Ако няма решение на спора със Северна Македония, победител ще се окаже Русия

В политическо отношение Скопие не може да изпълни българските изисквания, без да се откаже от идентичността и националното си самосъзнание.

© Георги Кожухаров

В политическо отношение Скопие не може да изпълни българските изисквания, без да се откаже от идентичността и националното си самосъзнание.Анализът е препубликуван от "Дойче веле".


Рядко една страна е била разигравана по такъв гаден начин, както Северна Македония. Най-голямата вина за това носи Гърция, която още през 1992 година възпря ЕС да признае новата държава, а после наложи ембарго. В един момент Атина направи компромис и призна страната под името БЮРМ (Бивша Югославска Република Македония), обаче след 2008 година продължи бойкота си заради името чак до 2013 година въпреки наличието на решение на Международния съд в Хага.


Чрез нелепи исторически претенции Гърция успя да изнуди Скопие да промени името на държавата. Но влакът към Източното разширяване на ЕС (2004-2007) вече беше заминал и македонците останаха на перона.
Неочакваните претенции на българите


И когато това кълбо от проблеми започна да се разплита, на сцената излязоха дотогава много разбраните българи, които за всеобща изненада също издигнаха нелепи исторически претенции. А иначе споразумението, което през 1999 година подписаха Иван Костов и Любчо Георгиевски, както и споразумението от 2017 година сякаш бяха изчистили всички спорни въпроси. Или пък тези въпроси бяха временно неутрализирани чрез създаването на съвместна историческа комисия. Тази комисия обаче не успя да намери взаимно приемливи решения на редица въпроси, поради което през 2018-2019 година спорът отново се премести на политическо равнище.


А всъщност тъкмо българите имат всички възможни основания да третират с разбиране своите македонски братя и сестри. Та нали именно фаталната българска стратегия по време на Междусъюзническата война доведе до изгубването на Вардарска Македония и Южна Сърбия. Държавата България не се отнесе "братски" към македонците нито по време на двете окупации през Първата и най-вече през Втората световна война, нито пък когато предаде македонските евреи на нацистка Германия.


През януари 1992 година Филип Димитров и Желю Желев сториха най-правилното: те първи признаха новата държава, за да осигурят българското влияние там, въпреки болезнените спомени на самите македонци. Тъкмо този успех в момента лекомислено се поставя на карта.


И сега, след като 20 години чакаха на опашката, македонците ще бъдат препънати по пътя към ЕС само заради Гоце Делчев? Нима призраците в балканската история са безсмъртни? И няма ли някога все пак да се приключи с провинциалните балкански циркове пред лицето на огромните предизвикателства на днешния свят?


Несъстоятелна позиция


Не вижда ли България, че реже късове от собственото си месо? В резултат от маневрите си София се оказа в една международноправно неудържима позиция. Тя се изолира и изгуби не само влиянието си върху Скопие, но и доверието на всички балкански страни, пък и отвъд тях.


Да погледнем каква е действителността. Един бивш агент на българската Държавна сигурност, който се издигна до лидер на една от малките националистически партии, ВМРО, и до министър на отбраната, смята, че може да изнудва не само българския премиер Борисов, но и цяла Европа. Борисов изглежда готов на компромиси, но не може да му се противопостави, без да заложи на карта съдбата на правителството си, което и без това е в опасно положение след многомесечните улични протести. Чрез един процедурен трик (подготовка на съвършено ненужни конституционни промени) Борисов тъкмо беше успял да спечели малко време до провеждането на редовните парламентарни избори догодина.


Каракачанов обаче, изглежда, действа не само под влияние на своите предразсъдъци по отношение на македонците. Неговото агентурно минало и сътрудничеството му с Волен Сидеров и "Атака" навеждат на мисълта, че той играе играта на Москва. И се среща в Скопие с представители на ВМРО-ДПМНЕ - партията, която изгуби последните избори в Македония. Партията, в чиито редици действат просръбски, а оттук и проруски сили. Партията, чийто бивш лидер се укри от съдебно преследване тъкмо при Виктор Орбан.


В същото време Каракачанов играе и играта на противниците на всяко по-нататъшно евроразширяване. Да, Скопие едва ли отговаря на Копенхагенските критерии. Но в предишни случаи подобен пропуск великодушно се опрощаваше на страните кандидатки - с отчаяната надежда, че след приемането си те ще наваксат. Сега обаче ЕС прие нови правила за спазването на изискването за върховенство на закона, чрез които трябва да се поправят грешките. В резултат - към Скопие се отправят по-високи изисквания, отколкото към предишните кандидати. Независимо че забавянето не беше по вина на Скопие.


От гледна точка на международното право българските претенции по отношение на езика, идентичността, историята и т.н. са без значение, тоест те всъщност представляват намеса във вътрешните работи на Скопие, защото поставят под въпрос правото на самоопределение. Колкото до ненакърнимостта на границите, тя за пореден път беше гарантирана от промените в македонската конституция от 2.12.2018 г., според които "Републиката зачита суверенитета, териториалната цялост и политическата независимост на съседните държави".


Македония не е готова за ЕС? Тук София трябва много да внимава


Освен това София трябва да внимава и с твърдението си, че Македония не е готова за преговори с ЕС. Та нали и към България може да се отправи въпросът за спазването на Копенхагенските критерии - нищо че засега Брюксел проявява повече от голямо разбиране към страната. За разлика от Съвета на Европа и от Венецианската комисия.


В политическо отношение Скопие не може да изпълни българските изисквания, без да се откаже от идентичността и националното си самосъзнание. Както навремето каза някогашният президент Киро Глигоров: "Македония е всичко, което имаме."


Съществува компромисно решение, което ще позволи на всички да запазят достойнство. След като съвместната комисия се оказа неспособна да реши историческите спорове, сега международната общност може да предложи на двете страни спорните въпроси да се внесат в една международна комисия от историци.


Дали София ще направи крачка назад? Най-малкото във финансово отношение България не може да си позволи да ядосва Брюксел. И ако Борисов не иска изцяло да изгуби кредита на доверие (и особено финансовите ползи), той ще трябва да се освободи от Каракачанов. Олигарсите, които извличат най-голяма полза от европейските финансови помощи, едва ли ще допуснат да се стигне до съкращаване на парите от Брюксел.


Ето защо можем да предположим, че ако "Обединените патриоти" излязат от коалицията, на тяхно място може да влезе ДПС. Разбира се, ако Доган не предпочете да изпълни желанието на Москва за сваляне на Борисов. Иначе може да се стигне и до предсрочни избори.


ЕС трябва да разсече Гордиевия възел


Ако в спора между София и Скопие не се намери някакъв консенсус, кризата в ЕС, предизвикана току-що от Унгария и Полша, ще се задълбочи още повече. Тъй че евросъюзът трябва да намери някакъв начин да разсече Гордиевия възел, защото в противен случай ще стане недееспособен.


А ако правителството на Заев в Скопие не демонстрира успех по пътя към еврочленството, собствената му съдба ще бъде застрашена. Никой не може да предвиди каква ще бъде реакцията на албанците, още по-малко пък ако Албания успее за европреговорите.


Не се ли постигне споразумение, в региона ще възникнат многобройни нови нестабилности, а победител в крайна сметка ще се окаже Русия - точно както се случи в Армения.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (215)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 2. 2 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2908 Неутрално

  Как Русия ще се окаже победител?! Ще построи военни бази в Македония ли?!

 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 4. 4 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1291 Гневно

  Никъв гювеч. Келемета, на всичко са готови за българска лична карта, а зад гърба ни злобеят. Никъв гювеч.

 5. 5 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 470 Весело

  Не се ли постигне споразумение, в региона ще възникнат многобройни нови нестабилности, а победител в крайна сметка ще се окаже Русия - точно както се случи в Армения.

  Клаус Шрамайер
  Юрист. Бивш заместник-посланик на Германия в София и бивш посланик в Скопие
  -----------------------------------------------------------

  Братя немци, дайте пример!... Спрете Северен поток 2 ;)

 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 7. 7 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1260 Неутрално

  С което България окончателно и безвъзвратно губи Македония. Сега и младите хора знаят кой пречи на бъдещето им. Докато Гърция им помага, примерно поръчвайки им ваксини през ЕС. От управляващото ОПГ - толкова.

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 8. 8 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2267 Неутрално

  Отново DW... Крадецът вика дружте крадеца.

 9. 9 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3252 Неутрално

  "Чрез нелепи исторически претенции Гърция успя да изнуди Скопие да промени името на държавата"
  ===============
  Този чува ли се какви ги плещи? Присвояването на древната гръцка история било нелепица?

  "И сега, след като 20 години чакаха на опашката, македонците ще бъдат препънати по пътя към ЕС само заради Гоце Делчев?"
  ============
  Тури още Самуил, татари, монголи.......

  "А ако правителството на Заев в Скопие не демонстрира успех по пътя към еврочленството, собствената му съдба ще бъде застрашена"
  ==============
  Ако ти си гласувал за Заев, аз не съм. ДВ да не е македонски вестник?

  Хайде, вижте и това:
  https://www.24chasa.bg/novini/article/9237085

  Еретик
 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 11. 11 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 3004 Любопитно

  Тежки вини имаме към Македония която според Ислямската вълна сме били окупирали два пъти?! И кой ще спечели от нашата антимакедонска и антиевропейска позиция? Ами двойният поробител Рассия разбира се! Ама ние имаме тежки вини и към турците в България и единственият начин да ги изкупим според дойчовците е да се присъединим към любимата им Турция така завинаги ще се спасим от омразната им Рассия??!!!!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 13. 13 Профил на ruse_island
  ruse_island
  Рейтинг: 589 Неутрално

  Пфуу, голяма драма с тези македонци! Нито са икономически тигър, нито пример за демократична държава, доколкото изобщо имат смислена държавност, извън ерчене със съседи и прекрояване на историята. А и този немец, ако толкова се кахъри за руснаците, да посъветва родината си, да им спре Северен поток, ще има повече ефект.

 14. 14 Профил на pavelsilistra
  pavelsilistra
  Рейтинг: 708 Неутрално

  "Неочакваните претенции на българите" ...
  Този дето е писал статията хабер си няма по темата за българо-македониските спорове !
  Човекът просто си гледа оста Запад - Русия и въобще не му дреме за българските национални интереси.

 15. 15 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3445 Любопитно

  Сутрешна доза от?

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 18. 18 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1984 Неутрално

  Кой е публикувал тоя антибългарски бълвоч?България не била се отнесла добре с македонците по време на Първата и Втората световна война.Ами тогава е нямало македонци,Имало е българи по тези земи.

 19. 19 Профил на dorko
  dorko
  Рейтинг: 548 Неутрално

  Клаус, баща ти какво направи за немските евреи?
  "Само заради Гоце Делчев" - този не му дреме нито за България, нито за Македония.
  Да ходи да спасява Северен поток.

 20. 20 Профил на Сд
  Сд
  Рейтинг: 764 Неутрално

  Победител ще е Турция,защото мюсюлманите албанци ще превземат Македония

 21. 21 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 3004 Любопитно

  "Държавата България не се отнесе "братски" към македонците нито по време на двете окупации през Първата и най-вече през Втората световна война, нито пък когато предаде македонските евреи на нацистка Германия."

  Тези македонци по време на "окупациите" са се смятали за българи! Македонци са станали след последната "окупация"! Къде бяха македонските борци срещу "бугарска фашистичка окупация" да спасяват македонските евреи?

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 23. 23 Профил на georgi_pulevski
  georgi_pulevski
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Елайте братя Руси във Македония. Със "братята" ни българи не става работата.

 24. 24 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3223 Любопитно

  Все още съм оптимист, че разумът ще победи и в крайна сметка ще се разберем с братята македонци, другото ще е голяма глупост. А иначе статията е доста едностранчива и небалансирана, всяка нормална държава би трябвало да държи да не се пишат откровени лъжи за историята й, и то от най-близките й съседи.

 25. 25 Профил на Taiga
  Taiga
  Рейтинг: 1276 Неутрално

  Не виждам проблеми.

  "АМЕРИКАНСКИ ГЕОЛОЗИ, ПРОУЧВАЙКИ ПОРЕДНОТО НЕФТЕНО НАХОДИЩЕ НА США, С ИЗНЕНАДА УСТАНОВИХА, ЧЕ НАД НЕГО ИМА НЯКАКВА АРАБСКА ДЪРЖАВА"
 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 27. 27 Профил на Deinio
  Deinio
  Рейтинг: 480 Неутрално

  Значи Борисов може да е мафиот и министър председател на държава от ЕС, България може да е най-корумпираната страна в ЕС, на дъното по свобода на словото, на първо място по смъртност и заболеваемост и др. И това не прави впечетление на никой в Европа. Обаче ,видиш ли, тоя закъснял опит за прокарване на разграничителни, линии отвъд които компромисът е невъзможен, предизвиква язвителна, жлъчна и обидна критика от страна на всякакви “експерти”. Тази месианска самоувереност в елитарното ниво на европейските политици и бюрокрация отблъсква граждани като мен.

 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 29. 29 Профил на georgi_pulevski
  georgi_pulevski
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#11] от "Julian Mall":

  Да ни ви беше тая Рассия, "поробителя" сега Ердоганчо щеше да ви е президент.

 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 31. 31 Профил на Мишо Петров
  Мишо Петров
  Рейтинг: 10 Весело

  Немецът най-добре знае как побеждава Русия. Затова днес няма гестапо.

 32. 32
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 33. 33 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 883 Неутрално

  Толкова боклуци-тролове са се впрегнали да помагат на агент Иван - да се чуди човек Дневник ли ги събира, или хората тук изтрещяха?

 34. 34 Профил на Daniboy
  Daniboy
  Рейтинг: 835 Любопитно

  До коментар [#27] от "Deinio":

  Е, че какво лошо има в това германец да те осъжда за това, че си предал македонските евреи на Хитлер?

  Статията, с нейната едностранчивост и плиткоумност, с желанието да плаши децата с караконджули, при мен съумя да постигне обратен ефект.

  „Товарете портокалите в бурета. Братя Карамазови”
 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 36. 36 Профил на ivpetr
  ivpetr
  Рейтинг: 475 Неутрално

  И този се води за "експерт"??
  "които за всеобща изненада също издигнаха нелепи исторически претенции."
  1) Ако той е изненадан, зна4и е спал през последните 30 години.
  2) Ако нашите искания да не се краде историята ни са "нелепи", не съм сигурен дали изобщо нещо е разбрал по този въпрос.
  3) Дневник, страшно много пре4ите, не помагате. С тези абсурдни статии за Сев. Македония отвращавате много т. нар. "десни" хора, които традиционно гласуват за т.нар. "градска десница". Как да гласуваш за хора, които са готови да плуиат на гробовете на загиналите българи в Македония за Родината? Защо трябва да се примиряваме с една грандиозна лъжа, каквато е мадеонизма? Хората ви отъждествяват с ДСБ и страшно много им навредихте за тези пусти грантове. Предполагам, 4е сте пред фалит и се опитвате да се спасите, но не е това на4ина.

 37. 37
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 38. 38 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 883 Неутрално

  "...В резултат от маневрите си София се оказа в една международно-правно неудържима позиция. Тя се изолира и изгуби не само влиянието си върху Скопие, но и доверието на всички балкански страни, пък и отвъд тях...."
  "...Та нали именно фаталната българска стратегия по време на Междусъюзническата война доведе до изгубването на Вардарска Македония и Южна Сърбия...."

  Пак ли Европа ще ни е виновна? А какво да кажем за чугуните в София, още от 1879г. насам!

 39. 39
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 40. 40 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3223 Любопитно

  До коментар [#32] от "Мишо Петров":

  Откъде видя антибългарска редакционна политика? Ако си мислиш, че авторът не изразява мнението на една сериозна част от европейците - грешиш. Дали ние сме съгласни с него и дали неговата теза е еднаква с интересите на нашата държава са съвсем други работи. Но че в една голяма част от Европа възприемат конфликта ни със Северна Македония точно по начина, по който г-н Щанмайер описва, аз поне нямам грам съмнение.

 41. 41 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 2156 Неутрално

  А къде остана истината, господин Клаус? Гърция не била права, България не била права, кой прав? Няма как позиция която се бори за легитимирането на една лъжа да е правилна.

 42. 42 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1922 Неутрално

  Русия не я месете! Докато Макетата не признаят истинската история-никаква Европска уния! Ако щат да стават съюзна съветска титовска република!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 43. 43
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 44. 44
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 45. 45
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 46. 46
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 47. 47 Профил на Чубрица
  Чубрица
  Рейтинг: 465 Неутрално

  Вчера няко беше публикувал това видео. Видеото е страхотно! "Северномакедонец" осъзнава, че е българин.

  https://www.youtube.com/watch?v=heECxVf7nxI

 48. 48 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 2156 Неутрално

  До коментар [#40] от "boevbisser":

  Дневник представя проблема изцяло едностранчиво и то от гледната точка на едно маргинално малцинство "специалисти". От криворазбран либерализъм реално те извършват геноцид и насилствена асимилация на хилядите българи в географската област Македония в миналото, а и сега.

 49. 49 Профил на goofy
  goofy
  Рейтинг: 368 Неутрално

  Дневник, този не трябваше да го публикувате. Русия печели не заради "абсурдността" на исканията както пише Шмайер, а заради бездействието ни от години във връзка с представянето на сериозния ни проблем с РСМ пред света и липсата на активно търсене на решение. И сме напът да повотим ситуацията с ОМО Илинден, както обясни Радан Кънев - с право забранена у нас, но не сме го обяснили адекватно пред ЕС, който съответно оспорва решението. Проблемът се вижда, че е систематичен.

  За всичко това подсказва и слабо съставения анализ на немеца, тъй като авторът изглежда доста незапознат. От друга страна позицията не е и изненада и съм убеден че се споделя от мнозина негови сънародници, защото Германия от години води политика на постнационалната държава, където всеобщата етническа и културна идентитичност са просто зачеркнати.

 50. 51
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 51. 52 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2162 Неутрално

  Русия не може да е победител, защото Македония се е устремила към ЕС, а не към ОНД и рано или късно ще влезе в ЕС, с което Северна Нигерия ще загуби влиянието си в тази точка на Балканите чрез проксито си Сърбия.

 52. 53
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 53. 54 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2172 Любопитно

  Във всички материали извадили плашикото Русия. Гърците, като блокираха 27 години Македония, не виждам какво е спечелила Русия. Кога ще има мстерисл, обтъщаш се и към Скопие да прояви разум и компромис?

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 54. 55 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1811 Неутрално

  След Смилов и Бечев днес и Дойче веле се включи в хора да загърбим принципите и Македония да получи зелена светлина по милост!

  Аре у лево!

 55. 56 Профил на bib45647808
  bib45647808
  Рейтинг: 140 Неутрално

  3) „Дневник“, страшно много пречите, не помагате. С тези абсурдни статии за Сев. Македония отвращавате много т. нар. "десни" хора, които традиционно гласуват за т.нар. "градска десница". Как да гласуваш за хора, които са готови да плуят на гробовете на загиналите българи в Македония за Родината? Защо трябва да се примиряваме с една грандиозна лъжа, каквато е македеонизма? Хората ви отъждествяват с ДСБ и страшно много им навредихте за тези пусти грантове. Предполагам, че сте пред фалит и се опитвате да се спасите, но не е това начина.

  До коментар [#36] от "ivpetr":

  Само съм поправил някои правописни грешки в много добрият Ви коментар.

 56. 57
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 57. 58 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3223 Весело

  До коментар [#48] от "zxp53317185":

  Маргинално малцинство, ако гледаме от българската камбанария, очевидно огромното мнозинство от народа ни смята, че правителството постъпва правилно по казуса със Северна Македония.
  Дали обаче мнението на бившия немски дипломат е маргинално в рамките на ЕС?
  Не мисля така, и точно това и казвам.
  Дано правиш разлика между двете неща.

 58. 59
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 59. 60 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3445 Неутрално

  До коментар [#46] от "lz2":

  Ами той си е по темата, изцяло в правата партийна линия и показва това което Заев сподели, че му идвало.

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 60. 61
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 61. 62 Профил на Bornagain
  Bornagain
  Рейтинг: 504 Неутрално

  Като не знаеш какво да кажеш - обвини Русия, Това е последното разпореждане на Държавния департамент за васалните държави.

  Свободата, Санчо...
 62. 63 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 883 Неутрално

  До 42:"lz2"...Русия не я месете! Докато Макетата не признаят истинската история-никаква Европска уния!...."

  Русия не я месят. Месят руските агенти в правителството на Борисов.
  И най вече агент Иван (Каракачанов), рекламното лице на Билла.

  Какво си бута гагата Каракачана? Притеснен е, че ще му падне бизнеса с паспортите ли?

 63. 64 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 2156 Неутрално

  До коментар [#58] от "boevbisser":

  Какво имате предвид под ЕС? Политиците, гражданите, дипломатите? Като цяло Ви уверявам че на 99% от общият брой на изброените ама грам не им пука за отношенията между РСМакедония и България. В случая става въпрос за политическа позиция и това е явно, ако действително искаха да помогнат за спора, можеха просто да предложат специалисти, документи, архиви най - накрая да се установи истината и да се прекрати този спор. Но човекът разполага само с лозунги и никакви факти.

 64. 65 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 2416 Неутрално


  Чрез нелепи исторически претенции Гърция успя да изнуди Скопие да промени името на държавата. Но влакът към Източното разширяване на ЕС (2004-2007) вече беше заминал и македонците останаха на перона.
  __________________________________________________________

  Нашите искания не са нелепи като на Гърция, нашите са обосновани и засягат българската национална сигурност! Никой не иска съседа му да е крадец или вие Херр Шрамайер нямате нищо против?

  Явно макетата са си свикнали да си чакат влака, дето няма скоро да тръгне!

 65. 66
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 66. 67 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 2416 Неутрално

  Как Русия ще се окаже победител?! Ще построи военни бази в Македония ли?!
  —цитат от коментар 2 на deaf


  Плашат ни с Карабас Барабас, ама ние вече не сме деца!

  Македония няма нищо полезно, а да си струва да бъде член на ЕС, няма полезни изкопаеми, макетата нямат нов хау, не са компютърни експерти като индийците ... и стратегическа позиция в географията нямат!

 67. 68 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 2156 Неутрално

  До коментар [#65] от "Dariya Koleva":

  Исканията на Гърция въобще не бяха нелепи и необосновани, и абсолютно засягаха тяхната си национална сигурност. За съжаление дори бяха по - добре обосновани от нашите български в момента, но разбираемо е защо се получи така.

 68. 69 Профил на Bornagain
  Bornagain
  Рейтинг: 504 Неутрално

  До коментар [#32] от "Мишо Петров":Откъде видя антибългарска редакционна политика? Ако си мислиш, че авторът не изразява мнението на една сериозна част от европейците - грешиш.
  —цитат от коментар 40 на boevbisser

  Защо, каква е Северна Македония че да изразява авторо мнение на еврпейци? Поредната бедна страна с разделена народ, без икономика, с ниско ниво на социално развитие, без работеща правна система, с побои с т.нар. парламент, скарана с всички съседи , освен със сърбите, чакаща само Европакста уния за да изсипе милион албанци и т.нар. македоцни в и без това задъхващия се Запад. хайде мисли малко.

  Свободата, Санчо...
 69. 70
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 70. 71 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 883 Неутрално

  ...Откъде видя антибългарска редакционна политика? Ако си мислиш, че авторът не изразява мнението на една сериозна част от европейците - грешиш. Дали ние сме съгласни с него и дали неговата теза е еднаква с интересите на нашата държава са съвсем други работи. .....
  —цитат от коментар 40 на boevbisser

  антибългарска, вероятно защото в прав текст говори за попиканите гащи на агент Иван!
  За какъв х.. Борисов го оторизира да ходи да плещи глупости в Македония? Нали бе министър на отбраната? Или Борисов вече е зависим не само от Путин, а и от всеки путинов пудел!

 71. 72 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 897 Неутрално

  Клаус малко неща е научил за времето на престоя си в България.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 72. 73 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3223 Весело

  До коментар [#64] от "zxp53317185":

  Напълно съгласен, не им пука за нашите спорове. Видимо интересът на Германия е председателството им да завърши с покана за преговори към Албания и Северна Македония. Авторът на текста точно този интерес и защитава, това си е мека дипломация, не съм сигурен за термина.
  Успешен ден на всички.

 73. 74
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 74. 75 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 897 Неутрално

  Нека Клаус обясни на Меркел за отделни баварски и саксонски нации и езици.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 75. 76
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 76. 77 Профил на georgi_pulevski
  georgi_pulevski
  Рейтинг: 571 Любопитно

  До коментар [#75] от "Пипера е много лют":

  Има и такива нации. Всичко има, трудно се намира, как ви беше лозунга, по време соца.

 77. 78
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 78. 79
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 79. 80
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 80. 81
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 81. 82
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 82. 83
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 83. 84 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 883 Неутрално

  Нека Клаус обясни на Меркел за отделни баварски и саксонски нации и езици.
  —цитат от коментар 75 на Пипера е много лют


  През 1871г. Ото фон Бисмарк като министър-председател на Прусия с кръв и желязо налага обединението на германските княжества не ход името ПРУСИЯ, а като ГЕРМАНИЯ.
  През 1945г. германците приемат амриканската идея нова Германия да е децентрализирана федерална държава, в която разни баварци, саксонци, прусаци да си имат отделни провинции със свои парламенти и провинции, и с относителна самостоятелност.
  Така че Клаус няма какво да обяснява на Меркел. На нас няма кой да ни го обясни. след толкова много войни.

 84. 85
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 85. 86 Профил на rexdog2004
  rexdog2004
  Рейтинг: 955 Неутрално

  Нито българската позиция е правилна, нито тази на автора на статията. Истината е някъде по средата, да се започне преговори с ЕС за присъединяване на Македония и да се коментират премахване на езика на омразата между двете страни

 86. 87
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 87. 88 Профил на fkm26555709
  fkm26555709
  Рейтинг: 1859 Разстроено

  А ако има решение за С М , победител ще се окаже антибългаризмът. Зад който стои Русия...

 88. 89 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 897 Неутрално

  До коментар [#73] от "boevbisser":

  Единственото им желание е да се увенчае тяхното председателство с някакъв що годе успех. След като не успяха да се договорят с Лондон и се задава гръмотевичен Брекзит, поне тази брошка.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 89. 90 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 754 Неутрално

  Победител за кое?

  The best way to predict the future is to invent it.
 90. 91 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 4009 Неутрално

  Поредният европейски "учител", който не си е научил урока. Защо не си гледа проблемите, създадени от "инженерите", поканени от танте Меркел? Защо не прочете няколко исторически документи за този регион? И отново на преден план излиза плашилото Русия, защото няма аргументи за тезата си.

 91. 92
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 92. 93 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1094 Весело

  Сутрешна доза от?
  —цитат от коментар 15 на дерибеев


  Culus capitem delit.

  Знанието е сила, информацията - власт
 93. 94
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 94. 95
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 95. 96
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 96. 97 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2544 Неутрално

  От гледна точка на международното право българските претенции по отношение на езика, идентичността....
  ▪️▪️▪️▪️▪️

  Колко уморени са всички наоколо от тези български претенз за език, идентичност и вяра!
  Изглежда вече, че това е не държава с вековна история и култура, а някаква вечно скандална, дребна селска жена от пазара. Спрете вече! Опозорявате себе си на целия свят!

  "Чуждестранен агент"
 97. 98
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 98. 99 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 883 Неутрално

  ...А макетата да са благодарни на толерантността и търпението на България, която няма никакви ползи от съседството с такава измислена антидържава.
  —цитат от коментар 96 на Enter_K

  Ние от какво ли имаме полза?
  А забравих, тепърва ще печелим от Балкано-руско-турсия пАток.
  И от гьола.
  И от ремонтите.
  Междувременно Борисов ще ходи да чупи кръст пред Меркел за пари.

 99. 100
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK