Откакто "Патриотите" управляват водите, язовирите се източват

Безводието се причинява от правителството – за да може ВЕЦ да добиват повече енергия, която им се плаща на субсидирани цени. На снимката - язовир "Асеновец" край Сливен, сниман през август

© Надежда Чипева, Капитал

Безводието се причинява от правителството – за да може ВЕЦ да добиват повече енергия, която им се плаща на субсидирани цени. На снимката - язовир "Асеновец" край Сливен, сниман през августКоментарът е от профила на автора във "Фейсбук". Поводът за него е изненадващото изказване в парламента днес на министъра на околната среда и водите Емил Димитров-Ревизоро. Той обяви, че има риск Бургас да остане без вода от май, предупреди за водна криза в земеделието догодина и водни бунтове. Причината - сушата и трудната координация между различните министерства в кабинета "Борисов 3". Малко по-късно земеделският министър Десислава Танева се яви в парламента и отрече.


Бесен съм. Ревизоро днес обяснил в парламента, че Бургас може да остане без вода догодина. И че никой нищо не прави по въпроса. Язовир "Камчия" бил празен.
.
Ами това не е новина. Нито, че годината е суха и язовирите са празни, нито, че в държавата никой нищо не прави по въпроса. От месеци следя темата и на всички вече е ясно каква е причината за проблема.


Не е безводието. Сухи години се случват. Безхаберието е.
Откакто "Патриотите" управляват водите, язовирите се източват всяка година повече от нормалното. За да може ВЕЦ, които са построени там, да добиват повече енергия, която им се плаща на субсидирани цени. От всички нас. ВЕЦ на язовирите "Камчия" и "Цонево" са собственост съответно на Тадаръков и роднините на бивш заместник-министър от ДПС. Нали се сещате - патриотите и ДПС, скачени съдове.


Та проблемът не е видим във влажна година. Обаче като дойде дори и една суха, ние сме неподготвени. Защото язовирите са полупълни.


Никой не мисли дългосрочно за години напред. Мислят как да направят бързи пари.


Вината не е в собствениците на ВЕЦ. Тя е в правителството,


което им разрешава конкретни количества на добив всеки месец. И очевидно не си е свършило работата като хората. Срамна история, която ще лежи на съвестта на предишния екоминистър Нено Димов, но и на целия кабинет "Борисов 3".


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK