Някои размисли по повод обществената поръчка за машини за гласуване

Важното е да се отговори на въпроса дали машината има каквато и да било технология за дистанционен достъп.

© Цветелина Белутова, Капитал

Важното е да се отговори на въпроса дали машината има каквато и да било технология за дистанционен достъп.Сега... Тук има много въпросителни.


Централната избирателна комисия (ЦИК) акцентира на факта, че машините за гласуване не били свързани с интернет или по-точно казано нямало да са свързани. То това само по себе си ги превръща в луксозни калкулатори, но това е друга тема.


Важното е да се отговори на въпроса дали машината има каквато и да било технология за дистанционен достъп. Дали има блу-тут, радио комуникация и изобщо каквото и да било. Дали, например, фирмата има намерение да ги пренастройва чрез изграждането на интранет, и други форми на дистанционен достъп в местата на складиране. За да е сигурна, машината трябва да се държи като дюлгерски чук, ако до нея не се докосва човешка ръка, която пъха някаква флашка, карта или цъка нещо по дисплея.
Моето мнение е, че каквото и да говорят доставчиците,


машините ще имат някаква технология за дистанционен достъп.


Увереността ми е 98%. Това е ключов въпрос, защото при дългите вериги на доставка и зависимости, може да се окаже, че някой все пак има дистанционен достъп. По света отдавна циркулират подобни обвинения, в това число и след неотдавнашните избори в САЩ.


Какво става, ако не съм прав и машината е некомуникативна като парче желязо, без човек да прави нещо с нея чрез физическо инсталиране на нещо (пъхане, разглобяване или работа с клавиатурата/екрана). Хайде да приемем, че при инсталиране на програмата за конкретен избор са необходими 5 минути за една машина. Това може да стане в идеален склад/работна среда, в който идеално са подредени всички машини по групи на МИР-овете (многомандатните избирателни райони).


За 9600 машини са необходими общо 48 000 минути.


Това са 800 часа труд или 100 човека да работят по един цял ден 8 часа без почивка. или 50 човека да работят 2 дена, а 10 човека цели 8 дена или на смени денем и нощем. И това е само за инсталиране на вече приготвен софтуер. Времето за неговото написване не се брои. А той е различен за всеки МИР на парламентарни избори,, защото партиите във всеки МИР са различни, дължината на листите е различна.


Ако стане и за местни избори, не ми се мисли. Ама засега те ще са без машини, макар че там май има големи съмнения за маймунджилъци. От друга страна, защо пък да няма машини поне за изборите на общински кметове? Те са "само" 265 и не би трябвало да е проблем да се гласува за тях на машинката. Така и така пари са давани...


Ако машините са разпределени в складове по МИР-овете трябва да се обучат местни специалисти, които да вършат тази работа. С всички рискове за местни обвързаности, ако ме разбирате добре. Или да се пращат специалисти от София с присъщите разходи за командировки. Кой ще ги плаща?


В благоевградския МИР например, даже по брой действително гласували над 300 души, би трябвало да има около 439 секции с машини, които могат да се пренастроят за един ден от 5 човека за по 5 минути на една машина. Ама при машина на 300 души по списък, машините ще са много повече, около двойно.


Ами пренастройката между два тура? Ще се карат ли машините в областния склад и после обратно или ИТ магьосниците ще ходят по села и паланки да ги пренастройват на място?


Кой ще ги плаща тези разходи за иди ми - дойди ми?


Изобщо къде са обобщените сметки за цялото упражнение - транспорт, складове, охрана, сервиз. Държавата била казала на ЦИК, че ще се погрижи за тия работи. Да де, ама парите идват от същия държавен джоб. И пак от него ще излизат пари за тестове, за ваксини, за хапчета и инжекции, за доктори и мед. сестри и др. много по-полезни неща от машините за гласуване. А двата последователни бюджета за 2020 и 2021 са разчетени с по 5% дефицит. Значи пари няма. Има заеми за връщане.


Горните предположения и сметки, разбира се условни. Дали могат да се изпълнят или не, е въпрос, който трябва да се задава на доставчиците на машините и производителите. Дали тези, които ще одитират машините ще гарантират, че те нямат вход за дистанционно управление също не е известно. Дали ще се намери някой да свърши тая работа не се знае. Вече имаше прецедент на предишното гласуване с машини и никой не разбра кой ги оцени като читави.


Искам да напомня, че


на евроизборите при голям брой машини не бяха отчетени преференциите.


Това само по себе си е достатъчна причина изборите в тези секции и др. подобни секции, да бъдат касирани. На основание, че изборната администрация е отнела правото на избирателя да се възползва в пълен обем от правата, които му е дал законът с конкретната избирателна система. Преференцията е доброволна по решение на избирателя, а не по решение на изборната администрация. Всякакво друго тълкуване е лишено от правно основание и е политически мотивирано ограничаване на права.


Има много коментари за почтеността на някои от доставчиците на машини за гласуване, в това число и на фирмата, за която се говори, че има интерес в България. Има и скандали с такива фирми, че са поемали ангажименти към партии или са отваряли машините си с дистанционна манипулация.


Хващам се на бас, че ЦИК пак ще ми откаже да брои разписките от машините, за да бъдат сверявани числата в машинния протокол с реалните гласове по разписките. Това го поисках на евроизборите и те вече ми отказаха с едно глуповато писмо. Сега пак повтарям искането си за подобно броене поне в 30% от СИК (секционна избирателна комисия), в които има машини и тези секции да станат известни след приключване на изборния ден и разпечатване на машинния протокол. Ха, дано да стане, ама надали, както казала Айшето, макар и по друг повод.


И в заключение няколко предложения.


Отменете машинното гласуване! Част от предвидените за него пари дайте като заплащане на секционните избирателни комисии (СИК).


Направете по-голяма разлика в заплатите на председателя и секретаря на СИК, може даже да е двойно. Вдигнете заплатите и на членовете на СИК. От сега веднага започнете да търсите председатели на СИК и да ги обучавате в целодневни семинари с имитация на целия изборен ден, попълване на протоколи, казуси при определяне на достъпа за гласуване и др. елементи. Нито един председател на СИК да не бъде назначаван без да е минал обучение.


Не плащайте допълнително за участие в обученията на никого. Напротив - който не е участвал - аут от СИК и замяна.


Забранете на партиите да заменят предложените от тях хора две седмици преди датата на изборите. Ако някой отпадне, РИК да го заменя по свое усмотрение. За препоръчване с кандидати от извънпарламентарната опозиция. Партиите се канят да управляват държавата, а не могат да се оправят със своите активисти, които уреждат за някой лев.


ЦИК да започне веднага разяснителна кампания за набиране на членове на СИК от средите на студентите


и младите хора. За съжаление, кандидатурите трябва да минат през номинация на парламентарните партии и това ще отблъсне много хора. Но сега ще ви уврат главите защо партиите трябва да са извън процеса или поне да не си разиграват коня както сега и да заменят обучени хора даже в деня на изборите.


Направете анализ на действителния брой гласували по секции и където се налага, обединете или разделете секции. Изборният ден може даже да се съкрати, особено в малките населени места. Урните в малките населени места могат да се транспортират още в светлата част на деня до преброителни центрове и там да се броят. Направете преброителни центрове!


Като цяло изборният ден в цялата страна да се съкрати и да приключи в светлата част на деня до пет или шест часа следобед. Напомням, че именно във вечерните часов става последното разкешване и подгонване на контролирания вот на базата на данните от екзит пола. И там избирателите ще си обменят вируси на воля. А СИК-овете ще са вече изморени.


Ако се налага промяна в Изборния кодекс - направете я. Никой няма да има основания да се сърди, защото не се сменят основни параметри на избирателната система и не се засягат права на избирателите.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK