В търсене на един хеликоптер. След колко време в България ще има въздушна линейка

България е единствената държава в Европейския съюз, в която няма медицински хеликоптер.

© Велко Ангелов

България е единствената държава в Европейския съюз, в която няма медицински хеликоптер.Текстът е препубликуван от "Свободна Европа".


В България ще има поне един хеликоптер, приспособен за реакция при спешни медицински случаи и кризи, но процедурата по закупуването му може да отнеме до 3 години.


Хеликоптерът ще бъде оборудван с необходимата медицинска техника и обзавеждане за осигуряване на спешна медицинска помощ по въздух. Средствата от близо 20 млн. лв. ще бъдат отпуснати по Оперативнаjd програма "Региони в растеж" и срокът за изпълнение на проекта е до 36 месеца - до 08.10.2023 г.
Това става ясно от отговорите на въпроси, изпратени от "Свободна Европа" до министерството на регионалното развитие и благоустройство, което управлява оперативната програма и до министерството на здравеопазването, което е бенефициент на проекта.


България е единствената държава в Европейския съюз, в която няма медицински хеликоптер.


По-рано през ноември министър-председателят Бойко Борисов каза по време на живо включване в личния си профил във фейсбук, че се


планира купуването на "два хеликоптера".


"Ние сега взимаме, нали знаеш, два хеликоптера", каза Борисов в разговор с директора на "Пирогов" проф. Асен Балтов, докато се возеха в автомобила на премиера по магистрала "Европа" на 12 ноември. Те бяха придружавани и от здравния министър Константин Ангелов.


"Взимаме два хеликоптера. Такива като за "Пирогов", "ВМА", "Александровска", пък и в провинцията", допълни още премиерът, но не даде повече информация за плановете за новите въздушни линейки, защото спря и заговори работниците по пътя.


Според информацията от регионалното и здравното министерство проектът предвижда да се купи най-малко един вертолет.


"Съгласно договора за безвъзмездна финансова помощ


ще бъде купен минимум 1 брой медицински хеликоптер, окомплектован


с необходимото медицинско оборудване за пациенти в спешно състояние и съвременна авионика, като същевременно се осигури и необходимото обучение на екипажа и на медицинските екипи за работа във въздуха", казват от пресцентъра на регионалното министерство.


Те допълват, че необходимата логистична база, поддръжката и ремонтът на хеликоптерите след закупуването им ще бъдат отговорност на министерството на здравеопазването. Оттам потвърдиха, че процедурата е в ход.


"Към този момент пазарното проучване е финализирано и вече се изготвят техническите спецификации за обществената поръчка", казват от пресцентъра на ведомството.


Работната група, която подготвя процедурата, се състои от експертен екип от здравното министерство, както и експерти от Авиоотряд 28, командването на ВВС, Специализиран отряд "Въздушно наблюдение", "Гражданска въздухоплавателна администрация" и "Военномедицинска подготовка и осигуряване" към ВМА, добавят още те.


От правителствената информационна служба до момента на публикуване не са отговорили на въпросите на "Свободна Европа" дали всъщност се планира купуването на един или два медицински хеликоптера, както казва премиерът.


Миналата седмица народните представители


отхвърлиха предложението на депутата от БСП Дора Янкова да купят два медицински хеликоптера


на стойност 25 млн. лв. със средства от държавния бюджет за 2021 г. По време на гласуването в парламента не стана ясна причината за решението на управляващата коалиция.


Според Янкова е "изключително важно" държавата да се сдобие бързо с медицински хеликоптери заради епидемията с коронавирус.


"Твърдят, че ще купят (хеликоптери) през оперативни програми, но това ще е в един дълъг период. Ние сме във форсмажорна ситуация", казва тя в телефонен разговор със "Свободна Европа".


Депутатът от опозицията научава, че в България няма въздушни линейки, когато неин роднина изпада в тежко състояние като резултат от боледуване с COVID-19. Тя започва да търси начин да го транспортира от болницата в Смолян до София. Медицинският хеликоптерът е най-подходящият начин за преместване на пациент с дихателна недостатъчност, тъй като е най-бърз и безопасен.


"Ние, които живеем в районите, които са отдалечени от големите центрове като София, Пловдив, Варна, където са големите болници и има по-специализирана медицинска помощ, реално нямаме достъп до по-високо ниво на медицинска помощ", казва Янкова.


Според нея правителството трябва спешно да купи въздушни линейки, за да могат всички в страната да имат равен достъп до квалифицирана медицинска грижа по време на епидемията.


"Това е изключително важно, за да знаят хората от страната, че държавата се грижи и за тях", допълва Янкова.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK