го вземат
 47. 47 Профил на Tru Soulja
  Tru Soulja
  Рейтинг: 643 Любопитно

  До коментар [#42] от "стефан иванов":

  То и ВЕИ-тата бяха супер евтини, супер екологични , но както винаги побългарихме работата.

  Най-добрият съвет, който съм получавал, е да избягвам банките. Те ти дават чадър, но, когато завали, ти го вземат
 48. 48 Профил на стефан иванов
  стефан иванов
  Рейтинг: 48 Весело

  До коментар [#37] от "Vlado Nikolov":

  Тежеста в държавните и общински болници не се изнася от тях а от лекари,сестри ,лаборанти,санитари които блъскат като ненормални /и с извънредни смешно платени смени/и всичко това за жълти стотинки.НО повечето са в предпенсионна възраст та като се пенсионират ,ще видиме.

 49. 49 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4553 Неутрално

  До коментар [#39] от "стефан иванов":

  Имат собствени уникални лекарства. Друг интересен факт е, че основното ядро лекари в началото бяха български възпитаници.
  Моделът на организация също беше български
  Както например ТКЗС бе модел за развитие на земеделието в Израел.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 50. 50 Профил на Georgi Marinov
  Georgi Marinov
  Рейтинг: 286 Неутрално

  и се включат частни здравноосигурителни фондове.========================================================Както се вижда частните медии в България не допринасят за свободата на словото както е според американските мантри, а по скоро обратно. Това момче можеше да помисли вместо да преразказва американски наръчници за частното като панацея.
  —цитат от коментар 36 на Bornagain


  И още по-добър пример има -- какво направи дерегулацията на американските медии след 1996-а година за свободата на словото там?

 51. 51 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4553 Неутрално

  До коментар [#41] от "lz2":

  Издишат ти мантрите. Цялата отговорност за дереджето в момента е ВАША !
  ГААНТИРАНО ОТ ГЕРБ!!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 52. 52
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 53. 53 Профил на стефан иванов
  стефан иванов
  Рейтинг: 48 Неутрално

  До коментар [#46] от "Tru Soulja":

  Ами ние побългаряваме всичко та не виждам на кого да се сърдим освен на себе си!

 54. 54
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 55. 55 Профил на стефан иванов
  стефан иванов
  Рейтинг: 48 Неутрално

  До коментар [#49] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Както казах не отричам ,че имат постижения ,а относно модлите . Едно е даден модел а съвсем друго е въвеждането и реализирането му.
  То ТКЗС по принцип си наподобява грубо едно ООД ,но както винаги дявола се крие в детайлите.

 56. 56 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3004 Неутрално

  До коментар [#43] от "дерибеев":
  Аз съм крайно десен и никога, ама никога не съм искал държавата да помага, а най - вече да не пречи, особено пък нашата. Като почти всичко в здравеопазването ни в момента е тежко регулирано, добре ли се справяме. За Англия разговорът е по- дълъг.

 57. 57
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 58. 58
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 59. 59
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 60. 60
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 61. 61
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 62. 62
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 63. 63 Профил на pganev11
  pganev11
  Рейтинг: 54 Неутрално

  До коментар [#17] от "boevbisser":

  Ще потънат в частните структури, а не в държавните, на които се крепи здравеопазването.

 64. 64
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 65. 65
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 66. 66 Профил на Bojidar Vasilev
  Bojidar Vasilev
  Рейтинг: 340 Неутрално

  Фундамента на политиката у нас е чист , рафиниран популизъм , без задръжки .

 67. 67 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4553 Неутрално

  До коментар [#63] от "pganev11

  Какво ли ще стане с частните болници ако им отрежат финансирането от НЗОК?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 68. 68
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 69. 69
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 70. 70 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4553 Неутрално

  До коментар [#68] от "Нинчето от ДСБ":


  Защото не са те питали. Нещо по темата няма ли да напишеш?
  Я кажи кой е виновен за настоящето плачевно дередже.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 71. 71 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4553 Неутрално

  До коментар [#68] от "Нинчето от ДСБ":


  Защото не са те питали. Нещо по темата няма ли да напишеш?
  Я кажи кой е виновен за настоящето плачевно дередже.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 72. 72 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1759 Неутрално

  Край на монопола на НЗОК и намаляването на болниците поне наполовина са необходими, но недостатъчни условия нещо положително да започне да се случва в здравеопазването. Само на мускулите на изтормозените лекари и сестри безкрайно не може да се кара.
  —цитат от коментар 3 на boevbisser


  Двете неща които предлагате са взаимно изключващи се. Кой и по какъв механизъм ще намали броя на болниците, ако няма НЗОК. Разбира се отделен въпрос е защо касата сключва договори на практика с всичките болници, а те в рамките на възможното (т.е. без груби престъпления за които да влизат в затвора) послъгват и пробиват касата. Виждате.лекарския съюз реве от сутрин до вечер за пари, а за спазване на стандарти при медицинсктата дейност и дума не обелва.
  Труден е въпроса и аз не съм съгласен с автора, че всичко може да стане на пазарен принцип. Ако всичко да стане срещу директно заплащане много хора ще мрат като мухи без никаква пандемия, а поради невъзможност да платят, особено скъпи манипулации като хирургически, онкологични процедури и дори раждания.
  В момента има над 2 млн пенсионери, повечето от които имат здравни проблеми и пак повечето от тях са с ниски доходи. В момента много болници живеят от тях - разкарват ги по пътеките и касата плаща. как би моло да се регулира това...един Господ знае.
  И понеже в статията става дума за заплати, ако се регулира броя на болниците от касата, която да преразгледа договорите и ги поднови само с най-добрите, включително и кадрово обезпечени, лекари, сестри и отделения, тогава тези по-малко на брой болници ще получават по-големи средства и съответно по-големи заплати. А за да не е чиста държавна регулация, няма нищо лошо да има и частни здравни каси, само че за съжаление, опита от допълнителното пенсионно осигуряване не е много положителен.
  Живота в различните страни ни дава пример за няколко различни подхода.
  Разходите в САЩ за държавно здравеоопазване са най-ниски ( т.е. нашите пари), в повечето европейски държави са най-високи и средо положение има в скандинавските държави.
  Оценките на хората за качество на здравеоопазването навскъде са, че не е добро и единствено в скандинавските държави, недоволството е най-ниско. Според анализаторите считат, че това се дължи на факта, че там хората са по-честни. и се краде по-малко

 73. 73 Профил на bobix
  bobix
  Рейтинг: 772 Неутрално

  Заглавието е кратко и ясно. Това, че някои хора не го разбират, няма да премахне за тях последствията.

 74. 74 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2319 Неутрално

  До коментар [#71] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Кое е плачевното?!
  Както се вижда нашата здравна система засега издържа най-дълго От ЕС. Значи не е толкова плачевна. И то в Пандемия, където е логично да разпънат палатки и да те лекуват доброволци.

 75. 75 Профил на bobix
  bobix
  Рейтинг: 772 Неутрално

  Всяка регулация охлажда икономиката. Разликата е само в степента. А Европа ако още продължава да се "охлажда", накрая ще замръзне. И няма друг да й е виновен.

 76. 76 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1247 Неутрално

  Повечето регулации са резултат от това, че българинът все гледа да открадне отнякъде. Намалянето на регулациите ще опрости системата, но докато елементът "честност и почтеност" не влезе в нея, парите ще продължат да изтичат.

 77. 77 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4553 Неутрално

  До коментар [#74] от "Да вярваме на истината":

  Защото я крепят остатъците от "онова" здравеопазване- общинските болници които вие(ГЕРБ) НЕИСТОВО желаете да фалирате и закриете.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 78. 78 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2319 Неутрално

  До коментар [#77] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Това беше много смешно.
  Напротив. ГЕРБ няма смелостта да закрие около 120 безмислени болнични като в Дряново, Берковица, Девин и подобни. Оттам изчезва безценен ресурс и на пари и на кадри. И в момента точно тези болници не приемат пациенти. Например от Дряново ги карат в Търново, а от Трявна в Габрово.

 79. 79 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4553 Неутрално

  До коментар [#78] от "Да вярваме на истината":

  Габрово се оформя като пъпа на вселената. А кой е смешен нека преценят хората. Повечето са над твоето ниво-вервай ми!
  Я кажи другару фанатик гербер, колко държавни и общински болести се грижат за КОВИД болни и колко частни.
  Чакаме те с нетърпение .

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 80. 80 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4553 Неутрално

  До коментар [#78] от "Да вярваме на истината":

  Габрово се оформя като пъпа на вселената. А кой е смешен нека преценят хората. Повечето са над твоето ниво-вервай ми!
  Я кажи другару фанатик гербер, колко държавни и общински болести се грижат за КОВИД болни и колко частни.
  Чакаме те с нетърпение .

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 81. 81 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 779 Весело

  Нашето здравеопазване е добре замислено , но много се краде и затова има такива изкривявания , ако не се крадеше щеше да е супер.
  —цитат от коментар 32 на Tru Soulja


  Така е при социализма - добре беше замислен, ама не работеше :))
  Така беше и ония виц с магарето - таман го научих да не яде и то взе че умре :)
  -----
  Не се учудвам, че некои идиоте се оглеждат отново в соца.
  Ситите времена раждат тъпанари, тъпанарите решават, че има безплатен обяд, пробват за 40 години и цикълът отново се повтаря :)

 82. 82 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2542 Неутрално

  "За целта е необходима конкуренция при договаряне на цените в Националния рамков договор, което може да стане като се разбие монополът на Националната здравноосигурителна каса и се включат частни здравноосигурителни фондове. По този начин може да се постигне реално остойностяване на здравните грижи, включително на труда на медицинския персонал."
  *
  То и сега има частни здравни фондове, които са доброволни. Който иска да се лекува в частна болница може да внася в тях. Някои големи фирми правят групови осигуровки за служителите си.
  Във Великобритания също е така: за направление за неспешни случаи по касата се чака дълго, но който има частна осигуровка се обслужва в кратък срок като застрахователят плаща.
  В Германия има много фондове, но тя първо, е голяма държава и второ, вноските са 14-15% от дохода. При малка държава като България със застаряващо население ако някой фонд фалира осигурените в него остават без осигуровки. После какво? НЗОК ли ще поеме лечението им?

 83. 83 Профил на debruckere
  debruckere
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Който тръгне да говори за "пазарни механизми" в здравеопазването, трябва да получава ефективна присъда още на същия ден и повече да не му се дава право да пише каквото и да било. И това го казвам съвсем сериозно -- буквално стотици хиляди са жертвите на здравната реформа в България последните 20 години в резултат на невъзможност да се плати за лечение, рекет от страна на доктори и болници, превърнати в търговски дружества, официални механизми за отказ на медицинска помощ като направленията и пътеките, и пр. И че ще се стигне дотам беше съвсем очевидно още когато се приемаха тези реформи. Съответно отговорните за тези реформи трябваше много отдавна до един да са получили присъди за съзнателно извършени чудовищни престъпления срещу човечеството според критериите, установени в Нюрнберг през 1946 г.А до какво води поставянето на здравната система на пазарни основи всеки може да види в САЩ и на някои други места из Третия свят.И накрая тази година дойде COVID и демонстрира за всеки, който не е изцяло идеологически заслепен (или пък няма користни интереси в тази област) пълната несъстоятелност на "пазарния" модел в здравеопазването. Обаче това не спира разни добре платени престъпници да продължават да си папагалстват същата неолиберална пропаганда. Въпросът тук е дали пропагандата ше продължи да бъде толкова успешна колкото беше последните 40-50 години, или най-накрая ше има надигане на радикализирани достатъчно широки кръгове от обществото, останали без нищо за губене, и гилотините ще почнат пак да си вършат работата.
  —цитат от коментар 9 на Georgi Marinov


  Пълни глупости!
  Точно, защото реформата не беше продължена, се стигна до това положение. Защото, който дойде на власт използва здравната система, вместо да я развива. Я да помислим след 45 г.социалистическа здравна система в какво състояние беше тя през 1989??
  Хайде, моля Ви се, по-сериозно!
  Материята не е за всеки!

 84. 84 Профил на AllLivesMatter
  AllLivesMatter
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Пазарът има място когато става дума за неща, от които нищо от значение не зависи -- бонбонки, парцалки, дрънкулки, залъгалки и пр. Там можем да си позволим да си играем на пазар.
  —цитат от коментар 19 на Georgi Marinov


  Кажете ни моля - какви са конкретните решения за нашата здравна система. И искрено се надявам да не заключите че тя е недофинансирана. Най-малкото защото недофинансирана е следствие от това че е най-бедната е ЕС, а това само по себе си ще е така още поне 30 години

  'progressives' is the politically correct word for communists
 85. 85 Профил на Georgi Marinov
  Georgi Marinov
  Рейтинг: 286 Неутрално

  До коментар [#83] от "debruckere":

  Какво е здравословното състояние и нивото на достъп до медицинска помощ на средностатистическия американец?

  "Довеждането на реформите до край" означава да въведем същата система.

  Както казах и по-горе, който го направи това е за екзекуция за престъпления срещу човечеството. Защо? Отново, вижте какво е положението в Щатите, и ще разберете.

 86. 86 Профил на AllLivesMatter
  AllLivesMatter
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#74] от "Да вярваме на истината":Защото я крепят остатъците от "онова" здравеопазване- общинските болници които вие(ГЕРБ) НЕИСТОВО желаете да фалирате и закриете.
  —цитат от коментар 77 на КМЕТ В СЯНКА


  Не сте прав - БСП се противопоставяше на закриването на доста болници през годините назад, които трябваше да се закрият

  'progressives' is the politically correct word for communists
 87. 87 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4553 Неутрално

  До коментар [#82] от "pamela":

  + доживях да започнеш да казваш истината. Браво.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 88. 88 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4553 Неутрално

  До коментар [#82] от "pamela":

  + доживях да започнеш да казваш истината. Браво.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 89. 89 Профил на Georgi Marinov
  Georgi Marinov
  Рейтинг: 286 Неутрално

  Кажете ни моля - какви са конкретните решения за нашата здравна система. И искрено се надявам да не заключите че тя е недофинансирана. Най-малкото защото недофинансирана е следствие от това че е най-бедната е ЕС, а това само по себе си ще е така още поне 30 години
  —цитат от коментар 84 на vik


  Решения в изолация няма.

  Няма как да се направи работеща здравна система ако всичко останало в държавата си стои същото.

  Финансирането впрочем също е тясно свързано с по-общия проблем -- докато от страната изтичат милиарди всяка година под формата на изсмукване на печалба от приватизирани предприятия, които изобщо не трябваше да бъдат приватизирани, и под формата на внос на луксозни стоки, почивки по екзотични дестинации. и български чекмеджета и чужди офшорни сметки от страна на шепата хора, които контролират повечето от ресурсите на държавата, реалният ресурс, който иначе би могъл да се мобилизира за да се повиши финансирането на здравеопазването, ще продължи да го няма в наличност за тази цел.

  А иначе конкретно що се отнася до системата, решението е много просто.

  Връща се съветската система едно към едно както си беше. Тя работи доказано (поради което и въвеждат нещо много подобно в Англия след войната. и все още опитите то да се затрие не са успели напълно), по-добра не е измислена, и едва ли и ще бъде измислена, тъй като тя е общо взето единствената система, правена чисто практически и изцяло с мисъл за това как да се максимизира здравето на населението, а не с цел обслужване на тесни политически и икономически интереси.

  Но с някои добавки за съвремието, без които няма как да се мине, а именно:

  -- Пълна забрана на частните болници, което означава няколкото такива, които са оборудвани на ниво да бъдат наистина функционални цялостни болници да бъдат национализирани, останалите специализирани печатници за пари се закриват, и каквото може да се ползва от оборудването им се разпределя към държавните

  -- Криминализация на рекета над пациентите. Репресивният апарат на държавата е достатъчно добре развит за да може това да се следи и доказва без никакви проблеми, време е този апарат да се размърда и да свърши нещо полезно. Вкарайте стотина лекари за по 10-20 години в затвора и ще видите как тези практики ще спрат моментално

  -- Вкарване в затвора за дълго на всички т.нар лекари, които станаха милионери последните 10-20 години. Силно съмнително е дали и един от тях го е направил без да е изпратил преждевременно в гроба много голям брой невинни хора.

  -- Същото за всеки, който е грабил здравната каса по най-разни схеми (разбира се има голямо припокриване между тази и предната групи).

  -- Повишаване на заплащането на лекарите, сестрите и останалия персонал до нива, които ще спрат бягането им на запад. Ако се спре краденето от касата и голяма част от останалите далавери в държавата, ще се окаже, че пари за това има. А като се напълнят затворите с голяма част от "елита" на сегашното лекарско съсловие, ще се окаже изведнъж и че за младите лекари ще се открият чудесни възможности за кариерна реализация и тук в България. А на запад (да се разбира Европа) всъщност не се плаща чак толкова много, там обикновеният лекар възможности да получава баснословни доходи, каквито се откриха за един тесен кръг техни колеги в България, няма. В САЩ е по-друго, там има и лекари милиардери, но те са такава по механизми много сходни с тези, позволили аналогичното явление да процъфти в умалени мащаби и у нас; и там също има остра нужда да се раздава справедливост за безчетните гробове, за чието запълване въпросните лица са отговорни.

  Но, както казах, нищо подобно не може да стане във вакуум, всичко това зависи от цялостното състояние на държавата. Което пък от своя страна до голяма степен не зависи от ставащото вътре в нея.

 90. 90 Профил на атанас
  атанас
  Рейтинг: 1559 Неутрално

  До коментар [#8] от "LudLustrator":

  Че то сега има директори на болници с по 150 000... 😁 Това само официалното без парите от далавери.

 91. 91 Профил на атанас
  атанас
  Рейтинг: 1559 Неутрално

  До коментар [#67] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Повечето ще фалират, защото са строени с цел хващане на пари от скъпи пътеки. И, разбира се, куп хора изведнъж имат нужда от стентове и подобни. Рядко се прави частна многопрофилна болница, защото кой иска да лекува язва за без пари?

 92. 92 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7386 Неутрално

  Всяка година се увеличават парите за здраве, а за редовия българин нищо не се променя. Освен, че плаща все повече за консумативи и операции.

 93. 93 Профил на 1984
  1984
  Рейтинг: 599 Неутрално

  трябва да са частни болниците и здравните каси. държавата ако иска да направи болници за неосигурени и бедни

  BG e мини империя на злото.
 94. 94
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 95. 95 Профил на serafin
  serafin
  Рейтинг: 766 Неутрално

  До коментар [#9] от "Georgi Marinov":

  Интересно като какво ще предложите като алтернатива?
  "Безплатно" здравеопазване ...
  Или болниците да оперират като нещо бамбашка, което само вие знаете.

  Ако искаш нещо да НЕ бъде свършено създай комисия
 96. 96 Профил на serafin
  serafin
  Рейтинг: 766 Неутрално

  До коментар [#37] от "Vlado Nikolov":

  И какво да са?

  Ако искаш нещо да НЕ бъде свършено създай комисия
 97. 97 Профил на стефан иванов
  стефан иванов
  Рейтинг: 48 Неутрално

  -- Повишаване на заплащането на лекарите, сестрите и останалия персонал до нива, които ще спрат бягането им на запад
  До коментар [#89] от "Georgi Marinov":

  Ами айде направете го де.За целта трябва дохода в БГ да е около 75-80% на западните им колеги тоест за дктори на запад 7000 Е тука поне 5000Е сестри на запад 3500Е тука 2500Е
  за бруто говорим. та в БГ има около 29000лекари *5000Е *12 месеца са 1 750 мил Етоест
  3500 милиона лева. имаме и 30 000 /а трябва да са 60000 поне по ЕС стандарта/та
  60 000*2500*12 е 1800мил Е тоест около 3600 мил лв та дотук 3600+3500 е СЕДЕМ МИЛИАРДА И СТО МИЛИОНА ЛЕВА САМО ЗА ЗАПЛАТИ хайде като популисти да ги намалим с 20% още та станаха пет милиарда и половина лева годишно.А лаборанти,а санитари,а пари за лекарства апаратура ,за поддръжка на сгради,отопление,ток ,консумативи .За 2020 г за сведение е няма и 5 милярда лева.

 98. 98 Профил на Georgi Marinov
  Georgi Marinov
  Рейтинг: 286 Неутрално

  -- Повишаване на заплащането на лекарите, сестрите и останалия персонал до нива, които ще спрат бягането им на западДо коментар [#89] от "Georgi Marinov":Ами айде направете го де.За целта трябва дохода в БГ да е около 75-80% на западните им колеги тоест за дктори на запад 7000 Е тука поне 5000Е сестри на запад 3500Е тука 2500Е за бруто говорим. та в БГ има около 29000лекари *5000Е *12 месеца са 1 750 мил Етоест3500 милиона лева. имаме и 30 000 /а трябва да са 60000 поне по ЕС стандарта/та 60 000*2500*12 е 1800мил Е тоест около 3600 мил лв та дотук 3600+3500 е СЕДЕМ МИЛИАРДА И СТО МИЛИОНА ЛЕВА САМО ЗА ЗАПЛАТИ хайде като популисти да ги намалим с 20% още та станаха пет милиарда и половина лева годишно.А лаборанти,а санитари,а пари за лекарства апаратура ,за поддръжка на сгради,отопление,ток ,консумативи .За 2020 г за сведение е няма и 5 милярда лева.
  —цитат от коментар 97 на стефан иванов


  Да, и бюджетът на касата е пет милиарда.

  Т.е. резерви има предостатъчно.

  Но естествено, че ще изглежда, че няма такива при 10% плосък данък, максимален осигурителен доход от 3000 лв., и постоянно изтичане на огромни суми пари от държавата под формата на излишна консумация на луксозни вносни стоки за елита, в посока офшорни сметки, и чрез данъка, който плащаме за това, че сме в ЕС под формата на дъмпингов внос на какво ли не и на чужда собственост над голяма част от отраслите в икономиката, в които няма никакъв реален риск и съответно почти никаква нужда от чужди "инвестиции".

  Затова и казах по-горе, че няма как да се оправи проблема със здравната система сам по себе си във вакуум.

 99. 99 Профил на стефан иванов
  стефан иванов
  Рейтинг: 48 Неутрално

  До коментар [#98] от "Georgi Marinov":

  Затова и казах по-горе, че няма как да се оправи проблема със здравната система сам по себе си във вакуум.
  Ами да ,не може само здравната система ,държавата е сбор от сложно свързани системи
  ама ето реформи истински 20г няма ,как да се оправим тогава?

 100. 100 Профил на стефан иванов
  стефан иванов
  Рейтинг: 48 Неутрално

  До коментар [#98] от "Georgi Marinov":

  Тоа простата сметка показва ,че парите трябва да са поне двойно ,ама нямаааа!
  Значи и лекари ,сестри,лаборанти,санитари скоро съвсем нямя дя има .
  Пък кой е виновен и кой на кого се сърди на младите им е през ...... и са прави минават през Т2 и тука да се оправяме!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK