Културата на алтернативните факти (от Доналд Тръмп до проф. Михаил Мирчев)

Социалните "медии" ни поощряват да не виждаме разликата между факти и лъжи, между информация и лично мнение или пропаганда, между научни теории и често налудни конспиративни теории.

© Юлия Лазарова

Социалните "медии" ни поощряват да не виждаме разликата между факти и лъжи, между информация и лично мнение или пропаганда, между научни теории и често налудни конспиративни теории.През 90-те години, с въвеждането на интернет и навлизането на цялото човечество в информационната епоха, имаше една надежда, че свободният достъп до информация ще направи хората и света и по-свободни, и по-умни. Това беше особено въодушевяващо за нас, идващите от тъмната страна на "желязната завеса", където информацията се криеше или изопачаваше. Уви, четвърт век по-късно, започва да изглежда, че в глобалното информационно село, където теоретично всеки има достъп до цялата световна информация, светът оглупява.


Информацията не е знание. (И знанието не е мъдрост.) В морето от информация умните хора, тези, които умеят да я превръщат в знание, стават по-умни. Глупавите обаче, тези които не умеят да превръщат информацията в знание, стават по-глупави. Но ние, мнозинството хора, не сме нито съвършено умни, нито съвършено глупави. Или сме по-умни в едно и по-глупави в друго. Има високоинтелигентни индивиди, които са изумително наивни във всекиденвието, като и нискоинтелигентни хитреци с дарба да се възползат от определена информация за лична изгода. Но мнозинството хора във все по-многомилиардния свят не смогват и дори не се опитват да процесират достъпната им информация (примесена с дезинформация), да отсеят фактите, да превърнат фактите в знание и разбиране.


Когато цялата световна информация е в джоба ти, в "умния" ти телефон, имаш измамното чувство, че я притежаваш, че ти си умен. Но информацията, дори да я прочетеш или чуеш, няма никакъв смисъл, не съществува за теб, докато не я премислиш и превърнеш в главата си в знание.
Освен това


информационната епоха въоръжи манипулаторите,


промивачите на мозъци по икономически или политически причини, с ядрено оръжие. Дезинформацията, или таргетираната информация, наистина може да бъде оръжие за масово поразяване. Особено с възхода на социалните "медии". Социалните "медии" ни поощряват да не виждаме разликата между факти и лъжи, между информация и лично мнение или пропаганда, между научни теории и често налудни конспиративни теории. Така светът като цяло изглежда не само не поумнява, но оглупява с невиждани досега темпове.


Социалните "медии" изобщо не са информационни медии в класическия смисъл на думата. Там няма професионална журналистика. Всички там сме едновременно създатели, разпространители и консуматори на новини. Или фалшиви новини. И границата между новина и лично мнение напълно е изчезнала. Освен това всеки от нас има илюзията, че общува с целия глобален свят, но всъщност е затворен в един "мехур" от приятели, които мислят като него.


В класическата сериозна преса, независимо дали един сериозен вестник, като "Ню Йорк Таймс" или "Уолстрийт Джърнал", или "Гардиън", е по-ляв или по-десен както редакция, има ясно разграничение между репортажи за домашните и световни събития, т.е. новини, и лични мнения, изразявани от колумнисти, коментатори или от цялата редакция на изданието. "Когато фактите говорят и боговете мълчат." Така поне беше, когато всички приемаха същите факти. Когато нямаше "алтернативни факти" (термин, създаден от съветничката на Доналд Тръмп Келиян Конуей, за да защити едно фалшиво твърдение). Когато имаше


ясно разграничение между факти и мнения. Такова разграничение няма в "социалните медии".


В близкото минало имаше и ясно разграничение между серозна и жълта преса. Жълтата преса, разбира се, от "Нешънъл инкуайърър" до нашите жълти медии, има много по-широко разпространение, чете се от повече хора. Жълтите вестници се купуваха в супермаркетите и в тяк можеше да се прочете коя филмова звезда е изневерила на половинката си и с кого (независимо дали това е истина или не), че марсианци са отвлекли някого в някакво село, че има световна педофилска конспирация с център една пицария във Вашингтон, в която участват папата, Хилъри Клинтън, Том Хенкс и Далай Лама, че Бил Гейтс подготвя масово "чипиране" на света чрез ваксинация, че инцестът и педофилията са официално разрешени в Европа, че с инжектиране на белина можем да се излекуваме от коронавирус


Днес подобни глупости не само че са размесени с с реална информация и не само, че циркулират с много по-голяма скорост от реалната информация в световните медии - те вече навлизат и в изказванията на важни политици, дори лидери на световни демокрации, както в лекциите на университетски преподаватели. Едно е да чуваме лъжи и глупости от устата на Ким Чен Ун, както чувахме в миналото от Живков или Брежнев, друго е да чуваме лъжи, чисти глупости и конспиративни теории от устата на лидера на най-глямата свтетовна демокрация, Доналд Тръмп. Или от устата на университетски преподавател в най-престижния български университет - като проф. Михаил Мирчев.


Доналд Тръмп в един момент твърдеше че коронавирусната пандемия е някаква конспирация срещу него. В друг момент казваше, че може би може да се лекува с инжектиране на белина. Сега твърди, че не е загубил изборите, а убедително ги е спечелил и се е случила някаква колосална изборна измама.


Твърдението му не е подкрепено с никакви факти. Но много хора му вярват.


Проф. Михаил Мирчев в университетски лекции твърди, че в Европа има широко движение за узаконяване на педофилията и инцеста, че "тоталният контрол става" чрез масово ваксиниране, чe 5G технологията води до масово облъчване и нарушаване на имунната система на хората (от там - коронавирусната пандемия). Разбира се, всичко това е дело на задкулисното световно правителство, от което може да ни спаси не друг, а Доналд Тръмп.


Разбира се има и авторитарни лидери като Путин, които с охота (и професионално умение, добито от работа в съветските тайни служби) подпомагат разпространението на алтернативни факти и конспиративни теории с цел да се подкопае самата идея за свобода на словото и информацията - този фундамент на демокрацията.


Глупавите или неуките хора винаги са били много повече от умните и образованите. (Всъщност никога не е имало толкова много грамотни хора, колкото сега, макар че грамотността още не е образование или знание.) Но винаги е имало ясно разграничение между сериозна преса и сериозна наука и мълви за таен сатанински, еврейски, хомосексуален или марсиански заговор. Днес изглежда това разграничение е изчезнало. С решаващата помощ на "социалните медии". Но


контракултура на "алтернативните факти" навлиза и в политиката, и в университета.


Това ни е познато от комунистическо време, но тогава, поне в последните декади на комунизма, повечето хора ясно си даваха сметка, че властта ползва медиите и образованието като пропагандни оръжия. Това дори официално се казваше - и то с гордост. И повечето хора вярваха, че има реална информация и истинската свобода на словото, от другата страна на "желязната завеса", в демократичния свят.


Краят на една епоха, или Мутренската култура и залезът на Запада
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете

По-умни и по-свободни ли станаха хората в информационната епоха, 25 години след въвеждането на интернет и навлизането ни във виртуалното информационно пространство?


Коронавируснатана пандемия ускорява и засилва тези плашещи процеси - нараства ролята на социалните медии, където няма разлика между факт и лъжа, между информация и мнение, между истина и "алтернативен факт". Но също така нараства и броят на хората, дори в развитите страни, които обедняват, губят работата си, чувстват се отхвърлени от системата. Тези хора охотно приемат за истина всякакви конспиративни теории за тайното световно правителство и задкулсната власт - на педофили кръвопийци и рептили, които искат да ни чипират чрез ваксинация.


Алтернативните факти, както фантастичните филми, могат да ни дадат лесно обяснение (и лечение) за собственото ни нещастие. И за чувството ни за отхвърленост от реалния свят.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (175)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на chironex
  chironex
  Рейтинг: 162 Неутрално

  При дон Тиквон не са само алтернативни факти.

  Той живее в алтернативна реалност.

 2. 2 Профил на save_knforest
  save_knforest
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Чудесно четиво! За съжаление и форума на "Дневник" се напълни с профили, които твърдят откровени лъжи и/или манипулативно поднесена информация т.е. алтернативни факти, трупат плюсове от сродни профили-тролове. Това особено се засилва по време на предизборна кампания.

 3. 3 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 798 Неутрално

  Да, така е, но има изход.
  Господ-Бог или който там е Създателят, ни е дал единствено на нас, хората, в главите ни, мощен инструмент, страхотен вид компютър - собствения ни мозък. Обхватът му, както и ръководството за ползване обаче е въпрос на личен избор и разработка.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 4. 4 Профил на Lazarus
  Lazarus
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  "Културата" на литературното подлагачество (от Георги Джагаров, през Любомир Левчев, до ...).

 5. 5 Профил на red4ever
  red4ever
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Другарю Живков вие може да ни забраните всичко ,но не може да ни забраните да ви обичаме !Това са думи на баща му .А тогава информацията си беше най - истинска.

  Беден е не този, който има малко, а този, който иска да има повече!
 6. 6 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2094 Неутрално

  Когато хората сравнят реалността, в която всекидневно битуват с измислената реалност на т.нар. традиционни медии, съвсем естествено първо идва съмнението в тяхната достоверност и честност, а скоро след това и отрицанието на професионалната "журналистика". Съответно всеки индивид търси и намира в социалните медии сродни души, с които споделя еднакви възгледи, пък били те и смехотворни. Тази пропаст между професионална пропаганда и социалните медии не беше издълбана само от последните. Традиционният агитпроп има огромна вина първо защото интерпретира реалността според групови, най-често груби, политически интереси, и второ, защото традиционните медии не успяха да се интегрират успешно в глобалния интернет-свят. Тези противоречия съвсем естествноо убягват на професионалния поет и журналист Левчев.

 7. 7 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2094 Неутрално

  Когато хората сравнят реалността, в която всекидневно битуват с измислената реалност на т.нар. традиционни медии, съвсем естествено първо идва съмнението в тяхната достоверност и честност, а скоро след това и отрицанието на професионалната "журналистика". Съответно всеки индивид търси и намира в социалните медии сродни души, с които споделя еднакви възгледи, пък били те и смехотворни. Тази пропаст между професионална пропаганда и социалните медии не беше издълбана само от последните. Традиционният агитпроп има огромна вина първо защото интерпретира реалността според групови, най-често груби, политически интереси, и второ, защото традиционните медии не успяха да се интегрират успешно в глобалния интернет-свят. Тези противоречия съвсем естествноо убягват на професионалния поет и журналист Левчев.

 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 9. 9 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1725 Неутрално

  Винаги е имало алтернативни факти защото винаги е имало хора, които буквално виждат света по коренно различни начини.
  Най-популярния пример е с чашата, която е наполовина пълна и едновременно наполовина празна.
  Най-хитовия - вица за състезанието между руснак и американец, при което единия финишира първи и втория - последен в едните медии и в същото време единия - предполседен, а другия - на почетното второ място.
  И най-последния пример е от дебатите между Тръмп и Байдън когато на следващия ден можеше да прочетеш или чуеш от единия лагер как снощи техния човек е размазал другия и в същото време от другия лагер как пък другия е размазал първия.

  Фактите са едни и същи.

  Инернет просто направи така, че много хора започнаха да получават много повече информация от преди защото е много по-лесно.
  Преди трябваше да прочетеш книга или списание.
  Телевизия имаше малко (в соца) и когато имаше хората гледаха основно филми.

  Сега всеки може да прави предаване за всички и съответно има всякакви предавани.

  И всеки намира онова, към което го дърпа и съответно продължава да се навива.

  хора предразположени към страх и стрес си търсят теории за масово заразяване, чипиране, болести и т.н.

  Хора с нагон си гледат голи камери по цял свят.

  Хора изобретатели се свързват с други такива.

  Фалшиви новини има, разбира се, но това не е нито новина, нито кой знае каква опасност.

  Обективно погледнато Дневник също има мнооого сериозен уколон в определена посока на темите на новините.
  И съвсем отговорно твърди, че това не са фалшиви новини...и те наистина не са.
  Но внушенията, които правят определено изопачават цялостната картина.
  Такива са условията, не критикувам, а само отбелязвам.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 10. 10 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2762 Неутрално

  "ясно разграничение между факти и мнения. Такова разграничение няма в "социалните медии" - 80-те % го правят, когато имат полза, а "умно-грамотните" са наясно, че трябва да вярват на себе си, а не на друг още по-умен, който се опитва алтернативно да налага мнението си. Та, дали са грамотни хората зависи не от това, как приемат информацията, а дали делата им отговарят на ценностите, с които са "ограмотявани" и в които вярват, и отстояват. Въпреки всякакви медийни проповеди.

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 14. 14 Профил на L Glassman
  L Glassman
  Рейтинг: 307 Неутрално

  Алтернативните факти не прокопсаха много в САЩ. Много бързо уволниха семейство Тръмп. За сравнение ние избираме на бай Тошо гавазина 3 пъти. Ако някой се чуди кога ще ги стигнем!

 15. 15 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2349 Неутрално

  Тръмп си отиде.
  Ще си отиде и Михаил Мирчев.

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 16. 16 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2349 Неутрално

  Абе джендъри и педофили нямат място в България! Точка!
  —цитат от коментар 8 на lz2


  Конституцията и законите казва кой къде има място.

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 18. 18 Профил на zakkwylde
  zakkwylde
  Рейтинг: 650 Весело

  Вярваме, вярваме, колко да верваме. Ето, тука у "Дневник" списват само професионални мисирки. Но на пръсти се броят смартбютитата дето им се връзват на "фактите". Да не говорим за "мненията" на крупни професори и обикновени интиликтуалци, които по правило будят сред публиката присмех и подигравки.

 19. 19 Профил на zakkwylde
  zakkwylde
  Рейтинг: 650 Весело

  Вярваме, вярваме, колко да верваме. Ето, тука у "Дневник" списват само професионални мисирки. Но на пръсти се броят смартбютитата дето им се връзват на "фактите". Да не говорим за "мненията" на крупни професори и обикновени интиликтуалци, които по правило будят сред публиката присмех и подигравки.

 20. 20 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3432 Неутрално

  Ето и алтернативни факти с характерна .. култура
  https://www.dnevnik.bg/evropa/2020/11/26/4143421_evrorezoljuciia_pari_ot_es_ne_biva_da_otivat_za/
  "България не е поименно спомената в текста, но той описва много проблеми, характерни за българската медийна среда: политическите атаки срещу медиите и липсата на ефективна защита срещу тях, използването на дела за заглушаване и сплашване на разследващи журналисти (известни още като SLAPP), липсата на достатъчна прозрачност на медийната собственост, дискредитирането на журналисти от страна на представителите на управляващите, липсата на защита на журналистите."

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 21. 21 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2174 Неутрално

  Добро писание.
  За голямо съжаление е много вярно.
  Огромното мнозинсво иска да вярва в конспирации.
  Лесно е да се вярва. Това е новия Бог, не новия Дявол!

 22. 22 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2082 Неутрално

  [quote#16:"Рим"][/quote]

  Конституцията и законите, драги, са човешко творение и лесно могат да се променят! Половете са Божи творение и никой не може да ги промени! Затова:

  "Джендъри и педофили нямат място в България! Точка!"

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 23. 23 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4595 Неутрално

  ВИИ Маркс имени В.И.Лелина

  Едно е да твърдиш неверни неща.
  Друго: твърдо да отказваш да си признаеш като...

  Алтернативата, пример.
  Доналд на снимка на Твитер в Овален кабинет не признава
  "НИЩО !!!!!"

  https://www.mediapool.bg/dzho-baidan-amerika-se-zavarna-gotova-da-vodi-sveta-news314940.html

 24. 24 Профил на mgl
  mgl
  Рейтинг: 244 Неутрално

  Троловете пак са изкарали по някой лев, гледам.

  mgl
 25. 25 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3432 Неутрално

  До коментар [#22] от "lz2":Половете са Божи творение и никой не може да ги промени!

  Може, просто трябват повечко грантове за борба със стереотипите. Журналисти със себеуважение не трябват, автори с геном създаден със служба вършат винаги работа

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 26. 26 Профил на our12595545
  our12595545
  Рейтинг: 294 Разстроено

  Другарят Левчев вярва, че полът не е биологично определен, но ехидно се присмива на съмняващите се в ефектите на 5G мрежите. То такива учени, нямаше и в АОНСУ навремето.

 27. 27 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2436 Неутрално

  Мисля, че някои хора, навлизайки в информационната епоха, осъзнаха някои неща и решиха да припишат тяхното съществуване на Интернет. Не драги, това не е станало благодарение на Интернет, винаги го е имало, просто интернет го направи по-видимо и по-достъпно. Преди интернет този който държи средствата за масова информация, имаше привилегията само той да разпространява лъжи , дори той да определя какво е истина и какво е лъжа. Сега всеки може да го прави и така лъснаха голите 3aдници на елитите

 28. 28 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1095 Неутрално

  Един куп тривиални наблюдения ... за да може да разбие на пух и прах Тръмп и оня там “професор”

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 29. 29 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2174 Неутрално

  И най тъжното е като “откриеш” някого за когото не би и подозирал че е вярващ в конспирации.
  Шокиращо е! Някой роднина, приятел, особено ако е и образован.

 30. 30 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 1425 Неутрално

  Аргатинът оре все същата малка соросова нивица.

 31. 31 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 2359 Неутрално

  Интересно е влиянието през торент тракерите, които са превзети от руски "документални" филми, всеки ден се качват по десетина, като темите са конспирации, извънземни, секретни оръжия, тайни ордени и подобни.

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 32. 32 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 936 Неутрално

  Смешни наивници са тези на снимката горе. България деца не давала. Собственоръчно и даже със скандали родителите запращат и продават децата си на запада за пари,вкл. и в прословутата Норвегия .

 33. 33 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 936 Неутрално

  [quote#16:"Рим"]
  —цитат от коментар 22 на lz2
  Конституцията и законите, драги, са човешко творение и лесно могат да се променят! Половете са Божи творение и никой не може да ги промени! Затова:"Джендъри и педофили нямат място в България! Точка!"[/quote]

  Цялото правителство е от джендъри и педофили и то не от ей сега. Смешен плач.

 34. 34 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1688 Любопитно

  Левчев - колко плащат за едно такова пасвилче от фондацията?

 35. 35 Профил на Bornagain
  Bornagain
  Рейтинг: 444 Неутрално

  Глупавите или неуките хора винаги са били много повече от умните и образованите.
  ================================================
  Предполагам, че това заключение е следствие от наблюденията на Вл. Левчев на живота му в САЩ.

  Свободата, Санчо...
 36. 36 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1688 Неутрално

  В класическата сериозна преса, независимо дали един сериозен вестник, като "Ню Йорк Таймс" или "Уолстрийт Джърнал", или "Гардиън", е по-ляв или по-десен както редакция, има ясно разграничение между репортажи за домашните и световни събития, т.е. новини, и лични мнения, изразявани от колумнисти, коментатори или от цялата редакция на изданието.

  Така ли било - странно как хора работили в тия вестници разказваха как там се задавала редакционната политика на сутрешни оперативки - след 2.5 години и реки мастило изписани за руската връзка и разследването на Мълър и уверения как Тръмп бил руски шпионин не последва едно - "Абе извинявайте - не бяхме прави" ами шефа обявява на мисириките новата тема за писане - "ОК - приключваме с "Тръмп руския агент" и продължаваме с "Тръмп е расист"...

 37. 37 Профил на Vorknkx
  Vorknkx
  Рейтинг: 342 Неутрално

  Половете са Божи творение и никой не може да ги промени!
  —цитат от коментар 22 на lz2


  Май не си чувал за операции за смяна на пола. Това не е някаква вуду-магия, а медицинска процедура.

 38. 38 Профил на Bornagain
  Bornagain
  Рейтинг: 444 Неутрално

  Май не си чувал за операции за смяна на пола
  —цитат от коментар 37 на Vorknkx

  Имате предвид че едната Х хромозома се сменя с У и жената става мъж? Или просто един мъж който иска да го ....се обявява за жена съгласно демократичната американска практика?

  Свободата, Санчо...
 39. 39 Профил на еспресо
  еспресо
  Рейтинг: 1447 Неутрално

  Ако много - или повечето - хора вярват на алтернативни факти, това очевидно значи, че учените умни хора, на които им плащат да образоват и ограмотяват, не си вършат работата.
  Не са убедителни, или не си дават труда да обяснят, а се занимават със себе си, а може би самите те не са правдиви.

  При сблъсъка с масова вяра в алтернативни факти първата реакция на учени и умни хора като автора трябва да бъде: къде греша аз и как да си върша по-добре работата. А не да тропа с краче и да се цупи. Щото така и Тиквата може - да прехвърля вината на "несъзнателното" население.

 40. 40 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1688 Неутрално

  Май не си чувал за операции за смяна на пола. Това не е някаква вуду-магия, а медицинска процедура.
  —цитат от коментар 37 на Vorknkx


  Това, че ще ти изрежат гениталиите и натъпчат с хормони няма да промени по никакъв начин хромозомите на всяка една клетка от тялото ти.

 41. 41 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1688 Неутрално

  До коментар [#38] от "Bornagain":

  В САЩ дори няма изискване да си си оперирал нещо или да вземаш хормони за да се обявиш, че си от другия пол - само личното ти усещане било стигало - имаше случай за ансамбъл от момичета - синхронно плуване в някакво градче заварват в женската баня след тренировка някакъв космат здравеняк с всичките си атрибути дето им заявил, че бил жена...

 42. 42 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4270 Неутрално

  Кво стана с “рестарта” на системата чрез нова “конституция”, Гербидж? Спечелихтевреме да довършите Руски поток, нали? И да минат още .... ресурси .... през чекмеджето?

  Де го Гешев? Не съч чувал напоследък за мащабни акции на жандармерията срещу детски катерушки, иззети дамаджани с безакцизна ракия ил арестувано непълнолетно цигане.

  Нищо де, ще се радваме на осевите линии, дето викат жжжжжжжъц! жжжжжжжжжъц! жжжжжжжжжъц!

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 43. 43 Профил на ButtHead
  ButtHead
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#37] от "Vorknkx":

  А ти май не си чувал за X и Y хромозоми. Можеш да си направиш, каквато решиш операция, да си клъцнеш саламчето, да си сложиш 1 кило силикон, хиалурон и не знам си още какво, но познай, не можеш да промениш хромозомите си. И едно изследване просто ще потвърди, да той, пардон тя, е оперирана, изглежда, като жена, но гените ѝ са мъжки, и такива ще си останат.

 44. 44 Профил на ButtHead
  ButtHead
  Рейтинг: 8 Весело

  До коментар [#42] от "Norman Granz":

  Те не правят жжжжжжжжжъъъъъц, а бууууууууууу, я как бучат. Муджиерна раота чи каам. Ма мноо муджиерна.

 45. 45 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4270 Неутрално

  До коментар [#44] от "ButtHead":

  “Те не правят жжжжжжжжжъъъъъц, а бууууууууууу, я как бучат.”

  Абе, важното е да носят радост на живите.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 46. 46 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4583 Любопитно

  "Когато цялата световна информация е в джоба ти, в "умния" ти телефон, имаш измамното чувство, че я притежаваш, че ти си умен. Но информацията, дори да я прочетеш или чуеш, няма никакъв смисъл, не съществува за теб, докато не я премислиш и превърнеш в главата си в знание."

  Точно така е! Да имаш достъп до информация в никакъв смисъл не те прави умен и знаещ. Защото както казва автора тя след като бъде прочетена трябва да бъде проверена, осмислена и анализирана.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 47. 47 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4583 Любопитно

  "Доналд Тръмп в един момент твърдеше че коронавирусната пандемия е някаква конспирация срещу него. В друг момент казваше, че може би може да се лекува с инжектиране на белина. Сега твърди, че не е загубил изборите, а убедително ги е спечелил и се е случила някаква колосална изборна измама.

  Твърдението му не е подкрепено с никакви факти. Но много хора му вярват."

  Вярват му тръмпистите само, а го правят защото са глупави и наивни хора. Не искам да обидя никой, но само глупав и наивен човек може да повярва на доказан патологичен лъжец, какъвто е Тръмп!!! Ето повече подробности:

  https://www.dw.com/bg/властелинът-на-лъжите-тръмп-и-числото-22-000/a-55517105

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 48. 48 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4583 Разстроено

  "Глупавите или неуките хора винаги са били много повече от умните и образованите. (Всъщност никога не е имало толкова много грамотни хора, колкото сега, макар че грамотността още не е образование или знание.)"

  За съжаление това е точно така.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 49. 49 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1436 Неутрално

  "Когато имаше ясно разграничение между факти и мнения."
  Фактите би трябвало да са това, което водещите на новините говорят, а мнения - това, което водещите и гостите говорят в другите предавания. Само че, вие, медиите, смесихте тези неща, вкарахте мнения в новините, предавате "от мястото на събитието", където някакви случайни хора, търсещи две секунди екранно време говорят каквото си искат. И така отблъснахте нормалните хора. После да се оплаквате, че имало "алтернативни факти" и че не ви вярват е жалко.

 50. 50 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3036 Неутрално

  Друго си е културата на политкоректните факти :)

  Тя ни осигурява прогрес. :)

 51. 51 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4583 Любопитно

  "Това ни е познато от комунистическо време, но тогава, поне в последните декади на комунизма, повечето хора ясно си даваха сметка, че властта ползва медиите и образованието като пропагандни оръжия. Това дори официално се казваше - и то с гордост."

  Това ни е познато и от нацистко време. В хитлеристка Германия е имало цяло министерство на пропагандата ръководено от известния Гьобелс. Благодарение на неговата неуморна работа (и на неговия екип) на милиони германци им е бил промит мозъка с лъжи, манипулации и откровени измишльотини. Ето повече подробности:

  https://research.calvin.edu/german-propaganda-archive/index.htm

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 52. 52 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2977 Неутрално

  Когато Тръмп предложи термина "алтернативни факти",той целеше да обори и се подиграе на идиотското "понятие" използвано от псевдо-либералите "фалшиви новини". Алтернативни факти означава просто едни "мои" факти противопоставени на "други" факти. Докато "фалшиви новини" е пълен оксиморон и идиотщина,която именно тя заличава разликата между лъжа и истина,и между факти и мнения!
  "Любимият" ми малоумен израз на псевдо-либералите е,че свободата на словото не било свободия!!! Че не можело всеки да говори каквото си иска,защото това забележете каква малоумщина! - ограничавало свободата на словото!!! Може ли нормален човек да твърди,че като цензурира словото,защитава свободата на словото?! И това го казват уж умни и интелигентни хора!

 53. 53 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4583 Любопитно

  До коментар [#2] от "save_knforest":

  Абсолютно вярно. Поздравления на автора Владимир Левчев, страхотна статия анализ е написал!

  +++

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 54. 54 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1688 Неутрално

  [quote#49:"Лео"]"Когато имаше ясно разграничение между факти и мнения."Фактите би трябвало да са това, което водещите на новините говорят.../quote]

  Човече - ние сме във времената където "репортера" на CNN предава на живо от горящия Минеаполис, в ефир се чуват експлозии а той обяснява на зрителите как всичко било спокойно и протестите били предимно мирни...

 55. 55 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4335 Весело

  " Доналд Тръмп в един момент твърдеше че коронавирусната пандемия е някаква конспирация срещу него. В друг момент казваше, че може би може да се лекува с инжектиране на белина. Сега твърди, че не е загубил изборите, а убедително ги е спечелил и се е случила някаква колосална изборна измама.


  Твърдението му не е подкрепено с никакви факти. Но много хора му вярват."

  Ами многото хора, които му вярват са все такива, гласували за Тръмп, за които не само ковида, но и целия свят е една световна конспирация, от която той ще ги спаси ! Няма алтернативни факти, има полуистини и лъжи, но проблемът е, че много хора вярват в това, което СИ ИСКАТ, а не се ръководят от фактите и реалността, която НЕ ИСКАТ ДА ВЪЗПРИЕМАТ такава, каквато е ! Поне добрата новина за Америка е, че там света на неадекватните катастрофа тежко, а при нас все още един " мъдър държавник" прави всичко за страната си .....или всъщност за мафията !!!

 56. 56 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 860 Неутрално

  .."Другарю Живков вие може да ни забраните всичко ,но не може да ни забраните да ви обичаме !..."
  —цитат от коментар 5 на red4ever


  Когато един средноумен човек чуе подобна фраза, веднага ще го приеме за ласкателството, дори ще се обезпокои защо така нескрито го правят!

  Ако ТодАр го е приел буквално, означава че не е бил умен, просто е бил един хитрец, селски.

 57. 57 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 786 Неутрално

  До коментар [#5] от "red4ever":

  Следващите, които вероятно ще направят " анал из" по темата са още известни синове и дъщери, като Кюранов, Дайнов, Кръстев, Буруджиева.........

 58. 58 Профил на voxy
  voxy
  Рейтинг: 1180 Неутрално

  Много им се иска на комунетата като Левчев да има само "факти" налагани от пропагандните мейнстрийм медии, каквото каже партията и придружаващите я медии това е, останалото са алтернативни факти, конспиративни теории, глупости, измишльотини, но не само това, трябва да бъдат цензурирани и наказани виновните позволяващи да се отклоняват от партийната линия и да оспорват истинността на спуснатото отгоре.

  -voxy
 59. 59 Профил на ruse_island
  ruse_island
  Рейтинг: 578 Неутрално

  Интересна и правдива статия, поздравления! И тъй като се подмята от троловете, че фейка и алтернативите били във всички посоки, моите наблюдения са, поне за фейса, че няма натиск в посока хомосексуалност,многополовост и интернационализъм, поне в моя мехур. Докато от всякакъв вид патриотизъм, антиевропо-америка-турция-русия-изъм прелива.

 60. 60 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2458 Неутрално

  Абе джендъри и педофили нямат място в България! Точка!
  —цитат от коментар 8 на lz2  Ами тогава ти защо си в България ?

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 61. 61 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3036 Неутрално

  Е то и твърдението за руската връзка на Тръмп и намесата на руснците в изборите в САЩ не беше подкрепено с никакви факти, но медиите го раздуваха цели 2 години. Комисии правиха, специален прокурор назначаваха и накрая нищо. :)

  После се почна сагата със съдия Брет Кавано.

  Появи някакво тотално ляво, прогресивно същество, дето твърдеше че е от женски пол и твърдеше, че била насилена от съдията когато били в колежа. Ама не си спомняла къде и кога и с кой била на това парти.

  Това беше абсолютен фарс, постановка заслужаваща наградата Златната Малинка, но медиите така раздуха случая, че очерниха съдията без грам доказателство на честната дума на една видимо изперкала кака, която после кешира сериозна сума и се пенсионира.

  Начи разбираш ли, не си спомням кога, но бях на едно парти, не си спомням къде, не си спомням как стигнах там, не си спомням кой присъстваше, не си спомням как съм се прибрала. Ама той беше там, беше пил и падна върху мен и почна да се натиска. :)

  Това ако не е алтернативни факти, здраве му кажи.

 62. 62 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2222 Неутрално

  Не е трудно да отделим истината от лъжата по думите на един философ:
  ЛОГИЧНО ЗНАЧИ ВЕРНО
  За това да учим децата да разсъждават логично.
  За възрастните вече е късно.

  подпис
 63. 63 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2578 Неутрално

  До коментар [#29] от "Таралеж":

  Конспирациите вървят точно в главите на образовани хора, необразованите си имат съвсем тривиални проблеми и нямат време за измислици. Как да нахранят децата си, как да се стоплят през зимата, защо измряха кокошките са проблемите на бедните и необразованите.

 64. 64 Профил на Активист
  Активист
  Рейтинг: 1248 Неутрално

  Много точно и добре казано от автора. Като да добавя, че освен лесното обяснение, тези алтернативни факти карат някои хора да се чувстват по-значими, "осъзнавайки" ги малко хора. Един вид те са избраните и умните да го разберат това, а не водейки се от "това, което ти казват по телевизора, като другите овце". Комплексарщина, освен липса на знания, които да ти помогнат да се ориентираш в света.

 65. 65 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 761 Неутрално

  Може би е дошло време, да се излезе с нов постулат в журналистиката- "Нищо не е алтернативно, до доказване на противното".

  В крайна сметка, да се съди за истинността на дадена новина по източника, вместо по съдържанието е отвратително, понякога престъпно.

  Два бързи примера:
  1. Със сигурност в т.нар. софтуер Доминион има пропуск, позволяващ изборни измами, има многобройни доказателства за това. Отговорната реакция на проблема би била, пропускът да се отстрани, да се анализира доколко той е повлиял на последните президентски избори в САЩ, да се излезе с обосновано мнение в резултат на анализа, виновните да се издирят и да се подведат под съдебна отговорност. Нищо от което не беше направено.
  2. Висшите икономически и банкови среди твърдят, че сме в условия на дефлация, вече от няколко години, в резултат на което лихвите по редица депозити са отрицателни. Всъщност е точно обратното, наблюдава се почти галопираща инфлацията на почти всичко, от храни до жилища. С други думи, властимащите и техните пудели лъжат най-безсрамно (и в крайна сметка крадат най-безсрамно вложителите), с цел лихвите да са ниски, защото в противен случай няма да могат да обслужват дори лихвите по огромните си държавни дългове, какво остава за главницата.

  Много е просто- ако едно мнение е аргументирано, то почива на определена логика и факти, дори да са погрешни. Те могат да бъдат проверени, анализирани, оспорени. Това е нормалния начин да се дебатира.

  Напротив, ако мнението бълва празни лозунги, почива на пропагандни клишета (тоя и тоя бил казал), няма за цел да предизвика дебат, а по-скоро да наложи виждане или директно да обиди (разни умнокрасиви безумия от типа "как може да си толкова глупав", които при това събират маса плюсове. До степен, че ако в последно време мое мнение получи твърде много плюсове, леко се притеснявам, доколкото намирам за подозрително да съм на едно мнение със стадото).

  И за финал: скъпи журналя, соченето с пръст и обвиняване в алтернативни реалности е до време. След това просто изчезвате. Спрете с този слугинаж, грантовете и те са до време. Но, веднъж загубено, доверието на читателите ви никога няма да се върне.

 66. 66 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2774 Неутрално


  "промивачите на мозъци по икономически или политически причини, с ядрено оръжие. Дезинформацията, или таргетираната информация, наистина може да бъде оръжие за масово поразяване"" .Левчев е наясно ,и с истната ,и с пътя...Колко примитивна ПРОПАГАНДА...! Истинския проблем представляват не отделните индивиди ,които могат да пишат ПЪСТРО, а тоталния контрол и зачистване на на всичко протиоречащо на ИСТИНАТА. Само фейсбук има 35 000 души ,които отговарят ежеминутно за СЪДЪРЖАНИЕТО
  Ето обаче как умни сенатори се отнасят с такива БОГОВЕ!!
  https://www.youtube.com/watch?v=vgErO1WbtAA

 67. 67 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2578 Неутрално

  До коментар [#54] от "Jazzdevil":

  Мани ги СНН, тук една "уважавана" мисирка в ефир, по собствените си думи си измисля новини. И после вика "не бе, не сме ме разбрали".

 68. 68
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 69. 69 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2448 Неутрално

  Левчев си е един жив алтернативен факт още откогато го записаха в Английската гимназия с успех по български Слаб (2) и по математика Слаб (2) и се разхождаше бос по росата, докато децата на половин Политбюро чинно се нареждаха да ги проверят дали са подстригани достатъчно късо.

  Тези незабравими кадри ви показват как сериозните медии инсценират новини:

  https://www.youtube.com/watch?v=v7FnD-RnOrc

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 70. 70 Профил на ruse_island
  ruse_island
  Рейтинг: 578 Неутрално


  2. Висшите икономически и банкови среди твърдят, че сме в условия на дефлация, вече от няколко години, в резултат на което лихвите по редица депозити са отрицателни. Всъщност е точно обратното, наблюдава се почти галопираща инфлацията на почти всичко, от храни до жилища. С други думи, властимащите и техните пудели лъжат най-безсрамно (и в крайна сметка крадат най-безсрамно вложителите), с цел лихвите да са ниски, защото в противен случай няма да могат да обслужват дори лихвите по огромните си държавни дългове, какво остава за главницата.
  —цитат от коментар 65 на klecho


  Лихвите по депозити и инфлация/дефлация са все пак различни неща. Отделно не виждам галопираща инфлация, имам предвид на глобално ниво. И е факт сравнително ниската инвестиционна активност, което предполага и излишък на пари в банковата и финансова сфера.

 71. 71 Профил на amerikanbastard
  amerikanbastard
  Рейтинг: 588 Весело

  Напънах се и изчетох горното претенциозно аподиктично антрефилe и неизбежно се сетих за ефекта на Дънинг-Крюгер. Едно е peculiar (специфично) в случая - политкоректното поведение се предава по наследство (runs in the family), на с по-примитивен епистоларен изказ.
  -----
  Съветвам минусо слагателите да ме четат и конспектират, защото има какво да научат!

  Freedom's just another word for nothin' left to lose
 72. 72 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2448 Неутрално

  [quote#70:"Ruse_Island"][/quote]

  Изглежда слугинята Ви пазарува, но аз виждам какво става с цените на хранителните продукти в Холандия. А инфлацията там удря най-много бедните, не милионери като Вас.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 73. 73 Профил на Rhapsody of Fire
  Rhapsody of Fire
  Рейтинг: 709 Неутрално

  До коментар [#65] от "klecho":

  "Много е просто- ако едно мнение е аргументирано, то почива на определена логика и факти, дори да са погрешни. Те могат да бъдат проверени, анализирани, оспорени. Това е нормалния начин да се дебатира."

  Така е, затова съдебните исковете на тръмп масово не се уважават в съдилищата- защото са голословни и не са подкрешени с доказателства.

  Путинофилите и Тръмпанарите възприемат: Учтивия- за лицемер; Възпитания-за слабак;Толерантния-за гей; Културния-за лигльо; Разумния-за будала; Образования-за соросоид.
 74. 74 Профил на our12595545
  our12595545
  Рейтинг: 294 Любопитно

  ЛЕВчев какво предлага, да връщаме партийците дето разясняваха политическата част, щото обикновените хора уж не разбираха линията на БКП и колко ще е хубав новия живот?!? Щото за обикновените хора работата - петилетката за три години, а поетите по Творческите домове и в станциите на БКП...

 75. 75 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1058 Весело

  Кво стана с “рестарта” на системата чрез нова “конституция”, Гербидж? Спечелихтевреме да довършите Руски поток, нали? И да минат още .... ресурси .... през чекмеджето?Де го Гешев? Не съч чувал напоследък за мащабни акции на жандармерията срещу детски катерушки, иззети дамаджани с безакцизна ракия ил арестувано непълнолетно цигане.Нищо де, ще се радваме на осевите линии, дето викат жжжжжжжъц! жжжжжжжжжъц! жжжжжжжжжъц!
  —цитат от коментар 42 на Norman Granz


  Дедо, объркал си темата. Или сам си приказваш?
  Старост-нерадост, ех...
  Я врътни едно кръгче със спешълайза за проветрение, белким влезеш в час...

  Знанието е сила, информацията - власт
 76. 76 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2448 Неутрално

  Под "инфлацията там" имам предвид увеличението на цените на хранителните стоки, за разлика от жипките,

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 77. 77 Профил на our12595545
  our12595545
  Рейтинг: 294 Весело

  Навремето на културата на алтернативните факти й викаха идеологическа диверсия, да допълня за младите либерали....

 78. 78 Профил на SEAL
  SEAL
  Рейтинг: 895 Неутрално

  Класически лъжци. Народа е прост, вярва.

 79. 79 Профил на Noal
  Noal
  Рейтинг: 536 Любопитно

  До коментар [#22] от "lz2":

  Под джендъри вероятно разбирате хомосексуалисти?

  Ако е така, и те нямат място в България, какво да ги правим? Става дума за около 5% от хората.
  Дати хвърляме ли от покривите като джихадистите?
  Пропагандирате въвеждане на Шериата в България?
  Какво точно ще направите 1 от всички 20 граждани на България?
  На сапун???!!!?

 80. 80 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2448 Неутрално

  Може би е дошло време, да се излезе с нов постулат в журналистиката- "Нищо не е алтернативно, до доказване на противното".В крайна сметка, да се съди за истинността на дадена новина по източника, вместо по съдържанието е отвратително, понякога престъпно. Два бързи примера:1. Със сигурност в т.нар. софтуер Доминион има пропуск, позволяващ изборни измами, има многобройни доказателства за това. Отговорната реакция на проблема би била, пропускът да се отстрани, да се анализира доколко той е повлиял на последните президентски избори в САЩ, да се излезе с обосновано мнение в резултат на анализа, виновните да се издирят и да се подведат под съдебна отговорност. Нищо от което не беше направено.2. Висшите икономически и банкови среди твърдят, че сме в условия на дефлация, вече от няколко години, в резултат на което лихвите по редица депозити са отрицателни. Всъщност е точно обратното, наблюдава се почти галопираща инфлацията на почти всичко, от храни до жилища. С други думи, властимащите и техните пудели лъжат най-безсрамно (и в крайна сметка крадат най-безсрамно вложителите), с цел лихвите да са ниски, защото в противен случай няма да могат да обслужват дори лихвите по огромните си държавни дългове, какво остава за главницата. Много е просто- ако едно мнение е аргументирано, то почива на определена логика и факти, дори да са погрешни. Те могат да бъдат проверени, анализирани, оспорени. Това е нормалния начин да се дебатира.Напротив, ако мнението бълва празни лозунги, почива на пропагандни клишета (тоя и тоя бил казал), няма за цел да предизвика дебат, а по-скоро да наложи виждане или директно да обиди (разни умнокрасиви безумия от типа "как може да си толкова глупав", които при това събират маса плюсове. До степен, че ако в последно време мое мнение получи твърде много плюсове, леко се притеснявам, доколкото намирам за подозрително да съм на едно мнение със стадото).И за финал: скъпи журналя, соченето с пръст и обвиняване в алтернативни реалности е до време. След това просто изчезвате. Спрете с този слугинаж, грантовете и те са до време. Но, веднъж загубено, доверието на читателите ви никога няма да се върне.
  —цитат от коментар 65 на klecho


  Прецизно описание на атмосферата в "Разградски Гардиън". Отгледаха си публика от безграмотни, маат плусове и минузи -- най-доволни са ако "коментарът" съдържа само лозунги и псувни, а най-сърдити, ако съдържа само факти.

  Мисля да се изнасям вече оттук, защото имам чувството, че само работя безплатно и безсмислено в машината им за лъжи. Има повече смисъл човек да прочете заглавията в откровено левия вестник СЕГА -- отнема по-малко време и поне не е алтернативна реалност и откровена до смях пропаганда.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 81. 81 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1058 Весело

  До коментар [#22] от "lz2":Под джендъри вероятно разбирате хомосексуалисти?Ако е така, и те нямат място в България, какво да ги правим? Става дума за около 5% от хората.
  —цитат от коментар 79 на Noal


  Може ли линк към научно изследване (ама наистина научно, примерно - университетско, не от някое НПО), в което "става дума" за цитираните от вас като факт "5%" ?
  Чиста проба "алтернативен факт", а?

  Знанието е сила, информацията - власт
 82. 82 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 761 Неутрално

  До коментар [#70] от "Ruse_Island":

  Мнението ми е насочено към хора, които могат самостоятелно да си анализират връзката между инфлация и лихви по депозити. На хартия не са едно и също, на практика са членове на едно семейство. Предполагам си чувал за ЛИБОР?

  Даже другарката Сталинка призна, че 2021 ще е година на невиждан глад. На глобално ниво. На микро ниво- Ами като отида в супера, плащам точно двойно повече от 2013, за същите продукти. Всеки си знае.

  Ниска инвестиционна активност? Във времена, в които, централните банки печатат 1,2 милиарда долара на час (!!?) и изкупуват всякакви третокласни корпоративни джънкове? ВЕрвай си.

 83. 83 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 761 Неутрално

  До коментар [#73] от "Rhapsody of Fire":

  Поправи ме ако греша, но нито едно от споменатите от теб съдилища, не благоволи да разследва обвиненията по същество- т.е. да направи графологична експертиза на подписите?

 84. 84 Профил на Dimitar Kunev
  Dimitar Kunev
  Рейтинг: 948 Неутрално

  Щом и Левчев си вярва, че е умен, значи другите са по-умни от него. Ами - така излиза по Левчевата "логика".

 85. 85 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 761 Неутрално

  До коментар [#80] от "Един вампир броди из Европа":

  😂😂😂👍👍👍

 86. 86 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1688 Неутрално

  ...Тези незабравими кадри ви показват как сериозните медии инсценират новини:https://www.youtube.com/watch?v=v7FnD-RnOrc
  —цитат от коментар 69 на Един вампир броди из Европа


  Най-гнусното е, че нямат никакви спирачки - точно от медиите тръгна слуха за ОМП в Ирак навремето дето после го подеха заинтересовани във Вашингтон за да спретнат втората война във залива, в която загинаха стотици хиляди и разби живота на милиони...
  Пак CNN излезе с онези "умерени бунтовници" в Сирия, на които САЩ пращаше подкрепа дето после помним в какво се превърнаха...

 87. 87 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1523 Неутрално

  Няма изненади в коментарната част - едните гворт срещу автора (не забравят и баща му) други стрелят по журналистиката, която също в една голма част не е невинна, но малко са коментариите по съдържанието на текста.
  А текста е интересен и съдържателен и е едно есе на тема опитваме ли се да мислим именно върху "тези", изложени в текстове, да мислим доколко са верни, достоверни и как да ( или да не) сглобим в изводи изложените в коя да е медийна среда факти.
  За извършването на подобна мисловна дейност, очевидно са необходими колкото може по прилична образованост и опит в логичното анализиране на различни текстови, видео и аудио предложени материали.
  Доста пъти съм споменавал, че силно не харесвам "левия" т.н. професор, който спомена за онези 80%, но точно в тази част аз мисля не само че е прав, но че дори е икономисал някой друг процент. Не е успокоение, но е факт, че подобно разпределение сред популацията съществува далеч не само у нас на балканите или сред по-бедните народи. Уви, вижда се по много начини, но особено ярко по време на изборите, че това е типичното разпределение.
  Ако стъпим на тази основа, веднага се вижда, че за неблагополучията които ни идват до главите ( нямам предвид природни такива) основна вина носят точно тази, най-издигната в духовно отношение част на отделните общества.
  Те, може би в опит за успех в естествената между тях конкуренция, но по-скоро (според мен) по чисто меркантилни причини, не само не стигат до някакво обединение поне в основните идеи за пътя и развитието на техните общества, а напротив, всеки лансира различни, често противоположни и понякога вредни идеи и тези, в резултат съвсем нормално, голямата част от хората, които освен че не са идеолози, философи и интелектуалци, но са и прекомерно заети в своята ежедневна и полезна за всички дейност в своята работа и/или бизнес, да се разделят и да се превръщат в нещо като т.н. фенове на разни клубове и спортове. Подобна ситуация води до неприятни и ненужни лутания сред различните страни тхното развитие.
  Има и добра новина, че въпреки всички лъкатушения в отделните страни и света като цяло, все пак отчетливо се вижда тенденцията, света да става по-добро място за живот. Е, желателно е да си даваме сметка, че това не се получава автоматично, а се налага и вероятно винаги ще се налага, да помним, че тази тенденция няма как да се случва без наше участие, т.е. ще трябва и да се напъваме, поне от време на време:).

 88. 88 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2686 Весело

  "медии, където няма разлика между факт и лъжа, между информация и мнение, между истина и "алтернативен факт"."

  Всъщност, няма разлика между факт и лъжа, когато са изказани от "мисирка" или от човек, чийто здрав разум, логика и знсние куцат "инвалидно".
  Фактът, че при бозайниците има само два пола от значение за Живота (хранене, обмяна на информация с околния свят и предаването й в следващото поколение) е чиста лъжа според Истамбулската конвенция.
  Фактът, например че е изгоряла къща/срутила се е арматура на строеж, представен от "мисирки" или прокурор, става лъжа с премълчаване на "причините и слрдствията" било от простотия/незнание или поради "политкоректност". За да се защити нечия измислена свобода се прикрива умишлен палеж и некадърно строителство с още по-некадърно "уплътняване" с цел създаване на благоприятни условия за свободата на "вируси".
  Същото е с "мигрантите". Няма такова правно понятие, но "мисирките" ни набиват в главата, че нарушителите на държавната граници (контрабандисти, терористи, престъпници, бягащи от наказателно преследване), били "мигранти", които пък се били ползвали от правата на бежанци.
  Двойната лъжа (няма нарушаване на Закона, няма война в съседна страна за да има бежанци) не става истина както понякога се случва в аритметиката при двойна грешка.

 89. 89 Профил на EU Fighter
  EU Fighter
  Рейтинг: 699 Неутрално

  Комунистическата диктатура бълваше постоянно много такива факти. Явно изпитващите носталгия по палачите си, харесват лъжите от миналото си!

 90. 90 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2686 Весело

  До коментар [#49] от "Лео":

  "Фактите би трябвало да са това, което водещите на новините говорят"

  Фактите, извадени от контекста (поставени в друг контекст - "водещ" според указание от "Началниците"), са равнозначни на лъжа - прикриване на истината.

 91. 91 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2982 Неутрално

  "Но ние, мнозинството хора, не сме нито съвършено умни, нито съвършено глупави. Или сме по-умни в едно и по-глупави в друго. Има високоинтелигентни индивиди, които са изумително наивни във всекиденвието, като и нискоинтелигентни хитреци с дарба да се възползат от определена информация за лична изгода. Но мнозинството хора във все по-многомилиардния свят не смогват и дори не се опитват да процесират достъпната им информация (примесена с дезинформация), да отсеят фактите, да превърнат фактите в знание и разбиране."
  *
  Напълно вярно и затова сериозните, но пристрастни медии имат друг подход: те не разпространяват откровено фалшиви новини, в тях новините се отразяват пристрастно, с преекспониране на едни събития и премълчаване или омаловажаване на други. Коментарите им винаги са пристрастни, не се публикуват мнения на другомислещи и не се отразяват политически дискусии, например. В България не може да се намери неутрална медия, на която да се има доверие. Ако човек не знае езици и не чете чужди вестници не може да отсее зърното от плявата. Повечето хора не са нито радикално леви, нито радикално десни, а са в "златната" среда.
  Не мога да кажа абсолютно нищо за проф. Мирчев защото нямам представа от лекциите му, но е факт, че университетите се подвизават много повече леви (разбирай либерални) преподаватели, а предподавателите с по-консервативни възгледи все по-трудно намират място там. Редно би било да има баланс на възгледите за да могат студентите да чуят различни гледни точки. Разбира се изключвам всякакви глупости като конспиративните теории, но едностранното формиране на възгледите на студентите вече е факт.
  Всъщност това не е нищо ново. През 60-те години на миналия век сред френските студенти били популярни идеите на Мао Цзе-Дун и "културната революция", по всяка вероятност втълпени от радикални преподаватели. Терористи като Че Гевара са знаме на всякакви левичари и до днес.
  Човек се пита къде е отишъл здравият разум и даи наистина не идва краят на западната цивилизация.

 92. 92 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 3041 Неутрално

  Тцъ, тцъ, тцъ...

  Ако беше проведена лустрация след 1989 г. нямаше да има кой да проповядва сорощината у нас, т.к. щеше навек да бъде отнета думата на всички политически и пропагандни жълтопаветни кадри.

 93. 93 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2686 Весело

  До коментар [#91] от "pamela":

  "но е факт, че университетите се подвизават много повече леви (разбирай либерални) преподаватели"

  Така започват лъжите! Университетите не са приют за да се "подвизават" някакви лица, а се избират преподаватели. И не се избират по манталитет - леви/десни, а по доказан научен принос, оценен от "световната научна общественост", който принос не е подчинен на пропаганден "научен консенсус" (как няколко милионни части от нещо си щяло било да затопли Земята, въпреки че когато е било десетина процента са настъпвали "ледникови епохи").

 94. 94 Профил на tqh42306221
  tqh42306221
  Рейтинг: 385 Неутрално

  Друго си е да те учат за "желязната завеса" децата на Левчев и Кюранов.

  Мама,льотчика люблю,я без льотчик не магу.Он летает на высока,набывает на дълбока!
 95. 95 Профил на Al Tikvone
  Al Tikvone
  Рейтинг: 393 Весело

  “България е жива и деца не дава” - написали руските хибридни зомбита за държавата с най-висока детска смъртност в Европа и с най-голям брой деца в риск , изоставени и малтретирани в детските домове, 15 € детски добавки и доносници -сектанти крещящи в кварталната кръчма на Мвро , сърбайки фалшива ракия:
  “Норвежците са гадни - крадат деца и ги ядат за закуска Ние не сме викинги със срамно минало. ДолО рАцете от нашити дица “ - Ние сме на 13 века и сме дали на света киселото млеко, пърцуцата и Кубрат Пулев.

  Because they're afraid that there's more to reality than they have confronted. That there are doors that they're afraid to go in, and they don't want us to go in there either, because if we go in we might learn something that they don't know. And that makes us a little out of their control. Ken Kesey
 96. 96 Профил на tqh42306221
  tqh42306221
  Рейтинг: 385 Неутрално

  Класически лъжци. Народа е прост, вярва.
  —цитат от коментар 78 на #ОСТАВКА

  Народът прост,животът – тежък, скучен. –
  Живот без маска и без грим – озъбено, свирепо куче.

  Мама,льотчика люблю,я без льотчик не магу.Он летает на высока,набывает на дълбока!
 97. 97 Профил на g.y.okatova
  g.y.okatova
  Рейтинг: 1303 Неутрално

  Може би е дошло време, да се излезе с нов постулат в журналистиката- "Нищо не е алтернативно, до доказване на противното".В крайна сметка, да се съди за истинността на дадена новина по източника, вместо по съдържанието е отвратително, понякога престъпно. Два бързи примера:1. Със сигурност в т.нар. софтуер Доминион има пропуск, позволяващ изборни измами, има многобройни доказателства за това. Отговорната реакция на проблема би била, пропускът да се отстрани, да се анализира доколко той е повлиял на последните президентски избори в САЩ, да се излезе с обосновано мнение в резултат на анализа, виновните да се издирят и да се подведат под съдебна отговорност. Нищо от което не беше направено.2. Висшите икономически и банкови среди твърдят, че сме в условия на дефлация, вече от няколко години, в резултат на което лихвите по редица депозити са отрицателни. Всъщност е точно обратното, наблюдава се почти галопираща инфлацията на почти всичко, от храни до жилища. С други думи, властимащите и техните пудели лъжат най-безсрамно (и в крайна сметка крадат най-безсрамно вложителите), с цел лихвите да са ниски, защото в противен случай няма да могат да обслужват дори лихвите по огромните си държавни дългове, какво остава за главницата. Много е просто- ако едно мнение е аргументирано, то почива на определена логика и факти, дори да са погрешни. Те могат да бъдат проверени, анализирани, оспорени. Това е нормалния начин да се дебатира.Напротив, ако мнението бълва празни лозунги, почива на пропагандни клишета (тоя и тоя бил казал), няма за цел да предизвика дебат, а по-скоро да наложи виждане или директно да обиди (разни умнокрасиви безумия от типа "как може да си толкова глупав", които при това събират маса плюсове. До степен, че ако в последно време мое мнение получи твърде много плюсове, леко се притеснявам, доколкото намирам за подозрително да съм на едно мнение със стадото).И за финал: скъпи журналя, соченето с пръст и обвиняване в алтернативни реалности е до време. След това просто изчезвате. Спрете с този слугинаж, грантовете и те са до време. Но, веднъж загубено, доверието на читателите ви никога няма да се върне.
  —цитат от коментар 65 на klecho


  ++++++++++++++++++++++++++++

 98. 98 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3036 Неутрално

  До коментар [#91] от "pamela":"но е факт, че университетите се подвизават много повече леви (разбирай либерални) преподаватели"Така започват лъжите! Университетите не са приют за да се "подвизават" някакви лица, а се избират преподаватели. И не се избират по манталитет - леви/десни, а по доказан научен принос, оценен от "световната научна общественост", който принос не е подчинен на пропаганден "научен консенсус" (как няколко милионни части от нещо си щяло било да затопли Земята, въпреки че когато е било десетина процента са настъпвали "ледникови епохи").
  —цитат от коментар 93 на wanderer


  Така е било преди 100 години. Сега не е така.

  https://conservative.bg/napred-naukata-e-petolachka/


  В една идеална ситуация, политическите убеждения не би следвало да играят роля в университетите при избор на преподавател или изследовател. Но, в графиката по-долу ситуацията е далеч от идеална – във факултетите по антропология на американските университети, на всеки един преподавател с десни убеждения се падат сто тридесет и трима преподаватели левичари. Във факултетите по история съотношението леви преподаватели/десни преподаватели е седемнадесет към едно в полза на левите, във факултетите по физика и математика – седем към едно в полза на левите, по биология – 20 към 1.

  Как обаче се стигна до идеологическото поражение на десницата, която на теория беше спечелила своята студена война? Франк Боаз е първият(и единствен) ляв докторант в университета в Колумбия, в най-десния му факултет – този по антропология. Нает е в “името на разнообразието”, в началото на миналия век, от десен професор, човек с висока етика. Професорите наемат докторанти, които един ден ще заемат професорските им позиции и ще ги заместят в катедрите им – такава е системата.

  Човек би помислил, че след като заеме поста на човека, който го е наел, Боаз би наемал индискриминативно леви и десни, все пак това е департамент по естествени науки. Да, ама не, Боаз наема стриктно само докторанти с крайно леви убеждения, докато настоява десните преподаватели да наемат и леви, освен десни, за да не изглеждат “пристрастни” (самият Боаз, изглежда, не му пука как ще изглежда той самия. И е прав, победителите не ги съдят). В рамките на 40 години, десните си отиват един по един по естествени причини от антропологическия факултет на Колумбийския университет, докато наеманите леви също наемат леви.

  През 1940 г, Боаз вече е легенда на американската антропология, предмет на задължително изучаване в докторалните курсове на няколко катедри, както и „хитрите” му стратегии да трансформира десните факултети в леви. По това време в целият факултет по антропология вече няма нито един десен преподавател, причината е, че по стратегемите на Боаз десен не би трябвало и да помирише докторантура там. Същият този номер, гордо обясняван в наши дни по лекции, е повторен буквално във всички университети в Америка; десен преподавател или докторант – никога, за нищо на света, не би бил нает, политическите убеждения се изискват изрично в есеистична форма при кандидатстване.

  С цинизъм и дълбока неетичност, лявото овладява академичните среди без никаква съпротива от дясно. Ще дам още един един пример за абсурда, в католическия университет “Лойола“, няма нито един преподавател християнин – някога, имитатор на Боаз убедил университетската управа да наеме един атеист, в името на разнообразието и “за да не изглеждат пристрастни и предубедени към атеистите”. Век по късно, меко казано, този университет не отговаря на името си.

  За хуманитарните и обществените дисциплини беше ясно още от 1970-те, че са затворена врата за кандидатите с десни убеждения. Но е впечатляващо, че в наши дни, фундаменталните и математическите науки също са засегнати. За какво, за Бога, на факултетите им е необходимо да проверяват политическите убеждения на кандидат по геология? Съотношението в тези факултети е 22 към едно в полза на левите.

  Отказът от меритократичните принципи на селекция ще има своя ефект и вероятно вече го има. Социалистическата наука страдаше от тоя тип социална селекция и в крайна сметка изостана от западната. Западната е все така без конкурент и дори няма от кого да изостане, в общи линии, капацитетът е толкова голям, че би осигурил стабилност и дори известен прогрес на системата на науката в течение на много векове, особено ако не пипат инженерните специалности, т.е. едно бавно разкапване в течение на много векове, което, подозирам, устройва всички. Е, стига да не се появи още някой нов вирус.

 99. 99 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2982 Неутрално

  До коментар [#51] от "Иво":

  Вярно, обаче предполагам, че Гьобелс е черпил опит от болшевиките. Методите им за обработка на масите са абсолютно същите, пък и болшевиките до времето на идване на Хитлер на власт са били натрупали огромен "положителен" опит в тази насока.

 100. 100 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2982 Неутрално

  До коментар [#93] от "wanderer":

  Имах предвид преподавателите по обществени науки, извинявам се за неточността.
  Факт е, че те преобладават в университетите и дори самите левичари го признават.
  Другите професори едва ли демонстрират политическите си възгледи, след като техните дисциплини са далеч от политиката.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK