Защо ще се финансира с над 1 млн. лв. от бюджета нелегално сдружение

Българският дарителски форум настоява за разяснения от парламента относно предложеното държавно субсидиране на "дари.бг", Македонския и Добруджанския научен институт.

© Красимир Юскеселиев

Българският дарителски форум настоява за разяснения от парламента относно предложеното държавно субсидиране на "дари.бг", Македонския и Добруджанския научен институт."Дневник" публикува становището на Българския дарителски форум до председателя на Народното събрание Цвета Караянчева и до парламентарната Комисия по бюджет и финанси, в което се настоява за разяснения относно предложеното от депутати от ДПС държавно субсидиране на сдружение "дари.бг" с 1 116 000 лв., без да са посочени мотиви, както и на други неправителствени организации с неясна обществена полза. Заглавието е на "Дневник".


Уважаеми госпожи и господа народни представители,


Обръщам се към Вас от името на сдружение "Български дарителски форум" (БДФ), което обединява големите дарители в нашата страна - компании и фондации, от 2004 г. насам. През годините БДФ се утвърди като един от основните посланици на стандартите за добро управление на дарителски политки и програми, в т.ч. и прилаганете на принципите за прозрачност, отчетност и устойчивост на ефекта от дарителските инвестиции.
БДФ инициира и работи системно за развитието на механизми, насърчаващи дарителството в подкрепа на различни социални групи и каузи или хора, които се нуждаят от средства за спешно лечение в България и чужбина, както и пострадали при бедствия и аварии с национален и регионален мащаб. Поддържаме дарителската платформа DMS, партньори сме в реализацията на кампании, чрез които се набират средства за значими обществени каузи от индивидуални и институционални дарители.


Обръщаме се към Вас и по-специално към вносителите на предложенията между първо и второ четене по Закона за държавния бюджет за 2021 г.


С цел прозрачност молим за отговор на следните наши въпроси и коментари:


I. По внесено предложение на народни представители между първо и второ гласуване към Законопроект за държавния бюджет на Република България за 2021 г. № 054-04-269 от 13.11.2020 г. от Мустафа Карадайъ и група народни представители


С внесеното предложение в чл. 14, ал. 1, което касае бюджета на Министерството на труда и социалната политика за 2021 г. се прави предложение в раздел II да се създаде нов ред 1.2.2.22, в който да се предвиди бюджет в размер на 1 116 000 лв за сдружение "дари.бг".


В проекта не е обосновано никъде кое налага държавата да финансира сдружение "дари.бг", което не е познато в дарителските среди и за което няма никаква допълнителна информация в онлайн пространството. Посоченото сдружение няма интернет сайт, няма публична информация за минали или текущи инициативи, в регистъра на Юридическите лица с нестопанска цел (ЮЛНЦ) не е налично, като няма информация дали е в процес на регистрация и какви са неговият характер и цел. Единствено от наименованието на организацията можем да съдим, че дейността й има общо с дарителство, но не сме запознати с нито една кампания, реализирана от посоченото сдружение.


Българският дарителски форум изразява тревогата си, че се предлага публично финансиране към сдружения без ясна информация за лицата в управителните органи, история, мисия, дейност и правила за разходване на средства. Липсата на мотиви в още по-голяма степен налага необходимостта от изясняване на този въпрос, който е от значение както във връзка с разходването на държавния бюджет, така и с ролята и дейностите, които държавата е склонна да финансира в сферата на гражданския сектор и евентуално дарителството.


Ето защо се обръщаме към уважаемите г-н Карадайъ и групата народни представители, направили предложението, със следните въпроси:


1. Какви са целите, историята и начинът на управление на сдружение "дари.бг"?


2. Кои лица са в управителния съвет на това сдружение в каква правноорганизационна форма е регистрирано то?


3. Какво налага финансирането му със сумата от 1 116 000 лв. от държавния бюджет?


4. Защо е отделено в самостоятелна точка за нарочно финансиране с конкретна сума и какво е общото му с останалите сдружения, които ще получат финансиране от държавния бюджет?


5. Има ли сдружение "дари.бг" общо с дарителството? Организирало ли е / участвало ли е в организиране на дарителски кампании? Ако, да - в какви?


6. Ако сдружение "дари.бг" се занимава с дарителски кампании, каква е необходимостта от финансирането му със сумата от 1 116 000 лв. от държавния бюджет? Как е формирана посочената сума?


7. В посочения раздел по настоящем е предвидено финансиране на още 21 сдружения, като най-много пари ще получи сдружение "Съюз на инвалидите в България" - 617 000 лв. Кое налага сдружение "дари.бг" да получи почти двойно повече от Съюза на инвалидите в България?


8. В предложения законопроект се посочва промяна в чл. 14, ал. 1, раздел II, ред 1.2.2.2, с което се предвижда увеличаване на сумата в "Субсидии и други текущи трансфери за юридически лица с нестопанска цел" от 4 704 000 лв. на 5 802 000 лв. Какво налага посоченото увеличение и за кои ЮЛНЦ са предназначени посочените близо 1 100 000 лв.? По какъв начин ще бъдат разпределени и няма ли да остане излишък, чието точно разпределение не е предвидено в Закона за държавния бюджет?


II. По внесено предложение на народни представители между първо и второ гласуване към Законопроект за държавния бюджет на Република България за 2021 г. № 054-04-262 от 13.11.2020 г. от Йордан Йорданов и група народни представители


Във внесения законопроект е предвидена промяна в чл. 16, ал. 1, с която се създава ред 1.2.2.2, по който се предвижда промяна в бюджета на Министерство на образованието и науката за 2021 г., с което се предвижда сумата от 35 000 лв. за Добруджански научен институт.


В мотивите е посочено, че Добруджанският научен институт е регистриран през 2017 г. и поради липса на средства за неговата дейност такива средства следва да бъдат отделени от държавния бюджет.


Същевременно няма публична информация за посочения институт и неговите текущи дейности, формата на неговото управление и начина на разходване на средствата му. Не е откриваема регистрацията му в регистъра на ЮЛНЦ.


В мотивите е посочено, че институтът е организирал четири конференции, от които е издал материали. Посочените материали обаче не са достъпни за широката общественост, не са депозирани в Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий", каквото е изискването по закон, респективно - не са в базата данни на библиотеката. Посоченият институт няма сайт, който да предостави повече информация. Той не е акредитиран от Националната агенция за оценяване и акредитация.


III. По съществуващото предложение в чл. 16, ал. 1, раздел II. "РАЗХОДИ", ред 1.2.2.1 е предвидено, че т.нар. Македонски научен институт ще получи директно финансиране от държавата чрез МОН на стойност 100 000 лв.


Посоченият Македонски научен институт е регистриран според Регистър на ЮЛНЦ в обществена полза, ЕИК: 000713516, като част от целите му са да осветлява общественото мнение в страната и в чужбина относно насилствената денационализация на българското население в Македония; да разобличава фалшификациите на историческото минало и да разкрива характера на националноосвободителното движение на българите в Македония.


Прави впечатление, че Македонският научен институт не е акредитиран научен институт от държавата в лицето на Националната агенция за оценяване и акредитация, като същевременно е в тесни връзки и осъществява съвместни дейности с посочения по-горе Добруджански научен институт (единствената информация за втория е от интернет сайта на първия). Македонският научен институт има сайт и достъпен устав, но в устава не е посочен начинът на разходване на средства.


Уважаеми госпожи и господа народни представители,


Молим да обсъдите в Комисията по бюджет и финанси и в пленарна зала поставените въпроси, свързани с нарочното финансиране на ЮЛНЦ от държавния бюджет. По какви правила и критерии случва то, гарантирайки равнопоставеност на всички ЮЛНЦ в страната? Кои следва да бъдат минималните стандарти, на които една организация да отговоря (публично видими регистрация, управителни органи, отчети за дейността, годишни финансови отчети и др.), за да получава директно публично финансиране и какви са изискванията за отчитането му. Имат ли право организации без регистрация, доказана дейност и публична отчетност да получават публичен ресурс от държавата?


Надяваме се, че поставените от нас въпроси и изразените тревоги ще бъдат взети предвид при разглеждане на посочените предложения с цел максимална прозрачност, справедливо разпределение на публичния ресурс и гарантиране на обществения интерес.


С уважение,


Красимира Величкова, директор на Българския дарителски форум


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (62)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4311 Неутрално

  СКандално наистина! Аз вярвам на 100% само на дарителската платформа DMS.

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 2. 2 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 2256 Разстроено

  Как се раздават пари на приближени

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 3. 3 Профил на Dimiter Monev
  Dimiter Monev
  Рейтинг: 112 Гневно

  Пак пари за "наши" хора.

 4. 4 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2915 Неутрално

  Ееее, ми и трябва да има и за тях.

  Не може само за шорошките НПО-та.

  Аз викам да ги спрем на всичките парите - така е най-честно. Хем няма да има измами никакви.

 5. 5 Профил на Dankol
  Dankol
  Рейтинг: 1162 Неутрално

  Хелпкарма отвръща на удара ! НПО-тата на Иво срещу НПО-тата на Ахмед !

 6. 6 Профил на herbaltea
  herbaltea
  Рейтинг: 974 Гневно

  Бахти, тия го подкараха съвсем през просото. Оставка бе крадци!
  Вече няма и обществени поръчки, направо си берат...

 7. 7 Профил на ПИК е велик
  ПИК е велик
  Рейтинг: 341 Гневно

  "Защо ще се финансира с над 1 млн. лв. от бюджета нелегално сдружение"

  Защото могат. Могат да раздават парите ни както си искат, да правят каквото си искат и знаят, че докато са послушни, паничката ще е пълна.

  Спечелихме битка, но не и войната!
 8. 8 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3930 Неутрално

  Елементарно, Уотсън! Ми, трябва да се осигурят едни пари на едни хора. И се дарява.

 9. 9 Профил на abdulhazred
  abdulhazred
  Рейтинг: 789 Неутрално

  Бахти, тия го подкараха съвсем през просото. Оставка бе крадци! Вече няма и обществени поръчки, направо си берат...
  —цитат от коментар 6 на herbaltea


  Абсолютна наглост, най-вероятно са си мислели че за 1 млн няма кой да обърне внимание

 10. 10 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3063 Любопитно

  Добруджански научен институт ,и Македонски научен институт !? Някой чувал ли е за тях или са хранилка за ДпС, МВРО ? Проруски ДС креатури ?

 11. 11 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5229 Гневно

  "Защо ще се финансира с над 1 млн. лв. от бюджета нелегално сдружение"


  След като може да се финансира с пачки евро едно чекмедже, защо да не може да се финансира и едно нелегално сдръжение?

 12. 12 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2915 Неутрално

  В проекта за ЗАКОН за държавния бюджет на Република България за 2021 г., чието обсъждане тече в момента, са заложени разходи по перо „Субсидии и други текущи трансфери за юридически лица с нестопанска цел (ЮЛНЦ)“ в бюджетите на 11 министерства (в т.ч. Министерски съвет). Увеличението на сумите предназначени за ЮЛНЦ спрямо миналата година е 18 261 000 лв. (за 2020 г общата сума е била 98 052 300 лв. спрямо предвидените 116 313 300 лв. за 2021 г.).


  За 2020 са дадени близо 100 милиона на разни фондации от бюджета
  За 2021 са предвидени 116 милиона

  Вие сега се цупите за 1 милион. Айде давайте малко по-сериозно. :)

  Това е 1% от цялата сумата отделяна за НПО-та.

 13. 13 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 1221 Неутрално

  Добруджански научен институт ,и Македонски научен институт !? Някой чувал ли е за тях или са хранилка за ДпС, МВРО ? Проруски ДС креатури ?
  —цитат от коментар 10 на hodounski


  Е, щом няма дарения за Тракийския/Родопския/Средногорския/Старопланинския/Рилския/Пиринския/Витошкия и Лехчевския "научни" институти-значе не се раздават гьотора пари, а само..."на нашЕ дрОгарЕ" 😀


  Ей, такава наглост още не си предсавят, ама НА-има я!

  Сопите, хора, СОПИТЕ!!!
  До коментар [#10] от "hodounski":

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 14. 14 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 1221 Неутрално

  предсавят=представях

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 15. 15 Профил на stanchopansa
  stanchopansa
  Рейтинг: 369 Неутрално

  Видяха ДПС как действа ХелпКарма, и идеята им хареса. А послушните гербаджии веднага ще я одобрят, стига да не се вдига шум.

 16. 16 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1536 Неутрално

  Директно да "даряваме" на посочени от ДПС и ко

 17. 17 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5229 Неутрално

  Директно да "даряваме" на посочени от ДПС и ко
  —цитат от коментар 16 на tsvetko_51


  Не! Това няма как да е вярно! Борисов каза, че ГЕРБ е във война с ДПС! Аз вЕрвам на Баце!

 18. 18 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2915 Неутрално

  Е, щом няма дарения за Тракийския/Родопския/Средногорския/Старопланинския/Рилския/Пиринския/Витошкия и Лехчевския "научни" институти-значе не се раздават гьотора пари, а само..."на нашЕ дрОгарЕ"
  —цитат от коментар 13 на МОЙШЕ ТОЛКОЗ


  И за тях има бе. 116 милиона са предвидени за 2021 за НПО-та. Ще има и за тях. :)

 19. 19 Профил на GOGO
  GOGO
  Рейтинг: 96 Неутрално

  Сигурно е на ШИШИ тази измислена фондация и иска и той да лапне, като ХЕЛПКАРМА !!!
  аморални боклуци!!!

 20. 20 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2198 Неутрално

  Че властта раздава пари на "храненици" го знаем. Срам и позор е! Но тази кака дето реве, що не каже как е техния член Хелпкарма? Наглоста и безочието са повсеместни!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 21. 21 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2915 Неутрално

  Като гледам коментарите само аз и един колега разбират материята. :)

  Едно време нямаше НПО-та.

  После дойде Шорош и измисли НПО-тата, те се финансираха от него. Обаче това много пари (скъпо му излиза на човека) и почнаха да натискат за пари от правителството.

  Съответно в бюджета има пари за НПО-та. За 2020 са били 98 милиона, за 2021 са предвидени 116 милиона.

  Част от тези пари отиват за смислени каузи. Друга част отиват за откровено "джендър" каузи - включая бежанци, малциства и квото се сетите. А има и част дето се усвоява по схемата ХелпКарма - лява ръка, десен джоб. :)

  Съответно тези пари идват от бюджета и управляващите решават за кой да отиват. Малко е кофти - но така работят нещата. Съответно има отпуснати и за наши хора.

  И рева е за това - че "нашите" НПО-та искат само те да ги прибират - не може да има пари и за разни измислени, нелегални НПО-та.

  Ако искате да прибирате и вие пари по тази схема, правите една фондация с идеална цел, измисляте си някакъв проблем, примерно, "грижа за популацията от не знам си какво в еди си кой район" и кандидатствате за пари. И може да ви дадат, ако сте от правилните НПО-та. :)

 22. 22 Профил на Калник
  Калник
  Рейтинг: 749 Неутрално

  Объркали са нещо. Всъщност става въпрос за "дери.бг"

 23. 23 Профил на ikar_01
  ikar_01
  Рейтинг: 712 Неутрално

  До коментар [#12] от "realguru":

  А какво означава "дари.бг"? Най-вероятно "дари, бе, глупако!".

 24. 24 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 1221 Неутрално

  Че властта раздава пари на "храненици" го знаем. Срам и позор е! Но тази кака дето реве, що не каже как е техния член Хелпкарма? Наглоста и безочието са повсеместни!
  —цитат от коментар 20 на chichka


  Не е Хелпкарма са ангелчета'херувимчета, ама те поне даряваха събрани пари, с рекорд, не са анонимници с нулева дейност като гореописаните.

  Пак да уточня: Хелпкарма НЕ СА АНГЕЛЧЕТА ХЕРУВИМЧЕТА! Доколко са крали/"отчислявали" незаконно е въпрос на стриктна проверка от НАП и прокуратурата.

  По памет, от статиите:

  1. Това да се дава заем на служител от събрани за дарения пари май е и престъпно (не познавам законите и тяхните правилници) освен че е аморално.

  2. Това да се плащат СВРЪХ голями заплати може да не е морално, но май не е незаконно. Ако законът не определя излично какъв % от постъпленията може да се харчи за заплати, бонуси, реклами, организационни разходи по разни благотворителни балове/приеми, та дори тийм'билдинг в Малдивите.
  До коментар [#20] от "chichka":

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 25. 25 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5229 Неутрално

  До коментар [#21] от "realguru":

  "После дойде Шорош и измисли НПО-тата"

  Сорос е на 90 години и скоро ще се пресели в един по-добър свят. Време е да започнете да търсите нов виновник за всичките ви неуспехи!

 26. 26 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2915 Неутрално

  До коментар [#24] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

  Много малко НПО-та са ангелчета херувимчета.

  Една част от тях дето прибират от бюджета тези 100 милиона лева имат толкова измислени дейности и каузи, че ще ХелпКарма изглеждат като ангелчета херувимчета спрямо тях. :)

 27. 27 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2915 Неутрално

  До коментар [#25] от "vassilun":

  НПО-тата

  Ето аз предлагам да им спрем парите на всички. И да се финансират само от дарения. Ако хората смятат че някоя кауза си заслужава да даряват.

  В момента 116 милиона от данъците ни ще отидат за разни каузи, дето съм сигурен че и ти не ги знаеш и никой от пишещите тука не ги знае. :)

 28. 28 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2007 Весело

  ББ като разнава трябва да раздава наред.
  И аз искам.

  подпис
 29. 29 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 1221 Весело

  До коментар [#24] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":Много малко НПО-та са ангелчета херувимчета.Една част от тях дето прибират от бюджета тези 100 милиона лева имат толкова измислени дейности и каузи, че ще ХелпКарма изглеждат като ангелчета херувимчета спрямо тях. :)
  —цитат от коментар 26 на realguru


  Вероятно е така. Ама все пак има не малка разлика между двата случая:

  1. От една страна Хелпкарма/друга фондация почнала дейност БЕЗ държавна субсидия (и до колкото помня от релевантните статии-не е и получавала пари от държавата), ОБАЧЕ показваща РЕАЛНА дейност финансирайки медицински разноски непокривани от държавата и...плащаща голями заплати/бонуси.

  2. От друга страна СВЕТОВНО НЕИЗВЕСТНИТЕ "дари.бг" (или както ги нарече някой тук "ДАРИ Бе Глупак" и разни "научни институти, с НУЛЕВА ДЕЙНОСТ, НУЛЕВО ПРИСЪСТВИЕ в медиите/нет'пространството/НИЩО/НАДА/ ЗЕРО/ЗИЛЧ! Ама получават пари от бюджета?!?

  За България не знам, ама по нашенско съм бая чат с тези неща, щото бях "искрено и лично" замесен в 2-3 подобни фондации😀 И ПОЧТИ 'СИЧКИ замесени (от по голями дарители с данъчен кредит за даренията, та до директорите) минахме през НАП "под лупата", ама излязохме "отличници":

  1. НИК'ВИ конфликт на интереси (не си субсидирахме роднини, само гаджетата😀)

  2. НИК'ВО прекаляване с разноските-освен 2-3 делови бизнес'лънча годишно нямаше натоварване с разноски (билетите за България си ги плащахме от джоба)

  3. НИК'ВИ други разноски, освен $ 2-300 за създаване на сайта и плащането за неговото...присъствие...име...забравих вече.

  4. Имахме РЕАЛНА дейност години наред: Стипендии на нуждаещи се студенти (и предимно студентКИ😀) от списък предоставен от ректоратите на ВУЗ в България и Израел.

  А, и НИКОГА не сме искали пари от бюджета😀
  До коментар [#26] от "realguru":

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 30. 30 Профил на sparti
  sparti
  Рейтинг: 293 Неутрално

  Добруджански научен институт ,и Македонски научен институт !? Някой чувал ли е за тях или са хранилка за ДпС, МВРО ? Проруски ДС креатури ?
  —цитат от коментар 10 на hodounski


  Не знам защо в статията се поставя знак на равенство между някакви неизвестни, по всяка вероятност мошеници, и Македонският научен институт. МНИ са основани 1990 г. (без да броим онова МНИ отпреди втората световна) и досега 30 години карат само на дарения. Издават книги, имат тримесечно хартиено издание, имат сайт, онлайн и офлайн събития. Пред офиса им има постоянна изложба. По всяка вероятност са една от най-старите организации, които ще се ползват от нищожна част от тези 116 милиона, но понеже дейността им не е "секси" и често по политически прични е неудобна за наши съседи не са от любимците на медиите.

  slivizasmet.blogspot.com
 31. 31 Профил на mara71
  mara71
  Рейтинг: 1479 Неутрално

  Ами, по какъв друг начин ще се финансира законно комитета на задкулисните управляващи?
  Дедовците от ДС няма как да изглеждат умни и учени без "проф" преди името.

 32. 32 Профил на Лопе де Вега
  Лопе де Вега
  Рейтинг: 11 Неутрално

  [quote#13:"МОЙШЕ ТОЛКОЗ"][/quote]

  Мойшеле, хавери, на мен ми прилича на начало на създаване на верига фантомни институти за по-дискретно раздаване на пари на свои хора. Сега са два, утре още един, докато осъмнем и със Шопски научен институт. Е, има нужда.

  без подпис!
 33. 33 Профил на M M
  M M
  Рейтинг: 8 Неутрално

  "се настоява за разяснения относно предложеното от депутати от ДПС държавно субсидиране на сдружение "дари.бг" с 1 116 000 лв., без да са посочени мотиви"

  Не зная в друга страна да има такова извращение: държавен бюджет да субсидира със сухи пари дарителска дейност. А в конкретния случаи дори не са си дали труд да пишат мотиви. Докъде е стигнала наглостта в ... !

 34. 34 Профил на mara71
  mara71
  Рейтинг: 1479 Неутрално

  Интересно ми е, с колко милиончета държавниците ни се отблагодаряват на великия преподавател проф. д-р ик. н. Митьо Гестапото към неговия държавен Институт за изследване и развитие на лидерството в информационна среда.
  Една от целите на този институт е :
  Участие и сътрудничество на УниБИТ в управлението на държавни, обществени и корпоративни структури чрез свои кадри, научна продукция и учебни програми.

 35. 35 Профил на Stoil Stoilov
  Stoil Stoilov
  Рейтинг: 48 Неутрално

  Да де, ама ако има прозрачност и независим граждански контрол/ мониторинг, може да лъснат някой държавни чиновници, които одобряват проекти на гражданския сектор и после част от кинтите се връщат в чиновническите джобове като консултантски хонорари или под друга форма. Бон вояж до... Мексико, например.

 36. 36 Профил на ck
  ck
  Рейтинг: 833 Неутрално

  Сигурно това сдружение е свързано с Хидроинженери.

 37. 37 Профил на vzoran
  vzoran
  Рейтинг: 508 Неутрално
 38. 38 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7868 Неутрално

  Как само раздават нашите пари, а ние събираме капачки за ковьози.

 39. 39
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 40. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 41. 41 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 1727 Неутрално

  ДПС предлага нередност (или пък с това доказва топлата си връзка с ХелпКарма), докато зам. социалният министър се е наградила с 250 хиляди лв. субсидия:
  https://19min.bg/news/8/142585.html
  ОСТАВКА!

 42. 42 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 1727 Неутрално

  А Йордан Цонев е шеф на парламентарна комисия която уж ще наблюдава и отчита как се раздават и коронасубсидиите. До сега близо 1 милиард:
  https://bird.bg/corona/?q=all

 43. 43
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 44. 44
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 45. 45
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 46. 46 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 1885 Неутрално

  ДПС кога са финансирали нещо легално?!

 47. 47
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 48. 48
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 49. 49
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 50. 50
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 51. 51
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 52. 52
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 53. 53
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 54. 54
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 55. 55
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 56. 56
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 57. 57
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 58. 58
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 59. 59
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 60. 60
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 61. 61 Профил на evpetra
  evpetra
  Рейтинг: 1224 Неутрално

  Дари Доган,бе, говедо!

 62. 62 Профил на snejavasileva
  snejavasileva
  Рейтинг: 425 Неутрално

  До коментар [#6] от "herbaltea":

  Ей,научи се да четеш. Това е предложение което нито е разглеждано и гласувано,нито ще бъде одобрено. Пак партията на ДПС иска да се облажатяко,Ами идват празници. Такава наглост и мошеничества минават всички граници. Щом са дарителска организация нали получават от "дарители. От къде накъде ще взимат от нашите пари за да богатеят още. Тия от ДПС се ненаядоха.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK