Отговор на всяка криза – по-високи заплати и социални плащания

Проектът за бюджета е разписан все едно 2020 г. е била незначително изключение от общата тенденция на развитие на икономиката и публичните финанси и още през следващата година всичко се връща постарому.

© Надежда Чипева, Капитал

Проектът за бюджета е разписан все едно 2020 г. е била незначително изключение от общата тенденция на развитие на икономиката и публичните финанси и още през следващата година всичко се връща постарому.Анализът е от седмичния бюлетин на Института за пазарна икономика (ИПИ).


По всичко изглежда, че каквото и да се случва в икономиката, управляващите имат един-единствен бюджет с точно определени мерки - повече разходи за заплати и социални плащания. Такъв е бюджетът през 2019 г., когато реалният ръст на БВП е 3,7%, такъв е през 2020 г. както при очакван ръст от 3,3% (прогнозата при приемането на бюджета в края на 2019 г.), така и при очакван спад (по оценки на Министерството на финансите) от 3%, такъв е и проектът за 2021 г. при очакван ръст (МФ) от 2,5%.


Единствената сериозна бюджетна подкрепа за бизнеса е мярката 60/40, която започва да действа твърде късно през 2020 г., а през 2021 г. - повече от година след началото на пандемията, вече няма да е необходима.
В бюджета липсват мерките, които да отговорят на променящата се социална и икономическа среда.


Според плана на правителството, борбата с последствията от пандемията и мерките, които ще помогнат на икономиката да догонва по-бързо развитите страни от ЕС, са насочени основно към населението - но фокусът, изглежда, не е върху по-ефективни институции, по-добра бизнес среда или повече работни места, а върху увеличаване на доходите.


Предложенията не се различават особено в сравнение с 2020 г. с тази разлика, че този път имат още по-силен привкус на популизъм. Това личи от идеята за увеличаване на минималната пенсия без обществен дебат и в началото на годината (преди изборите) вместо от средата, каквато е стандартната практика. Към това се прибавя и запазване на "еднократните" добавки от 50 лв. към пенсиите на всички пенсионери, които се изплащат вече четвърти месец и ще продължат поне до март 2021 г.


Другата основна социална мярка е увеличение на месечните помощи за отглеждане на дете до една година и целевите помощи за ученици, като все още не е ясно какъв ще е финалният им вариант. При всички положения има необходимост от увеличаване на доходите на пенсионерите, реформиране на социалните помощи, особено т.нар. детски и увеличаване на някои възнаграждения в публичния сектор, но това са структурни реформи, които не могат да се решат ефективно в рамките на бюджетния дебат в края на годината.


Напротив, до есента ресорните министерства трябваше да предложат за обществено обсъждане своите виждания за реформи, те да се обсъдят и накрая държавният бюджет да представи финансовото изражение на тези реформи и механизмите за финансирането им. Вместо това, всичко в момента се прави на тъгъдък, не е ясно какви ще са ефектите от предложените промени, даже не е ясно как ще изглеждат, тъй като и в момента продължават да се сипят предложения за детските през следващата година.


Дискреционни разходни мерки на начислена основа, млн. лв.


Отговор на всяка криза – по-високи заплати и социални плащания

© МФ, собствени изчисления


*Преди двете актуализации


**Изплатени средства чрез мерките на държавата за запазване и осигуряване на заетост до средата на ноември 2020 г.


Прави впечатление, че проектът за бюджета е разписан все едно 2020 г. е била незначително изключение от общата тенденция на развитие на икономиката и публичните финанси и още през следващата година всичко се връща постарому. Очаква се приходите в бюджета да нараснат с 4,4 млрд. лв., като през 2019 г. се увеличават с почти толкова. Разбира се, през 2021 г. се очакват повече приходи от фондове на ЕС, както и концесионната такса за Летище София. За сметка на това приходите от ДДС, акцизи, социални и здравни осигуровки и корпоративен данък се очаква да нарастват по-бавно.


Разходите също се увеличават с около 4,4 млрд. лв., но в структурата им продължава да има сериозни проблеми. Основното увеличение е при разходите за възнаграждения и пенсии - по около 1,2 млрд. лв. Същевременно разходите за здравеопазване, където е концентриран и ефектът от настоящата криза, се увеличават с 620 млн. лв. - за здравноосигурителни плащания, и около 60 млн. лв. за други разходи - спешна помощ, създаване на нови отделения, инвестиции и др.


С други думи, за правителството е по-важно да увеличи доходите на администрацията и пенсионерите, отколкото


най-накрая да си свърши качествено работата и в спешен порядък до реорганизира системата,


така че същото това население, при необходимост, да има възможност да се лекува без проблем. Това се отнася както за болни с усложнения от коронавирус, така и за останалите пациенти с остри и/или хронични заболявания.


Друг сериозен проблем в разходната част са предвидените средства за инвестиции, които са с 383 млн. лв. по-високи в сравнение с очакваното изпълнение за 2020 г. Това е странно най-малко по две причини. Първата е, че през 2021 и 2022 г. приключва периода за разплащане по оперативните програми от настоящия програмен период, т.е. могат да се очакват по-високи разходи по тях, а голяма част от капиталовите разходи се финансират именно със средства от ЕС.


Подобна ситуация наблюдаваме и през 2014-2015 г. Втората е, че в приходната част на бюджета се предвиждат над 1,2 млрд. лв. повече приходи от ЕС, а разходите се очаква да се увеличат с по-малко от 400 млн. лв. Дори и да приемем, че част от тези плащания са финални, т.е. за вече приключили проекти, или авансови, т.е. за все още незапочнали проекти, разликата е твърде голяма. Това означава, че могат да се очакват непланирани капиталови разходи през годината, а оттам - ръст в общите разходи.


Общото усещане от бюджета за следващата година е, че той е лишен от въображение - на фона на невиждана за ЕС криза, както по отношение на скоростта, така и на дълбочината, правителството продължава да предлага стари решения.


Всички реформи са замразени, с обяснението, че те не се правят по време на криза, липсват мерки за:


- подобряване на бизнес средата и насърчаване на икономическата активност; ускоряване на процеса на конвергенция;


- възползване от продължаващия процес на outsourcing и започнали процес на near-shoring;


- постигане на стратегически цели в сферите екология, енергетика, ИКТ и др.;


- реорганизиране на здравната система, така че да може да се справи с шока, пред който е изправена;


- бързо и ефективно възползване от финансовите инструменти на ЕС.


Бюджетната рамка на правителството до 2023 г.


Отговор на всяка криза – по-високи заплати и социални плащания


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (110)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1884 Неутрално

  Другари, дайте да се разберем за последно,

  ВСИЧКО, което направи правителството е неправилно по условие! Всичко, което кажем ние е вярното! Истината е лъжа! Свободата е робство! Войната на Отровните мухоморки е мир! Долу Боко! Време е ние да разпределяме порциите!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 2. 2 Профил на Miroslav Vladimirov
  Miroslav Vladimirov
  Рейтинг: 264 Неутрално

  За която и да е реформа трябва да има критично мнозинство от гласоподаватели които да я подкрепят. По коя от изброените реформи има такова? Мисля, че по никоя без значение от тяхната рационалност и полезност. Обществената съпротивата срещу която и да е промяна/реформа , ги прави невъзможни. Сами ли въведохме ред в паричната политика преди години? Не дойдоха и го въведоха. За съжаление поради редица причини реформите у нас стават главно по инициатива от вън и след външен натиск. Прост пример-здравеопазването е система с единствен купувач. Колко от държавите чиито здравни системи са в първата 20-тица в класацията на СЗО имат такъм модел. Нито една.Има ли критично мнозинство у нас за промяна в тази посока?Съмнявам се.

  Мирослав Владимиров
 3. 3 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3512 Весело

  До коментар [#1] от "lz2":

  Истината е лъжа! Свободата е робство! Войната на Отровните мухоморки е мир! Долу Боко! Време е ние да разпределяме порциите!
  ========
  Демокрацията е диктатура, а Ердо е с широка душа....
  Признай си.... 😁👈

  Bukalemun
 4. 4 Профил на Georgi Marinov
  Georgi Marinov
  Рейтинг: 265 Неутрално

  По-оруелски текст от това трудно може да се измисли.

  Какви социални помощи при 10% плосък данък?

  Може би трябва да го направим 30% за тези на минимална и нула за милионерите и тогава може и от ИПИ да приемат системата за справедлива?

  А що се отнася до кризите, тази 2008 г. беше използвана за да се осъществи гигантски трансфер на богатство от бедни към богати, в голяма част от света.

  Тази година упражнението се повтаря в още по-големи мащаби (на американските милиардери богатството им е нараснало с трилион от началото на пандемията, а това са само милиардерите, инвесторската класа като цяло е забогатяла с доста повече).

  Само че за разлика от 2008 г. сега имаме добавения бонус, че всичко това се случва съвсем буквално за сметка на милиони трупове.

  Но какво ни казват големите експерти от ИПИ?

  Че проблемът е в помощите за обикновения човек...

  И не малко малоумници, принадлежащи към редиците на обикновените хора, ще им повярват, понеже простия факт, че когато се печатат пари, те рядко се раздават равномерно, съответно почти всяко печатане на пари е трансфер на богатство, въпросът е от кого към кого, им убягва от мисленето.

  А точно това е причината всички пазарни фундаменталисти да реват срещу подпомагането на обикновения човек -- когато се печатат пари и се дават на бедните, това е трансфер от богати към бедни. Абсолютно неприемливо. Но обратно действие -- печатане на безчетни трилиони и даването им на милиардерите - е абсолютно правилно, то е част от Божия замисъл за това как светът трябва да работи, и не може по никакъв начин да се възразява срещу него.

  Затова и сега у нас умират пот 300-400 човека от COVID всеки ден, а в други държави много повече, и ще продължават да растат -- понеже за да се елиминира вируса една от неизбежните чисто практически мерки беше да се вземе от богатите и да се даде на бедните за да може да се наложи карантина за достатъчно дълго за да се изчисти вируса.

  Абсолютно неприемливо в рамките на неолибералната догма, затова сега десетки милиони бяха осъдени на напълно предотвратима най-мъчителна смърт.

  Което логично ни води към въпроса какви точно наказания би следвало да има за хората, взели тези решения, и техните лакеи. В далечната 1946 г. са установени определени прецеденти все пак...

 5. 5 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1905 Неутрално

  Най-честният и пряк път към подпомагане на икономиката е чрез доходите. В момента западният свят работи по тази икономическа теория.
  Защо е този рев на уж десни хора не знам. Какъв е този напън Държавата пряко да подпомага бизнеса, а не хората също неизвестно. И то точно когато българската икономика е най-работещата в Европа, не само в ЕС.
  А при вирусна епидемия от грипоподобен тип никоя здравна система уви не може да спасява човешки животи на 100%. Ние за 102 години още нямаме лекарство за грипа.

 6. 6 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1905 Неутрално

  До коментар [#3] от "eti mehter":

  Да. Само дето Ердо вчера потвърди моите писания. Сиреч ще наоравел всичко за да върнеш доверието на инвеститорите в турската икономика. А според тебе щеше да прави независима икономика. Както се вижда независимата икономика като българската рано или късно се изплаща.

 7. 7 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3512 Неутрално

  До коментар [#6] от "Да вярваме на истината":

  Не само лъжеш....а и наглееш....
  Кой знае какъв фейк са ви пуснали пак.... :)
  Аз пък му слушах речта на живо.....и няма нищо общо с глупостите дето ги твърдиш....

  Bukalemun
 8. 8 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2253 Неутрално

  ....ВСИЧКО, което направи правителството е неправилно по условие!
  —цитат от коментар 1 на lz2


  Така е. Управляват ни престъпници, които направиха от здравеопазването един голям миш-маш! Но дори и това би било простимо, ако заради върхушката на герб, не умираха хора на стълбите пред болниците!
  Всичко до което се докоснат мутрите се срива. Вдигат заплати и пенсии без никакво финансова логика!
  В същност логиката на "финансиста" от Банкя е, тези по високи плащания да стават със заеми! А после - да ги връща който ще!
  Управлението на герб е катастрофа за страната ни!

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 9. 9 Профил на dwr30648311
  dwr30648311
  Рейтинг: 826 Неутрално

  Борисов 3 - Българоубийци

 10. 10 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1276 Неутрално

  По-оруелски текст от това трудно може да се измисли. Какви социални помощи при 10% плосък данък?Може би трябва да го направим 30% за тези на минимална и нула за милионерите и тогава може и от ИПИ да приемат системата за справедлива?А що се отнася до кризите, тази 2008 г. беше използвана за да се осъществи гигантски трансфер на богатство от бедни към богати, в голяма част от света.Тази година упражнението се повтаря в още по-големи мащаби (на американските милиардери богатството им е нараснало с трилион от началото на пандемията, а това са само милиардерите, инвесторската класа като цяло е забогатяла с доста повече). Само че за разлика от 2008 г. сега имаме добавения бонус, че всичко това се случва съвсем буквално за сметка на милиони трупове. Но какво ни казват големите експерти от ИПИ?Че проблемът е в помощите за обикновения човек...И не малко малоумници, принадлежащи към редиците на обикновените хора, ще им повярват, понеже простия факт, че когато се печатат пари, те рядко се раздават равномерно, съответно почти всяко печатане на пари е трансфер на богатство, въпросът е от кого към кого, им убягва от мисленето. А точно това е причината всички пазарни фундаменталисти да реват срещу подпомагането на обикновения човек -- когато се печатат пари и се дават на бедните, това е трансфер от богати към бедни. Абсолютно неприемливо. Но обратно действие -- печатане на безчетни трилиони и даването им на милиардерите - е абсолютно правилно, то е част от Божия замисъл за това как светът трябва да работи, и не може по никакъв начин да се възразява срещу него.Затова и сега у нас умират пот 300-400 човека от COVID всеки ден, а в други държави много повече, и ще продължават да растат -- понеже за да се елиминира вируса една от неизбежните чисто практически мерки беше да се вземе от богатите и да се даде на бедните за да може да се наложи карантина за достатъчно дълго за да се изчисти вируса.Абсолютно неприемливо в рамките на неолибералната догма, затова сега десетки милиони бяха осъдени на напълно предотвратима най-мъчителна смърт. Което логично ни води към въпроса какви точно наказания би следвало да има за хората, взели тези решения, и техните лакеи. В далечната 1946 г. са установени определени прецеденти все пак...
  —цитат от коментар 4 на Georgi Marinov


  Хайде сега пак тази дъвка. Вие или имате поведението на щрауса - заравяте си главата и опасността минава, или ви е къса паметта. Едно от малките полезни неща на тройната коалиция беше въвеждането на плоския данък. Казано простичко едни доходи на физическите лица - значителни по размер - се обложиха в България и ефектът беше осезаем. Тогава финансистите бяха реалисти и отчетоха, че държавата е слаба по отношение на контрола и около 400 000 българи намират законно да платят по-малко данъци, като ги плащат извън страната. Тук не говорим за доходи от заплата. Та нито държавата е станала по-добра в контрола, нито пък тези законни вратички са затворени. Който иска да въведе прогресивно данъчно облагане и ще усети в миг ОГРОМНА дупка в бюджета. Това обече ще удари "средната" класа, доколкото имаме такава.

 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 15. 15 Профил на стефан иванов
  стефан иванов
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#10] от "nij50393132":

  Социализма е още в главите на голяма част от хората.Лаят а не си отговорят на простичкият въпрос: В кои държави стандарта и условията са най- добри.
  Да се вземело от богатите и да се даде на бедните в продължение на година ,година и половина ,че да изчезнел вируса.Ми кой ,ще ти произвежда храната ,кой ще ти я носи
  а тока,а водата и тн КОЙ ако се затворим всички в къщи?Дори да се направи такава глупост вируса дори в едно градче да е останал пак ще плъзне.И като затворят богатите всички фирми /те пари за семействата си имат да живеят и сто години/
  Като свърши карантината къде ,ще работи матряла? Щото аз ако съм богат и ми спретнат такъв номер ,после заплатата дето ,ще обявя след карантината ,ще е 1
  един долар на час/ако искаш/ или няма изобщо да отварям поне няколко години докато не уври главата на матряла.

 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 20. 20 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 1404 Неутрално

  До коментар [#15] от "стефан иванов":

  " след карантината ,ще е 1
  един долар на час/ако искаш/ или няма изобщо да отварям поне няколко години докато не уври главата на матряла."

  Живееш някъде в паралелен свят. Това да не ти е като през комунизма когато хората бяха закрепостени. Сега ще отидат в друг град, в друга държава, както направиха милиони. А ти ще наемеш някой пенсионер или някой професионален безработен.

 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 25. 25 Профил на Georgi Marinov
  Georgi Marinov
  Рейтинг: 265 Неутрално

  До коментар [#10] от "nij50393132":Социализма е още в главите на голяма част от хората.Лаят а не си отговорят на простичкият въпрос: В кои държави стандарта и условията са най- добри.Да се вземело от богатите и да се даде на бедните в продължение на година ,година и половина ,че да изчезнел вируса.Ми кой ,ще ти произвежда храната ,кой ще ти я носи а тока,а водата и тн КОЙ ако се затворим всички в къщи?Дори да се направи такава глупост вируса дори в едно градче да е останал пак ще плъзне.И като затворят богатите всички фирми /те пари за семействата си имат да живеят и сто години/Като свърши карантината къде ,ще работи матряла? Щото аз ако съм богат и ми спретнат такъв номер ,после заплатата дето ,ще обявя след карантината ,ще е 1един долар на час/ако искаш/ или няма изобщо да отварям поне няколко години докато не уври главата на матряла.
  —цитат от коментар 15 на стефан иванов


  Това е просто дебилно, което сте го написали.

  Естествено, че жизненоважните отрасли трябва да продължат да работят и всички възможни мерки трябва да се вземат да няма проблеми так.

  Нещо, което впрочем в момента абсолютно не се прави -- какво става например ако всичкия персонал в АЕЦ-а се тръшне наведнъж? Някой да е взел мерки да предотврати такъв сценарий? Не съм чул нищо подобно.

  Проблемът е, че 80% от населението не работи в тези отрасли, а се занимава с реално напълно безмислени дейности, които може и трябва да бъдат спрени за да бъде елимниран вируса. Което означава тези хора да останат без доходи. Което пък означава, че няма как да се наложи достатъчно дълга карантина без да се напечатат пари и да им се дадат на тях, под формата на опрощаване на дългове и директно месечни плащания (а карантината ще е дълга -- В Австралия отне близо четири месеца, и от от не кой знае какви високи нива на заразяване, тъй като по-тежка карантина от тяхната в западна държава не може да се толерира; в Китай може, затова и там беше малко по-кратка; но при 10-20-30 и повече проценти заразяване на населението ще отнеме половин година да се прекъснат всички вериги на трансмисия и да се изолират всички заразени). Иначе ще стане революция и няма никаква ефективна карантина да се наложи. То впрочем в някаква мека форма това нещо го и видяхме на много места -- бунтове срещу органиченията в резултат на липсата на държавна подкрепа за засегнатите.

  А както обясних по-горе, всяко едно печатане на пари е трансфер на богатство, тъй като парите имат само относителна, не и абсолютна стойност.

  Ако ще се печатат пари и ще се дават на масите, това е трансфер от богатите към бедните.

  И не само, че това явно е абсолютно неприемливо, но и създава ужасяващ от гледна точка на олигархията прецедент -- дългове на този свят за последно са опрощавани в сериозни размери само в Германия след войната (без което никакво германско икономическо чудо нямаше да има), и като цяло в много редки случаи от римско време насам, тъй като лихвата и дълговете са фундаментален механизъм за трансфер на контрол върху реалните ресурси и човешкото поведение в ръцете на олигархията.

  А в последните два века невъзможността да се оцелява физически без човек да има "работа" е втори стълб на тази система. Съответно такива неща като даване на пари на ръка за огромна част от хората без те да работят също са абсолютно неприемлив прецедент.

  А конкретно в САЩ за да се спре епидемията трябваше да се направи и още нещо абсолютно неприемливо за тамошната олиграхия -- безплатно тестване, безплатно здравеопазване, и платени болнични (да, там няма такова нещо като платен болничен, което само по себе си би трябвало да ти отговори отчасти на въпроса къде е "най-добре"), тъй като без тези неща хората си крият симптомите и заразяват масово всичко около тях.

  То впрочем и у нас сърбаме попарата на същия проблем -- тестването не само не е безплатно, но е и много скъпо спрямо стандарта на живот, а карантината носи сериозни финасови поражения, и това играе огромна роля в разпространението на заразата.

  Така че ситуацията си е точно такава каквато я описвам -- една шепа хора прекараха последните 50 години на Запад (и 30 на Изток) в изсмуквайне на всичко каквото могат от масата, тъй като решиха, че трите десетилетия на отстъпки, направени след войната, са били дотатъчни и трябва да се спре с тях и да се върнем към феодална система на социални отношения, или в най-лошия (за тях) случай към дикенсовия свят от средата на 19-и век. И за да не се налага да се прекъсва този процес, сега десетки милиони хора бяха осъдени на смърт.

  Аз лично не виждам никаква съществена разлика между това престъпление, и извършеното от германците и японците през 30-те и 40-те години. но това е може би понеже аз съм откачен, заблуден, и пр.

 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 31. 31 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 375 Весело

  Отговор на всяка криза – по-високи заплати и социални плащания
  _______________________________________________

  Тези от НПО Института как си мислят че може такава политика да стане?

  ДЪРЖАВАТА ДА НАРЕДИ НА ЧАСТНИТЕ ФИРМИ ДА ВДИГАТ ЗАПЛАТИТЕ?

 32. 32
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 36. 36 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 6747 Неутрално

  Даже на много вече ги увеличиха. Избраните, близките до сърцето на Борисов.

 37. 37 Профил на space35
  space35
  Рейтинг: 453 Неутрално

  Дневник, нужно ли е да отразявате всички полюции на псевдо-институтът?

 38. 38 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Напълно нормално. Това е война с Китай.

  Те НЯМАТ спестявания.
  Те НЯМАТ социална система.
  Те НЯМАТ пенсии.

  Те трябва непрекъснато да произвеждат и продават. Ама тази свърши.
  Мат.

  The best way to predict the future is to invent it.
 39. 39
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 40. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 41. 41
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 42. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 43. 43
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 44. 44
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 45. 45
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 46. 46
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 47. 47
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 48. 48
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 49. 49
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 50. 50 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4089 Неутрално

  Много грешна стратегия имат управляващите!Раздава се на калпак без ясни цели и се вземат дългове !

 51. 51 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4089 Неутрално

  До коментар [#5] от "Да вярваме на истината":

  Кое му е работещото на нашата икономика...................?!Тази икономика с безумно раздута администрация , а няма пари за здраве и пенсии..............?!Изливане на милиарди /основно от ЕС/ в инфраструктура , а не се инвестира в професионално образование и преквалификация................?!Държава силно зависима от емигрантските потоци и парите на ЕС - това не може да е "работеща" икономика!Това просто е нашата опоскана България на последно място по стандарт на живот в ЕС!!!!

 52. 52
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 53. 53
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 54. 54
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 55. 55 Профил на turmion_katlot
  turmion_katlot
  Рейтинг: 431 Неутрално

  Института за планова икономика пак кърти с нефелни анализи. По високи заплати значат повече инфлация, ама няма как един комуняга да ги разбира тия неща.

  ... wide awake, but still asleep, always a stranger in the crowd!!! .أبو فرح
 56. 56
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 57. 57
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 58. 58
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 59. 59
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 60. 60
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 61. 61
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 62. 62
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 63. 63
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 64. 64
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 65. 65
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 66. 66
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 67. 67
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 68. 68
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 69. 69
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 70. 70
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 71. 71
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 72. 72
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 73. 73
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 74. 74
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 75. 75
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 76. 76 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 472 Неутрално

  Некадърна власт - оставка

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 77. 77
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 78. 78
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 79. 79
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 80. 80
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 81. 81
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 82. 82
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 83. 83 Профил на space35
  space35
  Рейтинг: 453 Неутрално

  Нямате ли читаво ИТ да спре този спам?

 84. 84
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 85. 85
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 86. 86
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 87. 87
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 88. 88
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 89. 89 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2493 Весело

  "Това личи от идеята за увеличаване на минималната пенсия без обществен дебат и в началото на годината (преди изборите) вместо от средата, каквато е стандартната практика. "

  Тоя гащник от фондацията пак се е объркал! "Стандартната практика" промените да се правят с началото на финансовата година, която при нас съвпада с календарната. Требе да си голям идиот за да си съгласен повишението на пенсионната осигуровка (и другите задължения) да влизат в сила в началото на годината, а ползването на правата (индексирането на пенсиите или получаването на обезщетение) да става в "светлото бъдеще" и то според зависи кой гащник какво е напълнил в гащите си!

 90. 90 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2493 Весело

  До коментар [#25] от "Georgi Marinov":

  "Ако ще се печатат пари и ще се дават на масите, това е трансфер от богатите към бедните."

  Това е само една гледна точка. Другата - ако бедните се вдигнат на бунт и опожарят реалното, истинското богатство (а не хартиеното, на което са написани "голи обещания" - дългове), тогава не богатство, а богати няма да има.

 91. 91
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 92. 92
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 93. 93
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 94. 94
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 95. 95
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 96. 96
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 97. 97
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 98. 98
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 99. 99
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 100. 100
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK