Инспекторатът към съдебния съвет злоупотреби с право, за да скрие ЦУМгейт

Главният съдебен инспектор Теодора Точкова хем отказва да изпълни влязло в сила съдебно решение, задължаващо я да предостави документите от тази проверка, хем не отговаря на поредица журналистически въпроси за причините за поведението си.

© Георги Кожухаров

Главният съдебен инспектор Теодора Точкова хем отказва да изпълни влязло в сила съдебно решение, задължаващо я да предостави документите от тази проверка, хем не отговаря на поредица журналистически въпроси за причините за поведението си.Текстът е препубликуван от "Свободна Европа".


Държавният орган, призван да проверява всички магистрати в България, включително за конфликт на интереси, нарушаване на етичните стандарти и увреждане на престижа на съдебната власт, сам не изпълнява съдебни решения и е уличен от съда в "злоупотреба с право".


Звучи абсурдно, но точно такава е ситуацията с Инспектората към Висшия съдебен съвет (ИВСС), който вече над 4 месеца отказва да предостави доклада си от проверката срещу бившия главен прокурор Сотир Цацаров по случая от 2017 г., добил известност като ЦУМгейт. Става въпрос за срещата на Цацаров с издателя на в. "Сега" Сашо Дончев в офиса на тогавашния член на висшето ръководство на БСП Георги Гергов.
Този разговор стана публично достояние благодарение на Дончев, който обяви, че е бил повикан от Гергов в кабинета му. Там бившият главен прокурор му е държал сметка за редакционната политика на всекидневника му. Цацаров отрече да е сплашвал Дончев, а ИВСС образува проверка, която завърши със заключението, че не са установени данни за негови нарушения. Докладът на инспекторите обаче така и не беше публикуван.


На този фон в момента главният съдебен инспектор Теодора Точкова хем отказва да изпълни влязло в сила съдебно решение, задължаващо я да предостави документите от тази проверка, хем не отговаря на поредица журналистически въпроси за причините за поведението ѝ.


Две идентични дела с различна съдба


През 2018 г. вестник "Сега" заведе дело по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ), след като Точкова отказа да предостави на медията официалния доклад по случая. Случаят стигна до Върховния административен съд (ВАС), който в началото на тази година го спря за неопределено време - до приключване на тълкувателно дело, инициирано по искане именно от Цацаров.


Гражданският активист и финансист Николай Неделчев също поиска доклада на ИВСС за ЦУМгейт и протокола от заседанието на инспекторите, на което е взето решение за приключване на проверката. Подобно на искането на "Сега", Точкова отхвърли и неговото. Затова той заведе свое дело по ЗДОИ, което окончателно спечели в средата на юли пред Административен съд - София-град (АССГ).


"Единственото, което Точкова благоволи да каже публично, беше, че Цацаров отричал, Георги Гергов не си спомнял и било думата на главния прокурор срещу думата на Дончев. Това е несериозно. Естествено, че Цацаров ще отрича, но е много важно как е проведен разговорът с него, какви въпроси са му задавани, какво е написано черно на бяло", коментира Неделчев пред "Свободна Европа".


Съдебното решение по делото му директно нарежда на Инспектората да предостави поисканата информация. Вместо това ИВСС подаде молба за отмяна на акта на АССГ пред Върховния административен съд.


Аргументът на Точкова е, че делото неправилно е било разгледано в отсъствие на представители на Инспектората. То е отлагано два пъти, защото юрисконсултките му не са се явили. Първият път заради отпуск на едната, а вторият - защото работят от вкъщи по заповед на Точкова заради извънредното положение покрай епидемията от COVID-19.


Нова загуба на Инспектората в съда


ВАС обаче намира за "безпредметно" да анализира тези доводи и отхвърля на 19 ноември искането за отмяна на първоинстанционното съдебно решение. Разглеждайки процесуалното поведение на ИВСС, върховните съдии Йовка Дражева, Здравка Шуменска и Емил Димитров стигат до извод, че "налице е злоупотреба с право". Нито Точкова, нито нейни подчинени се явяват на разглеждането на делото във ВАС.


"Административният съд изрично е посочил, че административният орган, а именно Главният инспектор на ИВСС, не е ангажирала доказателства за невъзможност да участва в съдебното заседание, както и на негов процесуален представител", подчертава ВАС, постановявайки, че решението, с което АССГ нарежда на инспектората да предостави поисканата от Неделчев информация, остава в сила.


Още след първото съдебно решение по случая "Свободна Европа" отправи през август и септември идентични въпроси до Теодора Точкова за причините, по които тя отказва да изпълни волята на Административния съд в София-град. Отговори обаче не последваха.


След произнасянето на Върховния административен съд беше отправено и трето запитване. Преди ден от Инспектората към ВСС заявиха единствено, че "е инициирана процедура по възобновяване на спряното административно производство" във връзка със заявлението на Николай Неделчев по ЗДОИ.


Точкова все така не отговаря


Точкова за пореден път отказва да отговори дали смята да изпълни съдебното решение, което я задължава веднага да предостави поисканата информация, а не просто да разгледа отново искането на Неделчев. Липсва и отговор защо Инспекторатът е злоупотребил с процесуалните си права по делото, както констатира ВАС.


"Свободна Европа" попита Точкова и дали са наложени наказания на подчинените ѝ, по чиято вина делото е било отлагано два пъти, както и чия е отговорността за отсъствието им от съдебната зала. Главният съдебен инспектор не отговори и на тези въпроси.


"Реакция на замазване и на замитане под килима." Така самият Николай Неделчев определи пред "Свободна Европа" действията на ВСС и съдебния инспекторат, последвали твърденията на Сашо Дончев за срещата му с Цацаров в ЦУМ.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK