"Извън сферата на комфорт". Как Англия преразпределя лекарите си

Д-р Светлана Стаменова и д-р Иван Анев разказват за работата си във Великобритания по време на пандемията с коронавирус.

© Свободна Европа

Д-р Светлана Стаменова и д-р Иван Анев разказват за работата си във Великобритания по време на пандемията с коронавирус.Текстът е препубликуван от "Свободна Европа".


От 5 ноември във Великобритания започна второто масово затваряне, което да ограничи разпространението на коронавируса в страната. От жителите на Острова се очаква да не излизат, да не се събират на големи групи и да не пътуват, освен ако не е наложително. Според изявление на сайта на правителството ограничителните мерки имат за цел да предотвратят претоварване на здравната система, да задържат отворени училищата, колежите и университетите и да осигурят възможност на максимален брой хора да продължат да работят.


Затварянето следва първата 7-седмична карантина, въведена на 23 март. Тогава Великобритания беше една от най-тежко засегнатите държави в Европа. Системата на здравеопазването, което на Острова е безплатно, се оказа под изключително сериозен натиск, а процентът на починалите от COVID-19 пациенти беше рекордно висок.
Как се справи Националната здравна служба в първата вълна и какви уроци бяха взети от нея? "Свободна Европа" разговаря с двама лекари, които са завършили медицина в България, но работят от години в Англия.


Да те преразпределят в COVID отделение


Д-р Светлана Стаменова е завършила медицина в медицинския университет в София през 2011 г., след което е специализирала неврология в университетската болница "Св. Наум". Защитила е и докторантура в областта на множествената склероза през 2017 г. От 2018 г. работи в Лондон, като по време на първата вълна на епидемията тя е невролог в The Royal London Hospital.


"Като видяха какво се случва в Ломбардия в Италия, тук стартираха преустройство на цялата ни работа и започнаха да се чуват слухове, че може и да се наложи лекари от определени сфери, където работата намалява, да се включат в други сфери, където има нужда от специалисти", разказва 34-годишната лекарка в телефонно интервю за "Свободна Европа".


Само за няколко дни се налага промяна на организацията в големите болници в Лондон. Първоначално са мобилизирани младшите лекари, които са завършили медицина в университета, но още не са започнали специализацията си. Образователната система за медицина във Великобритания е различна с това, че там всеки лекар прекарва минимум 2 години след като излезе от университета в различни по дължина ротации в различни отделения, придобивайки базови знания по няколко различни специалности. Точно тази група от лекари веднага бива включена в грижата за COVID-19 пациенти.


"За тях беше доста по-лесна адаптацията, тъй като това са лекари без специалност и за тях беше доста лесно да отидат в мръсни зони, да сменят отделението, болницата", казва д-р Стаменова.


Скоро обаче и този допълнителен персонал се оказва недостатъчен и болниците започват да преразпределят и лекари от други специалности към отделенията за лечение на пациенти с коронавирус.


"Всичко се случи много бързо. За съжаление нямаше период на обучение, просто защото нямаше време. Случаите с COVID започнаха много да нарастват. В един момент получаваш имейл, че от утре трябва да си на друго работно място и да работиш друга работа там", спомня си д-р Стаменова.


Тя остава в същата болница, но сменя отделението. Започва да работи основно с хора, получили инсулт, което все пак е част от специалността ѝ. Единственото обучение, което получава, е как да си поставя защитните маски и облекла и как и къде да ги сваля безопасно. Тренират я как да се предпазва, когато отива в зоните на болницата, които са отделени само за пациенти с коронавирус.


Д-р Стаменова казва, че новата работа я е притеснявала.


"Когато човек е вече тесен специалист в определена област, той години наред е работил с определена патология, така че е естествено, когато те изваждат от сферата ти на комфорт и ти трябва да се сблъскваш с патология, която не ти е позната, това да е доста стресиращо. Особено в такива условия, защото не става въпрос за обикновен работен ден, а за едно непознато заболяване", казва д-р Стаменова.


В отделението, в което е разпределена, тя обаче получава добра подкрепа от колегите си и в крайна сметка се чувства добре. "Никой не би искал от теб да правиш неща, в които не се чувстваш сигурен. Винаги може да попиташ. Получихме много голяма подкрепа, така че да може стресът от това преквалифициране да се намали и всеки да се чувства спокоен на новото си място", допълва тя.


В края на май новите случаи намаляват и натискът върху болниците е облекчен. Затова и всички специалисти се връщат обратно на обичайните си работни места.


"Само младите лекари бяха пратени в интензивното отделение"


Д-р Иван Анев завършва медицина в университета в Плевен през 1999 г. Той е акушер-гинеколог от 18 години в Англия. В момента работи като консултант в The Royal Oldham Hospital в района на Манчестър.


"При първата вълна на вируса през март и април само младите доктори бяха махнати от нашето отделение и поставени да работят в интензивното отделение", разказва д-р Анев в телефонно интервю за "Свободна Европа".


Не е участвал в решението кои лекари да се преразпределят, но смята, че той не би бил полезен в отделенията за лечения на пациенти с коронавирус.


"Първо, когато има много болни, нуждата от млади доктори, които току що са завършили, е много по-голяма, отколкото от стари доктори като мен, които нямат определени медицински умения. Ние сме хирурзи. Това е различна специалност, ние нямаме уменията да работим в интензивно отделение", допълва д-р Анев.


Самият той се е заразил с COVID-19 още през март. Прекарал е 10 дни в болнични, след което се е върнал на работа в гинекологията. Наскоро си е направил тест за антитела, но не е имал, което означава, че отново може да се зарази.


"Второ, ние сме по-стари и има по-голям шанс да умрем. А никой не иска да се разделя с нас. Ние сме много нужни, защото вършим работа в родилното отделение", пояснява д-р Анев.


Без да е пряко назначен да лекува пациенти с коронавирус, той все пак редовно работи с такива. Преглежда например бременни жени и жени с гинекологични заболявания, които са позитивни за COVID-19.


"В спешното, където идват бременни, които раждат, няма какво да направим, трябва да ги израждаме. Взимаме предпазни мерки, правим PCR тест като постъпят, но понякога те раждат преди да е излязъл резултатът и не знаем дали са позитивни или негативни", разказва д-р Анев.


Както д-р Стаменова, така и той е получил единствено обучение за употребата на защитно облекло "Ниво 3". Това включва слагането на шлем, маска и предпазно облекло, както и отстраняването им след излизане от отделението със заразени пациенти.


"Пак нараства напрежението заради увеличението на случаите"


През последния месец отново има увеличение на случаите на коронавирус във Великобритания, а процентът на смъртните случаи е най-висок от всички държави в Европа. Жертвите на COVID-19 са близо 52 хиляди, а общият брой на заразените от началото на пандемията е над 1 300 000. За оздравели се смятат само 3 хиляди души.


В момента в отделението по акушерство и гинекология на д-р Анев се опитват да работят с пациенти от разстояние, но той е скептичен за ефективността на този подход.


"Много пъти се мъчим да работим дистанционно с пациентите, но в повечето случаи не се получава. Особено трудно е в райони с хора от различни етнически групи. По гинекология разговаряме с пациентите и отсрочваме неспешните операции понякога с години", казва той.


В родилното отделение има отделни стаи за майките, които са позитивни, а достъпът до тях е ограничен.


В отделението на д-р Стаменова също се стремят да държат рисковите пациенти и тези с хронични заболявания далеч от болницата. Практикуват "телемедицина", тоест говорят по телефона или по интернет с различни пациенти и им предписват терапия, без да ги преглеждат физически. И тук се налага да работят с пациенти с коронавирус редовно.


"Болниците пак са разделени - има мръсни отделения, където се приемат пациенти с COVID, а има и чисти отделения. В момента, ако пациент с COVID получи неврологична симптоматика, ние отиваме да го прегледаме, като съответно си слагаме специална маска и облекло, влизаме в отделението, преглеждаме си пациента и си назначаваме даденото лечение", казва д-р Стаменова.


Следейки развитието на пандемията в страната, тя казва, че е възможно отново да се наложи преразпределение на лекарите от различни специалности.


"Пак нараства напрежението заради увеличението на случаите", казва тя.


Все пак д-р Стаменова е в готовност отново да се включи в борбата с коронавируса във Великобритания.


"Това, което се случи през април и май месец, беше един много труден период за мен. Сблъсквайки се с тази патология, разбрах, че човек трябва да бъде по-смел и да приема повече предизвикателства", завършва разговора ни тя.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (61)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1220 Неутрално

  Хубаво беше да напишете и заплатите на лекарите и сестрите, че се чудя има ли работещи за по 350-450 паунда месечно

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 2. 2 Профил на Петър Петров
  Петър Петров
  Рейтинг: 510 Неутрално

  До коментар [#1] от "rumen_s":

  Я се поизантересува колко са наемите преди това.И колко струва пакет цигари и кафе да речем - 16 паунда.800 паунда са ти на месец режийните за стая да речем на два часа път.Стая.Не апартамент.И преди да дават акъл - да попитам нещо.Платиха ли си образованието което Република България им е дала.Или това са неудобни въпроси.

  Горд българин с три години стаж в Испания .
 3. 3 Профил на dgerald
  dgerald
  Рейтинг: 589 Неутрално

  . Жертвите на COVID-19 са близо 52 милиона, а общият брой на заразените от началото на пандемията е над 1 300 000. За оздравели се смятат само 3 хиляди души.

  Че те умрелите са повече от заразените. Има-няма 40 пъти

 4. 4 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5844 Любопитно

  До коментар [#1] от "rumen_s":

  И какво значение имат заплатите, при положение, че вирусът там прави по-голяма поразия, отколкото при нас?

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 5. 5 Профил на dgerald
  dgerald
  Рейтинг: 589 Неутрално

  До коментар [#2] от "Петър Петров":

  Предполагам, че доктора от Олдъм за 800 паунда си е наел КЪЩА, а не стая. И живее на половин час Пеша! А и сигурно цената на цигарите не му е проблем.

 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 7. 7 Профил на Аз
  Аз
  Рейтинг: 522 Неутрално

  До коментар [#2] от "Петър Петров":

  Определено говорите наизуст - в Лондон, дори с автобус, няма как да сте на 2 часа път от центъра. Да не говорим, че в северната част има метро, а в южната част има влакове, които в пъти намалят времетраенето на пътуването.
  Наемите, са съезмирими с нашите: около 1500 паунда на месец може да се намери къща в 3-та зона(не в центъра, но достатъчно близко). Това е около половината заплата на учител. Т.е. едно семейство с двама учители ще дават една четвърт от приходите си за наем - все едно тук учителско семейство да плаща заем 500лв. Друг остава въпроса, че социалната им политика е доста по-адекватна и могат да получат помощ под формата на ваучер за наем, карти за транспорт и т.н.

 8. 8 Профил на Петър Петров
  Петър Петров
  Рейтинг: 510 Неутрално

  До коментар [#5] от "dgerald":

  Предполагам не си гледал цени на имоти в Англия и съответно наемите им.Защото за 800 паунда в Олдъм нема апартаменти.Може би за 2000 да речем ще намери.Имаш интернет - провери.

  Горд българин с три години стаж в Испания .
 9. 9 Профил на lout66
  lout66
  Рейтинг: 716 Неутрално

  До коментар [#2] от "Петър Петров":
  От години говоря че трябва да се вземе примера на Великобритания във висшето образования , държавна банка отпуска заеми на всички желаещи когато не искаш да го връщаш отработваш 10 години в държавна болница и заемът ти се анулира .
  Сега богата България подготвя "специалисти " за бедните страни от ЕС , Великобритания и САЩ .

 10. 10 Профил на Аз
  Аз
  Рейтинг: 522 Неутрално

  До коментар [#2] от "Петър Петров":

  А колко пари изпращат на родителите си? Свежи пари, от които държавата веднага взема 20% про похарчване? Дали не са си платили образованието си по няколко пъти?

 11. 11 Профил на Петър Петров
  Петър Петров
  Рейтинг: 510 Неутрално

  До коментар [#7] от "Аз":

  Предполагам ме знаете че Лондон е 15 милиона.И в час пик е невъзможно всички да се изнесат . Живея в Мадрид , испания и знам какво е час пик.Около 6.5 милиона са.Маршрут от около 30 километра се взима за час и 20 минути.При положение че транспорта в Мадрид е много по добър от тоя в Лондон.Има бързи влакове метро автобуси и кво ли не.Ама 6.5 милиона са си 6.5 милиона.Квото и да правиш.Извън час пик се взимат под час.

  Горд българин с три години стаж в Испания .
 12. 12 Профил на lout66
  lout66
  Рейтинг: 716 Неутрално

  До коментар [#2] от "Петър Петров":
  Или колко плащат за лечение и лекарства осигурените във Великобритания , вярно е че можеш да чакаш с месеци за не спешни случай но не плащаш нищо освен осигуровки и рецепти .

 13. 13 Профил на Петър Петров
  Петър Петров
  Рейтинг: 510 Неутрално

  До коментар [#9] от "lout66":

  Точно . Едно правилно мнение . И аз съм на вашето ама мнозинството ще ни напсува и ще каже че сме прости и нищо не разбираме.

  Горд българин с три години стаж в Испания .
 14. 14 Профил на Петър Петров
  Петър Петров
  Рейтинг: 510 Неутрално

  До коментар [#10] от "Аз":

  Когато си изплатят вересиите тогава ще са на плюс.За момента са много на минус.И вие лично виждали ли сте колко пари са пратили в България.Или така наизуст . По опорни точки.

  Горд българин с три години стаж в Испания .
 15. 15 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2377 Неутрално

  Единия завършил в Плевен а кифлата в София . И защо се питам аз.Взели са мястото на българин,който е можел да остане в България и да работи в България.Докога . Я да си плащат тогава.Като в Германия .
  —цитат от коментар 6 на Петър Петров


  Юнак си ти!
  Ичаш ли средно завършено?
  Отдавна висшето или ВИШУТО, както му казват доста българи, не е никак безплатно.
  Моя много близка учителка сподели – Трудно плащам таксата на сина си във немедицинско ВУ!
  Значи и медиците си плащат, не ти!

 16. 16 Профил на Аз
  Аз
  Рейтинг: 522 Неутрално

  До коментар [#11] от "Петър Петров":

  Всичките ми коментари са от личен опит:
  Излязох от претъпканият Уембли - качих се в метрото - където нито съм се тикал, нито блъскал - след няма и час бях в южен Лондон пред тогавашният си дом. В час пик мотрисите на метрото минават на 2 минути - за какво забавяне говорите?!?!. Как преценихте, че транспорта в Лондон е по-зле от Мадрид - не знам.

  За какви опорки говорите - погледнете в НСИ какви пари пристигат от мигрантите - говорим за милиарди. Няма как да знаете дали всички са като вас - предполагам егоисти, изкарващи пари само и единствено за себе си - повечето сме със семейства, на които сме помагали когато сме били в чужбина и сме имали възможност.

 17. 17 Профил на Петър Петров
  Петър Петров
  Рейтинг: 510 Неутрално

  До коментар [#16] от "Аз":

  Милиарди да.У никой не показва платежно . Милиарди от фирми като Кредисимо и хелп карма - перат колумбийски нарко пари.Още повече че според НСИ , се отчитат само преводите над 5000 лева . А такива преводи са минимално количество.Повечето са за по 200-300 евро на месец.Я има я не.И Мадрид е столицата с най уредения транспорт.Просто е в центъра на испания и е направен със замисъл.Говорите си така колкото да не заспите.

  Горд българин с три години стаж в Испания .
 18. 18 Профил на lout66
  lout66
  Рейтинг: 716 Неутрално

  До коментар [#15] от "Alexander97":
  Дали 600 лв на семестър са плащане , на чужденци в Варна за медицина взимат 8000 евра на година и това е горе долу стойността образованието .
  Никой не е казал че бедните но умни деца няма да учат , но не може при 60 - хиляди завършващи деца държавата да плаща за 45 хиляди и 80 процента от тях в специалности като психология , през последните 30 години сме платили да завършат най много юристи , икономисти и психолози а дали държавата има нужда от тях за да им плаща образованието .
  Тия дни публикуваха данни че най после тенденцията се обръща , записващите се медицина и инженерни специалности са се увеличили .

 19. 19 Профил на стефан иванов
  стефан иванов
  Рейтинг: 9 Неутрално

  До коментар [#5] от "dgerald":Предполагам не си гледал цени на имоти в Англия и съответно наемите им.Защото за 800 паунда в Олдъм нема апартаменти.Може би за 2000 да речем ще намери.Имаш интернет - провери.
  —цитат от коментар 8 на Петър Петров


  Е асега заплащанетооо
  Има възможност за работа и на млади лекари, и на специалисти, като заплащането варира в зависимост от опита. Седмичните дежурства са със заплати от £ 1900 на седмица до £ 3500 лири на седмица, в зависимост от опита и специалността

 20. 20 Профил на Петър Петров
  Петър Петров
  Рейтинг: 510 Неутрално

  До коментар [#16] от "Аз":

  От Уембли до Крайтън , Гугъл мача ми дава час и двайсет минути.И то като гледам картата,и двете точки не са в покрайнините на Лондон.Или вие си смятате някакви си ваши маршрути извън час пик.Или сте имали късмета да си намерите работа близо до вас - на час път само.С другите 15 милиона жители на Лондон.И те ли са имали същия късмет.

  Горд българин с три години стаж в Испания .
 21. 21 Профил на Аз
  Аз
  Рейтинг: 522 Неутрално

  До коментар [#17] от "Петър Петров":

  И да позная ли - "От искаро по-дълбоко няма."
  Покажете снимки със следващите мотриси в метрото, покажете ми снимки с очакваните автобуси на някоя спирка - как една дистанция с метрото се взема за различно време в час пик и извън него? В центъра на Лондон има часове в които можеш да видиш само автобуси и таксита - как това влияе на транспорта?
  Не споря за транспорта на Мадрид - просто довода ви, че в Лондон се пътува по 2 часа до работно място - ясно показва, че сте много заблуден.

 22. 22 Профил на стефан иванов
  стефан иванов
  Рейтинг: 9 Неутрално

  До коментар [#17] от "Петър Петров":

  Официално от НСИ признават за близо милиард Е тоест почти 2 милярда лева.Тоест поне още 1 милярд влизат неотчетени та стават почти 3 милярда лева годишно.

 23. 23 Профил на Петър Петров
  Петър Петров
  Рейтинг: 510 Неутрално

  До коментар [#22] от "стефан иванов":

  Въй въй... При БВП на България над 100 милиарда,влезнали 3 милиарда.И то това са стари сметки за оправяне.Заеми , ипотеки и кво ли не.И от тия 3 милиарда като махнеш половината,стават малко над милиард.И пак питам - некой виждал ли е платежно за сумата от над 5000 лева.Май никой не е виждал.Аз лично не познавам такъв човек в Испания.Познавам хора дето взимат заеми от българи в България.Ама обратното .... Живее в някакъв измислен свят.Покажете платежно . Живееме в 21 век.

  Горд българин с три години стаж в Испания .
 24. 24 Профил на ikod
  ikod
  Рейтинг: 242 Неутрално

  До коментар [#1] от "rumen_s":Я се поизантересува колко са наемите преди това.И колко струва пакет цигари и кафе да речем - 16 паунда.800 паунда са ти на месец режийните за стая да речем на два часа път.Стая.Не апартамент.И преди да дават акъл - да попитам нещо.Платиха ли си образованието което Република България им е дала.Или това са неудобни въпроси.
  —цитат от коментар 2 на Петър Петров


  Ако съобразим стандарта на живот между двете държави и кафето и цигарите са с почти еднакви цени в Англия и в България. Пример и в двете държави кутия от масовите цигари струва 1% от минималната заплата! Да наемите и транспортът са скъпи в Англия и данъците са адски високи - колкото повече изкарваш - повече плащаш. Медицинска сестра тук в Англия взима около 2 минимлани заплати и е трудно да живеш с тази сума сам в собствено жилище, но с партньор нещата се променят и ако двамата работите си е направо добре. А ако пък не е добре, тук има развита социална система. Когато парите не ти стигат за да си покриеш разходите, държавата се намесва и допълва разликата. Още ли искаш да сравняваш двете държави?

  По-повод обвинението ти, че тези лекари дължат пари на България заради полученото безплатно/евтино образование ще кажа само едно. Робството е забранено, а работата не е задъльителна по конституция!!! 25. 25 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2115 Неутрално

  Хубаво лошо ,няма да се върнат в България да чакат 1000 лв помощи и да ги газят тълпи ковидни пациенти несъобразяващи се с никакви правила .

 26. 26 Профил на стефан иванов
  стефан иванов
  Рейтинг: 9 Весело

  До коментар [#23] от "Петър Петров":

  Ами 5 милярда ни е целият бюджет на НЗОК , Вярно 3 милярда са малко над половината,не са кй знае колоко.А относно статистиката ,ти си вярвай на когото искаш аз мисля ,че сметките на ЕС и МВФ са по точни от личните впечетления на нкойто и да е!

 27. 27 Профил на Петър Петров
  Петър Петров
  Рейтинг: 510 Неутрално

  До коментар [#26] от "стефан иванов":

  Знаеш ли лафа - Москва не вярва на лъжи.Платежно мой човек.Покажи ми платежно за над 5000 лева което не е за погасяване на заеми или квото и да е.Така по данни на некой си ...

  Горд българин с три години стаж в Испания .
 28. 28 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2143 Весело

  Материала показва, как се е организирала работата в някои британски болници. Общо взетео, информация интересна за хора свързани със здравеопазването.
  "Матряла" под статията обаче, прави-струва, пак наднича в чужди канчета, ръси си гклавата с пепел и се вайка по чужди гробища.
  🤣

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 29. 29 Профил на Аз
  Аз
  Рейтинг: 522 Неутрално

  До коментар [#23] от "Петър Петров":

  Защо сте се захванал за тези 5000лв? Ако някой прати 1000паунда според вас не се броят така ли? От тези пари държавата не взема 200 паунда - над 400лв?

  Ако изпраща по 200 паунда на месец - да закръглим на 2000 на година - за 15 години стават 30 000 паунда - по 2.4 средно - 72 000лв т.е. държавата е прибрала над 14 000лв от тези пари.

  Да не говорим за всички разходи направени при лятна почивка, гостувания и т.н.

  Дали държавата е на плюс или на минус - може да се спори мнооооого. Нито вие ще ме убедите, нито аз вас. Така, че приятна вечер.

 30. 30 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 1452 Неутрално

  До коментар [#23] от "Петър Петров":

  Има нещо дето винаги се пропуска при тези сметки.
  Аз твърдя че в България един лекар който не е топ ниво е много по добре заплатен отколкоъо на запад.
  А най големият бонус на българските лекари е реално нулевата отговорност при лекарска грешка.
  Затова малко смешни ми се струват декларацйи от някой колеги лекари в този форум.
  Дето казват.
  Ще ви зарежа и ке си бегам.
  Ма като си бегаш много добре знаеш че ако сбъркаш прошка няма.

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 31. 31 Профил на Петър Петров
  Петър Петров
  Рейтинг: 510 Неутрално

  До коментар [#29] от "Аз":

  Нали НСИ ес мвф не отчитали преводи под 5000 лева.Как така изведнъж извъртяхте нещата . Платежни за тия 3 милиарда лева нема.Има входящи преводи за 3 милиарда ама половината са служебни - фирми или пране на пари.

  Горд българин с три години стаж в Испания .
 32. 32 Профил на Аз
  Аз
  Рейтинг: 522 Неутрално

  До коментар [#20] от "Петър Петров":

  https://www.google.com/maps/dir/51.5636802,-0.2796188/51.4284314,-0.1006358/@51.4253051,-0.1184394,13z/data=!4m2!4m1!3e3

  1 час и 4 мин
  Не ви знам какво сте гелдали - казах ви трета зона

 33. 33 Профил на Lilith
  Lilith
  Рейтинг: 663 Разстроено

  А тези можеше да работят тук...

 34. 34 Профил на kukuf
  kukuf
  Рейтинг: 438 Неутрално

  До коментар [#30] от "dedoliben":

  "Бегането"става по различни начини.Далеч не е задължително да ходим да работим навън.Можем да спрем да работим по каса-работи се само за хора,с които имаш договор или заплащане.Можеш/сега по-трудно/да работиш по курортите сезонно само с пациенти с чуждестранни застраховки.Можеш да "емигрираш"вътрешно,работейки за чужда фирма-справка-аз.Можеш в тези времена,в които обществата се чудят как да експлоатират лекарите си да напуснеш и да се скатаеш някъде на село или в някоя планина,остров,курорт.След година пак ще има нужда от лекари-ще можеш да си договориш по-достойни условия.Но това може да се случи само ако излезеш от порочният кръг,който по подразбиране е приготвен за всички медици в България-бачкане буквално до смърт срещу едвам достатъчно заплащане.За да има лекари една държава като България точно сега трябва да вземе твърде смели решения.Колегите в Бургас определиха една съвсем реална според мен цена на труда си-500 лв.за 12 часово дежурство.В резултат бяха оплюти,те пък сега не се скъсват от работа.Няма печеливш в ситуацията.Живи и здрави!

 35. 35 Профил на Hristov
  Hristov
  Рейтинг: 1688 Любопитно

  До коментар [#2] от "Петър Петров":

  Пълни глупости! Къде еъв Великобритания живеете?

  Sic transit gloria mundi
 36. 36 Профил на Kosta Delev
  Kosta Delev
  Рейтинг: 747 Любопитно

  До коментар [#1] от "rumen_s":И какво значение имат заплатите, при положение, че вирусът там прави по-голяма поразия, отколкото при нас?
  —цитат от коментар 4 на Незнайко в Слънчевия град


  Я да посмятаме малко - България е почти 10 пъти по-малка като население от Великобритания и има 4000 заразени на ден, докато там са 26-27000. Умрелите за ден тук са напоследък средно по 100-120 на ден, там са 450-600 на ден.

  С математиката как сме?

 37. 37 Профил на dgerald
  dgerald
  Рейтинг: 589 Неутрално

  До коментар [#5] от "dgerald":Предполагам не си гледал цени на имоти в Англия и съответно наемите им.Защото за 800 паунда в Олдъм нема апартаменти.Може би за 2000 да речем ще намери.Имаш интернет - провери.
  —цитат от коментар 8 на Петър Петров


  https://www.rightmove.co.uk/properties/99831341 #/

  Ето ти къщичка в Олдъм за по-малко от 800 паунда. Има доста по-евтини. И още нещо - живял съм в Мадрид и твърдя, че транспорта в Лондон е по-добър.

 38. 38 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 1452 Неутрално

  До коментар [#34] от "kukuf":

  Прав си но знаеш ли защо тука винаги ще има лекари?
  Защото от първата секунда когато имаме наша държава си ги изучаваме.
  Може за много неща да сме криви прави но за образование на децата си сме дали и даваме толкова пари колкото трябва.
  И сега като адаптация и усвоимост на новото сме на светлинни години пред копи пейст нацйите.
  Па били те и прехвалените германци.

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 39. 39 Профил на kvasimodo
  kvasimodo
  Рейтинг: 1802 Неутрално

  "Системата на здравеопазването, което на Острова е безплатно"
  Нека плюещите по българското здравеопазване прочетат това. После да попитат за сравнение между нашето и тяхното здравеопазване работещите във Великобритания българи. Ще получат доста интересна информацийка.
  Още малко инфо - преди години когато започнах работа там в началото при разговор с първите ми пациенти бях впечатлен от факта, че са чакали 3 до 6 мес.
  Сега в България ми правят забележка, че чакали 15-20 дни.

  "Което беше порок стана обичай" - Сенека
 40. 40 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 2476 Неутрално

  Цитат:
  Системата на здравеопазването, което на Острова е безплатно

  -----
  Не е вярно!
  Всички жълтопаветници в хор крещяха, крещят и ще крещят, че е ЛЪЖА как при соца здрвеопазването у нас било безплатно, но всъщност не било безплатно, защото не можело да бъде безплатно, т.к. е невъзможно да бъде безплатно поради факта, че безплатни неща нямало, защоте не можело да има безплатни неща...

 41. 41 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7176 Неутрално

  До коментар [#33] от "Lilith":

  Можеше да се грижат за нас, ако първо за тях се беше погрижила държавата.

 42. 42 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3432 Любопитно

  ...И преди да дават акъл - да попитам нещо.Платиха ли си образованието което Република България им е дала.Или това са неудобни въпроси.
  —цитат от коментар 2 на Петър Петров


  Не е ли по-правилно страната, която е приела на работа даден специалист да си плати на страната, която го е обучила.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 43. 43 Профил на Hristov
  Hristov
  Рейтинг: 1688 Неутрално

  До коментар [#37] от "dgerald":

  Колегата като цяло, не е в час.. Подозирам, че не живее във Великобритания.

  Sic transit gloria mundi
 44. 44 Профил на kukuf
  kukuf
  Рейтинг: 438 Неутрално

  До коментар [#38] от "dedoliben":

  "+" Съгласен.Затова сме все още тук.Но от самоуважение/както се разбра от горните ми писания/-не съвсем.Трима лекари сме засега в семейството...

 45. 45
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 46. 46
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 47. 47
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 48. 48
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 49. 49
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 50. 50
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 51. 51 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3826 Неутрално

  До коментар [#6] от "Петър Петров":

  Точно!

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 52. 52 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3826 Весело

  До коментар [#36] от "Kosta Delev":

  С матиматиката определено си за слаб (2). Ако имаш малко останал акъл в главата си, може и да разбереш колко си трагикомичен. Жертви на 1 млн. население във Великобритания - 767, в България - 307.
  Жалка история...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 53. 53
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 54. 54 Профил на xyi25666099
  xyi25666099
  Рейтинг: 49 Неутрално

  Дигитална зурналистика от Свободна Ебропа

  Звънваш на един, двама. Хората кулурни, отговарят.

  Обобщаваш каквото ти трябваше по начало и кешираш.

  Понеже табелата е Свободна Европа, гарантира препечат в некролозните издания.

  "Дневник" следи в реално време събитията около сблъсъците между институциите и протестите срещу правителството и главния прокурор, които навлизат в 266-cтия си ден
 55. 55
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 56. 56 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 824 Неутрално

  образованието в кочинката ни не е заради студентите ,само вижте колко университети имаме ,професори ,фдоценти докторанти и прочие..и какъв научен 'потециал ' имат повечето муже и жени на 'науката'..и се пишат едни учебници ,дисертации ,ум да ти зайде...и после се строят хотели ,обществени поръчки...и пак кинти и т. н. образованието ни е толкова трагично и корумпирано че даже и малкото читави ,които нямат 'връзки' отлитат....както в всяка сфера 'ВИДИМИ РЕЗУЛТАТИ'.....

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 57. 57 Профил на satanail13
  satanail13
  Рейтинг: 578 Неутрално

  "Прекарал е 10 дни в болнични, след което се е върнал на работа в гинекологията. Наскоро си е направил тест за антитела, но не е имал, което означава, че отново може да се зарази."

  Ми значи е излъгал за да гепне тия болнични..

  Марс е изконна Американска територия!
 58. 58 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  Вижте това:
  "Д-р Светлана Стаменова е завършила медицина в медицинския университет в София през 2011 г., след което е специализирала неврология в университетската болница "Св. Наум". Защитила е и докторантура в областта на множествената склероза през 2017 г. От 2018 г. работи в Лондон..."

  А сега изчислете колко паунда е спестила въпросната, която в ОК щеше да задлъжнее доста и едва ли щеше да защити докторантура за толкова кратко време ( да не говорим за разликата в критериите у нас и в кралството!)

  Това е също част от проблема на здравеопазването ни - дипломират се за броени левчета и после дуйхват да печелят десетки и стотици хиляди паунди в чужбина. На това трябва да се сложи някакво ограничение, като например още при постъпването в университета студентите да се обвързват с определен период години, през които трябва да работят в България - поне 10.

 59. 59 Профил на deacon
  deacon
  Рейтинг: 357 Неутрално

  Хубаво,че са избЕгали овреме хората.И аз ако бях свежо завършил висше щях да се изстрелям за месец.Но млъкни,сърце...

 60. 60 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2104 Любопитно

  До коментар [#1] от "rumen_s":Я се поизантересува колко са наемите преди това.И колко струва пакет цигари и кафе да речем - 16 паунда.800 паунда са ти на месец режийните за стая да речем на два часа път.Стая.Не апартамент.И преди да дават акъл - да попитам нещо.Платиха ли си образованието което Република България им е дала.Или това са неудобни въпроси.
  —цитат от коментар 2 на Петър Петров


  Неудобният въпрос е защо република България, слвед като е вложила толкова много в тези лекари, след това им създава такива условия за работа, че ги стимулира да заминават в чужбина.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 61. 61 Профил на guentchovelev
  guentchovelev
  Рейтинг: 102 Неутрално

  Статията е как се организира бързо и ефективно пренасочване на доктори. А не кой колко изкарва и защо БГ лекари бягат в чужбина.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK