Фелдшерите: Оставката на правителството е единственият полезен за народа ни акт

Две трети от работещите в спешната помощ са лекарски асистенти. Гилдията се чувства излъгана от МЗ и парламента заради неуредения си статут и призовава за протест.

© Цветелина Белутова, Капитал

Две трети от работещите в спешната помощ са лекарски асистенти. Гилдията се чувства излъгана от МЗ и парламента заради неуредения си статут и призовава за протест.Управителният съвет на Българския съюз на лекарските асистенти и фелдшерите (БСЛАФ) с председател Александър Александров публкува във "Фейсбук" позиция, в която критикува действията на Министерството на здравеопазването и на правителството като хаотични и неадекватни и заплашва с протест.


България преживява дълбока здравна криза в тежки условия на пандемия от COVID-19 при сериозен медицински кадрови дефицит в резултат на липса на адекватна и далновидна здравна политика. Афишираните от Министерството на здравеопазването (МЗ) и управляващите от ГЕРБ твърдения, че всички имат достъп до високо квалифицирана медицинска помощ, са видно несъстоятелни.


България е на дъното на всички здравни европейски и световни позитивни класации и на челни места във всички негативни класации поради липса на качествено здравеопазване.
България е сред първите места в света по стопяване на населението с катастрофални демографски показатели и ниска продължителност на живота, вследствие на лошо здравеопазване.


ПП ГЕРБ с управляващо мнозинство чрез комисията по здравеопазване към Народното събрание, начело с председателя ѝ д-р Дариткова, както и МЗ, като принципал и отговорна институция за провеждане на качествена здравната политика на държавата, имат задължението за законодателни инициативи с цел по-добро здраве за гражданите, чрез интегрирана профилактика, ранна диагностика и ефективно лечение на заболяванията сред населението.


Водени единствано от финансови интереси, управляващите се отнесоха с престъпна пренебрежителност


и незаинтересованост към кадровите проблеми на здравеопазването. В следствие на това страната ни загуби както готови кадри, така и интереса към създаването на нови.


С години Българският съюз на лекарските асистенти и фелдшерите (БСЛАФ) настоява пред управляващите от ГЕРБ и Министерство на здравеопазването за срещи и диалог по нерешени в годините въпроси, касаещи професията на лекарските асистенти/фелдшери.


През изминалите години и месеци на управление на ПП ГЕРБ, УС на БСЛАФ всячески е търсил начини за контакти и конструктиван диалог с председателя на Комисията по здравеопазване към НС д-р Дариткова, но безрезултатно. Бяхме лъгани по най-непочтен и недостоен начин от здравни министри и чиновници на настоящето правителство.


Демонстрирайки недалновидна и нерационална здравна политика, властта игнорира и направи анонимна една важна и значима за здравеопазването ни медицинска професия, тази на лекарските асистенти/фелдшери, което се отрази негативно на здравната ни система.


В сегашния тежък момент на здравна криза


тези медици практикуват активно в спешните центрове, където са 70% от работещите в тях и са гръбнакът


на спешната помощ в България; в учебните, социалните и здравни заведени; в структурите на МВР и на Министерството на правосъдието и навсякъде, където държавата е поела отговорноста за предоставяне на квалифицирана медицинска помощ.


За жалост обаче, управляващите негласно толерират липсата на нормативни уредби, уреждащи упражняването на професията. Показаното в годините неразбиране на същността на тази професия, както и нежеланието от страна на управляващите от ГЕРБ тези специалисти да са в услуга на обществото, са явни. Всички инициативи на Съюза на лекарските асистенти и фелдшерите са игнорирани и професионалистите са принудени да практикуват медицинската си професия неуредено, с неясен статут.


Практикуват и в настоящият момент, в обстановка на пандемия и здравна криза, но не за да пазят имиджа на управляващите, а заради хората, поставени в тежка пандемична обстановка.


Измина една година и седем месеца от протестите ни, проведени пред МЗ


и министъра на здравеопазването Кирил Ананиев на 25.03.2019 г. Поискахме справедливост - плурализъм и равнопоставеност на професията ни с всички други такива в здравната сфера.


Поискахме професионална самостоятелност, самоуправление и саморегулация, чрез собствена професионално-съсловна организация, както при другите регулирани медицински професии. Беше ни отказано!


Поискахме адекватни номативни разпоредби, касаещи статута на медицинската ни професията и нейната диференциация. Не беше направено! Никога исканията ни не са били свързани с финансови претенции или облаги! Изминаха три месеца от писмото ни лично до министър Ангелов (вх. № 63.00.165./12.08.2020 г.) с молба за среща и нормален диалог - пълна незаинтересованост и игнориране от негова страна!


Българският съюз на лекарските асистенти и фелдшерите като единствената професионално-съсловна организация на лекарски асистенти/фелдшери, създадена на демократичен принцип, е


наследник на първата в България медицинска професионална организация: "Благодеяние" - 1883 г.


Тя е тази, която в годините съхрани професионалната същност на професията лекарски асистент/фелдшер в интерес на обществото.


На свое заседание, проведено на 08.11.2020 г. Управителният съвет на БСЛАФ взе следните решения:


1. Смятаме, че всички методи и средства за нормален диалог с управляващото мнозинство от ГЕРБ и министъра на здравеопазването по отношение статута на професията ни, са изчерпани ;


2. Снемаме доверието си от правителството и министър Ангелов заради недалновидни и хаотични здравни мерки, свързани с пандемичната обстановка


3. Считаме, че оставката на правителството е единственият полезен за народа ни акт! УС на Българския съюз на лекарските асистенти и фелдшерите (БСЛАФ) остава в готовност да призове структурите си и колегите в страната за национален протест!


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (54)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на У Чен
  У Чен
  Рейтинг: 1247 Весело

  Пратете им карабастун да им обясни, че от сегашните управляващи по-умни и интелигентни няма, след това Борисов да ги разходи малко да разгледат асфалт и мантинели и да се успокоят, че всичко е наред и по-хубаво не може да бъде!

 2. 2 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1330 Неутрално

  Браво, само така! Вече само шепата хора останали на хранилката крепят това управление. ОСТАВКА!

 3. 3 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3811 Неутрално

  Кадрите на ГЕРБ доказаха, че освен хаос, друго не могат създават. Половинчатите решения, недомислените действия, откровената некадърност и най - вече ръчното (телефонното) командорене от страна на баце, създоха кошмар в цялата страна. Това се откри най - ясно през последните месеци. Но, толкова си могат. Важното е, чекмеджето и сметките в чужди банки да се пълнят. А след тях и потоп.

 4. 4 Профил на У Чен
  У Чен
  Рейтинг: 1247 Весело

  Между другото от Български съюз на лекарските асистенти и фелдшерите и председателя му да не останат изненадани, ако в близките дни съвсем случайно се струпат едновременно данъчни, противопожарна, трудова инспекция, ДАНС и т.н. за рутинна проверка на работата на съюза и личните дела на председателя му! Съвсем случайно и рутинно ще е!

 5. 5 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 1872 Неутрално  Браво, само така! Вече само шепата хора останали на хранилката крепят това управление. ОСТАВКА!
  —цитат от коментар 2 на nij50393132


  Ще има оставка през март 2021, спокойно!

  Иначе сега борбата я прехвърлихте в разните браншови организации, ама това не означава подкрепа от сюзеренут!

 6. 6 Профил на kwy38371721
  kwy38371721
  Рейтинг: 793 Неутрално

  И като подаде оставка,веднага заразените ще намалеят до 10 на ден и смъртността ще клони към нула.

 7. 7 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1330 Неутрално

  —цитат от коментар 5 на Dariya Koleva


  Какъв март 2021, Еднокнижникът не може да устиска до тогава, той и сега е склонен, ама господарите му не му дават. А не е изпълнил каквото са му казали, а са му извадили нова порция компромати и тия от лятото ще са бледо подобие.

 8. 8 Профил на rharalampieva
  rharalampieva
  Рейтинг: 291 Неутрално

  Това е точно така. Този хаос на принцип "проба-грешка" и некомпетентност трябваше да са довели до оставка отдавна. Само че това не става от дивана в хола, на площада беше мястото. Хубаво да помислим през март!

 9. 9 Профил на zxe00613919
  zxe00613919
  Рейтинг: 705 Неутрално

  Аз искам директно изхвърляне от каквато и да е управленска позиция на всеки един туземец, който изкривява образованието, отдалечава го от съвременните тенденции и по този начин обрича материала да мре яко - къде по-бързо, къде по-бавно, било то икономически, било - физически.

 10. 10 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 1872 Весело

  УС на Българския съюз на лекарските асистенти и фелдшерите (БСЛАФ) остава в готовност да призове структурите си и колегите в страната за национален протест!
  ___________________________________________________

  Това са мъжките медицински сестри? Те протестите отекоха сите в Перловска, г-н Александров!

 11. 11 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1330 Неутрално

  И като подаде оставка,веднага заразените ще намалеят до 10 на ден и смъртността ще клони към нула.
  —цитат от коментар 6 на kwy38371721


  Президентът ще сложи можещи и кадърни хора, които ще организират болните да се лекуват, а не да умират пред болниците, ред в държавата и разследване и затвор на сегашните!

 12. 12 Профил на Deinio
  Deinio
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Царят е гол първи път. Малко по-нагоре втори път

 13. 13 Профил на ve4e
  ve4e
  Рейтинг: 272 Неутрално

  И като подаде оставка на фона на тази истерия от болни и паникьосани. На фона на идващата трудна мизерна бедна и студена зима. Какво ще получат фелдшерите в повече не ми е ясно.
  Много правителства са минали в живота ми. И понеже съм човек от средната класа нито беден нито с бизнес и богат да ви кажа честно все тая. С нищо през годините не ми се промени живота. Всичко зависи от самия теб.
  Разбира се има прослойки, които много ги засяга. Тия дето печялят обществените поръчки при едно правителство са едни при друго други. Тия дето вземат огромни банкови кредити и не ги връщат също. Но фелдшерите ще са си на същото положение и с боко и без боко.

 14. 14 Профил на Червен дисибар
  Червен дисибар
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Отчаянието ви отдавна личи. И медодите ви на пропаганда стават все по-болшевишки и все по-гнусни.

 15. 15 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1258 Разстроено

  България била на първо място по всички негативни показатели, в следствие на лошо здравеопазване - за което играят активна роля и авторите на този безсмислен текст.
  След безбройните обвинения, заклеймяване и искане на оставки не става ясно какво конструктивно предложение правят тези, "загрижени" за здравеопазването ни умници.
  Фейсбук е пълен с подобно кухо критикарство, чиято цел изобщо НЕ е да подобри ситуацията, а само да следва модата на момента да се плюе по властта, без да се предложи алтернатива. Всички тези "радетели за справедливост" не правят нищо друго, освен да тровят още повече и без друго гадната обществена атмосфера.

 16. 16 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4075 Неутрално

  Бойко да ги заведе да видят новата хоризонтална маркировка, че да млъкнат тия неблагодарници!

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 17. 17 Профил на Danail Mindov
  Danail Mindov
  Рейтинг: 44 Неутрално

  България е на дъното на всички здравни класации от много години ама явно сега им е Угодно на фелдшерите да се правят на Заинтересовани. Смешници

 18. 18 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1258 Разстроено

  До коментар [#11] от "nij50393132":"Президентът ще сложи можещи и кадърни хора, които ще организират болните да се лекуват..."

  Кой, радев, дето чакаше указания от РЗИ, вместо да се самоизолира ( което всеки средноинтелигентен човек би направил) и замина за Естония ли?

 19. 19 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2216 Неутрално

  Фелдшерите не се редят за министри в новия кабинет (за разлика от някои професори, обикалящи магистралите с джипката на премиера) и могат да кажат истината

 20. 20 Профил на UJC4040
  UJC4040
  Рейтинг: 513 Неутрално

  До коментар [#4] от "Бай Гадьо":
  Да, така беше в първата серия на филма.
  Но във втората дружките на Баце вече виждат на къде отива работата, техни близки и познати мрат из болниците. И те ще са първите, които ще му резнат главата. Стига да видят новия господар, на когото да ближат задника.
  Сега чакаме новия Спасител. Който да захранва хиените от новата ОПГ, но да не е чак толкова тъп.

  По добре красив и умен, отколкото грозен и глупав.
 21. 21 Профил на krummm
  krummm
  Рейтинг: 595 Неутрално
 22. 22 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4370 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Европейската цивилизацията е съставена от суверенни народи
  съставени от човеци.

  Нема место за "сюзеренут", темерутска реч, внос контрабанден,
  с претенции (сакън!) национални.

  До коментар [#5] от "Dariya Koleva":

  Браво, само така! Вече само шепата хора останали на хранилката крепят това управление. ОСТАВКА!
  —цитат от коментар 2 на nij50393132

  Ще има оставка през март 2021, спокойно!
  Иначе сега борбата я прехвърлихте в разните браншови организации,

  ама това не означава подкрепа от сюзеренут!

 23. 23 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7389 Неутрално

  Всеки поотделно иска оставка. А защо всички не се включихте в протестите от лятото. Досега Борисов щеше да си е отишъл. Но вие явно не сте чели приказката за снопа с пръчки.

 24. 24 Профил на shisharko
  shisharko
  Рейтинг: 307 Неутрално

  Престъпната шайка, която ни управлява, съсипва всичко по пътя си. Днес 152 починали. ОСТАВКА!!!

 25. 25 Профил на UJC4040
  UJC4040
  Рейтинг: 513 Неутрално

  Гнусна работа са герберските тролове.
  За жалки стотинки ще бранят до последно Бащицата.
  Някои вече се покриха. Останаха най-тъпите, които обикновено са и най-предани.

  По добре красив и умен, отколкото грозен и глупав.
 26. 26 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4038 Неутрално

  Красноречиво и точно заглавие!

 27. 27 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4038 Неутрално

  До коментар [#2] от "nij50393132":

  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

 28. 28 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4038 Неутрално

  До коментар [#3] от "Vlado Nikolov":

  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  Да добавим , че "кадрите на ГЕРБ" освен хаос и половинчати решения са много добри в разхищенията и злоупотребите с пари на данъкоплатците!

 29. 29 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2032 Неутрално

  Сега ще извадим и сдружение на цели десет санитарки, които само срещу по 50 лева ще искат оставката на целия Европейски съюз!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 30. 30 Профил на Devil Inside
  Devil Inside
  Рейтинг: Весело

  Явно фелдшерите са нещо като умнопрелестните - искат да получават толкова пари, колкото и редовните лекари, учили медицина по 6+ години, без специализациите. И умнопрелестните искат да ни управляват, без да са се явили на избори и да са спечелили мнозинство. Умнопрелестни, сър!

 31. 31 Профил на Devil Inside
  Devil Inside
  Рейтинг: Весело

  Гнусна работа са десебарските тролове.За жалки стотинки ще бранят до последно Бащицата.Някои вече се покриха. Останаха най-тъпите, които обикновено са и най-предани.
  —цитат от коментар 25 на UJC4040


  То хубаво го браните, ама не е ясно кой ви е "бащицата", че станаха много мераклиите - дали живковския прокурор и ДС ченге Атанасов, дали преподавателя по Марксизъм-Ленинизъм - тов. Костав, дали зетя на ДС ченгето Баръмов и два пъти председател на комунистическия МБЧК Кънев, дали радикал-комунистическия отрок Бойкикев? А може би отровните бабикяни? Пълна мълчина откъм умнопрелестното царство по темата...

 32. 32
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 33. 33 Профил на xso16686927
  xso16686927
  Рейтинг: 490 Неутрално

  Омръзна ни всички да казват и всички да искат. Ако бяха изпълнявали мерките, а те са достатъчни, нямаше да сме на това дередже.

 34. 34 Профил на Devil Inside
  Devil Inside
  Рейтинг: Неутрално

  За десет години съсипахте де-що можахте, а тотално неадекватните ви решения през последните осем месеца са на път да докарат здравната система, която и преди това не беше цвете, в тотален колапс, обричайки с това стотици хора на мизерен край.
  —цитат от коментар 32 на parcaleste


  "Здравната система" си е изцяло ваше дело - умнопрелестно! Питайте другарите Костов и Семерджиев, защо е толкова неефективна, мафиотизирана и опорочена. Мерките на правителството по време на цялата криза са най-адекватните в Европа - не случайно сме сред страните с най-ниска заболеваемост и смъртност! И това не е "герберска пропаганда", а неоспорим факт, лесно проверим в сайта на института "Джон Хопкинс", например:
  https://coronavirus.jhu.edu/map.html

  А това, че умнопрелестните горяхте маски и се сбирахте като говеда по площадите, за да хвърляте свински уши по сградите и да сеете зараза, не е вина на правителството, а особеност на умнопрелестния дебилизъм, който за ваша жалост се оказа нелечим и по-смъртоносен дори от КОВИД-а!

 35. 35 Профил на Bob
  Bob
  Рейтинг: 365 Весело

  До коментар [#34] от "Devil Inside":


  Излиза, че от този дето ни оправлява не зависи здравната система? А защо не се върна по-назад. Бай Тошо сасипа здравната система, заложи бомба за баце. А той 10 години търся тази бомба и не можа да я намери. Изказването ти звучи като това на Лечков "Няма значение кой е аз ти се тая, няма оправия" Само пропуска да отбележи, че е се тая кой е но за сега ще Той, Иначе е се тая кой е...

 36. 36 Профил на Devil Inside
  Devil Inside
  Рейтинг: Весело

  До коментар [#34] от "Devil Inside":Излиза, че от този дето ни оправлява не зависи здравната система? А защо не се върна по-назад. Бай Тошо сасипа здравната система, заложи бомба за баце. А той 10 години търся тази бомба и не можа да я намери. Изказването ти звучи като това на Лечков "Няма значение кой е аз ти се тая, няма оправия" Само пропуска да отбележи, че е се тая кой е но за сега ще Той, Иначе е се тая кой е...
  —цитат от коментар 35 на Bob


  Потокът на "мислата" ти е толкоз неудържимо-умнопрелестен, че едва ли и ти самият си в състояние да разбереш това, което си написал!

 37. 37 Профил на parcaleste
  parcaleste
  Рейтинг: 715 Неутрално

  Явно фелдшерите са нещо като умнопрелестните - искат да получават толкова пари, колкото и редовните лекари, учили медицина по 6+ години, без специализациите. И умнопрелестните искат да ни управляват, без да са се явили на избори и да са спечелили мнозинство. Умнопрелестни, сър!
  —цитат от коментар 30 на Devil Inside


  А ако беше прочел статията, нещастен гербераст, щеше да разбереш, че на първо място става въпрос за организационни и структурни промени, а не за пари. Но вие, герберастчетата, за друго освен как да изцоцате някой лев от някъде не можете да мислите. За десет години съсипахте де-що можахте, а тотално неадекватните ви решения през последните осем месеца са на път да докарат здравната система, която и преди това не беше цвете, в тотален колапс, обричайки с това стотици хора на мизерен край.

  Ковид отделение в онкологична болница. Гнусни убийци.

 38. 38 Профил на Bob
  Bob
  Рейтинг: 365 Весело

  До коментар [#36] от "Devil Inside":
  Всъщност се пуснах по твоя поток...Сега разбираш колко безмислени са думите ти...Само трябва да ги чуеш от друг. Т

 39. 39 Профил на Devil Inside
  Devil Inside
  Рейтинг: Неутрално

  До коментар [#37] от "parcaleste":

  "Здравната система" си е изцяло ваше дело - умнопрелестно! Питайте другарите Костов и Семерджиев, защо е толкова неефективна, мафиотизирана и опорочена. Мерките на правителството по време на цялата криза са най-адекватните в Европа - не случайно сме сред страните с най-ниска заболеваемост и смъртност! И това не е "герберска пропаганда", а неоспорим факт, лесно проверим в сайта на института "Джон Хопкинс", например:
  https://coronavirus.jhu.edu/map.html

  А това, че умнопрелестните горяхте маски и се сбирахте като говеда по площадите, за да хвърляте свински уши по сградите и да сеете зараза, не е вина на правителството, а особеност на умнопрелестния дебилизъм, който за ваша жалост се оказа нелечим и по-смъртоносен дори от КОВИД-а!

 40. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 41. 41 Профил на У Чен
  У Чен
  Рейтинг: 1247 Неутрално

  [quote#34:"Devil Inside"][/quote]

  В момента сме 22-ри в света по брой активни случаи на COVID-19. Не е зле като за страна с под 7 мил. население нали? Факт който също лесно може да се провери:
  https://www.worldometers.info/coronavirus/ #countries
  Ако се нуждаеш от спешна помощ може и да не я дочакаш! Факт който също лесно може да се провери! В болниците няма достатъчно персонал и оборудване да се лекуват болните! Факт който също лесно може да се провери! Няма разписан адекватен план (по-скоро никакъв) как трябва да се процедира при увеличаване на броя заразените и настанените в болниците! Факт който също лесно може да се провери!
  В следствие на това се издават неадекватни заповеди, които след ден два се променят или отменят! Факт който също лесно може да се провери!
  Относно здравната система и реформата на Костов. Той изнесе парите които се утдържат за здравеопазване в отделен бюджет - този на здравната каса. Преди това парите от осигуровките отиваха в общия бюджет и след това правителството решаваше колко да се отделят за здравеопазване. Като не ви харесва какво е направил имахте 10 години да го промените, защо не го направихте, а се оправдавате с Костов?
  Имахте и 10 години да спрете кражбите в здравеопазването за да има повече пари за лекари и болни, защо не го направихте?
  Сега проблема ви е, че работещите в здравеопазването били се оплаквали от условията на труд и заплащане, ми няма проблем и малкото останали ще се изнесат на запад или ще се пенсионират, след това няма да има кой да се оплаква! Само че няма да има и кой да ни лекува!

 42. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 43. 43 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1947 Неутрално

  До коментар [#5] от "Dariya Koleva":

  Ааааа, не! Ние съюза на "кражби и продажби", на националното обединение на "дребни далавери всякакви" и европейската гилдия на телефонните измамници също искаме оставката на ББойко!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 44. 44 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 1657 Любопитно

  Трябва да се изготви бъро списък със съсловията , които са против управлението и така , ще може да се получи обективна картина за положението с властта , напр. адвокатура , магистратура , учени и недоучени , спортисти.....и т.нат. И какво......пак , нищо!

 45. 45 Профил на У Чен
  У Чен
  Рейтинг: 1247 Неутрално

  До коментар [#41] от "Бай Гадьо":Умньо, лесно може да се провери, че още при първата вълна на КОВИД, в Италия, Испания, практически - навсякъде - хората умираха по коридорите на болниците, защото нямаше легла и лекари, които да ги лекуват. Такова нещо при нас не се допусна. Сега също няма подобни случаи, а всички мерки бяха взети още в самото начало на пандемията. Да напомням ли, че първата "полева" болница беше разпъната в Арена "Армеец" още през април? Има и планове, има и мерки, има и адекватна реакция на властите - пак в самото начало на пандемията лично Борисов обикаляше по фабрики и заводи и спешно стартира производство на маски, защитни костюми, шлемове... Представям си, ако на власт бяха некадърниците от БКП-тата, които ни управляваха преди ГЕРБ - какъв мор щеше да е в България!Колкото до "промените", които трябвало да се направят в здравеопазването - нали не друг, а вашият зам.председател (на ДСБ - Москов), в качеството си на министър, се опита да започне реформи в здравеопазването? Да напомням ли реакциите на мафиите, които ВИЕ създадохте? И какво се случи с реформите? Хайде не на нас тия!
  —цитат от коментар 42 на Devil Inside


  Първо изразяването на обидни определения по отношение на човека с когото разговаряте не ви прави по-умен от него, а само показва нивото ви на възпитание!
  Второ разпъването на легла в спортна зала не може да се нарече болница! По тази логика всеки хотел в България е болница!
  Иначе прав сте за недопускането на хора да умират по коридорите на болниците, поради простата причина, че линейките обикалят от болница на болница и никъде не ги приемат, накрая ги връщат да си умрат по домовете!
  Като има план за действие, защо не го покажете а го криете? Само да допълня какво разбирам под план за действие за да няма разминавания! Плана за действие не е Борисов да ходи да шие маски и предпазни костюми, а при толкова заразени и настанени в болниците въвеждаме тези и тези ограничения, пренасочваме медицински персонал от тези и тези направления, реорганизираме тези и тези болници за лечение на болни от ковид-19. Разработваме план за действие при лечение на заболяването и го предоставяме на лекари неинфекционисти които ще бъда пренасочени за лечение на ковид болни и т.н. и т.н.
  А в последния абзац сам си противоречите! Хем Москов се е опитал да направи реформа за да спре източването, хем той е бил от средите на тези дето са източвали касата и за това те са го свалили. Да не говорим за това, че това се изтъква като довод защо за 10 години нищо не сте направили! Да не разсърдим мафията!

 46. 46 Профил на tedif
  tedif
  Рейтинг: 504 Весело

  До коментар [#37] от "parcaleste":
  Да,глупако,защото другия вариант е на ледената площадка - справка любимата ви Москва,в затворени депа или полева болница!
  Всички много знаете,все големи специалисти,но като стане дума за реално поемане на отговорност - никакви ви няма!
  Плюнки и проклятия - това ви са възможностите!

 47. 47 Профил на tedif
  tedif
  Рейтинг: 504 Весело

  До коментар [#41] от "Бай Гадьо":

  умньо,за състоянието на *здравната система* най-малка вина има това правителство!
  Впрочем,всекидневните ни разговори с наши приятели-колеги от всякъде,сочат едно - навсякъде има огромен натиск върху медици,болници,спешна помощ.
  Няма как да е иначе.
  Но май само вие,лиляво-всезнаещите,имате наглостта постоянно да ръсите обиди и неистини по тези,които се борят за живота ви,по системата,а,да не забравим,по правителството.
  Не се и съмняваме,че вие сте *най-кадърните и неподкупни*,защото сме ви яли попарата.
  Благодарим,айде нема нужда пак!

 48. 48 Профил на Moni
  Moni
  Рейтинг: 244 Неутрално

  До коментар [#7] от "nij50393132":

  За твое нещастие изборите ще са март 2021. И ще бъдат спечелени пак пт ГЕРБ, просто защото няма никаква алтернатива - Майчето Галева, Христо Иванов, БОЕЦ, Отровното трио и т.н. - нито една от тези "формации" няма да мине 4%. А и няма нищо за удържане - реално протести вече няма и няма и да има.

  Поздрави

 49. 49 Профил на Moni
  Moni
  Рейтинг: 244 Неутрално

  До коментар [#24] от "shisharko":

  Когато се събирахте на митинги без маски и един до друг, в някои случаи по няколко хиляди не мислехте ли за умрелите? Защото протестите са в основата на бума

 50. 50 Профил на Moni
  Moni
  Рейтинг: 244 Неутрално

  До коментар [#34] от "Devil Inside":

  Много точно! Но те няма да те разберат.

  П.С. За разбиране на здравната система много по-голяма вина имат БКП/БСП и правителствата с тяхно (и на ДПС) учасие, отколкото Костов (СДС/ОДС/ДСБ).

 51. 51 Профил на У Чен
  У Чен
  Рейтинг: 1247 Весело

  До коментар [#47] от "tedif":

  Културний, и възпитаний! Прав сте, това правителство няма вина за състоянието на здравната система, а предното (преди служебното)! С кое точно изказване съм обидил някой медик? Ако за вас е обида да ви кажат, че нямате план за действие и действията ви са хаотични и не последователни променете го! Не се обиждайте, а го променете! Тогава ще съм първия който ще ви похвали! Иначе вече разбрахме, че правителство управлявало преди 20 години ви е виновно за състоянието на здравната система в момента! И ако не сте вие 10 години да не правите нищо по въпроса, положението щеше да е още по-зле! И вие сте без алтернативни! По-умни, кадърни и не корумпирани от вас няма! Това Цвета Караянчева, Лъчо мозъка, Данаил Кирилов и т.н.са все цвета на интелигенцията в България!

 52. 52 Профил на m.konstantinov
  m.konstantinov
  Рейтинг: 392 Неутрално

  За сега сме на 13-то място в ЕС по смъртност от ковид (на първо е Белгия). Да видим докога. И една хипотеза. До 2019 г. у нас умираха по 300 на ден. Днес заразените са между 10% и 40%, да вземем средно 25%. 25% от 300 души са 75 души. Значи дори без увеличаване на дневния брой умрели, би трябвало 75 умрели на ден да са с коронавирус. И що се чудим, че са толкова? Ама били без коморбидности. То и в тези 300 от миналата година има без съпътстващи заболявания.

  Да изчакаме края на годината, за да разберем доколко и как сме мрели и от какво.

  И бъдете здрави, докато сте живи!

 53. 53 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4116 Неутрално

  " Тя е тази, която в годините съхрани професионалната същност на професията лекарски асистент/фелдшер в интерес на обществото.


  На свое заседание, проведено на 08.11.2020 г. Управителният съвет на БСЛАФ взе следните решения:


  1. Смятаме, че всички методи и средства за нормален диалог с управляващото мнозинство от ГЕРБ и министъра на здравеопазването по отношение статута на професията ни, са изчерпани ;


  2. Снемаме доверието си от правителството и министър Ангелов заради недалновидни и хаотични здравни мерки, свързани с пандемичната обстановка


  3. Считаме, че оставката на правителството е единственият полезен за народа ни акт! УС на Българския съюз на лекарските асистенти и фелдшерите (БСЛАФ) остава в готовност да призове структурите си и колегите в страната за национален протест!"  Поздравление към Българския съюз на лекарските асистенти и фелдшерите за достойната и принципна позиция, която заеха срещу корумпираната клика ! Може би трябваше много по - рано да се присъединят към протеста, но важното е, че все пак снеха доверието си от мутрите във властта ! Успех !

 54. 54 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 522 Неутрално

  "Считаме, че оставката на правителството е единственият полезен за народа ни акт! "

  Властта не иска да чуе и знае за такова мнение

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK