Голямата драма е политиката срещу малката икономика

Какво става с бизнеса и хората, които ще трябва да подновят вноските си баш в разгара на Ковид?

© Цветелина Николаева, Капитал

Какво става с бизнеса и хората, които ще трябва да подновят вноските си баш в разгара на Ковид?Коментарът е от профила на автора във "Фейсбук".


Шестмесечната ваканция за плащане на кредити за 9 милиарда лева изтича поетапно до края на годината. БНБ няма да я удължи със сигурност. А банките ще трябва да започнат да провизират необслужваните, което ще им се отрази догодина.


Но не за банките ми е приказката, те ще се оправят. Ами какво става с бизнеса и хората, които ще трябва да подновят вноските си баш в разгара на Ковид? С ресторанти, хотели, транспорт, медии, зали за събития, кой ли още не от най-пострадалите. На които държавата им ограничава (донякъде с основание) продажбите. Ще кажете: ама тя, икономиката, на тези ли разчита. Ами разчита на тях, да. Догодина дано всичко да е наред и да се върнат туристите. Тогава всички тези ще ни дърпат нагоре.
Миналата седмица в общинския съвет


намалихме наемите за обекти, собственост на общината и на нейните компании, ако наемателите имат спад в оборота.


Това е малка стъпка. Ще предложа намаление на патентния данък за малките места за настаняване, чийто бизнес и без това е в киреча. Дето отдават през AirBnB например.


Но голямата драма, и то дългосрочна, е политиката срещу малката икономика. Затворът за споделени пътувания ще се гледа днес пак след президентското вето. Надявам се на депутатите да им е влязъл малко акъл. Забраната за Uber и въобще забраната за конкуренцията трябва да отпадне час по-скоро. Да престанат опитите за задушаване на споделената икономика в полза на няколко близки до властта играчи. Да се даде истинска перспектива пред предприемачеството. Защото България може да стане силна, като създава предприемачи, не като стимулира чиновници. А такава динамика се създава с ниски прагове за навлизане на конкуренция, не със забрани.


Да, близките до властта ще губят. Не защото идат избори. А понеже са свикнали да печелят по втория начин.


Отдолу настъпва армия от способни предприемачи, която ще натика схемаджиите в ъгъла. Това вече се случва. И колкото по-бързо държавата престане да им пречи, а напротив - ги приветства, толкова по-добре!


Знаете как се създават световните лидери в браншовете си. От гаражи, с новаторски идеи, а не с държавни поръчки. Създаването на среда, в която можещите успяват, не е лесна работа. Иначе всеки щеше да го прави.


Нужна е подходящата инфраструктура - фондове за рисков капитал, частни инвеститори, но и нов закон, така че ако фалираш, това да не ти съсипе живота до неговия край. Нужна е и промяна в образователната система, която да насърчава поемането на риск и критичното мислене.


Няма да стане с еврофондове, насочвани от мъдри чиновници в Брюксел и София. Те създават рамки и не насърчават отклоняването от тях. Днес са казали ще строите къщи за гости, утре ще решат, че това е било глупава идея, но вече имат поредната блестяща такава. Те не рискуват нищо. Следователно и няма как да са полезните играчи.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (73)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на debruckere
  debruckere
  Рейтинг: 1740 Неутрално

  Управляващите под "предприемачи" разбират само тесните обръчи от фирми, през които се усвоява публичен и европейски ресурс.
  Всички останали сме графа "обикновени данъкоплатци".
  Това е истината за съжаление

 2. 2 Профил на Dankol
  Dankol
  Рейтинг: 630 Неутрално

  Помислих че ще предложи още отсрочка за ипотечните кредити на млади семейства , а то било за рентиерите с по 10 апартамента и за акционера в Юбър България - един от Разград !

 3. 3 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3364 Неутрално

  Панев, убиването на дребния бизнес е последователна политика на ЕНП, партията на каято вие сте членове.

  "Няма да стане с еврофондове, насочвани от мъдри чиновници в Брюксел и София. Те създават рамки и не насърчават отклоняването от тях. Днес са казали ще строите къщи за гости, утре ще решат, че това е било глупава идея, но вече имат поредната блестяща такава. Те не рискуват нищо. Следователно и няма как да са полезните играчи."

  Съвсем вярно, само че Брюксел е ЕНП. И по тази причина това ще са първите парламентарни избори, на които няма да гласувам за вас.

  Любовта ще спаси света!!!
 4. 4 Профил на Йоаникий
  Йоаникий
  Рейтинг: 742 Весело

  Голямата драма на пишман медии и автори е, че под вола теле НЯМА, а тяхната "работа" е да внушават всеки ден, че ИМА.

  Най-високите препятствия са тези, които сами си поставяме.
 5. 5 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3800 Весело

  "Но голямата драма, и то дългосрочна, е политиката срещу малката икономика. Затворът за споделени пътувания ще се гледа днес пак след президентското вето. Надявам се на депутатите да им е влязъл малко акъл. Забраната за Uber и въобще забраната за конкуренцията трябва да отпадне час по-скоро."!?!  Панов, целия този напън за споделените пътувания и Uber ли бяха?! Или за малките фирми?!
  Жалка история...

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 6. 6 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3404 Неутрално

  " Ами какво става с бизнеса и хората, които ще трябва да подновят вноските си баш в разгара на Ковид? С ресторанти, хотели, транспорт, медии, зали за събития, кой ли още не от най-пострадалите. На които държавата им ограничава (донякъде с основание) продажбите"

  Какви са тия неуместни вопли в държавата на сараите, Тим, олигарсите, за оцеляващите на ръба хора в тая държава ? Нали успелият млад мъж опрасква успешните бизнеси в своя полза ? Нали държавата охранява схемите на падишаха ? Нали мутрите, вълкът и прочие държат концесиите на чистотата, бетономорието и пр. и пр. ? Какъв е проблема тогава !

 7. 7 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5296 Неутрално

  "Но голямата драма, и то дългосрочна, е политиката срещу малката икономика."

  Това е разковничето.

 8. 8 Профил на radelmarfx
  radelmarfx
  Рейтинг: 757 Неутрално

  Учуден съм че комунистическото издание Дневник публикува тази статия. Малкия бизнес е в основата на всяка пазарна икономика. Но това е и проблема на настъпващия глобален комунизъм. Затова беше въведена и настинката за да може малкия бизнес да бъде разрушен и да се въведат стимули на огромните компании но не и на малкия бизнес.

  Не поддържам никоя партия или чужда държава. Държавите са подтисници на свободния човек и на капитализма. Най удачната система която позволява най много свободи е анархическия капитализъм. Повече на моя канал: https://www.youtube.com/channel/UCtu_sd6wJycUkJwU8u4dkJw?view_as=subscriber
 9. 9 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2468 Неутрално

  - Миналата година имах проблеми и теглих кредит.
  - Тази година се оказа, че миналата година не съм имал никакви проблеми!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 10. 10 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3800 Весело

  До коментар [#1] от "debruckere":

  А автора, Панов, под малка икономика разбира споделените пътувания и Uber...

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 11. 11 Профил на ЙЕИ
  ЙЕИ
  Рейтинг: 516 Весело

  Бизнес модел основан на теглене на кредити с надежда, че следващата година ще бъде по-добра не е реален бизнес.
  Икономиката на България НЯМА да бъде изтеглена нагоре с някакви малки кафенета ресторанти и хотелчета - това може да осигури ЗАЕТОСТ, но това няма да донесе приходи на хазната и ръст на БВП(защото се работи на черно или сиво)
  Българската икономика ще бъде изтеглена с откриване на производства насочени към ИЗНОС, които са на бяло, плащат данъци, осигуровки и заплати над средната.

 12. 12 Профил на стефан иванов
  стефан иванов
  Рейтинг: 678 Неутрално

  До коментар [#10] от "hamiltonf":

  Автора вярно се е пооплел,но основната теза ,че дребния и среден бизнес са гръбнака на всяка икономика е вярна.Също вярно е ,че по тази територия този бизнес съществува на инат и ако нещо успява ,то е въпреки а не благодарение на държавата.То затова сме и на това дереже!

 13. 13 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3036 Гневно

  До коментар [#10] от "hamiltonf":

  Малка икономика е всеки ,който издържа семейсрбото си и плаща данъци , без да виси на бюджета

 14. 14 Профил на bobix
  bobix
  Рейтинг: 838 Неутрално

  Видях смислен текст и отново се оказа на политик, който от известно време следя. Изненадващо, но все пак съществувал човек, който съм съгласен да ме представлява.

 15. 15 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7938 Неутрално

  Да престанат, ама като са зависими, а сметките трябва да се плащат?

 16. 16 Профил на nxl27679751
  nxl27679751
  Рейтинг: 430 Неутрално

  "...Да се даде истинска перспектива пред предприемачеството. Защото България може да стане силна, като създава предприемачи, не като стимулира чиновници..."

  След 1989-та имаше огромен подем, мнозина напуснахме държавната работа и в мазета и гаражи ентусиазирано се втурнахме да станем "бизнесмени" или "търговци" както законът ни нарече тогава. Нещата бавно потръгнаха, имаше глад за идеи и продукти, купуваха се и машини на безценица, но след като "десният" Костов чрез Муравей Радев ни обложи с невероятни и всевъзможни данъци увяхнахме. Оцеляха тарикатите, които се пришиха към държавните поръчки, останалите се спасиха като пак станаха чиновници. Нахалството на Костов е, че тогавашната армията от фалирали предприемачи и затворени фирми приписа на Борисов .Така е, когато преходът се проведе от хора, които нямаха стотинка припечелена от частен бизнес.

 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 32. 32
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 33. 33 Профил на borkar
  borkar
  Рейтинг: 291 Неутрално

  АрБиенБи=икономика..........Панев, ти добре ли си?!?

 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 36. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 37. 37
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 38. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 39. 39
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 40. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 41. 41
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 42. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 43. 43
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 44. 44
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 45. 45
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 46. 46
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 47. 47
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 48. 48
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 49. 49
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 50. 50
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 51. 51
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 52. 52
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 53. 53
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 54. 54
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 55. 55
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 56. 56
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 57. 57
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 58. 58
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 59. 59
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 60. 60
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 61. 61
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 62. 62
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 63. 63
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 64. 64
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 65. 65
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 66. 66
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 67. 67
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 68. 68
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 69. 69 Профил на avi29581655
  avi29581655
  Рейтинг: 41 Неутрално

  До коментар [#1] от "debruckere":А автора, Панов, под малка икономика разбира споделените пътувания и Uber...
  —цитат от коментар 10 на hamiltonf


  Гербаджия си. Юбер и Еърбиендби дават доходи на милиони независими хора от които вие милиционерите и комунистите най-много ви е страх.
  Разкарвате линейки в търсене на свободни легла. Научете се от Юбер и Спарк как се резервира нещо предварително, преди да тръгнеш към него. И софтуер ви подариха, и пак не можете. Защото няма за крадене.
  Но тук става дума става дума за малкия бизнес който изкарва парите, за да може някои да си вдигат заплатите с 30 процента. Пир по време на чума.

 70. 70 Профил на Yomega
  Yomega
  Рейтинг: 711 Неутрално

  До коментар [#5] от "hamiltonf":

  средна класа не е задължително работник в завод за автокабели...

 71. 71 Профил на Yomega
  Yomega
  Рейтинг: 711 Неутрално

  До коментар [#33] от "borkar":

  :) май не си много запознат, а? :)

 72. 72 Профил на Baba_Gitza
  Baba_Gitza
  Рейтинг: 13 Весело

  Когато един от Зелените е с доста по-десни разбирания от "единствената дясна партия" - която е на власт и сега, за да ни пази от комунистите.
  Иначе да - АирБнБ и Юбер бръкват дълбоко в дупеетата на хотелиери (мутри перачи основно) и тексиметровите фирми (пак мутрагени) и помагат на много хора с поминъка им.
  Аз лично не се кефя на модела на Юбер, понеже там се крият данъци. Но по-добре по тоя начин, отколкото да захлебва някой гаден шмекер бакшуга с помпа. Който и той крие данъци. А и да - пътуванията с Юбер реално са частно субсидирани, тъй че защо да не се възползваме?!

  Писна ми от мутри, свини, каскети и тикви.
 73. 73 Профил на стефан иванов
  стефан иванов
  Рейтинг: 678 Неутрално

  До коментар [#72] от "Baba_Gitza":

  Ами то модела им е криене на данъци и основното заобиталяне на регулациите.
  Аз съм ОК да има Юбер ,но това означава да отпаднат всички регулации за всички в бранша.Тоест решавам да съм като Юбер ,абонирам се към някоя платформа в БГ са 3-4
  която ме свързва с клиентите и си плащам такса като ми осигурят клиент.
  Това значи да отпадне изискването таксиджията да регистрира ЕТ или да се води самонает.,означава ,че отпадат ,изпитите за такси шофьор и превозвач,отпадат изискванията за жълта кола с лепенки,за 2пъти годишно техн. и преглед медицински на шофьора пане 1 месечно,,отпадат касовите апарати в такситата,отпадат регулациите за тарифа/тоест мога да си возя хипотетично на 50лв/км /стига някой да се навие да се качи на тази тарифа/Отпада и годишната общинска такса /сега е 850лв/г//
  Отпада колата да е под 15г,отпадат и задължителната застраховка за пътници,регламентите за работна смяна и задължителните почивки през нея и тн.
  Аз имам идея за саит за интернет споделяне ня вещи.Примерно търсиш компютър аз ти го споделям срещу такса на ден,търсиш кола същото ,търсиш пералня,телевизор
  Само ,че това си е чисто отдаване под наем/или търговия/ и си има регулации.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK