Възможно ли е изборите да бъдат отложени заради пандемията

Експерти се опасяват от отлив на избиратели и кандидати за секционните комисии.

© Цветелина Белутова, Капитал

Експерти се опасяват от отлив на избиратели и кандидати за секционните комисии.Текстът е препубликуван от "Свободна Европа".


На последните два национални избора Мариана И. е била член на Секционна избирателна комисия (СИК). На предстоящите парламентарни избори през март тя ще отклони поканата, ако партията, която традиционно я изпраща за свой представител в една от софийските секции, отново я покани. Причината - Мариана е диабетик и се страхува, че може да се зарази с COVID-19, ако цял ден общува с избиратели в затворено помещение.


"Знаете какво правят секционните комисии - дават бюлетини, търсят гражданите в списъците, показват им къде да се подпишат, после броят. При тази ситуация това просто не е за мен", казва Мариана пред "Свободна Европа".
Как ще изглеждат изборите по време на пандемия? Този въпрос си задава не само Мариана. Засега и президентът, и правителството казват, че няма да има отлагане. Но и никой не знае какви точно мерки ще бъдат необходими.


Пандемията ще промени не само деня на изборите, но и кампанията. Според политолога Първан Симеонов въпросът е дали изобщо ще го бъде денят на изборите. Според комуникационния експерт Любомир Аламанов уплашените избиратели ще бъдат по-податливи на "месии".


Кой?


Засега най-голямата въпросителна е дали ще има кой да посрещне избирателите в секционните комисии. Мариана е присъствала на обучения, организирани и от партиите, и от Централната избирателна комисия (ЦИК), и познава свои колеги от непостоянната изборна администрация. Казва, че много от досегашните членове на секционни комисии няма да участват в следващите избори. "Знам за поне шестима души. Говорихме си, никой от нас няма да се включи в парламентарните избори", разказва тя.


И добавя, че ако случаите на коронавирус и през март са толкова, колкото са сега през ноември, изобщо не е сигурна дали ще отиде да гласува. Причината е, че класните стаи, в които традиционно се провеждат изборите, са малки, заради студеното време ще бъде затворено, гражданите се подписват в избирателните списъци с една служебна химикалка, която всички докосват, а през по-голямата част на деня има и опашка от чакащи. Според Мариана в такава ситуация дезинфекцията е невъзможна.


"Ще го бъде ли денят?"


Полигологът и изпълнителен директор на "Галъп интернешенъл" Първан Симеонов коментира, че ситуация на пандемия най-важният въпрос е дали изобщо ще има избори.


"Ако говорим за избори в условията на коронавирус, първият въпрос, на който трябва да отговорим, е дали изобщо ще ги бъде тия избори, ще го бъде ли денят", казва Симеонов.


Ако изборите за Народно събрание в България се проведат по план, те трябва да са на 28 март 2021 г (неделя). Предишният вот за Народно събрание се проведе на 26 март 2017 г.


"В тази ситуация с коронавируса и случващото се в момента е много трудно да се предвиди какво ще се случи до март и през март", казва Симеонов.


До момента потвърдените случаи на COVID-19 в България вече са около 120 хиляди души. Починалите доближават 3 хиляди. В последните дни починалите често са повече от 100 човека за 24 часа. Потвърдените новозаболели почти всеки ден се движат около 4000 души.


На този фон партиите се подготвят за предизборна кампания в необичайни условия, а администрацията - за вот на фона на пандемия. За разлика от САЩ, където изборите се проведоха в началото на месец ноември, в България се гласува само присъствено. Вариант за бюлетини по пощата няма.


В Европа Франция проведе свои национални избори в условията на COVID-19. През март тази година Париж не отмени вота, а резултатът беше, че в страната бе отчетена рекордно ниска избирателна активност (с близо 20% по-ниска от предишни години), тъй като гражданите не отидоха до урните заради страха от коронавируса.


Такъв сценарий ли очаква и България? Според Симеонов "отлив на гласоподаватели" е съвсем реалистичен сценарий, който трябва да бъде взет предвид при организацията на вота и насрочването му.


Могат ли да се отложат изборите?


Конституцията прави този въпрос уместен. В основния закон има хипотеза, която дава възможност изборите да бъдат проведени не през март, а през май месец. Според член 64, ал. 3 "избори за ново Народно събрание се произвеждат най-късно до два месеца след прекратяване на пълномощията на предишното".


Това на означава, че има възможност парламентарният вот да не бъде организиран в края на март. Според конституцията изборите се насрочват от президента. Т.е. Румен Радев има право да отложи датата за края на месец май.


"На мен ми се струва, че на никого не му се ще отлагане на изборите. Въпеки че в ситуацията с коронавируса изборът е нито едното, нито другото", коментира Първан Симеонов. Според него, до какъвто и развой да се стигне, винаги ще има трактовки и в двата спектъра.


"Ако изборите бъдат отложени, ще се чуе мнение, че се ползва смъртта на хората за удължаване на властта. Ако не бъдат - че въпреки смъртта на хората изборите се оказват най-важното", казва политологът.


Правителство и президент: Няма причина за отлагане


"Свободна Европа" потърси отговори от президенството, Министерския съвет и Централната избирателна комисия. На въпроса дали има основания в условия на пандемия да се мисли за евентуално отлагане на изборите, ако броят на заболелите се задържи на такива равнища до месец март, всички институции отговориха отрицателно.


"Никой не мисли за отлагане на изборите", отговори лаконично вицепремиерът Томислав Дончев, който отговаря в правителството за контактите с изборната администрация.


От прессекретариата на президента Румен Радев обясниха, че "президентът счита, че не се налага удължаване на пълномощията на настоящия парламент".


"Държавният глава следи развитието на епидемичната обстановка и очаква изборната администрация своевременно да вземе всички необходими мерки за гарантиране на здравето и живота на българските граждани при провеждането на парламентарните избори", казаха от президентството.


ЦИК: Официално "всичко е наред". Неофициално "нищо не е наред"


Председателят на Централната избирателна комисия Александър Андреев коментира, че при провеждането на частнични избори през изминалите месеци са спазвани противоепидемични изисквания, които изборната администрация е получила като предписание от здравните власти. "Ще бъдат спазвани и при организацията на парламентарните избори и то стриктно", каза Андреев.


Неофициално членове на ЦИК обаче обясниха пред "Свободна Европа", че ситуацията далеч не е така безоблачна. На първо място, големият проблем пред комисията е сформирането на секиционни и районни избирателни комисии. Опасението е, че администрацията, която не е постоянна като ЦИК, просто няма да желае да участва в организацията на изборите. "Дори обаче да допуснем, че ще се намерят лоялни хора, готови да загърбят тревогите за здравето си - освен в деня на изборите, ние трябва да ги обучим и то по коренно различен начин от преди", коментира неофициално член на ЦИК.


На предстоящите избори ще се гласува и с машини и 9600 устройства вече са поръчани. Това променя коренно обученията на членовете на секционни комисии.


"Ако смятахме, че ще ги обучим онлайн, вече изобщо не смятаме така. Трябва да има непрестанни срещи на живо", казват от ЦИК.


Затова отттам обмислят дали още сега, преди Коледа, да не поискат от здравните власти точни инструкции какво да правят и как да спазват противоепидемични мерки в настоящата ситуация.


Какво казват партиите


На този фон партиите официално твърдят, че ще се подготвят за изборите в тази ситуация. От пресцентъра на управляващата формация ГЕРБ заявиха, че "категорично не се допуска отлагане на изборите".


"Ще се подготвим организационно, съобразявайки се с всички противоепидемични мерки", казват от ГЕРБ.


Председателят на предизборния щаб на БСП Георги Свиленски каза пред "Свободна Европа", че коронавирусът със сигурност ще затрудни много и партийните конференции за подреждане на кандидат-депутатските листи, и самото гласуване.


"Нямаме рецепта. Ще опитваме да правим каквото може онлайн, но не съм оптимист, ще бъде много трудно", коментира той.


Според съпредседателя на "Демократична България" Христо Иванов в условията на COVID-19 провеждането на избори превръща вота в напълно непредвидим.


"Непредвидим ще е от набиране на изборна администрация, през партийни застъпници и главното - не може да се каже колко хора ще отидат до урните", каза той. Затова трябва прецизно и обмислено да се насрочи датата на изборите, защото има опасност самата дата да заложи капани.


"Трябва датата на изборите и целият процес на подготовка да бъдат планирани така, че да се съвмести с планирането на противоепидемичните мерки и прилагането на евентуална ваксинация. Изобщо не е ясно дали има кой да го направи", каза Иванов. Той напомни, че коалицията му отдавна е предложила проект за въвеждане на гласуване по пощата.


До редакционното приключване на текста ДПС не изпратиха отговори на поставените им въпроси.


Както казват експертите


Според комуникационният експерт Любомир Аламанов в голяма степен предизборната кампания в условията на пандемия вече е започнала. Като пример той посочва "раздаването на 50 лева от джипка". Пиарът прогнозира, че до март ще става "все по-грозно".


"Пандемията раздели хората. Ловки политици може да използват това. Под формата на пари, доставки по домовете, "помощи", грижа и т.н. ще бъде много лесно да се ходи "от врата на врата", смята той.


"Излизането навън, социализирането, масовата комуникация, помагат хората да си говорят и да сверяват кой политик какво е казал. Сега няма да има тази възможност", допълва картината комуникационният специалист. И завършва с прогнозата - "хората, уплашени за здравето си, ще са много по-податливи на "месии", които ще обещават чудеса и спасение".


Според Първан Симеонов, когато се мисли за избори в условията на настоящата пандемия, въпросите се няколко: "Ще го бъде ли денят на изборите; каква ще е кампанията; какво ще е посланието".


"Съществува и въпросът кой ще спечели от коронавируса, колкото и цинично да звучи", коментира Симеонов.


Той прогнозира, че е възможно да има разколебаване на част от избирателите, които от страх няма да отидат до урните. Друго предизвикателство ще бъде затруднената кампания, тъй като няма да бъде възможно организирането на големи събития.


Симеонов смята още, че затруднения би имало и за тези формации, които разчитат повече на "теренна кампания", но пък дори млади партии, които разчитат повече на онлайн присъствието си, може да спечелят. "Като цяло най-облагодетелствани ще са онези формации, които разчитат на централен имидж и не им е важно да ходят на терен", допълни той.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (88)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на yxy36648763
  yxy36648763
  Рейтинг: 96 Весело

  “уплашените избиратели ще бъдат по-податливи на "месии" - Любомир Аламанов, комуникационeн експерт
  *******************************************

  Значи сега е шансът на ДСБ. Там са само вождове и месии.
  Членската им маса е колкото да се събере под Опашката на Коня.
  Сме-е-е-ех…

 2. 2 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3184 Любопитно

  Гласуване по пощата в България щеше да е добър вариант, но май вече е късно за промени в изборните правила, а имаше достатъчно време. В САЩ близо 40 % така гласуваха, ако се не лъжа.

 3. 3 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2536 Неутрално

  Изборите няма да се отложат защото до тогава епидемията ще бъде овладяна. Де с мерки, де с ваксини, но напролят няма да я има.

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 4. 4 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 5889 Неутрално

  Напълно възможно, отложени в безкрайността.

 5. 5 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1392 Неутрално

  При машинно гласуване няма да ми дават бюлетини. Като гласувам, машината ще ми издаде "касова бележка", която аз ще пусна в урната.

  Така, че да не си търсят оправдания.

 6. 6 Профил на Nedyalko Lazarov
  Nedyalko Lazarov
  Рейтинг: 1108 Неутрално

  Гласуване по пощата в България щеше да е добър вариант, но май вече е късно за промени в изборните правила, а имаше достатъчно време. В САЩ близо 40 % така гласуваха, ако се не лъжа.
  —цитат от коментар 2 на boevbisser


  Гласуването по пощата ще е страхотен вариант. Бойко ще спечели около 110%.

 7. 7 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3184 Любопитно

  До коментар [#3] от "lz2":

  А дано да си прав, ама надали. Вероятно няма да е такъв ужас, какъвто е в момента, но чак пък овладяна.... Във всеки случай, с ограничения или не, по-добре е избори да има.

 8. 8 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 5889 Неутрално

  След като в извънредното положение включиха и март 2021 година.

 9. 9 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5538 Неутрално

  До коментар [#2] от "boevbisser":

  В САЩ нямат ГЕРБ фалшификатори на вот.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 10. 10 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5538 Неутрално

  До коментар [#2] от "boevbisser":

  В САЩ нямат ГЕРБ фалшификатори на вот.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 11. 11 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3184 Весело

  До коментар [#9] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Аааа, не, според Тръмп имат, неизвестни местни юнаци, но никога не е късно да почерпят от сериозния ни опит тук.
  Иначе по-сериозно - при желание и добра организация гласуването по пощата може да се окаже добро решение, при това не само в пандемия.

 12. 12 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2195 Неутрално

  Като - Стой та гледай.

 13. 13 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2536 Неутрално

  До коментар [#2] от "boevbisser":В САЩ нямат ГЕРБ фалшификатори на вот.
  —цитат от коментар 10 на КМЕТ В СЯНКА


  Ба няма! И там вие комунетата ос*ахте изборите!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 14. 14 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 841 Неутрално

  Това требе някаква последна надежда да е. След като Боку щяха да ИМ го свалят:

  Манолова
  Нинова
  Копейкин
  Радев
  Путин
  Меркел
  Щатските сенатори
  Френският посланик
  Гешев
  коронавирусът
  цената на имотите в България
  носенето на маски
  и т. н.,
  и т. н.,

  след отмирането и на идеята, че
  той сам ще вземе да се свали, или поне
  ще умре от КОВИД-19,

  след ПЕТ ВЕЛИКИ ВСЕНАРОДНИ ВЪОРЪЖЕНИ ВЪСТАНИЯ,

  и след печалната равносметка:
  "Абе не можахме да го свалим, ама ще го бием на избори..."

  СЕГА:
  "МИ ТО ИЗБОРИ НЯМА ДА ИМА!" 15. 15 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 841 Неутрално

  А нещата са ясни - и с анализи, и без анализи; и с прогнози, и без прогнози:

  ЧЕТВЪРТИ (МАНДАТ, ЕСТЕСТВЕНО) ЗА БОРИСОВ, ЧЕТВЪРТИТ ЗА ИЦЕТО.

 16. 16 Профил на yxy36648763
  yxy36648763
  Рейтинг: 96 Неутрално

  Гласуването по пощата ще е страхотен вариант. Бойко ще спечели около 110%.
  —цитат от коментар 6 на Nedyalko Lazarov


  При гласуване по пощата Бойко може да стане и Президент на Русия, а онези в САЩ – направо ще ги отвее…


  До коментар [#6] от "Nedyalko Lazarov":

 17. 17 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 841 Неутрално

  “уплашените избиратели ще бъдат по-податливи на "месии" - Любомир Аламанов, комуникационeн експерт*******************************************Значи сега е шансът на ДСБ. Там са само вождове и месии. Членската им маса е колкото да се събере под Опашката на Коня.Сме-е-е-ех…
  —цитат от коментар 1 на yxy36648763


  Ицето, викаш, требе да се научи да ходи по вода... Ми почнал е, почнал е... Първо с лодка, после без лодката...
  ....................
  А ако случайно вземе да се удави, ще излезе статия за това, как е покорил Марианската падина...

 18. 18 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 841 Весело

  При машинно гласуване няма да ми дават бюлетини. Като гласувам, машината ще ми издаде "касова бележка", която аз ще пусна в урната.Така, че да не си търсят оправдания.
  —цитат от коментар 5 на 442


  За колко лева ще е бележката?

 19. 19 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3184 Весело

  До коментар [#15] от "gr52":

  Не бързай толкова, има доста вода да изтече до март.

 20. 20 Профил на Nedyalko Lazarov
  Nedyalko Lazarov
  Рейтинг: 1108 Неутрално

  До коментар [#2] от "boevbisser":В САЩ нямат ГЕРБ фалшификатори на вот.
  —цитат от коментар 10 на КМЕТ В СЯНКА


  В САЩ нямат фалшификатори, но имат Комсомол. Получават комсомолско поръчение да пуснат 50, 100, 200 писма.
  След това стават калинки в местната, щатската или федералната система.
  Изборите в САЩ не бяха спечелени в Пенсилвания, Джорджия или Уисконсин, а във Филаделфия, Атланта и Милуоки.
  По принцип поне 10% от черните са функционално неграмотни. Ако отидат да гласуват - на хартия или с машина - ще се опетлаят и гласът ще бъде невалиден. Така е и с голяма част от новите имигранти, които са на научили малко разговорен английски, но не могат да се оправят с нещо по сложно.
  Ако гласуването по пощата стане норма, а не изключение - нещо за което демократите настояват - републиканците никога повече няма да спечелят избори в САЩ. Но може би е за добро - страната по бързо ще стане ирелевантна.

 21. 21 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 841 Весело

  Гласуването по пощата ще е страхотен вариант. Бойко ще спечели около 110%.
  —цитат от коментар 6 на Nedyalko Lazarov


  Ми той и без гласуване по пощата би БСП ЕДИНАДЕСЕТ ПЪТИ - като маче у дувар...
  Ти защо мислиш, че радикалната фракция на БСП замеряше дуварите в София с яйца?
  Ми щото чака да им се случи същото...

 22. 22 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 841 Неутрално

  До коментар [#15] от "gr52":Не бързай толкова, има доста вода да изтече до март.
  —цитат от коментар 19 на boevbisser


  То хубаво, приятелю, ама нещо не мога да си я представя да тече нагоре по планината, вместо надолу...

  Нямаш представа от колко време седя край реката... И колко неща отнесе надолу...

 23. 23 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 841 Весело

  До коментар [#9] от "КМЕТ В СЯНКА": Аааа, не, според Тръмп имат, неизвестни местни юнаци, но никога не е късно да почерпят от сериозния ни опит тук. Иначе по-сериозно - при желание и добра организация гласуването по пощата може да се окаже добро решение, при това не само в пандемия.
  —цитат от коментар 11 на boevbisser


  Не само, викаш, в пандемията...
  Предполагам, имаш предвид също и от панделата?

 24. 24 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 841 Весело

  Абе откъдето и да го гледам, все едно и също излиза: четвърти за Борисов, четвъртит за Ицето...

 25. 25 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3184 Любопитно

  До коментар [#22] от "gr52":

  Вярно е, че чудеса не стават, но кризата с пандемията е непозната до момента ситуация, а Борисов категорично се издъни в справянето. А и колкото да сме търпеливи - три пъти все със същата стомна за вода, току виж на четвъртия се счупила.
  Напълно съгласен съм, че днес изборите са непридвидими.
  Успешен ден на всички, някои трябва и да работим, докато може.

 26. 26 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 3227 Весело

  Това ли е новата мантра сега? 😂😂😂 Пандемията да се поддържа и избори няма да има. Боко ще е цар до живот 😂😂😂

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 27. 27 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 841 Весело

  До коментар [#25] от "boevbisser":

  Е, нали и аз се срещам с хора. Ми не обвиняват Борисов за кризата... Други обвиняват.. Оттам и увереността ми, че чудеса няма да стават.

  А иначе - успешен ден! И да работиш яко, щото требе да ми изкарваш максималната пенсия! :)

 28. 28 Профил на xhi13317223
  xhi13317223
  Рейтинг: 740 Разстроено

  А нещата са ясни - и с анализи, и без анализи; и с прогнози, и без прогнози: ЧЕТВЪРТИ (МАНДАТ, ЕСТЕСТВЕНО) ЗА БОРИСОВ, ЧЕТВЪРТИТ ЗА ИЦЕТО.
  —цитат от коментар 15 на gr52


  Като чета пировата ти радост (искрено се надявам да е прибързана) изпитвам една горчива радост че съм далеч и не завися от такива като теб (а гледам сте доста), да ми определят бъдещето...

 29. 29 Профил на stem
  stem
  Рейтинг: 302 Неутрално

  До март трябва да дойдат част от ваксините. Нищо не пречи с предимство да се ваксинират не само най-уязвимите групи, но и изборната администрация.
  Гласуване по пощата - не, мерси!

  И какво значи следващият цитат, оправдание за поредния крах?
  "Според съпредседателя на "Демократична България" Христо Иванов в условията на COVID-19 провеждането на избори превръща вота в напълно непредвидим."

  Левичаро-либералстващите се заклеха да воюват до пълна победа на здравите сили над здравия разум!
 30. 30 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2435 Неутрално

  Предлагам, подобно на правата на уличните кучета, да дадем избирателни права на вирусите от вида Covid-19. Така ще ги интегрираме в обществото и ще им дадем стимул да градят, а не да рушат.

 31. 31 Профил на nik_77.
  nik_77.
  Рейтинг: 1557 Неутрално

  Интересно какво го бъркат 50-те лева комуникационния експерт Аламанов, а не вижда въстанията като чиста проба предизборни акции на БСП.

 32. 32
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 34. 34 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2296 Неутрално

  Естествено, че правителството няма никакво намерение да помага на хората в пандемията. На вчерашната прескнференция на министъра на здравеопазването това си пролича много добре. Ангел Кунчев вместо да поиска категорично оставката на правителството, за да може наистина да има ефект от мерките (и не по-малкото важното да се даде възможност на прокуратурата да потърси отговорност за лятното и есенно бездействие на правителството), той се извиняваше на Борисов, че не го слушка. Министъра на здравеопазването ясно каза, че локдауна трябва да го въведем ние - гражданите и фирмите, т.е. компенсации няма да има, освен за Пеевски и Домусчиев и лоялната към ГЕРБ част от държавната администриция (то май вече друга няма). Извънредното положение до март позволява отлагане на изборите, ако не се сбъдне мечтата на Борисов глупците, които ще са му благодарни за "взетите мерки" да са поне милион.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 35. 35 Профил на yxy36648763
  yxy36648763
  Рейтинг: 96 Неутрално

  До коментар [#17] от "gr52":

  Христо Иванов не е от ДСБ.
  И слава Богу, че не е!

 36. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 37. 37 Профил на m.konstantinov
  m.konstantinov
  Рейтинг: 422 Неутрално

  Не се чете конституцията, а требе. Парламентът се разпуска на 26 март 2021. Най-късната дата за парламентарните избори е 23 май 2021.

  Справка - трагедията на десните през 2001 година. Тогава изборите трябваше да са през април, а Костов ги отложи за юни (+ два месеца без парламент). През април Царят никакъв го нямаше, но пък можеше да го играе през ноември за президент. Отсвириха го за президент, но го направиха премиер.

  Та десницата тогава за пръв път по-сериозно се самоуби. После - още няколко пъти.

  Бъдете здрави!

 38. 38 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3077 Неутрално

  До коментар [#17] от "gr52":

  Ицката Бойкикев откога е в ДСБ? Или това са незначителни подробности? :)))

  Бивш tww09306483.
 39. 39 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3077 Неутрално

  До коментар [#36] от "Кичка Булгурова":

  "... Как лио става така, че след десетината "нови десни проекта" на Радан Кънев, все още се наричате ДСБ...".

  Я кажи, кои са тия проекти, че да ги знаем. Или пишеш наизуст, за да върви надницата? :)))

  Бивш tww09306483.
 40. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 41. 41
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 42. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 43. 43
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 44. 44 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 4706 Любопитно

  Може и без избори , поне от 30-на години нищо не се променя съществено в " управленчески " аспект , а иначе с голяма вероятност ГЕРБ СА ГО ПЛАНИРАЛИ.......

 45. 45 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 841 Неутрално

  Като чета пировата ти радост (искрено се надявам да е прибързана) изпитвам една горчива радост че съм далеч и не завися от такива като теб (а гледам сте доста), да ми определят бъдещето...
  —цитат от коментар 28 на xhi13317223


  Ма ние не искаме да ти определяме бъдещето! Искаме да продължаваш да си далеч от нас... И искрено се надявам, да ти е хубаво там, където си. Щото от това, което става в България, нищо не с разбрал.

 46. 46 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2603 Неутрално

  Гласуване по пощата в България щеше да е добър вариант, но май вече е късно за промени в изборните правила, а имаше достатъчно време. В САЩ близо 40 % така гласуваха, ако се не лъжа.
  —цитат от коментар 2 на boevbisser


  Те и затова в САЩ 47% от избирателите смятат, че изборите им не бяха честни. :)

  Реално доста активисти на демократите обикаляха и пускаха писма от името на хора, дето никога не са гласували преди или от бездомни и пр. Затова и Байдън събра толкова гласове без да излиза от мазето си.

 47. 47 Профил на Кичка Булгурова
  Кичка Булгурова
  Рейтинг: 0 Весело

  Я кажи, кои са тия проекти, че да ги знаем. Или пишеш наизуст, за да върви надницата? :)))
  —цитат от коментар 39 на Petleshev


  А... то вие не си ги помните, аз ще се напъвам... Имаше там някакъв реформаторски блок, па комунистически манифест две, па пет партии, па някакво друго измислено имаше след това... Абе трагедия сте, от където и да ви погледне човек. Я виж какви ги е ръсил Раданчо преди 4 години:

  "Партия ДСБ няма да бъде закрита, а на основата на здравото й ядро ще стъпи нов десен проект. Това заяви лидерът на партията Радан Кънев по време на Националното събрание на политическата сила.

  По думите му новият проект ще бъде с вертикална структура и ще бъде максимално отворен. Кънев заяви, че такъв проект е нужен, тъй като Реформаторският блок се е изчерпал.

  Той си поставя висока цел с новия си проект – да стане втора политическа сила.

  "Липсата на единност на Реформаторския блок е причината, поради която не успяхме да се преборим с мастодонтите ГЕРБ и ДПС. За 2-те години от създаването му политическата ревност, конкуренция и егоизъм вътре растяха", коментира Кънев."

  Втора политическа сила, ха-ха-ха-ха....

 48. 48 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 841 Неутрално

  До коментар [#44] от "Николай Бучков":

  Ми нали затова ги избираме. Щото ги бива в планирането. В това отношение вие сте пълна трагедия.

 49. 49
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 50. 50
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 51. 51
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 52. 52
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 53. 53 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 841 Неутрално

  До коментар [#17] от "gr52":Ицката Бойкикев откога е в ДСБ? Или това са незначителни подробности? :)))
  —цитат от коментар 38 на Petleshev


  Не си ме разбрал. Ицката Бойкикиев НЕ Е в ДСБ. ДСБ е при Ицката Бойкикиев. В ролята на баш ибрикчи, той и по съвместителство подържател на левия му ташак. Дотам се докарахте. Да ги е яд такива като мене, че чак до времето на реформаторския блок са ви подпирали...
  ...................
  Не ГЕРБ, бившите ви привърженици са острието на атаката срещу вас. Защото наистина мислехме, че само вие не сте фалшиви, а вие се оказахте най-голямата фалшификация... Което днес е видно отвсякъде.

 54. 54
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 55. 55
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 56. 56 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 841 Неутрално

  Естествено, че правителството няма никакво намерение да помага на хората в пандемията. На вчерашната прескнференция на министъра на здравеопазването това си пролича много добре. Ангел Кунчев вместо да поиска категорично оставката на правителството, за да може наистина да има ефект от мерките (и не по-малкото важното да се даде възможност на прокуратурата да потърси отговорност за лятното и есенно бездействие на правителството), той се извиняваше на Борисов, че не го слушка. Министъра на здравеопазването ясно каза, че локдауна трябва да го въведем ние - гражданите и фирмите, т.е. компенсации няма да има, освен за Пеевски и Домусчиев и лоялната към ГЕРБ част от държавната администриция (то май вече друга няма). Извънредното положение до март позволява отлагане на изборите, ако не се сбъдне мечтата на Борисов глупците, които ще са му благодарни за "взетите мерки" да са поне милион.
  —цитат от коментар 34 на Gopeто


  И КЪДЕ ТОЧНО го каза това за "Пеевски и Домусчиев и лоялната към ГЕРБ част от държавната администрация"?

  Наистина ли си въобразявате, че НЯКОЙ МОЖЕ ДА ВИ УВАЖАВА, след потопа лъжи и фалшификации, с които заливате всичко около себе си? Хората ще гласуват за Борисов не по друга причина, а защото вие НЯМАТЕ НИКАКЪВ МОРАЛЕН АВТОРИТЕТ.

 57. 57 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 4706 Весело

  ДО: " 48 " - Не съм съгласен , че НИЕ ги избираме ! Затова и казвам , че може и без избори , но ми прави впечатление не само в този случай , че във форума , чувството за хумор и ирония е в голямата си степен оперирано.......( така е по изборите !).

 58. 58 Профил на Сенсей НАНАЙ
  Сенсей НАНАЙ
  Рейтинг: 30 Неутрално

  Интересно какво го бъркат 50-те лева комуникационния експерт Аламанов, а не вижда въстанията като чиста проба предизборни акции на БСП.
  —цитат от коментар 31 на nik_77.


  Ами щото едното са нашите пари, гений. Въстанията не костват пари от бюджета.

 59. 59 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 841 Неутрално

  Ашколсун, машалла ма бульо Поля,
  аферим, аферим, ох-ох-ох-ох!

  Вай, вай, вай, бульо Поля!
  Ицето мре от либоффф!
  Ицето мре от либоффф!
  Ицето мре от либоффф!

  Ма как ги връткаш ти тез ....... лакърдии,
  ох, ау, ау....ох, ау, йе -еее!

  Вай, вай, вай, бульо Поля!
  Ицето мре от либоффф!
  Ицето мре от либоффф!
  Ицето мре от либоффф!

 60. 60 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 841 Неутрално

  До коментар [#58] от "Сенсей НАНАЙ":

  Да, те костват човешки животи. Чрез масовото продуциране на заразоносители...

 61. 61 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 841 Неутрално

  До коментар [#50] от "joj25673161":

  Пак компроматче, а? Голяма радост за мизерната ти душица.
  ...........
  П. П. Много ли ти липсват доносите?

 62. 62 Профил на zkm24533265
  zkm24533265
  Рейтинг: 534 Неутрално

  И да ги отложат на кой му дреме, освен на втория мъж на първата дама :-)

 63. 63 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3077 Неутрално

  До коментар [#47] от "Кичка Булгурова":

  Да бе...! Имаше РБ, който Кунева и Лукарски провалиха успешно. Даже за известно време въпросният РБ изпълняваше ролята на параван за ГЕРБ.
  Сега има ДБ, която ще се яви на следващите избори. Някак си трябва да се запълни празнината която оставиха Кунева и Лукарски, докато крепяха стабилността. Между другото, сега СДС продължават да крепят стабилността.
  Останалите осем десни проекта на Радан Кънев кои бяха, че не се сещам? То и ти няма да се сетиш, ама надницата върви, нали?! :)))

  Бивш tww09306483.
 64. 64
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 65. 65
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 66. 66 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 841 Неутрално

  До коментар [#64] от "Petleshev":

  Не ти изнася да го приемеш. Но наистина е така. Не те заблуждавам. И ако внимателно четеш постингите, ще откриеш, че далеко не съм само аз. Просто... това ви крепи - илюзията, че целият български народ е с вас, и само разни облажили се гербери и платени писачи ви казват истината. Заради подобни спасяващи самочувствието хипотези БСП цели 10 години губеше всички избори.

  Как да продължава да бъде човек с вас, след като разпиляхте огромно количество човешка енергия - чудо можехме да направим с нея, заради болни амбиции, дребнави интереси и откровена глупост? Как, след като се оказахте ОТКРОВЕНА ФАЛШИФИКАЦИЯ? Как, след като с всичката помия, с всички лъжи, фалшификации и тъпизми, които сипете около себе си, НАПЪЛНО ЗАГУБИХТЕ И ПОСЛЕДНИТЕ ОСТАТЪЦИ ОТ този МОРАЛЕН АВТОРИТЕТ, който ДСБ имаше в началото?

 67. 67
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 68. 68
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 69. 69
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 70. 70
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 71. 71
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 72. 72 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2282 Неутрално

  Тази тема е изключително важна и съм я коментирала тук, последно през лятото по време на големите протести срещу правителството. Участвам в изборни комисии от близо 20 години, била съм на всички позиции в комисиите, два пъти в чужбина, също доброволец, застъпник, наблюдател, а политическата партия, която подкрепям не е представена в настоящия парламент. Начинът, по който протича процесът, е абсолютно неприемлив по време на медицинска криза. Осъзнавам, че избори е належащо да се проведат, колкото по-скоро, толкова по-добре, но лично аз няма да се включа, знаейки какви са рисковете. Тези, които са задължени да се погрижат за безопасното и сигурно провеждане, не са заинтересовани. Не е толкова трудно да се организира гласуване и по пощата, има доста добре функциониращи системи в развитите държави, например в Австрия. Питах доста активно протестиращи дали биха се включили в самото провеждане на изборите, предсрочни или не, нито един не каза да, смятат, че е достатъчно да гласуват. Това е безотговорно. Да не те интересува кой, как и при какви обстоятелства ще получи, преброи, отчете твоя вот, без значение на традиционна хартиена бюлетина или посредством машина, доста скъпа, освен всичко, е все едно да го изхвърлиш през прозореца, пък каквото дойде. Проблем на повечето български (но не само) протести е, че цялата градивна енергия отива в изливане на натрупаното недоволство, без никаква мисъл за бъдещи ходове.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 73. 73 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2282 Неутрално

  До коментар [#2] от "boevbisser":

  Не е късно. Но някой трябва да го внесе.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 74. 74
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 75. 75
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 76. 76
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 77. 77 Профил на gui05684185
  gui05684185
  Рейтинг: 12 Неутрално

  Да направят гласуването по пощата като в САЩ, където измами НЯМА!

 78. 78 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2282 Гневно

  До коментар [#76] от "bgy24673157":

  Моля?!

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 79. 79 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2282 Любопитно

  До коментар [#6] от "Nedyalko Lazarov":

  На последните избори нямаше гласуване по пощата. Кой ги спечели и управлява?
  Много несъстоятелно опасение.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 80. 80 Профил на Stoil Stoilov
  Stoil Stoilov
  Рейтинг: 137 Неутрално

  До коментар [#5] от "442":

  Нищо подобно. касовата бележка ще я пуснете в една картонена кутия. Гласът ви ще бъде отчетен на една дъъълга бележка директно от машината. После ще бъде сумиран с молив към гласовете от хартиеното гласуване. И, внимавайте, ЦИК даже няма да преброи касовите бележки от кутията, за да сравни дали алгоритъмът на машината коректно е отчел гласа ви. Хайде сега наздраве и четете повече .

 81. 81 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7912 Неутрално

  Това е главната цел на Борисов. Никой да не си мисли, че се е загрижил за нас.

 82. 82 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3077 Неутрално

  До коментар [#66] от "gr52":

  Какви илюзии...?! Дясното има на избори по 3-4 процента, толкова. Може да стигнат и до 7 или 8 процента. За какви илюзии ми говориш? Илиюзии няма или поне аз нямам. То се вижда много добре по изборните резултати. Не знам, какво и как си въобразяваш, че мислели другите.
  Не знам за какъв морален авторитет говориш и че той бил загубен от ДСБ. Щом си намерил морален авторитет в лицето на Борисов и ГЕРБ, имаш свободата да гласуваш за тях.

  Бивш tww09306483.
 83. 83 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 841 Неутрално

  До коментар [#82] от "Petleshev":

  Всичко, което четеш ли успяваш да вкараш в традиционните пропагандни щампи?

 84. 84 Профил на nik_77.
  nik_77.
  Рейтинг: 1557 Неутрално

  Правилно, "Сенсей нанай". От нашите пари за нашите пенсионери. Нещо бърка ли те?

 85. 85 Профил на vesselin5
  vesselin5
  Рейтинг: 781 Неутрално

  Герб или коронавирус - няма особена разлика.

 86. 86 Профил на Raskolnikolov.
  Raskolnikolov.
  Рейтинг: 43 Неутрално

  Забележително как герберските тролове дори не опитват да се преструват на демократи вече - директно си казват, че няма смисъл от избори щом Боко ще си ги спечели така и така. Някои тука даже са почнали да говорят за морален авторитет... къде да го дирим сред управляващите този авторитет? У селски диви като Караянчева, Дариткова и Сачева или в спалнята на Вожда, където се изрежда всяка миска и бъдеща топ репортерка. В шкафчето с патлака и зарядката ли?

 87. 87 Профил на Raskolnikolov.
  Raskolnikolov.
  Рейтинг: 43 Неутрално

  До коментар [#84] от "nik_77.":

  Хвърляш 50 кинта на всички пенсионери, независимо от пенсията им, без да правиш никаква реформа на абсолютно счупената система за пенсионо осигуряване, в условията на криза, когато са нужни истински действия за съживяване на икономиката, а не някакъв евтин популизъм на парче, който дори не може да покрие лекарствата на хората за месеца. Вие гербавите напълно ли сте абдикирали от всякакви опити да мислите?

 88. 88 Профил на nik_77.
  nik_77.
  Рейтинг: 1557 Неутрално

  Това "Расколников" да го каже на въпросните пенсионери. Колко лош е Борисов, че не прави пенсионна реформа, а им дава по 50 лв. отгоре върху пенсиите. Вашите от БСП, понеже я направиха, пенсията стана към 2-3 долара средно.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK