Господин министър, напиши ми факс

Системата за наличността на лекарствата се състои в 3 екселски файла – все едно машинописката от Държавното аптечно обединение през 89-та година са я върнали на работа да трака по клавишите.

© Цветелина Николаева, Капитал

Системата за наличността на лекарствата се състои в 3 екселски файла – все едно машинописката от Държавното аптечно обединение през 89-та година са я върнали на работа да трака по клавишите.Текстът е препубликуван от сайта trio.bg.


Хаос. Ентропия. Основна движеща сила във вселената властва в страната ни от няколко месеца и застрашава да съсипе всичко, съградено с труд и усилия през вековете. Бременни жени помятат, други раждат, трети изпадат в паника в коя от двете графи ще попаднат. Защото нямат лекарства. Хора умират в линейки, в полицейски коли или просто по домовете си, чакайки последните да достигнат до тях.


Презапасяване с продукти и най-вече антибиотици, което води до тяхната липса, а оттам до страдание на хиляди, още повече всяване на паника и нова вълна от презапасяване. Учениците не знаят на училище ли са или не, докато хапват в час пред екраните на всякакви устройства, докато техните баби и дядовци стават рано, за да пазаруват в "зелени коридори", като своевременно се информират колко минути им дава властта, за да си купят хляб.
Държавата програмира вече 9 месеца електронна система за направления. Тя е готова, разбира се, но не работи. И така, животът тече в очакване на първите хора, осъдени на строг тъмничен затвор за купуване на сникърс в неуказаното от системата време.


Но всичко е наред. Министърът каза, че всичко е точно - лекарства има, хората не чакат за линейки,


няма презапасяване. Браво! А на 1 май всички на манифестация, да подкрепим успешните мерки.


Но как се стигна дотук - как успяхме да се ос*рем така?


Корона, Ковид ще кажете вие. Глупости, ще кажа аз. Глупости!


Не, че вирусът не ни натисна по брутален начин. Направи го, но не той ни ср* в гащите. Не. Ние го направихме при това преди десетилетие, две, три дори.


През 2003 г. започнах да уча медицинска кибернетика в НБУ. И още в първи курс наблегнахме активно на телемедицината, която беше новото "яко", а само след една година щеше да стартира проектът "Електронно здравно досие", което да реши всички проблеми на здравната ни система чрез проста дигитализация. Не е изненада, че това, което тогава всички от моя курс изучавахме, планирахме и работехме върху него, никога не се случи.


Разбира се, бяха похарчени милиони, за да се раздадат


четци на GP-тата, за да четат здравните карти на пациентите карти, които никога не бяха издадени,


четци, които никога не бяха включени и всичко това, за да се обслужи система, която никога не бе програмирана.


Пак тогава моят дипломен ръководител ни разясняваше каква система за бърза помощ се планира - разпределяне по квартали, така че да обслужи всички точки по най-бързия начин, увеличен брой автомобили и адаптиране с натоварването на един близо 2-милионен град като София. Близо 20 години по-късно бърза помощ още е на Сточна гара, а автомобилите са същите - онези, които тогава бяха нови само дето сега не са, но за сметка на това градът ни расте, но не старее.


Мислите, че съм свършил? Идете си направете по едно кафе, защото тепърва започвам.


Споменах презапасяването и сигурно си мислите, че това е проблем на нашия Бай Ганьо, който с простичкия си балкански манталитет гледа да не се мине. Вероятно и това дава своя ефект върху системата, но не той презапаси населението.


Отговорът се крие в рубриката "знаете ли че" . Знаете ли, че аптеките нямат право да продават лекарства, без да им представите рецепта? Знаете, разбира се, но също така знаете, че ще ви продадат дори автомат ,,Калашников'', ако го поискате. Все пак нали се познаваме с персонала на градската или кварталната аптека. Правим си услуги. А когато не е за услуги, просто става дума за неспазване на закона.


Е, как да стане бе, младеж? - питате ме вие.


Електронното здравно досие, за което ви споменах, имаше за цел именно това - отивате при лекар, той маркира в системата, че имате нужда от конкретен антибиотик.


Отивате в аптека, а там знаят кой лекар и кой антибиотик ви е предписал,


след като се легитимирате с карта, с ЕГН, с телефон - все тая. Технологиите са безкрайно много и могат да са различни, още повече като се има предвид, че система няма. Но можеше да има. И ние в подобни случаи да знаем много точно в коя аптека колко блистера от кой антибиотик има, колко са хората нуждаещи се от подобно лекарство и кои са те.


Представете си - днес се изписва Фраксипарин на 1000 родилки за период от 9 месеца. Една умна система щеше да направи анализ след колко време ще има криза с този препарат. Или който и да било друг такъв. И нямаше да има опция бай ви Ганя, който е чел фейсбуката и разбрал-недоразбрал да иде и да купи 10 ампули, ей така, защото "по-добре да остане, от колкото да не стигне".


И какво беше решението на умните глави, управляващи ни в тиха паника? Министърът разрешава и отпуска по аптеките лекарствата, като казва: "създали сме система, която да оповестява къде са налични лекарствата". А системата се състои в 3 екселски файла, събрани, все едно машинописката от Държавното аптечно обединение през 89-та година са я върнали на работа да трака по клавишите. Резултатът? Списъкът просто не беше верен - нещо, което провериха над 3000 бременни още в първия ден.


Ами другите проблеми със системата за електронно направление?


Всеки програмист, буквално ВСЕКИ, можеше да я програмира от днес за утре,


при това с махмурлук. Но не - държавата не може да я реализира, напъвайки се от десетилетие. Накрая реализира едно нищо, което е готово, но не функционира. Защото "чакаме да ни попълнят данни от министерството".


Не е виновен Ковид. Дали щеше да ни налегне пандемия, дали щеше да е земетресение, война или друга трагедия - все щяхме да се осерем. И не защото "не бяхме готови", а защото никога дори не сме планирали да бъдем готови. Проблемите, с които се срещаме днес, все едно се удряме в бетонна стена с 200 км в час, са всъщност са резултат от малки пропуски.


Хиляди малки пропуски - в електронното досие, в контрола по аптеките, в системата на заплащане на лекарите и медицинския персонал, в неприватизиране на здравния сектор, в неправилно управление на държавния резерв, в назначението на некомпетентни хора на ключови длъжности за период от цели 30 години. А всеки един от тях е назначавал още по-некомпетентни от тях, за да не ги измести някой.


Така системата е ставала все по-проста и некомпетентна,


правейки все по-малки, но все по-многобройни грешки и така докато в един момент идва ден за изпит. Изпит по целия материал от началото на прехода до момента.


Изпит, който системата не издържа. И ако през месец март се отървахме по тарикатски, без да ни пишат с червено в книжката, то наесен се оср*хме здраво.


Но знаете ли - всичко е наред. Така казва министърът. Не е важно кой е той - дали е десен, ляв, висок, дебел, интелектуалец или обикновен простак - той винаги казва, че всичко е наред, допускайки поредните малки пропуски, за които никой няма да му търси сметка. По-лошото е, че вие четете тези редове и си мислите само за здравната ни система.


Правя пауза, за да осмислите последното изречение.


Да, прави сте.


Тези малки пропуски и грешки са натрупани навсякъде - във всички системи -


в здравеопазването, образованието, съда, земеделието, данъците, системата на МВР, външната политика, финансите и икономиката, спорта, екологията туризма и навсякъде другаде. И единствената причина, че тези системи все още не са се сринали пред очите ни не е, че грешките са по-малки и по-маловажни. Причината е, че не е дошло време за изпит. Макар че миналата година туризмът беше скъсан и върнат за поправка. Тази година ще си изкара медицинско, че имал Ковид, и пак няма да се яви на изпит, но той вече е пред изключване.


Коя ще е следващата система на държавата ни, която ще рухне под тежестта на натрупаните за последните 30 години грешки?


*Важна забележка: Причината да коментирам последните 30 години, а не онези 45 преди тях е, че за 30 години един човек от малко дете става възрастен и взема живота си в ръце, има деца, прави семейство. Ако за тези години все още смятаме, че виновни са ни комунистите отпреди 30 години, то значи, че все още живеем с родителите си и разчитаме на пенсията на мама да плаща абонамента ни за Netflix и латето с вкус на боровинки и портокалено брашно от Starbucks. Това, което онези 45 години са направили за нашето настояще, е една голяма грешка в главите на хората, а именно вярата, че онези горе:


а) са компетентни


б) им пука


б) имат представа що е то управление.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (67)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  smotlixx
  Рейтинг: 608 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 2. 2 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4363 Весело

  В соц времената пък и след тях високопоставените партийци
  и държавна номенклатура не знаеха и продължават да не знаят чужди езици
  Затова при разговор с чужденци наште големци се научиха
  на английски да казват

  ФАКС МИ

  ФАКС МИ

  В смисъл - да им пратят факс който да поднесат на някой да им го преведе

 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 4. 4 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2729 Неутрално

  Хубаво изказване.
  И точно!
  Хич не е трудно даде създаде електронна система, да се улеснят пациенти, фармацевти, лекари.
  Но не вярвам, а и никой не вярва че тези от които зависи са на тези служби с цел да улеснят някого.
  Целта им е лесна служба, лесни пари, лесни врътки.
  На лекар не ходя често но като ми дадат рецепта винаги питат от коя аптека ще я вземам. Независимо дали съм посетил лекар или зъболекар, дали съм се обадил по телефон , или е от “теле-доктор”. Като отида до аптеката даже не нося рецепта на хартия, легитимирам се и плащам.
  Ако е рецепта за многократно ползване се обаждам на аптеката, вкарвам номера на рецептата и след няколко часа лекарството ме чака.

 5. 5 Профил на Al Tikvone
  Al Tikvone
  Рейтинг: 725 Неутрално

  ЛАУРА КЬОВЕШИ РАЗСЛЕДВА ТУРСКИ ПОТОК

  Защо руска фирма с руски работници и техника строи “Турски поток”, след като българският премиер Бойко Борисов твърди, че Русия няма нищо общо с този проект?

  Беларуската компания “Белтрубопроводстрой” е отстранена от участие в подобен проект в Литва и изгонена през 2019 г. от правителството на страната с мотивите, че представлява заплаха за националната сигурност на Литва и интересите на ЕС заради връзки с “Газпром” и руските разузнавателни служби. В същото време тази фирма строи “Турски поток” в България без контрол и напълно непрозрачно.


  “…От всичко представено става ясно, че така нареченият от българският премиер “Балкански поток” е всъщност продължение на “Турски поток” и копие на “Южен поток”. Изграждането на тръбопровода е изцяло за сметка на българската държава, но също така и изцяло под контрола на Москва. В неговото изграждане задкулисно са включени руски и беларуски фирми, пряко свързани с “Газпром и режима на Путин. Този проект обслужва интересите на Путин и Ердоган, като засилва енергийната зависимост на България и Източна Европа от Русия и представлява заплаха за националните ни интереси и интересите на ЕС”, пише в сигнала до Брюксел.

  Because they're afraid that there's more to reality than they have confronted. That there are doors that they're afraid to go in, and they don't want us to go in there either, because if we go in we might learn something that they don't know. And that makes us a little out of their control. Ken Kesey
 6. 6 Профил на pafaka22
  pafaka22
  Рейтинг: 842 Неутрално

  До коментар [#3] от "lz2":

  Щом министърът е казал, че всичко е точно, значи е така. Без никакво съмнение.
  Знам, че съмнението и критичното мислене са забранени при герберите, но все пак смятате ли, че въобще някакъв проблем може да бъде разрешен с отричането му ?
  Няма проблем, няма проблем, няма проблем ...

 7. 7 Профил на limbize
  limbize
  Рейтинг: 1131 Любопитно

  ЛАУРА КЬОВЕШИ РАЗСЛЕДВА ТУРСКИ ПОТОКЗащо руска фирма с руски работници и техника строи “Турски поток”, след като българският премиер Бойко Борисов твърди, че Русия няма нищо общо с този проект?Беларуската компания “Белтрубопроводстрой” е отстранена от участие в подобен проект в Литва и изгонена през 2019 г. от правителството на страната с мотивите, че представлява заплаха за националната сигурност на Литва и интересите на ЕС заради връзки с “Газпром” и руските разузнавателни служби. В същото време тази фирма строи “Турски поток” в България без контрол и напълно непрозрачно.“…От всичко представено става ясно, че така нареченият от българският премиер “Балкански поток” е всъщност продължение на “Турски поток” и копие на “Южен поток”. Изграждането на тръбопровода е изцяло за сметка на българската държава, но също така и изцяло под контрола на Москва. В неговото изграждане задкулисно са включени руски и беларуски фирми, пряко свързани с “Газпром и режима на Путин. Този проект обслужва интересите на Путин и Ердоган, като засилва енергийната зависимост на България и Източна Европа от Русия и представлява заплаха за националните ни интереси и интересите на ЕС”, пише в сигнала до Брюксел.
  —цитат от коментар 5 на Kingpin


  и каква е компетенцишта на Кьовеши да разследва нещо, дет не е по еврофондове?

 8. 8 Профил на deymus
  deymus
  Рейтинг: 797 Неутрално

  И този текст ще си остане за локална употреба, а на онея горе им е все тая - защото всичко е наред.

 9. 9 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 2561 Неутрално

  До коментар [#5] от "Kingpin":


  Защо...
  —цитат от коментар 5 на Kingpin


  Защото БМБ е възкръсналия ТХЖ от село Правец!

 10. 10 Профил на limbize
  limbize
  Рейтинг: 1131 Весело

  "Всеки програмист, буквално ВСЕКИ, можеше да я програмира от днес за утре"Бог да ни пази от такива разбирачи.
  —цитат от коментар 1 на smotlixx


  Що да не може? Но тогава и Бангладеш ще ни има пълната база данни на населението

 11. 11 Профил на SSS
  SSS
  Рейтинг: 798 Неутрално

  Това е цената на нищоправенето и гепенето в БГ. При първата по-голяма криза и системата е пред колапс. Същото е и в образованието, без реформи, без всякаква мисъл, че това е от съществено значение за бъдещето на БГ. Същото е навсякъде.
  В БГ има една клика от малоумни управляващи и още по-малоумни електорални единици, като тоя ,дето е писал по-нагоре. И безумията ще продължават, докато не се разбере, че не може един неграмотен тулуп да управлява тази държава.
  Затова и герберските тролове се трупат под статии на Костов, Смилов, Дайнов и т.н., за да вият на умряло, че комунистите са ги налазили. Същите тия фуражки, дето изпълзяха под полата на майката БКП, сега вият, че някой комунист ще им вземе хляба.
  Завалийките, всичките в един глас с комунделите срещу Костов и срещу 3% гласоподаватели, дето щели да ги завземат.
  Много прост народ, ей...

 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 13. 13 Профил на The Shadow
  The Shadow
  Рейтинг: 1350 Неутрално

  Много силно!
  Поздравления за автора.

  “In a world of 7 billion people, we, 500 million Europeans, will have to stick together, or European prosperity and values will both go down the drain” A.Merkel
 14. 14 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1070 Неутрално

  Какво се е опитал да каже автора?

  The best way to predict the future is to invent it.
 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 17. 17 Профил на Умнокрасив
  Умнокрасив
  Рейтинг: 764 Неутрално

  #Оставка #Боклуци!

  No Pain No Gain
 18. 18 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 1023 Неутрално

  Но знаете ли - всичко е наред. Така казва министърът. Не е важно кой е той - дали е десен, ляв, висок, дебел, интелектуалец или обикновен простак - той винаги казва, че всичко е наред, допускайки поредните малки пропуски, за които никой няма да му търси сметка

  Как може да очаквате от министъра да оправи бакиите в здравеопазването на страната при положение, че не беше в състояние да оправи бакиите на болницата на която беше директор?

 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 20. 20 Профил на limbize
  limbize
  Рейтинг: 1131 Весело

  Хубавото е, че гледам още не сте измрели, но има време. На майка (пенсионерка) и трябваха няколко месеца да и уври главата след файсбук простотийте. Добре, че императивно и наложиш още пролетта силно да ограничи случайните контакти.
  Истната е, че в провоинцията няма легла, а няма легла заради дебелоглавието на популацията.

 21. 21 Профил на Vivian Apostolov
  Vivian Apostolov
  Рейтинг: 398 Неутрално

  До коментар [#14] от "EU defender":

  Как какво? Че фраксипаринът е животоспасяващо лекарство за родилките. Е няма такова дъно.

  Нека се опитаме да храним добрия "вълк" в себе си.
 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 23. 23 Профил на yavooor
  yavooor
  Рейтинг: 1313 Неутрално

  "Системата за наличността на лекарствата се състои в 3 екселски файла..."

  Всичко в тази държава се крепи на монтажна пяна и екселски файлове.

 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 29. 29 Профил на Араламбене му е майката
  Араламбене му е майката
  Рейтинг: 775 Весело

  На едно място вместо "да се ос*рем" е написано "да се осерем". Много по-добре и на място изглежда.

 30. 30 Профил на blackstar
  blackstar
  Рейтинг: 16 Неутрално

  Ха хаха хахахахаха!

  Кои са "движещите" сили - Хаоса или Ентропията?
  Да беше спрал слд тези 2 думи...

 31. 31 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 3019 Любопитно

  Но как се стигна дотук - как успяхме да се ос*рем така?
  ▪️▪️▪️▪️▪️▪️

  Колко интересно:)
  Ако напишеш "ос*рем" в коментара, незабавно ще го изтрият, но ако в статия, тогава няма проблем.
  Свобода на слово в медиите:)))))

  "Чуждестранен агент"
 32. 32 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1621 Неутрално

  Интернет е пълен с оплюване на всичко и всеки, каква е причината да публикувате определение оплюваня тук!?

 33. 33 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 941 Любопитно

  До коментар [#22] от "morf":

  @morf-чо, суперменче ненагледно, какво става, душко, с изумителните народни трибуни, протестни вождове и първи политици Арман, Хаджи Генчо, Минеков, който ни увери, че имат организации в 37 града, хеле пък Ристе Мореплавателя и mon tout petit général – monsieur Tanas? Поради что се загубиха като последният керван с дубайски дирхами, дето уж бил пристигал на Сточна гара, ама пък изчезнал там в дълбоките пясъци? М? Къде са тези славни люде, защо ни оставят на произвола на съдбата? Защо не вземат мерки и теглилки, па да ни отворят очите като как, аджеба, да преборим тоя вирус, дето всъщност е измислен и ни карат да носим маски, белким, санким и чунким ни запушат устата? Та затуй храбри мъже и жени се опълчиха на диктатурата и изгориха ненужните маски пред министерството? Кога ще дойде краят на това тегло? Защо не вдигнат тези ми ти „70% от народа“, който подкрепя протестите, па да съборят тоя ми ти „банкянски Тиквоций“ и „радостта Гешев“? Че да се сложи край на това тегло? Или, може би, сега умуват как по-сполучливо да помолят бай Ахмед Хидроинженероглу „Да ядем заедно баницата“, че първия път нещо не стана работата - https://dnes.dir.bg/obshtestvo/dogan-govori-s-protestirashtite-v-park-rosenets-video ? Ще ни осветлиш ли по тези животрептящи, екзистенциални въпроси, кажи, @morf-чо? Да се надяваме ли, скромно, но непоколебимо, че ще спечелите изборите и ще промените България? М?

 34. 34 Профил на Rational
  Rational
  Рейтинг: 759 Неутрално

  Сега някой ще каже, че са се вдигнали заплатите за 10 години, построени били пътища, ала-бала. В същото време не виждаме, че изоставаме от средното развитие на Европа по всичко, най-вече икономически показатели. И наистина "комунистите" не са ни виновни, защото те продължава да са на власт. Също както онези комунисти крадат, лъжат и бият.

  Проблемите в България не се решават, те се замитат. Мръсният въздух в София пак ни изненада. Скъпият ток пак ни изненада. Изненадваме се, когато падане на футбол от Финландия.

  Нищо не се направи за дигитализацията на услугите на държавнат администрация, за преструктурирането на енергетиката, за реформирането на администрацията. Като се тупат в гърдите с извадени от контекста факти това ги прави още по-големи малоумници.

 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 36. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 37. 37 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 230 Неутрално

  Статията е много добра и наистина трябва да се запитаме колко милиарди губим на година от това; че нямаме електронно правителство и модерен софтуер за здравна система? Тук въобще не включвам похарчените досега напразно средства, като за ел. Правителство сигурно са над един милиард...

 38. 38 Профил на limbize
  limbize
  Рейтинг: 1131 Неутрално

  Статията е много добра и наистина трябва да се запитаме колко милиарди губим на година от това; че нямаме електронно правителство и модерен софтуер за здравна система? Тук въобще не включвам похарчените досега напразно средства, като за ел. Правителство сигурно са над един милиард...
  —цитат от коментар 37 на Николай Колев


  не един, 3 млрд. са, не се бъзикам. Но ако си мислите, че нищо не е направено - жестоко се лъжете. Не че би трябвало да е далеч по-добре

 39. 39 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1070 Неутрално

  До коментар [#16] от "SSS":

  В ада!

  The best way to predict the future is to invent it.
 40. 40 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5513 Неутрално

  "Системата за наличността на лекарствата се състои в 3 екселски файла..."

  Цялото управление на ГЕРБ е с екселски файлове

 41. 41 Профил на У Чен
  У Чен
  Рейтинг: 1059 Любопитно

  Имало хаос, ти да видиш, спорет тия, които месеци наред се мъчат да създадат хаос! За съжаление другари, ХАОС НЯМА! Има го само в главите ви, защото там друго няма!
  —цитат от коментар 3 на lz2


  Като няма хаос и всичко е под контрол, къде са електронните направления които обещахте да заработят от 6-ти ноември?

 42. 42 Профил на У Чен
  У Чен
  Рейтинг: 1059 Весело

  Що да не може? Но тогава и Бангладеш ще ни има пълната база данни на населението
  —цитат от коментар 10 на limbize


  Те пък щото и сега я нямат? Миналата година малко данни изтекоха в нета! Ама всичко е шест, проблеми няма!

 43. 43
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 44. 44 Профил на limbize
  limbize
  Рейтинг: 1131 Неутрално

  [quote#42:"Бай Гадьо"][/quote]

  Оффф, като се обадиш от коневръза с "факти" , мислиш ли, че си оригинален?
  В НАП беше пробита защита на компютър , не на сайта

 45. 45
  limbize
  Рейтинг: 1131 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

  Сега някой ще каже, че са се вдигнали заплатите за 10 години, построени били пътища, ала-бала. В същото време не виждаме, че изоставаме от средното развитие на Европа по всичко, най-вече икономически показатели. И наистина "комунистите" не са ни виновни, защото те продължава да са на власт. Също както онези комунисти крадат, лъжат и бият.Проблемите в България не се решават, те се замитат. Мръсният въздух в София пак ни изненада. Скъпият ток пак ни изненада. Изненадваме се, когато падане на футбол от Финландия.Нищо не се направи за дигитализацията на услугите на държавнат администрация, за преструктурирането на енергетиката, за реформирането на администрацията. Като се тупат в гърдите с извадени от контекста факти това ги прави още по-големи малоумници.
  —цитат от коментар 34 на Rational


  вие маска носите ли, освен ако не е оабсолютно задължително?

 46. 46 Профил на oak17621787
  oak17621787
  Рейтинг: 626 Неутрално

  Най-после една що годе нормална статия в Дневник.

 47. 47 Профил на Tulup_123
  Tulup_123
  Рейтинг: 394 Разстроено

  Много добро!

  Колко програмисти вече предложиха БЕЗПЛАТНО да работят за здравеопазване - горе си правят оглушки, защото иначе няма лапкане

 48. 48 Профил на tims
  tims
  Рейтинг: 423 Неутрално

  Супер анализ на пропадналата държава! За съжаление, идват нови пари за крадене, временно спрени от Полша и Унгария. Няма да има реформа скоро.

 49. 49
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 50. 50 Профил на kikoni
  kikoni
  Рейтинг: 423 Неутрално

  Аз съм 74 г. 1971 г. започнах в ЗИТ (Завод за изчислителна техника) и до пенсионирането ми работех неща свързани с компютри. Автоматизирането в администрацията винаги е било проблем. Чиновника винаги е искал сам да разрешава всеки случай/казус, а правилата кодирани в една програма му пречат.

  kikoni
 51. 51 Профил на Chedeuvre
  Chedeuvre
  Рейтинг: 268 Неутрално

  До коментар [#25] от "Vivian Apostolov":

  Сега, виж вивианчо....когато съм се къпал в Атлантическия океан на 09.09.1990 год. недалеч от Брест (Франция) вероятно си бил още в топките на татко си....не ми се сърди, това не е обида...)))))
  Отдавна притежавам "карт виталь" (френска здравна карта)....която още 20 год. няма да бъде на разположение в българския си вариант за населението на територията българия....
  Така че, млади момко...ниска топка си ми....много ниска...!!!!))))...не ме коментирай повече......))))
  Поздрави от Ещорил (Португалия)...заповядай ми на гости...пека най-добрата арабика (кафе)....кафето ми е голямо и пълно с хора постоянно....бъди здрав...)))))

 52. 52 Профил на blagoj
  blagoj
  Рейтинг: 1357 Неутрално

  Работил съм държавна работа в друг сектор, който не е свързан със здравеопазването, но мога да потвърдя че автора на статията е прав 100 процента. Ако си кадърен и предложиш нещо полезно (наприимер да напишеш програмата от днес за утре) просто не ти позволяват. Настъпва една паника, че ще го направиш и за всеки случай те забиват на някакво работно място където само удряш печати, а този, който може само да удря печати го повишават и го слагат за програмист.

 53. 53 Профил на limbize
  limbize
  Рейтинг: 1131 Неутрално

  Много добро!Колко програмисти вече предложиха БЕЗПЛАТНО да работят за здравеопазване - горе си правят оглушки, защото иначе няма лапкане
  —цитат от коментар 47 на Tulup_123


  Кой ще и верифицира работата? Кой ще е качествения контрол? Нали пак требе да е ИТ фирма, без пари ли ще е ? Защо не се върнете в реалността? Ког прибиха НАП Генов имаше няколко интервюта със специалисти. Дори един от корифейте си призна, че е щял да получи инфаркт, като супер платени "бели хакери" са правили одит на старт-ъпа, които са искали да купят и кви дупки са открили

 54. 54 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8236 Неутрално

  Борисов прост и администрацията проста, затова заедно ще съсипят България.

 55. 55 Профил на У Чен
  У Чен
  Рейтинг: 1059 Неутрално

  Оффф, като се обадиш от коневръза с "факти" , мислиш ли, че си оригинален?В НАП беше пробита защита на компютър , не на сайта
  —цитат от коментар 44 на limbize


  Я дай малко повече информация какво точно са пробили на компютъра и на кой компютър, че ми стана интересно! Сериозно!

 56. 56 Профил на kvasimodo
  kvasimodo
  Рейтинг: 1579 Неутрално

  Поздрави за статията.
  Показва до къде сме стигнали с досегашните ни управници. От всички цветове!

  "Което беше порок стана обичай" - Сенека
 57. 57 Профил на limbize
  limbize
  Рейтинг: 1131 Неутрално

  [quote#55:"Бай Гадьо"][/quote]

  На супер информирани личности , какво да обяснявам?
  Въпросната база данни е свалена отдалечено от компютър, не през сървър на НАП. Друг е въпросът, че не е трябвало да е там.

 58. 58 Профил на xyi25666099
  xyi25666099
  Рейтинг: 227 Неутрално

  Медицинска кибернетика, уау

  НБУ, аа ясно.

  "Дневник" следи в реално време събитията около сблъсъците между институциите и протестите срещу правителството и главния прокурор, които навлизат в 266-cтия си ден
 59. 59 Профил на limbize
  limbize
  Рейтинг: 1131 Неутрално

  Работил съм държавна работа в друг сектор, който не е свързан със здравеопазването, но мога да потвърдя че автора на статията е прав 100 процента. Ако си кадърен и предложиш нещо полезно (наприимер да напишеш програмата от днес за утре) просто не ти позволяват. Настъпва една паника, че ще го направиш и за всеки случай те забиват на някакво работно място където само удряш печати, а този, който може само да удря печати го повишават и го слагат за програмист.
  —цитат от коментар 52 на blagoj


  малей, имало програмисти в държавната администрация. Аз съм чувал са сис админи, сис. админи отговорници по кибер сигурност(щот некой Ганьо требе и това да "върши"), ама не и за програмисти

 60. 60 Профил на Enter_K
  Enter_K
  Рейтинг: 1314 Неутрално

  До коментар [#4] от "Таралеж":

  Никой тук не ще дигиталицация, електронизация, свързаност, протоколи и интерфейси.
  Това са "мръсни" думи клатещи стабилността.
  Всеки толуп в държавна и общинска служба иска парата от рушвета, аналогово.

 61. 61 Профил на az_medikyt
  az_medikyt
  Рейтинг: 368 Неутрално
 62. 62 Профил на Hristov
  Hristov
  Рейтинг: 940 Весело

  До коментар [#7] от "limbize":

  Никаква.Плюс, че не го разследва, ами имало сигнал.От някой, толкова грамотен, колкото и автора на поста..

  Sic transit gloria mundi
 63. 63 Профил на атанас
  атанас
  Рейтинг: 1194 Неутрално

  До коментар [#59] от "limbize":

  До края на 80те друго освен държавна работа ца програмисти в България няма. Човекът казва, че е почнал през 1971.
  А и всъщност има прожрамисти много на държавна работа. Само някои примери:
  - ДКИС на МВР. Почти всички вътрешни системи на МВР се разработват и/или подържат там.
  - НСИ, НАП. Имат си системи, които са писани вътрешно.
  - системи за учебен отдел на университети, помощни инструменти в общини, библиотечни системи и т.н.

  Не е пазар с добро заплащане, не се ползват последните технологии(напротив, повечето неща са legacy на отдавна забравени платформи), не е пълно с обяви за позиции, защото така или иначе за 1000лв няма кой да отиде или ведомството няма и пари за втора заплата, колкото и да липсва ресурс. В същото време има проекти, които ги работят по 1-2 души без РМ, QA и т.н., а големи външни изпълнители са взимали да правят наново и са осирали, та още си виси старото. Има хора, които не знаят какво е npm, но, ако им се даде задача да направят справка върху гигабайти данни в 10 таблици ще я пуснат за ден с формата за параметри, презентацията без грам да забавят сървъри, ще е тествана и в продукция и ще кажат, че нещо са нямали много работа. Работил съм по проекти с такива хора и само мога да им сваля шапка, че не се отказват и не оставят системите на самотек.

 64. 64 Профил на атанас
  атанас
  Рейтинг: 1194 Неутрално

  До коментар [#52] от "blagoj":

  Спокойно. Не е само в държавната работа така. Навсякъде, ако решиш проблем на екип за дни, вместо с останалите да го мъдриш година, ще те натирят. Ще решат, че разбиваш екипа, нака или иначе ще засегнеш интереси на близки до шефовете, всички ще са уплашени и обидени, че ги изкарваш некадърни. Опитът и свършената работа не се ценят, ако се застраши статукво.
  Но си помисли и какво ще прави мениджърът. Нещо не е станало с месеци. Кипял е труд, отчитан е прогрес и как малко остава да се направи. Идва един и прави всичко за ден. Нали ще се каже, че явно мениджърът не става, защото не може да строява хората или да оцени доколко да адекватни. Вариантът е само един- покриват новото решение и натирват човека.

 65. 65 Профил на 4u4o
  4u4o
  Рейтинг: 618 Неутрално

  Няма как човек, който ползва Нокиа с фенерче, да се стреми към дигитализация на системите в държавата. За тая работа се иска визионерско мислене. Башка, че с такива системи всяка грешка се вижда. Барба Ганьос е свикнал само да тъпче шкафчето.

 66. 66 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1652 Неутрално

  СТРАХОТНО и безмилостно казано!
  Истината боли! Поздравления на АВТОРА!

  "Не е виновен Ковид. Дали щеше да ни налегне пандемия, дали щеше да е земетресение, война или друга трагедия - все щяхме да се осерем. И не защото "не бяхме готови", а защото никога дори не сме планирали да бъдем готови."

  "Тези малки пропуски и грешки са натрупани навсякъде - във всички системи - в здравеопазването, образованието, съда, земеделието, данъците, системата на МВР, външната политика, финансите и икономиката, спорта, екологията туризма и навсякъде другаде. И единствената причина, че тези системи все още не са се сринали пред очите ни не е, че грешките са по-малки и по-маловажни. Причината е, че не е дошло време за изпит."

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 67. 67 Профил на У Чен
  У Чен
  Рейтинг: 1059 Любопитно

  [quote#55:"Бай Гадьо"]
  —цитат от коментар 57 на limbize
  На супер информирани личности , какво да обяснявам?Въпросната база данни е свалена отдалечено от компютър, не през сървър на НАП. Друг е въпросът, че не е трябвало да е там.[/quote]

  А тази база данни къде е била, че не са я свалили ПРЕЗ сървър? И къде не е трябвало да бъде на сървъра ли? Обясни по-подробно като за лаици като мене? И как се сваля база данни през сайт особено ако е 9GB както беше в случая?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK