Политическият контрол върху прокуратурата може да разболее организма още повече

Особеното място на фигурата на главния прокурор в днешната система на държавните органи в България следва далеч не само от нормативно разписаните му правомощия спрямо другите прокурори.

© Анелия Николова

Особеното място на фигурата на главния прокурор в днешната система на държавните органи в България следва далеч не само от нормативно разписаните му правомощия спрямо другите прокурори."Дневник" публикува в няколко части анализа на Андрей Янкулов, старши правен експерт в Антикорупционния фонд, заради важните въпроси, които повдига, решенията, които сочи, и фундаменталното значение на темата за постигане на върховенство на правото - проблем, отбелязан и от Европейския парламент. В първата част, която публикувахме, беше направен исторически обзор на прокуратурата и описание как функционират европейските прокуратури сега. Във втората беше направено сравнение с българския модел. Днес четете анализ на идеите за бъдеща реформа. Утре, в последната част, авторът посочва адекватното решение. Андрей Янкулов доскоро беше прокурор, но напусна системата в знак на несъгласие със случващото се в нея.


VI. Съдебната реформа досега


До момента адресиран беше четвъртият от изброените в предишния раздел проблеми - влиянието на прокуратурата върху съда по кадрови, дисциплинарни и прочее въпроси, касаещи съдиите. Както е добре известно, това се случи с конституционните промени от 2015 г., с които Висшият съдебен съвет (ВСС) беше разделен на две колегии - съдийска и прокурорска, от които всяка да се занимава без намеса от другата с темите, касаещи отделните магистратски съсловия, именно с цел осуетяване на въпросното влияние. Остават обаче лостовете на въздействие от прокурорската квота в пленума на ВСС (например при избор на председателите на върховните съдилища) и прекомерната тежест на политическата квота.
С някои промени в ЗСВ и НПК се потърси и нещо като ограничаване на формалната власт на главния прокурор в прокуратурата чрез разпоредбата, че подчинени ще са му само административните ръководители, както и даване на повече формални гаранции на наблюдаващия прокурор за ненамеса във вътрешното му убеждение при вземане на решения по делата. Както вече беше посочено обаче, особеното място на фигурата на главния прокурор в днешната система на държавните органи в България следва далеч не само от нормативно разписаните му правомощия спрямо другите прокурори.


VII. Двете изразени до момента ключови идеи за бъдеща съдебна реформа:


1) премахване на фигурата на главния прокурор


2) засилване на политическия контрол върху прокуратурата


Генералното премахване на фигурата на главния прокурор е логично предложение, доколкото директно адресира първия от изброените в раздел V проблеми - неговата неоспорима власт вътре в самата институция. Вероятно подобна радикална стъпка би могла да има позитивен ефект върху системата на наказателното правосъдие, тъй като безспорно ще доведе до разпиляване между различни субекти на към момента единната власт в рамките на държавното обвинение.


С основание може да се очаква, че това би се отразило положително, ако не на способността на прокуратурата да обвинява (която е възможно дори да пострада от редуциране на субординацията), то със сигурност поне на опасността от неправомерно упражняване на репресивните ѝ правомощия, тъй като отделните ръководители би следвало под някаква форма да се контролират и възпират взаимно.


Идеите за засилване на политическия контрол върху прокуратурата варират от изваждането ѝ от съдебната власт и прехвърляне към изпълнителната или обособяването ѝ като самостоятелна структура нито към съдебната, нито към изпълнителната, до запазване на мястото ѝ като част от съдебната власт, но при създаване на механизми за контрол от парламента.


Общото между тези идеи е възприемането от една страна на концепцията, че прокуратурата и съдът в името на правосъдието трябва да са по-раздалечени (дори и запазени като отделни части от съдебната власт, това единство ще остане по-скоро проформа, доколкото парламентът ще контролира прокуратурата, както контролира изпълнителната власт, а съдът ще се самоуправлява), защото прокуратурата е страна по наказателните дела, така както е и защитата, а съдът е арбитър на спора между тях. От друга страна се застъпва тезата, че прокуратурата осъществява наказателната политика на държавата съвместно с изпълнителната власт, поради което стои много по-близо до нея, отколкото до съда.


Концепцията за "съда - арбитър" и "прокурора - страна" страда от базисния недостатък, че не отчита нито положението на съда в системата на наказателното правосъдие от континентален тип, имащо своя генезис в инквизиционния, а не състезателния модел процес, нито естеството на "спора" между прокурор и защита, доколкото, отново за разлика от класическия англосаксонски състезателен процес, в континенталните системи силно развита е досъдебната (преди същинския съдебен процес) фаза, където страни няма (формират се едва на съдебната), а прокурорът се явява решаващ орган дали самостоятелно, дали съвместно със съда.


Без никакво съмнение функциите на прокурора на досъдебната фаза могат да бъдат определени като "квази-съдебни", защото трябва да взема решенията си, ключови за тази фаза на процеса, по вътрешно убеждение, съблюдавайки висок професионален стандарт, независимост и безпристрастност, както в интерес на обвинителната теза, така обаче и в полза на обвиняемия. За разлика от другата страна в процеса по-късно на съдебната му фаза, която винаги трябва да действа само в интерес на обвиняемия и никога в негова вреда, т.е. трябва да бъде пристрастна, за да се реализира адекватно правото на защита.


Разгледана на чисто принципна основа, "близостта" между съда и прокуратурата би била сериозен проблем, когато прокуратурата упражнява механизми за контрол върху съда, но със сигурност пък би представлявала положително явление за правосъдието, когато влиянието всъщност е в обратната посока - ако съдът контролира прокуратурата.


Що се отнася до "близостта" между прокуратурата и изпълнителната власт, по-горе вече беше посочено, че е доста спорно становището за провеждане на "политика" при осъществяване на наказателното преследване предвид запазения принцип на задължителност, който действа у нас и никога не е имало някакъв спор, че това не трябва да се променя.


В заключение трябва да се каже, че винаги когато се разсъждава за нормативни промени, трябва да се стремим да отчитаме съществуващото фактическо положение от гледна точка на публичната среда, която те ще регулират, съобразно цивилизационното развитие, институционалните традиции (и слабости) и политическата култура на съответното общество, за да можем да прогнозираме бъдещия резултат от тях.


В преминалите вековен път в изграждане на парламентаризма общества би било много по-реалистично да се очаква, че политически контрол чрез парламента върху наказателното преследване е по-малко вероятно да се изроди в безпринципно използване на инструментите на наказателната репресия срещу политическите противници и съответно за опазване на политическите приятели.


За съжаление обаче при реалността в България е трудно да повярваме, че парламентът би могъл адекватно да контролира провеждането на наказателното преследване, особено ако очакваме адекватният контрол да бъде само институционален, а не и процедурен - в рамките на самия наказателен процес. Още повече че имаме доста реални примери за различни регулатори, които формално са под парламентарен контрол, изградени са по изцяло демократична от външна страна процедура, но въпреки това не са нито независими при упражняване на дейността си, нито ефективни, а колкото по-репресивни правомощия имат, толкова по-видно е използването им за разправа.


Т.е. би следвало сериозно да се опасяваме от това, че предвижданото лекарство за безконтролността на това как прокуратурата обвинява - политическият контрол, е съвсем възможно да разболее организма още повече.


Не е особено реалистично да се очаква, че отведнъж парламентът ще преодолее грешките на растежа на младата демокрация, особено след като в последните десетина години без съмнение дори е налице тенденция към обезличаването му и превръщането му във фасада на реално упражняваната другаде власт."


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (39)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1884 Неутрално

  Ами че това е абсолютно сигурно! Дйде нов прокурор назначен от нова партия и почват репресии! После пък обратно! За нас не трябва прокуратурата да е в изпълнителната власт! Много сме отмъстителни!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 2. 2 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1302 Любопитно

  И в какво точно се изразява „Политическият контрол върху прокуратурата“, любезни ни авторе, ама ако може да може малко по-конкретно, а?

 3. 3 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4303 Неутрално

  И в какво точно се изразява „Политическият контрол върху прокуратурата“, любезни ни авторе, ама ако може да може малко по-конкретно, а?
  —цитат от коментар 2 на Santos


  Ще ти кажа аз. Политическият контрол над прокуйратурата означава, че прокуратурата обвинява избирателно. Обвинява тези, които не са удобни на властта! И примери ще дам за избирателите действия на прокуратурата:
  1. Божков бе обвинен в ХХХ на брой престъпления в началото на тази година. През предишните години Божков не бе извършил нито едно престъпление, нали? Според едно от обвиненията Божков е плащал (май съвсем законно) по-малко такси, отколкото е трябвало и то в продължение на ПЕТ години. Защо прокуратурата не обвини Божков през тези пет години?
  2. Защо държавата не си търси неустойка от Домусчиев за приватизацията на БМФ?
  3. Цв. Василев е обвинен за КТБ, а Пеевски не е!
  4. Пеевски фалира Булгартабак, но обвинение за това няма!

  И други примери мога да дам! Но едва ли ще ме разбереш!

 4. 4 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 370 Любопитно

  Че кога сме нямали ПОЛИТИЧЕСКИ ПРИСТРАСТЕН ГЛАВЕН ПРОКУРОР?

 5. 5 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1884 Неутрално

  До коментар [#3] от "vassilun":

  Прокуратурата драги, не е подвластна на партиите! Може да си пошете каквито искате приказки от Братя Грим, ама Главния прокурор е напълно низависим! Ако иска ще свърши нещо, ако иска ще обвини Премиера и никой не може да му се бърка! А, че обвинил Божков не зависи от това, че не обвинил Домусчиев! Няма абсолютно никаква връзка! Големи разбирачи на правото се извъдихте, ама все на комунизъм ви избива-демек да се съди някой само защото не е с вас!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 6. 6 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1565 Весело

  """да разболее организма още повече""" накъде повече бе младеж ? То стигна дъното тая прокуратура.....

 7. 7 Профил на oliverstone
  oliverstone
  Рейтинг: 456 Неутрално

  """да разболее организма още повече""" накъде повече бе младеж ? То стигна дъното тая прокуратура.....
  —цитат от коментар 6 на MPetr


  С какво конкретно е стигнала дъното при 98% потвърдени осъдителни присъди?
  Въобще опита ли се да схванеш, че при законово закрепено положение на зависимост на Прокуратурата от изпълнителната власт, това означава безконтролен министър председател, министри, депутати от управляващата партия. Министъра на правосъдието - той и главен прокурор и стой та гледай.
  Решението е приложение на Конституцията - Прокуратурата да е съответна на Съда, т.е. няма Главен прокурор, а председатели на Върховната касационна прокуратура и на Върховната административна прокуратура и проблема за едноличната и безконтролна власт на един човек е решен завинаги.

 8. 8 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 805 Весело

  До коментар [#2] от "Santos":

  /И в какво точно се изразява „Политическият контрол върху прокуратурата“, любезни ни авторе, ама ако може да може малко по-конкретно, а?/

  Сигурно в това че коварния план ДОБРИТЕ олигарси да кадруват И там превземайки изцяло съдебната система покрай лицемерните умнокрасиви бръщолевения за 'реформи' и 'министерстването' на Сандокан уйде у хендека, Баце се оказа голем играч и му е било ясно кво мътят умнокрасивите коминтерновци още тогава, те затова и диво го ненавиждат, аха аха и се виждаха как допипват яко власчицата при това от сенчестата позиция на управляваща опозиция, некой от собствениците на умнокрасивците серизно се е вживял че може да е модерен Ришельо обаче нанай :)

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 9. 9 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1565 Неутрално

  До коментар [#7] от "oliverstone":

  .. Мястото на прокуратурата не е просто към МВР, а към полицията. Прокурорите да бъдат преназначени като "обвиняващи полицаи", по подобие на фигурата на "разследващ полицай", а към полицията да се създаде ГД "прокуратура"-на подчинение на шефа на полицията. Да може да им бъдат възлагани и други функции-при необходимост, по преценка на шефа на РПУ-то. Да бъде записано,че ръководител на прокурорите е началникът на РПУ-то. - да не би и сега от полицията да не командват парада. Тоест да се даде нормативна сила на фактическото.
  Приравняването на прокурора на съдията е абсурд. Или прокуратурата, или съда трябва да излязат от съдебната власт..............

 10. 10 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1302 Весело

  До коментар [#8] от "Morbias":

  Именно! Той аФтора нищо няма да каже, щото е плитък като баняджийски тас, та отдалеч се вижда дъното през блудкавата попара, която ни е надробил! И това, че те са потресаващо умни и затрогващо убави не променя ни най-малко факта, че на всички избори „тъпата мутра-пожарникар“ ги бие като мачета у дирек, а напролет ще седят и до шадравана! Ама хак им е!

 11. 11 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1506 Неутрално

  Засилване на политическия контрол???
  Абе вие да не се връщате в коминтерновските времена?
  Възродихте Тито, сега и комунизъм ли ще връщате?
  Без нас моля, намерете си друга държава.

 12. 12 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 6747 Неутрално

  А още по-лошо е, когато не знаеш на кого е подчинена прокуратурата дефакто и кой е избрал гл.прокурор.

 13. 13 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1302 Любопитно

  До коментар [#12] от "Роси":

  Роси, да си чувала за Висш Съдебен Съвет, прекрасна наша съфорумке? М? Според теб кой трябва да избира главния прокурор? Съюза на пчеларите ли?

 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 24. 24 Профил на chedeuvre
  chedeuvre
  Рейтинг: 897 Неутрално

  До коментар [#13] от "Santos":

  .....висш съдебен съвет ли....!?!????....че кой го избира този съвет....????
  министерство на правосъдието има ли.....то за какво е....а....?
  Просто така..щото има такива министерства по Европата....за това ли.....а....или така...за лустро......???
  Де гиди.....!!!!!
  Кой .....и от какво ви е правил такива като теб.....????

 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 30. 30 Профил на zkm24533265
  zkm24533265
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Корупцията в БГ съдебната система почва от съда и това е признато от САЩ - съдия е единствения Българин на който е забранено да влиза в Америка заради корупция в особенно големи размери. Така, че реформата почва първо от там и с отстраняване на Лозан Панов, човек който независимо че е осъждан и има доказани несъответствия между доходи и имотно състояние е едиствения висш чиновник който отказва да подава имотна декларация. Вън на корумпираните магистрати и рестар на Българския съд

 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 32. 32
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 36. 36 Профил на zkm24533265
  zkm24533265
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Абе модератора, толкова ли не можеш (или не знаеш как) как да забраниш по подразбиране, тъпите постове с членове (не на ДБ) - адски дразнят и де добавят с нищо ...

 37. 37 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1293 Неутрално

  Да се наложи политически контрол върху прокуратурата мисля, че наистина само ще влоши нещата. Такъв не контрол, а влияние има и сега и се вижда резултата.
  Според мен, както навсякъде сред хората, така и в прокуратурата, болшинството от работещите са нормални хора и дори да правят някакви грешки, в общия случай те имат желание да си свършат добре работата.
  За това си мисля, че трябва всеки прокурор в своя район да бъде самостоятелен, да се премахне тази йерархична стълба и длъжности, които дават възможност един човек, все едно дали се казва Цацаров или Гешев, да определя развитието на своите подчинени и при желание, каквото видимо не липсва, да влияе на тяхната работа.
  Служебното развитие на прокурорите да зависи само и единствено от резултатите от тяхната работа - добри релултати, приключени дела с осъдителни присъди и липса или малък брой обратни действия, като глоби заради неправилни задържаия и измислени обвинения да водят до разстеж на заплатата. Подобни измервяеми показатели, предложени от самите тях, хората които са най-близко до проблемите да са водещи, а не хора които предотвратяват терористични актове, спирайки поливането на градинките или такива, заради които ние данъкоплатците плащаме за техните "грешки" да се издигат, а безименните да чакат до второ пришествие.
  Е, на каскета ще му стане малко криво, че няма да има тежки кабинети, коли, охрани, подмазващи се физиономии и безкраен медиен интерес, но все пак и някой друг трябва да страда, а не само данъкоплатеца, дето осигурява всичко, а накрая плаща за техните идиотщини.

 38. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 39. 39
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK