Колко опасно е ВАС да опъне чадър върху агентите на Държавна сигурност

Ако ВАС утвърди противоречивата си практика, това би означавало, че ще скрие две трети от агентите, кандидати за депутати.

© Велко Ангелов

Ако ВАС утвърди противоречивата си практика, това би означавало, че ще скрие две трети от агентите, кандидати за депутати."Дневник" публикува със съкращения коментара от сайта "Държавна сигурност". Днес Общото събрание на Върховния административен съд (ВАС) гласува да се преформулира въпросът по тълкувателно дело №9 от 2019 г., свързан с прилагането на закона за досиетата. Възможностите от произнасянето са две - съдът да се върне към своята утвърдена в първите десетина години от приемането на закона за досиетата (2006 г.) практика или в края на процеса на разкриването на сътрудниците на тоталитарните комунистически служби да опъне чадър и да попречи на публичното им осветяване.


През последните няколко години група съдии от ВАС изведнъж започна да променя утвърдената съдебна практика на своите колеги дотогава, започвайки да обявява за нищожни решения на Комисията по досиетата, с които тя съобщава на обществото вече установена принадлежност към Държавна сигурност или разузнавателните служби на лица, но в ново качество - на нова ръководна длъжност, която те са заемали, заемат или кандидатстват за такава.


Впоследствие стана ясно, че част от тези съдии, случайно или не, са започнали своята кариера в школата на ДС в Симеоново преди 1989 г., а председателят на отделението във ВАС, което разглежда тези дела, съжителства с обявен от Комисията по досиетата агент на ДС. Толкова за зависимостите.
Как се изкриви съдебната практиката на ВАС, утвърдена в началото


Тази групичка съдии се опитва да наложи тезата, че комисията няма право да установява повторно или с последващи решения вече обявени агенти, ако не представи нови доказателства за тяхната принадлежност.


В същото време Комисията по досиетата много ясно обясни на магистратите, че в своята практика тя установява принадлежност само един-единствен път, а при наличие на нова ръководна позиция или кандидатстване за такава на публичните лица по смисъла на закона само обявява вече установена с предишно решение принадлежност към тоталитарните служби.


Отделно от абсурдността на тезата на групата съдии законодателят в лицето на парламента през 2006 г. изрично не възложи правомощия на Комисията по досиетата да събира доказателства, тъй като вече беше пределно ясно и на специалистите, и на обществото, че голяма част от архивите са унищожени от БКП/БСП/ДС в началото на прехода.


И затова възложи на комисията само да установява принадлежност на базата на наличие на конкретни документи в архивите на тоталитарните служби. Изглежда, само някои съдии не разбраха това и до днес. Или по-скоро не искат да го разберат.


Преди година и половина


Искането за уеднаквяване на съдебната практика бе внесено до председателя на ВАС Георги Чолаков преди година и половина от тогавашния главен прокурор Сотир Цацаров, който от своя страна беше сезиран за проблема от председателя на Комисията по досиетата Евтим Костадинов.


Колко упорито противниците на отварянето на досиетата се опитват да използват съда, за да сложат прът в процеса на осветяването на сътрудниците на ДС, говори фактът, че през 2014 г. ВАС вече веднъж беше сезиран да си уеднакви съдебната практика от бившия омбудсман Константин Пенчев, но тогава Общото събрание на ВАС отказа да спази конституцията и не излезе с решение.


В каква посока ще се развие дебатът на Общото събрание на ВАС и какво решение ще бъде взето - предстои да разберем, но е реална опасността съдът в самия край на изпълнението на закона за досиетата да опорочи досегашния труден и изпълнен с перипетии път за осветяването на агентите.


Има опасност ВАС да отнеме правото на обществото да бъде информирано за агентите на комунистическите служби


В лошия вариант е напълно възможно да се стигне до това ВАС да наложи цензура върху дейността на комисията и да се опита да ѝ запуши устава с фалшиви юридически аргументи, с които на практика ще опъне чадър и ще попречи на разкриването на мрежите на влияние и присъствие през годините на прехода на сътрудниците на репресивния апарат на БКП.


В България не само не беше проведена лустрация над тези сътрудници, но сега сме на колебаеща се крачка от това чрез една съдебна институция като Върховния административен съд да бъде отнето правото на обществото да има информиран избор.


Ще дам само два примера какво на практика би се случило, ако ВАС реши да се самоопозори и да осакати най-важния принцип в закона за досиетата, приет от Народното събрание, а именно да се знае кой от агентите на какви ръководни постове е бил или кандидатства.


Пример от последните парламентарни избори: Какво би станало, ако


Нека да погледнем какви хора са кандидатствали за народни представители на последните парламентарни избори през март 2017 г.


Тогава комисията провери 4060 кандидати, от които огласи 81 души с принадлежност към Държавна сигурност или разузнавателните служби на БНА.


От тези 81 сътрудници, кандидати за народни представители, за 52 души комисията вече е установила тяхната принадлежност към тоталитарните служби с предишни свои решения и през 2017 г. само обявява тяхната принадлежност отново, но в новото им качество - на кандидати за лица за ръководна длъжност (народен представител), тъй като законът за досиетата я задължава да обяви тези кандидати.


Ако ВАС утвърди противоречивата си практика, това би означавало, че ще скрие две трети от агентите, кандидати за депутати! Две трети, представяте ли си!!!


Същото би се случвало при всички следващи избори - за парламент, за общински съветници и кметове, за евродепутати и т.н.


Комисията е осветила вече над 14 000 сътрудници. Каква огромна информация за мрежи и влияние на агентите на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА би скрил от обществото съдът.


Дано ВАС да бъде осенен от светлината на истината, прокарана от парламента със закона за досиетата през 2006 г. при един рядко виждан политически консенсус след толкова лъкатушения и опити тази истина да бъде скрита от противниците на отварянето на досиетата на репресивния апарат на БКП.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (87)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2138 Неутрално

  Много е опасно. Доган ще трябва да връща ТЕЦа и сараите

 2. 2 Профил на Тиква загубена
  Тиква загубена
  Рейтинг: 0 Неутрално

  За агент Ивайло и агент Алберт винаги ще има чадър. Те са верни винаги на БОЙКО и Гешев!

  Приживе на всички в устата ви срах, серете и вие на гроба ми без страх, че мъртвец от гроба не може да се вдигне, серящия гъз с хуй да достигне!
 3. 3 Профил на Nikoi
  Nikoi
  Рейтинг: 2400 Неутрално

  В България и да те обявят и да не те обявят за член на ДС и доносник ,няма никакво значение ,морала е на друго ниво ,а и на всички нива ни управляват неотменно все такива кадри ,разликата между тяхната дейност преди 10 ноември 1989 и сега е ,че тогава защитаваха интересите на соц държавата и партията ,а сега собствени и корпоративни интереси и са изцяло против интересите на държавата и народа , с една единствена идея ,къде какво може да се открадне и източи ,защото няма кой да ги залови или накаже ,съдебната и правна система е от до кадри на ДС ,приемани право и издигани в йерархията с разрешения на представители на ОК и ЦК на БКП , а след това на светлите им наследници наричани под различни партийни имена ,общото е ,че всички са с червени книжки в сърцата си .

 4. 4 Профил на zaki
  zaki
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Дааа, ето до какво води каскета върху тиквата. Плюс симеоновци в правосъдието.

 5. 5 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1726 Неутрално

  Аз друго не разбирам... И какво като ги огласяват кой е бил агент на ДС??? Да, нека ги огласяват, но що за държава е това, която разрешава на тези да заемат въобще някакви длъжности?

  Мы идем широкими полями На восходе утренних лучей. Мы идем на бой с большевиками За свободу Родины своей.
 6. 6 Профил на еспресо
  еспресо
  Рейтинг: 1696 Разстроено

  Отрезвяващо. Не е само прокуратурата, а и сред съдиите изглежда има много гнили ябълки.
  Явно цялостно съдебната система е проблем, не е само каскетираният келеш или осемте джуджета. Какво може да се направи - не знам.

 7. 7 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1726 Неутрално

  "-Ама този е убил 200 души в концлагер "Белене""...
  "-А, добре значи е от нашите, ще го направим главен лекар в някоя болница"...

  Това е действителността в България. Няма осъдени за престъпленията на комунизма. Няма лустрация.

  Мы идем широкими полями На восходе утренних лучей. Мы идем на бой с большевиками За свободу Родины своей.
 8. 8 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1180 Неутрално

  Явно нЕКОЙ ги страхува !!! друга причина нЯмА.

 9. 9 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1726 Неутрално

  ДС в България още си съществува. Не знам защо се правят някои, че не виждат. И до днес кадрите на ДС са навсякъде.

  Мы идем широкими полями На восходе утренних лучей. Мы идем на бой с большевиками За свободу Родины своей.
 10. 10 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1591 Неутрално

  Хаха, Костов защо не направи лустрация преди 23 години?
  Сега вече е безмислено.

 11. 11 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 871 Неутрално

  Общият ни голям грях, като общество , народ и държава е, че за 30 години не успяхме да проведем ЛУСТРАЦИЯ!!!

 12. 12 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1726 Неутрално

  До коментар [#10] от "НеКой":

  Никога не е безсмислено. В България продължава да няма реформи и промени.

  Мы идем широкими полями На восходе утренних лучей. Мы идем на бой с большевиками За свободу Родины своей.
 13. 13 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2672 Неутрално

  Ми страшно опасно е, това би сложило край на борците с ДС и единствената политика на партийки с лидери и поети ДС синчета

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 14. 14 Профил на qid44693832
  qid44693832
  Рейтинг: 328 Неутрално

  Лустрация, по-добре късно, отколкото никога.

 15. 15 Профил на rkf46690675
  rkf46690675
  Рейтинг: 9 Неутрално

  ЦЯЛАТА СВИНЩИНА Е , ОБРАЗВАНИЕТО НА ЧЕКИСТИТЕ В СИМЕОНАВО СЕ ПРИРАВНЯВА НА ОБУЧЕНИЕТО ПО ПРАВО.
  ФАКТИЧЕСКИ ТЕ МОГАТ ДА СТАВАТ И СТАВАТ СЪДИИ.
  И МОГАТ ЛЕГАЛНО ДА ЗАЩИНАВАТ И КРИЯТ МРЪСОТИИТЕ СИ...
  И ЗА ТОВА ВСЯКИ ИЗОБЛИЧЕН ТВЪРДИ ,ЧЕ "СЕ ГОРДЕЕЛ",ЩОТА ЗНАЕ ЧЕ ИМА ХОРА В СЪДА ДА ГО ПОКРИЯТ...
  КАТО ХБЕБАРКИ СА СЕ СКУПЧИЛИ ВЪВ ВСИЧКИ НЕВРАЛГИЧНИ ПУНКТОВЕ НА ВЛАСТТА..

 16. 16 Профил на Анти Шишковци
  Анти Шишковци
  Рейтинг: 573 Неутрално

  "Еволюцията на прехода в България изкара на повърхността цялата уродливост на племето, по подобие на ефекта на хвърления камък в блатото. Цялата тази уродливост се обедини и се нарече ГЕРБ. Същото се случило непосредствено след 09. 1944 г. Целият криминален контигент (убийци и крадци), криещ се от властта в горите, изведнъж се оказаха партизани комунисти и дружно се настаниха във властта, предвидливо в ДС и районните милиционерски управления. Онези, които бяха в шумата и си мислеха, че са истинските комунисти се оказаха малцинство. Тогавашният Гешев майсторски владееше играта и до ден днешен има резултат от неговите прецизни ходове. Някъде до 48-година избиха всички, които се опитваха да ги компрометират и оформиха облика на истинската власт в България - ДС. И сега те управляват. Техните наследници превзеха прехода и си направиха ГЕРБ. Криминалният им облик обаче няма как да се скрие. Москва, естествено се възползва от уродството на властта. Постига целите си без особени усилия. Това обяснява защо беше предложена Цвачка за президент. За да загуби ГЕРБ. А Георги Гергов пое ангажимента да превземе БСП отвътре и да си бетонират управлението за 100 години напред: ляво БСП, център ДПС, дясно ГЕРБ. Но Москва не одобри този формат. Предпочете да ги владее разделени. А сега примитивни оправдания на придворния шут Томито за некадърността на управляващите - основната му задача е да измисля философско прехвърляне на вината от болната глава на здравата."

 17. 17 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 280 Неутрално

  В България и да те обявят и да не те обявят за член на ДС и доносник ,няма никакво значение ,морала е на друго ниво ,а и на всички нива ни управляват неотменно все такива кадри ,разликата между тяхната дейност преди 10 ноември 1989 и сега е ,че тогава защитаваха интересите на соц държавата и партията ,а сега собствени и корпоративни интереси и са изцяло против интересите на държавата и народа , с една единствена идея ,къде какво може да се открадне и източи .
  —цитат от коментар 3 на edin drugii

  Сещам се за Емилиян Гебрев.
  Офицер от службите, работил в "Кинтекс".

  Наскоро той бе осветлен и с връзките си с Константин Малофеее.

  Платените тролове и бившите донсници, всякакви iakовци и Norman Ganzoвци, помниш ли как късаха рубашки, в негова защита.

  "Вакъл Гебрев , курбан не даваме, той не е присвоил външнотърговските сметки , във Вадуц, а ги е прибрал.
  Той е дал на Майка България десетилетия офицерска служба!
  Долу ръцете от Гебрев!
  Гебрев форевър!"

  ДС още има сили да манипулира общественото мнение.
  Трябва да сме нащрек и да се противопоставяме на всякакви Norman Ganzовци и на ДС.

 18. 18 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 2163 Весело

  И ако , то " можещите и знаещите " изведнъж ще се окажат в липса.....( всъщност , грижата за себе си е основна грижа за да просъществуваш , въпрос на избор....).

 19. 19 Профил на etar
  etar
  Рейтинг: 549 Неутрално

  До коментар [#10] от "НеКой":

  Питай Георги Марков. Член на ПГ на ГЕРБ. И агент.

 20. 20 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2377 Неутрално

  Това е грозната действителност. Изпуснахме момента.
  Припомнете си колко малко нацисти бяха наказани - една шепа.
  При нас само Чаушеско си го получи.

  подпис
 21. 21 Профил на rkf46690675
  rkf46690675
  Рейтинг: 9 Неутрално

  Аз друго не разбирам... И какво като ги огласяват кой е бил агент на ДС??? Да, нека ги огласяват, но що за държава е това, която разрешава на тези да заемат въобще някакви длъжности?
  —цитат от коментар 5 на anonim440


  ...МИ ПРЕДПОЛАГА СЕ,ЧЕ ЩЕ СЕ ЗАСРАМЯТ И СКРИЯТ В МИША ДУПКА..
  ХЕ,ХЕ....
  ТИПИЧЕН ПРИМЕР ЗА СЪЗНАТЕЛНО НЕФЕЛЕН ЗАКОН.ХЕМ ГО ИМА,ХЕМ НЯМА ПОСЛЕДИЦИ ОТ ПРИЛАГАНЕТО МУ.
  ЗА ОПАСНОСТТА ОТ КРАДЛИВИ ЧЕНГЕТА НА РЪКОВОДНИ ПОЗИЦИИ СИ СПОМНЕТЕ ,ЧЕ УПРАВИТЕЛЯ НА БНБ ЧЕНГЕТО ТОДОР ВЪЛЧЕВ ОСТАВИ ФАРАОНИТЕ-ЧЕНГЕТА ДА ВИ ОГРАБЯТ СПЕСТЯВАНИЯТА..
  СЕГАШНИЯТ УПРАВИТЕЛ СЪЩО Е ЧЕНГЕНЦЕ...

 22. 22 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 280 Неутрално

  До коментар [#10] от "НеКой":Питай Георги Марков. Член на ПГ на ГЕРБ. И агент.
  —цитат от коментар 19 на etar


  Бас държа, че в ДеБъ доносниците са повече.

  Прост пример - Гебрев и тяхната реакция.
  Когато бе осветлен, баш те се разскачаха най-високо.

 23. 23 Профил на rkf46690675
  rkf46690675
  Рейтинг: 9 Неутрално

  [quote#17:"simChо"][/quote]

  НЕВИНЕН,БЛАГОЧЕСТИВ ТЪРГОВЕЦ НА ОРЪЖИЕ.!!!!
  ТИ ДА ВИДИШ!!!

 24. 24 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 280 Неутрално

  Това е грозната действителност. Изпуснахме момента.Припомнете си колко малко нацисти бяха наказани - една шепа.При нас само Чаушеско си го получи.
  —цитат от коментар 20 на Иван K


  Даже има хора, правят знаме от ДС.

  "Млад Гебрев, курбан не даваме! Долу ръцете, от Ваклото Агне на ДС!"

  Помниш ли, на форума?

 25. 25 Профил на etar
  etar
  Рейтинг: 549 Неутрално

  До коментар [#22] от "simChо":

  И там бият негрите значи.

 26. 26 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1748 Неутрално

  Тц тц тц 30 години минаха и още ДС им е в главите. Както и да кръщават мафията, тя няма да стане по-приемлива.

 27. 27 Профил на rkf46690675
  rkf46690675
  Рейтинг: 9 Неутрално

  Тц тц тц 30 години минаха и още ДС им е в главите. Както и да кръщават мафията, тя няма да стане по-приемлива.
  —цитат от коментар 26 на ju.li


  ОЩЕ МЪРДАТ...
  ГОЦЕВ СИ ОТИДЕ СКОРО,,МА ОСТАХА ОЩЕ КАТО НЕГО...
  ДА НЕ ГОВОРИМ ЗА ПИШЛЕМЕТАТА ИМ.
  ТЕ ОПРЕДЕЛЕНО НЕ СА КОФРАЖИСТИ В МЕТРОТО НА ФАНДЪКОВА...

 28. 28 Профил на shisharko
  shisharko
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Ченгеджийнициа до шия, а хората мрат по коридорите на болниците. Така е при БКП/ДС/КГБ.

 29. 29 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1748 Неутрално

  До коментар [#27] от "rkf46690675":

  -Е да, но когато откровени мафиотски структури ги кръщаваш "държавна сигурност", волю-неволю им придаваш известна легитимност...

 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 31. 31 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1255 Неутрално

  До коментар [#10] от "НеКой":

  Щеше но от ДС привикаха мадридския мушеник. А сега освен лустрация трябва да се прави и дегерберизация.

 32. 32 Профил на асен георгиев
  асен георгиев
  Рейтинг: 847 Неутрално

  До коментар [#16] от "Анти Шишковци":

  герб е създадено от германия и мути ханъм.

 33. 33 Профил на strymski
  strymski
  Рейтинг: 951 Неутрално

  До коментар [#10] от "НеКой":Питай Георги Марков. Член на ПГ на ГЕРБ. И агент.
  —цитат от коментар 19 на etar


  Да , Марков е добър пример , как “слушалка” може да стигне на такива високи постове в държавата и да блокира много процеси ,чрез които би било възможно днес да сме в различно положение.

  Още 90- те , много хора от службите влязоха в СДС и го бламираха от вътре , използвайки неопитността на тогавашните водачи на Съюза.
  Минало......

  От тогава не обичам ДПС. Това е майката на тумора на политическите процеси у нас.

 34. 34 Профил на стефан иванов
  стефан иванов
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Аз не знам що пищи матряла .За триисет и кусур години само един път се излъга да избере
  що годе читави управници.Ма не го изкефиха докрай щото не бяха съвършени и богоподобни, допуснали някой грешки и не били достатъчно твърди и радикални та
  за 4г само успели да позакърпят фалирала държава с хиперинфлация ,и само да насочат БГ към НАТО и ЕС, Не успели за 4 години да проведет докрай ами само запачнали реформи в различни области.И най важно ,за 4г не успели от фалирала държава да направят БГ
  Швейцария на балканите и дохода на Ганьо швейцарски.И затова мъдрия матрял си избра
  Царя/който го оправи за 800 дни но без възелин/,после тройната ,и за капак три пъти си
  припознава Шайката. Ми да му е честито на Матряла.

 35. 35 Профил на стефан иванов
  стефан иванов
  Рейтинг: 8 Разстроено

  До коментар [#33] от "Strymski":

  За съжаление малко хора го разбират.След издънката на първите избори когато само ние от източниат блок си избрахме пак комунистите тогава беше вторият шанс да тръгнем нанякъде .Уви матряла пропиля и него.Е колко пъти господ до ни дава шанс?
  Няма да се научи матряла да не настъпва мотиката.

 36. 36 Профил на SSS
  SSS
  Рейтинг: 823 Неутрално

  До коментар [#22] от "simChо":

  Виж сега, толкова ли не можеш да четеш и да разбереш - става въпрос за огласяване на сътрудници на ДС, които заемат съответни държавни длъжности. Така е по закон.
  Има хиляди сътрудници, необявени по закона, просто защото не са заемали такива длъжности.
  Ама, вие гербаристите сте на епидермално ниво. С вас нито може нормално да се говори, нито да се спори. Като ви се каже, че имате в правителството ДС агенти, а и в Парламента и започвате - ама моля другарко , те и ДБ имат агенти..
  После се обиждате, че ви наричаме тъпи.

 37. 37 Профил на ck
  ck
  Рейтинг: 776 Неутрално

  Поради липсата на лустрция България е обречена да остане най-бедната в ЕС. Защото ще е винаги заобикаляна от инвеститори на продукти с висока добавена стойност. Чрез БКП депутатите си в НС народът избра ДС агентите вместо качествените инвеститори. Справка Фолксваген избра Турция, не България.

 38. 38 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 280 Неутрално

  До коментар [#22] от "simChо":И там бият негрите значи.
  —цитат от коментар 25 на etar


  Негрите най ги бият немилостиво!
  А иначе партиите , дето са на къса верижка към ДС , светват като елхи!

  По делата ги познаваме!

  Не е зле, да видим конкретност .
  Да разгледаме, примерно Емилиян Гебрев от "Кинтекс"

  И да видим, кои обществени фигури, се бяха разперили, като квачки:

  "Вакъл Гебрев. курбан не даваме!"

  Като съберем 2 + 2 и цялата картина, на мрежата на ДС , почва да ни се изяснява, не ли?

 39. 39 Профил на rkf46690675
  rkf46690675
  Рейтинг: 9 Неутрално

  До коментар [#33] от "Strymski":За съжаление малко хора го разбират.След издънката на първите избори когато само ние от източниат блок си избрахме пак комунистите тогава беше вторият шанс да тръгнем нанякъде .Уви матряла пропиля и него.Е колко пъти господ до ни дава шанс?Няма да се научи матряла да не настъпва мотиката.
  —цитат от коментар 35 на стефан иванов


  НИКОЙ НЕ Е ОСТАВИЛ НАРОДЪТ ДА ИЗБИРА.КОМУНЕТАТА СИ НАРИСУВАХА РЕЗУЛТАТИТЕ.БРОЯЧИТЕ ОТ ФИРМА "ИНФОРМАЦИОННО ОБСЛУЖВАНЕ/СЛУГУВАНЕ" ДО ЕДИН СА ЧЕРВЕНИ ЯТАЦИ...
  ЛИЧНО ЗНАМ НЯКОИ...

 40. 40 Профил на Борис
  Борис
  Рейтинг: 1001 Неутрално

  Аз друго не разбирам... И какво като ги огласяват кой е бил агент на ДС??? Да, нека ги огласяват, но що за държава е това, която разрешава на тези да заемат въобще някакви длъжности?
  —цитат от коментар 5 на anonim440


  "Държавата" е законодателната, изпълнителната и съдебната власт и това може да направи само съд, след доказване на конкретна вина. Другото би било произвол и съответно няма да сме вече държава с либерално-демократично устройство.

 41. 41 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 6930 Неутрално

  Ами, ще разберем, какво става, когато прочетем новата книга на "Фрогнюз" ,"Сянката на прилепа".

 42. 42 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 684 Неутрално

  В момента най-разпищолени са докторите, съдиите ги гонят устремно, състезават се. Ако преди са се криели да си вземат бакшишите, вече нищо не ги кара да се въздържат.
  Модел БОЙКО МЕТОДИЕВ БОРИСОВ!

 43. 43 Профил на Petio Petkov
  Petio Petkov
  Рейтинг: 15 Неутрално

  Идва време за нова лустрация, ние още първата не сме направили.

 44. 44 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 375 Неутрално

  Аз друго не разбирам... И какво като ги огласяват кой е бил агент на ДС??? Да, нека ги огласяват, но що за държава е това, която разрешава на тези да заемат въобще някакви длъжности?
  —цитат от коментар 5 на anonim440


  Трябва да има закон за ЛУСТРАЦИЯ! Всички бивши членове на БКП (Борисов също), всички бивши ДС сътрудници да нямат право на изборни длъжности и като служители в общините и държавата!

  Полша го е направила, според моя колега поляк много успешен ход!

 45. 45 Профил на oak17621787
  oak17621787
  Рейтинг: 200 Неутрално

  Отрезвяващо. Не е само прокуратурата, а и сред съдиите изглежда има много гнили ябълки. Явно цялостно съдебната система е проблем, не е само каскетираният келеш или осемте джуджета. Какво може да се направи - не знам.
  —цитат от коментар 6 на еспресо


  Разбира се, че и БГ съда е гнила ябълка, останалото би било нелогично, на фона на ширещата се корупция в Държавата. Колкото и да е ялова прокуратурата, все пак има доста повдигнати обвинения срещу политици и олигарси. Колко присъди има - нула. Всеки път прокуратурата не си е свършила работата, а съда целия в бяло. Да, да, ама не.🤣🤣🤣

 46. 46 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 2002 Неутрално

  По-горе оня несъстоялец некой твърди как е късно за лустрация.Да ама ако погледнем фактите те ще ни кажат друго. Като начало управляващия на управляващите сгент "Сава". После министъра на отбраната , агент Иван" За агент "БУДА" да не говорим , че БУДАлите са тънко обидчиви.Та агентите продължават да са на върха на хранителната верига.

  SHADOWS of SOFIA
 47. 47 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 726 Неутрално

  Чадър ли? Няма значение дали ВАС ще опъне подобен чадър. Те не са застрашени. Не се притесняват, не им пука. Дори се гордеят. Шефовете им ръководят и определят политиката и икономиката на България. Създават партии и коалиции, определят им насоките, идеите, програмите. Назначават лидерите. Откриват и закриват бизнеси, назначават бизнесмени. Неприятности и проблеми за тях възникват при конфликти с други клонове.

 48. 48 Профил на стефан иванов
  стефан иванов
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#47] от "zhivko6461":

  Ами така е преценил суверена на избори.Какво въстание ли да дигаме тия дето не сме съгласни.За младите поне е лесно Т2 и те така и правят /по осъзнатите/.

 49. 49 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 280 Неутрално

  В момента най-разпищолени са докторите, съдиите ги гонят устремно, състезават се. Ако преди са се криели да си вземат бакшишите, вече нищо не ги кара да се въздържат!
  —цитат от коментар 42 на historama


  Докторите беснеят , над бащино ни огнище..
  А определени публични личности, не се о крият, когато застават зад ДС.

  Помните ли:
  " Долу ръцете от Гебрев, той е наш офицер! Млад Гебрев курбан не даваме!"

 50. 50 Профил на стефан иванов
  стефан иванов
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#39] от "rkf46690675":

  Да да кажем ,че за първите избори и аз имам огромни съмнения , ами за следващите?
  Ако гласуват 80-85% от населението никакви фалшификации не помагат .Как Костов спечели ,ама тогава ножа до кокал бе опрял.И после пак къса памет.

 51. 51 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 280 Неутрално

  [quote#17:"simChо"]
  —цитат от коментар 23 на rkf46690675
  НЕВИНЕН,БЛАГОЧЕСТИВ ТЪРГОВЕЦ НА ОРЪЖИЕ.!!!!ТИ ДА ВИДИШ!!![/quote]

  Мани ги бе..
  Бил наш офицер от "Кинтекс" , бил дал на Майка България десетилетия офицерска служба и във Второ Главно.

  Norman Ganz , GreenEyes, iak .. бяха издивяли, на форума , да късат рубашки в защита на ДС..

 52. 52 Профил на стефан иванов
  стефан иванов
  Рейтинг: 8 Весело

  До коментар [#51] от "simChо":

  Във всички партии има пребойдисани комунисти и ДС измет .За всички ,ще е трудно да скъсат с тях .Но има едни 2-3 партии дето ако се изчистят и лустрират ,то партия няма да остане.

 53. 53 Профил на стефан иванов
  стефан иванов
  Рейтинг: 8 Весело

  До коментар [#51] от "simChо":

  И айде стига ,разбрахме за Гебрев опищя форума.

 54. 54 Профил на стефан иванов
  стефан иванов
  Рейтинг: 8 Весело

  Късмет имат комунистите и ДС утрепките тука случиха на страхлив,тъп,и лесно манипулиран народ та и с къса памет като на маймуна.

 55. 55 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1876 Неутрално

  Хем на обществото било обявено, хем му се отнемало правото на информация!? По логиката на автора всеки факт трябва да се обявява ежедневно или може би ежечасно!?

 56. 56 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2305 Неутрално

  Дойде време Дневник да пише срещу съдии. Докато протестърите се борят с герб, съда е овладян от ДС. За кой ли път едни скачат, а други вземат властта?

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 57. 57 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 601 Неутрално

  Изобщо не е опасно ВАС да опъне чадър върху агентите на ДС, защото Евроатлантическият мозъчен тръст за сигурност на който известният журналист Христо Христов е учредител, заедно с г-н Цветан Цветанов, веднага ще осветлят за наличието на всякакви чадъри, дъждобрани и други такива съоръжения за правене на сянка

  "Alle bisherigen Bewegungen waren Bewegungen von Minoritäten oder im Interesse von Minoritäten. Die proletarische Bewegung ist die selbständige Bewegung der ungeheuren Mehrzahl im Interesse der ungeheuren Mehrzahl." - Karl Marx, Friedrich Engels, Manifest der Kommunistischen Partei. MEW 4, S. 472
 58. 58 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3476 Неутрално

  До коментар [#3] от "edin drugii":
  През соца ДС никога не се е занимавало със "защита на държавата и партията".
  ДС си беше машата на Москва в България. От първите дни на създаването си след 9ти 1944та.
  В редките случаи, когато в БКП се случвало да се появат различни мнения ДС винаги се намесват и с каебейските си методи отстраняват неудобния за Москва елемент, без изобщо да ги интересува какво пише в Устава на БКП.
  Това е валидно в случая Трайчо Костов, аферата Тексим, Янчо Таков и пр.

  Същотд е валидно и по отношение на Държавата. В полето на икономиката ДС следеше стриктно за изпълняване на плана на доставките на стоки, храни към СССР на безценица.
  След промените продължиха да се занимават с подобни неща, просто се официализираха като комисионери на компании, източващи национален доход отново в посока Москва. Това беше основната дейност на Мултигруп навремето и още няколко ДС банки, вкл. КТБ - всичките до една контролирани от кадри на ДС и източени в полза на Кремъл.

  в заключения - ДС никога, нито един от служителите им не се е занимавал със защита на държавата или Партията.
  НИКОГА.

 59. 59 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 726 Неутрално

  До коментар [#47] от "zhivko6461":Ами така е преценил суверена на избори.Какво въстание ли да дигаме тия дето не сме съгласни.За младите поне е лесно Т2 и те така и правят /по осъзнатите/.
  —цитат от коментар 48 на стефан иванов

  Суверенът докато разбере какво се случва и едни Д(руги)С(труктури) са реализирали преврата и в следващите няколко години - прехода от комунизъм към посткомунистическа демокрация. Селектирали са и са назначили политически лидери и бизнесмени, сформирали са партии, организират бизнесаса ...

 60. 60 Профил на Atanas Yankov
  Atanas Yankov
  Рейтинг: 642 Неутрално

  А, вещите лица в СГС, кога?
  И там има гнездо на ДС сътрудници, изпълняваща мокри поръчки!
  (справка - тефтер на З.)

 61. 61 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2672 Весело

  М..даа , и тук не потръгнаха коментарите

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 62. 62 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1207 Неутрално

  До коментар [#15] от "rkf46690675":
  Както е идвестно, чекисти от школата в Симеоново могат да стават и главни прокурори.

 63. 63 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1207 Неутрално

  До коментар [#55] от "svoboden":
  Каква истина научаваш, ако при поредните избори за народното събрание, например, съобщават само ченгетата, които досега не са заемали ръководна длъжност?! Това би имало смисъл само ако е проведена лустрация и установените по-рано ченгета вече са извън ръководството на държавата. Тъй като лустрация не е проведена, с такава стъпка всички ченгета, установени на една предишна фаза, получават индулгенция.
  И един видим отдалече извод: всички, които казват, че е късно за лустрация (а това се казва от самите ченгета от 1992 г.) са много яростни противницина разкриването на ченгетата. Изводът е прост: значи лустрацията има смисъл дори и сега.

 64. 64 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1207 Неутрално

  До коментар [#61] от "дерибеев":
  "М..даа , и тук не потръгнаха коментарите"

  Така ли ти наредиха да кажеш? Белким някой заблуден си помисли, че никой не може да намери за какво да проклина плоскочелите ченгета от ДС, нали?

 65. 65 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1207 Неутрално

  До коментар [#29] от "ju.li":
  Искаш да кажеш, че ДС се легитимира като създава мафиотски структури?!? И пред кого?!?

 66. 66 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1207 Неутрално

  До коментар [#38] от "simChо":

  Както разбирам от коментара ти - позицията на самите ченгета от ДС е, че може да се разобличават някои неийни агенти - онези, които възпрепятстват руското влияние в България. Например Гебрев?!

 67. 67 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2663 Весело

  Късмет имат комунистите и ДС утрепките тука случиха на страхлив,тъп,и лесно манипулиран народ та и с къса памет като на маймуна.
  —цитат от коментар 54 на стефан иванов


  Напротив, случиха на демократичен народ, изцяло подчинен на Върховенството на закона. Няма да допуснем дискриминация по политически убеждения каквато е лустрацията, защото противоречи и на нашия Наказателен кодекс:
  "Чл. 162. (1) (Изм. - ДВ, бр. 27 от 2009 г., изм. - ДВ, бр. 33 от 2011 г., в сила от 27.05.2011 г.) Който чрез слово, печат или други средства за масова информация, чрез електронни информационни системи или по друг начин проповядва или подбужда към дискриминация, насилие или омраза, основани на раса, народност или етническа принадлежност, се наказва с лишаване от свобода от една до четири години и с глоба от пет хиляди до десет хиляди лева, както и с обществено порицание.

  (2) (Изм. - ДВ, бр. 27 от 2009 г., изм. - ДВ, бр. 33 от 2011 г., в сила от 27.05.2011 г.) Който употреби насилие срещу другиго или повреди имота му поради неговата раса, народност, етническа принадлежност, религия или политически убеждения, се наказва с лишаване от свобода от една до четири години и с глоба от пет хиляди до десет хиляди лева, както и с обществено порицание.

  (3) (Изм. - ДВ, бр. 27 от 2009 г.) Който образува или ръководи организация или група, която си поставя за цел извършването на деяния по ал. 1 и 2 или системно допуска извършването на такива деяния, се наказва с лишаване от свобода от една до шест години и с глоба от десет хиляди до тридесет хиляди лева, както и с обществено порицание.

  (4) Който членува в такава организация или група, се наказва с лишаване от свобода до три години и с обществено порицание."

  Противоречи и на евро-атлантическите ценности ... за свободното движение на хората из коридорите на властта.

 68. 68 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2663 Весело

  До коментар [#63] от "авторът":

  "разкриването на ченгетата"

  Ами то по тоя закон за досиетата не се разкриват нито "ченгетата", нито "началниците" им (Пленума на ЦК на БКП), нито наследниците на "началниците", които активно прикриват деянията на родителите си за да оправдаят облагодетелстването си от времето на социализма с надежда да го запазят и в момента. Разкриват се доброзорни доносници, полакомили се за облагите на социализЪма - агентите Алберт (всезнаещият журналист Георги Коритаров), Сашко 11 (активния борец срещу Русия Илиян Василев), Ивайло (баш демократа Иво Инджев), Николай (конституционния съдия Георги Марков, понастоящем гербав дупедавт).
  Пък и евро-атлантическите ценности насърчават ролята на доносниците - държавните агенции са отворени за всякакви доносници, еле Комисията за дискриминация.

 69. 69 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2663 Весело

  До коментар [#6] от "еспресо":

  "Какво може да се направи - не знам."

  След 31 години демокрация дойде КОВИД19 - той знае и ще направи необходимото до следващите (след март 2021 г.) избори. Тоя вирус има и "съмишленици" в негова помощ. Дори и разходите за поддържането на Комисията по досиетата ще станат излишни... след 2026 г.
  Въпросът - да не повтаряме глупостите (Народен съд/Лустрация или друго правораздаване от името на самообявили се активни борчета) от миналото обаче остава.

 70. 70 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2278 Неутрално

  "част от тези съдии, случайно или не, са започнали своята кариера в школата на ДС в Симеоново преди 1989 г."
  _______________
  Тъй де. Те са задружни като масонска ложа. По едно време и Конституционният съд бъкаше от агенти на ДС- сигурно и сега е така.

 71. 71 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 726 Неутрално

  До коментар [#55] от "svoboden":Каква истина научаваш, ако при поредните избори за народното събрание, например, съобщават само ченгетата, които досега не са заемали ръководна длъжност?! Това би имало смисъл само ако е проведена лустрация и установените по-рано ченгета вече са извън ръководството на държавата. Тъй като лустрация не е проведена, с такава стъпка всички ченгета, установени на една предишна фаза, получават индулгенция. И един видим отдалече извод: всички, които казват, че е късно за лустрация (а това се казва от самите ченгета от 1992 г.) са много яростни противницина разкриването на ченгетата. Изводът е прост: значи лустрацията има смисъл дори и сега.
  —цитат от коментар 63 на авторът

  Кой трябва да проведе лустрацията. Д(ругите)С(труктури), които организират и провеждат успешно промените и прехода? Които са овладели политическата и икономическата власт? Те срещу себе си? Не е ли наивно, изключително наивно, да се предполага и очаква?
  П.П. Някои включително и участници във форума тръгнаха с ентусиазъм да премахват статуквото, да елиминират мафията ... Във форума има и организатори, функционери, агитатори на структурите, които държат властта и оределят политическите и икономическите насоки. Хора дали и даващи своя принос да не се допусне организиране на истинска, реална опозиция, в т.ч. на истински десни партии.

 72. 72 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 280 Неутрално

  До коментар [#38] от "simChо":Както разбирам от коментара ти - позицията на самите ченгета от ДС е, че може да се разобличават някои неийни агенти - онези, които възпрепятстват руското влияние в България. Например Гебрев?!
  —цитат от коментар 66 на авторът


  Гръмко си обявил .. "разбирам".
  А не споменаваш и дума , че баш Гебрев и компания , са руски агенти!

  А как ще коментираш , изнесените факти от Българските Институции за връзката Решетников, Малинов от "Движение Русофили" и Гебрев?

  ТОВА НЕ Е ЛИ ВРЪЗКА ОТ РУСИЯ, КЪМ БЪЛГАРИЯ?

  И защо фигури от ДеБъ и ДСБ , разните тсм атанасатанасовци и прочее костококи се появиха , в защита на Василев, Генерал Решетников, Малофеев и тяхната креатура - Гебрев.

  Руските агенти , били "възпрепятствали влиянието на Русия"?
  Ти да видиш!

  Баневи и те ли , възпрепятстват влияние?

 73. 73 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 280 Неутрално

  До коментар [#51] от "simChо":И айде стига ,разбрахме за Гебрев опищя форума.
  —цитат от коментар 53 на стефан иванов


  "Той е наш офицер!
  Дал е на Майка България десетилетия служба в "Кинтекс"!
  Приятел е на Малофеев.
  Вакъл Гебрев, курбан не даваме.!"

  Найс, а?!

  Аре всички да се мобилизираме, да защитим Млад Малофеев, Вакъл Гебрев и Малинов от " Движение Рудофили", искаш ли?

  Ще си доволен ли?
  Сърце юнашко да кротне?!!

 74. 74 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 280 Неутрално

  До коментар [#51] от "simChо":Във всички партии има пребойдисани комунисти и ДС измет .За всички ,ще е трудно да скъсат с тях .Но има едни 2-3 партии дето ако се изчистят и лустрират ,то партия няма да остане.
  —цитат от коментар 52 на стефан иванов


  ДСБ..
  Тука съм съглсен!

  И не случайно споменаваме конкретно случая с ченгето Гебрев и връзката му с Малофеев!

  По делата ги познаваме!
  Светнаха , като елхи!!

 75. 75 Профил на rkf46690675
  rkf46690675
  Рейтинг: 9 Неутрално

  [quote#67:"wanderer"][/quote]

  ЕДИНСТВЕНИЯТ ПРОБЛЕМ Е, ЧЕ САМО ЧЕКИСТИТЕ СЕ ДВИЖАТ ПО КОРИДОРИТЕ НА ВЛАСТТА.
  И ФАКТИЧЕСКИ СЕ УПРАЖНЯВА ДИСКЛИМИНАЦИЯ СПРЯМО НОРМАЛНИТЕ И ПОЧТЕННИ ХОРА

 76. 76 Профил на citoyen
  citoyen
  Рейтинг: 1003 Неутрално

  Хубаво е, че този господин е с будна съвест та разривичква от време на време на гнездото на осите. Огледайте се добре, може да има още такива даже сред вашите родители и близки приятели. Имам съмнения, че от цялата тази шетня има файда но врагът с партиен билет още може да витае някъде.

 77. 77 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 539 Неутрално

  Дааа, ето до какво води каскета върху тиквата. Плюс симеоновци в правосъдието.
  —цитат от коментар 4 на zaki


  Изобщо нямах представа, че ВАС е подчинен на каскета и тиквата. Виж, че когато човек е глупав, то това е задълго, знам много добре.

 78. 78 Профил на himler
  himler
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#20] от "Иван K":

  Чаушеску го убиха понеже им знаеше спатиите! Нали тогава агентите на секуритате взеха власта като изрикаха истинските демократи!

 79. 79 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4798 Неутрално

  До коментар [#46] от "K2":

  Т.нар. Буда е агент на службите след 1990 г. , а не на комунистическата ДС. Бил е охрана на сваления и поставен под домашен арест Живков. И прочее "дребни" подробности, които ти скромно премълчаваш, за да вървят по-гладко опорните ти точки.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 80. 80 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4798 Неутрално

  Ами, ще разберем, какво става, когато прочетем новата книга на "Фрогнюз" ,"Сянката на прилепа".
  —цитат от коментар 41 на Роси


  На медиата на агент Академик трябва много, ама много да се вярва.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 81. 81 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4798 Неутрално

  До коментар [#16] от "Анти Шишковци":

  Всъщност, наследниците на шумкарите са точно вашите неуспели вождове. Христо Иванов е с тежък тъмночервен номенклатурен произход. Генерал Атанасов е живковски (раз)градски окръжен прокурор. Как се ставаше окръжен прокурор по времето на възродителния процес? Би ли обяснила?

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 82. 82 Профил на rkf46690675
  rkf46690675
  Рейтинг: 9 Неутрално

  До коментар [#46] от "K2":Т.нар. Буда е агент на службите след 1990 г. , а не на комунистическата ДС. Бил е охрана на сваления и поставен под домашен арест Живков. И прочее "дребни" подробности, които ти скромно премълчаваш, за да вървят по-гладко опорните ти точки.
  —цитат от коментар 79 на Alarmstufe: Rot


  ЧЕ ТО НЯМА НИКАКВА РАЗЛИКА,МЕЖДУ КОМУНИСТИЧЕСКАТА ДС И СЛУЖБИТЕ СЛЕД 1990.
  СЪЩИТЕ КЕЛЕШИ СА.И СЪЩО СА ПОДЧИНЕНИ НА КРЕМЪЛ.
  И СЪЩО СИ ВЪРТЯТ ДАЛАВЕРИ С КРИМИНАЛНИ ОТРЕПКИ...

 83. 83 Профил на rkf46690675
  rkf46690675
  Рейтинг: 9 Неутрално

  До коментар [#16] от "Анти Шишковци":Всъщност, наследниците на шумкарите са точно вашите неуспели вождове. Христо Иванов е с тежък тъмночервен номенклатурен произход. Генерал Атанасов е живковски (раз)градски окръжен прокурор. Как се ставаше окръжен прокурор по времето на възродителния процес? Би ли обяснила?
  —цитат от коментар 81 на Alarmstufe: Rot


  Нека са наследници на червени боклуци.
  Но всеки който нарича публично червените боклуци "червени боклуци" е полезен за делото на тяхната детронизация..

 84. 84 Профил на zkm24533265
  zkm24533265
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Генерал Танасчо, съпредседател на ДБ, по времето на Костов почисти почти всичките архиви на ДС за досиета на наше хора .., е пропусна сестрата на Ристьо - др аБойкиева (по-дебел КПСС-БКП род - връзка, от тоя на брадария плувец, трудно ще намери някой) ама случва се, важното е че се обичат. Така че умно красите не се панете, че Ристьо може да ви дръпне шалтера

 85. 85 Профил на ivan_lawyer
  ivan_lawyer
  Рейтинг: 147 Неутрално

  Сигурно има много пострадали от комунизма, но е вече минало толкова време - според мен е изкуствено. Като питаш някой, с какво те е ощетил комунизма - след дълго мигане - "ми нямаше цветни телевизори", което е пак не е точно така - просто имаше дефицит, но съвсем да е нямало, та за едни цветни телевизори става на въпрос.

  Никой не се е затърчал да връща комунизма, както се вижда хората не гласуват за откровени реваншисти, времето е отминало на такива идеологии, личи си, че такива писания са само привличане на вниманието, удобно е - като трябва да се реформира нещо в момента се казва - комунистите пречат.

  Дори и преко сили - завършили при комунизма "Право" са на пенсионна възраст вече.

 86. 86 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#42] от "historama":

  докторите от държавните болници клиники правят.

 87. 87 Профил на SEAL
  SEAL
  Рейтинг: 807 Неутрално
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK