Между редовете на Венецианската комисия: Българската демокрация е уязвена

Колкото пъти да попитаме Венецианската комисия по различен начин, тя ще ни отговаря едно и също – проблемите в съдебната власт стоят нерешени

© Велко Ангелов

Колкото пъти да попитаме Венецианската комисия по различен начин, тя ще ни отговаря едно и също – проблемите в съдебната власт стоят нерешениДве седмици след като бе внесен проект за "нова" конституция от 127 народни представители, с писмо от 18 септември 2020 г. председателят на Народното събрание на България, г-жа Цвета Караянчева, е поискала спешно становище от Венецианската комисия (Комисията за демокрация чрез право към Съвета на Европа) по него. По искане на българската страна това становище е било изготвено в условията на спешна процедура и, с оглед практиката на комисията, за много кратко време - за два месеца.


Поради ограниченията, въведени заради К-19, експертите не са осъществили посещение в страната. В началото на публикуваното становище е направена уговорката, че анализът се съсредоточава върху най-важните или върху проблемни изменения, като не се съдържа изчерпателен анализ на всички промени в конституционния текст.


Малко предистория
Ден-два след внасянето на проекта в деловодството на Народното събрание интересът към темата затихна, извън главите на вносителите. Те повдигнаха темата отново, като създадоха временна парламентарна комисия. Народните представители ще чуят, че има проблем с нейното съществуване другата седмица (на 1 декември конституционната юрисдикция ще се произнесе по искане на президента за решението, с което бе създадена) - нещо очевидно за юридическата общност от момента, в който беше зачената през октомври.


А сега, в нашия нездравословен "конституционен климат" дойде и становището на Венецианската комисия. Обратно на желаното от вносителите, проектът продължава да не предизвика вниманието, което очакваха. Причините за това могат да бъдат сведени до една - проектът не внася нищо ново, позитивно, прогресивно, което ще подобри функционирането на държавата или положението на отделния български гражданин или на бизнеса.


Кратко представяне на становището на Венецианската комисия


Прави впечатление, че комисията, без емоции и без да взема страна във вътрешнополитическите спорове между привържениците за приемането на "новата" конституция и противниците на тази сериозна стъпка "Велико народно събрание", казва очевидни и вече познати неща. Например изненадано ли беше българското общество, че без сериозен публичен дебат и без експертни обсъждания беше внесен проектът на 2 септември. Или юристите останаха изненадани, като прочетоха публикувания проект с редица езикови, юридически и други дефицити?.


Защото авторите на Венецианското становище пишат, че би било по-разумно и е добра практика да се организират обществени консултации, преди предложеният текст да бъде внесен официално като проект. Както се подчертава, конституционните изменения трябва да се основават на "базисен консенсус между политическите сили и в рамките на гражданското общество". Може да има изключителни обстоятелства, които биха оправдали провеждането на такава (непублична) процедура, но Венецианската комисия не вижда да са налични такива обстоятелства, които да налагат да се подходи така - без дебат, без търсене на съгласие, без намек да се оцени очакваното въздействие на предлаганите промени.


В становището си комисията е позитивна и в очакване да продължат в парламента дискусиите, включително и с участието на представители на гражданското общество, които евентуално да компенсират липсата на публичен дебат в по-ранния етап на процедурата.


Изненадани ли сме сега, че повече от половината от обема на становището е посветен на съдебната власт? Очаквано е, че коментарите, които могат да бъдат видени в това становище, включително под линия, се основават на предишни произнасяния на комисията. В този смисъл са и позоваванията на предварителните становища по конституционната реформа от 2015 г. и последвалите "усилия" за въвеждане на процедура за търсене на отговорност от главния прокурор (2019).


Изненадани ли сме, че представителите на управляващото мнозинство (българските власти) са обяснили на експертите, че основната причина за предлаганите изменения в глава VI "Съдебна власт" е, за да се отговори на по-ранни препоръки, отправени от международни партньори, от ЕС и от органите на Съвета на Европа, по-специално Комитетът на министрите, Венецианската комисия и GRECO? Както обаче става ясно в изложението на становището, не всички от тези препоръки, отправяни регулярно, са намерили място в предложената конституционна реформа на съдебната власт.


Изненадани ли сме, че комисията подкрепя по принцип разделянето на Висшия съдебен съвет на два отделни съвета, респективно на Инспектората към ВСС на два инспектората, че приветства предложението за въвеждане на индивидуална конституционна жалба и т.н.?


Очаквано, експертите, подготвили становището, са обърнали внимание на няколко по-важни и проблемни области. На първо място, в Преамбюла и в Глави I и II, относно конституционните принципи и основните права на човека и гражданина. На следващо място, че броят на народните представители в Народното събрание се намалява наполовина (Глава III). Трето, проектът реорганизира системата на управление на съдебната власт, на съда и на прокуратурата (Глава VI), че единният Висш съдебен съвет се предлага да бъде разделен на два съвета - един за съдии и друг за прокурорите. Четвърто, въвежда се правото на индивидуална жалба до Конституционния съд (Глава VIII). И накрая, проектът променя процедурата за изменение на конституцията.


Могат да бъдат изведени и други констатации, които няма да изненадат онези, които повече от десетилетие следят становищата на Венецианската комисия по "българската проблематика" и най-вече в сферата на съдебната власт. Както, предполагам, и вносителите на проекта за "нова" конституция.


А сега накъде?


Съзнателно или поради отчаян (успешен) опит да спечели още няколко месеца престой във властта, управляващото мнозинство превърна проекта за "новата" конституция в лупа, която зумира намеренията/ проблемите им. Като "ищаха" на "Обединените патриоти" за въвеждане на някакъв "партиен контрол" върху личната сфера (семейство, брак, раждаемост, възпитание в определени ценности, вероизповедания). Или отказа на ГЕРБ повече от 10 години да се опита да реши проблема с работеща процедура за търсене на юридическа отговорност на главния прокурор. Дотук се виждат само "лъжливи" крачки.


А недоволството от дейността на съдебната система да се прехвърли върху конституционната юрисдикция и тя да стане "четвърта съдебна инстанция", без самия Конституционен съд да е част от съдебната власт. И не на последно място - триумфът на популистите - депутатите са много, да ги намалим наполовина и да махнем Великото народно събрание, защото е излишно - юнашки изхвърляния, които, уви, не срещнаха отпор при първоначалното им, твърде разпиляно във времето, лансиране.


Становището на Венецианската комисия от 20 ноември няма да е последното, в което ще ни бъдат отправяни препоръки, но не е нужно външни експерти да ни казват между редовете, че българската парламентарна демокрация е от категорията "уязвени демокрации".


Едва ли и от днес за утре ще се промени поведението на управляващото мнозинство по отношение на опозицията, на различно мислещите граждани или към свободните медии, но това становище показва, че все още надежда за промяна има. Чете се под линия и между редовете.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (42)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Киро минев
  Киро минев
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Темата е интересна. Но не разбрах, защо публикацията се казва "между редовете" след като авторката елементарно е преразказала самите редове. Простоедин преразказ на нещо което и ние можем да си прочетем.

 2. 2 Профил на Черноморец
  Черноморец
  Рейтинг: 732 Неутрално

  Колко процента има Венецианската комисия на последните избори?

  На местните избори колко е взела?
  На президентските избори?

  С каква програма е Венецианската комисия?

  През кои носи отгоорност за действията си?

  Къде мога да я видя в София на живо?

 3. 3 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1005 Неутрално

  Каква демокрация, каква конституция? А бе, хора, погледнете снимката - може ли изобщо да се мисли, че тези флорални тетки ще градят основите на държавността?! Смешно е. Не, не е смешно - страшно е! Тотално падение, разпад!

 4. 4 Профил на Дисидент в ЕССР
  Дисидент в ЕССР
  Рейтинг: 331 Неутрално

  Всъщност Венецианската комисия работи срещу демокрацията казвайки, че е загрижена за нея. Чрез цензура, унищожаване свободата на словото и свободата на мисълта.

  "Войната е мир. Свободата е робство. Невежеството е сила." - из "1984" на Оруел.

  Да, до там я докарахме...

  "Нашите деца не получават образованието, от което имат нужда. Те трябва да бъдат обучавани в традиционните морални ценности, но вместо това им се казва, че имат изконното право да бъдат гей. Това е измама, която ги отклонява от верния път в живота." - Маргарет Тачър, 1987
 5. 5 Профил на Черноморец
  Черноморец
  Рейтинг: 732 Неутрално

  Какво разправяха преди 20 години ?

  Демокрацията вика е голяма работа - народа решава за всичко !
  Глас нареоден - глас божи !

  И народа го слуша това, пуйчи и даже му вярва ... години наред, десетилетия дори ...

  Минават години, ...2...5.... 20... 30 .. и ето идва леко полеко друго време, сменя се парадигмата и пропагандата !

  Какво казват сега?
  А сега викат европейсците друго ви казваме - вие си гласуваите какво иската и за които искате, ама след това има едни ГОЛЕМИ ХОРА дето седят величаво е Брюксел, Страстбург ... Берлин, НЙ, Лондон ... които всъщност ще овъррайднат това което вие сте гласували и ще ви кажат как правилно трябва да станат нещата.

  Даже има едни дето кесат в Венеция (те не са и там даже, никои не ги знае къде са) и тези неибирани от никои хора, неносещи пред никои отговорност са ВАШИТЕ ИСТИНСКИ ГОСПОДАРИ !
  Те ще КОЛЯТ и те ще БЕСЯТ в България, щото така трябва, има едни хартии дето някои е подписал преди 2030 години и сега вие нямате вече правата за които ви лъжехме преди 20-30 години.

  Вече става нова работа - глас ВЕНЕЦИАНСКИ - глас божи !

 6. 6 Профил на Bob
  Bob
  Рейтинг: 365 Неутрално

  Колко процента има Венецианската комисия на последните избори?На местните избори колко е взела?На президентските избори?С каква програма е Венецианската комисия?През кои носи отгоорност за действията си?Къде мога да я видя в София на живо?
  —цитат от коментар 2 на WWW


  За да се опитам да ти обясня колко грешно е това което питаш, нека продължа твоята песен. "Ти кой си? Защо очакваш някой да ти обърне внимание? Колко гласа взе на последните избори?"
  Както виждаш твоята песен не води до никакъв диалог...Ако си доволен от качеството си на живот в България, продължавай да я пееш...

 7. 7 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2846 Неутрално

  Каква демокрация, каква конституция? А бе, хора, погледнете снимката - може ли изобщо да се мисли, че тези флорални тетки ще градят основите на държавността?! Смешно е. Не, не е смешно - страшно е! Тотално падение, разпад!
  —цитат от коментар 3 на Мърмор


  Къде са предложенията за нова конституция на атиподите на флоралните лелки? Или те не искат да хвърлят бисерите на прасетата? Тук говорим за нова конституция, която да направи държавата нормална, но титаните си пазят прозренията за времето когато дойдат на власт?

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 8. 8 Профил на Черноморец
  Черноморец
  Рейтинг: 732 Неутрално

  [quote#6:"Bob"][/quote]

  Мунчо, аз не казвам на някои какво да прави и как да живее.

  А Сульо и Пульо от Венеция, неизборани и неносещи никаква отговорнос за това което е Бъглария, искат да никажат как да се живее правилно в България.

  Стопляш ли с малкото мозъче разликата?

 9. 9 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5929 Любопитно

  До коментар [#3] от "Мърмор":

  Външният вид, казвате, е много важен, що ли?

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 10. 10 Профил на Черноморец
  Черноморец
  Рейтинг: 732 Неутрално

  Наталия Киселова

  Доцент, д-р, преподавател по конституционно право в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Бивш правен съветник и секретар по правните въпроси на президента Росен Плевнелиев.

  ----------------

  Автора какви зависимости има ?
  Кои я държи?

 11. 11 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5929 Весело

  До коментар [#7] от "Корки":

  Именно. Самата Венецианска комисия, има становище за дефицитите на сегашната конституция. А тя е действаща. Сега дават становище, за дефицитите на един проект, една чернова, която не е действаща. И се разнесе вой, сякаш това вече е актуалната конституция, която още повече ще опропасти държавата. Без да се дават алтернативни текстове, само едни хапливи епиграми и кори с яйца.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 12. 12 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4116 Весело

  Дневник, докладите на Венецианската комисия ли трябва да четем, и то между редовете, та да знаем какво става в обществото ни ?

 13. 13 Профил на xhi13317223
  xhi13317223
  Рейтинг: 716 Разстроено

  За да се опитам да ти обясня колко грешно е това което питаш, нека продължа твоята песен. "Ти кой си? Защо очакваш някой да ти обърне внимание? Колко гласа взе на последните избори?"
  Както виждаш твоята песен не води до никакъв диалог...Ако си доволен от качеството си на живот в България, продължавай да я пееш...
  —цитат от коментар 6 на Bob


  С този не си струва да си губиш времето - безсмислено е

 14. 14 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1538 Неутрално

  Подробностите, които г-жа Наталия великодушно ни спестява, са че тези предложения бяха изготвени във времена на изключителен натист от определени нпо-та, болшевишки структури и партийки и фенове, подплатени от различни бизнес структури. Тоест диалог нямаше как да има. Няма да има и нова конституция.
  Точка.

 15. 15 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1330 Неутрално

  Хора разберете, тия ни върнаха в Бай Тошово време и то в най-извратения му вид. Задлъжняват без перспектива държавата, планово строителство и държавен монопол, видимо срината здравна система. Авторитарно управление на един човек, на който вече не му пука нито за държавата, нито за партията му! ОСТАВКА!

 16. 16 Профил на Араламбене му е майката
  Араламбене му е майката
  Рейтинг: 1047 Неутрално

  Що за хрумване е тази дума "уязвен"?

 17. 17 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2855 Неутрално

  ,,Новата конституция "беше поредното шменти капели и пунта мара на бай Х с цел спасяване на кожата и чекмеджето

 18. 18 Профил на скоро на екран ИЗЧЕГЪРТВАЧИТЕ III
  скоро на екран ИЗЧЕГЪРТВАЧИТЕ III
  Рейтинг: 1433 Неутрално

  С кое приложение се чете между редовете?

 19. 19 Профил на Умнокрасив
  Умнокрасив
  Рейтинг: 693 Неутрално

  До като главния прокурор е безкотролен и всевластен до тогава ние ще сме бедни и първи по смъртност в света. Просто е

  No Pain No Gain
 20. 20 Профил на Kiro
  Kiro
  Рейтинг: 997 Неутрално

  Българската Демокрация се управлява от Хунта

  Duck
 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 22. 22 Профил на Bob
  Bob
  Рейтинг: 365 Весело

  [quote#6:"Bob"]
  —цитат от коментар 8 на WWW
  Мунчо, аз не казвам на някои какво да прави и как да живее.А Сульо и Пульо от Венеция, неизборани и неносещи никаква отговорнос за това което е Бъглария, искат да никажат как да се живее правилно в България. Стопляш ли с малкото мозъче разликата?[/quote]

  Нямам как да "стопля" тези брътвежи.. От извода ти излиза, че ти си знаеш най-добре, нямаш нужди от съвети...Също изглежда в живота никой не ти дава съвет, теб само те командват, ти нямаш избор, каквото кажат това е...Ти никога не грешиш, грешките са за глупаци...
  Горе долу изводите ти са на тази основа....Защото иначе може би щеше да обработиш информацията, а не само да говориш от къде идва.
  Но виж, голяма част от хората в България не са толкоз умни, не са толкоз обиграни, те мислят, че живота в България може да е по-добър, но повечето избрани политици казват, че това е най-доброто, че няма друг избор, че проблема е в мен, и полагат огромни усилия да го докажат...Така аз като човек, който иска да живее по-добре съм поставен от управлявашите в ситуация, в която нямам друг избор освен да свикна с тежеста...Обаче някакви хора които от вън, които живеят с пъти по-добре от мен ми дават 2-3 съвета, които на тях са им помогнали...И на мен това ми харесва, искам да пробвам, защото ситуацията в момента не е приемлива...
  Ти от друга страна, се притесняваш, че тези хора ще те излъжат, окрадят,а не си даваш сметка, че си гол,бос, прост, нямаш пукнат лев и самото общуване с теб е прахосване на време и здраве..

 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 24. 24 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 1657 Разстроено

  Проблемите отдавна са си тук за постоянно изглежда , а питанията до Веницианската комисия са парлама и печеене на време , нищо ново , а да се говори за " Българска демокрация " е доста пресилено , ама за подробностите и оттам даже не питат.....така , че сами ще се оправяме !

 25. 25 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7389 Неутрално

  "българската парламентарна демокрация е от категорията "уязвени демокрации".
  Можеше да е уязвена, ако я имаше изобщо.

 26. 26 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5419 Весело

  Бойковата проектоконституция, писана от Барни/Дани Кирилов/ се сгромоляса

 27. 27 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2895 Неутрално

  "А сега накъде?"

  А, че им кажем, че проекта се отлага до следващите протести :)

 28. 28 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2895 Неутрално

  Бойковата проектоконституция, писана от Барни/Дани Кирилов/ се сгромоляса
  —цитат от коментар 26 на pet_fire


  Е тя беше тупане на топката, ама само вие умните и красивите не го разбрахте. :)

 29. 29 Профил на keen
  keen
  Рейтинг: 1072 Неутрално

  Писна ми тая "Венецианска комисия" да определя кое е правилно и кое не в правото ни!
  Искам Дани Тъпото (Ръбъл) да определя тия неща!

  Където и да натиснеш в ГЕРБ, излиза ГНОЙ.
 30. 30 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5929 Неутрално

  До коментар [#20] от "Kiro":

  Говори Дубай?

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 31. 31 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2132 Неутрално

  Къде са предложенията за нова конституция на атиподите на флоралните лелки? Или те не искат да хвърлят бисерите на прасетата?
  —цитат от коментар 7 на Корки


  Точно така!
  Бисери на прасета не се хвърлят.
  От тук нататък герб да се оправят сами.
  Барни Ръбъл и трите бабки от снимката да си обсъждат конституцията колкото си щат. Надявам се, извън парламента.

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 32. 32 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2132 Неутрално

  Хора разберете, тия ни върнаха в Бай Тошово време и то в най-извратения му вид. Задлъжняват без перспектива държавата, планово строителство и държавен монопол, видимо срината здравна система. Авторитарно управление на един човек, на който вече не му пука нито за държавата, нито за партията му! ОСТАВКА!
  —цитат от коментар 15 на nij50393132


  И на всичкото отгоре, живкова конституция!
  Остава им малко време.

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 33. 33 Профил на еспресо
  еспресо
  Рейтинг: 1361 Неутрално

  Колко процента има Венецианската комисия на последните избори?На местните избори колко е взела?На президентските избори?С каква програма е Венецианската комисия?През кои носи отгоорност за действията си?Къде мога да я видя в София на живо?
  —цитат от коментар 2 на WWW


  "Колко дивизии има папата" Йосиф Висарионович.

  Милиционерът си е милиционер, дори да стане гражданин за европейско развитие.

 34. 34 Профил на еспресо
  еспресо
  Рейтинг: 1361 Неутрално

  Каква демокрация, каква конституция? А бе, хора, погледнете снимката
  —цитат от коментар 3 на Мърмор


  Прилича ли на калинка? Или на мис Гащи? Съгласен съм, че не прилича на гербав кадър.

 35. 35 Профил на еспресо
  еспресо
  Рейтинг: 1361 Неутрално

  ББ си прави майтап с този проект за конституция, в България си го знаем, но са загубили времето на някакви разумни хора във Венецианската комисия.
  Случва се.

 36. 36 Профил на wkk57607068
  wkk57607068
  Рейтинг: 499 Неутрално

  Много пъти се повтаря въпросът "изненадани ли сме". Аз не съм. Достатъчно ми е да си спомня физиономиите на явните и неявните вносители: Борисов, Дани Кирилов, Караянчева, Гешев, Цацаров, Пеевски. Все красиви и умни хора.

 37. 37 Профил на keen
  keen
  Рейтинг: 1072 Неутрално

  До коментар [#34] от "еспресо":
  - Той говори за снимката на герберунгелските тетки, флорално илюстрирали публикацията ;)
  Но, все пак, снимката, колкото и говоряща да е, не трябва да е единствен критерий (както казах, не можем да пренебрегнем Дани Тъпото като интелектуален фактор).

  Където и да натиснеш в ГЕРБ, излиза ГНОЙ.
 38. 38 Профил на Lilith
  Lilith
  Рейтинг: 947 Любопитно

  До коментар [#7] от "Корки":

  А защо трябва да има нова конституция?

  Ние старата не я спазваме, к'во остава за новата...

  По темата:

  И като е уязвена- к'во?
  Уязвителите продължават да вилнеят без дори намек за санкция, не за наказание...

 39. 39 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 522 Неутрално

  ГЕРБ и "нова" конституция - да, ново недоносче.

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 40. 40 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1738 Неутрално

  "Като "ищаха" на "Обединените патриоти" за въвеждане на някакъв "партиен контрол" върху личната сфера (семейство, брак, раждаемост, възпитание в определени ценности, вероизповедания)."

  WTF???

  Всъщност, защо ли не се учудвам...

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 41. 41 Профил на DEDOVIA
  DEDOVIA
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Ние нямаме демокрация, че някои да я наричат уязвена.

  русофобството и соросоизма са тежка психична диагноза
 42. 42 Профил на gigabyte
  gigabyte
  Рейтинг: 557 Неутрално

  Интересни въпроси задават някои тук, видимо тролове. "Колко процента била взела Венецианската комисия на последните избори?" - Кои избори? За най-тъпи коментари? За най-прост български гражданин?!

  А демокрацията умря у нас поне няколко пъти. Първият когато подмениха желанието за промяна през 1990 г. с манипулираните "първи демократични избори". Каква прекрасна подигравка с демокрацията си направиха Луканов с неговата сполука и пишман президент-председателят Желев.
  След това с ничието правителство на сламения човек Беров, дано Бог да го прости за безобразията, които узакони като министър-председател. След това с чудодейното пристигане на онзи човек, бивш цар и настоящ собственик на гори, дето оправи всичко за 800 дни.
  Или триглавата коалиция на грабежа? Или идеалът за милиционерско-роднинска демокрация, в който имаме късмета да живуркаме 10 години.
  Та така по въпроса за процентите на Венецианската комисия.

  master
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK