ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2022

 • 25.3%
 • 20.2%
 • 13.8%
 • 10.2%
 • 9.3%
 • 7.4%
 • 4.6%
 • 3.8%
 • ГЕРБ:67
 • ПП:53
 • ДПС:36
 • ВЪЗР:27
 • БСП:25
 • ДБ:20
 • БВ:12
39.4%активност

Източник: Резултатът и активността са от ЦИК при 100% обработени протоколи, мандатите са по изчисление на "Дневник"

Да направим европейските общества и домове безопасни за жените

Днес честваме Международния ден за премахване на насилието над жените.

© Юлия Лазарова

Днес честваме Международния ден за премахване на насилието над жените.Днес честваме Международния ден за премахване на насилието над жените. Продължаваме да отбелязваме този ден, тъй като пътят към сигурни общества и домове за жените в Европа все още е дълъг.


Насилието над жени е глобално явление, дълбоко вкоренено в свързаните с пола неравенства и стереотипи. То съществува във всички държави, култури и общности и не познава социално-икономически граници.


За повече от една трета от жените и момичетата в Европа насилието продължава да бъде реалност, която ги наранява физически, сексуално и психически. То оказва отрицателно въздействие върху тяхното благосъстояние и им пречи да участват пълноценно в обществото. От това губят не само жените и момичетата, а в крайна сметка цялото общество.
Кризата с коронавируса влоши положението в тази област, тъй като ограничителните мерки


блокираха жертвите - главно жени и деца - под един покрив с насилниците по цял ден,


всеки ден. Въпреки че е твърде рано, за да има надеждни данни за сериозността на въздействието на пандемията, Световната здравна организация докладва за значително увеличаване на междуличностното насилие в домовете в цяла Европа.


Един месец след началото на кризата с коронавируса в някои държави е отчетено увеличение с до 60% на спешните повиквания от жени, подложени на насилие от страна на интимните си партньори. Горещите линии за помощ отчетоха увеличение до пет пъти на броя на запитванията онлайн. Тази световна криза разкри и подчерта необходимостта спешно да се осигурят денонощни услуги за помощ на всички жертви на насилие независимо от страната, в която живеят.


Мащабът на проблема е такъв, че най-добрият начин за ефективно справяне с насилието над жени е всички държави от Европейския съюз да се обединят и да предприемат координирани действия на европейско равнище,


за да може всички жени и момичета в ЕС да се ползват от еднаква защита


независимо от това в коя страна от Съюза живеят.


В рамките на ЕС 21 от 27-те държави членки са подписали и ратифицирали Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие, известна също като Истанбулската конвенция, тъй като бе подписана в този град.


Конвенцията е първият международен правно обвързващ инструмент, с който се създава рамка специално за справяне с насилието над жени. Тя е насочена към предотвратяването на насилието, защитата на жертвите и наказателното преследване на извършителите на престъпления. Нейното ратифициране е от ключово значение, за да се гарантира, че се прилагат дългосрочни политики и мерки за борба с насилието над жени и домашното насилие.


След влизането ѝ в сила през 2014 г. тази новаторска конвенция доведе до значителни постижения по отношение на защитата на жертвите. Наблюденията на Съвета на Европа показват осезаемо и положително въздействие върху повишаването на осведомеността на обществата относно


спешната нужда от предприемане на действия и осигуряване на по-добра защита.


Конвенцията също така насърчи органите на държавите членки да въведат по-високи законодателни и политически стандарти.


Така например няколко държави членки приведоха разпоредбите на своето законодателство в областта на домашното насилие и наказателните си кодекси в съответствие с разпоредбите на Конвенцията. Други приеха специализирани закони за домашното насилие и въведоха изменения в закона, за да забранят преследването на жени и да предвидят допълнителни мерки за защита. Една държава членка прие всеобхватен държавен пакт за борба с насилието, основано на пола, а парламентът на друга държава членка прие изменения на правната рамка относно предотвратяването на домашното насилие и защитата и помощта за жертвите. Гражданското право беше изменено, за да се отрази фактът, че наблюдаването на насилие в семейството оказва въздействие върху благосъстоянието на децата.


Мисля, че наистина е жалко, че не всички държави от ЕС са страни по Истанбулската конвенция предвид нейния толкова голям принос в полза на жертвите. За да обедини държавите членки и заинтересованите страни с цел да обменят добри практики и по този начин да подкрепят прилагането на Конвенцията, до края на 2021 г. Комисията ще създаде


мрежа на ЕС за превенция на насилието, основано на пола, и домашното насилие.


В същото време повишаването на безопасността на нашите европейски общества и домове за жените е отговорност и на всеки гражданин, като това започва с всекидневната промяна в убежденията и нагласите в дома, на работното място и в училище. Въпреки постигнатия в продължение на десетилетия напредък в областта на равенството между половете насилието над жените произлиза от съществуващото все още убеждение, че мъжете превъзхождат жените. Колкото по-рано образоваме момчетата и момичетата относно равенството между половете и ненасилствените отношения, толкова по-положителни резултати ще постигнем. Във всички наши социални контакти трябва постоянно да се противопоставяме на стереотипните норми по отношение на половете, които твърде често диктуват нашия избор и поведение.


Равенството между половете не е само политическа концепция - то е основно право. Ще продължа да се боря, за да могат всички жени и момичета да се възползват изцяло от това право и да водят пълноценен живот. Живот, през който могат да ръководят, да преуспяват и да бъдат свободни.


"Дневник" публикува коментара ексклузивно за България.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK