Някои политици изглежда са решени да отстранят независимите съдии

Системни атаки срещу върховенството на правото и независимостта на съдилищата се извършват в някои страни, като Унгария, Полша, Румъния, България.

© Велко Ангелов

Системни атаки срещу върховенството на правото и независимостта на съдилищата се извършват в някои страни, като Унгария, Полша, Румъния, България."Дневник" препубликува отвореното писмо на Организацията на полските съдии "Юстиция", преведено на български от Съюза на съдиите в България. Поводът за него са политическите атаки срещу независимостта на съда в няколко страни от Източна Европа, сред които и България. То може да бъде подписано от магистарти и граждани тук.


Съгласно член 2 от Договора за Европейския съюз (ДЕС), Съюзът се основава на ценностите на зачитането на човешкото достойнство, свободата, демокрацията, равенството, върховенството на закона и зачитането на правата на човека, включително правата на лицата, принадлежащи към малцинствата. Тези ценности са общи за държавите членки в общество, в което преобладават плурализмът, недискриминацията, толерантността, справедливостта, солидарността и равенството между жените и мъжете.


Както изтъкнати защитници на правата на човека и гражданите подчертаха,
върховенството на закона не подлежи на преговори.


Това се дължи на факта, че той е самата основа, върху която е изграден Европейският съюз, както и е гаранция за всички други права и свободи на всеки европеец.


Днес Европейският съюз се намира в повратна точка от историята си. Системни атаки срещу върховенството на правото и независимостта на съдилищата се извършват в някои страни, като Унгария, Полша, Румъния, България. За съжаление толерантността към такова поведение, както и липсата на разработени стандарти, могат да насърчат обезпокоителните промени и в други страни.


Тези процеси включват унищожаване на независимостта на съдилищата чрез политизиране на процедурите за номиниране на съдиите, премахване на всякакъв вид автономност на прокуратурата, установяването на контрол върху дисциплинарните съдилища и използване на дисциплинарни и наказателни производства срещу независими магистрати. Освен това има институционализирани кампании за омраза срещу съдиите, използващи зависимите от правителството медии. Всички те са създадени като


инструмент за репресии срещу магистратите,


които се борят за запазване на върховенството на закона в рамките на Европейския съюз.


Европейската комисия е пазител на Договорите за Съюза, следователно и на върховенството на правото. Признаваме и приветстваме вече предприетите от Комисията действия, като производството по член 7 и процедурите за нарушение на Договорите, стартирани през последните месеци. Не очакваме Комисията да разреши всички проблеми, тъй като това е в компетентността на различни органи, включително Съда на ЕС, Европейския парламент и Европейския съвет.


Няма съмнение обаче, че Комисията има ключова роля в тази област и, например, действията на Съда на ЕС се предопределят от исканията и жалбите, внесени от Комисията. Всяко забавяне по този въпрос не само представлява заплаха за националните (и в същото време европейски) съдии, но също така


дава аргументи на евроскептиците, които подчертават неефективността


на европейските структури и по този начин оправдават оттеглянето от ценностите, залегнали в член 2 от ДЕС.


Някои политици изглежда са решени да отстранят независимите съдии от техните съдебни системи. Ако Европейската комисия иска ефективно да защити независимостта на съдебната власт, тя трябва да цени съдиите като гаранти за правата и свободите на гражданите.


Ние, магистратите от Европейския съюз, апелираме към Европейската комисия да предприеме допълнителни действия, насочени към спазване на Договорите на Съюза (член 17 от ДЕС) и изпълнение на решенията на Съда на Европейския съюз (член 260, параграф 2 от Договора за функциониране на Европейския съюз).


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (25)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2110 Неутрално

  Бля-бля-бля! Първо, другари болшевики, дайте свястно и конкретно определение на имагинерното понятие "върховенство на закона"! Защото както го мерите в момента не е върховенство на закона а "върховенство на доносите"! Второ, ако намеквате за Лозан Панов, че е "независим съдия", то той отдана е доказал, че даже не е съдия а политик! Айде стига глупости!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 2. 2 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1536 Неутрално

  За съжаление понятието "върховенство на закона" беше толкова размито и изопачено от самия ЕС, че вече е напълно изчерпано от съдържание. Под "върховенство на закона" се включват опитите за насилствено разселване на мигранти в страни които не ги искат или реването за допълнителни привилегии за ЛГБТ и опитите им за насилственото им пробутване на всички страни в ЕС.
  "Върховенство на закона", ама точно друг път. Рев против Полша и Унгария, ама благосклонност и затваряне на очите пред шкафчетата и пачките на наш послушко.

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 3. 3 Профил на Мишо Петров
  Мишо Петров
  Рейтинг: 8 Неутрално

  В България няма независим съдия. Нито един. От най-малкия районен съд та до КС. Удобно забравяте как назначиха Лозан Панов.

 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 5. 5 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2883 Неутрално

  Тия "някои" политици имат ли си имена? Когато обвиняваш някои хора,трябва да им кажеш имената,иначе обвинението ти увисва във въздуха.
  В изказване в Бундестагът един немски депутат от Алтернатива за Германия обвини Меркел,че назначава съдии. Нещо повече,назначила е за конституционен съдия една 100% комунистка от бившата ГДР,което за кой ли път доказва,че тя е върла комунистка и предател на Европа. Сега разбирате ли защо комунистът Борисов си другарува с лудата комсомолка Меркел?! Па те са си от едно котило.

 6. 6 Профил на nessarox
  nessarox
  Рейтинг: 1935 Любопитно

  Гешев кога ще приключи разследването за снимките около шкафчето ?

  Кога ще започне процедура относно изтеклите и ДОКАЗАНО ИСТИНСКИ телефонни записи на Борисов ?

  Къде е гл.прокурор ?

  Всички сме в кочината , но някои гледат към звездите :)
 7. 7 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2110 Неутрално

  Гешев кога ще приключи разследването за снимките около шкафчето ?Кога ще започне процедура относно изтеклите и ДОКАЗАНО ИСТИНСКИ телефонни записи на Борисов ?Къде е гл.прокурор ?
  —цитат от коментар 6 на nessarox


  Кои записи са истински бе драги?! Няма автор, няма оригинали, как точно определихте, че са истински?! Ей тъй, чух една жена да казва, че били истински!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 8. 8 Профил на nessarox
  nessarox
  Рейтинг: 1935 Неутрално

  Кои записи са истински бе драги?! Няма автор, няма оригинали, как точно определихте, че са истински?! Ей тъй, чух една жена да казва, че били истински!
  —цитат от коментар 7 на lz2  Драга :) съм , но това не е толкова важно .

  Гласът , уважаеми, гласът на борисов на записите е доказано негов
  от две независми лаборатории .

  Всички сме в кочината , но някои гледат към звездите :)
 9. 9 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2110 Неутрално

  [quote#8:"nessarox"][/quote]

  Сикой глас не може да се докаже със 100% истинност, ако няма оригиналните записи! Ама за вас наука и закони не важат! КОто кажете-туй е!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 10. 10 Профил на nessarox
  nessarox
  Рейтинг: 1935 Любопитно

  До коментар [#9] от "lz2":

  Йончева копия на записите ли даде или оригинали за изследване ?

  Хайде малко по-сериозно

  Всички сме в кочината , но някои гледат към звездите :)
 11. 11 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1536 Неутрално

  [quote#4:"lz2"][/quote]

  Абе умник, еднокнижника има цялата държавна машина за да докаже кой, как и кога е правил монтажи и записи. Да, ама не, нищо не се случи, ясен факт, че всичко е вярно. Но за гроб-аджийските калинки с гладки мозъци не е чудно, че не могат да вържат 2+2. Друго си е да твърдят, че ще се сваля властта с манипулация на пръскачките пред парламента.

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 12. 12 Профил на enter_k
  enter_k
  Рейтинг: 958 Неутрално

  До коментар [#11] от "rumen_s":

  Като гледаш тиквата, сещай се и за капацитета на феновете му.
  Искат мастър-диск на записи :)
  Ми то тиквата толкова се самозабрави със записи от джипки, че вече не знае нито къде, нито кой го записва. Чак запис си беше поръчал от дрешника да гледат хората самотния ездач на държавата как живеел.
  Пхаххх!

 13. 13 Профил на Дисидент в ЕССР
  Дисидент в ЕССР
  Рейтинг: 302 Неутрално

  Под "независими съдии" се има предвид съдии, зависими от едни НПО. Тая мантра вече не минава, сори.

  "Свободата е робство"...

  "Нашите деца не получават образованието, от което имат нужда. Те трябва да бъдат обучавани в традиционните морални ценности, но вместо това им се казва, че имат изконното право да бъдат гей. Това е измама, която ги отклонява от верния път в живота." - Маргарет Тачър, 1987
 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 15. 15 Профил на block
  block
  Рейтинг: 851 Неутрално

  всички уонаби диктаторчета които някак на вълната на масово малоумие успяват чрез избори да се докопат до властта след това започват да се оплакват от разделението на властите и особено от съдебната власт. например хитлер след делото за палежа на райхстага решава, че съдебната система не е това което му трябва и установява система паралелна и независима която ще слушка само него - Sondergerichte (специални съдилища). Особено малоумни са Volksgerichtshof - Народен съд. Някак си познато ли звучи? Въобще и нацитата и комунистите в един г*з са правени, просто имат някои различия в униформите и дължината на мустаците, едните расата, другите класата...
  И даже Хитлер в една реч някъде през 34-та казва, че "съдебната система е тука за да служи на народа и аз ще премахна тези съдии които не разбират и не уважават нуждите на деня".
  Италианското джудже Мусолини също има забележки към съдебната система - най добре тази идея е описана от Микеле Бианки през 30-та година:
  "Държавата не е вече инструмент за опазване на правата на индивида за преследване на щастието а точно обратното - индивидите трябва да станат инструменти на държавата за постигане щастието на народа"
  И така държавата трябва да е построена върху строга йерархия където на върха е "избраният водач" който да води народа и неговата воля е волята на народа. Разни глупости от типа на разделение на властите само пречат.
  За грузинското джудже Сталин пък да не говорим - там още от революционните тройки та чак до Вишински, правосъдната система е просто още един инструмент на Партията за постигане на невероятно щастие за народа.
  През 2013 Националната асоциация на магистратите на Чили излезе с извинение за това, че не е изпълнила задълженията си по време на дикатурата на Пиночет да осигурява справедлив процес.
  Накратко казано всички дебилчета дето искат рЕзко да осигурят "щастие за народа" установяват, че има някакви проблеми с независимата съдебна система и всички ама всички такива решават, че съдебната система е под контрола на някакви тайни илюминатски еврейски либерални и кой знае още какви зловещи организации.
  Орбан, Качински, Путин и куп други знайни и незнайни диктаторчета (включвам тука нашите недорасляци от типа на Гешеф) се жалват, че не могат да си разиграват коня. Ами не става пиленца, дори и да са дошли на власт по демократичен път разчитайки на спирането на мозъчните функции в голяма част от населението все пак има неща с които трябва да е съобразяват. Та за това е тоя вой срещу независимата съдебна система. Абе милиционерска им работа.

 16. 16 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2745 Неутрално

  Кой съди съдията?

  В крайна сметка някой трябва да съди съдията дали съди правилно. :)

  Има две неща - или и те да ходят на избори. Или другия вариант е времето да е съдник. След 50 години ще стане ясно дали съдията е съдил правилно или не. Ама никой няма да си спомня вече и на никой няма да му пука. :)

 17. 17 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1458 Неутрално

  Не знам какво определение очакват феновете на каскета, баце и прочее видни фигури, за значението на израза "върховенство на закона", но че у нас се случват много странни неща, а МВР, ДАНС, един болюк агенции които контролират финанси, корпуции и не знам какво още, барабар с прокуратурата и КОНПИ, проспиват източване на няколко милиарда от КТБ, проспиват 700млн завлечени от черепа, проспиват и няклои лични, необяснимо големи доходи, примерно като на Пацо терасата, на Цветанов, на шкембе войвода, проспиват безчинствата на дървения филосов със слабост към качествените напитки и верния му съратник, т.н. шиши, всичко това не им прави впечатление.
  Затова хората ( според мен нормалните) не чакат някой да им направи формула и измервателен уред, та да определят има ли закони у нас и вършат ли някаква работа, а искат да накараме всички тези добре заплатени дерибеи във всичките тези институции да заработят или да си ходят (някои може и в панделата) и тогава да се заемем с финните езикови настройки и обяснения "Що е то върховенство на закона и има ли почва у нас?":)

 18. 18 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2866 Неутрално

  Готова е деклярацията, чакат само Красю Черничкия да я подпише.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 19. 19 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1563 Любопитно

  Our partners were mainly non-governmental organizations. In 2004 these included the Alliance of Citizens’ Advice Bureaus Association, University Legal Clinics Foundation, and Iustitia Judges Association.
  https://www.batory.org.pl/doc/ar2004.pdf

  Неели по - лесно и бързо другара Сорос да изготви един списък на независимите съдии в Полша и останалите да бъдат лустрирани?

 20. 20 Профил на Мизийски
  Мизийски
  Рейтинг: 482 Неутрално

  Независими съдии?! Може би имате предвид онези които за тридесет години не осъдиха нито един комунист, олиграрх, престъпник-милиардер или друг разсипник на държавата си. Бу-ха-ха!

  Не участвувайте в безплодните дела на тъмнината; напротив, изобличавайте ги. Защото за онова, което нечестивците скришом вършат, срамно е и да се говори (Еф. 5:11-12).
 21. 21 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7636 Неутрално

  До коментар [#3] от "Мишо Петров":

  Назначиха го, но после разбраха, колко са сгрешили. Той не се оказа послушкото, за който го мислеха.

 22. 22 Профил на xyi25666099
  xyi25666099
  Рейтинг: 22 Неутрално

  У българско "независимите" съдии напускат системата .. за топло кресло на общински съветник от определена партия

  "Дневник" следи в реално време събитията около сблъсъците между институциите и протестите срещу правителството и главния прокурор, които навлизат в 266-cтия си ден
 23. 23 Профил на xyi25666099
  xyi25666099
  Рейтинг: 22 Неутрално

  У българско "независимите" съдии напускат системата .. за топло кресло на общински съветник от определена партия

  "Дневник" следи в реално време събитията около сблъсъците между институциите и протестите срещу правителството и главния прокурор, които навлизат в 266-cтия си ден
 24. 24 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2137 Весело

  Тия под "независим" явно разбират "роден и отрасъл под крилото на Партията". Щото в Полша големият рев беше заради пенсионирането на такива правоверни комунисти.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 25. 25 Профил на Анти Шишковци
  Анти Шишковци
  Рейтинг: 617 Неутрално

  HАДПИС В АДА: "НЕ СЕ ПРИЕМАТ БЪЛГАРИ!
  СВИКНАЛИ СА НА МЪЧЕНИЯ, ДРЕСИРАТ ДЯВОЛИТЕ И ГИ ВЛАЧАТ ЗА ОПАШКАТА"
  Борисов, Пеевски, Доган и Гешев няма да си тръгнат доброволно. Друго трябва, за да не изкопаем следващи, неоткрити от човечеството дъна. Позор е това, което ни се случва и не коронавирусът е виновен. Ние сме. Изродите виреят и вилнеят в среда на примирение и страх. Събудете се бе, хора! Не ви ли писна? Линейка няма да дойде.
  Оставането им във властта е възможно само чрез фалшифициране на изборите.
  Подаянията на Борисов имат лимит.Предстоят тежки месеци - глад , мизерно съществуване , болести и смърт. Пари няма и не само заради Ковид епидемията. Обещанията и режисираният възторг от " успехите" на правителството не са в състояние да замъглят реалната картина на разрухата.
  Най- важното сега е да се блокират оптимално възможностите за фалшификации на изборните резултати.
  Народното събрание няма да го направи чрез съответни промени в Изборния кодекс, знаем защо...
  Създаването на комитети и други формати за контрол на изборите е сериозна и полезна крачка.
  Нужен е обаче регламент, който да облече решенията в законова форма.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK