В търсене на един хеликоптер. След колко време в България ще има въздушна линейка

България е единствената държава в Европейския съюз, в която няма медицински хеликоптер.

© Велко Ангелов

България е единствената държава в Европейския съюз, в която няма медицински хеликоптер.Текстът е препубликуван от "Свободна Европа".


В България ще има поне един хеликоптер, приспособен за реакция при спешни медицински случаи и кризи, но процедурата по закупуването му може да отнеме до 3 години.


Хеликоптерът ще бъде оборудван с необходимата медицинска техника и обзавеждане за осигуряване на спешна медицинска помощ по въздух. Средствата от близо 20 млн. лв. ще бъдат отпуснати по Оперативнаjd програма "Региони в растеж" и срокът за изпълнение на проекта е до 36 месеца - до 08.10.2023 г.
Това става ясно от отговорите на въпроси, изпратени от "Свободна Европа" до министерството на регионалното развитие и благоустройство, което управлява оперативната програма и до министерството на здравеопазването, което е бенефициент на проекта.


България е единствената държава в Европейския съюз, в която няма медицински хеликоптер.


По-рано през ноември министър-председателят Бойко Борисов каза по време на живо включване в личния си профил във фейсбук, че се


планира купуването на "два хеликоптера".


"Ние сега взимаме, нали знаеш, два хеликоптера", каза Борисов в разговор с директора на "Пирогов" проф. Асен Балтов, докато се возеха в автомобила на премиера по магистрала "Европа" на 12 ноември. Те бяха придружавани и от здравния министър Константин Ангелов.


"Взимаме два хеликоптера. Такива като за "Пирогов", "ВМА", "Александровска", пък и в провинцията", допълни още премиерът, но не даде повече информация за плановете за новите въздушни линейки, защото спря и заговори работниците по пътя.


Според информацията от регионалното и здравното министерство проектът предвижда да се купи най-малко един вертолет.


"Съгласно договора за безвъзмездна финансова помощ


ще бъде купен минимум 1 брой медицински хеликоптер, окомплектован


с необходимото медицинско оборудване за пациенти в спешно състояние и съвременна авионика, като същевременно се осигури и необходимото обучение на екипажа и на медицинските екипи за работа във въздуха", казват от пресцентъра на регионалното министерство.


Те допълват, че необходимата логистична база, поддръжката и ремонтът на хеликоптерите след закупуването им ще бъдат отговорност на министерството на здравеопазването. Оттам потвърдиха, че процедурата е в ход.


"Към този момент пазарното проучване е финализирано и вече се изготвят техническите спецификации за обществената поръчка", казват от пресцентъра на ведомството.


Работната група, която подготвя процедурата, се състои от експертен екип от здравното министерство, както и експерти от Авиоотряд 28, командването на ВВС, Специализиран отряд "Въздушно наблюдение", "Гражданска въздухоплавателна администрация" и "Военномедицинска подготовка и осигуряване" към ВМА, добавят още те.


От правителствената информационна служба до момента на публикуване не са отговорили на въпросите на "Свободна Европа" дали всъщност се планира купуването на един или два медицински хеликоптера, както казва премиерът.


Миналата седмица народните представители


отхвърлиха предложението на депутата от БСП Дора Янкова да купят два медицински хеликоптера


на стойност 25 млн. лв. със средства от държавния бюджет за 2021 г. По време на гласуването в парламента не стана ясна причината за решението на управляващата коалиция.


Според Янкова е "изключително важно" държавата да се сдобие бързо с медицински хеликоптери заради епидемията с коронавирус.


"Твърдят, че ще купят (хеликоптери) през оперативни програми, но това ще е в един дълъг период. Ние сме във форсмажорна ситуация", казва тя в телефонен разговор със "Свободна Европа".


Депутатът от опозицията научава, че в България няма въздушни линейки, когато неин роднина изпада в тежко състояние като резултат от боледуване с COVID-19. Тя започва да търси начин да го транспортира от болницата в Смолян до София. Медицинският хеликоптерът е най-подходящият начин за преместване на пациент с дихателна недостатъчност, тъй като е най-бърз и безопасен.


"Ние, които живеем в районите, които са отдалечени от големите центрове като София, Пловдив, Варна, където са големите болници и има по-специализирана медицинска помощ, реално нямаме достъп до по-високо ниво на медицинска помощ", казва Янкова.


Според нея правителството трябва спешно да купи въздушни линейки, за да могат всички в страната да имат равен достъп до квалифицирана медицинска грижа по време на епидемията.


"Това е изключително важно, за да знаят хората от страната, че държавата се грижи и за тях", допълва Янкова.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (67)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2210 Неутрално

  Разбира се безхаберието продължава , Дора Янкова от Смолян ,която е вече над 20 години във властта ,бивш кмет на Смолян ,сега била разбрала ,че не може да транспортира човек в спешна нужда от Смолян до София , аз съм виждал преди повече 20 години ,как военен хеликоптер вдигаше болен от двора на болницата в града , сега не може ,щото нямало .Нямало щото никой не го интересува .Държавата и чиновниците и се интересуват от това какъв модел луксозен автомобил ще се изпише за тях ,за да си возят на разходка гъзовете ,останалото никой не го интересува ,ако ББ се сети ,ще стане ,ако не се сети ,няма кой да го измисли и да го предложи ,за да стане .

 2. 2 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 1115 Неутрално

  Всяка голяма болница трябва да има на разположение хеликоптер оборудван със всичко нужно да задържи пациент във тежко състояние до няколко часа! Това поне го има в нормалните държави! Разбира се някои ще кажат от де кинти със тия здравни осигуровки,този чопър изисква ресурси! Е докато има милиярди за ненужни чужди проекти, докато се пълнят шкафчета,докато се усвояват стотици милиони от подставени фирми без никаква дейност в областта, няма как да стане! А тиквата нека си ломоти като последния селянин в джипката! Трагедия е такова управление!

 3. 3 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1331 Неутрално

  За нЕКОЙ и сега има на разположение ЦЕЛИЯ РЕСУРС на държавицата.

 4. 4 Профил на nij50393132
  nij50393132
  Рейтинг: 1380 Неутрално

  Аз лично нямам представа какво ще е по-добре при наличието на хеликоптер в сегашната ни здравна система, защото може да се окажем в ситуация, че го имаме, но не можем да го ползваме. Ако е за бърз достъп до специализирани клиники, то те са в големите градове и нямат площадки, тук отиваме на кацане извън града и ползване на наземен транспорт. Дори и ползата му при спешни случаи в отдалечени населени места пак е спорна. Сега в тези места има медицински пунктове с линейка, но независимо, че линейката е там, тя не реагира всеки случай - преценяват се разходите към оплакването и в много случаи се отказва такъв. Та дори и да се купи хеликоптер той ще попадне в "Бърза помощ" с нейното недофинансиране. Може да се предположи, че това превозно средство ще бъде използвано само в случаите, когато на някой от богопомазаните му стане лошо.

 5. 5 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3075 Любопитно

  До коментар [#2] от "angeles":

  Ти пък, всяка голяма болница. То няма един.
  Иначе, да оставим хеликоптерите, много по-важно е какво стана с проекта със спешната помощ на Министерство на здравеопазването - май беше за 160-180 млн.лв. и включваше ремонт на всички спешни центрове и нови линейки. Там трябва да се зарови журналистката от Свободна Европа. Липсата на достатъчно линейки и необурудваните спешни центрове са много по-опасни за здравето и живота от някой и друг хеликоптер.

 6. 6 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 1212 Весело

  Като го купим с чужди пари как ще го поддържаме? От статията излиза, че има пари за поддръжка, но никой не искал да купува хеликоптер?!?!
  Някой в тази държава прави ли сериозни разчети? Или не са за пред хора?

 7. 7 Профил на reply
  reply
  Рейтинг: 765 Неутрално

  ПО ВАЖНОТО Е МИЛИОНИ ЗА КОЛЕКТОРИТЕ ДА ИМА , ДЕЕ .........

 8. 8 Профил на nij50393132
  nij50393132
  Рейтинг: 1380 Неутрално

  Разбира се безхаберието продължава , Дора Янкова от Смолян ,която е вече над 20 години във властта ,бивш кмет на Смолян ,сега била разбрала ,че не може да транспортира човек в спешна нужда от Смолян до София , аз съм виждал преди повече 20 години ,как военен хеликоптер вдигаше болен от двора на болницата в града , сега не може ,щото нямало .Нямало щото никой не го интересува .Държавата и чиновниците и се интересуват от това какъв модел луксозен автомобил ще се изпише за тях ,за да си возят на разходка гъзовете ,останалото никой не го интересува ,ако ББ се сети ,ще стане ,ако не се сети ,няма кой да го измисли и да го предложи ,за да стане .
  —цитат от коментар 1 на edin drugii


  Ама Дора Янкова. И точно Смолян, хайде си представете за миг, че има хеликоптер и направете логистиката за евентуален пациент, който не може да бъде поет от смолянската болница (то е безумие областен град и болницата му да не може да поеме всички случаи) - та къде в Смолян ще кацне хеликоптера и докъде ще вози пациента, най-логично до Пловдив, а там къде ще кацне? Отделно област Смолян е планинска, дори и сега военните, дори и лятно време не винаги летят заради атмосферните условия.

 9. 9 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1408 Неутрално

  Аве държавата на пожарникаря няма хеликоптер за гасене на пожари вие искате медицински хеликоптер. Друго си е башбаканинът да разкарваш ритнитопковци с хеликоптер изяждайки с оня мелюз петербурски по кофа ядки на рандеву!

 10. 10 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7984 Неутрално

  Слави от 7/8 ще ви купи хеликоптер, като го изберете - .... ама друг път....

  [email protected]
 11. 11 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2210 Неутрално

  До коментар [#8] от "nij50393132":

  Където кацаше Бай Тошо на времето бе , на стадиона ........

 12. 12 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2816 Весело

  До коментар [#2] от "angeles":

  Прав беше, че Бар е вашия Гешев.

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 13. 13 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 2991 Неутрално

  Най - много да стана, като с военните хеликоптери. Ще купят нещо неокомплектовано и неподходящо, но ще се бият в гърдите, като бай Ганьо - "Булгар, булгаааар"!

 14. 14 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 1115 Неутрално

  До коментар [#5] от "boevbisser":
  Какво стана с линейките?)))))) Хаххаа ,като какво стана със железопътната линия от Бургас до Драгоман!!! Поинтересувайте се и ще видите,едно време като ви трябваше мангал да се отвори фирма за източване на ДДС ,в Лом това се уреждаше бързо срещу скромно възнаграждение или някое Ауди втора употреба. Сега са на мода отново със фирмите за усвояване,само че цифрите са милиони!)$$$

 15. 15 Профил на nij50393132
  nij50393132
  Рейтинг: 1380 Неутрално

  До коментар [#8] от "nij50393132":Където кацаше Бай Тошо на времето бе , на стадиона ........
  —цитат от коментар 11 на edin drugii


  Не говорите сериозно. Капризите на който и да е от тия и впрягането на ресурс по задоволяването им не може да се налага в масов случай. Въпросното място за кацане има една камара изисквания, не само да е открито и голямо. То не трябва да се ползва за друго. Иначе по тази логика и на магистрала Тракия имаше участък, на който можеха кацат самолети, ама аз не съм виждал такова нещо.

 16. 16 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2321 Неутрално

  Ако не им опре яйцето на зад-ка никой нищо не прави!
  Закупуването на подобни хеликоптери за медицински цели е дори по-важно отколкото въпръжаването за военни цели!
  Ама тъпото си е тъпо!

 17. 17 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 1115 Весело

  До коментар [#12] от "дерибеев": Какво да каже човека! Оптимист съм ,че всичко ще се разбере,независимо кой ще черпи с кайсиева!)))) Мен лично за сега не ме бърка,транспортния бизнес е на мах! Трябва да подготвим пенсионирането все пак Дерибейка!))))

 18. 18 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2321 Неутрално

  До коментар [#11] от "edin drugii":


  Остави бай ти Тошо, ами Бойко къде кацна когато посети неговия( както го нарече самия той) ,,приятел” Кирил Асенов един от собствениците на ,,Арексим”?
  Не кацна ли на стадиона?
  Значи като е на зор Бойко лети с хеликоптер, ама болните като имат нужда- хеликоптер нямало...
  Айде де номера

 19. 19 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 1621 Неутрално

  Така е, има милиарди за летящи ламарини и разни гемии, за путиновите тръбопроводи, за да се откупува Бойко пред американците, немците и руснаците, ама за толкова важно нещо пари йок.

 20. 22 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 1330 Неутрално

  За държава като България трябват не един или два, а поне 7-8, от които 6 в постоянна готовност. Може да включим и Македония в тази схема, ако те сакат.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 21. 23 Профил на cavenn
  cavenn
  Рейтинг: 507 Неутрално

  Тъжно е, не знам как да коментирам без да обидя един цял овчи народ.

 22. 24 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5393 Неутрално

  До коментар [#11] от "edin drugii":

  Помниш ли медицинските хеликоптери по тошово време?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 23. 25 Профил на ayz00590373
  ayz00590373
  Рейтинг: 88 Неутрално

  България е единствената страна в Европа, в която няма медицински хеликоптер? Хмм, спомням си навремето (да кажем, че беше 2009-2010, не си спомням точно), на юношески футболен мач в Каварна, зад вратата на стадиона беше кацнал точно такъв. Какво е станало с него, бракували ли са го? Или не е бил баш истински медицински?

 24. 26 Профил на Plamen Shopov
  Plamen Shopov
  Рейтинг: 631 Неутрално

  Имаше един банкер.Имаше една банка/вече унгарска/!Имаше и хеликоптер/банката/и обслужващ застрахованите към тази банка!Банкера го гръмнаха и хеликоптера изчезна!Между другото...откъде накъде държавата да купува хеликоптери!?Плащаш застраховка и получаваш хеликоптер!Справка ...АДАС в немско австрийско и тн..Иначе чакаш линейка.....това е положението!

 25. 27 Профил на Clap
  Clap
  Рейтинг: 503 Неутрално

  Срам и позор са управляващите които нехаят за елмемтарното състояние на народа си.

  Усмихвай се на всичко свежо по пътя си...
 26. 28 Профил на Dariya Koleva
  Dariya Koleva
  Рейтинг: 2919 Неутрално

  Значи да се напише критичен материал всеки може! Особено от Свободна Европа вместо да се разгледат в Европа и да кажат как е в отделните страни, в смисъл дали във всяка страна премиера осигурява вертолетите за спасяване на болните?

  Пример Германия. Хеликоптери имат АДАЦ, това е обединение както е СБА в България, гъста мрежа от места, в които са стационирани хеликоптери. Но правителството респективно канцлера в Германия нямат нищо общо с тях.

  Само че кога ще ги настигнем германците?

 27. 29 Профил на Dariya Koleva
  Dariya Koleva
  Рейтинг: 2919 Неутрално

  Между другото...откъде накъде държавата да купува хеликоптери!?Плащаш застраховка и получаваш хеликоптер!Справка ...АДАС в немско австрийско и тн..Иначе чакаш линейка.....това е положението!
  —цитат от коментар 26 на Plamen Shopov


  Шопов, хубаво е да имаш поглед как е в другите държави.

  Но тези тук искат немски благинки и то веднага! Ама че първо трябва много да се работи, да се плащат данъци и някъде далеч след време от тези данъци би могло българското правителство евентуално да се погрижи за хеликоптери!

  Те си искат немския социализъм веднага, а Свободна Еврпа само ги жика да имат неправдоподобни икономически искания!

 28. 30 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2558 Неутрално

  фукат се със суперкомпютри, а няма елементарни неща като хеликоптер, маркировка по пътищата и някакви лементарни пенсии. тва като да се фукаш с топ модел тв, а да нямаш дограма на джама.

 29. 31 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 1115 Неутрално

  До коментар [#28] от "Dariya Koleva": Дарине,АДАЦ мадац,само в Германия! В БГ няма нищо,което да няма нищо общо със тиквата! Той коли ,той беси! Като каже че ще ви купи хеликоптер(както го казва на шефа на Пирогов в джипката) значи....целувайте...ръка и ще видим! Това не е Дойчланд!

 30. 32 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2077 Неутрално

  Аре сега "бял слон". Първо скъпото на един хеликоптер е поддръжката му, няколкото екипа за дежурства, обучението им (щото е постоянно нещо), базата дето ще домува, застраховки... и накрая вместо обикновени хора ще развозва кихнали дупетати и висшелетящи калинки. Аре нЕма нужда.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 31. 33 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2321 Неутрално

  До коментар [#29] от "Dariya Koleva":

  Може само за бистришките тигри и ,,ПКП” нали?

 32. 34 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2558 Неутрално

  До коментар [#32] от "gost22":

  е кво пречи да е в граф игнатиев, примерно. не е чак такава философия

 33. 35 Профил на balkan_panda
  balkan_panda
  Рейтинг: 71 Неутрално

  Правели се разчети от работна група за 2 бр. на първо време. Три площадки - в София и по една в северна и южна България. После по 2 броя на всяка - общо 6. Кога и за кого - друг въпрос.

 34. 36 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 1621 Неутрално

  До коментар [#29] от "Dariya Koleva":

  Какви данъци още, платихме 2-3 млрд. за летящи ламарини, 1 млрд. за гемии и още няколко милиарда за тръби за Путин, и ти ми обясняваш, че нямало пари и трябвало още данъци да плащаме ??!

  Пари има, но ГРОБ ги харчи за техните и на ДПС интереси.

 35. 37 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2321 Неутрално

  До коментар [#36] от "Alex Ivanov":

  Така е. Генерали много- лекари хич...

 36. 38 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5393 Неутрално

  До коментар [#25] от "ayz00590373":

  Бяха часттни но бойко ги принуди да ликвидират дейността и обеща да купи държавни.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 37. 39 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5393 Неутрално

  До коментар [#29] от "Dariya Koleva":

  Питай татко ти драга моме да ти разкаже за медицинската авиация при българския социализъм. Ако знае и ако не спестява истината. И не е Ц последната буква а се чете К(клуб).
  Пиши моля по-грамотно.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 38. 40 Профил на FvH
  FvH
  Рейтинг: 907 Неутрално

  [quote#29:"Dariya Koleva"][/quote]

  Абе айде по-спокойно герберсатката измет, Баце нали има пари да всичко... набихте милиарди за безумни проекти, но няма 50 млн за нещо, което директно ще повиши качеството на здравеопазване в България. Общо взето колкото набихте за водата на Перник, нещо до което изобщо не трябваше да се стига.

  One should be free to do whatever he wants, as longs this does not interfere with the equal right of everybody else to do the same.
 39. 41 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 1357 Неутрално

  Няма проГлем, догодина ристо като стане премиер, ще го купи за 3м, а не 3г.! Да се свети името му и да пребъде царството му, амин!

 40. 42 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3038 Неутрално

  До коментар [#10] от "karabastun":

  Бастуне, ти нали беше от големите фенове на МарЕшки? МарЕшки защо не купи един хеликоптер? Нали е мЕлеонер? Нали мислеше само и единствено как да помага на хората?
  То и Борисов между другото е така. Все за хората мислел, защото много ги обичал и всичко за тях правел...! Ама на, пустия му Иван Костов май пак ще се окаже виновен, че за 10 години за един хеликоптер не можем да заделим пари. Иначе за самолетни разходки на правителството има. Даже и за разходки на фолк звезди и футболни отбори се намират пари... Ама за обикновени болни, трудна работа...! ;)

  Бивш tww09306483.
 41. 43 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3038 Неутрално

  До коментар [#28] от "Dariya Koleva":

  Какви германци ще настигаш бе...? С това милиционерско управление и румънците ни разминаха! Германците щял да настига...!
  То чехите примерно да стигнем, пак ще е добре.

  Бивш tww09306483.
 42. 44 Профил на kapitan_laino
  kapitan_laino
  Рейтинг: 713 Любопитно

  Колко хеликоптера са:

  - 4 млрд в КТБ;
  - 2 млрд за гьола;
  - 3 млрд за Балкански паток от руски произход;

 43. 45 Профил на Yotce
  Yotce
  Рейтинг: 1372 Неутрално

  Смешно е да нямаме медицински хеликоптер, егати и високата технология, все едно коментират купуване на совалка за МКС.
  Още по-смешно ще стане, когато купят хеликоптер, и се окаже, че е неизползваем... Защото няма лечебно заведение с площадка, хеликоптера не може да лети през зимата и какво ли още не...

 44. 46 Профил на стефан иванов
  стефан иванов
  Рейтинг: 840 Неутрално

  До коментар [#41] от "chepokalipsis":

  Тц ,Ристьо трябва да взима пример от най.успешният премиер на БГ .Едва на 11г от премиерството ще обещае за след година две да купи.Вие герберите все искате друг да ви свърши работата.Май искаш да се зареже строежа на магистрали и санирането на панелките ? Аааа не си познал.Нека видите как е в кочината ама като не сте на власт и ви третират като другия матрял!

 45. 47 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5393 Неутрално

  До коментар [#45] от "Yotce":

  Всъщност има много болници с площадки.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 46. 48 Профил на стефан иванов
  стефан иванов
  Рейтинг: 840 Неутрално

  До коментар [#45] от "Yotce":

  Няма да се учудя.Стяхната висока експертиза гербавите може и хеликоптер без перки да купят ,вече нищо не ме учудва.

 47. 49 Профил на Суджук Герберите
  Суджук Герберите
  Рейтинг: 562 Неутрално

  ПКПто като катастрофира д кола на НСО, нали веднага с вертолет я взеха към болница (въпреки че нищо и нямаше). Значи има вертолети, поне за тях винаги има.

  ... с двеста...
 48. 50 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5393 Неутрално

  До коментар [#44] от "kapitan_laino":

  Забрави "санирането"!!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 49. 51 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 2120 Неутрално

  Като го купим с чужди пари как ще го поддържаме? От статията излиза, че има пари за поддръжка, но никой не искал да купува хеликоптер?!?!Някой в тази държава прави ли сериозни разчети? Или не са за пред хора?
  —цитат от коментар 6 на puknatastotinka

  Важното е да се откраднат едни пари.
  Като с изтребителите, макар, че там имаше и политически мотиви - Борисов да отиде в САЩ и да се снима с Тръмп. А изтребителите пристигат почти без въоръжение, за което ще се мисли и плаща по-нататък.
  Освен това още в самото начало бе ясно, че парите не са достатъчни за покупката на 2 хеликоптера. Каталожната цена на един Airbus H 145 е 10 милиона евро.
  Но Борисов в типичния си стил разкрасява и лъже.

 50. 52 Профил на стефан иванов
  стефан иванов
  Рейтинг: 840 Неутрално

  До коментар [#47] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Абе всъщност не са чак толкова много ,но една площадка не е някакво невиждано технологично съоражение/е за нормалния свят де/.Мен ме притеснява пилоти откъде ще намерят с тези линейкаджииски заплати по няма и 1000 лв.

 51. 53 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 888 Неутрално

  Нещо като вица за албанската танкова бригада от един танк !!!

 52. 54 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 888 Неутрално

  Нещо като вица за албанската танкова бригада от един танк !!!

 53. 55 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3680 Неутрално

  ПО ВАЖНОТО Е МИЛИОНИ ЗА КОЛЕКТОРИТЕ ДА ИМА , ДЕЕ .........
  —цитат от коментар 7 на reply


  За колекторите има не милиони , а милиарди.

 54. 56 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 2120 Неутрално

  Помниш ли медицинските хеликоптери по тошово време?
  —цитат от коментар 24 на КМЕТ В СЯНКА


  Ми-8 и Ми-2.
  Самолетите бяха Як-40

 55. 57 Профил на varna_moreto81
  varna_moreto81
  Рейтинг: 303 Неутрално

  Македония няма нито един изтребител. Въздушното пространство се охранява от Гърция. Но има два медицински хеликоптера.

  У нас от сума време само за изтребители се говори. Агент Радев оставката си фърля заради тези изтребители. И мисирките само за изтребители питаха. Ей ви тука едно клипче от преди няколко години. https://www.youtube.com/watch?v=U0JXe4jWyrQ

  Ами питайте мисирките кога се сетиха за медицински хеликоптери.

 56. 58 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3680 Неутрално

  До коментар [#44] от "kapitan_laino":Забрави "санирането"!!!
  —цитат от коментар 50 на КМЕТ В СЯНКА


  Санирането не е излишно и то има икономически ефект. Друг е въпросът за кражбите и злоупотребите в процеса на саниране.

 57. 59 Профил на Dark
  Dark
  Рейтинг: 1711 Неутрално

  Зависи, за Караключица има, простолюдието да мре. Е, само преди избори да не мре.

 58. 60 Профил на murry
  murry
  Рейтинг: 1505 Неутрално

  Нямали хеликоптер за медицински нужди, но Борисов веднага намери, за да бъде превозена до София Пекинската патица, когато си счупи крилцето при автомобилната катастрофа... Защо не я оставиха да се тътри с автомобил? Нали всички сме граждани на Република България и сме равни???

 59. 61 Профил на murry
  murry
  Рейтинг: 1505 Неутрално

  До коментар [#57] от "varna_moreto81":

  Какво общо има тук Радев? Ще припомня за кой ли път анекдота на Мирча Кришан за краставицата... Изтребителите ги купува Тиквата на републиката и политическата му патерица Шкембе войводата (с агентурно име Иван, като доносник на ДС).

 60. 62 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7583 Неутрално

  "България е единствената държава в Европейския съюз, в която няма медицински хеликоптер."
  И единствената, в която управлява мафията.

 61. 63 Профил на murry
  murry
  Рейтинг: 1505 Неутрално

  До коментар [#62] от "Роси":

  ++++++++++++++++++++++++++++

 62. 64 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2230 Любопитно

  Преди 7 години е имало, също обучен персонал от парамедици, някой да попита къде е сега и защо няма?
  http://heliair.bg/image/pdfpress/files/67916b0c346b.pdf

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 63. 65 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2077 Весело

  До коментар [#32] от "gost22":е кво пречи да е в граф игнатиев, примерно. не е чак такава философия
  —цитат от коментар 34 на karatista


  А, нищо не му пречи. Нито акъла, нито времето за пристигане, нито болниците дето ще оставя пациентите, та прав си, нищо не му пречи да е на майна си райна... А ти все пак прочете ли, какъв е обхвата на медицински хеликоптер и каква инфраструктура и организация на всичките служби му е нужна?
  Аре жокер: далечината на полета няма почти нищо общо с района, който може да обслужва адекватно с медицински цели.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 64. 66
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 65. 67
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK