Тираничните конституционалисти

Проектът на ГЕРБ, който така и не бе припознат от своите истински автори, а остана фолклорно анонимно творение, не заслужаваше коментар по същество.

© Цветелина Белутова, Капитал

Проектът на ГЕРБ, който така и не бе припознат от своите истински автори, а остана фолклорно анонимно творение, не заслужаваше коментар по същество.Анализът е от седмичния бюлетин на Института за пазарна икономика (ИПИ).


Четвъртата българска конституция оцеля. Юридическото безразсъдство и политическата низост на управляващите обаче получиха повече от негативна оценка за проекта си от Комисията за демокрация чрез право към Съвета на Европа (Венецианска комисия).


Проектът на ГЕРБ, който така и не бе припознат от своите истински автори, а остана фолклорно анонимно творение, не заслужаваше коментар по същество. Първо, защото бе откровено недодялан и второ, лицата, които го защитаваха винаги са били несъстоятелни като поведение дори като членове на правната комисия в Народното събрание (НС), а и отдавна са лишени от легитимност поради изцяло опорочения законодателен процес в 44-то НС.
Но този затихващ акт на псевдоконституционна инициатива не бива да бъде безнаказано подминат. Той е


важен за институционалната култура и памет на българина в няколко направления:


- сам по себе си е посегателство над действащия основен закон, първи по ред в страните от Източния блок и съвсем нелишен от своите достойнства;


- предложението на проект без да бъдат отчетени установените дефицити на действащата Конституция, превърнали се в трайни недостатъци и на българското посттоталитарно общество, е отказ от адекватно упражняване на държавната власт и подмяна на дневния ред;


- хвърлянето на вината за лошото и корупционно управление върху върховния закон е отказ от отговорност, а тази отговорност се понася на избори.


Ако си припомним позабравените поради тотално профанизиране на политическия говор концепции за обществения договор, конституцията е форма на доброволно съдружие между гражданите. Това съдружие "защитава и закриля с цялата обща сила личността и имота на всеки член на съдружието и чрез която всеки се обединява с всички, но слуша себе си и остава свободен както преди" (Русо, който не се е возил на Джипката). Никой не попита българското общество и не обсъди дори в правните среди този проект.


Така не се променя дори маршрут на автобус, камо ли да се приема нова конституция.


И като говорим за реално съществуващи проблеми, този, свързан със съдебната власт, е най-силно изразен, видно както от многогодишните препоръки на Венецианската комисия, така и от препоръките към последната "фолклорна" конституция на ГЕРБ - 10 страници от общо 23 са посветени на главата "Съдебна власт".


Там липсват съществените елементи, от които българският политически "елит" се отказа и през 2015 г. при изменението на действащата Конституция:


- гарантиране независимостта и безпристрастността на съда чрез осигуряване кариерните и административни въпроси на съдиите да се решават от мнозинство от съдии, избирани от самите съдии;


- разрешаване на въпроса с отчетността на главния прокурор, намаляване зависимостта на редовите прокурори от личната му воля, въвеждане на контрол върху отказите за образуване на наказателно преследване или избирателното такова.


В тази връзка внимание заслужава именно официалната позиция на българската държава чрез изпълнителната власт пред Комитета на министрите относно


изпълнението на препоръките по делото "Колеви срещу България".


Както добре си спомняме, през декември 2019 г. бившият вече министър Кирилов предложи главният прокурор да бъде разследван от специален такъв, като под общ знаменател бяха "вмъкнати" и председателите на върховните съдилища. Това превратно решение не получи нито вътрешно одобрение, нито външна подкрепа. Но търсенето на възможност за преодоляване на проблемите със статуса на главния прокурор са изоставени година по-късно в проекта.


На международната сцена обаче остават следите. След конституционните промени от декември 2015 г. това е наболял проблем - България е представила 9 позиции за решаване на проблем, без нито една от тях да е по същество. Това е показателно докъде се простират волята и капацитетът на това управление, в различните му коалиционни формати, за конституционна ревизия.


Разбира се, преексплоатирането на конституцията като отчаян опит за удържане на властта е особено укоримо, но идва да подскаже на българските граждани и на икономическите елити около властта, че щом могат да бъдат жертвани фундаментални държавнически теми от това управление, още по-лесно биха били жертвани и приближените на властта "елити".


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (38)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1256 Неутрално

  ГоУеми сладури. Как само ни убеждаваха колко хубаво щяло да им се получи, и на нас матряла щЕло да ни тръгне като по масло.

 2. 2 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2611 Гневно

  "лицата, които го защитаваха винаги са били несъстоятелни като поведение дори като членове на правната комисия в Народното събрание" - лица едва ли е определение, което да ги характеризира?!? Следите, които ТЕ остават ще са дотогава, докато НИЕ позволяваме подобни същества да тъпчат с кондурите си ценности, които отдавна са забравени. Какви права и каква законност, когато ТЕ са наясно само как да има ползи за себе си, вожда и партията, и то не защото имат понятие какво е маршрут на автобус, в който се тъпчат останалите, та да виждат какво се случва?

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 3. 3 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 871 Неутрално

  Хубава статия.
  Между другото благодарение на какво това същество по средата е попаднало в т.нар. бг елит на страната ни? На мозъкът й, устата й, или нещо друго?

 4. 4 Профил на Чарли Мишкин
  Чарли Мишкин
  Рейтинг: 2102 Любопитно

  Толкова некадърни управляващи никога не сме имали.
  Крадливи, Пр@сти и много големи Мърлячи, нали гербери?

  Путин kiss май ЕС! ----- wwww . ДЕНьГИ .ru.net :-)
 5. 5 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1089 Неутрално

  “ разрешаване на въпроса с отчетността на главния прокурор”
  ——
  Туй ли ви била болката с прокурора ... на кого да рапортува? Що си мисля, че той, човекът, много добре си знае на кого... щом го е добутал до тая длъжност. Ма като сме на темата — ко стана с ония терористи дет щяха да чупят държавата с градински пръскалки? Обесиха ли ги вече?

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 6. 6 Профил на save_knforest
  save_knforest
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Аз само не разбрах, тия дето писаха този пасквил наречен "Проект за Конституция-ре старт на системата" дали са взели хонорар и ако са взели за чия сметка е било? Да не се окаже, че е за сметка на данъкоплатеца цялата тая бутафория?

 7. 7 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1255 Неутрално

  Отлична статия, определения като - "Тиранични конституционалисти" , "юридическо безразсъдство", "политическа низост" и "фолклорно анонимно творение" трябва да се повтарят от всички, докато тия не бъдат извадени от властта. Опорките им - мие чуваме обществото, нали искате оставката на Борисов и че при решение за свикване на ВНС са поредния нелеп опит да бъде заблудено обществото -ето виждате ли колко сме благородни, а БСП и ДПС, които бяха против и съответно не мина номера - лоши. Да, ама хората не са толкова прости и този път не заклеймиха лошите социалисти и ДПС. Критиката към тях е, че не използваха времето от септември до сега и да обяснят на широката публика, че гласуването на решение за свикване на ВНС няма да доведе до махане от управлението на кабинета "Борисов 3", той щеше да продължи да управлява в оставка и не Бойко по свое желание ще подаде оставка, а така е по закон. ГЕРБ цинично се хилят и тайно се надяват това да стане, така биха управлявали без да са се явявали на избори, докато ВНС не се разпусне, а това може да продължи и 5 години. Тарикатско нали? За ГЕРБерските тролове, а и за тези с промити мозъци, които ги поддържат - оставка и предсрочни избори все още не са отпаднали и ГЕРБ упорито в агонията си работят за това, но дори и да се отиде на редовни, анти ГЕРБ вотът ще е толкова силен, че не може да бъде хванат от социологията. Радват се, че коалицията ГЕРБ-ОП-Марешки ги крепи, но от тази коалиция на избори остават само ГЕРБ, а всички други, които ще влязат в един бъдещ парламент са срещу тях. Доволната им усмивка ще изчезне заедно с избирателите и ще слушаме кресчендо.

 8. 8 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2571 Неутрално

  “Проектът на ГЕРБ, който така и не бе припознат от своите истински автори, а остана фолклорно анонимно творение, не заслужаваше коментар по същество. ”

  Ами проектът на ГЕРБ не е “фолклорно анонимно творение” - ГЕРБ стои зад него. “Истинските автори”, тежката артилерия на ГЕРБ, много добре си припознават “творбите” - единият, Данаил Кирилов, подаде оставка като министър на правосъдието; другият, Десислава Атанасова (която искаше да вземе оставката на Баце с гласовете на БСП и ДПС, подкрепяйки простотията й), беше “разформирована” като шеВ на Конституционната комисия.
  И си заслужават коментарите, и по същество (каква юридическа компетентност и практика трябва да имат “проектантите” на нова или изменена Конституция), и по процедура (какви врътки за допустими за управляващата партия за да удържи властта в едно с “шкафчето” и кюлчетата в него).
  Защото, ако не коментираме и то адекватно, следващите “проектанти” ще са улчиндолски мозъци или хванати от улицата НПО-шки (например, фондация “Институт за пазарни изследвания).

 9. 9 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5124 Неутрално

  Излагацията бе тотална,
  Борбата с тикви свински
  Много кална!!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 10. 10 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2571 Весело

  До коментар [#5] от "Gretel":

  “ко стана с ония терористи дет щяха да чупят държавата с градински пръскалки? ”

  Пръскалките станаха “елемент от националната сигурност” и ще се охраняват от нови осем “фърчила”, за които се очаква да се направи авансово плащане ... ако ГЕРБ спечели изборите.
  Активният борец, прокурорката, забелязала хакването на “операционната система” на пръскалките израстна в хакнатата (от Сараите) операционна система на прокуратурата.

 11. 11 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2571 Неутрално

  До коментар [#6] от "save_knforest":

  “дали са взели хонорар и ако са взели за чия сметка е било?”
  За сметка на бюджета на Народното събрание допълнително възнаграждение са получили Десислава Атанасова като председател на Временната комисия и всички нейни членове; Данаил Кирилов, преди три години като председател на Правната комисия на НС, а членовете в работната група “командировъчни” са получили за сметка на бюджета на прокуратурата и на ВСС.
  Като министър на правосъдието не е получавал хонорар - залогът беше: ако номерът мине-остава министър; ако не мине-подава оставка и започва друго “брокерство” в “сенчестите” държавни структури на ГЕРБ.

 12. 12 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 949 Неутрално

  Герберщината се изхрачи в лицето на народа, и допълни с въпроса: "И ко ъ напраиш, а ?". Отдолу им отговориха с едно мощно "беееее".

 13. 13 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2571 Неутрално

  До коментар [#6] от "save_knforest":


  И да, не са го писали сега. Беше написан преди три години под наблюдението на главния прокурор. Сега само “бързаха прахта”.

 14. 14 Профил на space35
  space35
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#4] от "Чарли Мишкин":

  Ти сериозно ли? Няма читаво управление в България последните 30 години, всички са маскари!

 15. 15 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7868 Неутрално

  А къде се скри главния създател на "новата" конституция?

 16. 16 Профил на Al Tikvone
  Al Tikvone
  Рейтинг: 389 Весело

  Туй ли ви била болката с прокурора ... на кого да рапортува
  До коментар [#5] от "Gretel":

  Туй е проблема . Венецианската комисия не са били на инструктаж при Юри Чайка.
  Кой им плаща ? Кой курира тая комисия ? Колко процента са взели на избори ?
  Отчет се дава само на Шиши , Петьо €врото , Доган и Колю Филчев

  Because they're afraid that there's more to reality than they have confronted. That there are doors that they're afraid to go in, and they don't want us to go in there either, because if we go in we might learn something that they don't know. And that makes us a little out of their control. Ken Kesey
 17. 17 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1327 Любопитно

  Толкова некадърни управляващи никога не сме имали. Крадливи, Пр@сти и много големи Мърлячи, нали гербери?
  —цитат от коментар 4 на Чарли Мишкин


  Ха-ха, както и очаквах, съботният повод за смешен плач вече е публикуван! „Тираничните конституционалисти“, така ли? А какво да кажем за тези „конституционалисти:

  1. Проф. Минеков: Трябва да извървим пътя до Велико народно събрание - https://www.segabg.com/hot/category-bulgaria/profminekov-tryabva-da-izvurvim-putya-veliko-narodno-subranie

  2. Хаджигенов: Едното ни искане е свикване на Велико Народно събрание (12.07.2020) - https://tribune.bg/bg/politika/hadzhigenov-ednoto-ni-iskane-e-svikvane-na-veliko-narodno-sabranie-12072020-video/

  Тук например Бабикян казва: „Второто ни искане е свикване на Велико народно събрание, за да може да се промени конституцията, най-малкото в частта, която засяга съдебната власт и мястото на прокуратурата“. Може ли някой да ни обясни къде е техния проект? Или няма как да го направи, а? Ами това:

  3. Радев: Имам готов вариант за конституция - https://nova.bg/news/view/2020/09/01/298012/радев-имам-готов-вариант-за-конституция-видео/

  Що не хвърлите един поглед, мили ни лилави поплювковци? М? Или нещо не обичате да ви напомнят, че другите не са чак толкова захлупени и помнят малко повече от вас? Щом проектът на ГЕРБ бил лош, защо Радев не извади неговия проект, па да го удари в масата и да кресне „Гледайте бре, вижте как се прави конституция!“? Ще извади, ама само един гол юмрук като Ернесто Че Гобара и после пак ще се скрие в президентството! На кой ги пробутвате тези номера, а? Ама вие си плюйте, никой не ви спира, нито пречите някому! Лайте си, той керванът си върви, а керванджията си го мести, след като ви изклати по учебник! Още ли не сте разбрали?

 18. 18 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2409 Неутрално

  А, не си познал. Принципите са като носните кърпички, онези книжните, но елитите са вечни.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 19. 19 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1255 Неутрално

  [quote#17:"Santos"][/quote]

  Леле, колко си се напънал да пишеш, обикновенно герберите не ги можете тия работи. Но да те светна, ти не разбра ли, че мача ви свърши и никой няма да ви даде възможност повече да определяте каквото и да е свързано с управлението на тая държава. Да ще има свикване някога на ВНС, да ще има и промяна на конституцията, ама едва когато вас ви няма на политическата карта. Първата стъпка за това ще е на следващите избори, на които ще ви свалим до минимум депутатите, после чистка в държавната администрация от всичко гербаво, след това кмет по кмет.

 20. 20 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1327 Любопитно

  До коментар [#19] от "nij50393132":

  @nij50393132, агънце унило байново, а ще можеш ли да ни разкажеш депутати от кои точно политически сили ще направите така, че да ни се пуйчиш още отсега за това сваляне „до минимум депутатите, после чистка в държавната администрация от всичко гербаво, след това кмет по кмет“? Ще можеш ли да артикулираш, лъчезарни? От кои политически сили, душко? Да не би ДеБъ? М? Или от ДеСееБе? Или може би МаяМа? Копейкин? Трио „Новичок“? Гошо от Боец? Слафчу Учиндолски? Курнела Санитарката? Кой, изтрещяващо умен и опустшително убав бърборко? Ами какво чакате, та не направите ОФЧ? А, питаш какво е това? Отечествен Фронт на Чакалите – чакали толкова дълго за власт, че са се съсухрили политически като препържени джумерки! Нещо неясно има ли? М? Ще ни отговориш ли благосклонно? Или само ще сумтиш в ъгъла?

 21. 21 Профил на ANTONIY DIMOV
  ANTONIY DIMOV
  Рейтинг: 458 Гневно

  Тази така наречена "комисия'', колко минути работи и колко пари Ни струва ? Тези ППП /Прости парламентарни пу..й..ки/ безплатно ли са работили петдесет и пет дни ? Да върнат парите взети за никаквата свършена работа!

  Ум царува, ум робува, ум патки пасе!
 22. 22 Профил на ivan_lawyer
  ivan_lawyer
  Рейтинг: 271 Неутрално

  Дори и нещо да трябва да се реши с Конституция, то едва ли ще може в детайли, а и не е нужно да се описва - може и в закон.

  Основното е - че Конституцията си остана лист хартия - нито има социално равенство - опитай се да направиш собствен бизнес - освен гаражна търговия, друго не става, в крайна сметка и при социализма имаше частници, шивачки и други кооперативи, а големите хапки остават някак странно недостижими.

  В същото време се сее терор - с 200 км/ч се застрелват неудобни бизнесмени и се разчистват сметки - а след това остават неразкрити, аз не знам кой нормален човек би имал нервите и куража да си гради планове и мечти - като не се знае какво ще стане.

  На този фон - какъв е смисълът да има отлично конструирана прокуратура - като тя не работи и така и така, съдът - гражданските права са сритани в ъгъла, говоря като адвокат, от опит - цялата машина се задъхва и т.н.

  Трябва да има правила - да се знае, че поне живота ти е гарантиран, ама - това е утопия.

 23. 23 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 2416 Любопитно

  Толкова некадърни управляващи никога не сме имали. Крадливи, Пр@сти и много големи Мърлячи, нали гербери?
  —цитат от коментар 4 на Чарли Мишкин


  Поне едно докаателство няма ли да представиш?

 24. 24 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1255 Неутрално

  До коментар [#20] от "Santos":

  Простичко, сега ви дават да вкарате 50 депутата, това е ако Бойко ви води и без да се смята Цвъки. Та скоро Бойко ще ви зареже и ще отлети за място, от което няма екстрадиция, Цвъки ще ви вземе поне 30 депутата и ей го на работата стана.

 25. 25 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 6091 Неутрално

  Поведението на Атанасов беше недопустимо, не само за жена, може би се виждаше вписана в историята като автор на българската конституция.

 26. 26 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1327 Любопитно

  До коментар [#24] от "nij50393132":

  Така ли? Бре, да му се не види! И кои са тези, които „ви дават да вкарате 50 депутата“, а? Що не ни ги кажеш? ОФЧ ли? Или някой друг? Или, може би, както твърдиш, „Цвъки ще ви вземе поне 30 депутата“, така ли? И откъде си го извади това заключение? Бръкна си в носа или на друго място? Ти знаеш ли изобщо коя е главната, незаобиколима дума в политиката? М? Или си правиш тук някакви недъгави упражнения по лансиране на манипулацийки? Кажи, лъчезарни?

 27. 27 Профил на ck
  ck
  Рейтинг: 833 Неутрално

  ББ, Десислава А. и ГЕРБ по наглост не отстъпват на закоравелите комунета от БКП-то. Гледат те в очите и те лъжат без да им мигне окото, загрижени били за протестиращи, които искали нова конституция. Само Барни не издържа и избяга та се скри.

 28. 28 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1255 Неутрално

  До коментар [#24] от "nij50393132":Така ли? Бре, да му се не види! И кои са тези, които „ви дават да вкарате 50 депутата“, а? Що не ни ги кажеш? ОФЧ ли? Или някой друг? Или, може би, както твърдиш, „Цвъки ще ви вземе поне 30 депутата“, така ли? И откъде си го извади това заключение? Бръкна си в носа или на друго място? Ти знаеш ли изобщо коя е главната, незаобиколима дума в политиката? М? Или си правиш тук някакви недъгави упражнения по лансиране на манипулацийки? Кажи, лъчезарни?
  —цитат от коментар 26 на Santos


  Не се напрягай толква от неизбежното бъдеще, ще вземеш да си докараш нещо сърдечно-съдово и да ти се наложи да опреш до здравната Му система, а там хем скъпо, хем не те лекуват. Просто приеми неизбежното, светът няма да свърши като ГЕРБ ги няма, даже ще стане по-хубав!

 29. 29 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1327 Любопитно

  До коментар [#28] от "nij50393132":

  Алоу, @nij50393132, ама ти на какъв пророк ни се правиш бре, цървулче гуреливо? Ами нали целокупният български народ, който вие така нагло презирате и го наричате „80% дебили“, ви видя колко струвате? Такъв шамар ще ви изплющи на изборите, че ще се веете като прани кюлоти на простор! Нямате абсолютно нищо друго да му предложите, освен колосални претенции и нулеви възможности! Е, не чак нулеви, ама от порядъка на 3,1% електорална тежест! Па се и биете до посиняване в гърдите, че сте умни били и красиви? Я пак! Тъпи сте като слонски дирници, а за красотата гледай ето този - https://cache2.24chasa.bg/Images/Cache/782/Image_7013782_128_0.jpg - убавеляк, а? Само гледай Хидроинженероглу ефенди как ще го сбръчка до изборите! Той му е безкрайно благодарен, че му направи десант на плажа, на ТЕЦ-а, а централата му я насраха с яйца и домати! Тъпкано ще му върне този заем, ти бъди рахат! Да, и знаеш ли кое е „неизбежното бъдеще“? Ще седите до шадравана с увиснали до пъпа челюсти и ще сумтите и пърдите заплашително, ако изобщо намерите тази несравнима наглост да цапате пейзажа и след изборите! Пак ни пиши, душко, много си забавен – умствено, разбира се, ти какво си помисли?

 30. 30 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 1576 Весело

  След като стана ясно и на последния умнокрасивец че преврат НАНАЙ остава само безсилното умнокрасиво вряскане :)

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 31. 31 Профил на Чарли Мишкин
  Чарли Мишкин
  Рейтинг: 2102 Неутрално

  До коментар [#14] от "space35":

  Не, само това на Борисов 1,2 и 3 е такова каквото съм написал.

  Дали си доволен?

  Путин kiss май ЕС! ----- wwww . ДЕНьГИ .ru.net :-)
 32. 32 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1200 Весело

  До коментар [#29] от "Santos":

  Леле, ама какъв е тоя изблик на истерия, госпожа? 😂 Критическата ли се обажда?

  "Една от най-долните привички на дребните души е да приписват своите низости и на другите." Оноре дьо Балзак, "Дядо Горио"
 33. 33 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1327 Любопитно

  До коментар [#29] от "Santos":Леле, ама какъв е тоя изблик на истерия, госпожа? 😂 Критическата ли се обажда?
  —цитат от коментар 32 на Darulio


  Маруло, не се обаждай, сюргюн! Ще видиш кой се обажда – на изборите! Тогава ще ти замръзне усмивчицата! Чакаме списъци с вашите кандидати за дупетати! Herr Purdan von Halken mi Zee ще участва ли или няма да се откаже от евродупетатската заплатка? Ми що да работи на ползу роду, кога може да работи на ползу джобу? Нали? А да разчитаме ли, че исполинския женерал, дето се не види от треволяка и го бъркат с градинските жужета, мосю Танас ще участва, а? Най-паче трябва да оглави листа безстрашният мореплавател „Шшъшъшъшт, тихо, че сме на живо!“, какво ще кажеш? Хеле пък МаяМа? А Копейкин? Хеле пък стрина Курна, дето миналия път цункаше козичките на баба Дора, сега какво ще цунка? М? Приготвихте ли министерски кресла за Бабикян, Хаджикян и Минекян? Ще ни кажеш ли?

 34. 34 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1255 Неутрално

  До коментар [#33] от "Santos":

  Спокойно, пяна ти изби на устата от яд, че отивате към закриване.

 35. 35 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4497 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Брегов от институт за пазарна икономия,
  като цяло добра публикация,
  но откажете се от сексистката или нацистка или етнистка
  политпростотия "българина".

  Щом слюните реч за "институционална култура и памет"
  на или относно България, пишете "България".

  Мачофилска дискриминация срещу женския пол
  дискриминира и против третия джендър,
  в частност мачофилски.

  В такава бъркотия се поставяте...

  "...
  Но този затихващ акт на псевдоконституционна инициатива
  не бива да бъде безнаказано подминат. Той е

  важен за институционалната култура и памет на българина
  в няколко направления:
  ..."

 36. 36 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4497 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Борбата изравя изплявя на повърхността
  неподозирани таланти ;)

  Старите са уморени и изчерпани... пелмени

  До коментар [#9] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Излагацията бе тотална,
  Борбата с тикви свински
  Много кална!!!

 37. 37 Профил на dolcevita
  dolcevita
  Рейтинг: 8 Неутрално

  МНого точен анализ, поздравления!

 38. 38 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 692 Неутрално

  До коментар [#3] от "historama":

  и тая ли ена някого приятелка?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK