Някои размисли по повод обществената поръчка за машини за гласуване

Важното е да се отговори на въпроса дали машината има каквато и да било технология за дистанционен достъп.

© Цветелина Белутова, Капитал

Важното е да се отговори на въпроса дали машината има каквато и да било технология за дистанционен достъп.



Сега... Тук има много въпросителни.


Централната избирателна комисия (ЦИК) акцентира на факта, че машините за гласуване не били свързани с интернет или по-точно казано нямало да са свързани. То това само по себе си ги превръща в луксозни калкулатори, но това е друга тема.


Важното е да се отговори на въпроса дали машината има каквато и да било технология за дистанционен достъп. Дали има блу-тут, радио комуникация и изобщо каквото и да било. Дали, например, фирмата има намерение да ги пренастройва чрез изграждането на интранет, и други форми на дистанционен достъп в местата на складиране. За да е сигурна, машината трябва да се държи като дюлгерски чук, ако до нея не се докосва човешка ръка, която пъха някаква флашка, карта или цъка нещо по дисплея.




Моето мнение е, че каквото и да говорят доставчиците,


машините ще имат някаква технология за дистанционен достъп.


Увереността ми е 98%. Това е ключов въпрос, защото при дългите вериги на доставка и зависимости, може да се окаже, че някой все пак има дистанционен достъп. По света отдавна циркулират подобни обвинения, в това число и след неотдавнашните избори в САЩ.


Какво става, ако не съм прав и машината е некомуникативна като парче желязо, без човек да прави нещо с нея чрез физическо инсталиране на нещо (пъхане, разглобяване или работа с клавиатурата/екрана). Хайде да приемем, че при инсталиране на програмата за конкретен избор са необходими 5 минути за една машина. Това може да стане в идеален склад/работна среда, в който идеално са подредени всички машини по групи на МИР-овете (многомандатните избирателни райони).


За 9600 машини са необходими общо 48 000 минути.


Това са 800 часа труд или 100 човека да работят по един цял ден 8 часа без почивка. или 50 човека да работят 2 дена, а 10 човека цели 8 дена или на смени денем и нощем. И това е само за инсталиране на вече приготвен софтуер. Времето за неговото написване не се брои. А той е различен за всеки МИР на парламентарни избори,, защото партиите във всеки МИР са различни, дължината на листите е различна.


Ако стане и за местни избори, не ми се мисли. Ама засега те ще са без машини, макар че там май има големи съмнения за маймунджилъци. От друга страна, защо пък да няма машини поне за изборите на общински кметове? Те са "само" 265 и не би трябвало да е проблем да се гласува за тях на машинката. Така и така пари са давани...


Ако машините са разпределени в складове по МИР-овете трябва да се обучат местни специалисти, които да вършат тази работа. С всички рискове за местни обвързаности, ако ме разбирате добре. Или да се пращат специалисти от София с присъщите разходи за командировки. Кой ще ги плаща?


В благоевградския МИР например, даже по брой действително гласували над 300 души, би трябвало да има около 439 секции с машини, които могат да се пренастроят за един ден от 5 човека за по 5 минути на една машина. Ама при машина на 300 души по списък, машините ще са много повече, около двойно.


Ами пренастройката между два тура? Ще се карат ли машините в областния склад и после обратно или ИТ магьосниците ще ходят по села и паланки да ги пренастройват на място?


Кой ще ги плаща тези разходи за иди ми - дойди ми?


Изобщо къде са обобщените сметки за цялото упражнение - транспорт, складове, охрана, сервиз. Държавата била казала на ЦИК, че ще се погрижи за тия работи. Да де, ама парите идват от същия държавен джоб. И пак от него ще излизат пари за тестове, за ваксини, за хапчета и инжекции, за доктори и мед. сестри и др. много по-полезни неща от машините за гласуване. А двата последователни бюджета за 2020 и 2021 са разчетени с по 5% дефицит. Значи пари няма. Има заеми за връщане.


Горните предположения и сметки, разбира се условни. Дали могат да се изпълнят или не, е въпрос, който трябва да се задава на доставчиците на машините и производителите. Дали тези, които ще одитират машините ще гарантират, че те нямат вход за дистанционно управление също не е известно. Дали ще се намери някой да свърши тая работа не се знае. Вече имаше прецедент на предишното гласуване с машини и никой не разбра кой ги оцени като читави.


Искам да напомня, че


на евроизборите при голям брой машини не бяха отчетени преференциите.


Това само по себе си е достатъчна причина изборите в тези секции и др. подобни секции, да бъдат касирани. На основание, че изборната администрация е отнела правото на избирателя да се възползва в пълен обем от правата, които му е дал законът с конкретната избирателна система. Преференцията е доброволна по решение на избирателя, а не по решение на изборната администрация. Всякакво друго тълкуване е лишено от правно основание и е политически мотивирано ограничаване на права.


Има много коментари за почтеността на някои от доставчиците на машини за гласуване, в това число и на фирмата, за която се говори, че има интерес в България. Има и скандали с такива фирми, че са поемали ангажименти към партии или са отваряли машините си с дистанционна манипулация.


Хващам се на бас, че ЦИК пак ще ми откаже да брои разписките от машините, за да бъдат сверявани числата в машинния протокол с реалните гласове по разписките. Това го поисках на евроизборите и те вече ми отказаха с едно глуповато писмо. Сега пак повтарям искането си за подобно броене поне в 30% от СИК (секционна избирателна комисия), в които има машини и тези секции да станат известни след приключване на изборния ден и разпечатване на машинния протокол. Ха, дано да стане, ама надали, както казала Айшето, макар и по друг повод.


И в заключение няколко предложения.


Отменете машинното гласуване! Част от предвидените за него пари дайте като заплащане на секционните избирателни комисии (СИК).


Направете по-голяма разлика в заплатите на председателя и секретаря на СИК, може даже да е двойно. Вдигнете заплатите и на членовете на СИК. От сега веднага започнете да търсите председатели на СИК и да ги обучавате в целодневни семинари с имитация на целия изборен ден, попълване на протоколи, казуси при определяне на достъпа за гласуване и др. елементи. Нито един председател на СИК да не бъде назначаван без да е минал обучение.


Не плащайте допълнително за участие в обученията на никого. Напротив - който не е участвал - аут от СИК и замяна.


Забранете на партиите да заменят предложените от тях хора две седмици преди датата на изборите. Ако някой отпадне, РИК да го заменя по свое усмотрение. За препоръчване с кандидати от извънпарламентарната опозиция. Партиите се канят да управляват държавата, а не могат да се оправят със своите активисти, които уреждат за някой лев.


ЦИК да започне веднага разяснителна кампания за набиране на членове на СИК от средите на студентите


и младите хора. За съжаление, кандидатурите трябва да минат през номинация на парламентарните партии и това ще отблъсне много хора. Но сега ще ви уврат главите защо партиите трябва да са извън процеса или поне да не си разиграват коня както сега и да заменят обучени хора даже в деня на изборите.


Направете анализ на действителния брой гласували по секции и където се налага, обединете или разделете секции. Изборният ден може даже да се съкрати, особено в малките населени места. Урните в малките населени места могат да се транспортират още в светлата част на деня до преброителни центрове и там да се броят. Направете преброителни центрове!


Като цяло изборният ден в цялата страна да се съкрати и да приключи в светлата част на деня до пет или шест часа следобед. Напомням, че именно във вечерните часов става последното разкешване и подгонване на контролирания вот на базата на данните от екзит пола. И там избирателите ще си обменят вируси на воля. А СИК-овете ще са вече изморени.


Ако се налага промяна в Изборния кодекс - направете я. Никой няма да има основания да се сърди, защото не се сменят основни параметри на избирателната система и не се засягат права на избирателите.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (95)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1884 Неутрално

  Изборите по света доказаха многократно, че най-точното отчитане на резултата е чрез ръчното броене на гласовете. Не знам защо аутсайдерите в политиката са се хванали за машинното гласуване. Явно са намерили начин да му влияят!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 2. 2 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2165 Неутрално

  Стигнах до там, че софтуерът за всеки МИР щял да бъде раличен, защото видите ли, партиите и кандидатите били различни и различен брой! :)))))))) Като се има предвид опита от американските избори, чудя се кога ще проявим поне малко разум и ще се откажем от подобно посегателство срещу изборния процес!?

 3. 3 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 2370 Любопитно

  До коментар [#1] от "lz2":

  Ако има машини - що има машини,
  ако няма машини - що няма машини !
  Те това е либералното мислене !

  [email protected]
 4. 4 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2165 Неутрално

  Изборите по света доказаха многократно, че най-точното отчитане на резултата е чрез ръчното броене на гласовете. Не знам защо аутсайдерите в политиката са се хванали за машинното гласуване. Явно са намерили начин да му влияят!
  —цитат от коментар 1 на lz2


  Аутсайдерите ли? Я бързичко си спомни #КОЙ точно прокара референдума на комсомолския прецедент? И кой се изцепваше в интервюта по телевизиите, да защитава "електронните технологии", когато БСП обясняваха, че те не могат да гарантират нито честност, нито свобода на избора? И чии гласове в парламента подкрепиха промяната в изборния закон, допускаща подобно устройство, за предброяване?

 5. 5 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 2370 Любопитно

  До коментар [#1] от "lz2":

  Два месеца реваха за ВНС - като го предложи Борисов - не щели били ВНС!
  5 години реват за нова конституция, като се предложи да се направи нова конституция - не можели да напишат нова конституция !
  Искаха оставка на правителството, като им я предложиха, отказаха да я приемат !
  И с машините така - искаме, не искаме ...
  Лоши са - хубави,
  ама били калкулатор, ама били извънземни машини.....и т.н и т.н.

  [email protected]
 6. 6 Профил на Dimiter Monev
  Dimiter Monev
  Рейтинг: 45 Неутрално

  Ще има емоции покрай изборите.

 7. 7 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1905 Неутрално

  И със цветни камъчета да гласуваме все същите резултати ще се получат Ама вече ДБ да ясни Против всичко. Дори Против собствените си искания Обаче за всяко Против по 100 анализа. Сиреч 100 хонорара.

 8. 8 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3048 Неутрално

  Нали вече ревахте за машини?
  Сега що ревете срещу тях?
  Иначе, моето мнение винаги е било, че излишни пари за играчки, които се ползват веднъж годишно, не трябва да се дават.

  Еретик
 9. 9 Профил на nessarox
  nessarox
  Рейтинг: 1730 Неутрално

  Докато ГРАО , ЕСГРАОН , и Инф. обслужване го държат ДПС, манипулация винаги ще има.
  Независимо как гласуваме, ръчно или машинно.

  Всички сме в кочината , но някои гледат към звездите :)
 10. 10 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2547 Неутрално

  До коментар [#3] от "karabastun":

  По скоро какво наложи резкия завой

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 11. 11 Профил на hasmokar
  hasmokar
  Рейтинг: 849 Неутрално
 12. 12 Профил на 4u4o
  4u4o
  Рейтинг: 1235 Неутрално

  Изборите по света доказаха многократно, че най-точното отчитане на резултата е чрез ръчното броене на гласовете. Не знам защо аутсайдерите в политиката са се хванали за машинното гласуване. Явно са намерили начин да му влияят!
  —цитат от коментар 1 на lz2


  Да, а в банките най-точно се броят парите на ръка. И после се записва на листче резултата. Много е точно така и никога не стават грешки. Тия машини не могат да сметнат обикновени дроби и много бъркат с процентите.

 13. 13 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1230 Неутрално

  Както всичко друго в държавата, детайлите не са обмислени предварително или напротив - така са обмислени, че да позволяват манипулация от "правилните" хора. Иначе нещата отдавна са ясни - система с отворен код, свързана през мобилен интернет с криптирана връзка към сървъра.

 14. 14 Профил на herbaltea
  herbaltea
  Рейтинг: 1027 Неутрално

  До коментар [#3] от "karabastun":

  Тъп си. Никой не иска машинно гласуване, подготвено за 2 месеца преди изборите, това е.

 15. 15 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 886 Неутрално

  ,,Част от предвидените за него пари дайте като заплащане на секционните избирателни комисии. ЦИК да започне кампания за набиране на членовете им сред младите хора. ,,
  По голяма глупост не бях чувал !!!

 16. 16 Профил на xyi25666099
  xyi25666099
  Рейтинг: 20 Неутрално

  Хората, които от всичко могат да ти спретнат антрефиле, даже и от размисли на потното чело след аператива, са за уважение.

  Така, или иначе.

  "Дневник" следи в реално време събитията около сблъсъците между институциите и протестите срещу правителството и главния прокурор, които навлизат в 266-cтия си ден
 17. 17 Профил на Oggie Petkov
  Oggie Petkov
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Повече от два часа на спорове и от БСП, и от ДПС остро настояваха за изцяло машинно гласуване. БСП са категорични, че само ...

 18. 18 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 1365 Любопитно

  Поради огромната си простотия.
  Явно съм в авангарда на 80% не мога и не мога да разбера.
  Как машината ще маниполира вотът?
  Като ролята на машината е просто да го разпечати на хартия и от там нанататък процедурата е едно към едно с обикновените избори.
  Дори в машината да се е скрил Путин поради свойте физически размери.
  И лично да разпечати на пишеща машина Марица друго име нали преди да го пъхна в плика ще видя маниполацията.
  А вотът остава на хартия и може да се брой и преброява колкото пъти е нужно.
  Обяснете ми моля как ще стане измамата с машината?

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 19. 19 Профил на TheRedOne
  TheRedOne
  Рейтинг: 272 Неутрално

  До коментар [#3] от "karabastun":По скоро какво наложи резкия завой
  —цитат от коментар 10 на дерибеев


  Ха, наложи го реалната опасност наистина да бъдат купени такива машини. Същата ситуация като със новата Конституция. На протестите си драха гърлата за нея, сега - сакън, тая си е добре!
  Блъф след блъфа...

 20. 20 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1302 Любопитно

  Само да питам аФторчето к‘во пра‘им ако в село Червен Дирник спре тока, а?

 21. 21 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1884 Неутрално

  Само да питам аФторчето к‘во пра‘им ако в село Червен Дирник спре тока, а?
  —цитат от коментар 20 на Santos


  Как кво, съчиняваме си протоколите и готово! Стар начин за отчет при социализма!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 22. 22 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1302 Весело

  До коментар [#21] от "lz2":

  @lz2, на времето сума ти учени глави бяха заети с месеци да обясняват, че назованите като такива от бай Тодар Каскетов Правешки - „социализЪма“ и „комунизЪма“ - са единствените правилни форми на изразяване на въпросните агрегатни състояния на обществото, щото други не можело да има в светлото бъдеще! Така че се придържай към научно доказания правопис и правоговор, please! Признай грешката си и си направи една самоикритика, начи!

 23. 23 Профил на voodoo_child
  voodoo_child
  Рейтинг: 1548 Весело

  Мунчо харесва машинно гласуване.

 24. 24 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 2370 Любопитно

  До коментар [#10] от "дерибеев":

  Кой завой ?
  Че вече свят ми се зави от завои....:)

  [email protected]
 25. 25 Профил на sarunka
  sarunka
  Рейтинг: 756 Неутрално

  за да пуска такава статия дневник има някаква информация, която не знаем. за това едно сериозно предложение.
  да се гласува с една бюлетина, на която пише дебъ.
  на тази бюлетина да се изредени имената на всички фенове на тази формация (всички, като ступи, храбреца, вивалди, грънеца, никсана и тн. + СЕНЧЕСТИЯ, заслужил е, нищо че не е фен), все пак демокрация е. със сигурност ще намерят 240 последовадели ако водач е радка милиончева.
  срещу всяко име кръгче, където да отбелязваме 1,2,3....та така до 240.
  така ще имаме парламент от най-умните и не на последно място най-красивите.
  със сигурност ще почнат да се цепят-ще имаме и опозиция и управляващи.
  всички елементи на честни и свободни избори ги има.
  успех

  Политиката на Дневник за администриране на форума е най-грозното лице на цензурата. Към съфоромците с най много плюсове. Кефи ли ви , че лоената топка ви ги блъска?
 26. 26 Профил на sarunka
  sarunka
  Рейтинг: 756 Весело

  нещо форумните радетели за машинти са се покрили..с таза статия , дневник направо ги ошашави.

  Политиката на Дневник за администриране на форума е най-грозното лице на цензурата. Към съфоромците с най много плюсове. Кефи ли ви , че лоената топка ви ги блъска?
 27. 27 Профил на nebido
  nebido
  Рейтинг: 777 Неутрално

  Софтуера на машините е елементарен и се настройва бързо.
  Машините, които досега се използваха нямаха никакви дистанционни достъпи, а само флашки, които са пломбирани.
  На Европейските избори не само преференциите не бяха отчетени, но и гласове по партии. Има секции в които според разписката от машинното гласуване дадена партия има 5 гласа, а в протокола на СИК 2 гласа. И тъй като контролите бяха нарочно изключени в официалната разписка от Информационно обслужване е отразен 2 гласа.

  Поредната неадекватна статия по отношение на технологията и организацията на изборите от този автор.
  Дневник, спрете да публикувате глупавите статии на този човек!

 28. 28 Профил на qch09356398
  qch09356398
  Рейтинг: 219 Неутрално

  да бе, да бе, дъ бъ , дъ бъ, д б....

 29. 29 Профил на sarunka
  sarunka
  Рейтинг: 756 Любопитно

  До коментар [#18] от "dedoliben":

  определено не си прост, но ако ролята на машината е само да ти разпечати бюлетината, за какво всъщност е нужно да се гласува с машина а не с химикалка?

  Политиката на Дневник за администриране на форума е най-грозното лице на цензурата. Към съфоромците с най много плюсове. Кефи ли ви , че лоената топка ви ги блъска?
 30. 30 Профил на nebido
  nebido
  Рейтинг: 777 Неутрално

  До коментар [#18] от "dedoliben":определено не си прост, но ако ролята на машината е само да ти разпечати бюлетината, за какво всъщност е нужно да се гласува с машина а не с химикалка?
  —цитат от коментар 29 на sarunka


  Защото хартиената бюлетина става много лесно и бързо в невалидна или пък да я отчетат за друга партия.

  При 100% машинно гласуване няма да има недействителни гласове.
  Резултатите ще бъдат 100% отражение на волята на гласоподавателя.
  Дори ще се избегне така нареченото приплъзване при нанасяне на резултатите в протокола на СИК, което не може да бъде хванато от нито една контрола. Приплъзване може да има и при приемане на резултатите от Информационно обслужване.

 31. 31 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1386 Неутрално

  До коментар [#13] от "Лео":

  Система с отворен код и никаква връзка през никакъв интернет. ;)

  До коментар [#2] от "ivanpopov":

  Такова е нивото, брат. Само виж какви простотии пишат ботовете под статията. Този материал е за тях.
  Качеството на медията е функция от персонала и читателите. До преди няколко години такава тъпотия нямаше да намери място тук. Вече тия "материали" са норма. Клозетна "журналистика".

  До коментар [#18] от "dedoliben":

  Машината няма да го манипулира. Просто, както и при предишните избори, резултатите от машинния протокол ще бъдат "смятани" с лист и молив от същите тези членове на СИК, които при всеки избори мажат протоколи, дописват, натъкмяват, нагаждат и преправят.
  И като предните избори ще излезе Професорът на Републиката Мишо Константинов и ще каже, че заради грешно "пресметнатите" протоколи, машинното гласуване се е провалило. А простолюдието в захлас ще почне да повтаря, че противно на всички доказателства от ежедневието му Машините не можели да смятат.

  До коментар [#20] от "Santos":

  Няколко милисекунди по-късно се включва UPS-ът.

  До коментар [#27] от "nebido":

  Значи машината е отчела всичко, но при пренасянето на резултатите върху хартиения секционен протокол "случайно" машинните резултатите са "отпаднали". И, естествено, вината е в машините, а не в членовете на СИК, които умишлено са избирани да не могат да събират трицифрени числа.

  "Една от най-долните привички на дребните души е да приписват своите низости и на другите." Оноре дьо Балзак, "Дядо Горио"
 32. 32 Профил на sarunka
  sarunka
  Рейтинг: 756 Неутрално

  До коментар [#30] от "nebido":

  как машината ще реши неумението на някои избиратели да гласуват с преференция за партия. проблемите идват от там и сложното попълване на протоколите с отразяването на преференциите.

  какво е това "приплъзване"?

  Политиката на Дневник за администриране на форума е най-грозното лице на цензурата. Към съфоромците с най много плюсове. Кефи ли ви , че лоената топка ви ги блъска?
 33. 33 Профил на evtimvz
  evtimvz
  Рейтинг: 814 Неутрално

  Най-добре е машинното гласуаване да се запомня на перфоленти или перфокарти. Даже ръчното гласуване е добре да става на перфокарти. Никъде на бюлетина не се подписва човек. Просто се пуска перфокартата в урната и след това се чете. Няма празни, няма сгрешени.

 34. 34 Профил на Stoil Stoilov
  Stoil Stoilov
  Рейтинг: 52 Неутрално

  До коментар [#27] от "nebido":

  Много ми е любопитно да прочета Ваша компетентна стати за технологиите и организацията на изборите. И, разбира се, с истинското Ви име.

  И сега може ли да обясните грамотно защо трябва да има машинно гласуване след като не са отчетени не само преференции, а даже и гласове. Кой може да потвърди, че са били изключени нарочно контролите? Или това Ви го каза една жена в трамвая.

  Ако е било така, има ли подадени жалби в ЦИК и в съда по тази тема? Или само си пишем така... приказка да става. Къде са били застъпниците в секцията и членовете на СИК от различни партии и не са събрали гласовете от машинния протокол и от хартиените бюлетини? Подписан ли е протоколът от всички членове на СИК от различни партии. Вие там ли бяхте или чухте еда жена в трамвая? Имате ли номерата на тези секции?

  Постарайте се още с критиката, иначе Дневник няма да чуе препоръката Ви.

 35. 35 Профил на nebido
  nebido
  Рейтинг: 777 Неутрално

  До коментар [#30] от "nebido":как машината ще реши неумението на някои избиратели да гласуват с преференция за партия. проблемите идват от там и сложното попълване на протоколите с отразяването на преференциите.какво е това "приплъзване"?
  —цитат от коментар 32 на sarunka


  Машината не позволява завършване на гласуването, без да е отбелязан вота. Преференцията на този етап не е задължителна.
  Приплъзването най-често се получава при приемане на протокола от Информационно обслужване, като при пренасянето изместват резултатите по позиции. Например за ГЕРП по протокол има 30 гласа, но оператора ги нанася на горната позиция или долната и по този начин измества резултата по всички позиции. Това може да се хване само от член РИК при сравняване на разписката от Информационно обслужване и протокола на СИК. Ако го хване ви връща обратно при оператора.
  Не е изключено това приплъзване да се получи и при пренасяне от черновата в официалният протокол. Тогава вече никой не може да хване грешката.

 36. 36 Профил на sarunka
  sarunka
  Рейтинг: 756 Неутрално

  До коментар [#31] от "Daruli"

  https://openparliament.net/2019/11/26/анализ-на-недействителните-гласове-з/

  машините няма да решат проблема с недействителните бюлетини.

  Политиката на Дневник за администриране на форума е най-грозното лице на цензурата. Към съфоромците с най много плюсове. Кефи ли ви , че лоената топка ви ги блъска?
 37. 37 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 1365 Неутрално

  До коментар [#18] от "dedoliben":определено не си прост, но ако ролята на машината е само да ти разпечати бюлетината, за какво всъщност е нужно да се гласува с машина а не с химикалка?
  —цитат от коментар 29 на sarunka


  1 Става по бързо
  2 Спестява огромни средства за отпечатване на чаршафи както и техният транспорт.
  3 С оглед еднократният разход за закупуване после цената на изборите ще падне драстично.

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 38. 38 Профил на nebido
  nebido
  Рейтинг: 777 Неутрално

  До коментар [#27] от "nebido":Много ми е любопитно да прочета Ваша компетентна стати за технологиите и организацията на изборите. И, разбира се, с истинското Ви име. И сега може ли да обясните грамотно защо трябва да има машинно гласуване след като не са отчетени не само преференции, а даже и гласове. Кой може да потвърди, че са били изключени нарочно контролите? Или това Ви го каза една жена в трамвая. Ако е било така, има ли подадени жалби в ЦИК и в съда по тази тема? Или само си пишем така... приказка да става. Къде са били застъпниците в секцията и членовете на СИК от различни партии и не са събрали гласовете от машинния протокол и от хартиените бюлетини? Подписан ли е протоколът от всички членове на СИК от различни партии. Вие там ли бяхте или чухте еда жена в трамвая? Имате ли номерата на тези секции? Постарайте се още с критиката, иначе Дневник няма да чуе препоръката Ви.
  —цитат от коментар 34 на Stoil Stoilov


  С този си пост отново доказвате, че нищо не разбирате от сегашната технология за производство на избори в България.
  А доскоро ви мислех за авторитет и експерт, защото имахте смислени и експертни статии.
  Разбира се, че ако са изключени контролите машинното гласуване е компрометирано.
  Ето и сигнала, който подадох към медии, ЦИК, прокуратура, НПО-та, ЕС, партии и много други. Благодарение на този сигнал имейла ми беше заличен.


  Изпратени
  Условия за манипулиране на резултатите на предстоящите избори по примера на Европейските избори
  От:rewo rewo
  До:[email protected], [email protected], [email protected]
  Здравйте,
  Малко по-надолу е приложен текста, който изпратих за нередностите при обработването на резултатите от Евроизборите до медии и различни институции.
  Не си правя илюзии, че само аз съм открил тези пропуски, но досега не съм видял реакции от медии, институции или партии. Или може би това са незначителни пропуски?
  Днес разгледах и файла с корекциите от повторното въвеждане на протоколите(виж приложеният файл). Корекциите са главно заради приплъзвания.
  Разгледайте протокол с номер 234615120 (Горубляне, 23 ИР София):
  - Според протокола на СИК броят на гласувалите с машина са 113, но според протокола от машината броят е 104.
  - Според протокола на СИК за ДПС няма подаден вот, но според протокола от машината те са 5 гласа.
  - Според протокола на СИК общо има само една преференция, но само от протокола от машината те са над 30.
  - Сумата от бюлетините в урната и тези извън урната е 891, а получените по протокол 900.(мистерия!)/(интерсно е също, че в протокола има 6 бюлетини с несъответсващи номера с тези от кочана).
  Горното само доказва, че и при повторното въвеждане на протоколите, контролите спрямо машинното гласуване са били изключени.

  Каква е гаранцията, че на следващите избори няма отново да бъдат изключени контролите, което създава условия за много манипулации?


  "Искам да Ви алармирам за фрапиращи пропуски при обработването на протоколите от СИК на изборите за Европейски парламент в преброителните центрове.


  Попитайте Михаил Константинов каква отговорност ще поеме Информационно обслужване за неработещите контроли описани по-долу, което ясно показва, че машинното гласуване е саботирано и провалено от фирмата, която управлява.(Обърнете внимание, че през последните дни Михаил Константинов се е активизирал по медиите да обяснява, че машинното гласуване се е провалило, т.е. крадеца вика дръжте крадеца. И най-вероятно подготвя "публиката" да се внесе предложение за отпадане на машинното гласуване, защото видите ли, машината е по-грешна отколкото хората, които броят хартиените бюлетини.)

  Основният проблем с машинното гласуване, е че резултатите от машинната разписка не са гарантирани на 100%, защото не са били включени контролите от "Информационно обслужване" и е зависело само от вписаните данни в протокола на СИК.(Посочените примери по-надолу го доказват). Все едно вие да внесете в брой някаква сума в банката и банковия служител да ги приеме на доверие без да ги преброи и в края на деня да се моли касата да му е точна :)

  Посочените примери са на базата на само 30 разгледани протокола от сканираните протоколи качени на сайта на ЦИК.

  Примерите са от няколко различни избирателни района, което води до извода, че посочените контроли не са работили на ниво цялата държава.

  Лично за мен това е престъпление с основният фундамент на демокрацията - честни избори.


  Първи пропуск - Базисната контрола броят на получените бюлетини(т.А) да бъде равен на сумата от бюлетините извън урната(т.4) плюс намерените бюлетини в урната(т.5) не е работила.

  Пример: Разгледайте протокол от СИК (23 ИР София) № 234615126. Оказва се, че след края на изборния ден са намерени 8 бюлетини повече отколкото са доставени.

  Същото явление се наблюдава и в следните протоколи от СИК:

  № 234616017 (23 ИР София) – 6 бюлетини повече

  № 244601038 (24 ИР София) – 7 бюлетини повече

  № 102900021 (Кюстендил) – 6 бюлетини повече

  № 061000033 (Враца) – 3 бюлетини повече

  № 020400033 (Бургас) – 23 бюлетини по-малко

  № 162206021 (Пловдив-град) – 6 бюлетини повече



  Втори пропуск - наличие на машинно подадени гласове за дадена партия, които са повече от общия брой гласове, отчетени за нея, т.е. контролата вписаните гласове в протокола на СИК за дадена партия да не са по-малко от машинно подадените не е работила(тази контрола се осигурява чрез информацията от флашката на машината за гласуване) .Примери:

  Секция 042200013 в Павликени: 2 машинни гласа за Демократична България при един отчетени валидни.

  Секция 010300003 в Благоевград: 4 машинни гласа за ПП Възраждане при нула отчетени валидни.

  Секция 030601062 във Варна: 5 машинни гласа за КП Коалиция за България при 3 отчетени валидни. (Тук има разминаване и с преференциите).

  Секция 192700119 в Русе: 29 машинни гласа за ВМРО при 26 отчетени валидни



  Трети пропуск – Контролата броят на преференциите за даден кандидат да бъде равна или по-голяма от броят на получените преференции от Машинното гласуване не е работила. (казано по друг начин броят на преференциите за даден кандидат да не са по-малко от броя преференции от машинното гласуване). Т. е. преференциите получени от машинното гласуване не са гарантирани ако не са отразени в протокола попълван от СИК.

  Пример: Разгледайте протокол от СИК(23 ИР София) № 234602023 - сравнете получените преференции от машинното гласуване и отразените в протокола и разписката от Информационно осигуряване.

  -неотчетена една преференция за кандидат № 4 от ПАТРИОТИ ЗА ВАЛЕРИ СИМЕОНОВ

  -неотчетена една преференция за кандидат № 2 от ПЪТ НА МЛАДИТЕ

  -неотчетени две преференции за кандидат № 3 от ПП ВМРО – БЪЛГАРСКО НАЦИОНАЛНО ДВИЖЕНИЕ

  -неотчетена една преференция за кандидат № 11 от партия на ЗЕЛЕНИТЕ

  -неотчетена една преференция за кандидат № 6 от ПП ГЕРБ

  -неотчетена една преференция за кандидат № 11 от ПП ГЕРБ

  -неотчетена една преференция за кандидат № 17 от ПП ГЕРБ

  -неотчетени две преференции за кандидат № 2 от ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ – ОБЕДИНЕНИЕ (ДА България и ДСБ)

  -неотчетени две преференции за кандидат № 4 от ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ – ОБЕДИНЕНИЕ (ДА България и ДСБ)

  -неотчетена една преференция за кандидат № 9 от ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ – ОБЕДИНЕНИЕ (ДА България и ДСБ)

  -неотчетена една преференция за кандидат № 14 от ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ – ОБЕДИНЕНИЕ (ДА България и ДСБ)

  -неотчетена една преференция за кандидат № 17 от ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ – ОБЕДИНЕНИЕ (ДА България и ДСБ)

  -неотчетени две преференции за кандидат № 9 от БСП ЗА БЪЛГАРИЯ

  -неотчетена една преференция за кандидат № 10 от БСП ЗА БЪЛГАРИЯ

  -неотчетена една преференция за кандидат № 14 от Движение 21

  За още подобни разминавания разгледайте и следните протоколи от СИК

  -№ 130800015 (Пазарджик) – има 5 неотчетени преференции за Боян Дуранкиев от АБВ и не само ….

  -№ 234602020 (23 ИР София) – има 7 неотчетени преференции за Елена Йончева и не само това….

  -№ 130800018 (Пазарджик)-за домашно открийте разликите



  Четвърти пропуск – Липса на контрола за съответствие между получените бюлетини по приемателен протокол и вписаните от СИК в протокола.

  Пример: Разгледайте протокол от СИК(23 ИР София) № 234608034. Броят на получените бюлетини е 358- тук явно са ги раздавали в насипно състояние. Броят на намерените бюлетини след приключване на изборният ден е 900. Или 542 бюлетини повече.

  -№ 244614031 (24 ИР София) – получени 899 бюлетини, намерени в края на деня 906

  -№ 070500030 (Габрово)-получени 693, намерени в края на деня 701.





  Някой трябва да понесе отговорност, защото посочените липсващи контроли компрометират резултатите от изборите. "

 39. 39 Профил на sarunka
  sarunka
  Рейтинг: 756 Неутрално

  До коментар [#35] от "nebido":

  е нали има и наблюдатели и застъпници в секциите, как ще стане това "приплъзване"?

  ако стане в рик-копия от оригиналните протоколи имат всички застъпници и наблюдатели ако са заявили, че ги искат. така че и там не може да се получи разминаване.

  какво ли ще стане ако някой от избирателите не може да завърши гласуването си до края на изборния ден. тези след него какво правят? самият факт, че "Машината не позволява завършване на гласуването, без да е отбелязан вота." е доста стряскащ. и сам можете да се сетите за сценариите в тази ситуация.

  преференцията не е задължителна, но е възможна (факт-докато нямаше преференции и усложняване на протоколите заради това) нямаше толкова недействителни бюлетини. не съм против преференциите.

  проблем са сложността на протоколите и обучението на членовете на сик, а и на самите избиратели, а не начина на гласуване.

  машините не решават нито един от тези проблеми. машините увеличават цената на вота и усложняват най важната част от изборния процес, самият избор.

  Политиката на Дневник за администриране на форума е най-грозното лице на цензурата. Към съфоромците с най много плюсове. Кефи ли ви , че лоената топка ви ги блъска?
 40. 40 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1386 Неутрално

  До коментар [#29] от "sarunka":

  За да бъде отчетен гласът на гласоподавателя, затова.

  До коментар [#34] от "Stoil Stoilov":

  Човече, писал си глупости и е нормално да се засегнеш, но това нито прави написаното по-малко изпълнено с глупости, нито по-вярно. Ако ще се засягаш от негативните коментари, може би ще е по-добре тия размишления да си ги запазиш за себе си.

  Изцяло машинното гласуване е необходимо, за да може всеки глас и всяка преференция да бъдат отчетени. Към настоящия момент това не се случва дали заради неумение на членовете на СИК да събират трицифрени числа или заради зла умисъл. Бръсначът на Ханлън е верен, но до един момент. Когато избори след избори моите преференции, а най-вероятно и глас, остават неотчетени, почвам да съзирам умисъл.

  Неотчетените "машинни" гласове и преференции остават неотчетени не заради някаква грешка на машините, а заради неправилното нанасяне на резултатите от машинното гласуване върху хартиения секционен протокол. За това са виновни членовете на СИК.
  Неумението на гласоподавателите да боравят с такива елементарни машини лесно може да се поправи с _обучение_ (клипове, статии, пробно "гласуване" и пр. методи хората да се научат да боравят с тях). Това е и една от задачите на ЦИК и следва точно те да носят отговорност за несправянето си с нея.
  Неумението на членовете на СИК да смятат лесно може да се поправи, като целият процес се електронизира, т.е. се премахне нуждата от пресмятане на ръка от явно некомпетентни хора. Това е основна цел на машинното гласуване.
  Апропо, при предлагания и реално въведен у нас хибриден модел на гласуване с машини и хартия е наложително резултатите от машините да се нанасят директно без да се събират на ръка от СИК. За съжаление Изборния кодекс не дава такава възможност и отново ще видим хаоса, превърнал се в запазена марка на машината за изборни победи на ГЕРБ. Друг задължителен според мен елемент е машинното _преброяване_ на хартиените бюлетини, което също би изключило възможността за "грешка" от страна на членовете на СИК. За съжаление и това няма да се случи поне на тези избори.

  Като цяло очакванията ми са след половин година да ти се удаде възможност да се удариш в гърдите и гордо да заявиш "видяхте ли? аз казах ли ви, че машините не работят?" Но не защото наистина машините не работят, ами понеже: 1/ няма да бъде проведено обучение за работа с машините и от цялата страна ще валят репортажи за дълги опашки от неориентирани гласоподаватели пред тях; 2/ като всеки път заради функционално неграмотните членове на СИК ще има сбъркани и преправяни протоколи и 3/ заради причини от техническо естество - незаредени (или умишлено непредвидени в общ. поръчка) UPS-и, увредени машини. Имам спомени за едни неработещи принтери при предни избори, така че и такива елементарни неща са очаквани.
  Справянето и с трите точки е въпрос на елементарна организация на изборния процес - в САЩ гласуват в огромни зали с много машини наведнъж, у нас процесът е все още вързан с хартията, т.е. един гласоподавател може да гласува на една машина в една секция. Затова и очаквам _пълен провал_ на ЦИК и НС. Те могат да генерират единствено хаос, не и ред.

  "Една от най-долните привички на дребните души е да приписват своите низости и на другите." Оноре дьо Балзак, "Дядо Горио"
 41. 41 Профил на nebido
  nebido
  Рейтинг: 777 Неутрално

  До коментар [#31] от "Daruli"https://openparliament.net/2019/11/26/анализ-на-недействителните-гласове-з/ машините няма да решат проблема с недействителните бюлетини.
  —цитат от коментар 36 на sarunka


  Глупости!
  При машинното гласуване няма недействителни гласове.
  Надявам се, че правите разлика между машинно гласуване и машинно преброяване?
  Машинното преброяване брои хартиени бюлетини, които може да са недействителни.

 42. 42 Профил на sarunka
  sarunka
  Рейтинг: 756 Неутрално

  До коментар [#37] от "dedoliben":

  има логика в точка 2 и 3, но тук могат да възникнат много спекулации. ако прибавим и УПС-ите ( колегата Darulio).. сметката става хлъзгава.

  точка 1 - не е вярно(поне в близките 10 години)
  няма да изрежда хипотезите за тока, невъзможността на възрастните хора , хората които не ползват съвременните технологии и такива като мен, които не искат да пускат баркод в урната, а после Darulio да ми казва във форумето за кой дадох гласа си.

  Политиката на Дневник за администриране на форума е най-грозното лице на цензурата. Към съфоромците с най много плюсове. Кефи ли ви , че лоената топка ви ги блъска?
 43. 43 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1386 Неутрално

  До коментар [#36] от "sarunka":

  Грешен линк ли даде? В този пише това, което и аз твърдя - членовете на СИК не се справят, а избирателите на са научени да гласуват.
  Това е за хартиеното гласуване. Никъде не видях връзка между машинното гласуване и недействителните гласове. Тезата ми, че недействителните гласове ще намалеят при максимално изключването на членовете на СИК от изборния процес остава валидна. Да не говорим, че при машинно гласуване представената "бюлетина" може да е много по-подробна, а боравенето с нея - много по-лесно. Въпрос на задание.

  "Една от най-долните привички на дребните души е да приписват своите низости и на другите." Оноре дьо Балзак, "Дядо Горио"
 44. 44 Профил на Stoil Stoilov
  Stoil Stoilov
  Рейтинг: 52 Неутрално

  До коментар [#35] от "nebido":

  Виждам, че сте разбирач на изборния процес. Пак Ви предлагам да дадете примери с такова приплъзване. В сайта на ЦИК има ПДФ копия на протоколите. Има ги и машинно четим формат. Дайте пример с номера на секцията, редът, който се е приплъзнал, за да ги потърсим. Да видим и дали има поправки, дали има подписи на СИК, дали има особени мнения на членовете. След като разбирате толкова, сигурно ги имате и в екселска таблица. Дайте номерата да ги потърсим по редовете и да видим къде са се приплъзнали и не са ги оправили.

  Що се отнася до недействителните гласове. Хора, които наистина разбират, знаят, че недействителният глас е право на избирателя. Запомнете го това! С това право се прави опит за преодоляване на контролирания вот. Избирателят може да бъда заставен да гласува, т. к. тайната на гласа поркива само гласа, а не факта на гласуване. Той е публичен. С възможността за недействиелен глас избирателят се спасява от принудата да гласува и може да заснеме даже гласа си и после да го направи недействителен.

  Аз разбирам мераците на жълтопаветниците за изцяло машинно гласуване. Те се надяват, че с този ценз за компетентност на възрастните и малограмотни избиратели ще се откажат да гласуват и умните и красивите ще влязат в парламента. Ха дано, ама надали, както е казала Айшето, макар и по друг повод.

 45. 45 Профил на sarunka
  sarunka
  Рейтинг: 756 Неутрално

  До коментар [#40] от "Darulio":

  къде гласуват с машини?

  Политиката на Дневник за администриране на форума е най-грозното лице на цензурата. Към съфоромците с най много плюсове. Кефи ли ви , че лоената топка ви ги блъска?
 46. 46 Профил на sarunka
  sarunka
  Рейтинг: 756 Неутрално

  До коментар [#41] от "nebido":

  пак да попитам, ако гласоподавател не може да завърши вота какво става?

  Политиката на Дневник за администриране на форума е най-грозното лице на цензурата. Към съфоромците с най много плюсове. Кефи ли ви , че лоената топка ви ги блъска?
 47. 47 Профил на nebido
  nebido
  Рейтинг: 777 Неутрално

  До коментар [#35] от "nebido":е нали има и наблюдатели и застъпници в секциите, как ще стане това "приплъзване"?ако стане в рик-копия от оригиналните протоколи имат всички застъпници и наблюдатели ако са заявили, че ги искат. така че и там не може да се получи разминаване.какво ли ще стане ако някой от избирателите не може да завърши гласуването си до края на изборния ден. тези след него какво правят? самият факт, че "Машината не позволява завършване на гласуването, без да е отбелязан вота." е доста стряскащ. и сам можете да се сетите за сценариите в тази ситуация.преференцията не е задължителна, но е възможна (факт-докато нямаше преференции и усложняване на протоколите заради това) нямаше толкова недействителни бюлетини. не съм против преференциите.проблем са сложността на протоколите и обучението на членовете на сик, а и на самите избиратели, а не начина на гласуване.машините не решават нито един от тези проблеми. машините увеличават цената на вота и усложняват най важната част от изборния процес, самият избор.
  —цитат от коментар 39 на sarunka


  Ами в края на деня всички са изморени и всички бързат да си ходят.
  По принцип застъпниците и наблюдателите нямат право да се бъркат в работата на СИК, и в повечето случаи не разбират от избори, там са да вземат копие от протокола и за някой лев при предаването му. Те не носят отговорност за работата на СИК и техните подписи не се изискват в края на протокола.
  Относно притеснението ви, че избирател може да се забави много пред машината, Ами това редовно се случва и при кабините с хартиените бюлетини, заради което се образуват и опашки пред секцията.

 48. 48 Профил на sarunka
  sarunka
  Рейтинг: 756 Неутрално

  До коментар [#40] от "Darulio":

  До коментар [#29] от "sarunka":

  За да бъде отчетен гласът на гласоподавателя, затова.

  гласът се отчита и с нормално броене на книжни бюлетини и без машина пред погледа на всички застъпници, наблюдатели и членове на сик

  Политиката на Дневник за администриране на форума е най-грозното лице на цензурата. Към съфоромците с най много плюсове. Кефи ли ви , че лоената топка ви ги блъска?
 49. 49 Профил на nebido
  nebido
  Рейтинг: 777 Неутрално

  До коментар [#41] от "nebido":пак да попитам, ако гласоподавател не може да завърши вота какво става?
  —цитат от коментар 46 на sarunka


  Какво разбирате под незавършване на вота?

 50. 50 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1386 Неутрално

  До коментар [#48] от "sarunka":

  _Трикратно_ моя преференция не беше отчетена. Веднъж може би заради "приплъзване" при преброяването на преференциите Тома Белев намаза, но това е ирелевантно. Аз искам моят глас и моята преференция да присъстват в секционния протокол, но това не се случва въпреки "нормално броене на книжни бюлетини и без машина пред погледа на всички застъпници, наблюдатели и членове на сик". Защо?
  Явно процесът не работи и е нужно опростяването му чрез изключване на елементи от него. "Човешкият фактор" например.

  До коментар [#46] от "sarunka":

  След няколко минути изборът му върху екрана се нулира, а целият процес за почва отначало.

  "Една от най-долните привички на дребните души е да приписват своите низости и на другите." Оноре дьо Балзак, "Дядо Горио"
 51. 51 Профил на Stoil Stoilov
  Stoil Stoilov
  Рейтинг: 52 Неутрално

  До коментар [#40] от "Darulio":

  Аз съм напълно съгласен с коментара за капацитета на СИК. Писал съм за това от години. Предлагал съм още от 2014та да се смено принципът на квотене подбор и представителство на парламентарните партии в цялата изборна администрация. Тука спор няма. Просто партиите не искат да изпуснат контрола върху процеса. И не само в България е така. Просто не съм убеден, че машинното гласуване ще промени нещата. Не съм убеден, че няма други инструменти СИК да започнат да работят по-добре и грамотно. Преди евроизборите исках да се направят изцяло машинни секции на базата на предварително искане от избирателите. Не се прие. И машини бяха пратени в дън гори тилилейски, а един машинен глас стана 60 лева.

  Не ме мислете за човекоядец. Просто сегашната ситуация не дажа никаква добавена стойност на процеса. Никак не се радвам, че след няколко месеца може да се окаже, че съм прав.

 52. 52 Профил на nebido
  nebido
  Рейтинг: 777 Неутрално

  До коментар [#35] от "nebido":Виждам, че сте разбирач на изборния процес. Пак Ви предлагам да дадете примери с такова приплъзване. В сайта на ЦИК има ПДФ копия на протоколите. Има ги и машинно четим формат. Дайте пример с номера на секцията, редът, който се е приплъзнал, за да ги потърсим. Да видим и дали има поправки, дали има подписи на СИК, дали има особени мнения на членовете. След като разбирате толкова, сигурно ги имате и в екселска таблица. Дайте номерата да ги потърсим по редовете и да видим къде са се приплъзнали и не са ги оправили.Що се отнася до недействителните гласове. Хора, които наистина разбират, знаят, че недействителният глас е право на избирателя. Запомнете го това! С това право се прави опит за преодоляване на контролирания вот. Избирателят може да бъда заставен да гласува, т. к. тайната на гласа поркива само гласа, а не факта на гласуване. Той е публичен. С възможността за недействиелен глас избирателят се спасява от принудата да гласува и може да заснеме даже гласа си и после да го направи недействителен.Аз разбирам мераците на жълтопаветниците за изцяло машинно гласуване. Те се надяват, че с този ценз за компетентност на възрастните и малограмотни избиратели ще се откажат да гласуват и умните и красивите ще влязат в парламента. Ха дано, ама надали, както е казала Айшето, макар и по друг повод.
  —цитат от коментар 44 на Stoil Stoilov


  При повторното въвеждане на протоколите от ЦИК приплъзванията при въвеждането им от Информационно обслужване са поправени. Но приплъзването от черновата спрямо протокола няма шанс за поправка, защото няма хващане.
  Оставете приплъзванията.
  Вижте по-горе дългият ми пост за изключените контроли и чакам извинение от вас или поне признание, че съм прав.
  Още един път ви казвам, че имах доверие във вашата експертност и ви имах за авторитет, но явно сте се отдалечили от тази материя.

 53. 53 Профил на sarunka
  sarunka
  Рейтинг: 756 Неутрално

  До коментар [#47] от "nebido":

  "Ами в края на деня всички са изморени и всички бързат да си ходят.
  По принцип застъпниците и наблюдателите нямат право да се бъркат в работата на СИК, и в повечето случаи не разбират от избори, там са да вземат копие от протокола и за някой лев при предаването му. Те не носят отговорност за работата на СИК и техните подписи не се изискват в края на протокола."

  машината как ще реши горния проблем? машината изкарва протокола ли?

  "Относно притеснението ви, че избирател може да се забави много пред машината, Ами това редовно се случва и при кабините с хартиените бюлетини, заради което се образуват и опашки пред секцията."

  а какво ли ще стане ако даден избирател не може даже да завърши гласуването си, както казвате, че е при машинното гласуване...не ми се мисли. забавянето с бюлетините е в рамките на допустимото (има и втора кабинка за гласуване) и създава напрежение, но ако машината не може да приеме следващото гласуване, защото не е завършило предното....какво правим тогава?

  Политиката на Дневник за администриране на форума е най-грозното лице на цензурата. Към съфоромците с най много плюсове. Кефи ли ви , че лоената топка ви ги блъска?
 54. 54 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 6747 Неутрално

  До коментар [#1] от "lz2":

  Ръчно, но не от СИК. Трябва да има преброителни центрове. Никакви партийни кадри не трябва да имат достъп до бюлетините.

 55. 55 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1386 Неутрално

  До коментар [#51] от "Stoil Stoilov":

  Ами и аз искам професионални СИК по подобие на съдебните избиратели (напълно работеща система, която може да се пренесе директно върху работата на избирателните комисии), но както и ти отбеляза, партиите никога не биха изпуснали контрола върху изборния процес.
  Затова искам да бъдат максимално _изключени_ от него. С машинно преброяване и машинно гласуване.

  "Една от най-долните привички на дребните души е да приписват своите низости и на другите." Оноре дьо Балзак, "Дядо Горио"
 56. 56 Профил на nebido
  nebido
  Рейтинг: 777 Неутрално

  До коментар [#29] от "sarunka":За да бъде отчетен гласът на гласоподавателя, затова.До коментар [#34] от "Stoil Stoilov":Човече, писал си глупости и е нормално да се засегнеш, но това нито прави написаното по-малко изпълнено с глупости, нито по-вярно. Ако ще се засягаш от негативните коментари, може би ще е по-добре тия размишления да си ги запазиш за себе си.Изцяло машинното гласуване е необходимо, за да може всеки глас и всяка преференция да бъдат отчетени. Към настоящия момент това не се случва дали заради неумение на членовете на СИК да събират трицифрени числа или заради зла умисъл. Бръсначът на Ханлън е верен, но до един момент. Когато избори след избори моите преференции, а най-вероятно и глас, остават неотчетени, почвам да съзирам умисъл.Неотчетените "машинни" гласове и преференции остават неотчетени не заради някаква грешка на машините, а заради неправилното нанасяне на резултатите от машинното гласуване върху хартиения секционен протокол. За това са виновни членовете на СИК.Неумението на гласоподавателите да боравят с такива елементарни машини лесно може да се поправи с _обучение_ (клипове, статии, пробно "гласуване" и пр. методи хората да се научат да боравят с тях). Това е и една от задачите на ЦИК и следва точно те да носят отговорност за несправянето си с нея.Неумението на членовете на СИК да смятат лесно може да се поправи, като целият процес се електронизира, т.е. се премахне нуждата от пресмятане на ръка от явно некомпетентни хора. Това е основна цел на машинното гласуване. Апропо, при предлагания и реално въведен у нас хибриден модел на гласуване с машини и хартия е наложително резултатите от машините да се нанасят директно без да се събират на ръка от СИК. За съжаление Изборния кодекс не дава такава възможност и отново ще видим хаоса, превърнал се в запазена марка на машината за изборни победи на ГЕРБ. Друг задължителен според мен елемент е машинното _преброяване_ на хартиените бюлетини, което също би изключило възможността за "грешка" от страна на членовете на СИК. За съжаление и това няма да се случи поне на тези избори.Като цяло очакванията ми са след половин година да ти се удаде възможност да се удариш в гърдите и гордо да заявиш "видяхте ли? аз казах ли ви, че машините не работят?" Но не защото наистина машините не работят, ами понеже: 1/ няма да бъде проведено обучение за работа с машините и от цялата страна ще валят репортажи за дълги опашки от неориентирани гласоподаватели пред тях; 2/ като всеки път заради функционално неграмотните членове на СИК ще има сбъркани и преправяни протоколи и 3/ заради причини от техническо естество - незаредени (или умишлено непредвидени в общ. поръчка) UPS-и, увредени машини. Имам спомени за едни неработещи принтери при предни избори, така че и такива елементарни неща са очаквани.Справянето и с трите точки е въпрос на елементарна организация на изборния процес - в САЩ гласуват в огромни зали с много машини наведнъж, у нас процесът е все още вързан с хартията, т.е. един гласоподавател може да гласува на една машина в една секция. Затова и очаквам _пълен провал_ на ЦИК и НС. Те могат да генерират единствено хаос, не и ред.
  —цитат от коментар 40 на Darulio


  Радвам се, че има поне един мислещ човек под тази статия!
  Битката срещу невежеството, глупостта и функционалната неграмотност е най-важна!

 57. 57 Профил на sarunka
  sarunka
  Рейтинг: 756 Неутрално

  До коментар [#49] от "nebido":

  нищо не разбирам.

  цитирах от вашият коментар 35

  "Машината не позволява завършване на гласуването, без да е отбелязан вота."

  обяснете елементарното питане. какво става със следващият избирател, ако "Машината не позволява завършване на гласуването, без да е отбелязан вота." на предходния.

  Политиката на Дневник за администриране на форума е най-грозното лице на цензурата. Към съфоромците с най много плюсове. Кефи ли ви , че лоената топка ви ги блъска?
 58. 58 Профил на sarunka
  sarunka
  Рейтинг: 756 Неутрално

  До коментар [#52] от "nebido":

  При повторното въвеждане на протоколите от ЦИК приплъзванията при въвеждането им от Информационно обслужване са поправени.

  е значи признавате, че едно от твърденията ви не е вярно.

  " приплъзването" припрехвърлянето от черновата в сик, как ще бъде решено от машината?

  твърдите ли, че машината изкарва протокола на сик?

  Политиката на Дневник за администриране на форума е най-грозното лице на цензурата. Към съфоромците с най много плюсове. Кефи ли ви , че лоената топка ви ги блъска?
 59. 59 Профил на nebido
  nebido
  Рейтинг: 777 Неутрално

  До коментар [#47] от "nebido":"Ами в края на деня всички са изморени и всички бързат да си ходят.По принцип застъпниците и наблюдателите нямат право да се бъркат в работата на СИК, и в повечето случаи не разбират от избори, там са да вземат копие от протокола и за някой лев при предаването му. Те не носят отговорност за работата на СИК и техните подписи не се изискват в края на протокола." машината как ще реши горния проблем? машината изкарва протокола ли?"Относно притеснението ви, че избирател може да се забави много пред машината, Ами това редовно се случва и при кабините с хартиените бюлетини, заради което се образуват и опашки пред секцията."а какво ли ще стане ако даден избирател не може даже да завърши гласуването си, както казвате, че е при машинното гласуване...не ми се мисли. забавянето с бюлетините е в рамките на допустимото (има и втора кабинка за гласуване) и създава напрежение, но ако машината не може да приеме следващото гласуване, защото не е завършило предното....какво правим тогава?
  —цитат от коментар 53 на sarunka


  Разбира се, че машината изкарва протокола.
  Работата на СИК ще бъде сведена само до отразяване на гласувалите в избирателният списък.
  Ако избирателят не успее да завърши гласуването в определено време, машината стартира процеса отначало и на гласуващият му се дава нов достъп с друга карта. Това се случва и с хартиените бюлетини. Има избиратели, които искат нова бюлетина, а старата влиза в графа сгрешени извън урната.

 60. 60 Профил на sarunka
  sarunka
  Рейтинг: 756 Неутрално

  До коментар [#56] от "nebido":

  "Битката срещу невежеството, глупостта и функционалната неграмотност е най-важна!"

  та тази битка ще се спечели не с общи фрази като "Ами в края на деня всички са изморени и всички бързат да си ходят."

  а с предложения как това да се елиминира. примерно, че машината изкарва протокола ли?

  Политиката на Дневник за администриране на форума е най-грозното лице на цензурата. Към съфоромците с най много плюсове. Кефи ли ви , че лоената топка ви ги блъска?
 61. 61 Профил на nebido
  nebido
  Рейтинг: 777 Неутрално

  До коментар [#52] от "nebido":При повторното въвеждане на протоколите от ЦИК приплъзванията при въвеждането им от Информационно обслужване са поправени.е значи признавате, че едно от твърденията ви не е вярно." приплъзването" припрехвърлянето от черновата в сик, как ще бъде решено от машината?твърдите ли, че машината изкарва протокола на сик?
  —цитат от коментар 58 на sarunka


  При машинното гласуване СИК не попълват протокол и няма как да има приплъзване.

 62. 62 Профил на sarunka
  sarunka
  Рейтинг: 756 Весело

  До коментар [#54] от "Роси":

  кадрите в преброителните центрове да се посочат от правосъдие за всеки.

  Политиката на Дневник за администриране на форума е най-грозното лице на цензурата. Към съфоромците с най много плюсове. Кефи ли ви , че лоената топка ви ги блъска?
 63. 63 Профил на Stoil Stoilov
  Stoil Stoilov
  Рейтинг: 52 Неутрално

  До коментар [#52] от "nebido":

  Не сматам, че съм ви обидил с нещо. И пак питам - къде е доказателството, че са били изключени контролите. При това на обученията, които съм посещавал лично, беше демонстриран протокол, който можеше да се свали или да се работи он-лайн за попълване на резултатите с включените контроли. Но понеже участието в СИК не зависи от преценката на качествата , а от местните партийни началници, то членовете на СИК не се готвят, не си четат указанията за работа и почват да се чудят в края на изборния ден как се попълва протоколът.

  Знам и подкрепям много от упреците към СИК, още повече са ми упреците към партиите и механизма за формиране. Но не считам, че машините с директен запис ще решат проблемите с доверието в изборния процес. Може би е по-добре да експериментираме първо с машинно броене, което да изключи субективната преценка на действителността на гласа.

 64. 64 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1386 Неутрално

  До коментар [#58] от "sarunka":
  До коментар [#53] от "sarunka":
  "машината как ще реши горния проблем? машината изкарва протокола ли?"
  "твърдите ли, че машината изкарва протокола на сик?"

  Точно така. След това СИК събират резултатите от ръчното преброяване на гласове и преференции с резултатите от машинното гласуване и ги нанасят в протокола. Оттук и всички грешки, които приписват на машините.

  "е значи признавате, че едно от твърденията ви не е вярно"

  Нищо не признава. ИО "хваща" проблема, когато грешката е направена при въвеждането на данните от секционния протокол в електронната им система. Когато "грешката" се е случила при преписването от черновата в протокола, единственият начин да бъде поправена е при повторно преброяване на бюлетините. А според собствения ми опит със сигнали до ЦИК това никога не се случва.

  "а какво ли ще стане ако даден избирател не може даже да завърши гласуването си, както казвате, че е при машинното гласуване"
  Ще изтече времето и ще влезе следващият гласоподавател.

  "Една от най-долните привички на дребните души е да приписват своите низости и на другите." Оноре дьо Балзак, "Дядо Горио"
 65. 65 Профил на sarunka
  sarunka
  Рейтинг: 756 Неутрално

  До коментар [#61] от "nebido":

  с една дума машината изкарва протокола, така ли?

  Политиката на Дневник за администриране на форума е най-грозното лице на цензурата. Към съфоромците с най много плюсове. Кефи ли ви , че лоената топка ви ги блъска?
 66. 66 Профил на nebido
  nebido
  Рейтинг: 777 Неутрално

  До коментар [#47] от "nebido":"Ами в края на деня всички са изморени и всички бързат да си ходят.По принцип застъпниците и наблюдателите нямат право да се бъркат в работата на СИК, и в повечето случаи не разбират от избори, там са да вземат копие от протокола и за някой лев при предаването му. Те не носят отговорност за работата на СИК и техните подписи не се изискват в края на протокола." машината как ще реши горния проблем? машината изкарва протокола ли?"Относно притеснението ви, че избирател може да се забави много пред машината, Ами това редовно се случва и при кабините с хартиените бюлетини, заради което се образуват и опашки пред секцията."а какво ли ще стане ако даден избирател не може даже да завърши гласуването си, както казвате, че е при машинното гласуване...не ми се мисли. забавянето с бюлетините е в рамките на допустимото (има и втора кабинка за гласуване) и създава напрежение, но ако машината не може да приеме следващото гласуване, защото не е завършило предното....какво правим тогава?
  —цитат от коментар 53 на sarunka


  След като е имало две кабинки, може да има и две машини.

 67. 67 Профил на sarunka
  sarunka
  Рейтинг: 756 Неутрално

  До коментар [#61] от "nebido":

  значи машината изкарва протокола. така ли е?

  ролята на сик е да наблюдава само изборния процес?

  колко минути да заложим в закона за гласуване на 1 гласоподавател, след което ако не се справи отпада?

  Политиката на Дневник за администриране на форума е най-грозното лице на цензурата. Към съфоромците с най много плюсове. Кефи ли ви , че лоената топка ви ги блъска?
 68. 68 Профил на nebido
  nebido
  Рейтинг: 777 Неутрално

  До коментар [#61] от "nebido":с една дума машината изкарва протокола, така ли?
  —цитат от коментар 65 на sarunka


  Точно така.

 69. 69 Профил на nebido
  nebido
  Рейтинг: 777 Неутрално

  До коментар [#56] от "nebido":"Битката срещу невежеството, глупостта и функционалната неграмотност е най-важна!"та тази битка ще се спечели не с общи фрази като "Ами в края на деня всички са изморени и всички бързат да си ходят."а с предложения как това да се елиминира. примерно, че машината изкарва протокола ли?
  —цитат от коментар 60 на sarunka


  Точно така.
  Машинното гласуване елеминира човешкият фактор относно резултатите.

 70. 70 Профил на nebido
  nebido
  Рейтинг: 777 Неутрално

  До коментар [#61] от "nebido":значи машината изкарва протокола. така ли е?ролята на сик е да наблюдава само изборния процес?колко минути да заложим в закона за гласуване на 1 гласоподавател, след което ако не се справи отпада?
  —цитат от коментар 67 на sarunka


  Защо да отпада?
  Даваме му нов шанс.
  На последните избори секцията ми беше 880 души.
  Избирателният ден е 780 минути.
  Сами сметнете колко време се пада при една кабинка/машина или две кабинки/машини.

 71. 71 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 2370 Любопитно

  Машинният вот побърка САЩ.
  А България?

  [email protected]
 72. 72 Профил на sarunka
  sarunka
  Рейтинг: 756 Неутрално

  от цялата дискусия и от разясненията nebido и Darulio разбирам:

  че машините директно изкарват протокола (никой нищо не може да пипа там).

  сик само наблюдават. сървърът събира данните от флашките на всяка машина или онлайн се прехвърлят. резултатите са отчетени

  ще се заложи време за гласуване (1 мин., 2мин.) ако не се вместиш отпадаш. при 600 избиратели в 1 секция ако им дадем по 1 мин за показване на лична карта, отмятане в списъка, боравене с машината, пускане на хартииката, подпис и излизане от секцията. за 10 часа ще се справим

  и към двамата имам въпрос:
  има ли го някъде това по света?

  Политиката на Дневник за администриране на форума е най-грозното лице на цензурата. Към съфоромците с най много плюсове. Кефи ли ви , че лоената топка ви ги блъска?
 73. 73 Профил на sarunka
  sarunka
  Рейтинг: 756 Неутрално

  До коментар [#70] от "nebido":

  какъв шанс? колко нови шанса? значи в секция 2 машини, 3 или 4?

  по-малко от минута с 1 машина

  Политиката на Дневник за администриране на форума е най-грозното лице на цензурата. Към съфоромците с най много плюсове. Кефи ли ви , че лоената топка ви ги блъска?
 74. 74 Профил на nebido
  nebido
  Рейтинг: 777 Неутрално

  До коментар [#52] от "nebido":Не сматам, че съм ви обидил с нещо. И пак питам - къде е доказателството, че са били изключени контролите. При това на обученията, които съм посещавал лично, беше демонстриран протокол, който можеше да се свали или да се работи он-лайн за попълване на резултатите с включените контроли. Но понеже участието в СИК не зависи от преценката на качествата , а от местните партийни началници, то членовете на СИК не се готвят, не си четат указанията за работа и почват да се чудят в края на изборния ден как се попълва протоколът.Знам и подкрепям много от упреците към СИК, още повече са ми упреците към партиите и механизма за формиране. Но не считам, че машините с директен запис ще решат проблемите с доверието в изборния процес. Може би е по-добре да експериментираме първо с машинно броене, което да изключи субективната преценка на действителността на гласа.
  —цитат от коментар 63 на Stoil Stoilov


  Погледнете поста в който съм посочил конкретни секции. Протоколите са качени в сайта на ЦИК. И ще се уверите, че контролите са изключени.
  Машинното преброяване не е удачно, защото има големи проблеми с калибрирането за установяване на действителността или недействителността на бюлетината.
  Не съм съгласен с вашата теза, че недействителният глас е право на избирателя. За такъв избор има "Не подкрепям никого". При машинното гласуване, няма кабинки и тъмни стаички и трудно ще бъде да си извади телефона, за да снима екрана на машината.

 75. 75 Профил на sarunka
  sarunka
  Рейтинг: 756 Неутрално

  До коментар [#70] от "nebido":

  кой изработва машините и кой софтуера..? все пак изкарват протоколи.

  както до сега ли ще са? изплюват ти един баркод и ти го пускаш в урната?

  Политиката на Дневник за администриране на форума е най-грозното лице на цензурата. Към съфоромците с най много плюсове. Кефи ли ви , че лоената топка ви ги блъска?
 76. 76 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 265 Неутрално

  Мунчо харесва машинно гласуване.
  —цитат от коментар 23 на voodoo_child


  И електроното дистационно харесава.
  Даже беше спретал и Рефередум, когато беше Президент..

  Умноно-красивост , сър ..

 77. 77 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 265 Неутрално

  Мунчо харесва машинно гласуване.
  —цитат от коментар 23 на voodoo_child


  И електроното дистационно харесава.
  Даже беше спретал и Рефередум, когато беше Президент..

  Умноно-красивост , сър ..

 78. 78 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1386 Неутрално

  До коментар [#72] от "sarunka":

  В някои от щатите на САЩ работят с такъв тип машини като описания. Другото е въпрос на организация на изборния процес от страна на законодателя.

  "Една от най-долните привички на дребните души е да приписват своите низости и на другите." Оноре дьо Балзак, "Дядо Горио"
 79. 79 Профил на nebido
  nebido
  Рейтинг: 777 Неутрално

  от цялата дискусия и от разясненията nebido и Darulio разбирам: че машините директно изкарват протокола (никой нищо не може да пипа там).сик само наблюдават. сървърът събира данните от флашките на всяка машина или онлайн се прехвърлят. резултатите са отчетенище се заложи време за гласуване (1 мин., 2мин.) ако не се вместиш отпадаш. при 600 избиратели в 1 секция ако им дадем по 1 мин за показване на лична карта, отмятане в списъка, боравене с машината, пускане на хартииката, подпис и излизане от секцията. за 10 часа ще се справими към двамата имам въпрос: има ли го някъде това по света?
  —цитат от коментар 72 на sarunka


  В много държави гласуването е в един ден. И натоварването е много голямо.
  От опит ви казвам, че гласуването чрез машина е по-бързо.
  Забавянето става в кабинките с хартиените бюлетини.
  Никой няма да отпада поради време за гласуване. Хората са различни и СИК се съобразява.
  Не подценявайте възрастните хора. Те се справят много добре с машината и проявяват голям интерес към нея.
  Ако имате възможност на следващите избори гласувайте и вие с машина.

 80. 80 Профил на sarunka
  sarunka
  Рейтинг: 756 Неутрално

  До коментар [#78] от "Darulio":

  защо само в някои? а в европа, има ли го това чудо?

  Политиката на Дневник за администриране на форума е най-грозното лице на цензурата. Към съфоромците с най много плюсове. Кефи ли ви , че лоената топка ви ги блъска?
 81. 81 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 418 Весело

  Автоматизацията сама по себе си не подобрява нищо. Автоматизацията прави по-производителни процесите. Добрите прави още по-ефективни, а лошите прави по-лоши. И при гласуването е така. Като автоматизирате калпав процес става още по-калпав. Ключов елемент при изборите е веригата на попечителство на бюлетините и резултатите. Това е гаранцията за честност. И понеже не сме съвършени, добре е и да има възможност за одит. Засега няма по-честни избори от тези в тъмната стаичка с централизирано преброяване. Гласува ме си както досега. Запечатваме урната и я занасяме в център за обработка. Там се брои от преброители с наблюдатели и статистически контрол (има методи, които гарантират желаната точност). Наблюдателите се подписват, че процесът е следван и готово. Скъпо е, но по-скъпо от жизнена демокрация няма.

 82. 82 Профил на sarunka
  sarunka
  Рейтинг: 756 Неутрално

  До коментар [#79] от "nebido":

  докато имам друга опция, ще се въздържам от машинното гласуване.

  имам представа от гласуването с бюлетини. признавам си за машините знам , че плюят един баркод и нищо друго. не ме убедихте , че гласът ми ще бъде отчетен правилно, ако гласувам с машина. няколкото щати в америка, не ми дават основание да мисля, че всичко е отработено както трябва. в европа не е популярно и почти никъде го няма.

  поздравления за усилията и нормалния диалог (рядко срещана у форумето)

  Политиката на Дневник за администриране на форума е най-грозното лице на цензурата. Към съфоромците с най много плюсове. Кефи ли ви , че лоената топка ви ги блъска?
 83. 83 Профил на nebido
  nebido
  Рейтинг: 777 Неутрално

  от цялата дискусия и от разясненията nebido и Darulio разбирам: че машините директно изкарват протокола (никой нищо не може да пипа там).сик само наблюдават. сървърът събира данните от флашките на всяка машина или онлайн се прехвърлят. резултатите са отчетенище се заложи време за гласуване (1 мин., 2мин.) ако не се вместиш отпадаш. при 600 избиратели в 1 секция ако им дадем по 1 мин за показване на лична карта, отмятане в списъка, боравене с машината, пускане на хартииката, подпис и излизане от секцията. за 10 часа ще се справими към двамата имам въпрос: има ли го някъде това по света?
  —цитат от коментар 72 на sarunka


  Има случаи на починали членове на избирателният процес следствие от натоварването. Сега не мога да се сетя за държавата.
  Преди години имаше тридневни драми в зала Армеец.

  Изборният процес изисква отговорност и сериозна работа.
  За съжаление партиите изпращат много голям процент функционално неграмотни представители в СИК.
  С такива членове проведох сложните кметски избори в Младост, София. Трима поради проблеми със зрението отказаха да работят с избирателният списък. Един от тях дори не можа да се справи с откъсването на бюлетините от кочана. Добре, че имаше едно младо момиче и една жена на средна възраст, с които вършехме работата. Седмият член изобщо не се появи.
  Секцията до нас са стояли до 5 сутринта в училището и чак тогава са тръгнали към РИК. Още тогава им казах на представителите от общината, че в тази секция ще има проблеми.

 84. 84 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1386 Неутрално

  До коментар [#82] от "sarunka":

  Освен баркод плюят и името на кандидата. Проверяваш, после следва урна, запечатване и т.н. Ръчното броене е пропуснато, вярва се на протокола от машината - точно като сляпата вяра на многократно грешните протоколи на секционни комисии в момента. Ако има жалби, следва съд и после ръчно преброяване - точно като системата в момента. Разликата е, че всичко е автоматизирано, няма грешки и винаги има хартиена следа за одит.

  "Една от най-долните привички на дребните души е да приписват своите низости и на другите." Оноре дьо Балзак, "Дядо Горио"
 85. 85 Профил на nebido
  nebido
  Рейтинг: 777 Неутрално

  До коментар [#79] от "nebido":докато имам друга опция, ще се въздържам от машинното гласуване.имам представа от гласуването с бюлетини. признавам си за машините знам , че плюят един баркод и нищо друго. не ме убедихте , че гласът ми ще бъде отчетен правилно, ако гласувам с машина. няколкото щати в америка, не ми дават основание да мисля, че всичко е отработено както трябва. в европа не е популярно и почти никъде го няма.поздравления за усилията и нормалния диалог (рядко срещана у форумето)
  —цитат от коментар 82 на sarunka


  Не е само баркод. Изписано е с думи вашият избор.
  А мислите ли, че вашата хартиена бюлетина е отчетена правилно или не е превърната в недействителна?
  На последните кметски избори останалите членове на СИК бяха като малки деца. Казваха ми " Каквото напишеш в протокола ние ще се подпишем. Имаме ти пълни доверие." Имаха ми пълно доверие, защото не разбираха нищо от протокола. Това е положението.

 86. 86 Профил на Stoil Stoilov
  Stoil Stoilov
  Рейтинг: 52 Неутрално

  До коментар [#79] от "nebido":

  Все пак искам да Вис се извиня, ако сте се почувствал/почуствала обидени.

  По същество - знате ли колко са най-многото машинни гласове в една секция на евроизборите и в коя секция? Кое Ви дава основание да смятате, че на машина се гласува много бързо? И аз смятах така, даже исках да се направи пробно гласуване с реална СИК и реални списъци. За да може да се мине към изцяло машинни секции. ЦИК отказа, щото нямало време. Е, сега има време и аз пак подновявам това предложение. И Ви гарантирам, че ЦИК пак няма да направи пробно гласуване. Разчетут, доколкото знам е 200 души на една машина за целия изборен ден. Ако това е реалното число, то за 6.8 милиона избиратели ни трябват поне 34 000 машини. По сегашната цена от 3750 лева на машина без ДДС, то ще ни трябват 127.5 млн. лева. И то без никаква гаранция, че няма да бъдат хвърлени в коша, ако на новата власт не и хареса това. Ако имаше воля, то машини можеха да се сложат в големите секции или в проблемните секции, за да санират много гласове или проблемни секции.

  И в заключение - надявам се сте гледали вече филма на НВО Килл чейн - Сайбър Уор он Америкас Елекшънс. Сори за кирилицата, ама не ми пускат латиницата в коментара.

  Лек ден и успех на всички коментиращи.

 87. 87 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1386 Неутрално

  До коментар [#80] от "sarunka":

  Ами не знам за Европа. Не това е важното - в много отношения Европа може да изпреварва останалия свят, но в други изостава. Отделните щати на САЩ са по-големи от цели европейски държави, по-богати - също. Не виждам проблем да гледаме натам и да се възползваме от техния опит.
  Да, има критики към машинното гласуване, но и технологиите за такова не спират да се развиват. Към настоящия момент DRE машините за гласуване елиминират недействителните гласове, оставят хартиена следа и премахват възможността за грешка при отчитането и преброяването на избора на гласоподавателя.
  Всичко останало е въпрос на организация от страна на властите на изборния процес и не представлява критика към системата за гласуване.

  "Една от най-долните привички на дребните души е да приписват своите низости и на другите." Оноре дьо Балзак, "Дядо Горио"
 88. 88 Профил на sarunka
  sarunka
  Рейтинг: 756 Неутрално

  До коментар [#84] от "Darulio":

  ".....вярва се на протокола от машината"

  къде го има това, освен в няколкото щати в америка?

  Политиката на Дневник за администриране на форума е най-грозното лице на цензурата. Към съфоромците с най много плюсове. Кефи ли ви , че лоената топка ви ги блъска?
 89. 89 Профил на Stoil Stoilov
  Stoil Stoilov
  Рейтинг: 52 Неутрално

  До коментар [#84] от "Darulio":

  Не е пропуснато ръчното броене на разписките от машината! Не говорете глупости! Отказано беше нарочно, въпреки изричното искане. Писал съм го в статията. Имам писмен отказ на ЦИК, че така не се правело. Каква е гаранцията, че програмата в машината смята коректно, а не праща всеки 3 глас за партия Х на партия У. Макар че на индивидуалната ви разписка да е отразен коректно точно вашият избор. За това се прави контролно ръчно броене на разписките на случаен принцип. Прави се и при машинно броене на хартиени бюлетини. Хайде стига за днес. Весел ден и успех.

 90. 90 Профил на nebido
  nebido
  Рейтинг: 777 Неутрално

  До коментар [#79] от "nebido":Все пак искам да Вис се извиня, ако сте се почувствал/почуствала обидени. По същество - знате ли колко са най-многото машинни гласове в една секция на евроизборите и в коя секция? Кое Ви дава основание да смятате, че на машина се гласува много бързо? И аз смятах така, даже исках да се направи пробно гласуване с реална СИК и реални списъци. За да може да се мине към изцяло машинни секции. ЦИК отказа, щото нямало време. Е, сега има време и аз пак подновявам това предложение. И Ви гарантирам, че ЦИК пак няма да направи пробно гласуване. Разчетут, доколкото знам е 200 души на една машина за целия изборен ден. Ако това е реалното число, то за 6.8 милиона избиратели ни трябват поне 34 000 машини. По сегашната цена от 3750 лева на машина без ДДС, то ще ни трябват 127.5 млн. лева. И то без никаква гаранция, че няма да бъдат хвърлени в коша, ако на новата власт не и хареса това. Ако имаше воля, то машини можеха да се сложат в големите секции или в проблемните секции, за да санират много гласове или проблемни секции.И в заключение - надявам се сте гледали вече филма на НВО Килл чейн - Сайбър Уор он Америкас Елекшънс. Сори за кирилицата, ама не ми пускат латиницата в коментара.Лек ден и успех на всички коментиращи.
  —цитат от коментар 86 на Stoil Stoilov


  От опит ви го казвам.
  От 12 години съм член СИК.
  Така се случи, че уцелвах машинното гласуване винаги. Включително и експерименталното.
  Не съм познавач на американският процес на избори и не мога да ги коментирам и не мисля, че може да ни послужат за добър пример.

  От опит ви казвам, че преодоляването на функционалната неграмотност на СИК, избиратели и опити за манипулации на бюлетини и протоколи ще се осъществи чрез 100% машинно гласуване.
  И тогава СИК спокойно могат да са само от 5 члена, а не 7 или 9.

 91. 91 Профил на sarunka
  sarunka
  Рейтинг: 756 Неутрално

  До коментар [#87] от "Darulio":

  "Всичко останало е въпрос на организация от страна на властите на изборния процес и не представлява критика към системата за гласуване."

  и очаквате това от герб?

  гледали ли сте автора на статията какви "съображениия " е имал за машинното гласуване преди време?

  ами не, нямам доверие на опитите на няколко щати, когато обратното е прието от почти целия свят.

  аргументите ви не ме убедиха в ползата на машините.

  Политиката на Дневник за администриране на форума е най-грозното лице на цензурата. Към съфоромците с най много плюсове. Кефи ли ви , че лоената топка ви ги блъска?
 92. 92 Профил на sarunka
  sarunka
  Рейтинг: 756 Неутрално

  До коментар [#90] от "nebido":

  бях член на сик -цветните бюлетини. после като наблюдател.

  най-малко невалидни бюлетини имаше, когато бяха цветни картончета. най-лесно отчитане. най-лесно попълване на протоколи. нямаше висене по нощите.. итн.

  Политиката на Дневник за администриране на форума е най-грозното лице на цензурата. Към съфоромците с най много плюсове. Кефи ли ви , че лоената топка ви ги блъска?
 93. 93 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1386 Неутрално

  До коментар [#89] от "Stoil Stoilov":

  Гаранцията е "по-висока" от тази, че членовете на СИК са сметнали правилно бюлетините. Разликата е, че една електронна система може да се тества и впоследствие одитира, докато "грешките" на секционните комисии трябва се разследват. А всички знаем как българските органи разследват изборните измами, вкл. купуването на гласове.
  Весел да е. Сигурен съм, че критиките в следващия разбор на машинното гласуване с право ще са насочени към властите, а няма да го зачеркват на ангро като сега. В противен случай със същото основание и същите критики ще трябва да зачеркнем и традиционното гласуване.

  "Една от най-долните привички на дребните души е да приписват своите низости и на другите." Оноре дьо Балзак, "Дядо Горио"
 94. 94 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 375 Весело


  Нали вече ревахте за машини?
  Сега що ревете срещу тях?
  —цитат от коментар 8 на Костадин Иванов


  Българи сме, сър!

  Даже аз съм категорична, че най-сигурния метод за гласуване в България е с лична карта, тъмната стаичка и пускане на бюлетината в урна! Точка!

  Щото ако е с машинно гласуването пак ще има мърморещи, че точно заради машините пак е спечелил ГЕРБ1

 95. 95 Профил на zkm24533265
  zkm24533265
  Рейтинг: 8 Неутрално

  И с машини и без машини Боко ще отнесе с 200 умно-красивите





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK