До какво доведе отчуждението

Нещата около нас се оказаха далечни – карантината направи така, че да излезеш на улицата е пътешествие.

© Георги Кожухаров

Нещата около нас се оказаха далечни – карантината направи така, че да излезеш на улицата е пътешествие.Анализът е препубликуван от "Дойче веле". Заглавието е на "Дневник".


Днес между 50 и 80% от преминалите на работа онлайн казват, че предпочитат да си останат вкъщи и след пандемията. Дори и в по-слабо развитите дигитални икономики, каквато е нашата, числата са сходни. Общите платформи, видеовръзката, достъпът до всякакви архиви и програми всъщност прави труда онлайн по-производителен. Спестяваме часове висене в задръствания, лежим по пижама на дивана с любимия котарак на скута, пък и шефът пести разходи за офис.


Но всеки прогрес има цена. Дистанционната работа усилва неравенствата между хората. Едните имат домашни удобства, другите не; едни семейства имат по стая за всеки и се изнасят в кокетна вила сред природата, други могат да се изолират само в гардероба.
Заражда се воля за всеобщ и безплатен достъп до интернет и ако карантината продължи, вероятно ще се стигне и до политики в тази посока. Но засега основната тежест на дигиталната миграция е върху плещите на работника.


Не знам как е при българските учители - ние в университета минахме на онлайн преподаване, без институцията да ни плати домашните интернет абонаменти или да ни купи компютри. Ще кажете - дреболия, въпросът е, че се събират много такива дреболии.


Близкото се оказа тъй далечно


Новата дистанционна работа има тенденцията да заличи разликата между работно и свободно време. Е да, ама си непрекъснато на разположение. Към разликата в интернет уменията, които някои са имали щастието да усвоят преди пандемията, други - не, ще добавя и едно чисто психологическо неравенство, което дистанционната работа усилва: способността сам да планираш, да се контролираш, без някой да стои над главата ти. Качество, което заменя досегашната печеливша способност да си създаваш връзки. Тъй да се каже общителните са изместени от съсредоточените.


Онлайн съвещанията представят специфичен проблем. От една страна служителите ги предпочитат - докато тече скучният доклад на шефа, ще сготвят нещо или ще наредят пасианс. Тази тенденция я имаше и преди Ковида, особено в по-големите зали, където можеше незабелязано да следиш телефона си, уж слушайки. Сериозният въпрос е дали виртуалните съвещания могат да заменят физическите, които са ни вече непоносимо скучни.


Представяме си все по-съвършени комуникации, които предават перфектно изражението на всеки участник, интонацията на гласа му. Изкуственият интелект сигурно ще почне дори да зуумва и подсилва отделни ракурси на лицата, както правят камерите в риалити-игрите, ще имаме данни за телесната температура и сърцебиенето на събеседниците си.


И все пак досегашните цивилизации са развили една почти религиозна вяра във физическата среща лице в лице, в ръкуването (което сме на път да елиминираме заради ограниченията), в официалната вечеря, с една дума - в съвместното телесно преживяване, което закрепва контакта. Когато се срещнат двама президенти, това е събитие; когато разговарят по видеотелефона - всекидневие. Някакво усещане за симулативност оставят конферентните връзки - също както гражданските протести във "Фейсбук", които опитват да заменят физическото присъствие на площада.


Защо е по-лесно да мразиш в интернет


Отчуждението обаче не само охлажда отношенията. Изследванията показват, че агресията - расова, хомофобска, класова - е обратно пропорционална на това дали познаваме лично съответните хора или за нас те са само виртуални образи. Затова и в интернет върлуват такива урагани от омраза, раздухвани от иначе кротките хора по пижама на дивана.


Помислете и за бездомниците, които просят на ъгъла - техният "бизнес" е всъщност най-тежко ударен от преминаването на живота онлайн, защото минувачите са се преобразили в интернет сърфисти. Затова пък онези организации, които имат сайтове и дигитален ПР, днес процъфтяват заради увеличения трафик и, както напоследък разбрахме по повод "ХелпКарма", печелят добра пара.


По същия начин разцъфтяват "Фейсбук" и "Амазон", според (ироничното) "правило на Матей", че който има, ще му се даде, а който няма - ще фалира. Няма нужда да споменаваме революцията в пазаруването, което е на път да превърне магазините в изложби, където само разглеждаш, а после поръчваш онлайн. Цената на това ново удобство е смъртта на кварталните магазинчета, малките книжарници, прохождащите бизнеси.


Мигрирането на човечеството във виртуалния сват направи така, че заживяхме с далечното - очакваме веднага да гледаме новия сериал по "Нетфликс", вълнуват ни американските избори, следим любовната драма на Клое Кардашиан.


Обратно, нещата около нас се оказаха далечни - карантината направи така, че да излезеш на улицата е пътешествие. Нали си спомняте как престанахме да ходим на кино? Днес рискуваме да се отучим от физическото посещаване на музеи, концерти, театри. Не че ще загубим интерес, а ще навикнем да ги ползваме дистанционно и това ще ги промени, както се промени киното, когато влезе в телевизора, а после в телефона.


Животът - в хибриден режим


Хората се научиха да организират "Фейсбук" вечери, с кристални чаши и свещници, всеки от своята страна на екрана. Не само по-евтино, но и практично - всеки може да си готви каквото обича. Подготвени сме за този тип общуване благодарение на трогателните скайп-родителства, където мама от Италия пита детето си в родопското село какво е закусило и дали си е научило уроците. Какво става с приятелствата, когато хората почнат по-малко да ходят на гости по комшийски и почнат да вечерят с хора от цялата планета?


По-младите пък танцуват на виртуални партита. Ще кажете, какво парти, ако не си там, на място? Изглежда емоцията успява да зарази от разстояние. Основното е това, че нещо се изживява едновременно - съвпадението по време заменя съвпадението по място. Подобни стрийминг-общности си пробиват път в провеждането на партийни митинги, научни конференции, та дори в религиозни служби. Може би след пандемията ще почнем да се връщаме понякога на площада, в аудиториите, в храмовете, но много вероятно е животът да мине в хибриден режим.


Най-дълбок отпечатък ще има интернет отшелничеството върху любовните отношения, онези, при които телесният контакт е неизбежен. Предното поколение вече преживя драмата на СПИН-а, който принуди тогавашните млади рязко да ограничат сексуалната си свобода. Днес застрашени наистина са по-старите, но страхът от чуждото тяло е проникнал във всички гънки на обществото. И тук карантината чука на отворена врата: онлайн свалките са станали част от културата и вече отдавна не е срамно да си намираш партньор или съпруг в платформа за запознанства.


Какво да се прави, трябва да се научим да плаваме в безтегловността на новия виртуален свят. Ако има някаква полза от този проклет вирус - това ще е.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (53)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3632 Весело

  Просто бъдещето пристигна малко по рано от предвиденото!

  klimentm
 2. 2 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4553 Неутрално

  Някои работодатели купиха нови компютри за работещите по домовете служители, смениха телефоните с по-нови и бързи модели.
  Купиха и бюра и столове за домашните офиси.
  Някои правителства купиха 2 пъти дигитални устройства за учениците, които изчезнаха "мистериозно" за управляващите.
  Пазарите показват нарастване на търсенето,продажбите и съответно на цените.
  Разни подходи. Времето ще покаже правилните практики.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 3. 3 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4553 Неутрално

  Някои работодатели купиха нови компютри за работещите по домовете служители, смениха телефоните с по-нови и бързи модели.
  Купиха и бюра и столове за домашните офиси.
  Някои правителства купиха 2 пъти дигитални устройства за учениците, които изчезнаха "мистериозно" за управляващите.
  Пазарите показват нарастване на търсенето,продажбите и съответно на цените.
  Разни подходи. Времето ще покаже правилните практики.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 4. 4 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1001 Неутрално

  “ интернет уменията, които някои са имали щастието да усвоят преди пандемията”
  ——
  Тъй е то, уменията се даряват от “щастието” и сега заради вируса щастието не раздава повече интернет умения. А сичко останало от текста — просто боза.

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 5. 5 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1473 Неутрално

  Аман вече! Ико не е Дойче веле ще е Свободна Европа и обратно. Ако не е Дичев, ще е Дайнов! Ако не са и двамата, ще е Смилов! Години наред все едно и също!

  Съвременните технологии позволяват дистанционна работа. Просто Короната послужи като каталозатор нещата да се случат по-бързо.

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 6. 6 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3492 Весело

  До коментар [#1] от "klimentm":

  Виждаш ли докъде води вашия модел на прогрес?

  Трябва да привикнеш с подобни статии.....
  Ще ги четеш все по често....

  Bukalemun
 7. 7 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3966 Неутрално

  За тези, които не са наясно какво ни чака, нека гледат "Добро утро Вавилон" на братя Тавиани. Или "Матрицата" на братя /сестри Уашовски.

 8. 8 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3632 Весело

  До коментар [#6] от "eti mehter":

  Ами чумата и испанския грип са се случили и без нашия модел на прогрес?!

  klimentm
 9. 9 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3492 Весело

  До коментар [#8] от "klimentm":

  Не се присламчвай към миналото.....
  До вчера го плюеше и се майтапеше с него.....

  Bukalemun
 10. 10 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3005 Неутрално

  Доведе до все по трудно промиване на студентски глави с културна антропология

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 11. 11 Профил на Nedyalko Lazarov
  Nedyalko Lazarov
  Рейтинг: 1313 Неутрално

  Неоспоримо предимство на работа от вкъщи е, че можеш да правиш секс по време на работа. Е, ако няма партньор не е голям проблем. Маститият правен анализатор от СНН Джефри Тюбин го демонстрира.

 12. 12 Профил на Араламбене му е майката
  Араламбене му е майката
  Рейтинг: 818 Неутрално

  "... вероятно ще се стигне и до политики в тази посока."
  Без значение за какво става дума; с тези т. нар. политики... авторът дали очаква действия в "тази посока", или да ни задави поредното словоблудство в "тази посока"?

 13. 13 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1767 Неутрално

  Представям си как Дичев по пижама или долни гащи е набирал този текст, работейки от дома :))
  Иначе текстът е плява с "ключови" фрази, нацъкан по проста схема, да се чудиш за какво му плащат...

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 14. 14 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2563 Неутрално

  Дичев е много далече от реалността. Толкова, че не я вижда. Така бяха и списвачите на Работническо дело - цял ден чайче, кафенце, печени филийки - и живеят в нЕкъв измислен свят с измислени промени, чакайки фиша в края на месеца. Вечно нЕкой им е длъжен и не им оценяват брътвежите.

 15. 15 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2563 Неутрално
 16. 16 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2266 Неутрално

  До коментар [#5] от "lz2":

  ++++ но!
  " Дойче веле ще е Свободна Европа"
  тези нямат нищо общо нито със Свободна европа радио Свобода, нито с DW!
  Това са Моника Веле и Библиотекарския рупорна манипулации. В тях ся събрани цяла тумба червени манипулатори и лайномети.

  Русия- проказата на планетата Земя.
 17. 17 Профил на AllLivesMatter
  AllLivesMatter
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Статия на килограм.

  Някога на програмистите са им плащали на символ - затова и е се появила практиката да пишат дълги коментари из сорс кодовете

  'progressives' is the politically correct word for communists
 18. 18 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 2567 Любопитно

  По-просто е.....на хората им писва да стоят из администрациите ни.....

 19. 19 Профил на Born
  Born
  Рейтинг: 559 Неутрално

  Единствените които се чувстват добре в онлайн среда по време на пандемията са държавните чиновници и любителите на виртуалния секс.😀
  С постепенното отшумяване на пандемията нещата ще си дойдат на мястото. Човек е социално животно, г-н Дичев!

 20. 20 Профил на Rational
  Rational
  Рейтинг: 1117 Неутрално

  Въпросът е кога държавната администрация ще мине онлайн. Офисите на повечето институции изглеждат като от преди 30 години, а услугите им също не са мръднали от тогава. Трябва да изискваме много повече дигитални услуги и да не се молиш на лелката зад стъклото да ти издаде документа и да ти обясни в детайл, все едно го прави от добра воля всичко.

 21. 21 Профил на vzt34526152
  vzt34526152
  Рейтинг: 353 Неутрално

  Мисля, че фактът, че всички хукнаха като обезумели къде ли не лятото (макар и повечето не в чужбина) показва, че темерутската виртуална реалност няма да се задържи дълго.

 22. 22 Профил на izn32657823
  izn32657823
  Рейтинг: 8 Весело

  Дневник продължава да съществува?!?!? Още малко...

 23. 23 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 4834 Неутрално

  Представям си как Дичев по пижама или долни гащи е набирал този текст, работейки от дома :))Иначе текстът е плява с "ключови" фрази, нацъкан по проста схема, да се чудиш за какво му плащат...
  —цитат от коментар 13 на Боян Таксиров


  Най ме спечатли абзацът от статията:

  "Днес между 50 и 80% от преминалите на работа онлайн казват, че предпочитат да си останат вкъщи и след пандемията."

  Изобщо не е вярна, явно авторът живее извън реалния живот. В нашата фирма много колеги се наложи в началото да работят в къщи. Но никой няма желание това да се повтори. Повечето са работили в някой ъгъл на гостната или на спалнята. Никое жилище, когато са го наемяли, не е било планувано да се работо от вкъщи, съответно няма екстра работна стая!

 24. 24 Профил на Rational
  Rational
  Рейтинг: 1117 Неутрално

  [quote#23:"Dariya Koleva"][/quote]

  При нас е точно обратното. Огромната част искат да продължат да си работят преобладаващо дистанционно. Компанията е осигурила всичко необходимо за работа от вкъщи. В началото имаше чудене как да се приспособим, но вече свикнахме. Предимствата не са по-малко в сравнение с висенето в задръстване, губенето на време и претъпканият офис.

 25. 25 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 4834 Неутрално

  [quote#23:"Dariya Koleva"]
  —цитат от коментар 24 на Rational
  При нас е точно обратното. Огромната част искат да продължат да си работят преобладаващо дистанционно. [/quote]

  Едно е да искаш, друго е да можеш, а трето и четвърто е да го получиш!

  Ако компанията е сигурна, че на 100% имаш същата производителност както в офиса, да! Ама си представи, че училищата и детските градини също са затворени и през 5 минути две деца са ти на главата, не е нормално да искаш да си в хоум офис!

 26. 26 Профил на vzt34526152
  vzt34526152
  Рейтинг: 353 Неутрално

  До коментар [#24] от "Rational":

  Какви удобства предлагат компаниите в България? Един малък и бавен лаптоп осигуряване на всички удобства ли е?

 27. 27 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 716 Неутрално

  Отчуждени сте комунистите. И ще ставате все по-малко :)

  The best way to predict the future is to invent it.
 28. 28 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 2347 Неутрално

  Цитат:
  Спестяваме часове висене в задръствания, лежим по пижама на дивана с любимия котарак на скута, пък и шефът пести разходи за офис.
  -----

  Форумът има архив!

  Туй го предвидих и низпослах още съвсем-съвсем-съвсем в началото на истерията (вкл. как чорбаджиите ще пестят от наеми, ток, вода, тоалетна хартия, застраховки и всякаква поддръжка и пр. и пр.)...
  Което навежда на МНОГО мисли...

  Като се започне от това кой има най-голяма полза от Проекта Корона, мине се през някакъв намален (за радост на Гретето) въглероден отпечатък (колите се движат по-рязко и по-малко) и пр. и пр.

  Не би следвало да пропускаме и това, че при уж НАМАЛЕНИ харчове на чорбаджиите, което би следвало да рикошира в намаляне на себестойността и ВСЕОБЩО рухване на цените - това сякаш не се забелязва.

  Особено важно е, че тая истерия с тая корона теоретично трябва да заличи поне частично ОГРОМНИЯТ дял на т.нар. услуги, които дават някъде 80% и нагоре от БВП на т.нар. бели, десни и демократични страни/икономики, което е всъщност е едно чисто наливане от пусто в празно, но и това не се вижда.

  ------
  Но най-важното, според мен, от тая истерия с короната би следвало евентуално да го видим, но едва ли...

  Съобразно Мойта Стройна и Непротиворечива Теория най-големият родилен недъг на капитализъма е СВРЪХПРОИЗВОДСТВОТО* - т.е. капитализмът е хищнически спрямо Природата и изключително екстензивно развиващ се - т.е. в резултат на повсеместното колониално дране на ресурси на практически безбожно минимални цени се създава предпоставка да се надуват крайните цени с някакви измислени услуги и повторно дране на подпадналите в колониална зависимост, като те се заставят да потребяват тези надути крайни стоки/услуги.

  Капитализмът с неговия фашизъм няма да се кротне, колеги, докато продължава да се снабдява със суровини на безценица, което пък води до тяхното безобразно пилеене (т.е. екстензивно производство!)

  ---
  заб.* - само за протокола - при соца е обратното - соцът е пестелив по природа, но пестеливостта често преминава в безумие, та се стига до дефицит на най-елементарни стоки и услуги.

 29. 29 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 897 Неутрално

  [quote#25:"Dariya Koleva"][/quote]

  Наемете си гувернантка да се занимава с тях в собствените им стаи или навън.. Нали го раздавате средна класа .

 30. 30 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2336 Весело

  Айде пак - "напънала се планината и родила мишка". Тази статия е като писана от ученик за домашно по литература. Абсолютно нищо ново, интересно, никакви смислени разсъждения или оригинална мисъл. Все едно някой е компилирал произволни 5-6 статии по темата от интернет. Да не говорим, че някои от напъните на Дичев показват, че е изключително бос по темата (което никога не му пречи да се изказва от последна инстанция). Нивото и в ДВ и в Дневник вече е направо трогателно. Превърнаха се в училищен стенвестник...

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 31. 31 Профил на Born
  Born
  Рейтинг: 559 Неутрално

  Току що разхождайки се видях ОЩЕ един затворен банков офис. Сигурно служителите му са ги пуснали да работят онлайн от в къщи ли..? Ако тази мания по затваряния и пр. ограничения на икономиката продължи още известно време/не дай си Боже!/ цялата съвременна световна капиталистическа икономика основана на потребление и услуги в един момент ще рухне. Най-накрая това ще го усетят и работещите от в къщи търговци от спедиторския, куриерно-логистичния и прочие комисионерски бизнеси/компанията в който вие работите най-вероятно е точно от този сектор щом си позволява да разпуска служителите си по къщите/. Ще го усетят по спада в потреблението на стоки и услуги, което е неминуемо да се получи вследствие намаляването на общата икономическа ефективност. Проста икономическа логика!
  Пак го казвам, в условия на карантина най-добре се чувстват чиновниците от бюджетния сектор- хем "работят" дистанционно по пижами, хем са на сигурни заплати.

  [quote#23:"Dariya Koleva"]
  —цитат от коментар 24 на Rational
  При нас е точно обратното. Огромната част искат да продължат да си работят преобладаващо дистанционно. Компанията е осигурила всичко необходимо за работа от вкъщи. В началото имаше чудене как да се приспособим, но вече свикнахме. Предимствата не са по-малко в сравнение с висенето в задръстване, губенето на време и претъпканият офис.[/quote]
  .........................................
  Току що разхождайки се видях ОЩЕ един затворен банков офис. Сигурно служителите му са ги пуснали да работят онлайн от в къщи ли..? Ако тази мания по затваряния и пр. ограничения на икономиката продължи още известно време/не дай си Боже!/ цялата съвременна световна капиталистическа икономика основана на потребление и услуги в един момент ще рухне. Най-накрая това ще го усетят и работещите от в къщи търговци от спедиторския, куриерно-логистичния и прочие комисионерски бизнеси/компанията в който вие работите най-вероятно е точно от този сектор щом си позволява да разпуска служителите си по къщите/. Ще го усетят по спада в потреблението на стоки и услуги, което е неминуемо да се получи вследствие намаляването на общата икономическа ефективност. Проста икономическа логика!
  Пак го казвам, в условия на карантина най-добре се чувстват чиновниците от бюджетния сектор- хем "работят" дистанционно по пижами, хем са на сигурни заплати.

 32. 32 Профил на nebido
  nebido
  Рейтинг: 790 Неутрално

  „Нишките, които се прекъсват. Проблемът за алиенацията в литературата и обществената психология на Запад"

  "Идеи и мотиви на отчуждението в западната литература“

  "Кризата в модерният западен роман"

  Горните три заглавия на книги от български автори са писани 60-те години. И след тях нищо.

 33. 33 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 392 Неутрално

  Как точно може да се налива бетон, дистанционно?

  Питам и отговор не искам!
  80% от активното население няма нищо общо ни с дистанционна работа , ни със технологична възможност за спазване на дистанция в заводи и цехове.

  Това , с конкретни примери , сме го коментирали с ковидистите , из ковидистичните теми.
  Да припомним, освен заразнолъжично беснеене, Ковидизмът включваше и облещено биене на чувство по повод Дистанциите..

  На конкретните ми въпроси : "а как точно да стане " , редовият ковидист отговаряше с разслюнчени попържни и кротичка планина от минуси..

  А Дичев буен вятър го вее , на бял кон..

 34. 34 Профил на nebido
  nebido
  Рейтинг: 790 Неутрално

  Ковид кризата как се отрази на проститутките?

 35. 35 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 2347 Неутрално

  Ковид кризата как се отрази на проститутките?
  —цитат от коментар 34 на nebido


  Сложен въпрос, сложен въпрос... Навярно ще настъпи РАЗЦВЕТ на кириз-пердето...

  ----
  Но те ще продължават да търсят ОКОНЧАТЕЛНОТО решение, т.е. своята КРАЙНА цел...

  А кое е това ОКОНЧАТЕЛНО решение и крайна цел!?
  Преди време колегата Жириновски осветли Широката Световна Общественост, давайки точно определение що е това Проститутка.
  Що е това Проститутка по определението на колегата Жириновски!?

  Това е жена, която УСИЛЕНО си търси съпруг.

 36. 36 Профил на nebido
  nebido
  Рейтинг: 790 Неутрално

  [quote#35:"Аскет"][/quote]

  Един вид маркетингово проучване на терен?

 37. 37 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1473 Неутрално

  Как точно може да се налива бетон, дистанционно?Питам и отговор не искам!80% от активното население няма нищо общо ни с дистанционна работа , ни със технологична възможност за спазване на дистанция в заводи и цехове.Това , с конкретни примери , сме го коментирали с ковидистите , из ковидистичните теми.Да припомним, освен заразнолъжично беснеене, Ковидизмът включваше и облещено биене на чувство по повод Дистанциите..На конкретните ми въпроси : "а как точно да стане " , редовият ковидист отговаряше с разслюнчени попържни и кротичка планина от минуси..А Дичев буен вятър го вее , на бял кон..
  —цитат от коментар 33 на simChо


  Бе май го вее на магаре! Белият кон е за Велики личности!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 38. 38 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3632 Весело

  До коментар [#28] от "Аскет":

  Не е лошо да отръскаш от прахоляка тази овехтяла теория!
  Поне и удари една боя!

  klimentm
 39. 39 Профил на realismisthename
  realismisthename
  Рейтинг: 683 Неутрално

  Кофтито на работата от вкъщи е, че се виждат само резултатите, които пистигаш, или не пистигаш. Ако не постигаш - вярно е кофти. Ако си свикнал да компенсираш липсата на резултати със седене на задника в офиса от 6:30 сутринта до 10:30 - вече не работи, никой не те вижда колко време седиш на дупето, само колко резултати постигаш.
  Мен ми е чудесно от вкъщи!

 40. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 41. 41
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 42. 42 Профил на star bastun
  star bastun
  Рейтинг: 1753 Весело

  Неоспоримо предимство на работа от вкъщи е, че можеш да правиш секс по време на работа. Е, ако няма партньор не е голям проблем. Маститият правен анализатор от СНН Джефри Тюбин го демонстрира.
  —цитат от коментар 11 на Nedyalko Lazarov


  Да, ама само с една/един.

 43. 43
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 44. 44
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 45. 45
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 46. 46 Профил на silverman
  silverman
  Рейтинг: 618 Неутрално

  Проф. Дичев доказа, че е човек от миналото, даже не и от настоящето.
  Пандемията спомогна близкто бъдеще да стане настояще!
  Няма по-добра работа от работата от вкъщи!
  Не е необходимо да се блъскаш в трафик, да се изнервяш да отидеш и да стоиш затворен с хора, които не всички са ти приятни в помещение наречено офис.
  На кокошките и на прасетата им осигуриха лично простраство, а хората ги натъпкаха в опън-спейс офиси, където един се е съсредоточил, друг говори по телефона , трети се смее и т.н. И трябва да минат години за да станеш вид началник, че да имаш лично пространство.
  Не е необходимо да си напуснеш родния град или село, където имаш пракрасни условия, за да дойдеш в столицата, да се натъпчеш в гарсониера или семйство да живее в двустаен апартамент, да се бори за парко-мяст. място в детската градина и т.н., за отиде в офиса, където 70% отработата беше дигитална, а сега се видя, че и 90-100% от рабтата може да се върши дигитално!
  Как точно се увеличава социалното неравенство не разбрах?!?
  А който не може да се самоорганизира не работа в офис, ами и патки да му дадеш да пасе ще ги изгуди в полето. Дигитализацията само показва, кой реално върши работа и кой в "големия офис" скатава и колегите му го носят на гърба!

 47. 47 Профил на Мишо Петров
  Мишо Петров
  Рейтинг: 26 Неутрално

  Прав е за неравенството - едните имат баща доносник на БКП и затова са на работа като журналя и в комунистическия университет, а други бачкат по-цял ден и мрат на стълбите...

 48. 48 Профил на satanail13
  satanail13
  Рейтинг: 690 Неутрално

  Просто бъдещето пристигна малко по рано от предвиденото!
  —цитат от коментар 1 на klimentm


  долу Четвъртия Райх и кликата му в БГ!

  Марс е изконна Американска територия!
 49. 49 Профил на silverman
  silverman
  Рейтинг: 618 Неутрално

  Бих желал да Дневник да отправи въпрос към проф. Дичев:
  Какво мисли за четвъртата индустриална революция и смята ли, че задържаето на навлизането й е възможно и полезно?

 50. 50 Профил на bretschneider
  bretschneider
  Рейтинг: 825 Неутрално

  Въртете сучет пак до село ще дойдете за яйца и царевица.. башка ракия :) :) :)

  Технологията е и зло, но е и благодат :)

 51. 51 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3559 Весело

  ... следим любовната драма на Клое Кардашиан ...

  Дичев е в течение?
  После се чудим, че ги ръси таквизи!

  То тейзи кОлтурни феномени не прощават и мущроват точно такива като Дичев.
  На конвейр!

 52. 52 Профил на koevip
  koevip
  Рейтинг: 49 Разстроено

  Срам ме е да чета подобен текст.
  Дичев, толкова си изостанал от света, че ставаш само за
  просвещаване на кварталните бабички.
  За съжаление не уволняват такива като теб от университета,
  а тези които още преди 15 години работеха дистанционно!!!

 53. 53 Профил на Kephy
  Kephy
  Рейтинг: 931 Неутрално

  Дичев е базирал статията си на изследвания от чужбина - на Colliers International, на CNBC и Change Research и подобни. Наскоро и Бил Гейтс излезе с подобни прогнози. Въпросът е сериозен, защото действително Интернет и виртуалната комуникация все повече и повече разширяват своя дял в нашия живот и несъмнено трансформират битието ни. Това е съпътствувано с все по широка механизация, електронизация и роботизация. "Новата научно-техническа революция", в която електрониката и роботиката превземат множество от процесите в компаниите, ориентирани към бъдещето и иновациите, т.нар. "умни системи" неминуемо ще променят не само икономиката, но и човешките взаимоотношение. Подобно на всяка една технологична революция това ще е съпътствано със загуба на работни места, трансформации в икономиката, а оттук и с промени в обществото и хората.

  Ние приветстваме тези промени в името на прогреса и икономическата целесъобразност, но не мисля, че сме напълно наясно каква ще е цената.

  Malo periculosam, libertatem quam quietam servitutem
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK