Щабът на Тръмп – само най-добрите

Тръмп представя своята Тръмп Водка в Москва през 2007 г. и обещава доставка на огромни количества от елитното питие, бутилирано с 24-каратово злато за Русия, но както повечето негови бизнеси и този се проваля.

© Стопкадър от vimeo.com

Тръмп представя своята Тръмп Водка в Москва през 2007 г. и обещава доставка на огромни количества от елитното питие, бутилирано с 24-каратово злато за Русия, но както повечето негови бизнеси и този се проваля."Дневник" публикува всеки понеделник постизборна поредица за САЩ от оперната певица Александрина Пендачанска. Тя, освен с успехите си на сцената, е известна със силната си гражданска позиция и интерес към случващото се в България и по света. След множеството ѝ пътувания в САЩ, където живее през 2002 г., се заражда и по-сериозният ѝ интерес към американската политика.


Като цитира авторитетни и достоверни източници, г-жа Пендачанска дава контрапункт на надигащата се пропаганда от лагера на действащия президент. Отношенията на Доналд Тръмп с Русия са една от най-големите интриги по време на неговото управление и в първата част проследи руската връзка на Доналд Тръмп още преди падането на Желязната завеса. Днес четете втората част - за част от щаба на президента, свързан с Москва.


През 2015 г. Доналд Тръмп заявява намерението си да се кандидатира за президент на САЩ и дава едно основно обещание: да се обгради от "най-добрите" (the best people). Ето някои от водещите фигури в предизборния му щаб година по-късно:
Първият от "най-добрите": Пол Манафорт


Пол Манафорт е шеф на предизборния щаб на Тръмп до август 2016 г.


Пол Манафорт е лобист и политически консултант. Участвал е в предизборните кампании на Джералд Форд, Роналд Рейгън, Джордж Буш - баща и Боб Доул. Сред клиентите му са били също президентът на Заир Мобуто Сесе Секо, филипинският президент Фердинанд Маркос, както и правителствата на Доминиканската Република, Екваториална Гвинея, Нигерия и др.


Активността на лобистката му фирма е спомената в доклада "The Torturers' Lobby" (Лобито на мъчителите) на неправителствената организация Center for Public Integrity сред петте най-компрометирани лобистки организации, финансирани от режими, нарушаващи човешките права.


Пол Манафорт работи от 2004 г. за бившия проруски президент на Украйна Виктор Янукович. От 2007 датира съвместният му бизнес с руския олигарх Олег Дерипаска и украинския олигарх Дмитро Фирташ. За да представлява руските интереси в политиката, бизнеса и медиите в САЩ и Европа, Манафорт договаря с Дерипаска хонорар от 10 милиона долара годишно. В делата срещу него прокуратурата твърди, че между 2010 и 2014 г. Манафорт е получил над 60 милиона долара от Украйна.


През февруари 2016 г. Манафорт се включва в предизборната кампания на Доналд Тръмп, която впоследствие оглавява. На 9 юни същата година участва в срещата на Дон Тръмп - младши в Trump Tower с близката до Кремъл адвокатка Наталия Веселницкая. По време на срещата се обсъждат обещани от Русия компромати срещу Хилари Клинтън, която е опонентка на Тръмп в предстоящите избори.


Като шеф на предизборния щаб Манафорт се среща и с Константин Килимник, определен от Сенатската комисия по разузнаване като "руски офицер от разузнаването". На тази среща Манафорт предоставя на Килимник данни от вътрешните социологически проучвания на президентската кампания и обсъжда мирния план за Украйна. След публикации в пресата през август за връзките на Манафорт с Русия и с проруския режим в Украйна, Манафорт се оттегля от предизборната кампания.


На 30 октомври 2017 г. Пол Манафорт е арестуван. В двете съдебни дела срещу него е обвинен в конспирация срещу Съединените щати, пране на пари, данъчни и финансови измами, лъжесвидетелство. Осъден е на седем и половина години затвор.


Вторият от "най-добрите": Генерал Майкъл Флин


Ген. Майкъл Флин е съветник по националната сигурност на Тръмп до февруари 2017.


Той е високопоставен служител във военното разузнаване на САЩ от 1981 г. Служил е в Афганистан и Ирак. През 2012 г. президентът Обама го назначава за директор на Агенцията за военно разузнаване. През 2013 г. е поканен от шефа на руското военно разузнаване, известно като ГРУ, ген. Игор Сергун, с което става първия американски офицер с достъп до щаб квартирата на управлението в Москва.


Повторното му посещение в ГРУ не е одобрено от американските служби и не се осъществява. Директорът на националното разузнаване Джеймс Клапър се противопоставя и на желанието на Флин да покани висши руски служители на ГРУ в САЩ.


Контактът на Флин с руския експерт по история на съветското разузнаване Светлана Лухова по време на конференция в Кеймбридж предизвиква вниманието на британските и американските служби. Вследствие на това, след изтичане на двугодишния му мандат като директор на Агенцията за военно разузнаване договорът му не е подновен.


След като напуска агенцията, Флин създава консултантска компания и става сътрудник на англоезичната руска телевизия RT (Russia Today). През декември 2015 г. той присъства на гала вечеря, организирана от RT в Москва, и седи на масата до руския президент Путин.


По време на смяната на президентските администрации през декември 2016 г. Флин води тайни разговори, засечени от ФБР, с руския посланик във Вашингтон Сергей Кисляк. Двамата обсъждат възможността за създаване на засекретен канал за комуникации между администрацията на Тръмп и Русия, за да обсъждат положението в Сирия и санкциите, които Обама е наложил на Русия в резултат на намесата ѝ в президентските избори през 2016 г., както и други теми, които са в рязко противоречие с официалната позиция и геополитическия интерес на САЩ в този момент.


На първата среща между президента Обама и новоизбрания президент Тръмп в Белия Дом Обама изразява загриженост и се противопоставя на назначението на Флин като Съветник по сигурността в новото правителство. Въпреки това Тръмп го назначава. След множество публикации в пресата и задълбочаващото се разследване на ФБР на 13 февруари Флин е принуден да подаде оставка.


Флин е основна фигура в разследването на специалния прокурор Роберт Мълър за връзката между Русия и кампанията на Тръмп по време на президентските избори през 2016 г. Той двукратно се признава за виновен. След това започва истинска съдебна сага, която продължава и до днес.


Третият от "най-добрите": Картър Пейдж


Картър Пейдж е външнополитически съветник на Тръмп от март до септември 2016. Той е обект на разследване от ФБР от 2014 г.


Пейдж завършва с отличие Академията на Военноморските сили. В продължение на 5 години служи в армията и участва във военноразузнавателни операции. След като се уволнява с чин лейтенант през 1998 г., постъпва в американската консултантската фирма Eurasia Group, от която е освободен след 3 месеца заради проруските си позиции.


През 2000 г. започва работа в "Мерил Линч" и става вицепрезидент на московския ѝ клон. По думите му в този период участва в транзакции с ГАЗПРОМ и други руски енергийни компании. След като напуска Мерил Линч, през 2008 г. създава собствена компания Global Energy Capital в съдружие с бившия служител на ГАЗПРОМ Сергей Ятценко. Офисът им в Ню Йорк е свързан с Trump Tower чрез атриум.


През 2013 г. Пейдж написва: "През последната половин година имах привилегията да служа като неформален съветник в щаба на Кремъл в подготовката на тяхното президентство за срещата на G-20, където енергетиката ще бъде основна тема". Връзките му с Евгени Буряков, осъден впоследствие за шпионаж в САЩ, дават основание на ФБР за първото разрешително за следене по федералния закон за негласно наблюдение за нуждите на външното разузнаване (FISA) през 2014 г.


Пейдж се включва в предизборната кампания на Тръмп през март 2016 г. През юли 2016 г. пътува до Москва. Според собствените му показания пред Конгреса през 2017 г. той е информирал редовно кампанията на Тръмп за пътуването и контактите си в Русия. По време на престоя си там е разговарял с вицепремиера в правителството на Димитри Медведев - Аркадий Дворкович и със служителя на "Роснефт" Андрей Баранов.
През септември 2016 г. в пресата изтича информация, че службите разследват Пейдж за връзки с подложени на санкции руски компании и с граждани, сред които е включително Игор Сечин - президент на "Роснефт". След тези публикации Пейдж напуска кампанията на Тръмп.


Четвъртият от "най-добрите": Джордж Пападопулос


Джордж Пападопулос е външнополитически съветник в предизборната кампания на Тръмп през 2016 г. Осъществявал е срещи на чуждестранни лидери с Тръмп по време на кампанията. Многократно е правил опити да осигури среща на кандидата Тръмп с руския президент Путин.


На 24 март 2016 г. в Лондон той се среща с малтийския професор Йозеф Мифсуд, който му представя рускинята Олга Полонская, за която твърди, че е племенница на Путин. Това се оказва лъжа, но те се срещат отново през април. Тогава Мифсуд казва, че руснаците имат "мръсотии" за Хилари Клинтън и "хиляди имейли".


В разговор с Върховния комисар на Австралия Александър Доумън в Лондон през май Пападопулос споделя, че "екипът на Тръмп има предложение от Русия да помогне с анонимно пускане на информация по време на кампанията, която ще навреди на Клинтън и Обама". Пападопулос споделя това и с гръцкия външен министър Никос Коциас по време на срещата им на 26 май. След хакването на сървъра на Демократическата партия през юли австралийските служби подават сведения за срещата между Пападопулос и Доумън на американските си колеги, в резултат на което на 10 август 2016 започва контраразузнавателното разследване на ФБР, наречено Crossfire Hurricane.


След като се признава за виновен през октомври 2017 г., Джордж Пападопулус е осъден за лъжесвидетелстване. Йозеф Мифсуд, когото бившият шеф на ФБР Джеймс Комей нарича "руски агент", е в неизвестност от 2018 г.


Навсякъде Москва


Това са само част от "най-добрите" сред обкръжението на Тръпм, които са разследвани за нерегламентирани връзки с Русия, или са се признали за виновни и са осъдени за лъжесвидетелство и други обвинения. Но списъкът е много по-дълъг. Общото между всички тях, е една тънка червена нишка, която неотменно води до Москва.


Може би няма причина за изненада, че Путин, който след избора на Тръмп през 2016 г. черпи в Кремъл с шампанско, е единственият световен лидер, който вече три седмици след изборите в САЩ все още не е поздравил новоизбрания американски президент Джо Байдън.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK