Завръщане към Обама или преформатиране на Запада – външната политика на Байдън

Взаимното премахване на тарифите между САЩ и ЕС от годините на Тръмп е вероятно, но оттам започват трудностите.

© Associated Press

Взаимното премахване на тарифите между САЩ и ЕС от годините на Тръмп е вероятно, но оттам започват трудностите.Анализът е препубликуван от "Свободна Европа".


В политически далечния март 2019 г., може би най-голямата структура за дарения и кампании на демократите, Priorities USA, взима неочаквано решение. Организацията публикува своя списък с приоритетни щати за задаващата се предизборна кампания и решава да извади Охайо от него. Нещо повече, приравнява го с Тексас и Айова.


Мнозина остават недоволни, но данните изглеждат неоспорими. От 2010 година насам, демократите са успели да спечелят само три щатски вота, а партията губи тежко дори през 2018 г., когато републиканците имат ниски нива на подкрепа.
Всичко сочи, че щатът необратимо се изплъзва от "сините" и е вече твърдо в колонката на "червените" щати. На току-що отминалите избори, Доналд Тръмп спечели там с над 8%.


Дългосрочният проблем за демократите


Шумотевицата около вота е на път да маскира реалността, че средният Запад остава дългосрочен електорален проблем за демократите, а данните подсказват, че победата им се дължи основно на личността и биографията на Джо Байдън.


Те още нямат и заместваща изборна коалиция в други части на страната, което допълнително вдига политическата им цена. Малко очаквано, именно външната политика може да се окаже теренът, на който това ще стане видимо.


Външната политика


Към настоящия момент, тя се очертава като реконструкция на света и подходите на Барак Обама.


Нейната основа е завръщане към многостранната дипломация и стабилизиране на реториката и повече предвидимост, осъществени през поредица от ходове: връщане в Парижкото споразумение за климата, Световната здравна организация (СЗО) и ядрения договор с Иран, препотвърждаване на ангажимента към НАТО и съюзниците в Азия, подобряване на отношенията с ЕС и глобално сътрудничество относно COVID-19 по подобие на битката с ебола.


"Обръщането към Азия" от времето на Обама ще получи нова версия, макар точните й параметри да остават неизвестни. Намеренията за близкия Изток също наподобяват дистанцирания и предпазлив баланс от негово време.


Байдън надали ще върне официално доктрината за "лидерство от втора линия", най-малкото защото не импонира на очакванията на американските партньори и местните либерални елити. Нещо повече, в подготвяната реконструкция има достатъчно символика, която е в състояние да маскира предпазливост в реакциите към един съществено променен свят.


Неговите параметри са видими в най-различни посоки. Разклатената западна доминация е вече трансформирана в геополитическа конкуренция, идейното му предимство е проблематизирано от широкото популяризиране на алтернативни идеологически конструкции, глобалното разпръскване на икономическата сила създава стимули за отслабване на западните политически коалиции, а Китай напуска привилегированата позиция в международната система, която Западът му подари в началото на века и преминава в настъпление.


На тази променена среда не може да се отговори успешно с осъвременяване на външнополитическото мислене на Обама. В този контекст големият въпрос е в това доколко, къде и как новият президент ще се отдалечи от него.


Преформатиране на политическия Запад


Успехът на подобно начинание обаче преминава през преформатиране на политическия Запад, през неговото едновременно разширяване и укрепване.


Дотук знаем, че това ще бъде направено на реторическо ниво. Знаците, символиката и оптиката имат особено значение в дипломацията, но в този случай няма да бъдат достатъчни. Това е особено видимо в ключовите области на сигурността и икономиката.


Вътрешнополитически Байдън ще трябва да удържи нарасналите нива на военни разходи и инвестиции и да подготви общественото мнение за по-високи нива на присъствие и дори евентуални ограничени сблъсъци в Азия и широкия близък Изток.


Ще е необходимо да убеди Европа да изостави удобната морализаторска роля, трайно да увеличи разходите за сигурност и отбрана и най-накрая да се превърне в реален субект на "твърдата сила".


Ако новият президент формулира подобни амбициозни искания, напълно възможно е тя просто да се скрие в реториката на "европейския суверенитет", която продължава да прилича на нов дом на континенталния анти-американизъм.


По-активна и настъпателна политика спрямо Русия също ще се изправи пред добре познатия евроскепсис. Извън "стария континент" новата администрация трябва да се подготви за реалната възможност от сблъсък с Китай в източна и югоизточна Азия, за развиването на регионални съюзнически формати като the Quad, за успешното интегриране на Индия в този подход, за увеличаване на японските военни способности и за намиране на нови формати за сътрудничество с раздвоените между Китай и Америка държави в югоизточна Азия.


Икономиката


В икономически план евентуално преформатиране на Запада е също изправено пред различни предизвикателства.


Взаимното премахване на тарифите между САЩ и ЕС от годините на Тръмп е вероятно, но оттам започват трудностите. Споровете и взаимните ограничения в резултат на делата в Световната търговска организация са от десетилетия и надали ще приключат заради идването на Байдън.


Европа със сигурност е много по-склонна да запази дълбокото си стопанско сътрудничество с Китай, отколкото Вашингтон.


Идеята за трансатлантическо споразумение за свободна търговия е замразена от 2018 г. и тишината по тази тема от двете страни е оглушителна. Икономически рестарт и задълбочаване на двустранните отношения засега изглеждат малко вероятни.


Не по-малки са предизвикателствата пред Вашингтон в Азия. Още в самото начало на своя мандат Доналд Тръмп извади страната от Транстихоокеанското партньорство, което бе замислено като бъдещ носещ стълб на американското икономическо присъствие в региона. Байдън засега мълчи по тази тема.


В същото време обаче Китай разгръща своята офанзива на широк терен. Стартира алтернативната рамка за свободна търговия в Азия, подкрепена от Пекин, страната готви нови подобни споразумения, например, с държавите от Персийския залив.


Предстои финализирането на предложение за ново икономическо споразумение между Китай, Япония и Южна Корея, което цели да притисне Вашингтон. Без дълбока промяна в икономическия подход и дипломация на САЩ, всякакви негови усилия за укрепване на цялостното му присъствие в Азия ще имат ограничен успех.


Нови търговски споразумения и външнополитически активизъм обаче ще бъдат анатема за много избиратели в щатите от 'Rust Belt', които и без това се изплъзват от демократите. Тяхната нагласа е по-скоро 'Mid-West First' след десетилетия на деиндустриализация, загуба на доходи и социален срив и тя няма как да не бъде чута от елитите на демократическата партия.


Демократите нямат заместващ компонент в своята електорална коалиция и това допълнително ще затрудни външната политика на новата администрация. Заявените дотук намерения по-скоро очертават възстановяване на статуквото отпреди идването на Доналд Тръмп.


Отсега е видно, че това надали ще бъде достатъчна основа за регенериране на западните съюзи и превръщането им в успешни и ефективни инструменти в променения глобален свят. Предизвикателствата пред подобно начинание са много и сериозни, сред тях са и скептичните избиратели в сърцето на Америка.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (51)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2093 Неутрално

  Как (и дали) Америка и светът ще преживее оставащите 60 дни?
  Това е въпросът другари комсомолци, другари тръмписти.
  Сигурно сте чули ( говорит Москва?) че миналата седмица едва са разубедили Трамп да не удари по Иран?
  Може дари да сте чули и че отказва да въведе новата администрация в прехода между кабинетите?
  Дори може би сте чули че смени възлови фигури в Пентагона?
  Със сигурност не сте дори обърнали внимание че не обръща никакво внимание на новата, най-силна вълна на ковида?
  Какво казват от радио Москва?
  Ще съсипе ли Америка и светът за 60 дни?
  Ще го продаде ли?
  Или ще се опита да го съсипе безплатно?

 2. 2 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 2748 Неутрално

  Предстои триумф на черния расизъм и нелегалната имиграция, на насилието. В Минеаполис вече усещат резултата от това, че се подведоха по глупостите на комунистите за орязване на полицията .... има сериозно увеличение на престъпността и се чудят как да гасят пожара. Това ще е Америка на тези, които стоят зад Байдън ...... честито.

 3. 3 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 1177 Неутрално

  До коментар [#1] от "Таралеж": https://www.youtube.com/watch?v=n_p1sonhp-k Нали се изцвъкка пръв,това е важно! А бре хора,няма ли по важни неща за вас от троленето във форума! Споко,има време,изчакайте и после пирувайте,въпреки че на дали ще ви се пирува след това което НИ очаква!

 4. 4 Профил на L Glassman
  L Glassman
  Рейтинг: 117 Неутрално

  Байдън е далеч от нивото на Обама, като лидер. Не много силен кандидат, който спечели единствено благодарение на безграничната некомпетентност на Тръмп! Да загубиш избори при що годе добра икономика и в условията на пандемия, която обединява народът е престъпление. Одобрението за Джордж Буш след 9/11 беше астрономическо. Дони понеже е много далновиден политик реши да разедини още повече хората пред заплаха, от която можеше да се възползва и да си увеличи рейтинга сред тези, които не носят червена шапка.

 5. 5 Профил на Jalis Ironhammer
  Jalis Ironhammer
  Рейтинг: 319 Неутрално

  Хубава статия. След първоначалния ентусиазъм за победата на Байдън идва реализацията че не можем да се върнем просто във времето на Обама. В Европа особено Германия има нужда от този студен душ и по тази причина подкрепям критиката на Макрон към АКК.

  Underneath this flabby exterior is an enormous lack of character.
 6. 6 Профил на Ехото на Гласът
  Ехото на Гласът
  Рейтинг: 414 Неутрално

  "Вътрешнополитически Байдън ще трябва да удържи нарасналите нива на военни разходи и инвестиции и да подготви общественото мнение за по-високи нива на присъствие и дори евентуални ограничени сблъсъци в Азия и широкия близък Изток."

  Много им се исна нанякои.

 7. 7 Профил на Ехото на Гласът
  Ехото на Гласът
  Рейтинг: 414 Неутрално

  Как (и дали) Америка и светът ще преживее оставащите 60 дни?Това е въпросът другари комсомолци, другари тръмписти. Сигурно сте чули ( говорит Москва?) че миналата седмица едва са разубедили Трамп да не удари по Иран?Може дари да сте чули и че отказва да въведе новата администрация в прехода между кабинетите?Дори може би сте чули че смени възлови фигури в Пентагона?Със сигурност не сте дори обърнали внимание че не обръща никакво внимание на новата, най-силна вълна на ковида?Какво казват от радио Москва?Ще съсипе ли Америка и светът за 60 дни?Ще го продаде ли?Или ще се опита да го съсипе безплатно?
  —цитат от коментар 1 на Таралеж


  Тръмп едва ли ще направи нещо което не е правил досега. Хората като теб също - обсебията им с Тръмп е гарантирана за поне още 60 дни.

 8. 8 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4279 Неутрално

  Интересни виждания, макар по много от тях могат да се изкажат доста критични, ако не противоположни виждания. Заврщането към външната политика на Обама е доста спорен въпрос поради промените настъпили през последните години. Например, голяма част от Близкоизточната политика се формира около противостояние на Иран, което обедини държавите от Гълфа водени от Саудитска Арабия и доведе до подобряване на отношенията с Израел, с изключение разбира се на Палестинската автономия. Трудно ще е да се промени и енергийната политика на САЩ в Европа, защото алтернативата е повече от интересна.
  Иначе Байдън доста недвусмислено подчерта приоритетите си - връщане към преустановеното от Тръмп участие в Парижкия договор за опазване на природата, СЗО и т.н. Пробният камък обаче ще са отношенията с Китай. Въпросът е дали САЩ при президент Байдън ще се опита да игнорира засилената агресивна политика на последния спрямо Тайван и опитите за изграждане на консолидиран Азиатски блок, който да сведе ролята на САЩ в региона до тази на второстепенна сила, или ще продължи да търси решението в една по-решителна дипломатическа активност, например с Япония и особено с Южна Корея.

 9. 9 Профил на L Glassman
  L Glassman
  Рейтинг: 117 Неутрално

  До коментар [#1] от "Таралеж":

  Дони в момента кешира. Хиляди мейли и съобщения хвърчат дневно да подканят феновете да даряват за юридическата кампания. Ше им изпразни джобовете на изпроводяк. Обявили са противниците на Саудитска Арабия в Йемен за терористи, не е трудно да се досетим по чия поръчка. Опитват се да изтеглят военните от Авганистан - и това не е трудно да се сетим кой го поръчва. В момента всичко е за продан в белия дом. До януари ше е така.

 10. 10 Профил на Ехото на Гласът
  Ехото на Гласът
  Рейтинг: 414 Неутрално

  Байдън е далеч от нивото на Обама, като лидер. Не много силен кандидат, който спечели единствено благодарение на безграничната некомпетентност на Тръмп! Да загубиш избори при що годе добра икономика и в условията на пандемия, която обединява народът е престъпление.
  —цитат от коментар 4 на L Glassman


  Икономиката в САЩ в момента не е баш "що годе добра" (макар да е по-добре от Европа), а и пандемията разделя, а не обединява хората (обедини ги за две седмици през март и това беше). Това е така не само в САЩ, но и по целият Запад. Пандемията със сигурност провали предизборната кампания на Тръмп.

 11. 11 Профил на Nedyalko Lazarov
  Nedyalko Lazarov
  Рейтинг: 1759 Неутрално

  Шумотевицата около вота е на път да маскира реалността, че средният Запад остава дългосрочен електорален проблем за демократите, а данните подсказват, че победата им се дължи основно на личността и биографията на Джо Байдън.
  —————-
  За добро или лошо на личността и биографията на Байдън не се дължи нищо.
  Човекът е олицетворение на посредственоста, която господства във Вашингтон.
  Завършил предпоследен в класа по право в третокласен университет, неспособен да започне работа в добра кантора започва като прокурор, което винаги е трамплин в политиката. През целият му живот заплатата му под една или друга форма е плащана от данъкоплатеца. Обама го взе за вице след сделка с клана Клинтън, който тогава владееше Демократическата партия, само защото последните считаха, че Джо ще е прекалено стар и е прекалено глупав да се кандидатира след Обама, което е правило за вицепрезидент.
  Ънкъл Джо не спечели нищо, спечели Диип Стейт. Срещу Диип Стейт не можеш да спечелиш два пъти; ако успееш, това означава, че той е загинал.
  Ънкъл Джо е празен съд, емпти весъл, в който Диип Стейт ще налива съдържание.

 12. 12 Профил на Ехото на Гласът
  Ехото на Гласът
  Рейтинг: 414 Неутрално

  Въпросът е дали САЩ при президент Байдън ще се опита да игнорира ... опитите за изграждане на консолидиран Азиатски блок, който да сведе ролята на САЩ в региона до тази на второстепенна сила, или ще продължи да търси решението в една по-решителна дипломатическа активност, например с Япония и особено с Южна Корея.
  —цитат от коментар 8 на daskal1


  Само не разбирам какво може да спечели САЩ от "решителна дипломатическа активност" с Южна Корея. А иначе и Тръмп беше много близък с Япония. Байдън най-много да продължи на същото ниво.

  Другото което не си споменал е Индия. Тръмп имаше близки отношения с Моди но деморатите изпитват зле прикрита ненавист към неговта Индийска народна партия. Пробива на Тръмп в Индия беше много значим (в много отношения САЩ и Индия са естествени съюзници - например срещу Китай) но почти със сигурност ще бъде обърнат при Байдън.

  Проблемите на САЩ не са свързани толкова с Тръмп (и неговата хаотична и често противоречива политика) а с възхода на Китай и упадъка на западните му (пишман) съюзници. Не вижам какво може да направи Байдън за да промени това положение.

 13. 13 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 4113 Неутрално

  Всички тези въпроси трябва да се отправят към Камала Харис - вицепрезидентката. Деменцията на Байдън е очевадна. Все пак надявам се, че той ще изкара целия си мандат. Да по обърка положението още малко и света да стане по - интересен. А Китай успя с нещо, което придвижваше от години - новата икономическа организация в североизточна Азия. И полека настъпва в страните около залива, както и в тези от Африка. Това повдига въпроса, къде ще е новата гореща точка (малка война, или продължителен конфликт) на новия президент? И какво, и колко ще струва?

 14. 14 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4279 Неутрално

  До коментар [#12] от "Ехото на Гласът":

  Имам предвид това, че за първи път Южна Корея се съюзява с Китай в подобен блок, след като дължи съществуването си на САЩ. Това е интересен въпрос който иска по-дъбоко изследване, например дали сегашната корейска администраця счита Китай за по-сигурен фактор в сдържането на Сев. Корея от САЩ, а оттам и ролята на ДМЗ може би.
  А че не съм споменал Индия, или държавите от Африка, Латинска Америка или разговорите на Байдън с Борис Джонсън, Меркел и т.н. е целенасочено като избор на коментара ми.

 15. 15 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 466 Весело

  Превратаджиите нещо нетърпеливи ми изглеждат!? Българинът има една приказка: "Рибата още в морето, а те тигана готвят..."
  Нека приключи броенето на легалните гласове и тогава прекроявайте външната политика...

 16. 16 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2933 Неутрално

  След ВСВ САЩ имат 52% от световното производство , а сега 18 % и се свива. Незнам дали щеше да успее ТРЪМП ( отново велики) , като под това той разбираше точно това ... да върне индустрията в САЩ. Действията МУ бяха твърде архаични , но единствено нормални. Мита, ограничения и тн ....нещо което е корено различно за ДЕМОКРАТИчНИЯ ОТБОР. Той предпочита офшорки, банкови спекулации , печалби от контролирани производства "където е евтино" - това е същноста на капитала. Все пак капиталистическият двигател е ПОТРЕБЛЕНИЕТО ...този МОТОР е счупен. Как да повишиш желанието на НАКОЙ ДА КУПУВА , след като 80% са тотално задлъжнели ..??

 17. 17 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3912 Любопитно

  Майк Помпео започна околосветската си обиколка .....
  Вчера бе в Анадола. ....
  Задава се голяма контраатака. ....

  Bukalemun
 18. 18 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1208 Неутрално

  ..."Paзcлeдвaнe: Opгaнизaция нa Джo Бaйдън oтĸpaднaлa милиoни дapeния зa бopбa c paĸa..."
  Крадливите социалисти окупираха властта в САЩ😎😎

  https://money.bg/personal-finance/razsledvane-organizatsiya-na-dzho-baydan-otkradnala-milioni-dareniya-za-borba-s-raka.html?fbclid=IwAR0qcxako-CJ8j7LOmZipmL9KPG1rjf1gfDqpHawJMUIEuVdTx6YrVjsNR4

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 19. 19 Профил на Jalis Ironhammer
  Jalis Ironhammer
  Рейтинг: 319 Весело

  До коментар [#17] от "eti mehter":

  Нещо много хладно посрещане получава в Турция. Подготвяте се за новата администрация?

  Underneath this flabby exterior is an enormous lack of character.
 20. 20 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 1177 Неутрално

  До коментар [#18] от "venci4": Тъй де,ма......Ню Уйорк Пост,на който му блокира Туитър акаунта оня талибан с брадата!))))) Или се лъжа😉Вестник със над 200 годишна история! То само това да му беше на сенилния,с мед да го намажеш!!! Просто отврат....

 21. 21 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 724 Неутрално

  Не знам защо се неглижира пандемия, и без да има някакъв конфликт в континента се въвеждат се ограничения, затварят цели отрасли. Докато в същото време в Азия се работи все по-усилено, и там единственото неудобство е маската (реално те отдавна си ги носят, по навик). А тук ограничения вече 8 месеца, и краят им се не вижда.

 22. 22 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4479 Любопитно

  "Нейната основа е завръщане към многостранната дипломация и стабилизиране на реториката и повече предвидимост, осъществени през поредица от ходове: връщане в Парижкото споразумение за климата, Световната здравна организация (СЗО) и ядрения договор с Иран, препотвърждаване на ангажимента към НАТО и съюзниците в Азия, подобряване на отношенията с ЕС и глобално сътрудничество относно COVID-19 по подобие на битката с ебола."

  Все положителни насоки във външната политика. Дано Байдън води балансирана външна политика.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 23. 23 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2866 Неутрално

  Не знам какво е усещането да те преформатират, но едва ли ще ви хареса.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 24. 24 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2866 Неутрално

  Превратаджиите нещо нетърпеливи ми изглеждат!? Българинът има една приказка: "Рибата още в морето, а те тигана готвят..."Нека приключи броенето на легалните гласове и тогава прекроявайте външната политика...
  —цитат от коментар 15 на puknatastotinka


  Отсега мислят какви войни ще започнат. Напомнят ми вица за Борис Никалаевич, Владимир Владимирович и ядреното куфарче.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 25. 25 Профил на Мизийски
  Мизийски
  Рейтинг: 482 Неутрално

  "Носителите" на социално-икономическия прогрес и борците срещу закостенялостта, държат на всяка цена да се гласува така както преди 150 години - по пощата (?!). При това в разцвета на интернет. Който има глава да мисли, нека мисли!

  Не участвувайте в безплодните дела на тъмнината; напротив, изобличавайте ги. Защото за онова, което нечестивците скришом вършат, срамно е и да се говори (Еф. 5:11-12).
 26. 26 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1469 Неутрално

  Васкуларна деменция е кандидатът на Китай, Иран и транснационалните корпорации, които и плащат за медийната му коронация.

 27. 27 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4554 Неутрално

  Важното е , че Америка и Светът се спасиха от Тръмпоний!

 28. 28 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4554 Любопитно

  До коментар [#10] от "Ехото на Гласът":

  Що за "икономика " , която е "добре" след като има около 130 % дълг спрямо БВП-о...........?!Тръмпоний наду яко дефицита и преди години направи данъчна реформа , която облагодетелства най-вече богатите/ и него/ и се наляха едни мега милиарди още на борсата и там ситуацията хептен се изкриви!

 29. 29 Профил на Тиква загубена
  Тиква загубена
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Попитали радио Ереван:
  - Какво граничи с тъпотията?
  - Мексико и Канада! - отговорило радиото!

  Приживе на всички в устата ви срах, серете и вие на гроба ми без страх, че мъртвец от гроба не може да се вдигне, серящия гъз с хуй да достигне!
 30. 30 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 904 Неутрално

  Умнокрасивите щатски превратаджии явно са решени на всяка цена да докопат власчицата с мащабни измами и канонада от гьобелсови внушения.

  Успех на Сенсея в борбата с умнокрасивото чудовище, хубаво е че поне го посочи ясно, дано успее и да му попречи

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 31. 31 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2544 Весело

  .... триумф на черния расизъм .... нелегалната имиграция, на насилието.... В Минеаполис ....глупостите на комунистите .... орязване на полицията .... има сериозно увеличение на престъпността и се чудят как да гасят пожара..Честито...
  —цитат от коментар 2 на Alex Ivanov


  Точно обратното! Расизъм проповядват расисти като Тръмп!
  "Комунисти" в Демократическата партия има само в някои руски и европейски сталински тикви!
  Разделението в САЩ дойде от расиста Тръмп! Разделението между САЩ и ЕС дойде от същото място!
  Тръмп получи мощен шут в задните си части от американците! Мощен шут получават и тръмпанарите, които разчитаха на омразата и расизма като на оръжие срещу ЕС и НАТО!
  "Честито".

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 32. 32 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2544 Весело

  Умнокрасивите .... превратаджии .... всяка цена ... докопат властчица ...мащабни измами .... гьобелсови внушения.... Сенсея .... борбата умнокрасивото чудовище ...хубаво...
  —цитат от коментар 30 на Morbias


  Мащабни мащабни, колко да са мащабни тези измами, след като тръмпанарите не могат да ги докарат дори до три-четири от дребен характер...?
  ..................

  "Гьобелсови внушения"....
  Ама Гьобелс не беше ли нацист бре? Май така беше. Тогава? Нацизмът свързан с омразата към различните етноси не се ли проповядваше 4 години от тръмпанарщината?
  Нещо ви логиката куца, ако въобще може да се говори за някаква логика...

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 33. 33 Профил на БГА Балкан
  БГА Балкан
  Рейтинг: 715 Неутрално

  "Завръщане към Обама или преформатиране на Запада – външната политика на Байдън"

  Владимир Шопов и Свободна Европа определиха външната политика на Байдън. Значи вероятния слидваш президент няма нужда от държавен секретар (външен министър) и специализирана външна администрация. Тяхните функции ще се поемат от горепосочените "фактури" определящи външната политика на САЩ.

  И в морето ми е до колене .....................
 34. 34 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2745 Неутрално

  Е то по времето на Обама ЦРУ подслушваха Германия. :)

  И почнаха няколко войни, от които освен разруха нищо не излезе. :)

 35. 35 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1469 Неутрално

  Е то по времето на Обама ЦРУ подслушваха Германия. :)И почнаха няколко войни, от които освен разруха нищо не излезе. :)
  —цитат от коментар 34 на realguru


  Е как да не излезе - естаблишмънта си получи договорите, лобистите си взеха комисионите, на Слийпи брат му грабна контракт за 1.5 млрд да възстановявал Ирак - всички блатни плъхове бяха доволни...

 36. 36 Профил на Hristov
  Hristov
  Рейтинг: 1483 Весело

  До коментар [#5] от "Jalis Ironhammer":

  Връщането към времето на Обама , донесе Тръмп, през 2016.. Надявам се, пак да настъпите тая мотика..

  Sic transit gloria mundi
 37. 37 Профил на Jalis Ironhammer
  Jalis Ironhammer
  Рейтинг: 319 Неутрално

  До коментар [#36] от "Hristov":

  Няма как да стане защото съм много умен и безкрайно красив.
  :)
  Иначе сериозно коментарът ми беше че в този случай историята няма да се повтори , макар че някой от коментарите след изборите да бяха точно в тази насока. Много досадно и вредно според мен. Това което най ме вълнува са отношенията с Европа и ще е ужасно любопитно как ще се развият нещата. Най вече гледам към Берлин. Днес май има планирано изказване на АКК и чакам да видя дали ще отвърне на закачката на Макрон.

  Underneath this flabby exterior is an enormous lack of character.
 38. 38 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2067 Неутрално

  "а данните подсказват, че победата им се дължи основно на личността и биографията на Джо Байдън."

  ахахаха, стига бе! Днес да не е първи април!

 39. 39 Профил на Hristov
  Hristov
  Рейтинг: 1483 Неутрално

  До коментар [#37] от "Jalis Ironhammer":

  Като цяло, не очаквай особено много неща, ако Байдън стане президент.Имам предвид, външна политика, доколкото ти е слабост.. Всичко ще е насочено във вътрешен план, предвид пандемията и възстановяването..Да не говорим за очертаващата се невъзможност за Демократите да вземат Сената и съвсем предвидимата загуба и на долната камара, през 2022 , което ще направи Джо lame duck.Колкото повече гледам нещата в перспектива, толкова повече изглежда гарантиран цирк, за следващите 4 години.. Първо да видим обаче, ще стане ли президент..И аз по съвета на Хилъри.При никакви обстоятелства не признавам поражение, ако резултатите са близки.

  Sic transit gloria mundi
 40. 40 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7636 Неутрално

  А представяте ли си, как ще се възстановява България и нейните разрушени институции, след Борисов.

 41. 41 Профил на Литекс се преименува на ЦСКА минус София
  Литекс се преименува на ЦСКА минус София
  Рейтинг: 1741 Неутрално

  През тези четири години се случиха важни неща, които правят невъзможно връщането към позциите от времето на Обама, или по-точно - безсмислено.
  Беше изпусната възможността Китай и Русия да бъдат изключени от платежната система SWIFT и по такъв начин буквално иконимически парализирани.
  Китай вложи много усилия за да преодолее този проблем и вече практически е готов със свое решение.
  Във военната сфера Русия обезателно се нуждаеше от поне три годишен срок, в който да завърши разработката на ключови системи стратегическо въоръжение. Получи го през мандата на Трамп и затова изгледа следващата президентска кампания в САЩ с относително безразличие.
  И даже, въпреки бясната антируска риторика, ако Байдън, Харис и Тунберг извадят отново САЩ от петролния бизнес и катурнат шистовите компании в пропастта и докарат по такъв начин цените отново в диапазона по времето на Обама, в Русия ще опонират на грубия тон, но скрито ще се усмихват.

 42. 42 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2093 Неутрално

  До коментар [#40] от "Роси":


  А представяте ли си, как ще се възстановява България и нейните разрушени институции, след Борисов.

  Хахаха!
  Какъв “след Борисов”?
  Имаш впредвид след 20 години ли?
  Огледай се, ослушай се? Не виждаш ли, не чуваш ли про-тръмписките настроения, мутренските нагласи, кремълските проводници?
  Народеца все повече се циганизира.
  След 20 години като си иде Бойко ще дойде някой ултра Бойко.
  По-мутра, с по-голямо шкембе, с по-големи чекмеджета.
  Всеки народ си заслужава управниците.

 43. 43 Профил на radelmarfx
  radelmarfx
  Рейтинг: 147 Неутрално

  Завръщане към нови войни в близкия изток. Ще става весело с тия комунисти на власт.

  Не поддържам никоя партия или чужда държава. Държавите са подтисници на свободния човек и на капитализма. Най удачната система която позволява най много свободи е анархическия капитализъм. Повече на моя канал: https://www.youtube.com/channel/UCtu_sd6wJycUkJwU8u4dkJw?view_as=subscriber
 44. 44 Профил на svv03688321
  svv03688321
  Рейтинг: 777 Неутрално

  Демократите винаги са обичали войните и този който ги спира получава ритник.
  Никсън спря войната във Виетнам но му подготвиха капан с негови хора без той да подозира. Тръмп беше по издържлив след редица капани който му заложиха той успя да излезе само по силен но изборите ги замислиха като последна солюшън и ето сега чакай съда който също в някои щати е срещу него директно.
  Излиза че ние самите се изтрепваме повече отколкото войните а за Демократическата партия тя винаги обича да "лови риба в мътни води " Така ние затъваме все по дълбоко и дълбоко в същите мътни води. Затова народа обича Тръмп но изборите бях фалшифицирани и ето отново същите продължават да сучат кръвта на вече обеднял до крайност американски народ залъгват го с свободна медицина училища и коледжи.
  Ами той така или иначе не може да си позволи това дори и да работи две или 3 работи и спи по 3 часа на ден .
  Народа се надяваше че Тръмп ще им помогне и затова излезнаха да гласуват но откраднаха и хляба на народа!

 45. 45 Профил на Полковник Чепига
  Полковник Чепига
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Байдън ще ръководи като Ленин от мавзолея. В момента го обработват с формалдехид ,та може и втори мандат да "спечели".С подкрепата на гробището в Арлингтън нема как да загуби гласуване, особено неприсъствено...

  L'espoir fait la vie
 46. 46 Профил на Nedyalko Lazarov
  Nedyalko Lazarov
  Рейтинг: 1759 Неутрално

  Байдън ще ръководи като Ленин от мавзолея. В момента го обработват с формалдехид ,та може и втори мандат да "спечели".С подкрепата на гробището в Арлингтън нема как да загуби гласуване, особено неприсъствено...
  —цитат от коментар 45 на Полковник Чепига

  Коментар на деня!!!

 47. 47 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Байдън не е президент. Няма да бъде президент.

  The best way to predict the future is to invent it.
 48. 48 Профил на dlagnikov
  dlagnikov
  Рейтинг: 838 Неутрално

  Важното е , че Тръмп си отива (спете спокойно деца).А накъде ще тръгне Америка вероятно към истинската Америка тази на Рузвелт и Рейгън.

 49. 49 Профил на svv03688321
  svv03688321
  Рейтинг: 777 Неутрално

  Демократите дори не искам да ги слушам защото зная че ако го направя то си губя време с тях и затова след виетнамскта война никога не съм гласувал за демократ гласувах за индепендент (Рос Перо)1992 но тогава Клинтън беше назад но разбара че ако почне да повтаря Перо и уверява хората че и той ще направи това което Перо обещаваше после Перо избра един адмирал за вице който го издъни и така изгуби на изборите. Ако обаче не беше Перо стария Буш печелеше защото и икономиката почваше да се оправя след големия краш на Уол стрийт 1987г. който не се рабира веднага но след 2-3 години страната потъна в тежка рецесия към края на 89г.

 50. 50 Профил на benefikato1
  benefikato1
  Рейтинг: 446 Неутрално

  САЩ при Джо Байдън няма да има възможност да води активна външна политика . По простата причина, че целия ресурс ще бъде изразходван за вътрешни борби. Демократите нямат проблем с Китай, Русия и войнстващия ислям . Техният основен проблем е белия човек християнин. Точно затова планират да дадат гражданство на 20 милиона нелегални и да вкарат поне още толкова от Африка и ислямските страни. За да бъдеш солиден играч на международната сцена трабва да имаш солидна икономика и вътрешен мир, а не БЛМ и Антифа простотии. Нормална, бяла,консервативна и силна Америка си отиде с избора на Обама през 2008г . Четерите години на Тръмп бяха просто отсрочка . Дълбоката държава и в частност сатанинския и клон олицетворяван от Камала Харис няма намерение да прави Америка отново велика. Напротив , целта е слаба , дезориентирана Америка, воюваща с миналото си и и хабяща енергия за глупости .

 51. 51 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2933 Неутрално

  До коментар [#50] от "benefikato1":
  ++

  Май съм съгласен с вашата теза !

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK