Да направим европейските общества и домове безопасни за жените

Днес честваме Международния ден за премахване на насилието над жените.

© Юлия Лазарова

Днес честваме Международния ден за премахване на насилието над жените.Днес честваме Международния ден за премахване на насилието над жените. Продължаваме да отбелязваме този ден, тъй като пътят към сигурни общества и домове за жените в Европа все още е дълъг.


Насилието над жени е глобално явление, дълбоко вкоренено в свързаните с пола неравенства и стереотипи. То съществува във всички държави, култури и общности и не познава социално-икономически граници.


За повече от една трета от жените и момичетата в Европа насилието продължава да бъде реалност, която ги наранява физически, сексуално и психически. То оказва отрицателно въздействие върху тяхното благосъстояние и им пречи да участват пълноценно в обществото. От това губят не само жените и момичетата, а в крайна сметка цялото общество.
Кризата с коронавируса влоши положението в тази област, тъй като ограничителните мерки


блокираха жертвите - главно жени и деца - под един покрив с насилниците по цял ден,


всеки ден. Въпреки че е твърде рано, за да има надеждни данни за сериозността на въздействието на пандемията, Световната здравна организация докладва за значително увеличаване на междуличностното насилие в домовете в цяла Европа.


Един месец след началото на кризата с коронавируса в някои държави е отчетено увеличение с до 60% на спешните повиквания от жени, подложени на насилие от страна на интимните си партньори. Горещите линии за помощ отчетоха увеличение до пет пъти на броя на запитванията онлайн. Тази световна криза разкри и подчерта необходимостта спешно да се осигурят денонощни услуги за помощ на всички жертви на насилие независимо от страната, в която живеят.


Мащабът на проблема е такъв, че най-добрият начин за ефективно справяне с насилието над жени е всички държави от Европейския съюз да се обединят и да предприемат координирани действия на европейско равнище,


за да може всички жени и момичета в ЕС да се ползват от еднаква защита


независимо от това в коя страна от Съюза живеят.


В рамките на ЕС 21 от 27-те държави членки са подписали и ратифицирали Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие, известна също като Истанбулската конвенция, тъй като бе подписана в този град.


Конвенцията е първият международен правно обвързващ инструмент, с който се създава рамка специално за справяне с насилието над жени. Тя е насочена към предотвратяването на насилието, защитата на жертвите и наказателното преследване на извършителите на престъпления. Нейното ратифициране е от ключово значение, за да се гарантира, че се прилагат дългосрочни политики и мерки за борба с насилието над жени и домашното насилие.


След влизането ѝ в сила през 2014 г. тази новаторска конвенция доведе до значителни постижения по отношение на защитата на жертвите. Наблюденията на Съвета на Европа показват осезаемо и положително въздействие върху повишаването на осведомеността на обществата относно


спешната нужда от предприемане на действия и осигуряване на по-добра защита.


Конвенцията също така насърчи органите на държавите членки да въведат по-високи законодателни и политически стандарти.


Така например няколко държави членки приведоха разпоредбите на своето законодателство в областта на домашното насилие и наказателните си кодекси в съответствие с разпоредбите на Конвенцията. Други приеха специализирани закони за домашното насилие и въведоха изменения в закона, за да забранят преследването на жени и да предвидят допълнителни мерки за защита. Една държава членка прие всеобхватен държавен пакт за борба с насилието, основано на пола, а парламентът на друга държава членка прие изменения на правната рамка относно предотвратяването на домашното насилие и защитата и помощта за жертвите. Гражданското право беше изменено, за да се отрази фактът, че наблюдаването на насилие в семейството оказва въздействие върху благосъстоянието на децата.


Мисля, че наистина е жалко, че не всички държави от ЕС са страни по Истанбулската конвенция предвид нейния толкова голям принос в полза на жертвите. За да обедини държавите членки и заинтересованите страни с цел да обменят добри практики и по този начин да подкрепят прилагането на Конвенцията, до края на 2021 г. Комисията ще създаде


мрежа на ЕС за превенция на насилието, основано на пола, и домашното насилие.


В същото време повишаването на безопасността на нашите европейски общества и домове за жените е отговорност и на всеки гражданин, като това започва с всекидневната промяна в убежденията и нагласите в дома, на работното място и в училище. Въпреки постигнатия в продължение на десетилетия напредък в областта на равенството между половете насилието над жените произлиза от съществуващото все още убеждение, че мъжете превъзхождат жените. Колкото по-рано образоваме момчетата и момичетата относно равенството между половете и ненасилствените отношения, толкова по-положителни резултати ще постигнем. Във всички наши социални контакти трябва постоянно да се противопоставяме на стереотипните норми по отношение на половете, които твърде често диктуват нашия избор и поведение.


Равенството между половете не е само политическа концепция - то е основно право. Ще продължа да се боря, за да могат всички жени и момичета да се възползват изцяло от това право и да водят пълноценен живот. Живот, през който могат да ръководят, да преуспяват и да бъдат свободни.


"Дневник" публикува коментара ексклузивно за България.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (89)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 2. 2 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4818 Неутрално

  Защо се свързват двете неща които нямат нищо общо.
  Както казват управляващите, начело с вожда, боят изгражда.
  Бият наред безнаказано и една Конвенция едва ли ще ги спре.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 4. 4 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1633 Неутрално

  Борете се за безопасни азиатски и африкански домове! Европейските отдавна са безопасни за жените!....за мъжете обаче не са!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 5. 5 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1616 Неутрално

  Ама наистина ли Истанбулската конвенция предотвратявала насилието над жени-що тогава в Швеция има по 7000 изнасилвания годишно?

 6. 6 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3511 Любопитно

  Да направим европейските общества и домове безопасни за жените
  ======
  Аууу , какво срамно заглавие. ....
  Все съм си мислил ,че европейските жени са най щастливи , ощастливени и равни с останалите полове.....
  А тя каква била работата. ...

  Bukalemun
 7. 7 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3511 Весело

  Мисля, че наистина е жалко, че не всички държави от ЕС са страни по Истанбулската конвенция, предвид нейния толкова голям принос в полза на жертвите.
  =======
  ~~~ ядец ~~~
  Доста сърцераздерателни коментари ще има под този пасаж..... :)
  Голямо четене ще падне ....

  Bukalemun
 8. 8 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3511 Весело

  До коментар [#5] от "Мусаши":

  Хайде бе адвокате. ....това е твоята статия ....!
  Аз....като не интелигентен, не европеец....само ще чета и попивам....!
  ЧесТна пионерска....:)....!

  Bukalemun
 9. 9 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1095 Неутрално

  “ насилието над жени и домашното насилие, известна също като Истанбулската конвенция,”
  ——
  Ей, за това отдавна не бях чела! Крайно време беше. Само дето няма ни дума за Русия...от грижа, предполагам, някои читатели да не изпадат в когнитивен диссонанс

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 10. 10 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1616 Неутрално

  До коментар [#5] от "Мусаши":Хайде бе адвокате. ....това е твоята статия ....!Аз....като не интелигентен, не европеец....само ще чета и попивам....!ЧесТна пионерска....:)....!
  —цитат от коментар 8 на eti mehter


  В исляма жените се третират като втора категория хора.Естествено либерастите изобщо и не се завислят над това,а дават някакви безумни статистики как всяка трета жена в Европа била жертва на насилие.А бурките и фереджетата не ги забелязват.А коя жена доброволно ще сложи булка или фередже ако не е принудена. Не случайно жените постоянно си правят прически и се грим имат,щото искат да изглеждат добре, а не да се забулват.

 11. 11 Профил на AllLivesMatter
  AllLivesMatter
  Рейтинг: 546 Неутрално

  The Ministry of Peace concerns itself with war, the Ministry of Truth with lies, the Ministry of Love with torture and the Ministry of Plenty with starvation. These contradictions are not accidental, nor do they result from from ordinary hypocrisy: they are deliberate exercises in doublethink

  Та и тази уважаема е от министерството на любовта

  'progressives' is the politically correct word for communists
 12. 12 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 4007 Неутрално

  Истанбулска конвенция бля, бля, бля... До кога ще я дъвчем? В Турция е приета, да има промяна? А в Швеция, както пише колегата по - горе?

 13. 13 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1633 Неутрално

  Истанбулска конвенция бля, бля, бля... До кога ще я дъвчем? В Турция е приета, да има промяна? А в Швеция, както пише колегата по - горе?
  —цитат от коментар 12 на Vlado Nikolov


  Ма тя ИК не е за жените бе човек! Виж кои я защитават-лезбийките и обратните и ще се сетиш кого пази и легитимира!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 14. 14 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 1024 Неутрално

  До коментар [#5] от "Мусаши":Хайде бе адвокате. ....това е твоята статия ....!Аз....като не интелигентен, не европеец....само ще чета и попивам....!ЧесТна пионерска....:)....!
  —цитат от коментар 8 на eti mehter


  Эти, стига глупя! Не виждаш и, че всички се смеят с авторката на статията? Това са фондационерки - някой тарикат в чужбина събира пари за някаква ИЗМИСЛЕНА КАУЗА, и после някоя мързелива и посредствена домакиня - съпруга на добре припечелващ вуйчо в България, получава някой и друг лев за да повдигне абсурден за страната ни проблем. И пишат ли, пишат абсурдни "статии" на ниво ученически доклад за часа на класния ръководител...

  Ако аз утре прочета, че Ердо имал навика нощем да се облича в женски дрехи и да обикаля по Капалъ-чарши, закачайки се с мъжете, трябва ли да подскачам, и да викам: "Видяхте ли бе, видяхте ли!!!" и "Ура! Ние сме по-добре! Боку по мъже не ходи!"

  Друго не, ама идиотски статии в Българската преса можеш да намериш, колкото ти душа иска, и още три пъти по толкова. А Истанбулската конвенция защитава не жените, а педерастите... Всички го знаят.

 15. 15 Профил на jord bond
  jord bond
  Рейтинг: 30 Весело

  Да направим европейските общества и домове безопасни за жените======Аууу , какво срамно заглавие. ....Все съм си мислил ,че европейските жени са най щастливи , ощастливени и равни с останалите полове.....А тя каква била работата. ...
  —цитат от коментар 6 на eti mehter


  Въпросът който изниква е: А в еднополовите лесбийски/джендърски общества и домове безопасни ли са, или само у нормалните?

 16. 16 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3511 Неутрално

  До коментар [#10] от "Мусаши":

  А коя жена доброволно ще сложи булка или фередже ако не е принудена.
  ========
  Ето виж....
  На времето в една мюсюлманска държава, как жените защитават бурите си.

  https://youtu.be/HAA4oH6JsQ4

  А тук....на едно момиче му е отнета наградата за първенец в училище.....заради това че носи бурка....

  https://youtu.be/uWo7B4u6rV4

  Ето тука пак.....не им се дават дипломи.....

  https://youtu.be/Y-LoLdnbGKU

  Така е.....твърденията ти за "доброволното"......отпадат....
  Пробвай с нещо друго....

  Bukalemun
 17. 17 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3511 Любопитно

  До коментар [#14] от "gr52":

  Не виждаш и, че всички се смеят с авторката на статията?
  ======
  Аз не и се смея....
  Защо да и се смея...?
  Поне външно е приятна дама.....
  Нито носи бурка.....нито пък....някаква халка на носа си....

  Bukalemun
 18. 18 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2819 Неутрално

  “Равенството между половете не е само политическа концепция - то е основно право. “

  Равенството също е биологичен факт и мъжете се скъсваме да раждаме и кърмим ... актьори с различни социални роли - марсианци, лунатички и други фантазийни джендъри.

  “Ще продължа да се боря, за да могат всички жени и момичета да се възползват изцяло от това право и да водят пълноценен живот”

  Бахти глупостите! Връщат ме в комунизма - няма да имаме “равенство пред закона”, а “политическо концептуално равенство” с привилегията за едностранно “възползват изцяло от това право” както навремето бяха “активните борци против капитализма и фализма”. Тия поне бяха определени - 100 хил. души и когато ги надскочиха, клонът, на който се бяха накачили, се скърши. Сега, активните боркини имат опцията да скършат цялото общество като заличат “икономическото насилие” (правото на труд” и “психологическото насилие” (правото на образование).

 19. 19 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1616 Неутрално

  До коментар [#10] от "Мусаши":А коя жена доброволно ще сложи булка или фередже ако не е принудена. ========Ето виж.... На времето в една мюсюлманска държава, как жените защитават бурите си. https://youtu.be/HAA4oH6JsQ4 А тук....на едно момиче му е отнета наградата за първенец в училище.....заради това че носи бурка....https://youtu.be/uWo7B4u6rV4 Ето тука пак.....не им се дават дипломи..... https://youtu.be/Y-LoLdnbGKU Така е.....твърденията ти за "доброволното"......отпадат....Пробвай с нещо друго....
  —цитат от коментар 16 на eti mehter


  Е та много ясно, че ще протестират,щото иначе ще ядат бой у тях.Цялата същност на жената е в това да изглежда добре.Еволюционно се е наложило. Има го в гените на жените, защото красивите жени по-лесно са си намирали съпрузи или такива с власт и пари.И няма как някоя жена да си тръгне срещу природата и да се забули доброволно.Това е противоестствено.

 20. 20 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2819 Весело

  До коментар [#5] от "Мусаши":

  “що тогава в Швеция има по 7000 изнасилвания годишно?”

  Некачествени презервативи. Ей на, Джулиан Асандж е обвинен не че е правил секс с две шведки по тяхно желание, а че му е паднал презерватива и шведките се почиствали насилени.

 21. 21 Профил на ButtHead
  ButtHead
  Рейтинг: 9 Неутрално

  Сега тук ще се разгори ожесточен спор "ЗА" и "ПРОТИВ" ИК. А всъщност темата е много тежка. В 21 век все още има твърде много жени, които живеят, като робини, че и по-зле. С или без ИК всяка държава е длъжна да направи всичко по силите си за да се изкорени този проблем. Макар че за съжаление в повечето случаи това е наистина невъзможно. Злото ходи по хората и нито закони, още по-малко конвенции могат да го спрат.

 22. 22 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4642 Любопитно

  "Равенството между половете не е само политическа концепция - то е основно право."

  Абсолютно вярно. Така и трябва да бъде!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 23. 23 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2819 Весело

  До коментар [#8] от "eti mehter":


  “Аз....като не интелигентен, не европеец....само ще чета и попивам....!”

  Та Турция е една от първите държави, която ратифицира Истамбулската конвенция! Вместо да “попиваш” споделяй опит как “джендъра” Ердоган беше подложен на “домашно насилие” с преврата, инициаран от САЩисаната тайна демокрация.

 24. 24 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2819 Весело

  До коментар [#10] от "Мусаши":

  “А бурките и фереджетата не ги забелязват.А коя жена доброволно ще сложи булка или фередже ако не е принудена.”

  Бурките и фереджетата са вече “предпазни маски”. Вече се носят не по принуда, а от обществена солидарност. В по-крайните варианти - за спасението на търговците с бели престилки.

  П.П. С извинение към лекарите, но докато са на договор в търговско дружество, търгуващо с услуги, ще са “търговски бели престилки”.

 25. 25 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1872 Неутрално

  “основно право."
  До коментар [#22] от "Иво":

  Форумът казва да си го отстояват, ако могат. Ако не могат сами да си го вземат, да си налягат парцалите и да си знаят мястото. Право се взема, не се дава.

 26. 26 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3511 Любопитно

  До коментар [#19] от "Мусаши":

  Има го в гените на жените, защото красивите жени по-лесно са си намирали съпрузи или такива с власт и пари.И няма как някоя жена да си тръгне срещу природата и да се забули доброволно.Това е противоестствено.
  =========
  Ти кога успя да влезеш в гените на една жена....за да твърдиш кое е красиво и кое, не....?
  И недей да намесваш природата.....понеже в нея, всичко мъжко е по красиво и натруфено....
  Хайде.....
  Искам да ме затрудниш с нещо по сериозно.....
  Анадолските атеисти са много по ербап от тебе.... :)

  Bukalemun
 27. 27 Профил на kam27
  kam27
  Рейтинг: 856 Весело

  А..У България в дома командва ЖЕНАТА

 28. 28 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1616 Неутрално

  До коментар [#5] от "Мусаши":“що тогава в Швеция има по 7000 изнасилвания годишно?”Некачествени презервативи. Ей на, Джулиан Асандж е обвинен не че е правил секс с две шведки по тяхно желание, а че му е паднал презерватива и шведките се почиствали насилени.
  —цитат от коментар 20 на wanderer


  Има разлика между изнасилване и сексуални престъпления според тяхното законодателство като случаят на Асандж. Изнасилванияга са си съвсем реални и шведски жени и момичета се изнасилват от араби, сомалийци и други дивацш.

 29. 29 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1616 Неутрално

  До коментар [#19] от "Мусаши":Има го в гените на жените, защото красивите жени по-лесно са си намирали съпрузи или такива с власт и пари.И няма как някоя жена да си тръгне срещу природата и да се забули доброволно.Това е противоестствено.=========Ти кога успя да влезеш в гените на една жена....за да твърдиш кое е красиво и кое, не....?И недей да намесваш природата.....понеже в нея, всичко мъжко е по красиво и натруфено....Хайде.....Искам да ме затрудниш с нещо по сериозно.....Анадолските атеисти са много по ербап от тебе.... :)
  —цитат от коментар 26 на eti mehter


  Човекът е социално същество и взаимоотношенията мъж жена се определят именно от тези социални отношения.За да бъде една жена привлекателна за мъжа тя трябва да е красива.Затова и жените постоянно се гласят,правят прически и така нататък. А слагането на фередже и бурка убива красотата й .То затова и мюсюлманите ги карат да се забулват-страх ги е да не са привлекателни за други мъже.

 30. 30 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4642 Любопитно

  До коментар [#25] от "half truth":

  А, ти съгласна ли си с това което казва форумът? Питам те, защото си жена и твоето мнение по темата за мен е по-ценно от останалите съфорумци мъже.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 31. 31 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2819 Любопитно

  До коментар [#22] от "Иво":

  “Равенството между половете не е само политическа концепция - то е основно право."

  Абсолютно вярно. Така и трябва да бъде!”

  И ти можеш ли да се възползваш изцяло от това право с един отпуск по бременност и раждане?
  Не е ли по-добре да се отчетат съществуващите разлики между половете и да предоставим закрила за някои “особености” (майчинството) вместо единият пол да бъде изнасилван с тежести (женската костна система е по-крехка за да е гъвкава за раждането и се уврежда, ако се упражняват професии, при които е необходима физическа сила, миньор, товарач, носач и т.н.)?

 32. 32 Профил на ButtHead
  ButtHead
  Рейтинг: 9 Неутрално

  До коментар [#31] от "wanderer":

  Е, те войнствените феминистки, които впрочем са не по-малко неприятни и вредни от мачистите, трудно обясняват факта, че желаят равенство сред шефовете на бордове, но не и сред сменния персонал на една мина примерно или сред бригадите по строежите. Така че не ги мисли. Колкото и да дрънкат врели некипели те самите са наясно, че идеята за абсолютно равенство между половете е абсурдна. Което обаче не прави проблема с насилието по-малък. Различни неша са.

 33. 33 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1872 Неутрално

  До коментар [#30] от "Иво":

  Аз мисля, че жените в съвременния свят си знаят правата. Ама за да ги отстояват, трябва да се борят с остарели традиции . А мъжете са много по привързани към традициите от жените и се опитват да задържат статуквото доколкото могат.

 34. 34 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3511 Любопитно

  До коментар [#29] от "Мусаши":

  То затова и мюсюлманите ги карат да се забулват-страх ги е да не са привлекателни за други мъже.
  =======
  Ок.
  Въпреки че не сме на едно и също мнение....да допуснем, че си прав.....
  Въпрос... :
  Означава ли аналогично същото и за мъжете чиито жени са с открити коси?
  Тоест те да се стараят на точно обратното.....да показват жените си на възможно колкото се може повече други мъже...?

  Bukalemun
 35. 35 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 959 Весело

  Да направим европейските общества и домове безопасни за жените
  ...
  А за децата? Или децата - е*и ги децата?

  В Русия съм! В Русия съм!
 36. 36 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1616 Неутрално

  До коментар [#29] от "Мусаши":То затова и мюсюлманите ги карат да се забулват-страх ги е да не са привлекателни за други мъже.=======Ок. Въпреки че не сме на едно и също мнение....да допуснем, че си прав..... Въпрос... :Означава ли аналогично същото и за мъжете чиито жени са с открити коси? Тоест те да се стараят на точно обратното.....да показват жените си на възможно колкото се може повече други мъже...?
  —цитат от коментар 34 на eti mehter


  Един уверен в себе си мъж не се бои,че жена му ще изневери, защото е привлекателна за други мъже.А и не му пука харесват ли други мъже жена му.

 37. 37 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1872 Неутрално

  Означава ли аналогично същото и за мъжете чиито жени са с открити коси?
  Тоест те да се стараят на точно обратното.....да показват жените си на възможно колкото се може повече други мъже...?
  До коментар [#34] от "eti mehter":

  Ами според загубения ислямски морал точно това означава. Оттук идва и противоречието между светските жени и онези с бурките.


 38. 38 Профил на manoll
  manoll
  Рейтинг: 631 Весело

  До коментар [#14] от "gr52":

  "...А Истанбулската конвенция защитава не жените, а педерастите... Всички го знаят."

  Всички го знаят, а дали са я чели?
  Ти си ясен, нямаш представа за какво става въпрос в ИК, ама как можеш да се излагаш

  От всичките неандерталци тук с "мнение" за ИК - как пък един не се хвана да я прочете и да даде смислен аргумент - примерно "алинея 15 не ми харесва, защото..." и току виж станала някаква свястна дискусия

  И тоя Gr52 се пъне с чутовния коз "ми те всички го знаят". Ако под всички имаш предвид цялото ви село, сигурно си прав. Па вземи я прочети тая пущина бре, що джендърски номера можеш да разкриеш, ехе...

 39. 39 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1872 Весело

  А за децата?
  До коментар [#35] от "Веселин Дечев":

  За децата вчера ни казаха, че ще се възпитаваме да не ги бием. А форумът отговори, че шамарчетата не били бой.

 40. 40 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4642 Любопитно

  До коментар [#31] от "wanderer":

  Отдавна в България има отпуск по бащинство, което е добре. Разбираемо е по-къс като времетраене от отпуската по майчинство.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 41. 41 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4642 Любопитно

  До коментар [#33] от "half truth":

  Да, правата трябва и да се отстояват. Съгласен съм с теб за това.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 42. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 43. 43 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1872 Неутрално

  Да, правата трябва и да се отстояват. Съгласен съм с теб за това.
  До коментар [#41] от "Иво":

  Е! Тогава на война като на война !

 44. 44 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3511 Весело

  До коментар [#36] от "Мусаши":

  Един уверен в себе си мъж не се бои,че жена му ще изневери, защото е привлекателна за други мъже.А и не му пука харесват ли други мъже жена му.
  =======
  Аааа...това вече със сигурност не е верно.... :).....
  Забележе ли една жена, че мъжа и е равнодушен на чуждите мъжки погледи към нея.....нещата се променят....
  Особено пък ако не му пука.......!
  Тогава вероятността, нещата да излязат извън контрол.....лека полека се увеличава.....
  Отделен е въпроса дали ще има изневяра.....

  Bukalemun
 45. 45 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3511 Любопитно

  До коментар [#29] от "Мусаши":

  То затова и мюсюлманите ги карат да се забулват-страх ги е да не са привлекателни за други мъже.
  =======
  Между другото....това което твърдиш....е също природа....!

  Bukalemun
 46. 46 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3511 Весело

  До коментар [#42] от "half truth":

  Гявурите
  ======
  Estağfurullah....

  Bukalemun
 47. 47 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1616 Неутрално

  До коментар [#36] от "Мусаши":Един уверен в себе си мъж не се бои,че жена му ще изневери, защото е привлекателна за други мъже.А и не му пука харесват ли други мъже жена му.=======Аааа...това вече със сигурност не е верно.... :).....Забележе ли една жена, че мъжа и е равнодушен на чуждите мъжки погледи към нея.....нещата се променят.... Особено пък ако не му пука.......!Тогава вероятността, нещата да излязат извън контрол.....лека полека се увеличава..... Отделен е въпроса дали ще има изневяра.....
  —цитат от коментар 44 на eti mehter


  Ами точно затова мюсюлманите са примитивни диваци-щото не дават право на свободна воля на жената. Като не й харесва с даден мъж да го напусне и отиде при друг.
  Като не ме харесва-чао,жени много.Няма да остана без жена.Ама ако си тъп и грозен с уреден брак и не знаеш как се свалят жени,е нормално да те е страх, че жена ти ще те напусне и че няма да намериш друга.

 48. 48 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1443 Неутрално

  Що не се борите за правата на жените в провинция Идлиб в Сирия, където управляват чрез Шериат точно тази "демократична опозиция", която вие подкрепяхте срещу Башар Асад?

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 49. 49 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1616 Неутрално

  До коментар [#29] от "Мусаши":То затова и мюсюлманите ги карат да се забулват-страх ги е да не са привлекателни за други мъже.=======Между другото....това което твърдиш....е също природа....!
  —цитат от коментар 45 на eti mehter


  Никаква природа не е,ами става въпрос за комплексари.Имам един приятел, който е голям сваляч-бил е със стотици жени.И жена му е на 46 години и всеки ден е с различни дрехи и се гласи все едно е 20 годишна.И той не се притеснява,че ще го напусне -по-скоро е обратното.Та един уверен в себе си мъж никога няма да ограничи жена си да изглежда красива.

 50. 50 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3511 Любопитно

  До коментар [#47] от "Мусаши":

  Като не ме харесва-чао,жени много.Няма да остана без жена
  =======
  Да..това е също изход....но ние май спорихме за нещо по различно...

  Bukalemun
 51. 51 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1616 Неутрално

  До коментар [#47] от "Мусаши":Като не ме харесва-чао,жени много.Няма да остана без жена=======Да..това е също изход....но ние май спорихме за нещо по различно...
  —цитат от коментар 50 на eti mehter


  Ами всяка жена си прави сметка дали да бъде с даден мъж или не.Не ги мисли,че щом слагат къси поли,ще тръгнат да спят с първият срещнат мъж.

 52. 52 Профил на stonedridah1
  stonedridah1
  Рейтинг: 528 Неутрално

  това, че една трета от жените в европа са жертва на насилие е абсурдна и нагла лъжа.
  оставка на тази госпожа, каквато и длъжност да заема.

  Ти за мен си Мики Маус!
 53. 53 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3511 Весело

  До коментар [#49] от "Мусаши":

  Имам един приятел, който е голям сваляч-бил е със стотици жени.И жена му е на 46 години и всеки ден е с различни дрехи и се гласи все едно е 20 годишна.И той не се притеснява,че ще го напусне -по-скоро е обратното.Та един уверен в себе си мъж никога няма да ограничи жена си да изглежда красива.
  =========
  Добър пример......и с позволение ще се възползвам от него..... :)

  Един прекалено уверен в себе си мъж....неминуемо, рано или късно поставя в неравностойно и незаслужено положение своята жена (приятелка, метреса).....

  Току що го доказа.... Ти....!
  Същото онова което преди малко твърдях и аз.... :)

  Затова до известна степен и жената на фотото е написала тази статия...

  Bukalemun
 54. 54 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1655 Неутрално

  "След влизането ѝ в сила през 2014 г. тази новаторска конвенция доведе до значителни постижения по отношение на защитата на жертвите."

  На тази кака съвсем и се е разплискала течността в чайника.
  Та какво вика за статистиката за насилието в страните приели ИК?
  че е намаляло?
  Бяха нахални, станаха жалки.

  Panta rhei....
 55. 55 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2729 Неутрално

  Айде на равенството - днеска има, утре няма :)

  И сега какво увеличавали се насилието над жените или не?

  Или се увеличава там къде приемате хора от Третия Свят, ама от пуста политкоректност не смеете да кажете, а в Източна Европа някой лузер като завърти един шамар на жена си се почва рев как ние бием жените си и трябва да приемем веднага Истанбулската конвенция. :)

 56. 56 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 697 Неутрално

  До коментар [#50] от "eti mehter":

  Няма какво толкова да се спори. След като си с убеждението, че "показваш" жена си на други мъже, все едно че става дума за някоя крава на селски пазар, значи представите ти съответстват на тези в европейското Средновековие.
  Следователно, жена ти има право да се чувства ощетена и да ти бие шута при първа възможност.

  Ще опазиш опинците на времето- колкото емир Мохамед опази принцеса Хая.

 57. 57 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 697 Весело

  Другарко Еврокомисар,

  А за другите 38 пола, предвидена ли е някаква защита?

  А пък тъпите американци, имали право да застрелят полицай на място, ако влезел с взлом у тях, без да разполага със съответната прокурорска заповед. Малллееейй, какви примитиви.

 58. 58 Профил на Стефан
  Стефан
  Рейтинг: 484 Неутрално

  До коментар [#12] от "Vlado Nikolov":

  Тя промяната става от днес за утре! Това ли ти е довода против конвецнияца, слабо, дай нещо друго.

 59. 59 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 1024 Неутрално

  До коментар [#19] от "Мусаши":Има го в гените на жените, защото красивите жени по-лесно са си намирали съпрузи или такива с власт и пари.И няма как някоя жена да си тръгне срещу природата и да се забули доброволно.Това е противоестствено.=========Ти кога успя да влезеш в гените на една жена....за да твърдиш кое е красиво и кое, не....?И недей да намесваш природата.....понеже в нея, всичко мъжко е по красиво и натруфено....Хайде.....Искам да ме затрудниш с нещо по сериозно.....Анадолските атеисти са много по ербап от тебе.... :)
  —цитат от коментар 26 на eti mehter


  Ети, може ли аз да те затрудня? В едно патриархално общество - твоят настоящ идеал, старите имат власт над по-младите. И при мъжете, и при жените. Старата жена е естествен опекун на по-младата... Добре де, ама ако двете тръгнат с деколте до пъпчето и минижупове по чаршията, всички ще зяпат младата красавица, а на дъртата грозотия ще й се смеят. Онази, младата, дето няма 40 годишен семеен стаж, и нито готви, нито пере, нито чисти като хората - с предимство! Де дават така! Я по един калъф от възглавница с две дупки за очите - на главата, и по един чаршаф от носа до петите, па да видим тогава коя е по-хубава!

 60. 60 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 1024 Неутрално

  До коментар [#50] от "eti mehter":Следователно, жена ти има право да се чувства ощетена и да ти бие шута при първа възможност.
  —цитат от коментар 56 на klecho


  Тя, ако го прави, едва ли му казва... За шута на съпружеската вярност, естествено...

 61. 61 Профил на Сър Джон
  Сър Джон
  Рейтинг: 16 Неутрално

  Неолибералното двуличие отново блесна.
  Стотици хиляди жени в Европа ходят увити като купи сено и не смеят да излязат сами или да не изпълняват нарежданията на мъжете си, пълно е с клети инжинери и лекари, на които не им пука за жените, а са винаги готови да действат от позицията на силата, а другарите продължават да си пеят за смешната ИК - въпреки, че последната досега НЕ Е ПОМОГНАЛА в нито една от приелите я държави за намаляване на насилието над жени.
  Да не говорим, че във всяка държава в Европа има чудесни закони против насилието - не само над жени, а изобщо.
  Но това няма значение, вресливите активисти просто работят по задачата, те не се интересуват дали ИК наистина помага - това не им е задачата, задачата е да се приеме, а после и потоп.

  "Хубава работа, ама либерална" - организацията на "Да, България" в Столипиново
 62. 62 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2425 Неутрално

  До коментар [#33] от "half truth":

  Ако говорим за България традициите не са това, което бяха преди 50 години, например. Тогава беше срамно жена да е разведена и много жени търпяха всякакви издевателства. Всичко зависеше от възпитанието на мъжа, а на държавата не й пукаше, защото това били "семейни проблеми".
  Казвам всичко това защото на днешно време никоя жена (а и мъж) не трябва да търпи издевателства, физическо и психическо насилие. Би трябвало да се изследват причините и законодателството да предвиди адекватни мерки за защита на потърпевшите. Примерно, ако жена изнудва съпруга си, не му дава да вижда децата си и ги настройва против него за това трябва да има санкции. Ако мъж продължава да тормози жена си и след раздялата - също. Освен това жени, на които е забранявано да работят по време на брака се цел да се държат в подчинение да се присъжда издръжка. Да се предвидят общински жилища или поне общежития, където всеки, пострадал от домашно насилие да може да остане докато си стъпи на краката.
  И други такива мерки, които да се обсъдят и намерят законодателно решение.

 63. 63 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 2500 Неутрално

  До коментар [#10] от "Мусаши":

  Това е така, младите саудитки едва изчакват самолетът да напусне въздушното пространство на страната и тичат в тоалетната да се преоблекат/гримират.
  Само че това не е само при Исляма, дори в християнските църкви не позволяват на жените да разкриват прелестите, ти обаче по навик се фокусираш само върху една от религиите. Религиозният фундаментализъм не води до нищо хубаво.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 64. 64 Профил на Lilith
  Lilith
  Рейтинг: 1552 Любопитно

  "Да направим европейските общества и домове безопасни за жените"

  Като се има предвид, че Европа се води за едно от най-безопасните места за жени- мога само да се стряскам как е по "белия свят".

  Само тая тема ни липсваше тези дни, отдавна не я бяха пускали.

 65. 65 Профил на our12595545
  our12595545
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Вижте случая в Сандански. Порой от жалби, без никакви доказателства, насрочено дело за домашно насилие и накрая тегли ножа на децата си. Най-късно до 5, 6 години всички разводи без взаимно съгласие ще минават през жалби за домашно насилие, поради законодателни безумия уж за защита на жената.

 66. 66 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2819 Неутрално

  До коментар [#40] от "Иво":

  Не бъркай отпуска по майчинство (с опция при определени условия да се ползва от бащата/бабата/дядото) с отпуска по бременност и раждане. Правата са различни не само в изплатеното обезщетение (410 лв. месечно срещу 100% осигурителния доход).

 67. 67 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 697 Неутрално

  До коментар [#65] от "our12595545":

  Естествено. Ако успеят да се изкарат малтретирани, получават много по-добри материални условия при развода.

  На Запад вече има юрисдикции, където при до 40% от разводите се прилага наказателното право вместо семейното.

  Скъпи мъже, не бъркайте любовта с брака, задължително сключете нотариално заверено предбрачно споразумение за съхраняване на имуществото си! Не забравяйте, че Семейният кодекс не е променян от 100 години.

 68. 68 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2819 Весело

  До коментар [#38] от "manoll":

  “От всичките неандерталци тук с "мнение" за ИК - как пък един не се хвана да я прочете и да даде смислен аргумент”

  Вие като сте такъв начетен чак “прочетен” кажете:
  - колко броя социални роли (джендъри) са изброени в чл.4, Ал.3? Социалната роля (джендърът) пожизнен ли е или като дойде време за някоя привилегия (по-ранно пенсиониране) може отма да се смени както актьор сменя театралната си роля?
  - трудовият договор (и всеки икономически договор) е ли е “икономическо насилие” по смисъла на чл.4, Ал.1? Включително плащането на данъчни задължения?
  - в същата алинея, изпращането на девойчета на училище или изпит (по кормуване например) е ли е “психологическо насилие)

  Щото тука има отворковци като Вас, най-виден от които е Стюпида от Америка, готови са готови да наводнят форума с “parole, parole”, а разлика между две определения/права не могат да дефинират.

 69. 69 Профил на manoll
  manoll
  Рейтинг: 631 Весело

  До коментар [#68] от "wanderer":

  Уважаеми г-н Wanderer, май не сте ме разбрали :)

  Аз не смятам да браня на амбразурата ИК, а критикувам тукашните гении, които я псуват... без да са я чели. Хора като вас, които са я чели и имат някакви конкретни contras - напротив, точно такива форумци бих подкрепил, за да стане някаква дискусия.
  Иначе на вашите въпроси - нямам представа за какво говорите. Естествено не знам ИК наизуст, погледнах, и не намерих това, за което говорите, може би не цитирате точните алинеи. За да има някаква полза от цялата работа- вместо реторични въпроси по-добре кажете ИК е шибана работа, защото един кой си член... и т.н., така ще имам понятие от вашите аргументи, а сега - нямам. А ще ми е интересно, честно

 70. 70 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 2434 Неутрално

  А мъжете не бива ли да се уважават и насилието над тях допустимо ли е? Не са ли подобни лозунги дискриминация на полов признак и защо при подобни дискриминиращи лозунги институциите срамежливо си мълчат?!

  Това е основната причина да съм ПРОТИВ Истанбулската конвенция! Не може насилието срещу едни да забранено, срещу други да е ОК.

 71. 71 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 2434 Неутрално

  Скъпи мъже, не бъркайте любовта с брака, задължително сключете нотариално заверено предбрачно споразумение за съхраняване на имуществото си! Не забравяйте, че Семейният кодекс не е променян от 100 години.
  —цитат от коментар 67 на klecho


  +++++++++++++++
  Абсолютно вярно! С привилегиите трябва да се актуализира и законодателството. В момента има огромен дисбаланс в полза на жените, което създава огромни проблеми със семейната институция. Без баланс, тази институция ще бъде извадена от употреба, както се случва в момента и то с бързи темпове. С право все по-малко мъже се решават да сключат брак.

 72. 72 Профил на our12595545
  our12595545
  Рейтинг: 284 Весело

  До коментар [#70] от "Гражданин":

  Както биха казали либералите - стигматизира се цяла група от обществото и е налице дискриминация по полов признак.

 73. 73 Профил на realismisthename
  realismisthename
  Рейтинг: 720 Неутрално

  ..."Равенството между половете не е само политическа концепция - то е основно право....."

  Само дето не кой да е, а Левски (тоя поне трябва да го знаете?) ни опътил към "чиста и свята република за ВСИЧКИ", преди има няма сто и педесетина години?

  Вие 2020-та - тази "нова" концепция се опитвате да ни я пробутате като приноса ви към обществото, или кфо?

 74. 74 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 768 Неутрално

  Булята написала статията ще е чудесна министърка в света на Оруел от 1984. Те всички фанатици започват така - искат да оправят нещо лошо и за целта са готови да минат през чудовищни престъпления.
  И Ленин и Сталин и Пол Пот бяха от породата на Хелена.

 75. 75 Профил на Dimitar Kunev
  Dimitar Kunev
  Рейтинг: 786 Неутрално

  Сорос може да завиди на нашите защитници на ИК. Имам жена от 32 г, слава Богу, че още се обичаме. Всички конвенции са празни приказки на хора без опит в семейството.

 76. 76 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 1024 Неутрално

  А..У България в дома командва ЖЕНАТА
  —цитат от коментар 27 на kam27


  От време оно си е така. Намери дневниците на Кирил Христов, култов поет за поколението непосредствено преди Втората Световна Война, и ще намериш и възмущението, и обяснението за подчиненото положение на мъжете в България. И между другото - да се не сърди Эти, ама той точно турците обвинява за него.

 77. 77 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 1024 Весело

  Сорос може да завиди на нашите защитници на ИК. Имам жена от 32 г, слава Богу, че още се обичаме. Всички конвенции са празни приказки на хора без опит в семейството.
  —цитат от коментар 75 на Dimitar Kunev


  Потвърждавам. И дори моят опит е по-дълъг - 43 годишен брак. Е, жена ми е много по-млада от мен, може и това да е повлияло. Чак на стари години разбрах, защо винаги сме се разбирали толкова добре. Тя ми казва какво мисля и какво според мен да правим, и аз, без да се усетя, откъде точно са ми дошли решенията, авторитетно и ги съобщавам.

 78. 78 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 1024 Неутрално

  Булята написала статията ще е чудесна министърка в света на Оруел от 1984. Те всички фанатици започват така - искат да оправят нещо лошо и за целта са готови да минат през чудовищни престъпления.И Ленин и Сталин и Пол Пот бяха от породата на Хелена.
  —цитат от коментар 74 на johnniewalker


  Надценяваш една посредствена домакиня. Паднал й е случай и тя да се изяви горката, и... давай! Коги друг път?

 79. 79 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 1024 Неутрално

  До коментар [#70] от "Гражданин":Както биха казали либералите - стигматизира се цяла група от обществото и е налице дискриминация по полов признак.
  —цитат от коментар 72 на our12595545


  Сбърканата сексуална ориентация - и тя ли е полов признак? Щото според мен си е психически дефект. Психопатия, както по-рано казваха...

 80. 80 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 1024 Неутрално

  Неолибералното двуличие отново блесна. Стотици хиляди жени в Европа ходят увити като купи сено и не смеят да излязат сами или да не изпълняват нарежданията на мъжете си, пълно е с клети инжинери и лекари, на които не им пука за жените, а са винаги готови да действат от позицията на силата, а другарите продължават да си пеят за смешната ИК - въпреки, че последната досега НЕ Е ПОМОГНАЛА в нито една от приелите я държави за намаляване на насилието над жени. Да не говорим, че във всяка държава в Европа има чудесни закони против насилието - не само над жени, а изобщо. Но това няма значение, вресливите активисти просто работят по задачата, те не се интересуват дали ИК наистина помага - това не им е задачата, задачата е да се приеме, а после и потоп.
  —цитат от коментар 61 на Сър Джон


  ++++++++++++++++++++

 81. 81 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 1024 Неутрално

  До коментар [#14] от "gr52":"...А Истанбулската конвенция защитава не жените, а педерастите... Всички го знаят. "Всички го знаят, а дали са я чели?
  —цитат от коментар 38 на manoll


  Извинявай, ама защо да я четат, след като всички го знаят? Тъпотии пишеш....

 82. 82 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2770 Неутрално

  До коментар [#44] от "eti mehter":

  Прави ми впечатление, че гледаш на жената, като на собственост.
  Всъщност това е доста разпространено явление, но според мен е много неправилно.
  Един мъдър човек беше казал, че когато започнеш да гледаш на хората, като на вещи - се превръщаш в чудовище.

 83. 83 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3511 Неутрално

  До коментар [#82] от "atmanpg":

  Може и така да се каже.....
  Тя е моя.....и съответно....аз съм нейна собственост.....
  Проблема не е в това....
  Номера е.....дали ще успееш да проживееш с един човек.... 30+>>>години....заедно.
  Останалото са подробности.....

  Bukalemun
 84. 84 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3511 Неутрално

  До коментар [#56] от "klecho":

  Нека не намисаме средновековието......
  Този въпрос е бил винаги актуален......
  От пещерите....до космоса......

  А на моята жена....почти не помня да съм и държал сметка.....как и с какво да се облича.....
  Напротив......винаги когато е пред огледалото....има навика да ме пита....кое и отива и кое не....

  Bukalemun
 85. 85 Профил на manoll
  manoll
  Рейтинг: 631 Неутрално

  До коментар [#81] от "gr52":

  Хахахаха

  Ами прочети я, може и да вденеш колко смешен можеш да станеш, като плюеш по нещо, за което нямаш никаква адекватна представа. Жокер - намери поне едно място, където се говори за права на хомосексуални

 86. 86 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 1024 Неутрално

  До коментар [#85] от "manoll":

  Ти да не си въобразяваш, че главите ни са кофи за боклук, та да тъпчем вътре всякаква гадост! Четете си я вие, п********е! Нали за вас е писана!

 87. 87 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2729 Неутрално

  Само че това не е само при Исляма, дори в християнските църкви не позволяват на жените да разкриват прелестите, ти обаче по навик се фокусираш само върху една от религиите. Религиозният фундаментализъм не води до нищо хубаво.
  —цитат от коментар 63 на vesolr


  Едно е да ходиш в църквата (храма) прилично облечен. Друго е да ходиш на плажа облечен като пингвин.

 88. 88 Профил на crq18506084
  crq18506084
  Рейтинг: 807 Неутрално

  Ама наистина ли Истанбулската конвенция предотвратявала насилието над жени-що тогава в Швеция има по 7000 изнасилвания годишно?
  —цитат от коментар 5 на Мусаши


  Изнасилените да не са мъже?

 89. 89 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 2500 Неутрално

  До коментар [#87] от "realguru":

  Едно и също е - Господ е повелил как да ходят или по-скоро неговите наместници на Земята - религиозните водачи. Разликата е, че при нас отдавна сме приключили с теокрацията и Светата Инквизиция, а те се движат с няколко века назад.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK