Европа трябва да се изправи срещу Унгария и Полша

Европа трябва да се изправи срещу Унгария и Полша

© Associated PressУнгария и Полша наложиха вето на предложените от Европейския съюз 1.15 трилиона 7-годишен бюджет и 750 млн. евро фонд за възстановяване. Макар че и двете страни са най-големите получатели на евросредства, правителствата им ктегорично се противопоставят на условието достъпът до тях да е срещу прилагане върховенството на закона, одобрено по настояване на Европейския парламент. Те знаят, че нарушават изключително тежко върховенството на закона, и не искат да плащат за последиците от това.


Унгарският премиер Виктор Орбан и донякъде de facto управляващият Полша Ярослав Качински не се противопоставят на някаква абстрактна концепция за върховенство на правото. За тях върховенство на закона представлява съвсем реално ограничаване на личната и политическата корупция. Ветото е отчаян хазартен ход на двама тежки нарушители.


Това е и безпрецедентна стъпка, направена в момент, когато Европа страда от опасно бързо увеличаване на случаите на COVID-19, и предизвика объркване сред представителите на другите страни от ЕС. Но след отшумяването на първоначалния шок един по-внимателен анализ показва, че ветото може да бъде заобиколено.
Регулациите за върховенство на закона вече са одобрени. В случай че няма споразумение за нов бюджет, продължава за още една година да действа бюджетът, изтичащ в края на 2020 г. Унгария и Полша няма да получат никакви плащания по този бюджет, защото правителствата им са нарушили върховенството на закона.


В същия смисъл възстановителният фонд NextGenerationEU може да се задейства с използването на процедурата за т.нар. засилено сътрудничество, която предложи и Ги Верхофстад. Ако ЕС продължи в тази посока, ветото на Орбан-Качински може да бъде заобиколено. Въпросът е дали ЕС - при предполагаема водеща роля на германския канцлер Ангела Меркел - може да прояви достатъчно политическа воля.


Аз съм силен поддръжник на Европейския съюз като модел за едно отворено общество, изградено върху върховенството на закона. Като унгарец от еврейски произход съм особено разтревожен от ситуацията в Унгария, където работих като филантроп повече от 30 години.


Как Орбан краде в Унгария


Орбан конструира в Унгария сложна клептокатска система, за да окрадат цялата държава. Трудно е да се оцени с колко той е обогатил семейството и приятелите си, но мнозина от тях станаха изключително заможни. Сега Орбан използва новата вълна от COVID-19, за да внесе поправки в Конституцията и (за пореден път в) избирателния закон, за да се окопае доживот на премиерския пост чрез конституционни пълномощия. Това е трагедия за унгарския народ.


Ето няколко примера как Орбан обира унгарците. Той прехвърли значителни суми обществени средства към няколко частни фондации, които косвено контролира. Сега с хитър конституционен трик Орбан завинаги изважда тези активи от обществен контрол - ще са нужни гласовете на две трети от депутатите в парламента, за да бъдат върнати на унгарския народ. Става дума за общо почти 2.8 милиарда долара.


С поредица от измамни транзакции компании, близки до Орбан, закупиха над 16 хиляди апарата за обдишване с бюджетни средства от почти 1 милиард долара. Това значително надхвърля броя на леглата в интензивните отделения и на медицинския персонал, който може да работи с тях. Анализ на данните за международна търговия показва, че Унгария е държавата от ЕС, платила най-много за такива апарати от Китай - в един момент сумите са били над 50 пъти по-големи от тези, отпуснати от Германия.


Една от тези компании си осигури и поръчка от Словения, където премиерът Янез Янша е близък политически съюзник на Орбан. Европейската служба за борба с измамите (OLAF) трябва да разследва дали е извършена измама със средства на ЕС. Разследване заслужава и сключеният неотдавна договор за руска ваксина, който направи Унгария единствената страна в ЕС, която се кани да я използва.


Европа трябва да се изправи срещу Унгария и Полша

© Associated Press


Орбан оставя без пари градовете на опозицията


В същото време Орбан се опитва да избегне отговорностт за тези си действия и предприема стъпки да предотврати повторението на местните избори от 2019 г., когато неговата партия "Фидес" изгуби контрола над общинския съвет в Будапеща и други големи градове. Той лишава столицата от финансови ресурси, налага вето върху кандидатстването ѝ за заем от Европейската инвестиционна банка за ново оборудване за обществения транспорт, с което да се поддържа социална дистанция. Будапеща се подготвя за дефицит от 290 милиона долара в бюджета си за 2021 г. Подобно е положението и в други градове, където общинската власт не се контролира от "Фидес".


Унгарските опозиционни партии смело се опитват да предизвикват Орбан, като създават общи списъци с кандидати за парламентарните избори през 2022 г. Но шансовете им да успеят са ограничени, защото Орбан може в последния момент да промени правилата, както вече го е правил няколко пъти. Много удобно за него е, че той планира въвеждане на промени в избирателния закон, докато пандемията бушува, Будапеща е под вечерен час, а по улиците патрулират войници.


Няма да стане без пряка помощ от ЕС


Освен това Орбан упражнява почти тотален контрол над провинцията, където живее по-голямата част от населението. Той контролира информацията, която получават тези хора, а в много села дори гласуването не е тайно. На практика е невъзможно опозицията да победи.


Само ЕС може да помогне. Евросредствата например трябва да бъдат насочвани директно към местните власти, където все още има функционираща демокрация в Унгария, защото на национално ниво такава няма.


ЕС не може да си позволи да прави компромиси с изискванията за върховенство на закона. Това как ще реагира на предизвикателствата, отправяни от Орбан и Качински, ще определи дали ще оцелее като отворено общество, предано на ценностите, на които е основано.


Джордж Сорос е президент на Soros Fund Management и на Open Society Foundations. Един от първите в бинеса с хедж фондове, той е автор на "Алхимия на финансите", "Новата парадигма за финансовите пазари: Кредитната криза от 2008 и какво означава тя", както и на "В защита на Отвореното общество".


Коментарът му е за Project Syndicate. Преводът и вътрешните заглавия са на "Дневник"


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK