Министърът на образованието обижда учените, помогнали в битката с COVID-19

Председателството на академията на науките изразява категорично несъгласие с думите на Красимир Вълчев: "В БАН всички знаем, че можеш и да не работиш."

© Юлия Лазарова

Председателството на академията на науките изразява категорично несъгласие с думите на Красимир Вълчев: "В БАН всички знаем, че можеш и да не работиш.""Дневник" публикува възражение на Председателството на Българската академия на науките по повод думи на министъра на образованието и науката Красимир Вълчев в сряда за бюджета за следващата година. Ето точния му цитат по повод факта, че БАН за поредна година ще получи увеличение на бюджета от 13 млн. лв.: "БАН запазва своята свещена академична автономия. В БАН всички знаем, че можеш и да не работиш. В последните години най-силно е увеличено финансирането на БАН. Нека да видим какво ще направят с увеличението следващата година - дали ще увеличат пожизнените възнаграждения на академиците или минималните възнаграждения на младите учени."


Председателството на Българската академия на науките изразява недоумение и изненада от появилите се в медиите изказвания на министъра на образованието и науката Красимир Вълчев, свързани с разпределението на бюджета в БАН, както и


обидните твърдения за работата на учените и служителите в академията.
По повод на разпределението на бюджета на БАН министърът на образованието и науката е цитиран да казва "дали (разбирай в БАН) ще увеличат пожизнените възнаграждения на академиците или минималните възнаграждения на младите учени".


Бюджетът на БАН, одобряван от Министерския съвет, от няколко години се прави по установен списък от дейности, като за всяка дейност е определена съответна сума. Средствата за възнагражденията на академиците и член-кореспондентите в бюджета на БАН, които произтичат от Постановление на Министерския съвет, са отделени от средствата за трудови възнаграждения на служителите на Академията, включително на младите учени.


Необходимо е да подчертаем, че БАН не може да прехвърля свободно средства между двете дейности. Считаме, че цитираните по-горе думи на министъра


противопоставят една група от учени на друга, което категорично отхвърляме.


Нека отбележим, че повече от половината от академиците и член-кореспондентите не са от БАН, а от висши училища и културни институции.


Председателството на БАН изразява също така категорично несъгласие с думите на министъра "В БАН всички знаем, че можеш и да не работиш." В БАН от години съществува строга и регулярна атестация на учените и помощния персонал, от която зависят трудовите възнаграждения. БАН всяка година по Закон представя Годишен доклад за своята дейност в Народното събрание, който се гласува от народните представители. В последните години получаваме от тях категорична подкрепа за нашата дейност.


През тази година учените от БАН демонстрираха изключителна активност в появилата се пандемия, като по своя инициатива и напълно доброволно подпомогнаха държавата в битката с Ковид-19. От многобройните дейности нека само споменем, че


учени от БАН бяха на първа линия в болница "Пирогов" в най-активните месеци на пандемията.


Затова изречените от нашия принципал думи са с нищо незаслужена обида за учените и служителите на БАН, както и за самата академия - най-старата организация в новата българска история със 151-годишна история и произвеждаща основната част от международно видимата продукция на страната.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK