Вода до изборите ще има. После – божа работа

Прогнозата на министъра за водното бедствие в Бургас рязко се промени, след като бе привикан на доклад при премиера.

© Стопкадър

Прогнозата на министъра за водното бедствие в Бургас рязко се промени, след като бе привикан на доклад при премиера.Коментарът е препубликуван от "Дойче веле". Заглавието е на "Дневник".


Само за някакви си два часа в петък първо се зададе безводен апокалипсис, а след това внезапно и като по чудо апокалипсисът беше отменен. Ето накратко как се разигра действието.


Трагикомична сценка
Най-напред сутринта министърът на околната среда и водите отиде в парламента и в емоционална и образна реч предупреди депутатите, че пернишката трагедия с водата ще се повтори напролет в Бургас, а след това и на други места, както и че заради сушата и безводието идат земеделски бунтове.


После обаче прогнозата на министъра рязко се промени, след като бе привикан на доклад при премиера - проблемите да се решат "още днес", вода ще има достатъчно. Накрая към тях се присъединиха още двама министри на "разширено заседание", след което премиерът обобщи: "Имаме план максимално бързо да се свърши необходимото, отивайте да работите."


Цялата тази триактова сценка щеше да бъде много смешна, ако зад нея не се криеха системно забатачени проблеми с потенциално опасни последици. Сякаш някакъв невидим драматург бе успял да събере на едно място и да извади наяве характерните черти на българската държава и на нейното управление.


Батакът, наречен воден сектор


Водният сектор е само един от множеството сектори на живота в държавата, които отдавна са в трагично и непрекъснато влошаващо се състояние. Докато стигнат до потребителите, огромна част (между 60% и 80%) от и без това намаляващите водни ресурси изтичат в земята или се отклоняват за други цели в резултат от трагична инфраструктура и най-вече калпаво управление. Докъде води това се видя прекрасно миналата година с източването на язовир "Студена" и водния режим в Перник.


Тази година историята се повтаря с язовир "Камчия" (и не само с него), който се източва с шеметна скорост (в момента 150 пъти по-бързо, отколкото се пълни) и сега е на рекордно ниско ниво - около 32 млн. куб.м, или 20% от полезния му обем. За около месец водата е намаляла с 9 млн. куб.м и ако продължава така, ще бъде изчерпана в следващите няколко месеца. Тъй че скоро Бургас, за който този язовир е единствен водоизточник, като нищо може да последва Перник. Ако, разбира се, сушата не спре и не завали обилно. Тоест всичко е въпрос само на късмет.


Безхаберието на (без)отговорните институции


Защото на друго трудно може да се разчита. Водният сектор (подобно на много други като него) отдавна плаче за решителни реформи и управленски действия. Но те вечно се отлагат поради безхаберието на (без)отговорните институции, вечните неразбории между тях и намесените най-разнообразни явни или скрити икономически интереси. Като на собствениците на ВЕЦ-ове например, чиито печалби растат право пропорционално на източваната вода.


И в този случай възможното решение е отдавна известно: към водоснабдяването на Бургас (и още няколко морски селища) да се включат два близки язовира, които се ползват за напояване и са собственост на земеделското министерство, със съответните нови водопроводи, пречиствателни и помпени станции. Само че от месеци насам никой не си е мръднал пръста, а вече е зима. Тъй че нищо чудно Бургас скоро да последва Перник. Освен ако на бургазлии не им излезе късметът и обилни валежи не понапълнят язовира.


Каквото каже бащицата


Сценката с водата илюстрира прекрасно и едноличната йерархична структура на държавното управление. Всичко опира до бащицата министър-председател: каквото каже той - това става. Пред него всеки си подвива опашката и ако трябва, се отрича от думите си. Министрите са му като крепостни, депутатите също - без знак от него нищо не правят. Има някаква немощна опозиция, която в случая сезира прокуратурата, но и от това няма да произтече нищо освен малко медиен шум. А и да произтече, ще е след дъжд качулка. Защото през това време Бургас най-вероятно ще е станал като Перник. Ако, разбира се, сушата не се размине и не завалят обилни дъждове и снегове.


Сега всички гадаят защо му трябваше на министъра (който е от коалиционната квота в правителството) да разиграва цялата сценка. По-важен е обаче този въпрос: защо премиерът светкавично се включи в нея? Защото идват избори и до тях такива работи не бива да се говорят. А вода до изборите така или иначе ще има. После - божа́ работа.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (54)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Инженер Раул Викторов
  Инженер Раул Викторов
  Рейтинг: 574 Неутрално

  Ей, много обичат да плюят някои хора!

 2. 2 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4798 Неутрално

  След изборите - ДеБЪ ще реши проблемите с водата, конечно.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 3. 3 Профил на АмброзСП
  АмброзСП
  Рейтинг: 1162 Неутрално

  На Явор му пожелавам да гази във вода!Непрекъснато.

  Има три вида истина-моята,твоята и ИСТИНАТАП!Говоря,пиша и правя това,което искам! 21.11.21 - черна дата за БЪЛГАРИЯ
 4. 4 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 2321 Неутрално

  Да се обследват ВЕЦовете!
  Нека да се види кой за какво използва питейната вода

 5. 5 Профил на winston_smith_ii
  winston_smith_ii
  Рейтинг: 388 Неутрално

  "Сега всички гадаят защо му трябваше на министъра (който е от коалиционната квота в правителството) да разиграва цялата сценка"
  Ало, главни прокуроре! Гешев, чуваш ли! Бързо арестувай този министър-смешко и му повдигни обвинение за всяване на паника в обществото! Бъди последователен - както повдигна обвинение срещу професор Асена Стоименова-Сербезова, която предупреди за недостиг на лекарства преди дни и по този начин всявала паника, така трябва и сега да обвиниш смехуркото! Давай!

 6. 6 Профил на Rational
  Rational
  Рейтинг: 678 Неутрално

  Трябват огромни инвестиции, за да се намали решително загубата на вода по мрежата. Говорим за десетки милиарди вероятно, които можеше и да ги има, ако не бяха откраднати през последните 10 години.

  Същото е в енергетиката, същото е в здравеопазването. Докато се правим, че няма проблем всичко е наред, докато нещо като коронавирус или сух период не ни зашлеви в лицето.

 7. 7 Профил на Smoke
  Smoke
  Рейтинг: 739 Неутрално

  Защо му трябваше на министъра тази сценка ли? Ами много ясно защо - защото пред очите му е примерът със станалото с министър Нено. Тъй като министър Емил Димитров (Язовиро) не е от партия ГЕРБ, може той много бързо да се окаже виновният за проблема.

 8. 8 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Щом е божа работа и после ще има вода.

  The best way to predict the future is to invent it.
 9. 9 Профил на pafaka22
  pafaka22
  Рейтинг: 745 Неутрално

  Всичко в държавата е - да минат изборите, пък после ще му мислим.

 10. 10 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 4996 Неутрално

  "Само за някакви си два часа в петък първо се зададе безводен апокалипсис, а след това внезапно и като по чудо апокалипсисът беше отменен"

  Типично за управлението през последните 10 години, а и избори идват

  https://www.segabg.com/touche/tush-11-29-2020-0

 11. 11 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 1410 Гневно

  ВЕЦ и то частен на Язовир за питейни нужди е еднин непрекъснато отворен кран от който тече вода и финикйиски знаци,
  Лошото е че докато язовирът се изпразва чекмеджетата се пълнят.
  Тази далавера тече от десетилетия обаче миналата година природата го игра курвачката и не допълни язовирите поне до поносимо ниво,
  В резултат на това видяхме дъното пълно с тиня,
  И в язовирите и в покитиката.

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 12. 12 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1271 Неутрално

  Ножа е опрял до кокал с тия. За да не стане революция (при въвеждане на Бургас на режим е сигурна) ще сътворят поредната дивотия за много пари с още повече щети, ама след изборите. Това са доказани престъпници и некадърници!

 13. 13 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1271 Неутрално
 14. 14 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 2886 Неутрално

  След изборите - ДеБЪ ще реши проблемите с водата, конечно.
  —цитат от коментар 2 на Alarmstufe: Rot


  Ми като изритат ужпатриотите от кранчето, проблемът поне ще се посмали.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 15. 15 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1308 Любопитно

  Трябват огромни инвестиции, за да се намали решително загубата на вода по мрежата. Говорим за десетки милиарди вероятно, които можеше и да ги има, ако не бяха откраднати през последните 10 години.Същото е в енергетиката, същото е в здравеопазването. Докато се правим, че няма проблем всичко е наред, докато нещо като коронавирус или сух период не ни зашлеви в лицето.
  —цитат от коментар 6 на Rational


  Гледай сега, @Rational, когато вие дойдете на власт, веднага ще спрете кражбите на тези „десетки милиарди вероятно, които можеше и да ги има, ако не бяха откраднати през последните 10 години“, така ли? И те ще се появят, щото няма да са откраднати, нали, а вие ще оправите де що има ВиК? Нали така? Само да ни съобщиш кога ще дойдете на власт, че постоянно тръпнем в нетърпеливо очакване и не се издържа вече на това напрежение! Ще можеш ли да ни съобщиш за кога да очакваме края на диктатурата на Баце и Гешев, че да се отървем от това тегло?

 16. 16 Профил на Nikoi
  Nikoi
  Рейтинг: 2400 Неутрално

  Положението може да спаси само дядо Господ ,ако прати валежи и сняг , всичко друго е вече изиграно и няма да има ефект ,трябва спешно режим в двата града ,за да се пести максимално водата от Камчия .

 17. 17 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Аз мисля през март да няма избори. Безсмислен разход.

  The best way to predict the future is to invent it.
 18. 18 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1271 Неутрално

  До коментар [#15] от "Santos":

  Стига си питал кога кой ще дойде на власт, вземи приеми неизбежното, че няма да е Толупа и шайката ГЕРБ и се успокой малко!

 19. 19 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 2321 Неутрално

  Ясно е че някой си захранва ВЕЦовете и дебита ба питейната вода започва да намалява скоростно.
  Сушата само помага това да се случва още по-бързо...

 20. 20 Профил на Yomega
  Yomega
  Рейтинг: 680 Неутрално

  До коментар [#15] от "Santos":

  доста по-смислени коментари си имал, не се излагай! :) :) :)

 21. 21 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1308 Любопитно

  До коментар [#17] от "EU defender":

  А-а-а-а-а, ама как няма да има избори? Ами Ристе Вицеадмирало как ще стане един ми ти премиер, като слънце, а?

 22. 22 Профил на inspektora
  inspektora
  Рейтинг: 326 Неутрално
 23. 23 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2282 Неутрално

  В Перник така стана. Въпреки предупреждения и палраментарни питания, проблемът беше замазан до първия ден след изборите.

  По време на Костов България написа приказка - от държава с хиперинфлация до български лев, равностоен 1:1 на германската марка. По време на Петков можем да напишем втората си приказка - от бананова република, в която премиерът спи върху пачки и кюлчета по светлия пример на идола си Пабло Ескобар, до държава с нулева корупция
 24. 24 Профил на tedif
  tedif
  Рейтинг: 497 Весело

  Тук при нас повалява,облано е и като гледам - облаци ще има и над България,и сняг,а това е много*уДжасТно* за *дойче зеле* и яворчо от *рупора на червената стояна!
  Мъка голяма сте лиляво-пембените прУтестъри в напъните си да изкарате всичко черно!Дано за ваше успокоение завали *черен сняг* или поне лиляв,че да ви потече мед и масло връз душичките!

 25. 25 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1308 Любопитно

  До коментар [#18] от "nij50393132":

  Неизбежното е 3,1%, агънце унило байново! Другото неизбежно е висенето след изборите не под опашката на коня, а до шадравана! Там ще взимате уроци по пълненето му от барон Румен дьо Ла Фонтан! Да, и ще късате билети на туристите, че да изкарате някой лев! Друго да питаш?

 26. 26 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1308 Весело

  До коментар [#20] от "Yomega":

  Ами каквото повикало, такова се обадило, нали знаеш?

 27. 27 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1869 Неутрално

  Трябват огромни инвестиции, за да се намали решително загубата на вода по мрежата. Говорим за десетки милиарди вероятно, които можеше и да ги има, ако не бяха откраднати през последните 10 години.Същото е в енергетиката, същото е в здравеопазването. Докато се правим, че няма проблем всичко е наред, докато нещо като коронавирус или сух период не ни зашлеви в лицето.
  —цитат от коментар 6 на Rational


  Спрете с тези лъжи. Ако се губи 40-70% от водата от пукнати тръби.... то между язовирите и градовете ще са езеро до езеро! Водата се краде както бе в Перник от Стомана и ТЕЦ-а! 90% от хотелите и басейните по морето плащат около 5-10% от консумираната вода, там е далаверата. Също ВЕЦ-овете.
  Пример: ВЕЦ-а на Тадаръков от Камчия пуска водата в дерето и тя отива в Цонево, но там ВЕЦ-а на ДПС пуска водата в Камчия и на Гроздьово не пада под 3-4 кубика в секунда!!!! В момента и двата язовира са празни.

  Русия- проказата на планетата Земя. Гребете роби, фараона ще кара водни ски!
 28. 28 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1271 Неутрално

  До коментар [#23] от "cinik":

  И във Варна със спуканата тръба за фекални води в езерото.

 29. 29 Профил на Венцислав Тодоров
  Венцислав Тодоров
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Вода до изборите ще има,но само Б.Б.може да каже кога ше се проведат следващите парламентарни избори.За да се случи това трябва първо да се прекрати извънредното положение,След това президентът с указ насрочва следващите избори,но след не по малко от 60 дни.В момента (за пореден път) има удължаване на извънредното положение до 31.01.2021.Ако този срок не бъде удължен избори може да има най-рано в началото на апри(01 февруари + 60 дни е равно на 02 април).Но нали никой не си прави илюзии,че Боко ще удължи това положение още няколко пъти,поне до юни.Всеки ден на власт е едно шкафче пълно с евро и злато.

 30. 30 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1271 Неутрално

  До коментар [#25] от "Santos":


  Да да ни светнеш за къде ще забегне Толупа за да се скрие от правосъдието и дали мис гащи още го обича или след като я махна от къщата в Барселона и стана ясно, че правилствената резиденция е обърната на бардак го е разлюбила. Е тия два въпроса не ми дават да спя!

 31. 31 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1308 Любопитно

  До коментар [#29] от "Венцислав Тодоров":

  Кога го удължиха извънредното положение до 31.01.2021 г.? Може ли линк, please?

 32. 32 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 6930 Неутрално

  То всичко е до изборите, после потоп. Борисов и обкръжението му трябва да си понесат последствията за това.

 33. 33 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1308 Весело

  До коментар [#30] от "nij50393132":

  Мен пък въпроса къде ще сплулювате след изборите изобщо не ме вълнува! Вие още отсега сте паднали от политическия миндер, ама тогава може и субсидийка да няма, ъхъ!

 34. 34 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1271 Неутрално

  До коментар [#33] от "Santos":

  Явно за мис гащи нищо не знаеш, сигурно си от низшия ешелон, на които им сме спуска сутрин партийната повеля и не им се разрешава да разсъждават много много, то не че имат и капацитет де.

 35. 35 Профил на Martin Ivanov
  Martin Ivanov
  Рейтинг: 1074 Неутрално
 36. 36 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4167 Неутрално

  След изборите - ДеБЪ ще реши проблемите с водата, конечно.
  —цитат от коментар 2 на Alarmstufe: Rot


  Проблемите с водата бяха започнали да се решават по времето на Костов , но след него никой не си мръдна пръста да продължи това , което той беше започнал да прави във водния сектор.

 37. 37 Профил на M M
  M M
  Рейтинг: 8 Неутрално

  То всичко е до изборите, после потоп. Борисов и обкръжението му трябва да си понесат последствията за това.
  —цитат от коментар 32 на Роси


  Роси, потопа щеше да и след предните избори и след по-предните и така вече 11 години. Предполагам все някога г-н Борисов ще се пенсионира и тогава ще гракнат всички росенца в хор: ние нали ви казахме.

 38. 38 Профил на SEAL
  SEAL
  Рейтинг: 807 Неутрално

  Класически ГЕРБери - да избутаме до изборите, след това ще обвиним ДПС

 39. 39 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4167 Неутрално

  До коментар [#27] от "chichka":
  "Ако се губи 40-70% от водата от пукнати тръби.... то между язовирите и градовете ще са езеро до езеро! "

  Става въпрос за загуба на питейна вода в градската водопроводна мрежа , която в страната е средно 60%. Когато тръбите са азбестоциментови , а те в момента преобладават , това е възможно. Азбестовите тръби са с дължина 6 метра и се съединяват помежу си чрез муфи , които се уплътняват с гумени пръстени. С времето те започват да пропускат вода. Така от хилядите муфи , когато по малко тече вода , както народът е казъл , капка по капка вир става. Течовете са малки и те попиват в земята, но ако са по-големи , водата си пробива път до канализационна тръба, която е успоредна с водопроводната и така изтича в канализацията. Редки са случаите , когато при големи внезапни течове водата избива на повърхността. Авариите са върхът на айсберга на загубите от вода. В повечето случаи течовете са подземни и водата от тях изтича през канализацията.
  Спасението от тези загуби е подмяна на остарялата азбестова водопроводна мрежа с полиетиленови тръби, които са гъвкави и дълги като маркучи. Съединяват се с челна заварка. Изчислено е , че за цялата страна тази подмяна ще струва 3 милиарда лева , толкова , колкото струва газопровода , който изграждаме сега като продължение на Турски поток. Правителството на ГЕРБ вместо да реши водния проблем като намали загубите на питейна вода с подмяната на водопроводната мрежа, предпочете да обслужи руските интереси.

 40. 40 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3908 Весело

  До коментар [#18] от "nij50393132":

  " До коментар [#15] от "Santos":

  Стига си питал кога кой ще дойде на власт, вземи приеми неизбежното, че няма да е Толупа и шайката ГЕРБ и се успокой малко!"

  Те от ОПГ-то точно от това треперят, ти с него ги утешаваш.....

 41. 41 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3908 Весело

  До коментар [#39] от "tacheaux":

  Ми нали затова остана на власт тулупа - да обезпечи руските престъпни интереси у нас !

 42. 42 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 2163 Разстроено

  За азбестовите тръби по-добре нито дума......

 43. 43 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4167 Неутрално

  До коментар [#39] от "tacheaux":Ми нали затова остана на власт тулупа - да обезпечи руските престъпни интереси у нас !
  —цитат от коментар 41 на samoedin


  Това става за сметка на българските интереси. За миналите и бъдещи водни кризи вината е била и ще бъде изцяло на ГЕРБ по причини , които съм описал в пост 39. Разбира се вина имат и правителствата на Станишев и Симеон , но тяхната е по-малка , защото по-малко време са управлявали.
  Костов беше изтеглил така наречения Воден заем с който започна подмяната на водопроводната мрежа и укрепване на водоснабдителните дружества , но след него всичко замря.

 44. 44 Профил на wkk57607068
  wkk57607068
  Рейтинг: 542 Неутрално

  Всички нещастници в джипката или в обкръжението на Борисов изглеждат много жалки. Съчувствайте им моля.

 45. 45 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 385 Любопитно

  Вчера изтече информация за източване на вода за ВЕЦ-ове, собственост на приятели на партньорите на Барба Ганьос от т.н "Патриоти"!
  Нещо по въпросът?

 46. 46 Профил на DEDOVIA
  DEDOVIA
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Прост народ сме и това си е. Да са живи тез анализатори от ДВ и свободна европа че и да ни облъчат, пардон, да ни информират и обяснят правилно нещата.

  русофобството и соросоизма са тежка психична диагноза
 47. 47 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1869 Неутрално

  До коментар [#39] от "tacheaux":

  Уважаеми, тези тръби са в не-повече от 10% от населените места. Голямата консумация е в градовете и кварталите строени след 70-та година. Там тръбите са метални, при корозия напора излиза като изворче над земята. Интересна е аритметиката на Слънчака. Консумирана вода ХХ кубика, а в пречиствателната станция влезли 10ХХ кубика вода! Някои хора знаят защо е така.

  Русия- проказата на планетата Земя. Гребете роби, фараона ще кара водни ски!
 48. 48 Профил на papunqk
  papunqk
  Рейтинг: 1186 Разстроено

  "Сценката с водата илюстрира прекрасно и едноличната йерархична структура на държавното управление. Всичко опира до бащицата министър-председател: каквото каже той - това става. Пред него всеки си подвива опашката и ако трябва, се отрича от думите си. Министрите са му като крепостни, депутатите също - без знак от него нищо не правят. Има някаква немощна опозиция, която в случая сезира прокуратурата, но и от това няма да произтече нищо освен малко медиен шум. А и да произтече, ще е след дъжд качулка."
  А както знаем, така е във всеки сектор. Тъжно е за т.н. министри, за служителите там, не на последно място и на всеки редови гражданин. Защото реално станахме министърпредседателска, мутренска република.

 49. 49 Профил на Oggie Petkov
  Oggie Petkov
  Рейтинг: 448 Неутрално

  До коментар [#29] от "Венцислав Тодоров":
  Нито в момента има "извънредно положение", нито ще има в обозримо бъдеще. Не обърквайте меките мерки с извънредното. Изборите ще се проведат точно когато трябва по конституция. Ха дано ги спечелят вашите, които и да са те, че да спрете да хленчите.

 50. 50 Профил на Oggie Petkov
  Oggie Petkov
  Рейтинг: 448 Неутрално

  До коментар [#48] от "papunqk":

  Не ни разсмивай. А каква беше държавата при Костов, командира или при Станишко, дъртото хюм*че, което ревеше в парламента:" Ако не изберете Пеевски, правителството пада". Само "царят" беше либерал, но той тотално не беше в час и министърчетата му си оплетоха кошничките. Така че не знаеш какво си пожелаваш. Като дойде крушовишката биволица на влас тогава ще видиш диктатура на министър-председателя.

 51. 51 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 499 Неутрално

  Така работят политиците у нас - до края на мандат и до избори.

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 52. 52 Профил на tolex
  tolex
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Споко. Те БЦП-то като дойдат на власт, не само вода нема да има. Всичко ще изчезне. Тая сме я играли неколко пъти, Ама нали чугунориата и матриала е нискочел, та все се вързват на разни манолови,трифоновци, барековци и т,.н боклуци.

 53. 53 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1662 Неутрално

  Миналата седмица видях язовир Тополница-направо е пресъхнал и има минимално количество вода.Не паднат ли снегове не виждам как ще се напълни.

 54. 54 Профил на grigoo
  grigoo
  Рейтинг: 717 Неутрално

  Червения дърт комунист пак плюе.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK