Какви са ползите от ветото на Унгария и Полша

Ако в Унгария и Полша има нарушаване на принципа на върховенството на закона (а не на човека), незачитането на тяхното вето би било нарушаване на върховенството на закона.

© Associated Press

Ако в Унгария и Полша има нарушаване на принципа на върховенството на закона (а не на човека), незачитането на тяхното вето би било нарушаване на върховенството на закона.Анализът е препубликуван от "Свободна Европа".


"Решаваме нещо, оставяме го да отлежава някъде и чакаме да видим какво ще стане. Ако никой не вдигне шум, защото повечето хора не разбират какво е решено, ние продължаваме стъпка по стъпка, докато няма връщане назад".


Жан-Клод Юнкер пред Дирк Кох, "Брюкселска република", Шпигел, 27 декември 1999 г.
Късогледство е ветото на Унгария и Полша върху многогодишната финансова рамка на Европейския съюз и възстановителния пакет заради пандемията от COVID-19 да се определя като плод на вътрешнополитически провал или само като процедура по взаимно натягане в Европейския съвет, колкото и да е внушителен на пръв поглед нейният залог. А той е 1.8 трилиона евро или 2.1 трилиона щатски долара. Словения се присъедини към ветото въпреки размера на този залог.


Изобщо публично несъгласие на повече от една страна с решения на съюза беше много рядко явление допреди разногласията по политиката спрямо бежанците след 2015 г. Обикновено представители в Европейския съвет съгласувано оставят някой друг "да вдигне шум", докато те минават гратис, пазейки сили за защита на позиции по някой друг повод. И очевидно вредни за икономиката на новите страни директиви, като тази за работното време, бяха коментирани преди 16 години само в кулоарите. (впрочем позицията на словенския премиер Янез Янша е изказана в писмо до други членове на съвета, което не е било предназначено за публикуване.)


Още по-недалновидно е да се тълкува присъединяването на Словения към ветото на другите две страни като единно действие на група националисти, десни популисти, както това правят някои депутати от Европейския парламент и както най-често характеризират в Уикипедия премиерите на Унгария, Полша и Словения Виктор Орбан, Матеуш Моравецки и Янез Янша. Дори ако допуснем, че тези определения са абсолютно верни.


Проблемът е нетривиален и се състои в следното:


Ако в Унгария и Полша има нарушаване на принципа на върховенството на закона (а не на човека), незачитането на тяхното вето би било нарушаване на върховенството на закона.


Както многократно беше обяснявано, решението за обвързване на прехвърлянето на пари от ЕС към страните членки с оценка на върховенството на закона не изисква единодушие. Приемането на бюджета и всички свързани с него програми на Съюза обаче го изисква.


Орбан, Моравецки и Янша


Нито един от тримата премиери не прилича на абсолвент от техникум за престолонаследници. Янша и Орбан - те са завидно добре образовани, през 80-те години са и дисиденти. Имал съм поводи да се срещам и с двамата, имаме и много общи познати. Моравецки е сравнително млад, не е бил дисидент, но също е добре образован, преподавател по икономика и банкер. Изключено е да не разбира стопанските рискове от ветото. Бил съм съговорител през февруари т.г. с негов министър на конференция в Англия, имаме бегла кореспонденция. Познавам добре един от основните деятели на "Право и Справедливост" - партията на Моравецки.


Запознах се с Янша, когато като бивш премиер беше толкова грубо разследван, подвеждан под отговорност и охулван от Словенската прокуратура, че в такова сравнение изявите на българските главни прокурори спрямо Александър Божков, Иван Костов, Николай Ненчев и Трайчо Трайков приличат на студентско упражнение по реторика.


Въпреки всичко това, аз по никакъв начин не съм съгласен с подкопаването на независимостта на съда в Полша или Унгария. Писал съм по този повод от името на известни икономисти писма до президента Анджей Дуда. Не съм съгласен и с политиката на Четворката от Вишеград по повод имигрантите и бежанците, или пък с политиката на България по този повод. Повечето ми лични приятели в Полша и Унгария са видни опоненти на техните премиери и правителства.


Правната полза от ветото


В обвиненията спрямо тримата премиери рядко се цитира тяхното мнение. А то има своето правно основание.


Ценностите на ЕС са формулирани от класическия либерализъм на XVIII и XIX век. Изброени са в чл. 2 от Лисабонския договор: човешко достойнство; свобода на движение и зачитане на личния живот, свобода на мисълта, религията и мненията (защитени с Хартата на основните права на ЕС); представителна демокрация; равни права и върховенство на закона, и права на човека (недискриминация, защита на лични данни и правото на достъп до правосъдие и информация).


Но членството в Европейската икономическа общност и Европейския съюз от 1957 г. досега запазва в областта на тези ценности широк периметър на независимост на политиката и на отговорност на хората на изборна длъжност в страните членки.


В този периметър влиза всичко, в което се съревновават тези хора по време на избори в техните страни: данъчната политика, социална политика, гражданство, правосъдие и права на собственост и всички останали права. Въпреки моето убедено несъгласие с де факто забраната на абортите в Полша и гоненето на бежанци от Унгария, де юре тези неща са в прерогативите на тези две страни. Такова е мнението и на известния френски правник и председател на международния Институт за икономически и фискални изследвания Жан-Филип Делсол.


Не съм съгласен и с оценката на правосъдния министър на Полша Збигниев Зебко, че "тук - в подхода на ЕС - не става дума за върховенството на закона, а за опит за институционално и политическо поробване, коренно ограничаващо националния суверенитет". Такова поробване просто не може да се случи.


Нарушение на върховенство на закона има не само в Унгария и Полша, но и в много други страни, включително България (изглежда те са малко в Словения), но няма правно основание за обвързването им със спиране на европейските субсидии. Действат съдилища на ЕС, където несправедливите решения на националните съдилища обикновено намират някаква санкция и дори възмездие. По повод субсидиите има специална служба и прокурор, които установяват злоупотребите и взимат съответните мерки.


Годишният доклад на тази служба за 2019 година показва най-много нередности (като процент от плащанията) в Унгария - 3.93%. След нея по стойност на нередностите е Словакия с 0.53 %. За Полша и Словения (с 0.12 и 0.15%) може да се приеме, че нередности няма. За България и Гърция нередностите са оценени на 0.33%, а за Германия - 0.38%.


Напълно неясно е защо а) се въвежда специална процедура за санкциониране след като има служба като ОЛАФ и прокурор, който вече е избран и е заявил, че започва разследвания и б) за страни с три-четири пъти повече злоупотреби и забелязани нарушения на върховенството на закона (например България и Словакия) няма финансово наказание.


В отговор на тази неяснота Янез Янша констатира с право, че се оказва, "че Европейската комисия може да започне процедура въз основа на "препоръки" на различни "международни организации и мрежи", от които са изброени само няколко, и да я приключи с мнозинство от Съвета на Европейския съюз, а не със решение на съда".


Комисар Вера Йоурова, също с право, напомни няколко пъти тази година, че "Европейският съюз е създаден като противоотрова за авторитарните тенденции", каквито тя посочи и в България.


Ветото обаче обръща внимание на факта, че самият съюз се плъзга към авторитаризъм.


Освен това то показва и неразумността на очакванията, че ЕС може дори при наличие на обвързваща процедура и наказание чрез орязване на субсидии да принуди когото и да било да уреди или възстанови върховенството на закона. Главният прокурор на ЕС няма да реши проблема с главните прокурори в България, както наивно вярваха в България.


Икономически ползи


Жан-Филип Делсол между другото посочва и че няма как страни, които имат относително нисък дял на държавните разходи и дългове в техния БВП, да са с по-лош правов ред от страни с високи дългове и данъци. Но да допуснем, че това е много абстрактно наблюдение.


Парите в наличност са друга работа. За бюджетния период, който сега изтича, Полша би трябвало да е имала възможност да използва 115 милиарда евро, Унгария - 35.5, а България - 15.95 милиарда. На човек на година това прави, със закръгляне, 435, 618 и 328 евро за съответната страна. Както е известно и естествено, с тези пари се разпореждат преди всичко правителствата, които управляват в даден момент.


Мнозина предполагат, че ще се стигне до "прагматично решение", защото цялата работа с ветото била заради предстоящите избори в Унгария.


В самата Унгария Виктор Орбан инициира промени в конституцията, които вероятно ще бъдат приети, осигурявайки правителствен контрол върху всички публични фондове независимо от произхода на средствата - местни-държавни, от европейските данъкоплатци или от частни лица и организации.


По отношение на блокираните 1.8 трилиона евро ветото помага да се осъзнае един много съществен факт: тези пари не са безплатни.


В момента те висят като предложение на Европейския съвет и комисията. Правителствата вече общуват с избиратели и уж съвместно правят планове за "усвояването им". За след 2021 година предвидените европейски субсидии за Полша и Унгария като дял от БВП са почти два пъти по-малко отколкото за България.


Процедурата е, че първо показва сумата за отделната страна, хората тръгват да планират и се нареждат на опашка за парите, след това се представя сметката.


Ценоразписът не е тривиален и се пише отдавна. От май 2018 година до май тази година страните членки обсъждаха и накрая приеха нова "Система за собствени ресурси на ЕС". За да изглеждат добре в новата система, се намаляват поравно вноските в бюджета според националния доход на страните членки.


Но юни 2021 година ще представи част от новите източници на приходи: въглероден данък, нови цени на емисии и такси за използване на дигитални услуги (дигитален данък). А до юни 2024 година ще трябва да се подготвят данъците върху финансовите транзакции, нова обща основа на корпоративните данъци в ЕС и нещо подобно за минималната работна заплата.


Всяко отлагане на въпросната уж голяма сума пари може би ще възобнови обсъждането именно на този ценоразпис. Винаги е по-добре да знаеш какво печелиш, когато губиш. И обратното.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (45)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2240 Неутрално

  Това с "върховенството на закона" е абсолютно комунистическа мярка от страна на ЕС! Няма безспорно определение, няма мярка за измерване и остава на преценка на едни ченовници, които ще го тълкуват както им е удобно! Веднага да се премахне от политиката това имагинерно понятие! Това, че в Италия, например, не се говори за корупция не значи, че там я няма! Напротив, там е хиляди пъти по-голяма от българската, ама хората така са свикнали с нея, че не им прави впечатление!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 2. 2 Профил на У Чен
  У Чен
  Рейтинг: 1257 Весело

  До коментар [#1] от "lz2":

  Така е! То в България корупция въобще няма! Тя е само усещане! Всички други страни в ЕС са по-корумпирани от нас, не само Италия!

 3. 3 Профил на Go Go
  Go Go
  Рейтинг: 525 Весело

  Прав сте, г-Станчев, даже когато сте седнал, но от написаното следват поне 3 неща:

  1. Ако има по-малко нарушения на върховенството на закона, ще се появи безработица сред съдии, адвокати и държавни чиновници, за общоевропейските да не говорим.

  2. Потвърждава се народната приказка за лудия и зелника и тя даже става международна.

  3. Законът на Паркинсон е неотменим.

  Сигурно има и други. Няма съвършена демокрация... всъщност в близкото бъдеще може и да се появи - сред роботите.

  73! Go Go
 4. 4 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3120 Неутрално

  До коментар [#2] от "Бай Гадьо":

  Има корупция ясно посочена с числа в доклад
  "Годишният доклад на тази служба за 2019 година показва най-много нередности (като процент от плащанията) в Унгария - 3.93%. След нея по стойност на нередностите е Словакия с 0.53 %. За Полша и Словения (с 0.12 и 0.15%) може да се приеме, че нередности няма. За България и Гърция нередностите са оценени на 0.33%, а за Германия - 0.38%."

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 5. 5 Профил на dzenlandia
  dzenlandia
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Не мога да повярвам. Ня бях чел обективен, балансиран и безпристрастен анализ в Дневник от много, ама наистина много време, а в Свободна Европа никога откакто възстановиха дейността си в България през 2019. Жалко, че толкова рядко подобни статии пробиват път. А имаше времена, в които Дневник беше еталон за качество на журналистиката.

 6. 6 Профил на Go Go
  Go Go
  Рейтинг: 525 Весело

  За малко да забравя. Какво дири барба Ганьос сред едни такива завидно добре образовани, но залитащи към авторитаризъм премиери? В дисертацията му няма и дума за гасене на политически пожари по време на пандемия.

  73! Go Go
 7. 7 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 1096 Неутрално

  Това, че в Италия, например, не се говори за корупция не значи, че там я няма! Напротив, там е хиляди пъти по-голяма от българската, ама хората така са свикнали с нея, че не им прави впечатление!
  —цитат от коментар 1 на lz2


  Прав си, в България хората гледат непрекъснато в чекмеджето на другия. В Италия премиерът сигурно пълни гардероб с пачки по пет стотака, обаче на никого не му прави впечатление.

 8. 8 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4080 Весело

  " Всяко отлагане на въпросната уж голяма сума пари може би ще възобнови обсъждането именно на този ценоразпис. Винаги е по-добре да знаеш какво печелиш, когато губиш. И обратното."

  Авторът на тази статия е пропуснал важната " подробност", че тези пари ще се предоставят проформа в полза на целия ни бизнес, ще се усвояват реално от престъпните кръгове на управляващите, а ще се връщат от всички нас - работещите, създаващи БВП на България ! Разбира се говорим за заемните средства ! Където има безвъзмездно финансиране, там въоще въпрос за връщане на средствата не се поставя ! Да почерпят от сараите, тим, ПИК и т.н.....

 9. 9 Профил на NotWokeEnough
  NotWokeEnough
  Рейтинг: 665 Неутрално

  "Ветото обаче обръща внимание на факта, че самият съюз се плъзга към авторитаризъм."

  Добро утро.

  Някога СССР правеше абсолютно същото. Естествено 'аргументите' бяха различни, но методите - не.

  'progressives' is the politically correct word for communists
 10. 10 Профил на aa1830
  aa1830
  Рейтинг: 336 Неутрално

  Ползите са, че тези две държави показаха че имат собствено мнение и достойнство и че обединени могат да противоречат дори на най-силните.

 11. 11 Профил на aa1830
  aa1830
  Рейтинг: 336 Неутрално

  Ползите са, че тези две държави показаха че имат собствено мнение и достойнство и че обединени могат да противоречат дори на най-силните.

 12. 12 Профил на oak17621787
  oak17621787
  Рейтинг: 93 Неутрално

  Не мога да повярвам. Ня бях чел обективен, балансиран и безпристрастен анализ в Дневник от много, ама наистина много време, а в Свободна Европа никога откакто възстановиха дейността си в България през 2019. Жалко, че толкова рядко подобни статии пробиват път. А имаше времена, в които Дневник беше еталон за качество на журналистиката.
  —цитат от коментар 5 на dzenlandia


  ++++++

 13. 13 Профил на 4okuto
  4okuto
  Рейтинг: 1210 Неутрално

  Виден анализатор в Дневник с неолиберални наклонности започва да се усеща за някои неща. Да не повярваш.

 14. 14 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1494 Неутрално

  Възникването на такъв тип проблеми, според мен става, защото в нашия съюз, има много недовършена работа и връзките между правата и задълженита са много хлабави, на моменти липсващи и дори противоречиви.
  Може да си плещим за европейски СССР и подобни, но примера е отвъд Атлантическия океан. Една валута, едно управление и федерални закони - изчезват всички такива имагинерни величини, като в коя част закона е по-върховен и къде не е. При това забележете, че индивидуалните въпроси за отделните щати се решават на място, от щатска полиция, пркуратура и съд, има си щатски парламенти и прочее. Никой не пречи на никого да си пее своите песни, да си яде своята манджа и да ходи в каквото му се ходи църква.
  Но все едно дали ни харесват или не САЩ, никой не може да отрече международното влияние на САЩ във всички области и авторитета на долара, а хората, особено тези които имат образование и/или различни таланти, гласуват с краката си в тази посока,
  Не виждам защо, само за да чуваме имената на националните първи и втори лица, включително на такива като наш баце, ние трябва да сме една пробита мрежа от държави, където всеки един от фигури като джуджи, актуалния президента на САЩ, др. Си, че и по дребни от тях, може да си играе на наша ( съюзна де) територия на играта "Разделяй и владей".
  Ако някой ми докаже, колко е по-хубаво за всяка от страните поотделно и особено за тази група от по-изостаналите и бедни държавите членки, че днешното дередже има предимства пред федралния вариант, ще му благодаря. Но казах докаже, а не просто каже.

 15. 15 Профил на Ebeneezer Goode
  Ebeneezer Goode
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Е то ясно де, Орбан е образован, но прави бели и не слушка баба Меркел, затова ще има пляс-пляс.
  А пък Бай Тулуп, проЗД, прави още по-големи бели, но слушка, и за него има телешка пържолка.

  Schrödinger's cat walks into a bar. And doesn't
 16. 16 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 294 Неутрално

  За малко да забравя. Какво дири барба Ганьос сред едни такива завидно добре образовани, но залитащи към авторитаризъм премиери? В дисертацията му няма и дума за гасене на политически пожари по време на пандемия.
  —цитат от коментар 6 на Go Go


  "Залитащи към авторитаризъм" са нарушаващите Договора и Закона , бюрюкрати от Брюксел.

  Въпросът е друг , ЗАЩО БЪЛГАРИЯ НЕ ЗАЩИТИ ВЪРХОВЕНСЪВОТО НА ЗАКОНА И НЕ СЕ ПРИСЪЕДИНИ , КЪМ СЛОВЕНИЯ, ПОЛША И УНГАРИЯ.

 17. 17 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1028 Весело

  Гледам и не вярвам на ушите си.
  Завой в редакционната политика или недоглеждане?
  Да видим....

  Знанието е сила, информацията - власт
 18. 18 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#14] от "tsvetko_51":

  Който спешно иска федерация, може да си стегне куфара и да отиде в някоя наблизо.

  А лично на мене ЕС0 ми харесва такъв.

 19. 19 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2782 Неутрално

  За какво ЕС се сърди на Унгария ??
  ........................."ограничава свободата на печата и преследва неправителствени организации" - това излиза !!
  Радвам се че живея в България ,където има толкова много свобода , толкова много ...
  Доколкото знам , една единствена организация е ОГРАНИЧЕНА - тази на СОРОС, а тя имаше и и университет.
  Какво да направи унгарския премиер ,като в унгарската конституция пише ..., че унгарското семейство се състои от БАЩА (мъж) и МАЙКА (жена) ...... да изтърбуши конституцията заради ...ГЛОБАЛИСТИТЕ ??
  А Европейския съюз трябва да приеме накакъв РЕГЛАМЕНТ за такива НАДНАЦИОНАЛНИ неправителствени организаци. При тях думите и действията са коренно различни....Ако те разбиват самата държава.. по каво се различават от шпионска структура?

 20. 20 Профил на Oggie Petkov
  Oggie Petkov
  Рейтинг: 588 Неутрално

  До коментар [#14] от "tsvetko_51":

  За да се реализира това за което говорите, първо отделните държави трябва да са много близко по своето икономическо развитие и заплащането на труда да е еднакво в тях. Второ, трябва да изчезне рецидивът от миналото на "великите сили" Германия, Франция, които искат да диктуват политиката в ЕС.

 21. 21 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2593 Неутрално

  До коментар [#14] от "tsvetko_51":

  Аман от общи приказки,които отгоре на това са шизофренични!
  Кажи ясно и кратко трябва ли Брюксел да спре парите на Унгария и Полша? Ако отговорът ти е "Да",значи си представяш ЕС като копие на СССР.
  Ако отговорът ти е "Не",значи искаш ЕС да ПРИЛИЧА на федерация.
  Имам новина обаче за теб. БЕЗ собствена армия и правосъдие,ЕС е едно голямо НИЩО!

 22. 22 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2388 Неутрално

  "юни 2021 година ще представи част от новите източници на приходи:"

  Нови приходи и нови харчове.
  Кой ще прави харчовете - естествено политиците. А после зашо политиците крадели, били глупави и лъжели.
  Как политиците да не лъжат хората като с лъжи най-сигурно се печелят избори и след изборите започват харчовете.
  Как политиците да не са глупави, като избирателите си харесват политици от своето ниво по-надолу.

  подпис
 23. 23 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 3040 Неутрално

  "Но юни 2021 година ще представи част от новите източници на приходи: въглероден данък, нови цени на емисии и такси за използване на дигитални услуги (дигитален данък). А до юни 2024 година ще трябва да се подготвят данъците върху финансовите транзакции, нова обща основа на корпоративните данъци в ЕС и нещо подобно за минималната работна заплата."
  *
  И накрая ще се окаже, че данъкоплатците ще платят повече, отколкото при старата система за набиране на средства за европейските фондове.

 24. 24 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 3040 Неутрално

  "Не съм съгласен и с политиката на Четворката от Вишеград по повод имигрантите и бежанците, или пък с политиката на България по този повод."
  *
  И по-конкретно? По този въпрос няма нищо споменато в присъединителните договори, особено пък за разпределение на нелегални мигранти.

 25. 25 Профил на Шизо
  Шизо
  Рейтинг: 17 Неутрално

  "Напълно неясно е защо а) се въвежда специална процедура за санкциониране след като има служба като ОЛАФ и прокурор, който вече е избран и е заявил, че започва разследвания"

  Авторът или си няма идея какво пише или най-вероятно се прави на ударен.
  ОЛАФ действително може да разследва измами с евросредства. ОЛАФ обаче не може да завежда дела и да повдига обвинения. Страни като Унгария съвсем открито игнорират сигналите, просто защото могат.
  Европейската прокуратура решава този проблем и може действително да преследва злоупотребите - с малката подробност, че нито Унгария, нито Полша участват в нея.
  Така се връщаме в изходната позиция, където единственият начин да накараш подобни държави да спазват правилата, е да им врътнеш кранчето. И сегашното вето от тяхна страна е просто един жалък опит за изнудване.

 26. 26 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4085 Весело

  Покрай огромния шамар с ветото на Полша и Унгария срещу финансовата рамка, нашето вето изглежда като погалване с перце, което е добре за нас, ще се отслаби натиска от арогантната Германия.

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 27. 27 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2593 Неутрално

  До коментар [#25] от "Шизо":

  Златни ти уста! Тогава веднага трябва да врътнем кранчето на Германия,щото тя наруши дивашки всякакви правила НАСИЛВАЙКИ държавите от ЕС да приемат "бежанци" НАРУШАВАЙКИ всякакви закони!

 28. 28 Профил на У Чен
  У Чен
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  До коментар [#2] от "Бай Гадьо":Има корупция ясно посочена с числа в доклад"Годишният доклад на тази служба за 2019 година показва най-много нередности (като процент от плащанията) в Унгария - 3.93%. След нея по стойност на нередностите е Словакия с 0.53 %. За Полша и Словения (с 0.12 и 0.15%) може да се приеме, че нередности няма. За България и Гърция нередностите са оценени на 0.33%, а за Германия - 0.38%."
  —цитат от коментар 4 на дерибеев


  Ми тъй де аз какво казвам? В България корупцията е само усещане! В България корупция няма!
  Това къщи за тъщи, ресторант "Осемте джуджета", подпорната стена за птички, ало Ваньо - това е само усещане за корупция! Щом прокуратурата не е открила нищо нередно, значи корупция няма! Мисля че германците трябва да дойдат да се учат от нас как да се справят с корупцията, тъй като те са по-корумпирани от нас!

 29. 29 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1593 Неутрално

  новите източници на приходи: въглероден данък, нови цени на емисии и такси за използване на дигитални услуги (дигитален данък). *И накрая ще се окаже, че данъкоплатците ще платят повече, отколкото при старата система за набиране на средства за европейските фондове.
  —цитат от коментар 23 на pamela


  Това е едно на ръка. Всеобщ данък затоплизъм, веднъж въведен, вече няма да може да се контролира от отделните държави, а ще се вдига според както каже Големият Бял Баща в Брасъл, дето никой не го е избирал директно и на никой не се отчита. Както учи историята, веднъж въведен някакъв данък с конкретна цел, си остава вечно, даже след като причината за въвеждането му е отпаднала. През 1902 г в Германия се въвежда акциз на шампанското с цел набиране на средства за изгражадне на военен флот. Първоначалната цел отдавна е отпаднала, обаче акцизът си седи и досега и събира от матряла по 400 млн евро на година. Така ше стане и със затоплизъма : даже и температурите да паднат с 10 градуса, данъкът пак ще се вдига, тоя път за борба със застудизъма.


  Тогава веднага трябва да врътнем кранчето на Германия
  —цитат от коментар 27 на deaf


  Афърматив. В Германия няма "върховенство на закона", понеже главният прокурор е подчинен на правосъдния министър. Др от Лайен например, кога е била военен министър, е шарила яко милиони за консултантски договори на приближени. Кога отпочнали разследване, изведнъж служителите в министерството ги хванала колективна амнезия. Пък и прокурорът не си давал много зор да рови, щото колегата на др от Лайен му е началник и ако се разлюти може да го уволни.

 30. 30 Профил на hanseatic
  hanseatic
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Уважавания от мен Красен Станчев е направил една, единствена грешка в иначе чудесния анализ. Нарушаването на принципа на върховенството на закона, неизменно води в крайна сметка до нарушаването на правата на широка прослойка от населението на съответните страни. Орбан и дърпащия задкулисно конците Качински, отдавна променят осезателно законодателството в Унгария и Полша в своя полза. Лоялността им към ЕС е изключително ниска. Санкциите, които надявам се ще получат тези страни за бруталното погазване на европейските закони, са силно закъснели.

 31. 31 Профил на Шизо
  Шизо
  Рейтинг: 17 Неутрално

  До коментар [#27] от "deaf":

  Квотите за бежанци бяха въведени (и после отменени) с решение на Съвета на ЕС.

 32. 32 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2913 Любопитно

  До коментар [#30] от "hanseatic":

  “Нарушаването на принципа на върховенството на закона, неизменно води в крайна сметка до нарушаването на правата на широка прослойка от населението”

  А принципът на върховенството на закона какво гласи? И кой (Бог) осъжда дали принципът е нарушен?
  Как Орбан (Унгария) нарушава принципа, спазвайки закона за задържане/недопускане на нарушители на държавната граница/Шенгенското пространство?

 33. 33 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 294 Неутрално

  "Напълно неясно е защо а) се въвежда специална процедура за санкциониране след като има служба като ОЛАФ и прокурор, който вече е избран и е заявил, че започва разследвания"Авторът или си няма идея какво пише или най-вероятно се прави на ударен.ОЛАФ действително може да разследва измами с евросредства. ОЛАФ обаче не може да завежда дела и да повдига обвинения. Страни като Унгария съвсем открито игнорират сигналите, просто защото могат.Европейската прокуратура решава този проблем и може действително да преследва злоупотребите - с малката подробност, че нито Унгария, нито Полша участват в нея.Така се връщаме в изходната позиция, където единственият начин да накараш подобни държави да спазват правилата, е да им врътнеш кранчето. И сегашното вето от тяхна страна е просто един жалък опит за изнудване.
  —цитат от коментар 25 на Шизо


  Нещо, фактите СА ПО-ДРУГИ..

  Въобще не иде реч, за неспазване на параметрите при някой ЕВРОПЕЙСКИ ПРОЕКТ Е СЛОВЕНИЯ , УНГАРИЯ ИЛИ ПОЛША..

  Кой е въпросният Проект?
  В Словения , да речем.. ?

  Кога ЕС са видели, че параметрите в Апликационната форма , не са спазени, как да реагирали, какво означава "не може да ги накараш"?

  Че каква малоумна е била политиката на ЕС , до сега?
  Примерно - Транспортните коридори.. решават нещо, отделят бюджет, одобряват плащанията, тече търг за изпълнител, пускат втори транш, пак проверяват, подготвят доклад, правят финалното плащане..

  И ВСИЧКО ТОВА - НЕ Е РАБОТЕЛО??

  Ми за какво са вземали заплати в Брюксел, за какво са тези програмни периоди и отчети?

  И КАК НЯМА ДА БЪДАТ ДАВАНИ ПАРИ НА ТРИТЕ ДЪРЖАВИ В БЪДЕЩЕ?!

  ТЕ ИМ СЕ ДАВАТ НЕ ЗА ХАРЧЛЪК , А За ЕВРООЕЙСКИ ПОЛИТИКИ.

  Проектите НА ЕС в тези държави - в момента дето вървят - транспортни коридори, околна среда.. ще спрат?

 34. 34 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 294 Неутрално

  И ако ЕС се отказва от Политиките си - да си каже!

  Въпрос тогава - що да им се дава издръжка..

 35. 35 Профил на bnc59488372
  bnc59488372
  Рейтинг: 632 Неутрално

  До коментар [#21] от "deaf":

  И БЕЗ СОБСТВЕН ЕЗИК.БЕЗ ЕЗИК НЯМА КУЛТУРА СЛЕДОВАТЕЛНО НЯМА НИЩО.ЕВРОПА Е НЕМИСЛИМА БЕЗ ЛИНГВИСТИЧНОНАЦИОНАЛНОТО СИ МНОГООБРАЗИЕ ,БЛАГОДАРЕНИЕ НА НЕГО Е ДАЛА ТОЛКОВА МНОГО НА ЧОВЕЧЕСТВОТО.

 36. 36 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 294 Неутрално

  И още за тъпоумните червендули, дет скачат :
  "Ще им спрат парите. хак им е"

  ЕС сам на себе си , си спира парите.
  Да припомня ЕС Е СЪЮЗ НА СВОБОДНИ ДЪРЖАВИ, КОИТО ИМАТ ОБЩИ ДЕЙНОСТИ ЗА ОБЩО ДОБРО!
  И имат орган, който да координира и да мениджира.
  В Брюксел..

  Давах прост пример с Транспортните коридори.
  Имаме значи общ план да се изградят и да може хора и стоки бързо и лесно да отиват от юг, на север , примерно..

  Ползата е за Германия, Чехия, Австрия, Унгария, Словения, Полша, Хърватска, България - парите са от общите фондове!

  По същия начин - в една държава се прави път от град А , към град Б.
  За обща обществена полза.

  И да си представим , че сме изградили всичко и остава един мост , до някое градче.
  Да, ама властите на това градче са му ядосани - и не правят моста!
  Там не рачат да приемат мигранти и да ги обгрижват..

  Малоумно, нали?
  А властите са всякви, но не и компетентни..

  Същото е сега и с ЕС .
  За това - вето и Оставка, България да се присъедини!

 37. 37 Профил на motochristo
  motochristo
  Рейтинг: 1168 Неутрално

  ЕС разчита прекалено много на публичното изсипване на кофи с пари, за сметка на обяснение как и защо се раждат половината от Европейските правила и регулации. Затова губи позиции и влиза в спирала да изсипва все повече и повече пари, който се крадат в голямата си част, и се използват за корумпиране на местна почва.

  Гласуваш за прасе - получаваш кочина.
 38. 38 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 875 Неутрално

  Аз по ред причини не искам федерация. Допреди 100 години се борихме срещу империите, а сега се натискаме да влизаме/създаваме такава....
  Не, благодаря. Не смятам, че в Берлин, Париж или Брюксел ни разбират или им пука за нас. Затова - съюз на суверенни държави, както го искаше де Гол. Но без едни да са по-равни животни от други във фермата.

  Само за протокола да не останете с грешно впечатление, смятам и Русия за много вредна империя, от която трябва да се пазим.

 39. 39 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7654 Неутрално

  "самият съюз се плъзга към авторитаризъм."
  Значи всеки да прави, каквото си иска, а парите да си вървят. Този път не съм сугласна с Красен Станчев. Такива, като България , само спиране на парите може да ги накара да спазват някакви правила.

 40. 40 Профил на ТНТ
  ТНТ
  Рейтинг: 654 Неутрално

  Ползите са, че тези две държави показаха че имат собствено мнение и достойнство и че обединени могат да противоречат дори на най-силните.
  —цитат от коментар 10 на aa1830


  Полша, Унгария и Словакия /тогава в рамките на Чехословакия/ се озъбиха здравата на руската/съветската мечка в средата на миналия век, тъй че европейските бюрократи трябва да си имат едно на ум по отношение на хора, способни да излязат с голи ръце срещу танкове!
  Колкото до Орбан, той на практика събори през 1989 година телената ограда между Унгария и Австрия. По този повод великия Хелмуд Кол каза: "Благодаря, Унгария! Вие съборихте първата тухла от Берлинската стена!". А в туй време танте Меркел си седеше тихичко в партийния си кабинет...

  "Последният комунист на планетата ще умре в България." Димитър Талев, "На завой"
 41. 41 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Ползите са, че тези две държави показаха че имат собствено мнение и достойнство и че обединени могат да противоречат дори на най-силните.
  —цитат от коментар 10 на aa1830


  Три..
  Три държави, налагат вето на ЕС..

 42. 42 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 1034 Неутрално

  До коментар [#25] от "Шизо":Златни ти уста! Тогава веднага трябва да врътнем кранчето на Германия,щото тя наруши дивашки всякакви правила НАСИЛВАЙКИ държавите от ЕС да приемат "бежанци" НАРУШАВАЙКИ всякакви закони!
  —цитат от коментар 27 на deaf


  Да де, ама какво прави Германия няма никакво значение, прословутият двоен моралили мерене с два аршина!

  Ето затова ветото на трите държави ме кефи, трябва откровенно да се говори за бакиите на заоадните държави!

 43. 43 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 565 Неутрално

  последиците са политически, не стопански, защото ветото рано или късно ще падне.
  Изобщо не мога да разбера какво иска да каже автора, освен че май се познава с тия хора - не е съгласен с тях, но пък имат право да си кажат. ми имат, кой ги е спрял? ес се бил плъзгал към авторитаризъм?! т.е. ние имаме право да сме авторитарни, и ако вие не сте съгласни с нашия авторитаризъм, значи сте авторитарни? (логика) само в източна европа:)

 44. 44 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 565 Неутрално

  До коментар [#9] от "vik":

  ама другарю, никой не ви спира да излете от този нов сср. и за разлика от предишния, никой няма да ви прати танкове. ще ви изпратят по живо по здраво.

 45. 45 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Значи всеки да прави, каквото си иска, а парите да си вървят. ..
  .. само спиране на парите може да ги накара да спазват някакви правила.
  —цитат от коментар 39 на Роси


  Не може ВСЕКИ ДА СИ ПРАВИ, КАКВОТО ДИ ИСКА!

  Има си Договор, има си Правила!
  Че утре и банките, и мобилните оператори ей така ще ди измислят врътки.
  Може да ползват и същата формулировка " върховенство на закона".

  Пляс, Брюксел , по ръчиците!
  Спри им парите с вето, да нямат бюджет-ей как ще спазват правила!

  Много правилно мнение !

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK