Голямата драма е политиката срещу малката икономика

Какво става с бизнеса и хората, които ще трябва да подновят вноските си баш в разгара на Ковид?

© Цветелина Николаева, Капитал

Какво става с бизнеса и хората, които ще трябва да подновят вноските си баш в разгара на Ковид?Коментарът е от профила на автора във "Фейсбук".


Шестмесечната ваканция за плащане на кредити за 9 милиарда лева изтича поетапно до края на годината. БНБ няма да я удължи със сигурност. А банките ще трябва да започнат да провизират необслужваните, което ще им се отрази догодина.


Но не за банките ми е приказката, те ще се оправят. Ами какво става с бизнеса и хората, които ще трябва да подновят вноските си баш в разгара на Ковид? С ресторанти, хотели, транспорт, медии, зали за събития, кой ли още не от най-пострадалите. На които държавата им ограничава (донякъде с основание) продажбите. Ще кажете: ама тя, икономиката, на тези ли разчита. Ами разчита на тях, да. Догодина дано всичко да е наред и да се върнат туристите. Тогава всички тези ще ни дърпат нагоре.
Миналата седмица в общинския съвет


намалихме наемите за обекти, собственост на общината и на нейните компании, ако наемателите имат спад в оборота.


Това е малка стъпка. Ще предложа намаление на патентния данък за малките места за настаняване, чийто бизнес и без това е в киреча. Дето отдават през AirBnB например.


Но голямата драма, и то дългосрочна, е политиката срещу малката икономика. Затворът за споделени пътувания ще се гледа днес пак след президентското вето. Надявам се на депутатите да им е влязъл малко акъл. Забраната за Uber и въобще забраната за конкуренцията трябва да отпадне час по-скоро. Да престанат опитите за задушаване на споделената икономика в полза на няколко близки до властта играчи. Да се даде истинска перспектива пред предприемачеството. Защото България може да стане силна, като създава предприемачи, не като стимулира чиновници. А такава динамика се създава с ниски прагове за навлизане на конкуренция, не със забрани.


Да, близките до властта ще губят. Не защото идат избори. А понеже са свикнали да печелят по втория начин.


Отдолу настъпва армия от способни предприемачи, която ще натика схемаджиите в ъгъла. Това вече се случва. И колкото по-бързо държавата престане да им пречи, а напротив - ги приветства, толкова по-добре!


Знаете как се създават световните лидери в браншовете си. От гаражи, с новаторски идеи, а не с държавни поръчки. Създаването на среда, в която можещите успяват, не е лесна работа. Иначе всеки щеше да го прави.


Нужна е подходящата инфраструктура - фондове за рисков капитал, частни инвеститори, но и нов закон, така че ако фалираш, това да не ти съсипе живота до неговия край. Нужна е и промяна в образователната система, която да насърчава поемането на риск и критичното мислене.


Няма да стане с еврофондове, насочвани от мъдри чиновници в Брюксел и София. Те създават рамки и не насърчават отклоняването от тях. Днес са казали ще строите къщи за гости, утре ще решат, че това е било глупава идея, но вече имат поредната блестяща такава. Те не рискуват нищо. Следователно и няма как да са полезните играчи.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (73)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на debruckere
  debruckere
  Рейтинг: 1176 Неутрално

  Управляващите под "предприемачи" разбират само тесните обръчи от фирми, през които се усвоява публичен и европейски ресурс.
  Всички останали сме графа "обикновени данъкоплатци".
  Това е истината за съжаление

 2. 2 Профил на Dankol
  Dankol
  Рейтинг: 809 Неутрално

  Помислих че ще предложи още отсрочка за ипотечните кредити на млади семейства , а то било за рентиерите с по 10 апартамента и за акционера в Юбър България - един от Разград !

 3. 3 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3368 Неутрално

  Панев, убиването на дребния бизнес е последователна политика на ЕНП, партията на каято вие сте членове.

  "Няма да стане с еврофондове, насочвани от мъдри чиновници в Брюксел и София. Те създават рамки и не насърчават отклоняването от тях. Днес са казали ще строите къщи за гости, утре ще решат, че това е било глупава идея, но вече имат поредната блестяща такава. Те не рискуват нищо. Следователно и няма как да са полезните играчи."

  Съвсем вярно, само че Брюксел е ЕНП. И по тази причина това ще са първите парламентарни избори, на които няма да гласувам за вас.

  Любовта ще спаси света!!!
 4. 4 Профил на Йоаникий
  Йоаникий
  Рейтинг: 600 Весело

  Голямата драма на пишман медии и автори е, че под вола теле НЯМА, а тяхната "работа" е да внушават всеки ден, че ИМА.

  Най-високите препятствия са тези, които сами си поставяме.
 5. 5 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4304 Весело

  "Но голямата драма, и то дългосрочна, е политиката срещу малката икономика. Затворът за споделени пътувания ще се гледа днес пак след президентското вето. Надявам се на депутатите да им е влязъл малко акъл. Забраната за Uber и въобще забраната за конкуренцията трябва да отпадне час по-скоро."!?!  Панов, целия този напън за споделените пътувания и Uber ли бяха?! Или за малките фирми?!
  Жалка история...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 6. 6 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3602 Неутрално

  " Ами какво става с бизнеса и хората, които ще трябва да подновят вноските си баш в разгара на Ковид? С ресторанти, хотели, транспорт, медии, зали за събития, кой ли още не от най-пострадалите. На които държавата им ограничава (донякъде с основание) продажбите"

  Какви са тия неуместни вопли в държавата на сараите, Тим, олигарсите, за оцеляващите на ръба хора в тая държава ? Нали успелият млад мъж опрасква успешните бизнеси в своя полза ? Нали държавата охранява схемите на падишаха ? Нали мутрите, вълкът и прочие държат концесиите на чистотата, бетономорието и пр. и пр. ? Какъв е проблема тогава !

 7. 7 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5137 Неутрално

  "Но голямата драма, и то дългосрочна, е политиката срещу малката икономика."

  Това е разковничето.

 8. 8 Профил на radelmarfx
  radelmarfx
  Рейтинг: 372 Неутрално

  Учуден съм че комунистическото издание Дневник публикува тази статия. Малкия бизнес е в основата на всяка пазарна икономика. Но това е и проблема на настъпващия глобален комунизъм. Затова беше въведена и настинката за да може малкия бизнес да бъде разрушен и да се въведат стимули на огромните компании но не и на малкия бизнес.

  Не поддържам никоя партия или чужда държава. Държавите са подтисници на свободния човек и на капитализма. Най удачната система която позволява най много свободи е анархическия капитализъм. Повече на моя канал: https://www.youtube.com/channel/UCtu_sd6wJycUkJwU8u4dkJw?view_as=subscriber
 9. 9 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1457 Неутрално

  - Миналата година имах проблеми и теглих кредит.
  - Тази година се оказа, че миналата година не съм имал никакви проблеми!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 10. 10 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4304 Весело

  До коментар [#1] от "debruckere":

  А автора, Панов, под малка икономика разбира споделените пътувания и Uber...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 11. 11 Профил на ЙЕИ
  ЙЕИ
  Рейтинг: 433 Весело

  Бизнес модел основан на теглене на кредити с надежда, че следващата година ще бъде по-добра не е реален бизнес.
  Икономиката на България НЯМА да бъде изтеглена нагоре с някакви малки кафенета ресторанти и хотелчета - това може да осигури ЗАЕТОСТ, но това няма да донесе приходи на хазната и ръст на БВП(защото се работи на черно или сиво)
  Българската икономика ще бъде изтеглена с откриване на производства насочени към ИЗНОС, които са на бяло, плащат данъци, осигуровки и заплати над средната.

 12. 12 Профил на стефан иванов
  стефан иванов
  Рейтинг: 54 Неутрално

  До коментар [#10] от "hamiltonf":

  Автора вярно се е пооплел,но основната теза ,че дребния и среден бизнес са гръбнака на всяка икономика е вярна.Също вярно е ,че по тази територия този бизнес съществува на инат и ако нещо успява ,то е въпреки а не благодарение на държавата.То затова сме и на това дереже!

 13. 13 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2675 Гневно

  До коментар [#10] от "hamiltonf":

  Малка икономика е всеки ,който издържа семейсрбото си и плаща данъци , без да виси на бюджета

 14. 14 Профил на bobix
  bobix
  Рейтинг: 754 Неутрално

  Видях смислен текст и отново се оказа на политик, който от известно време следя. Изненадващо, но все пак съществувал човек, който съм съгласен да ме представлява.

 15. 15 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7228 Неутрално

  Да престанат, ама като са зависими, а сметките трябва да се плащат?

 16. 16 Профил на nxl27679751
  nxl27679751
  Рейтинг: 543 Неутрално

  "...Да се даде истинска перспектива пред предприемачеството. Защото България може да стане силна, като създава предприемачи, не като стимулира чиновници..."

  След 1989-та имаше огромен подем, мнозина напуснахме държавната работа и в мазета и гаражи ентусиазирано се втурнахме да станем "бизнесмени" или "търговци" както законът ни нарече тогава. Нещата бавно потръгнаха, имаше глад за идеи и продукти, купуваха се и машини на безценица, но след като "десният" Костов чрез Муравей Радев ни обложи с невероятни и всевъзможни данъци увяхнахме. Оцеляха тарикатите, които се пришиха към държавните поръчки, останалите се спасиха като пак станаха чиновници. Нахалството на Костов е, че тогавашната армията от фалирали предприемачи и затворени фирми приписа на Борисов .Така е, когато преходът се проведе от хора, които нямаха стотинка припечелена от частен бизнес.

 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 32. 32
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 33. 33 Профил на borkar
  borkar
  Рейтинг: 271 Неутрално

  АрБиенБи=икономика..........Панев, ти добре ли си?!?

 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 36. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 37. 37
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 38. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 39. 39
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 40. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 41. 41
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 42. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 43. 43
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 44. 44
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 45. 45
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 46. 46
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 47. 47
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 48. 48
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 49. 49
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 50. 50
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 51. 51
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 52. 52
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 53. 53
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 54. 54
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 55. 55
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 56. 56
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 57. 57
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 58. 58
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 59. 59
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 60. 60
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 61. 61
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 62. 62
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 63. 63
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 64. 64
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 65. 65
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 66. 66
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 67. 67
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 68. 68
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 69. 69 Профил на avi29581655
  avi29581655
  Рейтинг: 56 Неутрално

  До коментар [#1] от "debruckere":А автора, Панов, под малка икономика разбира споделените пътувания и Uber...
  —цитат от коментар 10 на hamiltonf


  Гербаджия си. Юбер и Еърбиендби дават доходи на милиони независими хора от които вие милиционерите и комунистите най-много ви е страх.
  Разкарвате линейки в търсене на свободни легла. Научете се от Юбер и Спарк как се резервира нещо предварително, преди да тръгнеш към него. И софтуер ви подариха, и пак не можете. Защото няма за крадене.
  Но тук става дума става дума за малкия бизнес който изкарва парите, за да може някои да си вдигат заплатите с 30 процента. Пир по време на чума.

 70. 70 Профил на Yomega
  Yomega
  Рейтинг: 681 Неутрално

  До коментар [#5] от "hamiltonf":

  средна класа не е задължително работник в завод за автокабели...

 71. 71 Профил на Yomega
  Yomega
  Рейтинг: 681 Неутрално

  До коментар [#33] от "borkar":

  :) май не си много запознат, а? :)

 72. 72 Профил на baba_gitza
  baba_gitza
  Рейтинг: 75 Весело

  Когато един от Зелените е с доста по-десни разбирания от "единствената дясна партия" - която е на власт и сега, за да ни пази от комунистите.
  Иначе да - АирБнБ и Юбер бръкват дълбоко в дупеетата на хотелиери (мутри перачи основно) и тексиметровите фирми (пак мутрагени) и помагат на много хора с поминъка им.
  Аз лично не се кефя на модела на Юбер, понеже там се крият данъци. Но по-добре по тоя начин, отколкото да захлебва някой гаден шмекер бакшуга с помпа. Който и той крие данъци. А и да - пътуванията с Юбер реално са частно субсидирани, тъй че защо да не се възползваме?!

  Писна ми от мутри, свини, каскети и тикви.
 73. 73 Профил на стефан иванов
  стефан иванов
  Рейтинг: 54 Неутрално

  До коментар [#72] от "Baba_Gitza":

  Ами то модела им е криене на данъци и основното заобиталяне на регулациите.
  Аз съм ОК да има Юбер ,но това означава да отпаднат всички регулации за всички в бранша.Тоест решавам да съм като Юбер ,абонирам се към някоя платформа в БГ са 3-4
  която ме свързва с клиентите и си плащам такса като ми осигурят клиент.
  Това значи да отпадне изискването таксиджията да регистрира ЕТ или да се води самонает.,означава ,че отпадат ,изпитите за такси шофьор и превозвач,отпадат изискванията за жълта кола с лепенки,за 2пъти годишно техн. и преглед медицински на шофьора пане 1 месечно,,отпадат касовите апарати в такситата,отпадат регулациите за тарифа/тоест мога да си возя хипотетично на 50лв/км /стига някой да се навие да се качи на тази тарифа/Отпада и годишната общинска такса /сега е 850лв/г//
  Отпада колата да е под 15г,отпадат и задължителната застраховка за пътници,регламентите за работна смяна и задължителните почивки през нея и тн.
  Аз имам идея за саит за интернет споделяне ня вещи.Примерно търсиш компютър аз ти го споделям срещу такса на ден,търсиш кола същото ,търсиш пералня,телевизор
  Само ,че това си е чисто отдаване под наем/или търговия/ и си има регулации.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK