Лекции за "глобалните злодеи" (допълнена с право на отговор)

Илюстрация, изпратена от издателство "Просвета" до "Дневник", показваща материала в новия им учебник.

Илюстрация, изпратена от издателство "Просвета" до "Дневник", показваща материала в новия им учебник.Анализът е препубликуван от "Свободна Европа".


Преди дни стана ясно (етичната комисия на СУ започна проверка - бел. ред.), че проф. Михаил Мирчев в ролята си на университетски преподавател на студенти от Софийския университет си е послужил с расистки квалификации и е изтъкнал редица твърдения, сродни с теорията на конспирацията. На това отгоре говорителят е заснел лекциите си и ги е споделил в YouTube, придавайки им в някаква степен историческо значение или поне очакването, че видеата ще се гледат, обсъждат и споделят още доволно дълго време по модела на Вазовото "и мойте песни все ще се четат".


Средство за обяснение на света
Расизмът и конспирацията са много разпространени средства за обяснение на света. От историята е известно, че те си пробиват път по два основни начина. Първият е реториката. Тя е разбираема, достъпна и обяснява всичко чрез задкулисни заговори на група глобални злодеи, тласкащи битието към неотклонима деградация. Вторият е бездействието на публичните институции. Те са тези, които би следвало да са ангажирани с обучението на индивидите за това как се борави с информация, как се установява манипулация, как се преценяват фалшивите новини.


Речта на проф. Мирчев е пълен расистко-конспиративен комплект. Начева с малцинствата - универсалният виновен за всички тегоби на човечеството. Според него ромите, "когато извършват престъпления, настояват да не бъдат залавяни и вкарвани в затвора", а мигрантите от Близкия Изток са "примитивни", "годни само за някакъв много примитивен ръчен труд", "доста агресивна общност с много агресивно поведение". По този начин преподавателят се вписва в конспиративното митотворчество с националистически знак, според което мигрантите са дошли да разградят нашата цивилизация, да унищожат Европа и да дебългаризират страната.


Какво пише за малцинствата в учебниците


Факт е, че в българските учебници по история все още няма и дума за малцинствените общности, за миналото им, за приноса им в обществения живот. Няма нито един пример за евреин, ром, български турчин, татарин или друг, представен като полезна част от българското общество. Има само българи, сякаш светът е създаден и съставен единствено от българи и тук-таме техни зложелатели.


В учебника по българска литература няма нито един автор или текст на автор от малцинствен произход. Липсва дори трагичният разказ за живота на поета Мехмет Карахюсеинов-Мето, който прави опит да се самоубие, когато разбира, че смяната на името му е неизбежна. Случай, който илюстрира всеобхватната репресия на тоталитарния режим - за нея няма етнос, раса, пол и възраст.


От лекциите на Мирчев излиза, че циганите са част от локална, българска конспирация. Те не си плащат тока, раждат много деца и представляват заплаха за социалния мир. Клишета, които повечето медии възпроизвеждат съвършено безкритично, а училището не прави и минимално усилие да им противостои.


На антициганизма и подозренията в ромски заговор за завземане на държавата може да се отговори с факти: през 2014 г. излезе книгата на Велчо Кръстев и Евгения Иванова, озаглавена "Циганите по пътищата на войната". От изложението на авторите стана ясно, че хиляди роми, смятайки себе си за пълноправни български граждани, са загинали в няколкото войни, водени от България в периода от Освобождението до 1945 г.


Как институциите реагират на прояви на расизъм


На 18 май 2020 г. съдът оправда главния прокурор, който си беше позволил да обиди ромското малцинство. Историята беше следната: ключов свидетел по дело с висок обществен резонанс се отказал от показанията си, а според Гешев този свидетел го сторил "така, както правят и циганите".


Може да се каже, че съюзник на баналния расизъм се явяват и правораздаващите институции. Онези, чиято чувствителност към страданието би следвало да бъде достатъчно изострена. Пред конспиративните подозрения към малцинствата, генерализиращи приличните граждани и не дотам съвестно изпълняващите вменените им със законите задължения, се огъва дори съдебната система. Изглежда, че проблемът има дълбочина, която стряска.


Има и антисемитизъм


В лекциите си Михаил Мирчев не пропуска и българските евреи, универсалният виновник в очите на всеки конспиратор. На фона на липсващия евреин като елемент от колективното "ние" той настоява, че става дума за "привилегировано малцинство". Че евреите не са точно наши съграждани, личи от твърдението му, че "има опасност България да стане еврейска държава". И докато в читанката липсват всички етнически небългари, преподавателят използва образите им за страхообразуване.


Това клише е плод на инерционни стереотипи, зад които стои своя механика. Учебникът по литература например комфортно пропуска обстоятелството, че Валери Петров е от еврейски произход. Нобелистът Елиас Канети е евреин, роден в Русчук, но и за това авторите на учебникарските разкази мълчат. За сметка на това в читанката по история за последния гимназиален клас на изд. "Анубис", публикувана през 2012 г. и все още актуална, на фона на безкритично разхвърляните понятия за фашизъм, комунизъм, авторитарен режим и терор в урока, посветен на преврата от 19 май 1934 г., е подметнато, че "и при деветнайсетомайците, както и при деветоюнската власт, в управлението имало много масони" (с. 231).


Твърдение, което практически отваря вратата на конспирацията, въвеждайки я съвсем официално в образователния процес. За масоните няма и дума за пояснение - кои са, какви са, кое налага споменаването им изобщо на такова ниво? Липсва дори едно изречение за тайните общества в историята на модерна България. Навярно се разчита на популярните представи да разгърнат смисловия потенциал на написаното.


В учебника на изд. "Просвета" от същата година приемането на Закона за защита на нацията в края на 1940 г. е отбелязано лаконично като "антисемитски" акт и нищо повече (с. 249). Хладно, констативно, ценностен дебат няма. Няма и дума за депортираните от т. нар. новоприсъединени земи 11 343-ма с еврейски корени, на които дори не е дадено българско гражданство. Действие дехуманизиращо, сторено в съглашение на властите и масовите нагласи. Така, както говоренето с расистка реторика днес се приема без тревога. За сметка на това на спасяването на еврейските съграждани от пределите на Царство България е отделена почти цяла страница. Отново - без дума за депортациите, отнетите столични имоти, задължителните жълти звезди върху дрехите.


Сорос, 5G, чипиране


Неотдавна Красимир Каракачанов нарече протестиращите против правителството "соросоидни НПО-та и партийки" - изказване, в което също се утаява съчетанието между антисемитизъм и конспирация, доколкото милиардерът Сорос е сред постоянните фигури в реториката на "световния заговор". Това предизвика реакциите на организацията на българските евреи "Шалом" и на водещия израелски вестник "Йерусалим пост".


На този фон са репликите от лекциите на проф. Мирчев: "5G е голямо бедствие. То върви заедно с коронавируса. 5G е другата технология, с която искат да ни побъркат". Или това: "Стратегическата идея е да ни вкарат чипове, да станем контролирани и управляеми".


Има и други подобни изречения, твърде далечни от научното поле в полза на обществото. Но съвсем в духа на конспиративните теории, които действат в пълно съзвучие с расизма, антисемитизма и национализма. Те отварят вратата за политическа кариера на всеки, въвел себе си в ролята на спасител с готова рецепта как се застава против всичките "глобални заплахи". Те предоставят на конспиративния лидер ако не директна политическа власт, то несъмнено - влияние над колективното въображение. А през това време школото, институциите и представите за свободата търпят още един провал.


Отговор от издателство "Просвета":


Първо, цитираният учебник вече не е валиден. Второ, добре е да се чете не само една страница, а малко повече - депортирането на евреите от "новите земи" е описано в края на частта "Спасяването на българските евреи", продължаваща и на стр. 250, като се посочва, че "над 11 хил. души стават жертва на нацисткия геноцид". Трето, това е учебникът за задължителна подготовка. В учебника за профилирана подготовка, където предметът се изучава по-задълбочено, на стр. 415 този момент от българската история е разказан по-подробно в частта "Еврейският въпрос".


Но да оставим настрана невалидните учебници и да видим действащите в момента. В учебника по история и цивилизации за 7. клас на "Просвета - София" от 2018 г. същият момент е описан накратко на стр. 133, след което на проблема е посветен цял урок упражнение от 3 страници (от 134 до 136), озаглавен "Който спаси един човешки живот, спасява целия свят", където се работи с много документи, има задачи за проучване и анализ. Законът за защита на нацията е проследен хронологично от влизането му в сила до отмяната му, включително депортацията на евреи от Македония и Беломорието, има и снимка на евреи от Македония на кораб в пристанището на Лом.


В учебника по история и цивилизации за 10. клас на "Просвета - София" отново този момент е описан на стр. 214, след което има цял урок упражнение, озаглавен "Спасяването на българските евреи", където Документ 2 засяга именно депортирането на евреите от "новите земи". Всички задачи и дейности в този урок са насочени към проучване, анализ и ценностен дебат.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (133)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1501 Неутрално

  Изключително неприятна личност, част от общност, която продължава да "поврежда" българските деца, ученици и студенти с конспирации и неумности 30 години по-късно!!!

 2. 2 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 336 Неутрално

  От лекциите на Мирчев излиза, че циганите са част от локална, българска конспирация. Те не си плащат тока, раждат много деца и представляват заплаха за социалния мир.

  Верно ли е клише, Дневник?
  Кое точно не е вярно?

 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 4. 4 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1488 Любопитно

  Защо ли "културтрегерите" са се хванали за гушите? Точно това е интересния въпрос. Този Мирчев има толкова по-сериозни трески за дялане, изключено е заради няколко кръчмарски шегички да се разгаря тази буря (в чаша вода). Вероятно авторът и останалите професори са се издигнали на тези позиции по някакъв чудодеен и непорочен начин?

 5. 5 Профил на oliverstone
  oliverstone
  Рейтинг: 368 Гневно

  Поредният, намерил къшей хляб в "Свободна Европа" за да плюе срещу достойните българи като Мирчев, който не се уплаши да каже на черното бяло и да посочи един от главните проблеми на България, който само след десет години без липсата на решителни и генерални мерки още сега, ще бележи началото на края на българската популация тук. Разнася се новолиберелен, глобалистки вой, но не за България, а за "ценностите им".

 6. 6 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 336 Неутрално

  Това точно е либералният фашизъм.
  Не е проблемът само в проф. Мирчев.
  Ако могат да свалят него, ще го направят и с други.
  Те просто искат да командват, както са искали и всички интернационалисти.
  Фашизмът и комунизмът са двете страни на една и съща монета.

 7. 7 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 1978 Неутрално

  Кръгът се затваря другари.
  Световните конспирации, расизмът, тръмпанизмът, джендаризмът, ковидиотъзмът, антициганизмът си свършиха своето.
  Даже е доста хумористично, но расизмът и антицаганизмът ни циганизираха.
  Все едно една сутрин някой от куклусклан да се събуди с потъмняла кожа.
  Ха честито!

 8. 8 Профил на Dimitar Kunev
  Dimitar Kunev
  Рейтинг: 803 Неутрално

  Има ли черен расизъм? Има ли масово циганско насилие и грабежи над българи? Другото може и да е конспирации. Но защо не се отговаря на горните два въпроса, че и са забранени да се задават?

 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 10. 10 Профил на our12595545
  our12595545
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Цигани и бежанци можем да дадем за пример колко полезни са за обществото едва когато от бенифициенти на социални помощи, станат донори.

 11. 11 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1647 Неутрално

  Защо ли "културтрегерите" са се хванали за гушите? Точно това е интересния въпрос. Този Мирчев има толкова по-сериозни трески за дялане, изключено е заради няколко кръчмарски шегички да се разгаря тази буря (в чаша вода). Вероятно авторът и останалите професори са се издигнали на тези позиции по някакъв чудодеен и непорочен начин?
  —цитат от коментар 4 на ju.li


  Е как защо-парички се дават само за подобни статии .Да не мислиш,че дедо Шори ще развърже кесията ако някой журналист се възмути от женитбата на малолетни момичета, продаването на жени за булки все едно са добитък или забулването на жените?

 12. 12 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 1465 Неутрално

  90 % от затворниците у нас са цигани, както разбрахме неотдавна. Както и огромната част от престъпленията се вършат от тях ..... но ние трябвало да преподаваме на децата си колко били полезни за обществото ни .....

  Защо ??! .... защото чичко Шороши плащал грант.

 13. 13 Профил на Капабланка
  Капабланка
  Рейтинг: 832 Неутрално

  Мирчев не е цвете за мирисане, но аз не видях някаква конспирация, лъжа или обида срещу който и да е етнос. от излезлите в медиите записи на лекциите му.По-скоро се изненадах от липсата на култура и знания на студентите от СУ, защото една студентка направо предложи да сме като в Северна Корея - явно без изобщо да знае как е там.
  Мирчев не обижда циганите, като казва за тях, че са избухливи, не си плащали ток, вода и каквото и да е, че раждат деца, за да вземат пари от тях - това го виждаме всички.
  С подобни текстове, като този, ще стигнем до там, че утре някой циганин да се настани в дома ни, но ние няма да имаме нито право, нито възможност, да се защитим, защото институциите ще приемат всичко за расова/етническа обида!!!

 14. 14 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3406 Неутрално

  ... На това отгоре говорителят е заснел лекциите си и ги е споделил в YouTube, придавайки им в някаква степен историческо значение или поне очакването, че видеата ще се гледат, обсъждат и споделят още доволно дълго време по модела на Вазовото "и мойте песни все ще се четат" ...

  Ти да видиш!

  Господинът Атанасов дали е в течение, че в Щатите, например, подаватели в университет, в който съм бил, при това от първата десетка, са задължени да излъчват онлайн лекциите си, да ги записват и качват на сървъра на университета?
  Изцяло в полза на обучението на студентите.

  И след като СУ няма собствен такъв сървър - защо си мисли господинът Атанасов, че Мирчев не е следвал тази практика, но поради липса на университетски сървър - е качвал в тубата?

  Колкото до "придаването на историческо значение" - това го слагам изцяло в графа "комплекси" и "нереализирано самооблащенство" на господина Атанасова ... :)

  Е, и като пишеш такава статия за такава медия - требе си и съответният "подход" - непременно да пуснеш поне капчица отровица, най-добре още в началото, та да те забележи гранторазпределителят ...

 15. 15 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1647 Неутрално

  Кръгът се затваря другари.Световните конспирации, расизмът, тръмпанизмът, джендаризмът, ковидиотъзмът, антициганизмът си свършиха своето.Даже е доста хумористично, но расизмът и антицаганизмът ни циганизираха.Все едно една сутрин някой от куклусклан да се събуди с потъмняла кожа.Ха честито!
  —цитат от коментар 7 на Таралеж


  Кога си видял българско момиче да роди на 12 години,да го продадат или неграмотен българин,та пишеш глупости,че българите били циганизирани?Или в делничен ден да се шлаят без работа масово българи в разцвета на силите си?

 16. 16 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1249 Неутрално

  "Факт е, че в българските учебници по история все още няма и дума за малцинствените общности, за миналото им, за приноса им в обществения живот. "
  Пълни глупости! Има много чужденци, които са дошли тук и останали да развиват култура, история, бизнес, медицина и други сфери. Можете да ги познаете по имената, не е задължително специално да се натъртва, че имат различен етнос или народност от нашата.

 17. 17 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3406 Любопитно

  ... Факт е, че в българските учебници по история все още няма и дума за малцинствените общности, за миналото им, за приноса им в обществения живот. Няма нито един пример за евреин, ром, български турчин, татарин или друг, представен като полезна част от българското общество ...

  Силно се съмнявам, че е така. Но Атанасов вероятно по-добре знае, няма да споря.

  Мен ме смути друго ... Какъв "татарин", моля?

 18. 18 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 336 Неутрално

  Либералите работят само с минуси, споровете са им трудни. Имам предвид смислените и подкрепяни с доказателства спорове. Типичен пример как малцинство иска да се наложи над мнозинството. Нещо, което естествено няма как да стане.

 19. 19 Профил на Активист
  Активист
  Рейтинг: 759 Неутрално

  Все повече такива коментари (като на автора Атанасов) се появяват, което е чудесно. Вече си мислех, че тотално сме изпаднали в безтегловност. Не знам кога ще почне борбата с тази проказа, тази болест - конспирацията. И с фалшивите новини, и с алтернативните факти, и с непризнаването на научните авторитети, и т.н. ...

 20. 20 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3406 Неутрално

  ... Факт е, че в българските учебници по история все още няма и дума за малцинствените общности, за миналото им, за приноса им в обществения живот. Няма нито един пример за евреин, ром, български турчин, татарин или друг, представен като полезна част от българското общество ...Силно се съмнявам, че е така. Но Атанасов вероятно по-добре знае, няма да споря.Мен ме смути друго ... Какъв "татарин", моля?
  —цитат от коментар 17 на xm...


  Опс!

  Потърсих и намерих, че на преброяването у нас са се заявили като татари цифром и словом 1800 души.
  Хиляда и осемстотин!

  И господинът ги води "малцинство" в смисъла на статията?
  Ми тогаз и ОМО Илинден са малцинство!

  Къде отиваш ти, господине Атанасов?

 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 22. 22 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 452 Весело

  Предполагам, че започваме да берем плодовете на политкоректността. Още в средата на 90-те години Чарлтън Хестън обявява: "Политическата коректност е тирания с обноски."
  И като всяка тирания на словото и мисълта тя тръшва вратата на открития дебат. Най-талантливите, най-мислещите и най-способните се спотайват. На тяхно място излизат най-гласовитите и най-безразсъдните. Емоциите заместват разума, консервативното е избутвано от правата линия на прогресисткото, хората се обезкуражават, затварят се и мълчат при очевидни разминавания между реалния свят и светлите прогресивни приказки. И така притискайки разума, рационалното, пропорционалното, подреденото и съвършеното даваме път на неразумното, обърканото, нелогичното, кресливото и се чудим защо избуява най-грозното.

 23. 23 Профил на Сенсей НАНАЙ
  Сенсей НАНАЙ
  Рейтинг: Неутрално

  Най-любопитното е, че всякакъв тип дебати по темите, разисквани в статията, са се превърнали в банално замеряне с етикети без никаква критическа мисъл. Винаги противниците на т. нар. политическа коректност наскачват като обезумели, сякаш не е възможно да съществува расистко и ксенофобско говорене. Сякаш то е изключено и никой никога не го е виждал. При полжение, че в случая става дума за именно това по всички правила и определения.

 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 25. 25 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 1465 Неутрално

  Вълчев казал, че и в Монтана щели да търсят по заложните къщи устройствата, които им купихме с нашите пари, за да учат от вкъщи ..... Дневник, статия за това няма ли да има ?? Или за всички лошотии, които вършат циганите, трябва да се мълчи ?! Защото те по презумпция са добрите и жертвите, а ние, българите, сме вечно лошите ....

 26. 26 Профил на Сенсей НАНАЙ
  Сенсей НАНАЙ
  Рейтинг: Неутрално

  Либералите работят само с минуси, споровете са им трудни.
  —цитат от коментар 18 на НеКой


  Напротив, споровете са ни най-лесното нещо. Споровете, обаче, се водят с хора, които имат поне малко акъл в главата.

 27. 27 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1470 Любопитно

  циганите представляват заплаха за социалния мир
  —цитат от коментар 0 на др Мирчев


  Тея да не е имал напредвид?
  https://trud.bg/хванаха-цигани-пребили-82-годишна-старица/

 28. 28 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1319 Неутрално

  До коментар [#14] от "xm...":

  В САЩ ако някой говори като този познайте какво ще му се случи.

  ДБ=БКП върли фенове на Резидента и Галева
 29. 29 Профил на phillyjawn
  phillyjawn
  Рейтинг: 97 Неутрално

  типична черта на всички малки, закостенели и застинали в миналото умчета е, че много обичат да насаждат страх и да обвиняват "световния заговор", "глобализацията", "рептилите" и "сороЗ" за неудачите в собстения си, мизерен животец

 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 31. 31 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2853 Неутрално

  Липсват цитати от Георги Димитров, иначе рефератът не е лош.

 32. 32 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2442 Любопитно

  "На това отгоре говорителят е заснел лекциите си и ги е споделил в YouTube, придавайки им в някаква степен историческо значение или поне очакването, че видеата ще се гледат, обсъждат и споделят още доволно дълго време по модела на Вазовото "и мойте песни все ще се четат"."

  Авторчето, това сравнение с Вазов не си го изпуснал случайно!? След Мирчев трябва да дойде редът и на Вазов! Как може националист като него да бъде патриарх на българската литература!? Ами той се опиянява от убийствата на турците на Шипка вместо да скърби за тях което е политкоректното според такива като теб?!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 33. 33 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1647 Неутрално

  По време на комунизма "Свободна Европа " и"Дойче веле"бяха символ на истината, сега са символ на лъжата и манипулацията.Дядо ми слушаше"Дойче веле",баща ми"Свободна Европа ",а аз бях и при двамата като ги слушаха.Тогава ми се отвориха очите за престъпленията на комунизма и марксизма и никога не съм предполагал,че тези две медии ще станат рупори на марксизма.

 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 35. 35 Профил на tqh42306221
  tqh42306221
  Рейтинг: 375 Неутрално

  Кога си видял българско момиче да роди на 12 години,да го продадат или неграмотен българин,та пишеш глупости,че българите били циганизирани?Или в делничен ден да се шлаят без работа масово българи в разцвета на силите си?
  —цитат от коментар 15 на Мусаши

  Изобщо не харесвам болшинството от ромите и голяма част от изводите на Мирчев са верни.Изключвам дивотиите че Сорос ще го чипира...От друга страна обаче комшийка имам,бела българка на 16год. с 2деца,силно се съмнявам че поне едното даже не знае от кой е...А шляещи се и киснещи по кафенетата в работни дни българи има колкото си щеш...Нещата не са толкова прости колкото ви се ще и на двете страни.

  Мама,льотчика люблю,я без льотчик не магу.Он летает на высока,набывает на дълбока!
 36. 36 Профил на Сенсей НАНАЙ
  Сенсей НАНАЙ
  Рейтинг: Неутрално

  По време на комунизма "Свободна Европа " и"Дойче веле"бяха символ на истината, сега са символ на лъжата и манипулацията
  —цитат от коментар 33 на Мусаши


  Или просто на теб ти наблъскаха главата с пропаганда. Кое, мислиш, е по-вероятното?

 37. 37
  xm...
  Рейтинг: 3406 Весело

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

  Все повече такива коментари (като на автора Атанасов) се появяват, което е чудесно. Вече си мислех, че тотално сме изпаднали в безтегловност. Не знам кога ще почне борбата с тази проказа, тази болест - конспирацията. И с фалшивите новини, и с алтернативните факти, и с непризнаването на научните авторитети, и т.н. ...
  —цитат от коментар 19 на Активист


  Ми да!
  Дедо Шори с мрежата си е явление природно, а не целенасочено.
  И Голямата инвазия не се предхождаше от две програмни статии във Файненшъл таймс и Економист от същият Добър дядо, че трябва ударно да се внесат милиони "свежа кръв" в Европа. И съвсем случайно и природно изведнъж тръгнаха милионите.

  Кампанията с емблема Гретето също е природно явление, а не целенасочена кампания, която ни се представяше като спонтанна.

  Колкото до фалшивите новини, алтернативните факти, и непризнаването на научните авторитети - прав сте! И затова гълтам само "проверени" от БНТ !
  А, и от Баце-ТВ ...

 38. 38 Профил на deutschland
  deutschland
  Рейтинг: 613 Неутрално

  Добре де... за каква конспирация става въпрос точно? Какво е казал този Мирчев за 5Г и вирусите ли е говорил?

 39. 39 Профил на Активист
  Активист
  Рейтинг: 759 Неутрално

  До коментар [#18] от "НеКой":

  Ако бяхме малцинството, щеше ли тоя бацил да бъде така публично изритан от СУ? Иначе вие си чешайте езиците по форумите и си мислете, че сте силни и мнозинство във вашата си болна паралелна вселена. Подобни думи на хора на обществени позиции тепърва ще бъдат отигравани така, да си знаете. Във форума може.

 40. 40 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1647 Неутрално

  [quote#35:"tqh42306221"][/quote]

  Наскоро едното ми дете беше в болница.Лежа три дни и се наложи но няколко пъти на ден да ходя до болницата.И в трите дни в двора на болницата имаше поне 200 цигани на тумби.Всичките в работоспособна възраст. Значи тия хора не работят.Те са като стадо -един като влезе в болница и се изсипят цялата рода.

 41. 41 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3406 Весело

  По време на комунизма "Свободна Европа " и"Дойче веле"бяха символ на истината, сега са символ на лъжата и манипулацията
  —цитат от коментар 33 на Мусаши

  Или просто на теб ти наблъскаха главата с пропаганда. Кое, мислиш, е по-вероятното?
  —цитат от коментар 36 на Сенсей НАНАЙ


  Казвал съм го и преди, ще се повторя и потретя:

  Точно заради пропагандата при соца ние тук, в Източна Европа, развихме сетива за тази пропаганда. Защото беше тотална и безпардонна.
  Западът няма този опит, затова сега им го набиват с двесте!

  Прочее - и там, като вкусят от действителността - и се усещат.
  Усетиха се в Германия, усетиха се и виенчани, на които "лекарите" и "учителите" от Африка и Афганистан им хвърляха обратно по главите меченцата. Усещат се вече доста народ.
  Даже Макрон, поне на думи, се "усети"!

  Прочее ... да припомня ли кампанията на "пробният" поход през 2015 година? Който мина и през нас? Помните ли тогава, как се събираха дрехи за тях?
  И колко отрезвяващо потресени бяха българите тогава, когато се разчу, че "клетите" недоволствали от дрехите, че не им били по вкуса и подобни!

 42. 42 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1647 Неутрално

  [quote#36:"Сенсей НАНАЙ"][/quote]

  Наблъскали са главата с пропаганда на теб, не на мен.

 43. 43 Профил на Минас Бахдасарян
  Минас Бахдасарян
  Рейтинг: 597 Неутрално

  Чета коментарите и не смея да се обадя.
  Тук всеки се изживява като лидер на мнение. Без значение какво е написал. Изказва се като последна инстанция, мнение което не подлежи на коментар.
  Спомням си навремето в университета си правехме събирания в "Яйцето" и коментирахме различни теми, в повечето случаи на философска тематика (следвах и завърших психология в СУ). Мога да споделя че голяма част от коментиращите биха били изгонени при някоя от сбирките ни, поради една проста причина - липса на конкретика и неоспорима аргументация.
  Приятели това не е Дадзибао.
  Бъдете малко скромни в претенциите си да бъдете последна инстанция.
  По темата - като представител на малцинство мога да кажа, че никога в живота си не съм бил в неравностойно положение. Винаги съм бил уважаван заради моите качества, познания и умения. Имах състудент турчин и мога да твърдя същото и за него. Бяхме сред отличниците и сега смея да твърдя, че съм отличник в моята си дейност и никога не съм получавал бонифация, просто си върша работата.

  Da mihi factum, dabo tibi ius.
 44. 44 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3406 Неутрално

  До коментар [#28] от "anonim440":

  Аз за това не споря.
  Още от самото разчуване на историята не съм на страната на Мирчев.
  Но не съм и на другата страна, която използва случая за пропаганда.

  А студентите, които написаха "кървавото писмо" - сорри, ама си е активистко мероприятие писмото! Ако бяха възмутени по човешки, а не идеологически и активистки, първо щяха да се сдърлят с Мирчев още на първата лекция, да заявят и отстояват позиция си!

 45. 45
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 46. 46 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1647 Неутрално

  Чета коментарите и не смея да се обадя.Тук всеки се изживява като лидер на мнение. Без значение какво е написал. Изказва се като последна инстанция, мнение което не подлежи на коментар.Спомням си навремето в университета си правехме събирания в "Яйцето" и коментирахме различни теми, в повечето случаи на философска тематика (следвах и завърших психология в СУ). Мога да споделя че голяма част от коментиращите биха били изгонени при някоя от сбирките ни, поради една проста причина - липса на конкретика и неоспорима аргументация. Приятели това не е Дадзибао.Бъдете малко скромни в претенциите си да бъдете последна инстанция.По темата - като представител на малцинство мога да кажа, че никога в живота си не съм бил в неравностойно положение. Винаги съм бил уважаван заради моите качества, познания и умения. Имах състудент турчин и мога да твърдя същото и за него. Бяхме сред отличниците и сега смея да твърдя, че съм отличник в моята си дейност и никога не съм получавал бонифация, просто си върша работата.
  —цитат от коментар 43 на Минас Бахдасарян


  Има известна разлика между едно от малцинствата в България и всички останали малцинства.
  Щом българите не се отнасят към някого негативно заради произхода му, дали пък причината да се отнасят негативно само към едно малцинство не е самото малцинство.
  Наскоро гледах филм за циганско гето в Словакия. Там мизерията е по-голяма и от Столипиново.Една циганка каза, че имала 11 деца и вечер ги хапели плъхове, защото живеят в коптор.

 47. 47 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1647 Неутрално

  [quote#45:"Сенсей НАНАЙ"][/quote]

  Защитавам свободата на словото. Като на някой не му харесват тезите на преподавателят нека да го обори с факти.А не да искат да го наказват.
  Ето аз не съм съгласен, че има чипове във ваксините, но уважавам правото му на мнение.
  Колкото до Сорос-той е създал фондация "Отворено общество "и никога не е крил,че се стреми към мултиетнически държави.

 48. 48 Профил на Сенсей НАНАЙ
  Сенсей НАНАЙ
  Рейтинг: Неутрално

  Точно заради пропагандата при соца ние тук, в Източна Европа, развихме сетива за тази пропаганда.
  —цитат от коментар 41 на xm...


  Глупости на търкалета. Популярна, но много изфабрикувана басня. Повечето от половината конспиратори още развяват соц-носталгията, заедно с конспирациите си. Неслуайно и самият Мирчев е близък до БСП. Удобно извинение за някои господа, дето цял живот са се имали за анти-комунисти, па днес се чудят как така се озоваха в лагера на бившите комунисти. Нищо повече.

 49. 49 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1319 Неутрално

  До коментар [#43] от "Минас Бахдасарян":

  Е вие нищо не казахте... Кога пък арменците са били някакви жертви в България?
  Жертви са цигани и турци. Евреите даже не са жертви.

  ДБ=БКП върли фенове на Резидента и Галева
 50. 50 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2853 Неутрално

  Хубав реферат на тема революционната бдителност на комсомолеца и борбата с идеологическата диверсия на неправилно мислещите.

 51. 51 Профил на Сенсей НАНАЙ
  Сенсей НАНАЙ
  Рейтинг: Неутрално

  [quote#45:"Сенсей НАНАЙ"]
  —цитат от коментар 47 на Мусаши
  Защитавам свободата на словото. [/quote]

  Тоест, според теб, в академичните среди, на лекции пред студенти, може да се говори всичко, така ли?

 52. 52 Профил на Сенсей НАНАЙ
  Сенсей НАНАЙ
  Рейтинг: Неутрално

  Колкото до Сорос-той е създал фондация "Отворено общество "и никога не е крил,че се стреми към мултиетнически държави.
  —цитат от коментар 47 на Мусаши


  Те кажи-речи всички държави са мултиетнически, гений.

 53. 53 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 797 Неутрално

  До коментар [#24] от "НеКой":


  До коментар [#21] от "stein":Друго си е да си сърп, болшевишки, анонимен при това.
  —цитат от коментар 24 на НеКой


  Ами, същото е. Все такива, дето смятат тъпотията за консерватизъм.

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 54. 54 Профил на deutschland
  deutschland
  Рейтинг: 613 Весело

  Вие сте пълни таранбуки, направо ми иде да го кажа - хабите кислорода. Чипирането е метафора за това дали вярвате на дадена информация или не. Тоест ако се ваксинирате значи сте 'чипиран', ако не се ваксинирате значи 'не сте чипиран' тоест - не вярвате на информацията която получавате.

 55. 55 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1647 Неутрално

  [quote#51:"Сенсей НАНАЙ"][/quote]

  Предпочитам най-горчивата истина пред захаросани лъжи и празни приказки.
  И едно е да има мултиетнически държави,където всички малцинства имат сходна култура,ценности и манталитет друго е да напълнят Европа с диваци от Африка и Азия,които са с манталитет отпреди 1400 години.
  Ето в България-българи,турци, арменци,помаци са със сходни ценности и няма напрежение между тях.Проблеми има само с едно малцинство.

 56. 56 Профил на Сенсей НАНАЙ
  Сенсей НАНАЙ
  Рейтинг: Неутрално

  Вие сте пълни таранбуки, направо ми иде да го кажа - хабите кислорода. Чипирането е метафора за това дали вярвате на дадена информация или не. Тоест ако се ваксинирате значи сте 'чипиран', ако не се ваксинирате значи 'не сте чипиран' тоест - не вярвате на информацията която получавате.
  —цитат от коментар 54 на deutschland


  А като не вярваш просто ей тъй, от страх да не си чипиран, дали може да си чипиран?

 57. 57 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 931 Неутрално

  Че така нароченото за професор мирч-ефф е будала така е, там спор няма, единственото хубаво на лекциите в тубата са няколко симпатични девойки, но и Митето напълно отговаря на нивото му. Лаладжия, с висящи във въздуха оббощения и твърдения - хиляди загинали роми уупс цигани във войните Колко хиляди, не стъава ясно. Че са се били, били са се, воювали са всички, но Джендо пише в записките как цигани правят зулуми, но НЕ участват във Въстанието. Толкоз по въпроса.


  Между другото в по новата ни история, българите нямат проблем с търците, с иузкл. на дивотията възродителен процес, бачкаха си честно, даже имаше и смесени бракова, да не говорим за арменци и евреи, проблеми сме имали единсвено с орките и сега с ядрените инвенери от БИ и СИ.

 58. 58 Профил на Benedikt Fahnenträger
  Benedikt Fahnenträger
  Рейтинг: 440 Неутрално

  Това разбира се е новата политика на либералната левица Дай България и техния официоз Дневник е длъжен да я представи и защити :) няма как, въпрос е на пари, които са взети :)

 59. 59
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 60. 60
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 61. 61
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 62. 62
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 63. 63
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 64. 64 Профил на deutschland
  deutschland
  Рейтинг: 613 Неутрално

  А като не вярваш просто ей тъй, от страх да не си чипиран, дали може да си чипиран?
  —цитат от коментар 56 на Сенсей НАНАЙ


  Какво означава да те е страх да не си чипиран? Страх те е че може да бъдеш манипулиран от средата която те заобикаля и информацията която получаваш?

 65. 65 Профил на Димитър Петков
  Димитър Петков
  Рейтинг: 8 Неутрално

  статия от Отворено общество, сигурно и БХК я е и дописал :) същите, които защитават всеки мургав изнасилвач и убиец, но не и жертвите. И да, ако наречеш бушмените примитивно племе, каквото са, това не е расизъм и дискриминация.

 66. 66 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 1978 Неутрално

  До коментар [#15] от "Мусаши":

  българско момиче да роди на 12 години,да го продадат или неграмотен българин,та пишеш глупости,че българите били циганизирани?Или в делничен ден да се шлаят без работа масово българи в разцвета на силите си?

  Е, шляещи се, чакащи на мама, тати, баба, дядо бол!
  За ражднането рано си прав, то и късно вече не раждат де.

 67. 67 Профил на Момчил Карабулев
  Момчил Карабулев
  Рейтинг: 1350 Гневно

  С тия глупости за 5G, коронавируса и чипирането определено няма място в СУ.

 68. 68 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2213 Весело

  Лекциите на Мирчев и ветото за преговорите със Северна Македония се превърнаха в шанс за всеки да се нареди за грант, като плюе наред по институции, народ и държавата България. И Дневник не пропуска да даде трибуна на ни един, колкото и маргинален да е. Интересно кога ще прочетем отговор на самия Мирчев тук? Или кога ще видим анализ за Северна Македония, който не твърди, че България е виновна за всичко, а скопските сърбомани са целите в бяло? Никога. Виж вече свободно се публикуват изказвания като на това лице, че "масовите нагласи" на българите били да се депортират евреите. Само заради това изказване би трябвало да бъде уволнен от СУ, а цялата му катедра разпусната.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 69. 69 Профил на Сенсей НАНАЙ
  Сенсей НАНАЙ
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Предпочитам най-горчивата истина пред захаросани лъжи и празни приказки.
  —цитат от коментар 55 на Мусаши


  Остави сега изкривените си трактовки за истина и лъжа. Задаох ти конкретен въпрос: "в академичните среди, на лекции пред студенти, може да се говори всичко, така ли?" Можеш ли да отговориш или не?

 70. 70
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 71. 71 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 2876 Неутрално

  Критиките към казаното от Мирчев , са по-скоро нежелание да се признае , че у нас нищо не се направи след 10.11.89-та по повдигнатата тема , именно затова , да се опираш на различни ценности тук и сега , не е много уместно......По-скоро , ще е добре , ако се започне с една публична оценка на казаното , но не и заклеймяване , когато има безспорно изказани и истини от Мирчев.

 72. 72 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2853 Неутрално

  До коментар [#67] от "Момчил Карабулев":

  Трагично е ако сме се докарали дотам, че само на шутовете е възможно да казват истината за ислямофализма.

 73. 73
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 74. 74
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 75. 75 Профил на keen
  keen
  Рейтинг: 956 Неутрално

  "Расистко-конспиративен"

  - Автора, това някакво ново словосъчетание ли е?
  Нещо като марксистко-ленинското "хитлеро-фашизъм", ама по-така, съвременно?
  Сигурен съм, че в едни други времена авторчето със същия плам щеше да е отявлен доносник и ОФ активист.

  Където и да натиснеш в ГЕРБ, излиза ГНОЙ.
 76. 76 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7228 Неутрално

  Боже, то в правителството и в управлението на страната има хора, които използват расистки квалификации и никой не им обръща внимание. Вместо Гешев да се заинтересува от тях.

 77. 77 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2853 Неутрално

  До коментар [#74] от "Сенсей НАНАЙ":

  Да само елитът е участвал в спасяването на евреите. Циганите не са участвали в спасяването на евреите.

 78. 78 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2853 Неутрално

  Благодарение на това че сме спасили евреите и циганите си, сега имаме удоволствието да бъдем поучавани от Сорос и синовете на химлер и Гьобелс какави расисти сме.

 79. 79 Профил на keen
  keen
  Рейтинг: 956 Неутрално

  "в академичните среди, на лекции пред студенти, може да се говори всичко, така ли?"
  —цитат от коментар 69 на Сенсей НАНАЙ

  - Проблемът не е в това, че Мирчев е нападнат задето говори глупости на студентите, а затова, че бил "расист" и "фашист".
  А доста по-късно, за да се замаже положението, към първото обвинение към Мирчев, беше пришито и това за конспирациите.
  В крайна сметка, след като се запознах със случая, установих, че има конспирации, няма расизъм. Обаче ето такива, като авторчето и подобни, се опитват да пробутат безумната теза за "РАСИСТКО-КОНСПИРАТИВЕН" елемент. Хипотезата е, че като повториш една лъжа няколко пъти и хората почват да си мислят или че си идиот, или че е истина. А ако срещу лъжата сложиш тире и срещу тирето добавиш истина, тогава... ами хората се объркват. Затова аз бих предложил вменто Мирчев, това безименно авторче да бъде изритано от там, където е "доктор по история" - не ни трябва такива манипулатори да се занимават с история.

  Където и да натиснеш в ГЕРБ, излиза ГНОЙ.
 80. 80 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1647 Неутрално

  [quote#69:"Сенсей НАНАЙ"][/quote]

  А в академичните среди може ли да се говори,че човек сам определял полът си,че можело полът да се смени и че имало 32 пола.И докато Мирчев изразява лично мнение, то първото е абсолютна лъжа.

 81. 81 Профил на Сенсей НАНАЙ
  Сенсей НАНАЙ
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#80] от "Мусаши":

  Отново отказваш да отговориш на въпроса ми. Показателно. Трети път няма да те подканям. Липсата на отговор сама по себе си е отговор.

 82. 82 Профил на Сенсей НАНАЙ
  Сенсей НАНАЙ
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Проблемът не е в това, че Мирчев е нападнат задето говори глупости на студентите
  —цитат от коментар 79 на keen


  Точно за това е "нападнат", гений.

 83. 83 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1647 Неутрално

  До коментар [#80] от "Мусаши":Отново отказваш да отговориш на въпроса ми. Показателно. Трети път няма да те подканям. Липсата на отговор сама по себе си е отговор.
  —цитат от коментар 81 на Сенсей НАНАЙ


  Ами темата на лекциите му е била "Социална интеграция на етническите малцинства "или нещо подобно. В коя точно държава циганите са интегрирани-в Румъния, Унгария, Словакия, Чехия?Дори в САЩ се държат по същият начин. Има една поредица "Американски цигани"за живота на циганите в САЩ.Едно към едно са с нашите . Даже в една серия предаваха желязо на пункт за изкупуване на метали.Чак не се задавих от смях като я гледах.

 84. 84 Профил на danny_k
  danny_k
  Рейтинг: 215 Неутрално

  Дневник, закривайте го тоя пробития форум. Дъното е достигнато.

 85. 85
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 86. 86
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 87. 87 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2285 Неутрално

  Явлението Мирчев, Пиргова, Баева, Марков, Пантев......... и още десетки червени зарази трябва да бъдат изринати от образованието! В противен случай след 20-тина години децата ще учат че Ленин е написал азбуката, а Т Живков е създал българската държава!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 88. 88 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 1906 Весело

  Мирчев не е цвете за мирисане, но аз не видях някаква конспирация, лъжа или обида срещу който и да е етнос. от излезлите в медиите записи на лекциите му.По-скоро се изненадах от липсата на култура и знания на студентите от СУ, защото една студентка направо предложи да сме като в Северна Корея - явно без изобщо да знае как е там. Мирчев не обижда циганите, като казва за тях, че са избухливи, не си плащали ток, вода и каквото и да е, че раждат деца, за да вземат пари от тях - това го виждаме всички. С подобни текстове, като този, ще стигнем до там, че утре някой циганин да се настани в дома ни, но ние няма да имаме нито право, нито възможност, да се защитим, защото институциите ще приемат всичко за расова/етническа обида!!!
  —цитат от коментар 13 на Капабланка

  Те не само българските студенти изпростяват. Една моя студентка, американка, се възмути преди седмица-две в отворено писмо до целия курс (щото ако ме беше питала само мен, нямаше как да блесне като много морална) защо на конспекта ми не е написано черно на бяло, че заклеймявам речта на омразата. Като й обясних ( а след това и деканът ни потвърди), че такова заклеймяване би било нарушение на конституцията на САЩ, студентката и симпатизантите й едва не се гътнаха от изумление. Днешната международна младеж се образова в социалните мрежи и подобни изкавания, като олигофренското за Северна корея, са ефектът от тива образование. Публичните университети пък, поради намаляващото финансиране от страна на държавните/щатски правителства, са принудени да третират студентите като клиенти и нямат стимул да ги образоват. Когато завършат и почнат да си търсят работа, студентите сами оправят поведението си, защото пред работодателите подобна олигофрения не носи дивиденти. Както казвахме едно време, "в природата цари равновесие."

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 89. 89 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1276 Неутрално

  Ами и аз като автора ще започна с малцинствата. Според неомарксиста Маркузе малцинствата са главната бойна сила за унищожаване на традиционното буржоазно общество. Либерастията също е издигнала малцинствата като свое бойно знаме и главна грижа. Поразително единодушие, нали? Естествено е да е така, главната цел е една и съща.

  И да се уточня, нямам нищо против малцинствата. НО когато спазват правилата на обществото в което живеят и не претендират за ДОПЪЛНИТЕЛНИ права. Защото така ощетяват мнозинството.

  Конкретен пример и то точно с циганите. Днес гледам една жена рови в кофата с боклук. Попитах я какво събира, каза ми че е пластмаса. Изнесох и дадох един голям чувал с празни пластмасови бутилки от безалкохолните. Събирам ги в отделен чувал специално за това, като видя че ровят в кофата за боклук да им ги дам. За да си изкарат някой лев с честен труд.

  Срещу ТАКИВА цигани нямам нищо против. Но категорично съм против наглеците насъсквани от разни соросоиди и либерасти с искания за Специални Права и Привилегии. Защото в крайна смета те искат да лежат на гърба ми. А авторчето е ясно, грантаджийче. Впрочем защо не е написано асистент в кой университет е!?

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 90. 90 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2213 Весело

  Защо е необходимо, след като лекциите са достъпни в YouTube, гений? Не разбрахте ли, че фашунгерчетата няма какво да кажете интересно, важно или правдиво? Ясни сте.
  —цитат от коментар 73 на Сенсей НАНАЙ


  Ами по твоята логика защо трябва да четем упражненията по "морал" на знайни и незнайни грантаджии по темата? Лекциите ги има в нета, дават линк, казват за писмото на студентите и че се е сезирала Етичната комисия на СУ и толкоз. Пак написа нещо без всякаква мисъл, просто за да се отбележиш под моя пост по темата.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 91. 91
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 92. 92 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2213 Весело

  До коментар [#88] от "7777":

  Оправят го ама друг път. Ела да видиш какви новозавършили ми идват на мене (американци, в американска компания) и как се държат и ще ти стане лошо. Като компанията в която работя далеч не е сред най-"прогресивните" - страх ме е да си помисля какво е в тези, където политическата коректност е култ...

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 93. 93
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 94. 94
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 95. 95 Профил на chvor_s
  chvor_s
  Рейтинг: 626 Весело

  До коментар [#26] от "Сенсей НАНАЙ":
  Никакъв проблем да се включат турци или цигани поети и писатели в учебниците-обаче,къде са-какво са написали,какво са издали,така че да завоюват място в литературата-сега поне има пълен достъп до книгоиздаване?А понеже въпросният автор писка ,че не били показани с полезни действия-ако човек се поразрови из архивите на Царство България ще види,че има достатъчно доказателства-документални и медийни за принос на български граждани от не български етнос-арменци,евреи,турци,помаци по време на войните 1912-198г,а и след това 1944-45г.,а и в мирния живот.За периода на комунизма преди дивотията с т.н.,,Възродителен процес" в пресата редовно се отразява живота на тези хора.След 1989г. пък има цяла партия-либерална при това-ДПС.Има новини на турски език по националната телевизия.И най-важното-Конституция на РБ категорично приема,че всички български граждани имат равни права и задължения.Не смятат ли либералните автори,че те са причината да отхвръкне махалото в нежеланата от тях посока или по дифолт всичко трябва да е сведено до плюене върху простаците недостиганали интелектуалните либерални висини

 96. 96 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 781 Весело

  До коментар [#88] от "7777":

  Забавно, щом започнаха да ритат и по правоверните, прогресивни другарки като теб, самоотвержено защитили Народна Република Сиатъл.

  Един ден, когато духът на времето те отнесе като куцо пиле домат, си спомни, че каквото човек сам си причини, никой друг не може да му стори.

 97. 97 Профил на chvor_s
  chvor_s
  Рейтинг: 626 Весело

  До коментар [#43] от "Минас Бахдасарян":

  +++++++++++++++++++++++++++++++++!!!

 98. 98 Профил на Сенсей НАНАЙ
  Сенсей НАНАЙ
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Не смятат ли либералните автори,че те са причината да отхвръкне махалото в нежеланата от тях посока или по дифолт всичко трябва да е сведено до плюене върху простаците недостиганали интелектуалните либерални висини
  —цитат от коментар 95 на chvor_s


  Авторът не е направил и намек дори за "простаците недостиганали интелектуалните либерални висини". Ти просто си в позицията "гузен негонен бяга". Просто за вас всяко споменаване на фактите около крещящият расизъм в нашето общество вече води до гърчове и спазми - ето това е истината. Инак, авторът си го е казал много аргументирано, с примери.

 99. 99 Профил на keen
  keen
  Рейтинг: 956 Неутрално

  Точно за това е "нападнат", гений.
  —цитат от коментар 82 на Сенсей НАНАЙ

  - Не си в час, драги. Нападнаха го от лявото феминистко крило LevFem (т.нар. "Студентско общество за равенство"), защото Мирчев бил... "фашист":

  https://baricada.org/2020/11/16/su-ne-fabrika-fashisti/

  Много ми харесват лозунгите им: "Смърт на фашизма, свобода за народа!"
  (виждал съм ги май някъде и преди...).
  https://baricada.org/wp-content/uploads/2020/11/fasicm.jpg

  Където и да натиснеш в ГЕРБ, излиза ГНОЙ.
 100. 100 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2213 Весело

  До коментар [#94] от "Сенсей НАНАЙ":

  Аха. Пак стигнахме до темата, че ти и Дичев знаете всичко и другите трябва да се подравняваме по вас. Колко тъжно, че нямате властта да ни накарате насила, а? Представяш ли си нощем преди да заспиш как ми пращаш джипката с каскетите?

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK