От течението до вируса - невидимите власти в България

От течението до вируса - невидимите власти в България

© Reuters"А бе, Немец, к'во ще кажеш за България?" е коментарна колона на германеца Кристофер Неринг специално за "Дневник". Представяме текстовете му така, както ги е написал на български.


Гутен таг, България! Немеца е. Вече обясних какво-що Ви пиша. Оригинален, 100%-ов германец съм аз, пиша за случките ми у България и как ги виждам аз нещата. И то дори виждам невидими неща.


Хора, требва да Ви разкажа едно нещо. Отдавна съм го усетил, ама чак в последно време съм го осъзнал к'во е: невидимите власти. Известно е, че у България има много юнаци, герои, бабаити, хъшове, пичаги, кочове, тежкари, трепачи и мъжкари (те мъжкари на български са и женкари, както съм разбрал). Ама въпреки това хората се притесняват от невидимите власти. То навсекъде е така, де, ама тука е много по-силно.
То тръгва от малкото. Най-основната невидима власт е течението. Звучи тъпо, ама такъв страх от течение като у България не бях виждал. Не една, а буквално всяка баба изпада в ужас от течението. Може да е 35 градус в купето на влака, може да е прашно като османски килим - бабата нема да ти даде да отвориш прозорец. Ще стане течение и можеш да хванеш всичко от него. Требва да пазиш децата и внуците да не стоят в течението. Страшна и страховита е тя, невидимата власт на "течението".


Ама то не спира с подобни дребни работи. Има по-големи и далеч по-страшни невидими власти у България. Както например "системата". И тя е увсекъде, всяка институция, всяка власт и всяка фирма си има "система".


Тази "система" най-вече прави вид на някаква база данни, ама като цяло си остава в тайна, че ти никога не я виждаш. Само чуеш нещо за нея и то, когато чуеш нещо за нечия "система", обикновено е станал некакъв проблем-провал. Обикновено "системата" се управлява от едни печени лели-другарки, които я управляват от първата ѝ версия, направена за "Правец 16" с дискети големи като плочи. Наскоро чух за една българска банка, дето се работи още с MS DOS-система. Била е по-сигурна.


И тъй, от какво можеш да се притесняваш в това? Еми, много лесно: да те няма в "системата".


Може MS DOS да тe е забравил (както и повечето от нас сме забравили за него). Ходиш да изплащаш глобите в КАТ, спират те на път за вкъщи и виждат, че имаш много неплатени глоби. Край, нема смисъл да им обясняваш, че си ги платил. Няма го в "системата".


И това може да ти се случва навсякъде, у лекари, у вец-а и тец-а, на летището и общината. Като те нема в тази тайна, невидима "система", направо ти се разказва играта. Няма как да съществуваш, ако те нема в системата. И то вече наистина е страшно.


Ама "системата" далеч не е краят. Защото "системата" е измислена от "ТЯХ".


Кои са те? От повече от 10 години се опитвам да го разбера. И не съм сам. "ТЕ" са букавално навсякъде. ТЕ са си измислили "системата", ТЕ са те прецакали, ТЕ са казали туй или онуй вчера в телевизора (както дедо ми обича да каже), ТЕ умишлено не пускат достатъчно рейсове. И най-вече - ТЕ контролират всичко. Зад всичко, което се случва, стоят ТЕ.


Има много наименованя за тях: Голямата конспирация, задкулисието, тайни кръгове, дълбоката държава и прочие. Зад всичко в България дебне някаква конспирация. Тяхна конспирация. Бившият външен министър и министър за образованието Константин Иречек писал 1891г., че познавал хората в България, които предпочитали да четат между редовете отколкото в тях. Май бе разбрал едно-две неща. И май бе чувал много за "ТЯХ".


Най-силната невидима власт в момента е Короната. Безспорно е, тоя вирус е страшен: навсякъде, непредсказуем, смъртоносен и също така невидим.


И понеже е невидим, се раждат хиляди конспиративни теории около него. "Измислен" бил, некой бил го "пуснал" или просто не бил "съществувал" въобще. Направо се ужасих, като дойдох през септември (помните ли, всичко беше много спокойно тогава и хората, които днес от страх вече не можеш да ги вдигнеш от дивана, още те поздравяваха с прегръдки и целувки). Навсякъде некой ти дрънкаше колко бил измислен, как не вярва в това, как личния му лекар бил измислил лечение на Ковид-19 и тем подобни глупости.


Най-яките глопости, коите чух, бяха: вирусът бил като СПИН - измислен и изкуствено създаден хем от американците, хем от китайците, хем от руснаците, хем от Бил Гейтс. Айде, братле, добре дошли в конспиративните теории и активните мероприятия на КГБ от 80-те. Документите за това как КГБ си измислил тази теория за СПИН можеш да ги видиш в комисията по досиетата на ул. Врабча 1. Ама как видими документи могат да се състезават с невидими власти? Нема как.


Ми, и са? Сега вирусолози ни казват: Отворете прозорците и вратите, да стане течение, което да изгони коронавируса от стаи, зали и кенефи. Ама как така ще пуснем течение, докторчета? И течението е невидимо и как да се борим срещу една невидима власт с друга?


Знает ли какво си смята Немеца: "ТЕ" са си измислили това с противовирусното течение, че не мога да го намеря никъде в "СИСТЕМАТА".


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK