След новината за локдаун: "От пълно бездействие до пълно затваряне"

След новината за локдаун: "От пълно бездействие до пълно затваряне"

© Юлия ЛазароваДнес следобед здравният министър Костадин Ангелов оповести на брифинг предложенията си за драстично затягане на противоепидемичните мерки от петък. Час по-рано той присъства на съвещание при премиера Бойко Борисов, който обяви, че с нито една мярка не трябва да се прекалява. "Дневник" събра реакции за случващото се без претенции за изчерпателност.


Божидар Божанов, ИТ специалист:


Щабът предлага на Министерския съвет затваряне. Това добре, но нека коментирам процедурата.
Мерки се въвеждат със заповед на министъра на здравеопазването, не с решение на Министерския съвет. Конструкцията, която гледаме, има няколко обяснения:


- министърът е предлагал на премиера тези мерки, но той е отказвал. Затова сега министърът хвърля топката към Борисов, за да получи отговора публично


- министърът (и щабът) не си говорят с премиера и затова се налага да му предлагат мерки с извънреден брифинг


- премиерът иска да тества обществената реакция с едни "предпоследни" мерки


- никой не знае какво се случва и затова се правят излишни процедурни стъпки.


Методи Лалов, общински съветник от "Демократична България":


Мерките, които правителството предлага да влязат в сила от петък, са адекватни и даже закъснели. Не по-малко наложително обаче е да има ясна и категорична подкрепа за бизнеса и за самоосигуряващите се лица, които издържат държавата, а за това няма и дума.


Борисов вдигна заплатите на чиновниците, а те няма да работят. ВСС раздава бонуси, а съдът едва креташе досега, скоро пак ще затвори.


Оставка!


Петър Банков:


Чудесно е, че се въвежда този локдаун, но пак не е помислено как да се помогне на хората, чиято работа и доходи ще бъдат засегнати от него. Тотална липса на координация и по-пространна мисъл, безкрайна нужда от оставка на това провалено правителство


Иван Червенков:


Освен в петък да се заключите в някой ресторант до март.


Диян Божидаров, журналист:


Би било огромна глупост сега, глупост, независимо от политическите пристрастия, предложенията на щаба да не се подкрепят от хората.


Грета Ганева, адвокат:


Премиерът заяви, че няма да има локдаун. Каза, че има план.


Сега се оказва, че ще има локдаун. Значи няма план. Значи няма премиер.


Елица Терзиева:


От едната крайност на бездействие в другата крайност на затваряне на държавата с безпрецедентни последствия за икономиката! Трябваше да бъде изработена стратегия много по-рано!


В Германия е обявен частичен локдаун от 2 ноември. Затовариха всички заведения, фитнес зали, козметични салони, хотели, забранени са мероприятията. Ресторантите могат да работят и да доставят храна вкъщи, съответно и доста хора поръчват, за да им помогнат да изкарат тази трудна фаза.


Правителството обаче не затвори градините и училищата, защото има научни изследвания, които показват, че малките деца и учениците поне до гимназиална възраст не разпространяват вируса или в много малка степен. А това позволява на родителите да работят.


Числата се стабилизират, макар и бавно.


Маски се носят от май месец в магазините, градския транспорт, на работа, а от около месец и в центровете на градовете, има зони, обозначени с табели. И тук не става въпрос дали хората вярват или не вярват в съществуването на вируса. Правилата се спазват от чуство за солидарност. Защото в такива кризи е от изключителна важност всеки човек да си даде сметка за отговорността му в едно гражданско общество.


В България в момента няма план за справянето с пандемията и за спасяването на икономиката...


Държава на автопилот в тежка криза, пандемия, на прага на следващата индустриалина революция и дигитална трансформация, която вече удря света и западна Европа и чука на българската врата... Пълно безумие, което няма да се реши просто с оставка, а с план/стратегия, незабавно необходим!!!


Мартин Белов:


Локдаун и допълнителни ограничения на правата без обявено извънредно положение са противоконституционни!


Ивайло Йорданов:


Много късно реагираха от щаба. Вместо да спасяват народа, тръгнаха да спасяват Борисов и запалиха държавата. Пълен хаос цари в здравеопазването ни.. Мангъровската бесовщина - " който оцелее, оцелее" се превърна в официална политика. Има една песен "След дъжд качулка, след сватба булка"...


Радан Кънев, евродепутат от "Демократична България":


Строгите мерки, безкрайно закъснели и затова още по-строги, бяха неизбежни. Сега управляващите трябва незабавно да изхвърлят проектобюджета в кръглата папка и да предложат реален антикризисен бюджет за 2021 г. На първо място - програма за компенсации на малките фирми и самонаетите.


Tennis Fan:


Сега, да го слушам ли този брифинг, или да изчакам да си отменят разпорежданията, които ще ни съобщят на него?


Абе, Ангеле!


Да би мирно седяло, не би локдаун видяло.


hri1000


Този вирус изкара наяве един много интересен феномен - по-левите и либерални хора са за строги, крайни, дори диктаторски социално-икономически мерки, докато по-десните консервстивни хора са точно на обратното мнение.


Антоанета Цонева, "Да! България":


Ако не бяха набухали 3 милиарда в Турски/Руски поток, сега въпросът как и с какво ще се компенсират затворените бизнеси щеше да изглежда по много по-различен начин. С 3 милиарда по-различен.


Теодор Ушев, художник:


По-добре късно, отколкото никога. Най-после правителството се сети, че по-добре да действа разумно, отколкото популистки. Ако заведенията и баровете бяха останали отворени, Коледа и Януари щеше да е мор. Помислете и за това. Сега очакваме и те да си спазват задълженията - т.е. да има достатъчно и качествени здравни грижи.


Петьо Славов, адвокат:


Всяка мярка, която не се основава на солидарност, е обречена на провал. Ето този урок от пролетния локдаун не разбраха управляващите.


Самуил Петканов, "Не!Новините":


Сега в петък супервайзърът на мантинели и нерегламентиран шофьор на НСО ще излезе герой и ще рече:


"Да, ще послушам специалистите, трябва да подкрепим лекарите в тази все по-трудна битка. Но както трябва да изглежда, че мислим за здравеопазването, така трябва да изглежда, че мислим и за икономиката.


Затова оставяме да се играят мачовете от А група, като съдиите ще свирят от вкъщи, гледайки незаконни стриймове с 3 минути закъснение.


Моловете ще ги оставим отворени, за да нема скупчване за подаръци, ако ги отворим малко време преди Коледа и всеки се юрне.


За сметка на това ще затворим парковете, щото нали танто за танто са ни мерките.


Ще оставим отворени и кръчмите, защото Ричард мое да ме бие на канадска. Ама дискотеките нема, щото па Валери нали да е спокоен.


А преброителите, които ще се юрнат да влизат в къщата на всеки след 2021, ще носят кутии за дарения, за да наваксаме за тия Хелп кърма ли са, хел създарма ли са.


И децата, дето няма да ходят на училище и детска градина, съм нарЕдил на Краси и Геле да им подарат пиратки да си гърмат из квартала, така че да пъдат батковците и каките над 5 клас, къде вече ги пратихме у дома, а те ми митарстват да пушат.


Айде, че трябва със Севда, която вече не работи в Министерски съвет, да снимаме как отивам да пипам лели, които шият чували."


Българска хотелиерска и ресторантьорска асоциация:


Ние разбираме нуждата от мерките, които налагат затварянето на нашия бизнес и на голяма част от държавата за срок от поне три седмици, въпреки че са пагубни за туризма. Както неведнъж сме заявали в публичните си изяви и в поредицата от писма до Вас и министрите от кабинета, за нас най-важно е здравето на нашите гости и служители. Сигурни сме, че ще излезем от кризата заедно чрез общи мерки и сътрудничество.


За да оцелеем ние, нашите семейства и служители обаче настояваме работниците ни и нашият бизнес да бъдат подкрепени от държавата, тъй като не само мазнинката ни изчена за близо 9-те месеца от март насам, а и жизнените сили на туризма са на приключване.


Съгласни сме, че подобни на предвижданите мерки, за да спрат разпространението на вируса взеха редица европейски държави и страни от целия свят. Във всяка една от тях обаче освен за физическото оцеляване на гражданите и обществото бе помислено и за иконономическото.


През последните месеци БХРА изпрати редица писма и предложения до кабинета с мерки, които да позволят на нашия бизнес да оцелее, а на бюджета - да не бъде натоварен с допълнителни разходи за десетки хиляди служители, които са на път да останат без препитание.


Предложихме многократно държавата да поеме разходите за заплати и осигуровки на служителите в затворени бизнеси, за да успеем да запазим работните им места. Настоявахме за помощ за разсрочване на банковите ни кредити, за осигуряване на ликвидни средства, за финансова подкрепа, за разсрочване на задълженията към общини и държава, за редуциране на част от тях, за подпомагане на работодателите със затворен бизнес с процент от оборота им реализиран през 2019 г.


За съжаление ние не бяхме чути и не бяхме повикани на масата за преговори, като вместо това получавахме само косвени обещания, че се работи и ще бъдат предвидени още мерки за подпомагане на сектора.


Общественият договор изисква баланс и паритет между страните, за да продължава да работи двигателят на икономиката и в частност на туризма.


Отново подчертаваме, че Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация подкрепя всички противоепидимични мерки, които биха запазили живота на нашите близки, клиенти и служители. Но ако същите тези хора трябва да избират дали да умират от глад или от Ковид-19, тогава всички мерки се обезмислят.


Надяваме се и настояваме да чуем при обсъждането на новите мерки, които се планира да влязат в сила от 27 ноември, преди тяхното гласуване в МС и какви мерки сте предвидили за компенсация на работещите, бизнеса и в частност на туризма.


Сдружение на заведенията:


Ние месеци наред проявяваме разбиране към пандемичната обстановка и полагаме сериозни усилия, за да съдействаме за нейното овладяване. Огромната част от нашия бранш спазва всички наложени мерки, а нашите организации винаги са призовали за строги персонални наказания за тези, които не го правят.


Проявихме разбиране когато бяха затворени нощните заведения и поискахме обезщетение само за нашите служители, като бизнесът пое основната икономическа тежест.


С оглед на предложеното затваряне на заведенията за хранене и развлечения, настояваме Министерски съвет да не приема каквито и да е било нови рестрикции, преди да бъде решено и обявено публично каква държавна подкрепа ще получат всички видове бизнес, на които ще бъде забранено да работят - помощи за персонал, служители, косвено заети в бранша, самонаети, икономически помощи за фирмите и т.н.
Считаме, че това е изключително важно, за да получат спокойствие за предстоящите тежки месеци хилядите служители, заети в нашия сектор.


В тази връзка, нашите справедливи искания се свеждат до:


1. Да се осигурят 80% от заплатите на служителите ни, съгласно трудовите договори, на които са назначени и разсрочване на задълженията към бюджета, които са натрупани след 13 март 2020, за да се предотврати сериозна междуфирменна задлъжнялост.


2. Мораториум върху кредите /главница и лихва/ на юридическите лица, наетите и самонаетите за още 1 година.


3. Спиране или опростяване на лихвите върху задълженията към бюджета, натрупани за периода март-декември 2020


4. Компенсиране на стойност 20% от оборота от същия месец на предишната година за периода, в които бизнесът е затворен със заповед, като за новооткритите заведения да се вземе за база месец октомври 2020 г. Целта е да се покрият част от текущите разходи, които се изплащат месец, след като са направени /ток, вода, данъци, счетоводство и други специфични за отрасъл услуги/.


5. Разсрочване на такси смет или преизчисляване с оглед липса на реализирана такава за отраслите, които са били затворен.


6. Опрощаване на наемите в обекти общинска и държавна собственост за периода, в който обектите са затворени със заповед.


Смятаме, че евентуални решения, които може да се състоят в затваряне само и единствено на заведенията за хранене и развлечения няма да доведат до желания ефект. Доказателство за това е, че месец, след като нощните клубове са лишени от правото на труд, ефект няма, дори напротив.


Затова настояваме да ни бъде разяснено какви са точните цели, които се задават с предложенията на министъра на здравеопазването и при какви нива на заразата се предвижда заведенията да бъдат отворени отново. Както и какви ще бъдат следващите стъпки на правителството, ако наложените забрани след 27 ноември не дадат желания резултат?


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (123)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото е на чужд език

 2. 2 Профил на Yana Derevyanchenko
  Yana Derevyanchenko
  Рейтинг: 292 Неутрално

  Стига вече ревахте бе

 3. 3 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 1639 Неутрално

  Положението е, както пише Сега, ... след НА-МАНГЪР-ВАНЕ
  Локдаун след намангърване:
  https://segabg.com/category-observer/lokdaun-sled-namangurvane

 4. 4 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4270 Неутрално

  Честито:
  https://segabg.com/category-observer/lokdaun-sled-namangurvane

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 5. 5 Профил на wkk57607068
  wkk57607068
  Рейтинг: 529 Неутрално

  Тука има тука нема локдаун. Зиг-заг. Цугцванг. Всеки ход на тези е губещ.

 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 7. 7 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2762 Разстроено

  Всички се ослушват, белим заразата се стресне от такова пренебрежение и се спотаи в нЕкоя друга държава, където поне и обръщат внимание. Тотално абсурдни реакции, с някаква сакрална дата, все едно дотогава може да се случи нещо нормално. НЯМА такава държава, а такива ОПравници са чудо невиждано.

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 10. 10 Профил на liquid_spirit
  liquid_spirit
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Всичко в тази държава е закъсняло и необмислено...

 11. 11 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1611 Неутрално

  Мнението на ДБ вълнува само ДБ.
  Методи Лалов си представям какъв общински съветник е...

 12. 12 Профил на bse17521826
  bse17521826
  Рейтинг: 86 Неутрално

  Истериците да "Празнуват". Абе Слепи са Вярващите тези на Възръста на Костенурки Световни Лидери, Бил Геитс, Бъфет, Меркел, Кралица Елизабет и т. н. Не Мрат и никой тлъстак от шайката в народното събрание не МРЕ ама Виж Мъдреците дето реват нямат мозък да помислят щото само Телевизора има право да казва какво да Мислите и Повтаряте.

 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 15. 15 Профил на bulit
  bulit
  Рейтинг: 501 Неутрално

  Какво бездействие бе,малко ли ни молеха да спазваме препоръките,да носим маски,да спазваме дистанция?Ама кой да слуша.Ние всички сме професори и многознайковци,затова ще ядем дървото.Все някой ви виновен на вас.

 16. 16 Профил на Julian Dob
  Julian Dob
  Рейтинг: 14 Неутрално

  За първи и за последен път съм съгласен с Методи Лалов от "ДеБъ"

 17. 17 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1304 Неутрално

  Положението е, както пише Сега, ... след НА-МАНГЪР-ВАНЕЛокдаун след намангърване:https://segabg.com/category-observer/lokdaun-sled-namangurvane
  —цитат от коментар 3 на Наблюдател


  Нещо съвсем се обърках. Боковистите тъкмо ме бяха убедили, че Радев е тоя с вдигнатия юмрук, щото е червен чегеварист. Пък то и техния Боко го вдигал... юмрука, имам предвид.

 18. 18 Профил на xyi25666099
  xyi25666099
  Рейтинг: 86 Неутрално

  А ХИБ нема ли мнение? Срамота

  "Дневник" следи в реално време събитията около сблъсъците между институциите и протестите срещу правителството и главния прокурор, които навлизат в 266-cтия си ден
 19. 19 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2102 Неутрално

  Някой ще направи ли едно сравнение какво става в другите страни на Еропата от 27-ми? Една табличка по държави и какво е забранено и какво разрешено????? Истината ще боли и ще запуши усти!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 20. 20 Профил на The Shadow
  The Shadow
  Рейтинг: 1374 Неутрално

  Мерките НЕ са адекватни, никъде не работят тия панически глупости, разберете го най-сетне!
  Залудо само ще създадете куп допълнителни проблеми на стотици хиляди хора!

  “In a world of 7 billion people, we, 500 million Europeans, will have to stick together, or European prosperity and values will both go down the drain” A.Merkel
 21. 21 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2905 Неутрално

  по случай черния петък - локдаун. ама и той ще един локдаун пет за четири. баце така го измрънка, че едва ли някой ще го глобят.

 22. 22 Профил на lout66
  lout66
  Рейтинг: 650 Неутрално

  Когато ни управляват крадливи идиоти е така , лутане от една крайност в друга .
  А да прочете някой как се справят с кризата по света , а да забравих че те не могат да четат .Тестовете струват пари затова ако може да минем някак безплатно .
  Ако затвори всичко, дали ще плаща на всички засегнати заплати ?

 23. 23 Профил на Dimiter Monev
  Dimiter Monev
  Рейтинг: 109 Неутрално

  Играта на доброто и лошото ченге. Познайте кой е доброто?

 24. 24 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1304 Неутрално

  Д-р Бойко Борисов: "стоенето вкъщи, влияе върху психиката"

  Не му спирайте жипката, ве хора. Ще му разбиете детската психика!

 25. 25 Профил на скоро на екран ИЗЧЕГЪРТВАЧИТЕ III
  скоро на екран ИЗЧЕГЪРТВАЧИТЕ III
  Рейтинг: 1531 Неутрално
 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 27. 27 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1380 Любопитно

  Гледам, много авторитетни мнения, все на едната страна. Примерно, това на световноизвестният анонимник hri1000. По-важното е да се плюе.
  —цитат от коментар 6 на Alarmstufe: Rot


  Така е, прав си, „много авторитетни мнения“ и „все на едната страна“, за която няма угодия! Те искат колкото се може повече саботажи на правителството, колкото се може повече безредици в обществото, колкото се може повече криза в икономиката, та белким народът се вдигне и им поднесе властта на тепсия! И тогава – о, чудо – изведнъж ще си отиде вирусът, ще дойдат лекари и сестри, ЕС ще ги засипе с фондове (нищо, че преди им ги спираше), а претендираните за откраднати всяка година 10 милиарда лева от Баце ще се появят и ще потънем в благополучие! Само че това и те не го вярват! Не, на тях властта им трябва, за да окрадат каквото може от обществените и европейски фондове и колкото се може по-бързо, а след това – може и в опозиция, ама с пълни гуши! Да, ама не, няма да стане! Някой нещо да пита?

 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 29. 29 Профил на До руските мекерета
  До руските мекерета
  Рейтинг: 1054 Неутрално

  Тиквена работа - некадърно планирана, зле изпълнена и завършваща със скандал.

 30. 30 Профил на До руските мекерета
  До руските мекерета
  Рейтинг: 1054 Неутрално

  [quote#28:"Santos"][/quote]

  Не всички могат да имат ефирната осанка на тиквата.

  Тиква цигулка.

 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 32. 32 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4182 Неутрално

  Средностатистическия българин е на ръба за ежедневното си оцеляване , а властта не прави нищо реално по въпроса- само приказки и неадекватни мерки!

 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 34. 34 Профил на gripen
  gripen
  Рейтинг: 948 Неутрално

  Вожда тества реакциите на публиката и в близките дни ще се яви като защитник на малкия бизнес в ролята на доброто ченге. Мерки ще има но не във вида съобщен днес от министъра. Този номер го правят и с цените на парно, ток и т.н. - иска се увеличелиение от 40%, но бащицата мъдро отсъжда: - не, много е, само 15% и овцете блеят доволни.

  За Европа: бяла, християнска и силна!
 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 36. 36 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3630 Неутрално

  Трябва да се мисли най първо за спасяване на семействата с ниски доходи.

  klimentm
 37. 37 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 907 Неутрално

  Дисктеки с по 300 човека и 200 сватбари до нищо добро не води...

 38. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 39. 39 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 975 Неутрално

  Не съм много сигурен, че ПП ГЕРБ няма да бъде изгонена с камъни и огън, подобно на Виденовото правителство през оная зима на 96/97ма.

 40. 40 Профил на nessarox
  nessarox
  Рейтинг: 743 Любопитно

  [quote#33:"Santos"][/quote]

  Като не искате локдаун, защо Борисов не разпусне администацията 300 000 човека ?

  Нека работят от вкъщи .
  Так аили иначе имат увеличение на заплати с 30 % за да знаят з акой да гласуват или може би беше бонус за добре свършенба работа ?

  Всички сме в кочината , но някои гледат към звездите :)
 41. 41 Профил на parcaleste
  parcaleste
  Рейтинг: 744 Разстроено

  Когато си се компроментирал като слаб, некадърен и неможещ управленец, каквото и решение да вземеш то винаги ще е грешно. Особено когато го взимаш късно и го юрваш от едната крайност в другата.

  "По план".

 42. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 43. 43
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 44. 44 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 2083 Неутрално

  До коментар [#33] от "Santos":

  То щото сега хич не сме я втасали... Всеки ден слушаме как умират хора БЕЗ лекарска помощ...
  Не че и с лекарска не умират...!

 45. 45
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 46. 46 Профил на nessarox
  nessarox
  Рейтинг: 743 Любопитно


  Селски @pinoccio, ти да не би да си се загрижил за нас? Е, трогнат съм, да знаеш! Я кажи къде са трио „Новичок“, МаяМа, Копейкин, Джангър Мангъров, Гошко от Боец, Слафчу Учиндиолски? А вуду-магьосничките? За Ристе Мореплавателя не питам, нито за левента-женерал Танас! Те сега пишат ли пишат планове, стратегии и политически платформи как след изборите ще дишат победоносно праха на Баце! Гледам, че нещо и за Гешев позабравихте да сумтите! Що така, а? Да не би да ви стана нещо симпатичен? Ще ли ни кажеш, селски?
  —цитат от коментар 42 на Santos


  Кой е Гешев , гл.прокурор ли беше или греша ?

  Всички сме в кочината , но някои гледат към звездите :)
 47. 47 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1102 Неутрално

  Планомерен геноцид. Щом за 8 месеца не предприеха нищо, значи това е била и целта им - блокиране на болната здравна система и уморяване на колкото се може повече хора, по възможност възрастни, та да остане нещо за крадене от Пенсионния фонд. И с такова овчедушно население всичко върви перфектно.

 48. 48 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 2083 Неутрално

  До коментар [#42] от "Santos":


  Споко... както е тръгнало в най-скоро време ,,ще ви кажем”!

 49. 49
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 50. 50 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 2083 Неутрално

  До коментар [#47] от "alexsilver":


  Планът Ран- Ът...!

 51. 51 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1197 Неутрално

  Такъв "обществен: натиск срещу ограничаването само с разумни и целесъобразни от медицинска гледна точка мерки няма'е начин да не доведе до подобен резултат.Единствено се надявавам на здравия разум поне някоя от мерките да отпадне.Не са проблем развлеченията,ако бе;е така втората вълна щеше да е през лятото,и морските области да са най-ударени,а не когатио всички и основно администрацията се върна в нормален режим.Точно администрацията и публичната и бизнес може без проблем и загуби да мине в електронна среда,,но тогава ще се осъществи най-големия страх на офисния планктон,че е в голямата си част излишен и безполезен.Едва ли и една десета от заразените са се заразили при развлечение или работа в развлекателния бизнес.който затварят.При всички случаи заразените при работа в администрацията и при контакти с администреацията са в пъти повечче,но там никой не въвежда рестикции.Единствено за спортните събития и другите масови събития с публика е разумно и медицински целесъобразно да се прекратят.В театри,кина,ресторанти хората ходят основно с хора,малко на брой,с които контактуват по принцип. и посеюението им увеличава риска незначително.

 52. 52 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1778 Неутрално

  Мерките са достатъчни и разумни- никой не разбра защо това не се случи преди два месеца, когато трябваше да се случи??!?!

 53. 53 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1380 Любопитно

  До коментар [#33] от "Santos":То щото сега хич не сме я втасали... Всеки ден слушаме как умират хора БЕЗ лекарска помощ...Не че и с лекарска не умират...!
  —цитат от коментар 44 на Аз съм българче обичам наште планини зелени


  Така е, прав си! В другите страни изобщо не е така, само у нас се случват такива работи! Ама разбира се, да не би Баце да управлява в Италия, Франция или Щатите! Или Бразилия? Там си живеят по живо, по здраво, само дето малко позакъсаха с полегатите секции! Ама у нас не е така – ето, имаме си полегати секции в изобилие, даже някои хора ги разнасяха по улиците, за да се избегнат всякакви недоразумения, че има дефицит на такива, нали?

 54. 54 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 2083 Неутрално

  До коментар [#53] от "Santos":

  Мисля че полегатите секции е време да се запълнят от некадърниците...

 55. 55 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1380 Любопитно

  До коментар [#46] от "nessarox":

  Ама „гл.прокурор ли беше“, питаш? Беше, ама нали го свалихте? Или греша?

 56. 56 Профил на EU Fighter
  EU Fighter
  Рейтинг: 699 Неутрално

  Браво за мерките, но......доооста закъснели и неподготвени...

 57. 57 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1380 Весело

  До коментар [#48] от "Аз съм българче обичам наште планини зелени":

  Що, да не правите още едно „въстание“? Ама вие вярно ще му „кажете“ на Баце! Съвсем ще го уморите – от смях!

 58. 58 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 553 Неутрално

  Премиерът в локдаун, за да чете книжки

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 59. 59 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1380 Любопитно

  До коментар [#54] от "Аз съм българче обичам наште планини зелени":

  Ами лягай вътре, какво чакаш? Да дойдат турците ли?

 60. 60 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1282 Неутрално
 61. 61
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 62. 62 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 907 Неутрално

  Преди месец време депутатите от БСП демонстративно отказваха да носят маски в парламента.
  https://nova.bg/news/view/2020/10/23/303265/депутати-от-бсп-отказват-да-носят-маски-в-нс-напуснаха-пленарното-заседание/
  Какво повече да говорим...

 63. 63 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4321 Неутрално

  Ако аптеките затворят, изтощени от многомесечното мега търсене и извънредна квалифицирана работа, вкл. и вършещи работата на хилядите джипита, държавата наистина ще спре.

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 64. 64 Профил на валентин николов
  валентин николов
  Рейтинг: 715 Неутрално
 65. 65 Профил на До руските мекерета
  До руските мекерета
  Рейтинг: 1054 Неутрално

  [quote#42:"Santos"][/quote]

  Другарю, тежкият провал в управлението на кризата си е чисто тиквена работа.

  Простият може и да се разбира с прости, но да управлява не може.

 66. 66 Профил на satanail13
  satanail13
  Рейтинг: 687 Неутрално

  А в САЩ дадоха трети мандат на Обама. След като назначи двама евреи глобалсти в кабинета си предвиждам в скоро време революция в САЩ, която ще изчисти демократите от власт.

  Марс е изконна Американска територия!
 67. 67 Профил на nessarox
  nessarox
  Рейтинг: 743 Весело

  До коментар [#46] от "nessarox":Ама „гл.прокурор ли беше“, питаш? Беше, ама нали го свалихте? Или греша?
  —цитат от коментар 55 на Santos


  Липсва нещо .....

  от две седмици хората си варят спокойно ракия

  Всички сме в кочината , но някои гледат към звездите :)
 68. 68 Профил на До руските мекерета
  До руските мекерета
  Рейтинг: 1054 Любопитно

  До коментар [#48] от "Аз съм българче обичам наште планини зелени":Що, да не правите още едно „въстание“? Ама вие вярно ще му „кажете“ на Баце! Съвсем ще го уморите – от смях!
  —цитат от коментар 57 на Santos


  Мислиш ли, че му е до смях, другарю?

 69. 69
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 70. 70 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 907 Неутрално

  Се надявам ген. Мутафчийски да бъде реабилитиран от българите...

 71. 71 Профил на До руските мекерета
  До руските мекерета
  Рейтинг: 1054 Весело

  До коментар [#65] от "До руските мекерета":Ами прав си, вие затова не управлявате! Я виж това: „Глухото ръмжене срещу ограничителните мерки е добре информирано“ - https://faktor.bg/bg/articles/gluhoto-ramzhene-sreshtu-ogranichitelnite-merki-e-dobre-informirano - Огнян Минчев, Фейсбук: „Угнетяващо е да се проследят първите - ФБ - реакции на предложените от здравния министър мерки за ограничаване на епидемията. Калейдоскопичен хаос от мърморене и недоволство, носене на вода от 999 кладенеца за това, че мерките са несправедливи, опасни, разоряващи, изразяващи прикрита корист и т.н. Понякога се чудя - какво може да събуди моралното чувство на българското общество“. Чакам нови порции мрънкане! Или да ходя да си гледам Wolverhampton и Southampton? Ама що ли ви питам? От чиста учтивост! Иначе ми дреме на масура какъв ще го дъвчат лилавите ялови лузъри! Чао!
  —цитат от коментар 69 на Santos


  Голяма дрямка пада около масура ти, другарю.

 72. 72 Профил на enter_k
  enter_k
  Рейтинг: 1795 Неутрално

  До коментар [#39] от "Индиана":

  По-зле ще е. Онези просто нищо не правеха освен да крадат, нямаше и на кой да се оплачеш затова директно ги свалиха.
  Тези крадат и правят поразии на гърба на ЕНП , ЕС, и всички на които всъщност може да се оплачеш.
  Без да умаловажвам ползите от ЕС, ако бяхме извън него тоя банкянски мутрафон нямаше да изкара и година.
  Просто нямаше да има спирка и щеше да отлети с 200.

 73. 74 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 907 Неутрално

  При локдаун, бизнесът на Отровното трио с Великите народни въстания умира.
  Сорри...

 74. 75 Профил на tos_buratino
  tos_buratino
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#14] от "hamiltonf":

  Ох, разсмях се! Сега, понеже няма как да се оправдавате повече с Орешарски, нарочихте Мангъра.

 75. 76 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3090 Неутрално

  1. Да се осигурят 80% от заплатите на служителите ни.
  ------------------------
  и аз искам 80% от доходите си, за да стоя у дома! Тая няма да стане. Кой ще ги плаща тези 80%, при условие, че доходите на всички ще намалеят. Моите ще паднат с повече от 20%, а ще ходя на работа.

  Любовта ще спаси света!!!
 76. 77 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 2836 Неутрално

  На цялата тази мъка за частния бизнес, само да напомня, че половината държавна администрация е с повишени заплати, начело с дупетатите, министрите и премиера ...... докато ти обясняват да си седиш в къщи без доходи и да бъдеш герой, държавният хрантутник си вдига заплатата, а някои си гласуват и бонуси.

 77. 78 Профил на yavooor
  yavooor
  Рейтинг: 1125 Неутрално

  На прост народ локдаун се набива.
  С 200!

 78. 79 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3036 Неутрално

  Откакто се появи фейсбук хората спряха да пишат по стените на тоалетните. :)

  Та и сега Дневник държи да ни информира какво казали некви хора. :)

  Естествено и аз държа да ги информирам какво мисля за мнението им. :)

 79. 80 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1282 Неутрално

  До коментар [#61] от "Santos":

  Ще направим всичко необходимо, но ще разкараме Еднокнижника и шайката му!

 80. 81 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3036 Неутрално

  Мерките са достатъчни и разумни- никой не разбра защо това не се случи преди два месеца, когато трябваше да се случи??!?!
  —цитат от коментар 52 на selqnin


  Щото управляващите си мислеха, че матряла ще спазва мерките. :)

  А матряла си мислеше, че няма вирус, щото разбираш ли лятото всичко било точно. :)

 81. 82 Профил на uqa45693347
  uqa45693347
  Рейтинг: 11 Неутрално

  Абсолютно наложителни мерки. Крайно време беше. Тук има доста пациенти (сред коментаторите) . Това е закономерно, след като болниците са пълни с болни от Covid-19. Все пак е тъжно да видя, колко душевно болни са на свобода и, явно, без каквото и да било лечение.

 82. 83 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2174 Неутрално

  Локдауна е логично продължение на нежеланието на огромното мнозинство от хората да се дистанцират, да ограничат събиранията, да си сложат маски, и да пазят хигиена.
  А сега същите тези човечета се сърдят какво са предизвикали?

 83. 84 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8066 Неутрално

  Няма план, няма мисъл, няма правителство, да не говорим за премиер.

 84. 85 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2702 Неутрално

  Борисов вдигна заплатите на чиновниците, а те няма да работят. ВСС раздава бонуси, а съдът едва креташе досега, скоро пак ще затвори.
  ___________________
  Герберугите изпразниха хазната, след тях потоп! На кой му пука, всеки иска да не работи и да получава пара - либерално е!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 85. 86 Профил на helemong
  helemong
  Рейтинг: 272 Неутрално

  Когато си прост е лесно. Създаваш организиран хаос или спонтанен ред и обикаляш с джипката да ръсиш простотии. Умните не могат да повярват, че това което се случва е истина, а простите не разбират какво става. Повтаряш лъжите си, хвалиш се постоянно, че така трябва да се управлява държава и започваш да си вярваш. Да му мислят тези които не са прости.Когато си прост е лесно.

 86. 87
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 87. 88 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2530 Неутрално

  До коментар [#86] от "helemong":

  Ако не е тайна,кои са тези "умните"и кои тези ,които"не са прости"?

 88. 89
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 89. 90 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3090 Весело

  Още не сме затворили, а някои хора изтрещяха... три седмици ще е весело.

  Любовта ще спаси света!!!
 90. 91
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 91. 92 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4321 Неутрално

  До коментар [#64] от "валентин николов":

  Мангърщина...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 92. 93
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 93. 94 Профил на г-н Думанов
  г-н Думанов
  Рейтинг: 1312 Весело

  Или да ходя да си гледам Wolverhampton и Southampton? Ама що ли ви питам? От чиста учтивост!
  —цитат от коментар 69 на Santos


  Лелеее... Фатмак диалектически, ако Вълците и Светците знаеха, че ги гледаш щяха да отменят мача.

  CONTADOR GRATUITO!
 94. 95
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 95. 96 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2282 Весело

  Самуиле, не се правѝ! Ти сега пишеш речите МУ. Благодаря за смеха преди сън!

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 96. 97 Профил на tedif
  tedif
  Рейтинг: 532 Весело

  До коментар [#47] от "alexsilver":
  *геноцитЪт* си го направихте вие,тъпоумните лиляво-пембени!
  Когато ви казваха какво да се прави - вой,рев,събзи и сопили,*тиква*,диктатура!
  Така ли беше,смотльо?
  Така беше!
  Сега ще си теглите последствията.

 97. 98 Профил на znaya
  znaya
  Рейтинг: 787 Неутрално

  Към госпожата с примера с Германия:
  В Германия засега не затварят училищата, защото държавата решава, че образованието и интеграцията е неин приоритет дотам, че да ограничава други области по-строго за сметка на него. Онези които изследваха през лятото как децата не разнасят заразата сега на дело виждат, че не са прави и не се чуват никакви. В Германиня отчитат, че мерките им в този си вид не дават нужния ефект и се чудят къде още да затегнат - например да направят нова хигиенна организация в училищата. Иначе да, като е казано маски и дистанция вероятнотам значи нещо за разлика оттук. Но ние и с организацията сме много-много зле. Интересно, че тя не е задължително да струва много, просто става дума за рабумно социално планиране и действие. Не знам защо се смята, че това ще увреди психически българите и затова дори не се изисква от тях.

 98. 99 Профил на tedif
  tedif
  Рейтинг: 532 Весело

  *Грета Ганева, адвокат*
  грето,едно е да искаш,друго е да можеш,трето и четвърто да го направиш,а за българските адвокатини има и пето - да им *кихаш*!
  От такива като тебе вече не ни се и повръща,да знаеш!Толкова сте противни с вашето *велико всезнание* и *познания*,че даже и да казвате истини,пак не ви вярваме!
  Следим много внимателно какво става не само у нас - бяхме непосредствени участници в озаптяването на *първата атака* ,но и подържаме връзка с колеги и познати по целия свят.
  Ние сме цвете!
  Но във вашите главички има само омраза и плюнки,но никой,повтаряме,никой не е виновен за несполуките и провалите във вашия живот.
  Затова не прехвърляйте това върху другите,които правят каквото е нужно.Не ви харесва?Това е ваш поблем,ако можете по-добре,след април се напънете и го докажете.
  Е,пак няма да ви се *отвори парашута*,но дерзайте!

 99. 100 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6243 Неутрално

  Палете маските, пригответе яйцата!!!

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK