Абе, Немец, харесваш ли България

Абе, Немец, харесваш ли България

© Красимир Юскеселиев"А бе, Немец, к'во ще кажеш за България?" е коментарна колона на германеца Кристофер Неринг специално за "Дневник". Представяме текстовете му така, както ги е написал на български.


Гутен таг, България! Немеца е. Нали Ви обясних вече, какво-що Ви пиша - ето го тук, ако все още не го знаеш. Оригинален, 100%-ов Германец съм аз де, пиша за случките ми у България и как ги виждам аз нещата.


Абе, хора, не знам к'во Ви става от време на време? Май Ви похареса нашето германче, който от далечната Немция е дошъл и Ви разказва за тая България и местните тук. Или поне бая го четете. Ама едно нещо не ми е ясно: Сега, мислите ли, че Ви харесвам или че Ви мразя? То, толкова съобщения получавам, едните ме хвалят и ме питат: "Абе, Немец, защо ни обичаш?". А другите: "Абе, Немец, ти си долен българо-хейтър!".
Но ако си дам сметка, май съм долен българо-любовник. Идвам си от време навреме, забавлявам се, върша си работата и си тръгвам. Ама харесвам "любовницата" си!


Скъпи съвременици, знам, времената са тежки. Затварят кръчмите и бардаците, освен Корона нищо не се случва и домашен алкохолизъм трудно се съчетава с хоум-офис. И тъй, понеже направо майката си трака, нека да Ви кажа нещо хубаво: Ще Ви разкажа защо Ви харесвам!


У България всеки ден може да се превърне в малко или голямо приключение. Гледаш в небето и падаш в дупка, ходиш по задачи и свършиш на селска свадба. Качваш се на БДЖ-влак и свършиш в "Ориент Експрес".


То "експрес" при БДЖ и без това има специално значение. За морето има два варианта: бързият влак и "експрес". Експреса е по-бърз, което прави бързия влак най-бавният. Е, как да не го харесваш т'ва? Качих се на експреса, уж за 6 часса. Станаха 8, че некъде у средата спрехме и чекахме. Просто така, никои не ни обясни нищо. След половин час и изгасиха светлината. Ама зат'ва некой извади бутилка ракия домашна, една по-стара другарка почерпи с едни баници и - айде, готови сме. Как да не ти харсва?


И къде ги учих най-много неща за България и българина? На масата.


Дълги, задълбочени и понякога и безмислени разговори на трапезата са неразделима част от българската култура. Т'ва разбра и Немеца. И то никак не е трудно да участваш в тази култура, че все некой ще те покани у дома.


За гостоприeмството у България се говори като за клише, ама просто си е така. Дори да ходиш на туризъм и да не срещнеш никой с часове наред, когато стигнеш до хижата, винаги има некоя трапеза. Разходих се у Родопите, срещнах една сбирка и сложиха край на разходката. Правиха агне на пещ и "Пиринско" от кенче. И там Немеца винаги е добре дошъл! Дори когато каже, че пише колонка в "Дневник".


И к'во можеш да забележиш на тия разговори на масата? Колко имаме общо българите и германците.


Цел ден некои искат да ни разкажат колко сме различни хората и кой е по-добър и кой носи некаква вина за нещо си. Ама като го гледаш с леки пияни очи през масата, много се приличаме: Обичаме бира и ядене, обсебени сме от Историята, обичаме да ходим на туризъм, цял ден искаме да говорим за политика, караме Голфчета и Мерцедеси, нашите баби умират за най-новата пералния на Миеле докато дедото бръмчи с бормашинката на Бош.


Ама най-важната ни обща черта: не сме доволни никога. И българина и германец можеш да ги събудиш през нощта и веднага са готови да се оплакват. И то за всичко, от времето, цената на бензина, политици, осигуровки, състоянието на улици и всеобща култура на младежите. Мрънкането е национален спорт у Немция и у България. Как да не ни обичаш? Е така: нема как.


И повече: За мене България винаги ще бъде свързана с кафе. Обичам кафе. Дори повече: зависим съм от кафето. Понякога пия до 10 еспреси на ден, последното след вечеря, лягам си, ставам и ми трябва: Кафе.


Идеална е България за това. Кафе има увсекъде, почти във всеки магазин и всяко павильонче, за по 30-50 стотинки. Уау! 30 стотинки за пивко късо кафе? Откачих. У Немция требва да обикалям пекарни и кафенета половин час, да гледам през прозореца с каква кафемашина разполагат, за да си купя едно еспресо за 2 евро. Ако става. Ако не - шварц за 3 евро. У България дори в по-малките села ще намериш автомат на "Лаваца" на всяка централна улица и си теглиш едно еспресо за 50 стотинки. Чудо!


Може би зат'ва у България цялото време се ходи по кафенета, café-та и кафе-барове. Добре де, там не само кафе се пие, че народът е жаден. Ама важното е разговорът да тръгне. Ето, и зат'ва ми харесва тук. Обичам да дрънкам, да се запозная с нови хора и да чуя интересни истории.


И с Българите лесно тръгва разговора. Чак след това ще разбереш, че може би лесно почнеш разговора с Българина, ама трудно го приключваш. При Германците е обратното.


След цялото това кафе и плямпане за съжаление требва да се побачка малко. И по време на ега-ти-пандемията това значи, че седиш вкъщи и цъкаш на компа. Нема как иначе. Ама: У България го цъкаш направо почти със скоростта на светлината. Или поне така ти се струва кат го сравниш с немското си бюро. Най-бавният интернет тук ти струва 20 лева и е двойно по-бърз от най-бързия у Немция. И ако купиш най-бързия вариант, който включва и ТВ, тогава ще получиш и поне три порно-канала безплатно. Зат'ва пък интернетът у Немция е четири пъти по-скъп. И дори Албания ни надмина по скоростта на интернета.


Харесват ми много други неща тук: Харесвам малка ракия от 50 грама, която се пие ПРЕДИ ядене (добре, де, може и след яденето още една).


Обичам печени чушки с доматен сос и домашни кюфтета след това.


Обичам цаца с бира на морето (добре де, като българин ходя у Гърция).


И обожавам планините у България. Най-любимите ми са Родопите. Попаднах там в Ягодинската пещера и разбрах, че можеш да се ожениш там. И за развод ще ходиш в съседното Дяволското Гърло. От там само разведени жени излизат - че и дяволът нема да ги ще.


Ей - и за т'ва Ви харесвам. Като мене предпочитате добър виц върху скучна истина. Мои хора сте. И с хумора Ви ми помагате да се справя с проблеми, които без Вас никога немаше да ги имам. Ама за хумора ще Ви разкажа по-натам.


Май съм Ви разочаровал. Знае си Немеца, че Българина очаква суперлативи (а получава простотии). Нема да Ви лъжа, че сте най-великите, най-умните, най-красивите, че имате най-дългите краставици и най-сочните тикви. То, що е това с най-най? Не гоня рекорди и всичко най-най ми се струва съмнително (ето - побългарих се най-накрая!). Май зат'ва не обичате съседа си, че не е най-най, ама говори за най-най.


Аз Ви харесвам заради малките и съвсем обикновени неща. Ей, т'ва е, по-силен комплимент според Немеца нема. Ама той все пак е само долен българо-любовник.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (121)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2837 Неутрално

  Абе, немец - колко ти плащат да се продадеш лице на този фейк?

 2. 2 Профил на Милен Минчев
  Милен Минчев
  Рейтинг: 726 Неутрално

  Стига сте го натрапвали този. Нито е оригинален, нито е интересен. Предполагам нито тук, нито там. А други качества, освен че е "немец", не виждам (отделен въпрос е дали и това е качество)...

 3. 3 Профил на Perkele
  Perkele
  Рейтинг: 211 Неутрално

  В България не наричат Германия "Немция", няма нищо забавно или оригинално. Показва безплодни напъни да се правим на интересни. Не си в Полша, нали така?

 4. 4 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1385 Неутрално

  Ами, става, но може и по-добре.

 5. 5 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2837 Весело

  По стилистиката няма как да е немец, по-скоро си е нашенец и Германия е виждал само на картичка.

 6. 6 Профил на kasko
  kasko
  Рейтинг: 682 Весело

  Немец , когато си готов по всяко време да зарежеш работата и да кажеш *налей ми една малко * и ние със сигурност ще те харесваме.

  Колективното вземане на решение налага споделяне на колективна отговорност.
 7. 7 Профил на NotWokeEnough
  NotWokeEnough
  Рейтинг: 594 Неутрално

  "След цялото това кафе и плямпане за съжаление требва да се побачка малко. "

  Това са някакви стереотипи от преди 20 години.
  Днес, се бачка яко. Проблема вече е съвсем друг - бачкаторите не искат да поемат никаква отговорност. Те направо бягат от отговорност. И очакват някой да им стои на главата.

  'progressives' is the politically correct word for communists
 8. 8 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 4422 Неутрално

  За разлика от предишните излияния, това ми хареса. Още малко и ще улучи мярката, да е жив и здрав, на снимката прилича повече на българин отколкото на немец. Някъде четох проучване, че немците най-бързо се асимилират, като процент били най-много в САЩ, но се асимилирали, останали само амишите. А русите славянски народи не се асимилират, където и да живеят.

 9. 9 Профил на g.y.okatova
  g.y.okatova
  Рейтинг: 1428 Неутрално

  По стилистиката няма как да е немец, по-скоро си е нашенец и Германия е виждал само на картичка.
  —цитат от коментар 5 на Deaddark


  Точно така! От първия му напън тук в дневника ,на мен ми се струва,че този е някакъв българин,дето се прави на чужденец.Дърварското чувство за хумор не е само немски патент.

 10. 10 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1385 Неутрално

  Немец, повишавам те в германец. ”Немец” идва от ням - такъв, който не шпрехе български. Ти го говориш, тоест не си немец. 😂

 11. 11 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 4422 Неутрално

  И мен в Рим ме питаха дали ми харесва, което ме озадачи, но по-скоро е учтивост отколкото чувство за малоценност, защо в България да е различно.

 12. 12 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2117 Неутрално

  Интересно в Германия дали ще пишат мненията на Хасан Мангалов и за го питат: "Абе българино, ти що крадна парапета ве?" Те ще го питат, ама няма да пишат из медиите ами ще остане само в един екземпляр към делото!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 13. 13 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 2303 Неутрално

  Като ходиш по планините какви хора да видиш, освен други любители на планини и бракониери? В кръчмите въздържатели също няма да намериш.
  А това от машината за 30-40 стотинки е толкова кафе, колкото пиринско е бира - прилича, ама за да е толкова евтино, няма една истинска съставка. Не че двете евро в Берлин ти гарантират хубаво кафе, но е ясно, че за 15-20 евроцента ще е боклук.

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 14. 14 Профил на ART
  ART
  Рейтинг: 266 Неутрално

  Фин хумор който няма как да видят хейтърите по-горе. Дето само отрицание им е в главата и устата. Като не ви харесва не четете. И бегайте да си ръсите лошото настроение някъде другаде.

  Айде сега, изсипете си минусчетата, че да се почувствате по добре.

  Пиши Немец. Рубриката ти е готина.

 15. 15 Профил на Калин Господинов
  Калин Господинов
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Евалата, Немец! Голем си!

 16. 16 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 4422 Неутрално

  До коментар [#13] от "fpyyh":

  Представи си какво е кафето при тях, аз пия кафе арабика и понякога купувам готово смляно Монарх на Якобс, веднъж видях немско на двойна цена и полско малко по-скъпо от нашето, купих си - немското не беше така качествено като нашето, а полското си беше инка.

 17. 17 Профил на Hristov
  Hristov
  Рейтинг: 1700 Весело

  Нямам идея харесваш ли България, а и честно, не ме интересува..Виж, че текстовете ти са на ниво 4-ти клас, първи срок , по време на пандемия, няма никакво съмнение.И не се ласкай особено от броят четения.Дневник имаше една рубрика за кулинарни извращения, която събираше барем Х10 на твоите..И всички коментари бяха свързани с роднините на автора..

  Sic transit gloria mundi
 18. 18 Профил на Kamenarski
  Kamenarski
  Рейтинг: 266 Весело

  Немец, от мен да знаеш, щом възпаляваш трольовете, значи си в десятката. И да, рубриката ти е готина.

  НЕ ЦЪКАЙТЕ МИНУСИ НА ТРОЛА! ТЕ ПЕЧЕЛЯТ ДЕНЬГИ И ОТ ТОВА!
 19. 19 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1440 Любопитно

  Я бре, Немец, ти пък какво искаш? Ти ли ще ни се правиш на истина от последна инстанция, а? Що не ни разкажеш за един австриец – бай Адолф, Шикелгрубер де – който дойде в Немско, написа „Mein Kampf“, качи ви се на главата и така ви разигра като панаирджийски маймуни, че дадохте… всъщност, колко милиона жертви дадохте във войната? М? Пък после той бил лош, а вие сте всичките от хубави по-хубави, така ли? А като си бил толкова време в България, знаеш ли българската поговорка, че „Не е луд този, който яде баницата, а този, който му я дава“? Айде сега, чиба оттук и върви да ашладисваш други народи и папуаси! Разбрали или да ти го напиша на немски!

 20. 20 Профил на Binko Binev
  Binko Binev
  Рейтинг: 580 Неутрално

  До коментар [#16] от "Тsonkooo":

  В Германия се пие по една кана кафе на ден поне. Толкова за немското кафе. Няма нищо общо с българското.

 21. 21 Профил на Binko Binev
  Binko Binev
  Рейтинг: 580 Неутрално

  До коментар [#19] от "Santos":

  Ако слагаш всички немци под един знаманетел, по какво се различаваш от автора на Майн Кампф?

 22. 22 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1601 Неутрално

  Българин с 50 g ракия (= на 2 немски х 25 г) ?!?! ?
  На такъв българин тук гледат като на болен и почват да му пипат челото , бе немец. Според средностатистическия българин единствено ракията го крепи срещу всички болести и мечтата му е докторът да лекува всичко с ракия и да го кани в пивницата му кабинет...

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 23. 23 Профил на topal
  topal
  Рейтинг: 272 Неутрално

  Продължавай, Немец. Жалко за тези, дето те четат само тук...

 24. 24 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2837 Неутрално

  До коментар [#14] от "ART":

  Ако това смяташ за фин хумор - супи ми един минус и бягай!

  До коментар [#18] от "Kamenarski":

  Възпалявате се троловете, които работите да четкате правилните статии у медията. Барем добре ли ви плащат за мазненето?

  Този е толкова немец, колкото аз съм македонец. Който е учил немски и знае как немец учи български - няма да се хване на този пошъл опит за неокомунистическа пропагандичка.

 25. 25 Профил на Binko Binev
  Binko Binev
  Рейтинг: 580 Неутрално

  До коментар [#16] от "Тsonkooo":

  и Якобс Крьонунг го правят в Ньойкьолн. Събирал съм пакети с падове на конвейера по време на студентските години.

 26. 26 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2451 Неутрално

  На мен ми хареса. Няма политика, само лични наблюдения, случки и усещания. Разбира се понякога леко преекспонирани, но дори това не е сигурно. Всички са се взели прекалено на сериозно нещо! :-)

 27. 27 Профил на soundform
  soundform
  Рейтинг: 293 Разстроено

  Бай шваба - скучен си кат баба в нощния влак, лишен от оргиналнус кат абидабас, опорките ти - прозрачни кат водка савой.
  Струва ми се, че след комиксите (безспорен лидер по тъпота в Дневник), немчугата може успешно да се конкурира за второто място с някои други рубрики😎 за съжаление е толкова зле, че все не успявам да го дочетад до край...

  lost & profound
 28. 28 Профил на NotWokeEnough
  NotWokeEnough
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Фин хумор който няма как да видят хейтърите по-горе. Дето само отрицание им е в главата и устата. Като не ви харесва не четете. И бегайте да си ръсите лошото настроение някъде другаде. Айде сега, изсипете си минусчетата, че да се почувствате по добре.Пиши Немец. Рубриката ти е готина.
  —цитат от коментар 14 на ART


  Хора, чужденци да ги наречем, пишещи за България и живеещи тук има много. В ЮТ има доста африакнци, азиатци, хора родени в Канада и т.н.

  Но ако се загледате по-внимателно ще разберете че голяма част от тях харесват нашата страна и намират много повече позитиви от негативи в нея. И повечето наистина се опитват да са обективни, когато стане дума за лошотията.

  Но този немец, се коментира тук защото съвпада с редакционната политка - да плюе, макар и тънко България

  'progressives' is the politically correct word for communists
 29. 29 Профил на blackstar
  blackstar
  Рейтинг: 8 Неутрално
 30. 30 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2998 Неутрално

  Добре е научил български, като за германец. На мене леко ми простее, като стил. Ама карай... Освен това е някак си досадно.
  И не знам къде го пие това кафе за 30 стотинки и на какво прилича. И дали изобщо е кафе. А кафе-автоматите по селата с надпис Лаваца, изобщо не виждам смисъл да се коментират.

  Бивш tww09306483.
 31. 31 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 4422 Неутрално

  До коментар [#25] от "Binko Binev":

  Именно, само се пакетира у нас, което означава, че има нарушения някакви в германия и Полша. Навремето Кока Кола избира България защото единствено ние спазваме лиценза, и това при социализма, и сега се премести от Гърция, а гърците цяла година протестираха - не пийте българската кока кола, всъщност на бутилките си пише хеленик.

 32. 32 Профил на Hristov
  Hristov
  Рейтинг: 1700 Неутрално

  До коментар [#19] от "Santos":

  И тоя "немец", като прадядо си..Оня е обяснявал на евреите в концентрационните лагери, че работата дава свобода, тоя също обяснителен..Чудя се, откъде толкова самочувствие у представител на нация, отговорна за смъртта на десетки милиони и геноцида срещу евреите..Дали би публикувал някоя колонка и в израелски вестник? Да ги посъветва отново...

  Sic transit gloria mundi
 33. 33 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 4422 Неутрално

  До коментар [#32] от "Hristov":

  Къде другаде ще му падне да се изживява като представител на "господарите на света", никъде другаде - опита Меркел да се скара на гърците, че по-голяма част от 300 милиардния им дълг е към немски банки и веднага Гърция предяваи иска за репарации от 300 млрд. евро за ВСВ, скараха се на турците за арменския геноцид и веднага турците от трибуната на ООН им казаха, че не искат да им дават акъл хора избили милиони в концлагерите на смъртта, рязали татуировки и вадели златните зъби на жертвите, а от кожата им правели обувки.

 34. 34 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1377 Неутрално

  Немец, по добре не се напъвай.

  п.п. и на български не се казва "Немец" а "Шваб".

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 35. 35 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 4422 Неутрално

  До коментар [#34] от "Боян Таксиров":

  Аз пък от дядо знам - "изпаднал германец".

 36. 36 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 4422 Неутрално

  До коментар [#34] от "Боян Таксиров":

  Аз пък от дядо знам - "изпаднал германец".

 37. 37 Профил на realismisthename
  realismisthename
  Рейтинг: 575 Неутрално

  Хареса ми статията, започна объркващо, така и завърши, ама и аз обичам кафе, та ми хареса ей така самото разнообразие и наблюденията за различни неща на един немец в България.
  Наздраве.
  Също така, немец, дай съвет, какъв език говорят в Австрия? Че имаме тук напоследък едни "недоразумения" с ЕС по отношение на македонския диалект на българския език, дневник дори ни разказват как масово в ЕС "не разбират каква е позицията на София и защо така". Та се замислих какъв език лафят във Виена...

  Относно интернета - Германия е много зле, пълна дупка. Не знам защо, но знам че такова качество, за такава цена - толкова преебано, няма сигурно никъде другаде по света. То няма вакум де, разликата отива в джоба на някой друг немец, кофти качество на висока цена - все при някой остава бонуса да предостави малко-до никаква услуга за маса пари :)
  Не е хубаво въобще да се сравняваме с Германия. Всъщност качеството на интернета и мобилните услуги в България беше на топ световно ниво преди 10-12 години, сега ситуацията е по-скоро около средното за света, че и малко по-надолу. БГ трябва отновно да поработи по въпроса, а Германия не знам какво трябва да прави..

 38. 38 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 2221 Весело

  " Харесване " е намек за нещо......любовта е съвсем друго и трябва да се внимава с ухажьорите.....

 39. 39 Профил на gesand
  gesand
  Рейтинг: 279 Разстроено

  По стилистиката няма как да е немец, по-скоро си е нашенец и Германия е виждал само на картичка.
  —цитат от коментар 5 на Deaddark


  На снимка поне изглежда много немски. По-вероятно е да е прихванал простия шопски диалект от хората, с които общува. Което е много тъжно и само говори зле за нас и нашата култура.

  “When small men begin to cast big shadows, it means that the sun is about to set”, Lin Yutang
 40. 40 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 4422 Неутрално

  До коментар [#37] от "realismisthename":

  Даваш му идея, да прескочи до Македония и да се изкаже по въпроса.

 41. 41 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 831 Неутрално

  Браво немец, имаш подобрение.
  Наблегни на битовия хумор, ще срещнеш повече разбиране- най-малкото, понеже някои от граматическите ти грешки звучат забавно.
  Пък и, знаеш, теми като коли, жени, пиене и пътуване винаги се котират високо.
  И без това българската политиката не ти се удава- нито имаш нужните познания, нито необходимата проницателност и трезва мисъл.
  Като казах трезва- ич не ти трЕбва, сИпи си още едно и наздраве!

 42. 42 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2753 Неутрално

  В крайна сметка май я харесва :)

  Ама не си признава, що. Щото не е политкоректно да каже че няма навлеци от Африка и Близкия Изток и като си джъткаш из столицата се чувстваш в европейски град, докато в повечето столици в Западна Европа се чудиш къде си попаднал в Могадишу или Рабат.

 43. 43 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2259 Весело

  Най-бавният интернет тук ти струва 20 лева и е двойно по-бърз от най-бързия у Немция.
  ▪️▪️▪️▪️▪️
  :)))))
  Спомням си, когато току-що се преместих в България, местните хора ми се похвалиха, че България има най-бързия интернет.
  Заключение - българинът е най-бързият интернет, е като най-бавния московски :))) Охлювът пълзи по-бързо :))
  Сериозно пиша бе:))))

  "Чуждестранен агент"
 44. 44 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2837 Весело

  До коментар [#39] от "gesand":

  То и на мене ми викаха "швабата" - и често немци по черноморието почват да ми говорят на немски, мислейки ме за един от тях, ала съм си чист българин и никога не съм бил в Германия. Под чист българин не се смятам за половин македонец, защото баба и дядо, надолу от Петрич, са били българи.

 45. 45 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 1061 Весело

  Забавен е Немеца, к'во не му харесвате... Има чувство за хумор (някакво), което го имат 0.1% от тях.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 46. 46 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2837 Весело

  До коментар [#39] от "gesand":

  А ако наистина е немец - като гледам про(ташкия изказ и въпиющата неграмотност на форумните му почитатели - нищо чудно че се изразява така.

 47. 47 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1344 Неутрално

  Хумора е доста дървеничък и лъха на посредственост, но като че ли има някакъв напредък спрямо предишния текст.
  Нищо, нека се упражнява човека , немец или нашенец, все тая.
  А към по сърдитите между нас бих ги помолил, да не си го изкарвата ня вестника и автора, ако нещо друго им е припарило.
  Не ти харесва, не го четеш, що трябва да се хабиш?

 48. 48 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1622 Неутрално

  Дневник, с какво сме заслужили тези мъдри мисли, на очевидно белетрист от голям калибър!?

 49. 49 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2753 Неутрално

  До коментар [#47] от "tsvetko_51":

  Толкоз си може, толкоз пише :)

  Все пак Дневник трябва да се запълва с нещо. А журналистите без пари не пишат. Като няма грантове с какво да им плащаш и тогава почваш да публикуваш някакви фейсбук съчинения по разни теми дето защитаваш. :)

 50. 50 Профил на Dr Alois Alzheimer
  Dr Alois Alzheimer
  Рейтинг: 231 Неутрално

  не е немец, досаден е, трудно се намира нещо за коментиране

  Dr Alois Alzheimer
 51. 51 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 418 Весело

  Немец, като прегледах коментарите установих, че все още не си разбразл нещо за българина. Българинът дълбоко вярва в следното:
  "Хора дето се напиват с бира не могат да дават акъл на хора дето изтрезняват с нея!"

 52. 52 Профил на Кака Пенка
  Кака Пенка
  Рейтинг: 671 Весело

  Ей много трол ни е налазило във форума. Ама не осъзнават, че един немец на 80 милиона е решил да научи български. И дай да го оплюем. Ама да изтормозим децата да изкарат бал за немската гимназия, че е на-престижно.
  Нищо, Немец, карай, както си знаеш. Умен е този, който взема доброто от двата свята.

 53. 53 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3827 Весело

  На мен ми харесва, виждам че във форума са пораснали стилисти, граматици, синтаксисти, философи и историци критикари!

  klimentm
 54. 54 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 971 Весело

  СТРАШНО ми харесва тази статия, както и предишна (първата не съм я чел ама ДНЕС ще я потърся да япрочета и нея).

  Ама с този МНОГО добър (почти литературен) български авторът не бил немец?!? ГОЛЯМА вЪлна😀😀😀! Описва хумористично неща през очите на немец/българин дъъъълго живял извън България😀Е, не всеки разбира всеки хумор, та е логично и да има отрицателни коментри, ама пък ЧАК ТОЛКОЗ МНОГО?!? Вероятно тези които сутрин мразят само себе си вече са се събудили и сега мразят 'сички останали😀!

  Подписвам се с две ръце под написаното (с две изключения):

  1. Пакетите в МеНтел и Виваком съдържат 13, а не 3 порно'канала😀

  2. Свестно кафе за 30 ст от автомат не помня. Но за 50 ст' с автоматите които работят с капсули дават сносно еспресо. Е, в картонена чашка, не в порцеланова с курабийка като в Кафе Кошта (за 5 кинта) ама за тези пари-УДАР😀!

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 55. 55 Профил на Bojidar Vasilev
  Bojidar Vasilev
  Рейтинг: 322 Неутрално

  Само в един вход на един блок може човек да открие характери от цяла Европа . Харесвам германците защото и на тях дипломацията им куца и на руснаците им куца но имам алергия от тях , не знам защо , може би защото харесвам германци 😄

 56. 56 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1440 Любопитно

  До коментар [#19] от "Santos":Ако слагаш всички немци под един знаманетел, по какво се различаваш от автора на Майн Кампф?
  —цитат от коментар 21 на Binko Binev


  Нямам спомен да сме му пращали телеграма на ошмуления немски катър да идва тук и да си дава мнението по разни сайтове! Ясно ли е? Нали се сещаш, че както нямам дар слово и нямам какво да кажа, ако отида в Германия дали няма да намеря и по-лоши неща от тези, които могат да се видят тук, а? Помниш ли, когато разни британски избушеняци ни се правеха тук на много мъдри и пускаха материали за България? А после, когато им направихме един репортаж за това как се държи тяхното поколение в чужбина – на Слънчев Бряг и в Банско – че даже и руснаците се бяха хванали за главата как се нацепват като траверси, а? Помниш ли какво стана? Млъкнаха като бити дирници и оттогава не се набутват да търсят теле под вола в България! Та така и нашия „Немец“ тук, който никой не знае дали не е някой кореняк немец от Каспичан! Сещаш ли се или да ти го нарисувам?

 57. 57 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5755 Весело

  Нема такъв немец!

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 58. 58 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1440 Весело

  До коментар [#19] от "Santos":И тоя "немец", като прадядо си..Оня е обяснявал на евреите в концентрационните лагери, че работата дава свобода, тоя също обяснителен..Чудя се, откъде толкова самочувствие у представител на нация, отговорна за смъртта на десетки милиони и геноцида срещу евреите..Дали би публикувал някоя колонка и в израелски вестник? Да ги посъветва отново...
  —цитат от коментар 32 на Hristov


  Да, да, ще публикува „някоя колонка и в израелски вестник“, ако изобщо успее, ама после да не се чуди що са му проснали кожата на някой дувар да се поизсуши! Намерил и той черква да се кръсти в България, като си мисли, че черквата е тъмна, попа е кьорав, а евангелието с много ситни букви, та няма да го разберем! Не е познал, ако изобщо е немец, де!

 59. 59 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2427 Неутрално

  Има подобрение - да.
  Обаче, човече внимавай с кафето. То стана толкова популярно у нас защото през соца нямаше места по ресторантите, пък после не се приемаше ( и още не се приема, де) да седнеш някъде без да поръчаш нещо. И щото кафето най-евтино - е така се зарибиха хората. Разреждай кафетата с някой чай от време на време, иначе помпата ще се разхлопа.
  Иначе, верно има много прилики между немско и нашенско. Природата, че и хората, хеле сега като се поумешихте и у вас стана една по-човешко да изглежда.
  Има обаче една основна разлика между немците у вас и наште хора.
  Ти казваш, че мрънкали срещу властта, ама вашето мрънкане не е като нашето. Вие си мрънкате, ама стане ли напечено - дали в службата или в държавата, немците се "втвърдяват" като блок на бордюр и повече не ги търси за разговори, обсъждания по чувствителни теми.
  Влезе ли им мухата в главата - край. Стават други хора.
  Че и глупави странни ритуали изпълняват, дето от страни изглеждат малко смешни дори.
  И ако има някой да си позволи да се усъмни нешичко - пиши го изолиран, все едно прокажен.
  У нас в трудни ситуации реагираме точно обратното. Кошера се разжужава, страстите ескалират, всеки решава че сега е настъпил момента и "той да изока" да го чуят хората. Всякакъв респект изчезва и настъпва един първичен хаос, който изобщо не е ясно как ще свърши.
  Докато от хаоса не почне бавно да се появяват някакви идеи, зачатъци на структури на новите неща и организации от само себе си.
  Вашия начин със сигурност помага чисто технологически. То е в основата на "немската направа" на машинариите и други неща дето помагат в ежедневието.
  Обаче в обществените дела - мани, мани! Да не ти дойде до главата немски начин на решаване на обществен проблем!
  Имаме какво да учим един от друг със сигурност.

 60. 60 Профил на filofob
  filofob
  Рейтинг: 1374 Неутрално

  До коментар [#56] от "Santos":

  Слънчице с тоя цветист изказ да не си специализирал при рицаря на изящната словесност и носител на висш интелект Бай Борисов? Еманацията на българския дух, с който толкова се гордеем и гледаме отвисоко такива нисши същества като немците. Това докато караме децата да учат немски, за да учат в немски университети. Нищо, че там ги чакат черни да ги изнасилят.
  А репортажите за пияните англичани/ германци на морето са си точно британски и немски. И логично. Те се интересуват от техните си хора. Ти си им важен като барман или таксиметров шофьор.

 61. 61 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2032 Весело

  "И с хумора Ви ми помагате да се справя с проблеми, които без Вас никога немаше да ги имам."

  Супер!

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 62. 62 Профил на dc_ken
  dc_ken
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Мисля, че колонката става все по-интересна и забавна, макар и с все същия разпокъсан и хаотичен стил. Сблъсъкът между културните различия е актуален и днес и преди 20 г. Някои норми изобщо не са се променили, дори напротив. Това за интернета ми напомни за моите неприятни преживявания през 2017 година, когато прекарах един месец във Франкфурт. Бях чувал и от други хора, че скоростта е плачевна, но все си мислех, че финансивият център би могъл да разполага с по-добра инфраструктура. Да, ама не. Апартамента имаше някакъв ужасен DSL на Vodafone, с който достигах 12 Mbps пряко сили. Един колега развиваше теорията, че едва ли не, Хелмут Кол бил виновен, защото навремето забавил технологичната реформа.

 63. 63 Профил на Ivanov Nechev
  Ivanov Nechev
  Рейтинг: 213 Неутрално

  този си търси кафе за 50 стотинки...Уау! 30 стотинки

 64. 64 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2837 Весело

  До коментар [#53] от "klimentm":

  Е, тролчетата, не всеки иска да си стои невеж и глупав. Ти трупай рейтинг - че да не изтървеш почивката в Сингапур.

 65. 65 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3759 Весело

  Взе да става досадно, и то не малко...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 66. 66 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1440 Любопитно

  До коментар [#60] от "Filofob":

  Е, как така изведнъж „рицаря на изящната словесност и носител на висш интелект Бай Борисов“? Нали беше „еднокнижник“, „мутра-пожарникар“, „банкянския Тиквоций“ и какво ли още не? Нали беше „тъп“, нали беше „страхлив“, нали беше „шофер на жипката“? А вие, които сте хем поразяващо умни, хем потресаващо убави, да не би да започнахте изведнъж да го славите като „рицаря на изящната словесност и носител на висш интелект“, че утре, като ви размаже като тахтаби на изборите, да кажете – ето ни сме (виж по-горе относно ум и убост), ама той пък е хептен „рицаря на изящната словесност и носител на висш интелект“! Така ли ще се оправдавате или ще се вдигнете като един да изкарате поне 3,1%, колкото ви дават като процент от гласуващите - https://bnr.bg/plovdiv/post/101372482/barometar-balgaria-gerb-pecheli-pred-bsp-sas-7-ako-izborite-sa-dnes ? М? Щото на него му дават 20.05% електорална подкрепа? Що така, а? Можеш ли да сметнеш разликата, „слънчице“?

 67. 67
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 68. 68 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3827 Весело

  До коментар [#58] от "Santos":

  Нима сички немци са “ работили” в Аушвиц?!

  klimentm
 69. 69 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2837 Весело

  До коментар [#54] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

  Добро утро, Мойше - събуди се вече и почна да мразиш всеки с различно мнение!? Ей, на немецофилите по един Калашник и да избирате враговете на народа, несъгласни с този турболевичарски кич. Колега, оставете спокойно хората да критикуват, тук троловете - с многото профили с малкия рейтинг - вече почват да бранят първата медийна пропаганда, ама ти "гаче" не беше от тях, а!? Кажи че немеца "та радва" , 'ма недей задАлжава да му се радват всички. Зна'ш ли Волтер к'во речИ?

 70. 70 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2837 Весело

  правата медийна пропаганда. ИзбиВате.

 71. 71 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2837 Весело

  Тайпи бе прав за минусохвъргачката, дето я въртят в помощ на правилната линия. 111 място, напълно заслужено. От самите журналисти, дето само се водят такива. Каквито Прас Прес, такива и Порк Копи. Аре сега скачайте на удивителната за двоен безпринципен БАН.

 72. 72 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3827 Весело

  До коментар [#64] от "Deaddark":

  Интересно, колко си проницателен! Аз си мислех че нищо не се забелязва! Първо ще летим до Германия една седмица на гости на немеца и Дойче веле а след туй директно за Сингапур за месец

  klimentm
 73. 73 Профил на Lord Elrond
  Lord Elrond
  Рейтинг: 333 Неутрално

  Какво мисли един немец не ме интересува, мина времето, дето като видим некой немец, англичанин и си мислихме, че са голяма работа. Реално повечето от тях са мизерници.

  Няма значение какво той мисли.

 74. 74 Профил на 4u4o
  4u4o
  Рейтинг: 880 Неутрално

  Браво, Немец! Развесели ме.
  Работя с една германка, омъжена за българин. Същата е като теб. И говори и пише като теб. За 15 години толкова сме я промили, че влиза в спор все едно тук е раждана. И ракия пие повече от мъжа и.
  Дерзай и Господ здраве да ти дава!

 75. 75 Профил на g.y.okatova
  g.y.okatova
  Рейтинг: 1428 Весело

  Бай шваба - скучен си кат баба в нощния влак, лишен от оргиналнус кат абидабас, опорките ти - прозрачни кат водка савой.Струва ми се, че след комиксите (безспорен лидер по тъпота в Дневник), немчугата може успешно да се конкурира за второто място с някои други рубрики😎 за съжаление е толкова зле, че все не успявам да го дочетад до край...
  —цитат от коментар 27 на soundform


  Ха!, аз бях чувала за Адибас и АрманДи,тоя абидабас не го знаех.
  Наистина липсата на чувство за хумор при този приятел е направо убийствена,горкичкият!

 76. 76 Профил на smotlixx
  smotlixx
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Отново забавно четиво, браво!

 77. 77 Профил на g.y.okatova
  g.y.okatova
  Рейтинг: 1428 Неутрално

  До коментар [#34] от "Боян Таксиров":Аз пък от дядо знам - "изпаднал германец".
  —цитат от коментар 35 на Тsonkooo


  Етимологията на този израз не ми е ясна. Бабите ми са разказвали за немски войници,стегнати и с лъснати ботуши,купували са си културно и са си плащали коректно стоките.И обратните неща за руснаците,минали оттук...

 78. 78 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 686 Неутрално

  Добре е човек да прочете подобни текстове. Как изглеждаме в очите на добронамерени чуждоземни гости, какво представлява майковината за германец живеещ и работещ тук. Езика, словореда и начина на писане казват много за авторът. Ще ми интересно да го следя.

 79. 79 Профил на murttle
  murttle
  Рейтинг: 910 Неутрално

  Свежо и забавно, чета рубриката с интерес. Май наистина си се побългарил, Немец, щом чувството ти за хумор е наред :) И щом държиш на хубавото кафе:)

 80. 80 Профил на Alexander Mihailov
  Alexander Mihailov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Това беше най-безсмислената статия и най-жалкия опит за хумор, ирония. Но той е немец, така че е напълно разбираемо. Един от “немците” с атрофирало чувство за хумор.

 81. 81 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 971 Неутрално

  До коментар [#54] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":Добро утро, Мойше - събуди се вече и почна да мразиш всеки с различно мнение!?...
  ...
  —цитат от коментар 69 на Deaddark


  УАУ, к'о гениално прозрение😀😀😀!

  Според теП мразЯ 'сичките с различно мнение, щот' съм написал "...Е, не всеки разбира всеки хумор, та е логично и да има отрицателни коментри, ама пък ЧАК ТОЛКОЗ МНОГО?!? Вероятно тези които сутрин мразят само себе си вече са се събудили и сега мразят 'сички останали..."😀😀😀?!?

  И това с таг "весело"😀😀😀?!?

  Е...отивам да си разплета жилетката след тази ти съкрушителна, и добре аргументирана критика😀😀😀

  До коментар [#69] от "Deaddark":

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 82. 82 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 4422 Неутрално

  До коментар [#77] от "G.Okatova":

  Цитира се и от Йовков, в България са идвали немци да работят след ПСВ. А това от днешно време.

  https://www.youtube.com/watch?v=rDYsvmcSpsM

 83. 83 Профил на David Moyseev
  David Moyseev
  Рейтинг: 385 Неутрално

  Живо и увлекателно пише този младеж - в България си направи докторската дисертация, но тогава българският му беше доста по-зле. Де да можеха много български "писатели" да пишат на такъв свеж български като Неринг. Брависимо!

 84. 84 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 1620 Весело

  "Абе, Немец, харесваш ли България"
  Хе,хе!
  Тези , които са наясно, кой в самата България харесва и обича България, няма как да не се изкикотят на това заглавие.
  Защото Немецът ни се пробутва от хора, от години изповядващи непресъхваща българофобия.
  Нагло и безцеремонно демонстрирана по всевъзможни иезуитски начини.
  Захранвана по стандартния , познат още от появата на финикийските знаци механизъм.
  От нашенски и задгранични спонсори.
  И прикривана със смокинови листа от най-различен произход и характер, но с едно общо качество- вмирисани и прогнили като самата българофобия.
  Немец, време е да се усетиш, що е то "кауза пердута".
  Нямаш нужда да падаш толкова ниско!
  Според мен, де!

 85. 85 Профил на filofob
  filofob
  Рейтинг: 1374 Неутрално

  До коментар [#66] от "Santos":

  Ами добре си го казал. Той не само беше той продължава да е всичко това. А ти вземи да провериш в някой онлайн речник( едва ли имаш навика да разлистваш книги) за значението на думичката ИРОНИЯ. За осмислянето вече едва ли ще ти е толкова лесно. Щом си помисли, че наистина използвам" рицар на изящната словесност" в буквален смисъл за твоя кумир положението е изтървано доста отдавна. Но то е нормално щом си избирателна нула, която гласува за човекът, който сигурно вече е известен сред австрийските политици като " торта Сахер" . Та ти затвърждават мнението ми, което изразих по-горе, но явно не е достигнало до ганглия ти.
  Обяснявам, щом еманацията на Бай Ганьо, ни е перманентно премиер значи имаме сериозни причини за срам. Тъй като огромна част от населението -явно и ти- са на ниво банкянски д-р на физкултурните науки и майстор на спорта по въртене на бухалка. И щом такива "патриоти", черпещи патриотизма си от предъвкани по форума клишета и с речник аналогичен на
  създателя на безсмъртното ПКП се изказват против " немеца" значи има смисъл от писаното от него.

 86. 86 Профил на Inna Stankova
  Inna Stankova
  Рейтинг: 5 Неутрално

  До коментар [#24] от "Deaddark": Принципно не се включвам с коментари, но ще направя изключение, понеже познавам въросния “Немец” и знам мотивите му да започне рубриката. Първо, потвърждавам факта, че немец, което между другото лесно може да се провери в интернет, понеже самият той се занимава с научна дейност и има доста статии. Второ - хуморът е специфичен и да ,може би не е за всеки - но ако толкова не ти харесва защо държиш да коментираш по 10 пъти само на една публикация? И последно - ако не е станало ясно от всички пояснения на автора- рубриката е хумористична, следователно начинът на писане си има определена цел. Освен това знам, че авторът владее перфектен български, ако се интересуваш случайно.
  Надявам се да съм изяснила ако е имало разни неясноти ;), ако не - успешно хейтване ти желая.


 87. 87 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 1620 Весело

  До коментар [#9] от "G.Okatova":

  "Точно така! От първия му напън тук в дневника ,на мен ми се струва,че този е някакъв българин,дето се прави на чужденец.Дърварското чувство за хумор не е само немски патент."

  Предполагам, че снимката и името са действително на немец-иначе някой може да се добере до истината и да ги разобличи.
  Но той ги е дал под наем, предполагам за добра сума.
  Спонсорите все още не си знаят парите- що да не ги похарчат, щом е за да се плюе по България.
  А в някое от следващите действия на комедията предполагам, че за особени заслуги на полето на българофобията и за да потвърди идентичността му, носителят на образа и на името "Немец" ще бъде усдостоен с прием при самия Фигурант.
  С което ще стане лице хонорис кауза от "народа" му.
  Заедно с ДБ и прочие.
  И окончателно ще отпадне подозрението, че може да има нещо общо с останалата седеммилионна мафия в България.

 88. 88 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4099 Неутрално

  ВИИ Маркс имени В.И.Лелина

  Германец е, бе.
  Рускоязычый "немец" дърдори и се прикрива ;)

  Не съществува сносно "еспресо" в капсули.

  Съществуваше "нес" кафе, достъпно редом с "виетнамско",
  в соц ком социализма. Аристократическо... мързеливо бързо става,
  при социални сбирки.

  След Эпохата, известно като "instant coffee".

  Не препоръчваме.
  Ефтино нес кофи може да кофти стимулира хиперактивност
  вътрешна и външна.
  И, например:
  клюкарене от средства за масово одумване.

  Световна светска зевзда тенисистка ли беше или инаква спортартистка
  мигрирала в Америка ли беше.... важното:

  привлече критики, че се (хипер) активирала с дози (относително ефтино)
  Нес инстант кофи.
  Преследвайки висок КПД (ефект/цена)...

  До коментар [#54] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":
  ...
  ...
  ...

  2. Свестно кафе за 30 ст от автомат не помня.
  Но за 50 ст' с автоматите които работят с капсули дават сносно еспресо.

  Е, в картонена чашка, не в порцеланова с курабийка като в Кафе Кошта (за 5 кинта)
  ама за тези пари-УДАР😀!

 89. 89 Профил на realismisthename
  realismisthename
  Рейтинг: 575 Неутрално

  До коментар [#86] от "Inna Stankova":

  Като е немец - германски ще говори.
  Сигурно и северно-швейцарски, австрийски, източно-белгийски. Или пак ще си е немски? Ех колко им е невъзможно на партньорите ни да схванат какъв ни е казуса със сверно-македонския диалект. Мъка, мъка.

 90. 90 Профил на ART
  ART
  Рейтинг: 266 Неутрално

  До коментар [#24] от "Deaddark":

  Пич, очевидно имаш ментална недостатъчност. Аз няма да ти слагам минусче. Достатъчно хора са ти сложили.

 91. 91
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 92. 92 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1440 Любопитно

  До коментар [#85] от "Filofob":

  @Filofob-чо, агънце унило байново, когато използваш „ИРОНИЯ“, не използвай настроение „Неутрално“, ненагледни, а настроение „Весело“, „Любопитно“, че дори и „Гневно“! Нали? Освен това, когато така великодушно и разбираемо за единствения ми ганглий обясняваш, че „щом еманацията на Бай Ганьо, ни е перманентно премиер значи имаме сериозни причини за срам“, направо ни показваш, при това на всеослушание, колко много сте умни, па и убави! Нямаш си представа колко съм съгласен с теб, наследнико на стар и известен благороднически род със замък в село Гньетава Трътка! Имате наистина „сериозни причини за срам“, щом повече от… от колко години повече, лъчезарни, се мъчите като несретни калпаци да биете на избори „еманацията на Бай Ганьо“, пък той „ни е перманентно премиер“? Значи не само трябва да се срамувате, ами и да вземете по една тухла и да си я биете в умните и красиви мозъчни кутии с по два ганглия вътре (сиреч два пъти повече от нас, рунтавите герберасти, дето сме с по един такъв!), докато тухлата стане на червен пипер, с който да си подправяте прокисналите бози, с които се опитваш да ни се лензиш тук! Сега стопли ли, безподобни наш @Filofob-чо? Някакви въпроси? Да, и от тухлата даже могат да ви дойдат несъкрушими идеи как най-после да влезете във властта! Кога ще стане това влизане във властта, мамин златен? Ще ли ни споделиш?

 93. 93 Профил на enm33693135
  enm33693135
  Рейтинг: 31 Неутрално

  Повечето коментатори май не разбрахте накъде бие г-на
  Пита защо не обичаме съседа ....
  Наблюдавам през последните два месеца, една огромна офанзива на немските медии излизащи на български език,
  да ни убеждават колко сме грешни ,че блокираме Македония за ЕУ...
  Първо:
  - Германия исторически винаги е смятала , че Македония е Българска . Не е имала никакви съмнения и България е влизала в коалиция с тях и е губила , ние съжаляваме за което но не се срамуваме от своята история. Ако господата Немци се срамуват от своята история, то това е техен проблем.
  Второ:
  Всички пишат , по принцип , за политика,правилно, не правилно, но никой не обяснява , кога и къде Гоце Делчев е казал, че е Македонец по народност , на какъв език е писал ?
  А з мога да покажа поне 20 писма и документи на които на чист български лично заявява , че е Българин .
  Разбирам , че това не е достатъчно...?
  Трето:
  Има много държави в Европа които нямат национален език,
  И това не ги прави по малко достойни.
  Но не мога да си представя , че Молдавия ще кандидатства за член на ЕУ , заявявайки, че говори на молдавски и че Румъния няма да реагира.
  Четвърто:
  Лъжите в исторически план , водят до абсурди- попитайте един професор по история от РСМ каква по народност е Клеопатра и ще чуете че е Македонска кралица.......
  Но такива са последствията ..... как Александър Македонски е еленизирал целия познат свят а не го е македонизирал....

 94. 94 Профил на filofob
  filofob
  Рейтинг: 1374 Неутрално

  До коментар [#85] от "Filofob":@Filofob-чо, агънце унило байново, когато използваш „ИРОНИЯ“, не използвай настроение „Неутрално“, ненагледни, а настроение „Весело“, „Любопитно“, че дори и „Гневно“! Нали? Освен това, когато така великодушно и разбираемо за единствения ми ганглий обясняваш, че „щом еманацията на Бай Ганьо, ни е перманентно премиер значи имаме сериозни причини за срам“, направо ни показваш, при това на всеослушание, колко много сте умни, па и убави! Нямаш си представа колко съм съгласен с теб, наследнико на стар и известен благороднически род със замък в село Гньетава Трътка! Имате наистина „сериозни причини за срам“, щом повече от… от колко години повече, лъчезарни, се мъчите като несретни калпаци да биете на избори „еманацията на Бай Ганьо“, пък той „ни е перманентно премиер“? Значи не само трябва да се срамувате, ами и да вземете по една тухла и да си я биете в умните и красиви мозъчни кутии с по два ганглия вътре (сиреч два пъти повече от нас, рунтавите герберасти, дето сме с по един такъв!), докато тухлата стане на червен пипер, с който да си подправяте прокисналите бози, с които се опитваш да ни се лензиш тук! Сега стопли ли, безподобни наш @Filofob-чо? Някакви въпроси? Да, и от тухлата даже могат да ви дойдат несъкрушими идеи как най-после да влезете във властта! Кога ще стане това влизане във властта, мамин златен? Ще ли ни споделиш?
  —цитат от коментар 92 на Santos


  Не се усещаш как сам се осмиваш по безподобен начин. За да схванеш, че някъде се използва ирония ти трябва изрично подсещане. Винаги съм се чудил защо е този записан смях в стикомите. Това е било за хора като теб, на които трябва изрично да им се покаже къде да се смеят. Явно познах и за книгите. Там няма такива изрични указания за настроението. Очаква се , че от определена възраст човек може да чете с разбиране, да схваща настроението, контекста и смисъла. Предполагам караш на комикси. Там поне има картинки та става ясно.

 95. 95 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2345 Неутрално

  Тоз немец дошъл в България и станал .....човек. Той вече не прилича на немец.
  Не бъдете претенциозни. Обикновен човек е, не е поет, артист, хуморист, журналист...... Човек като всички нас.

 96. 96 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1440 Любопитно

  До коментар [#94] от "Filofob":

  @Filofob-чо, ха, какъв си разкривател! Ах, как ме разкри! Бравос, машалла и ашколсун! Само че преди да се плюнчиш „Не се усещаш как сам се осмиваш по безподобен начин“, я ни кажи вие как не се осмивате „по безподобен начин“, биейки се в гърдите до посиняване, че сте невъобразимо умни, па неземно убави, а „Бай Ганьо, ни е перманентно премиер“ и не можете, повтарям АБСОЛЮТНО СТЕ НЕСПОСОБНИ ДАЖЕ И ДА ВЛЕЗЕТЕ В ПАРЛАМЕНТА, КАКВО ОСТАВА ДА ГО БИЕТЕ И ДА ДОЙДЕТЕ НА ВЛАСТ! Така че тези номерца с книжките и комиксите ще ги продаваш на заухавите несретници, въргалящи се по жълтите павета, издигащи бесилки по улиците, разстилащи черни чували за трупове пред къщите на хората, влачещи ковчези и замерящи Министерския съвет със свински уши! Това ли успяхте да измислите вие, които сте чели по два вагона книги? И никакви комикси, освен тези на Али Бошкоф Баба от Дубай? И защо не ми отговори на въпросите „Кога ще стане това влизане във властта, мамин златен? Ще ли ни споделиш?“, ами се измъкваш като пръднал от асансьор? Кажи, лъчезарни! Кога?

 97. 97 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2837 Весело

  До коментар [#77] от "G.Okatova":

  +1


  До коментар [#81] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

  Еми разплитай си жилетката - ако този бълвоч ти е чувство за хумор, няма к'во да говорим - това си е конкуренция на Тато по тъпизъм. Вземи прочети една книга на Пратчет, поне малко да разбереш какво е чувство за хумор - специално за теб: "Шовинист" . Не искам да те обидя - но наистина така смятам - немеца няма чувство за хумор, а ако мислиш че има - и ти нямаш.


  До коментар [#86] от "Inna Stankova":

  Първо - не смятам че е забавно, нито хумористично, сатирично, иронично, поучително и т.н. - мисля е плосък тодорживковски хумор. Второ - не хейтя, а се обосновавам - твоето е хейт, скочи на ангро - еми, твое право - хейти ме, не ми дреме. Не ми дреме ни за чалгата, ни за кича - ни за фенчетата им, като теб. Аре лека и дано стоплиш за к'во иде реч.


  До коментар [#90] от "ART":

  Човек, който е силен в обидите е слаб в акъла - на него Онзи горе му е сложил голям минус. Дреме ми за дребни и злобни душици дали ще ми сложат минус и ще скачат като хиени групово - у този форум. А, не - не мога - някои невежи като се вземат насериозно, скриват шапката на беге мама.

 98. 98 Профил на filofob
  filofob
  Рейтинг: 1374 Неутрално

  До коментар [#94] от "Filofob":@Filofob-чо, ха, какъв си разкривател! Ах, как ме разкри! Бравос, машалла и ашколсун! Само че преди да се плюнчиш „Не се усещаш как сам се осмиваш по безподобен начин“, я ни кажи вие как не се осмивате „по безподобен начин“, биейки се в гърдите до посиняване, че сте невъобразимо умни, па неземно убави, а „Бай Ганьо, ни е перманентно премиер“ и не можете, повтарям АБСОЛЮТНО СТЕ НЕСПОСОБНИ ДАЖЕ И ДА ВЛЕЗЕТЕ В ПАРЛАМЕНТА, КАКВО ОСТАВА ДА ГО БИЕТЕ И ДА ДОЙДЕТЕ НА ВЛАСТ! Така че тези номерца с книжките и комиксите ще ги продаваш на заухавите несретници, въргалящи се по жълтите павета, издигащи бесилки по улиците, разстилащи черни чували за трупове пред къщите на хората, влачещи ковчези и замерящи Министерския съвет със свински уши! Това ли успяхте да измислите вие, които сте чели по два вагона книги? И никакви комикси, освен тези на Али Бошкоф Баба от Дубай? И защо не ми отговори на въпросите „Кога ще стане това влизане във властта, мамин златен? Ще ли ни споделиш?“, ами се измъкваш като пръднал от асансьор? Кажи, лъчезарни! Кога?
  —цитат от коментар 96 на Santos


  Виж сега, стига ми, че сам си каза, че ти трябват табелки-весели, тъжно...., за да осмислиш идеята на даден текст. И още повече, че дори не разбираш като какъв се показваш. Няма смисъл да казвам каквото и да е повече и да те обиждам. Ти сам самичък се окачестви като човек с IQ около 50. То е разбираемо и, че не можеш да схванеш иронията на немеца. Няма кой специално за теб да слага обяснения на всяко изречение.
  Останалото дори не го четох. Поредната постна плява, с която ви захранват и преживяте отново и отново без грам собствена мисъл. Като за говеда толкова.

 99. 99 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1440 Любопитно

  До коментар [#98] от "Filofob":

  @Filofob-чо, агънце унило байново, не си ни интересен, лъчезарни, така че докато не ни отговориш на въпросите „Кога ще стане това влизане във властта, мамин златен? Ще ли ни споделиш?“, власт няма да видите дори и през плет! Ще седите не под опашката на коня, ами до шадравана и ще се учите от барон Румен дьо Ла Фонтан как се пълни по-артистично въпросния шадраван, под звуците на балета „Бахчисарайски фонтан“ от Арам Хачатурян! Спиш ли добре, лъчезарни, с тези перспективи за влизане в парламента? За властта не говорим, ти какво си помисли?

 100. 100 Профил на filofob
  filofob
  Рейтинг: 1374 Неутрално

  До коментар [#98] от "Filofob":@Filofob-чо, агънце унило байново, не си ни интересен, лъчезарни, така че докато не ни отговориш на въпросите „Кога ще стане това влизане във властта, мамин златен? Ще ли ни споделиш?“, власт няма да видите дори и през плет! Ще седите не под опашката на коня, ами до шадравана и ще се учите от барон Румен дьо Ла Фонтан как се пълни по-артистично въпросния шадраван, под звуците на балета „Бахчисарайски фонтан“ от Арам Хачатурян! Спиш ли добре, лъчезарни, с тези перспективи за влизане в парламента? За властта не говорим, ти какво си помисли?
  —цитат от коментар 99 на Santos


  Пак прочетох само първото изречение. Слънце, погледни пак темата на статийката.Знам, че е трудно за човек, който гордо заяви, че ще се издъни на прогимназиалния тест за четене с разбиране, но все пак тук не сме преподаватели в помощно училище, че да полагаме специални грижи за лицата с интелектуална недостатъчност. Така, че твоите политикански псевдо въпроси(не съм ги чел) ги задай на подходящо място.Където да се съберете няколко гаменчета и да се състезавате кой кого ще наплюе.
  Сега чакам да хапнеш вече повърнатото. Да го преработиш пак и отново да го повърнеш, а може и да го издефекираш. Все тая, едно и също миризливо и постно съдържимо предъвкваш. Но ти си продължавай. Щом ти е вкусно

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK