От течението до вируса - невидимите власти в България

От течението до вируса - невидимите власти в България

© Reuters"А бе, Немец, к'во ще кажеш за България?" е коментарна колона на германеца Кристофер Неринг специално за "Дневник". Представяме текстовете му така, както ги е написал на български.


Гутен таг, България! Немеца е. Вече обясних какво-що Ви пиша. Оригинален, 100%-ов германец съм аз, пиша за случките ми у България и как ги виждам аз нещата. И то дори виждам невидими неща.


Хора, требва да Ви разкажа едно нещо. Отдавна съм го усетил, ама чак в последно време съм го осъзнал к'во е: невидимите власти. Известно е, че у България има много юнаци, герои, бабаити, хъшове, пичаги, кочове, тежкари, трепачи и мъжкари (те мъжкари на български са и женкари, както съм разбрал). Ама въпреки това хората се притесняват от невидимите власти. То навсекъде е така, де, ама тука е много по-силно.
То тръгва от малкото. Най-основната невидима власт е течението. Звучи тъпо, ама такъв страх от течение като у България не бях виждал. Не една, а буквално всяка баба изпада в ужас от течението. Може да е 35 градус в купето на влака, може да е прашно като османски килим - бабата нема да ти даде да отвориш прозорец. Ще стане течение и можеш да хванеш всичко от него. Требва да пазиш децата и внуците да не стоят в течението. Страшна и страховита е тя, невидимата власт на "течението".


Ама то не спира с подобни дребни работи. Има по-големи и далеч по-страшни невидими власти у България. Както например "системата". И тя е увсекъде, всяка институция, всяка власт и всяка фирма си има "система".


Тази "система" най-вече прави вид на някаква база данни, ама като цяло си остава в тайна, че ти никога не я виждаш. Само чуеш нещо за нея и то, когато чуеш нещо за нечия "система", обикновено е станал некакъв проблем-провал. Обикновено "системата" се управлява от едни печени лели-другарки, които я управляват от първата ѝ версия, направена за "Правец 16" с дискети големи като плочи. Наскоро чух за една българска банка, дето се работи още с MS DOS-система. Била е по-сигурна.


И тъй, от какво можеш да се притесняваш в това? Еми, много лесно: да те няма в "системата".


Може MS DOS да тe е забравил (както и повечето от нас сме забравили за него). Ходиш да изплащаш глобите в КАТ, спират те на път за вкъщи и виждат, че имаш много неплатени глоби. Край, нема смисъл да им обясняваш, че си ги платил. Няма го в "системата".


И това може да ти се случва навсякъде, у лекари, у вец-а и тец-а, на летището и общината. Като те нема в тази тайна, невидима "система", направо ти се разказва играта. Няма как да съществуваш, ако те нема в системата. И то вече наистина е страшно.


Ама "системата" далеч не е краят. Защото "системата" е измислена от "ТЯХ".


Кои са те? От повече от 10 години се опитвам да го разбера. И не съм сам. "ТЕ" са букавално навсякъде. ТЕ са си измислили "системата", ТЕ са те прецакали, ТЕ са казали туй или онуй вчера в телевизора (както дедо ми обича да каже), ТЕ умишлено не пускат достатъчно рейсове. И най-вече - ТЕ контролират всичко. Зад всичко, което се случва, стоят ТЕ.


Има много наименованя за тях: Голямата конспирация, задкулисието, тайни кръгове, дълбоката държава и прочие. Зад всичко в България дебне някаква конспирация. Тяхна конспирация. Бившият външен министър и министър за образованието Константин Иречек писал 1891г., че познавал хората в България, които предпочитали да четат между редовете отколкото в тях. Май бе разбрал едно-две неща. И май бе чувал много за "ТЯХ".


Най-силната невидима власт в момента е Короната. Безспорно е, тоя вирус е страшен: навсякъде, непредсказуем, смъртоносен и също така невидим.


И понеже е невидим, се раждат хиляди конспиративни теории около него. "Измислен" бил, некой бил го "пуснал" или просто не бил "съществувал" въобще. Направо се ужасих, като дойдох през септември (помните ли, всичко беше много спокойно тогава и хората, които днес от страх вече не можеш да ги вдигнеш от дивана, още те поздравяваха с прегръдки и целувки). Навсякъде некой ти дрънкаше колко бил измислен, как не вярва в това, как личния му лекар бил измислил лечение на Ковид-19 и тем подобни глупости.


Най-яките глопости, коите чух, бяха: вирусът бил като СПИН - измислен и изкуствено създаден хем от американците, хем от китайците, хем от руснаците, хем от Бил Гейтс. Айде, братле, добре дошли в конспиративните теории и активните мероприятия на КГБ от 80-те. Документите за това как КГБ си измислил тази теория за СПИН можеш да ги видиш в комисията по досиетата на ул. Врабча 1. Ама как видими документи могат да се състезават с невидими власти? Нема как.


Ми, и са? Сега вирусолози ни казват: Отворете прозорците и вратите, да стане течение, което да изгони коронавируса от стаи, зали и кенефи. Ама как така ще пуснем течение, докторчета? И течението е невидимо и как да се борим срещу една невидима власт с друга?


Знает ли какво си смята Немеца: "ТЕ" са си измислили това с противовирусното течение, че не мога да го намеря никъде в "СИСТЕМАТА".


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (50)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1738 Неутрално

  Гутен таг Шваб, ти Системата ли защитаваш?

  Според моето бегло впечатление, немците обичат системите. Всичко да е систематично и механично, подредено и прошнуровано.
  Хората също да са така.
  Но... културни различия...

  Така че да се отрича Системата, да се принизява до суеверия и поверия, градски митове и легенди, както и конспиративни брътвежи, всъщност е говорене в полза на Системата.
  А Системата всъщност е Мафията, превзела държавата и рафинирала и софистицирала своите методи за потискане и контрол на населението.
  Легализирала ги е.

  Но напоследък си мисля нещо. Такива подредени и систематични хора като немците, дали не биха си казали, че е по добре мафиотска система, отколкото никаква система.
  И дори да размахват пръст на Системата у нас, всъщност да я подкрепят. Реалполитик.

  Уф, отивам за затворя вратата, че става течение и сигурно вече съм се простудил, та затова пиша глупости...

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 2. 2 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 714 Неутрално

  "Кои са те? От повече от 10 години се опитвам да го разбера. И не съм сам. "ТЕ" са букавално навсякъде. ТЕ са си измислили "системата", ТЕ са те прецакали, ТЕ са казали туй или онуй вчера в телевизора (както дедо ми обича да каже), ТЕ умишлено не пускат достатъчно рейсове. И най-вече - ТЕ контролират всичко. Зад всичко, което се случва, стоят ТЕ."

  КитайциТЕ.

  Но дойдохме Ние. И китайци няма да има.

  The best way to predict the future is to invent it.
 3. 3 Профил на irobot
  irobot
  Рейтинг: 586 Неутрално

  Забелязал е няколко отличителни черти в българската култура – високата тревожност да не настинеш, неносенето на лична отговорност и вдигането на рамене защото "не зависи от мен", придържането към безсмислени и неефективни протоколи в цялата администрация само за да има "печат" или "заверка".

  Посткомунистическо, безпросветно общество със селски корени и привички, дори да живее в "град".

 4. 4 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1015 Неутрално

  “ Гутен таг, България!”
  ——
  На твоето, немецо, му викаме “Добрутру!”. И не, не е поздрав.

  Ма нищо, де, пишеш леко (не е лошо да пробваш и на немски). Чакаме с нетърпение да свършиш детската градина и да почнеш да чактисваш неща като за в основното училище. Дерзай! Дотогава обменяй дълбоките си прозрения с Таксиров

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 5. 5 Профил на radelmarfx
  radelmarfx
  Рейтинг: 286 Неутрално

  Още един роб дойде да пропагандира настинката. Момко, това не е вирус. Това е предтекста за The Great Reset който ни се готви от глобалния елит. Световния икономически форум ни го планира това и онзи ден и кретена на Канада Трюдо го изтърва без да иска.

  Тук може да прочетеш за бъдещите си господари
  https://www.weforum.org/great-reset/

  Колкото до измамата ковид не е българския бабаитизъм а просто хората вече се събуждат от глупостите ви и не е само в България а навсякъде по света.

  Ако на някой му е интересно ето един подкаст който разбива митовете за настинката:

  https://www.noagendashow.net/

  Не поддържам никоя партия или чужда държава. Държавите са подтисници на свободния човек и на капитализма. Най удачната система която позволява най много свободи е анархическия капитализъм. Повече на моя канал: https://www.youtube.com/channel/UCtu_sd6wJycUkJwU8u4dkJw?view_as=subscriber
 6. 6 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 522 Неутрално

  "Известно е, че у България има много юнаци, герои, бабаити, хъшове, пичаги, кочове, тежкари, трепачи и мъжкари "

  Какво изобилие от синоними! Всички ТЕ направиха "системата".

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 7. 7 Профил на mara71
  mara71
  Рейтинг: 1469 Неутрално

  Немец, тука е така
  ТЕ са невидими. Имаме и невидим депутат, от който другите 239 треперят. Внимавай да не получиш "много здраве" от него! Каскетът също появил се от нищото, от раз ще ти скрои шапка ако тръгнеш срещу течението.

 8. 8 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5642 Неутрално

  Като не ти харесва системата, оди у Дойчланд - там няма система !

  [email protected]
 9. 9 Профил на irobot
  irobot
  Рейтинг: 586 Неутрално

  До коментар [#6] от "neut":

  Социална култура със силен вроден авторитаризъм и пораженчески комплекс няма как да роди плуралистична и либерална политическа система. Коренът на злото в България е предмодерната структура на обществото, която фаворизира близкия родов кръг и третира всичко останало с недоверие, презрение и предубежение като тъмен хаос.

 10. 10 Профил на proventuss
  proventuss
  Рейтинг: 890 Весело

  Немец, от мен да знаеш от какво се боят най-много немците: от съседите си, от Finanzamt и от негативна Schufa. Ako четеш коментарите по писанията си, де.

  Лигата на необикновените почтени джентълмени.
 11. 11 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2187 Неутрално

  Сещам се за една разлика между немците и българите.
  Половината немците 45 години ги управлява Русия а нас всички българи за 45 години.
  Но пък нас 500 години ни управлява Турция. Явно на немците им липсват тези 500 години.

  подпис
 12. 12 Профил на papunqk
  papunqk
  Рейтинг: 816 Неутрално

  Давай, немецо! Разяснявай ни нещата. Не че не си ги знаем, но друго си е да ги каже някой чуждоземец. Имаме му доверие, особено на немец. На него няма как да не му имаме вяра. Само че като се знаем какви сме недоверчиви, какви сме "абе той ли ще ми каже на мене", но продължавай, всяка седмица ще те следим. Та дано нещо се промени......

 13. 13 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 896 Неутрално

  Нещо подобно на нашата "система" има и в ЮК. На един приятел, когато искали да му покажат изтънчен снобизъм и расизъм, му бяха казали, че няма "бритиш икспириънс" за да работи работата, за която се явил и спечелил конкурс. После това ми го потвърди една великобританка - повече от всичко е важна британската система, т.нар. "бритиш икспириънс".

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 14. 14 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 896 Весело

  До коментар [#6] от "neut":

  Но мъжкар, който е и женкар, е яко попадение!

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 19. 19 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2765 Неутрално

  Здрасти, Немец.
  Днеска си подранил.
  С тия "невидими власти" навлизаш малко по-надълбоко.
  Така е - тва за "течението" е важно за българите. И аз се бъзиках на млади години, ама като ме стегна кръста няколко пъти си викам - пак съм стоял течение.
  Мина ми, ама не ходих на доктори щот си знам че е от течението.
  Тва дето за тебе са "невидими" власти за нас са си ачик-ачик видими.
  У нас, както и по-света също.
  И понеже зачекваш ковида глей ся кво ще ти редя пък ти ще кажеш кое е видимо и кое невидимо:

  Та, значик работата с ковида се закучи и май няма да се успокои докато излязат ваксините. За мен няма кой знае какво значение (надявам се няма да ме карат с полиция да ме бозцнат) коя колко работи, ама да ги боцнат там хората и се успокоят който се притеснява.
  Казват, че в момента в Света се работи по 200 ваксини, от които повече от десет са много напред и няколко от тях аха-аха ще ги пуснат следващите месеци поради спешност. 90%, 94% и повече излизат числата.

  Дотук добре, както и това си чувал със сигурност.
  ДА, ама НЕ както казваше един наш човек.

  Вчера вашия човек в Европа, кака Урсула де, изока че Европа ще плати около 10 млрд. еврака за ваксина на Пфайзер (заедно с ония сипмтаични немски турци) и КюреВас (тия са фамилната САП компания дето има наляха няколкостотин еврака лятото!).
  Ха, викам си - за тия нищо не се е чувало нещо напоследък - я да цъкна в нета да видякво са направили.
  Цъкнах. И ти може да цъкнеш. И всеки може.
  Тук:
  https://www.curevac.com/en/covid-19/
  Ами накратко:

  В края на семпетври почват опити в Перу и Панама.
  На 23ти октомври почнали опити с мишки и хамстери.
  Организират "производство" към края на 2021-2022 може би ще имат ваксина.
  Може би, защото досега не са направили нито една за 10г по които имитират дейност.

  Знам, Немецо, вие тама с по-големи числа смятате. Обаче, братчед 350мил еврака за мезе и още няколко милиарда за едното НИЩО не е ли множко за тая далавера?
  Щото те сега всеки вика "върховенствот на Закона". Изцяло съгласен, ама да питам кака Урсула и компанията й по кой закон ще трябва да я съдят?
  По Брюкселския, Германския или Европейския, ако има някъв специален - нямам представа.

 20. 20 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2765 Неутрално

  И още нещо да довърша.
  Верно, че по нашите земи хората си падат да се филмилат чат-пат, обаче изобщо не ги подценявай, човече.
  Тук народа е по-бамбашка.
  Щото е "на течение" на Балканите. Преди повече от хиляда години са се пръкнали "богомили" - прочети в уикито за тях, в кръчвите едва ли ще намериш някой с който да си говорите за тия неща.
  А, бе секта християнска няккава дето задавала въпроси на Византийската официална Църква дето тогава е била баш в силата си.
  Средновековието още не е било почнали дори по вашите земи.
  Та, от тогава сме така.
  И ако по-вашите земи да си падате да се литкате по разни политически и всякви имитатори, тука скпесиса е на почит.
  Най-голямата глупост която можеш да направиш в някоя кръчма в България (в провинцията всички си работят нормално) е да споменеш тоя пред който се кланят в момента най-влиятлените лидери в Света, барабар с римския Папа и го гледат в устата кво ще каже и да му се положат и гък не смеят да кажат пред Него.
  Да, за същия бай Тедрос иде реч.
  В момента цялата уж "просветена" Европа е в краката на някъв етипоски комунист и НИКОЙ, буквално НИКОЙ от политиците не смее да гъкне напреки.
  А в нашта селска кръчма си го "благославят" както те си знаят.
  Всеки си избира в момента по-кое течение да се пусне, пък където излезе...

 21. 21 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2895 Неутрално

  Ем, така е :)

  Българина го е страх да не настине и да не се мине. :)

 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 30. 30 Профил на David Moyseev
  David Moyseev
  Рейтинг: 610 Неутрално

  Неринг, започваш да пишеш глупости - предишният ти анализ за това какво харесваш и не харесваш в България беше наистина интересен и духовит. За какво ни разказваш сега разни щуротии и конспирации?? Върни се на старите си теми, те са любопитни. Почини си ако не ти дойдат по-интересни идеи - тук всички сме писатели, а не читатели - не ставай като нас...

 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 32. 32 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1738 Неутрално

  До коментар [#30] от "David Moyseev":

  Немецът просто е на немска вълна:

  https://bit.ly/2UL6s0z

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 36. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 37. 37
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 38. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 39. 39
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 40. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 41. 41
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 42. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 43. 43
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 44. 44
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 45. 45
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 46. 46 Профил на Gergana.francis@gmail.com Francis
  [email protected] Francis
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Браво, немец! Хахаха..много добра статия!

 47. 47 Профил на murttle
  murttle
  Рейтинг: 948 Неутрално

  Много ми хареса това за мъжкарите и женкарите! Рядко се замисляме върху парадоксите в езика си. А за течението изобщо не ми е смешно, че и на мен ми е болна тема. За дебелоглавия масов българин течението е враг №1 и е непоклатим в това си убеждение. Всеки ден водя битки за проветряване, особено през лятото, когато народът най-много го е страх от течение.

 48. 48 Профил на Араламбене му е майката
  Араламбене му е майката
  Рейтинг: 1047 Весело

  "Известно е, че у България има много юнаци, герои, бабаити, хъшове, пичаги, кочове, тежкари, трепачи и мъжкари"
  Не са му го дообеснили. "Трепач" в българия могат да бъдат две работи: нещо с 500 коня под капака, или нещо с цици под сукманя.

 49. 49 Профил на dimitarts
  dimitarts
  Рейтинг: 303 Неутрално

  До коментар [#10] от "proventuss":

  Това е добро и верно. Няма как да не ги чете! В тоя ред на мисли, машала и поздрави от Нойкьолн-а. Тук си е едно постоянно течение последните дни.

 50. 50 Профил на lcx54698210
  lcx54698210
  Рейтинг: 37 Неутрално

  Доста пренебрежително отношение към летящите хламидии през 2020.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK