Запрещението е социална смърт. Хората с увреждания имат право да са свободни

Подкрепете петицията да получат право да работят, да се женят, да гласуват, да са свободни.

© БЦНП

Подкрепете петицията да получат право да работят, да се женят, да гласуват, да са свободни."Дневник" публикува позицията на Българския център за нестопанско право, който заедно с Българската асоциация за лица с интелектуални затруднения и всички въвлечени самозастъпници и организации на и в подкрепа на хората с увреждания, води кампания за отмяна на запрещението и и въвеждане на подкрепеното вземане на решения. Организациите призовават гражданите да подкрепят петицията в подкрепа на хората с ограничена дееспособност. За чудовищното отношение към тях в институциите, в които голяма част са затворени, стана ясно за пореден път вчера след публикуването на доклад на Комитета за борба с изтезанията към Съвета на Европа.


Лицата на кампанията за популяризиране на петицията са 27 души с увреждания от цялата страна. В серия видеа и фотографии те разказват за мечтите си за достоен живот. Досега петицията е събрала няколкостотин подписа, като кампанията цели да я връчи на законодателя в началото на 2021 г.


В София се откри и изложба - в серия фотографии хората с увреждания позират, пресъздавайки мечтите си. Експозицията е на ул. "Христо Белчев" 3, на витрините на пространство "Зона 21", и може да бъде видяна от всеки, който преминава по улицата.
На 3 декември се отбелязва Международният ден на хората с увреждания. Чудесен повод да си припомним, че вече почти девет години, откакто България ратифицира Конвенцията на ООН за права на хората с увреждания, с която се задължава да осигури равнопоставеността им пред закона, това не се е случило. В две свои решения и Европейският съд по правата на човека в Страсбург отбеляза, че България не е привела вътрешното си законодателство в съответствие с изискванията в конвенцията (делото "Станев срещу България" и делото "Станков срещу България").


Какви са последствията?


Днес на хиляди хора с увреждания в България не се позволява да участват в обществото. Не им е разрешено да работят, да се женят, да гласуват, да са свободни. Всичко се решава вместо тях. Това се нарича запрещение.


За хората, които живеят в институция, това се усеща особено силно - те нямат право на избор на храна, на избор на облекло, на достъп до собствени средства, нито да бъдат информирани и да дават съгласие за лечението си. Няма значение дали имат мнение. Никой не ги пита.


Запрещението е вид социална смърт. То "инвалидизира" много повече от увреждането. Алтернативата му се нарича подкрепено вземане на решения - тоест човекът сам взема решенията, които го засягат - с подкрепа. Независимо от това дали хората са "нормални", с психически проблеми или интелектуални затруднения, всички те имат сходни мечти и очаквания - да имат работа, да създадат семейство, да могат да правят нещата по техния начин, да бъдат самостоятелни.


Защо не се случва това?


Проектозаконът за физическите лица и мерките за подкрепа, който трябва да отмени запрещението, отлежава неприет вече години наред (от 2016), тъй като имаше лошия късмет да мине само на първо четене преди предишното правителство да падне от власт.


Въпреки че през октомври 2018 г. Комитетът по правата на хората с увреждания към ООН посочи, че е загрижен от факта, че законодателството в България все още ограничава дееспособността на хора с увреждания и предвижда настойничество за лица с психично-здравни проблеми или интелектуални увреждания, нищо не се промени. Реформата беше блокирана чрез бездействието на министерството на правосъдието.


Какво постигнахме все пак


Независимо от този моментен застой, законопроектът за физическите лица и мерките за подкрепа е забележителен с това, че въведе цялостно нова философия и предвиди правни инструменти за гарантиране равнопоставеността на лицата с увреждания. Международната общност даде много висока оценка на законопроекта и усилията на гражданското общество този обещаващ и прогресивен нормативен акт да стане част от действащото законодателство не спират.


Българският съд е изправен пред голямо предизвикателство в производствата, свързани с поставяне под запрещение или отмяната му. Паралелно съществуват две съвършено различни и противоречащи си правни уредби относно правния статус на хората с увреждания - тази на конвенцията и тази на Закона за лицата и семейството от 1949 г., регламентиращ дееспособността и действащия режим на запрещението у нас.


Въпреки тези общи правни положения и независимо от единичните добри примери, в които съдии се позовават директно на разпоредбите на конвенцията или на съществуващи неформални форми на подкрепа, което води до запазване на дееспособността на лицата, по основния брой дела продължава да възпроизвежда старата парадигма, отразена в действащото законодателство.


Това, което със сигурност се промени, е общественото разбиране и очакване, че на хората с увреждания им дължим нещо повече - не само грижа, а истински да изградим свят, в който сме равни. През 2018 г. беше приет нов Закон за хората с увреждания. В него за първи път се направи ясен и систематичен опит за въвеждане на някои от стандартите от конвенцията на ООН - за първи път в закон беше дефинирано какво е подкрепено вземане на решение.


Това обаче не е достатъчно. Запрещението продължава да съществува в Закона за лицата и семейството.


Подкрепете петицията за неговата отмяна.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (10)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1648 Неутрално

  Огромната част от българите са с увреждания.
  Доказателства?
  1) Ръководството на държавата в лицето на известните опорачаващи ги факти.
  То не бяха "Ало, Ваньо", две каки, осем джуджета, че накрая и сам Борисов си призна, че идват при него разни красиви госпожи, които му аранжират спалнята с пистолети и кюлчета злато.
  За такива неща в нормалните държави се става политически труп или - ако са по-нормални - клиент на прокуратурата.
  Българите? Пас.

  2) Прокуратурата
  То не бяха сто гайди, ръка Божия, дела на трупчета не, ми направо на хидравлични кранове ги държат.
  И не е само сегашния главен прокурор.
  Всички преди не го са в кюпа.
  Българите? Пас.

  3) Българското здравеопазване
  Какво има да се говори по темата...който веднъж е опитвал знае за какво става дума.
  Отне ми 3 минути разговор по телефон с българска елитна болница за да затворя и да взема кола за болница в Турция на другия ден.
  Препоръчвам го на всеки, който може да си го позволи.
  Българите? Пас.

  4) Българския футбол
  Ми те и пас даже не могат.

  5) Българската мафия
  Това се покрива с 1) и 2).
  И май с 3) и 4).
  То май с всичко в България се покрива.
  Пас.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 2. 2 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 1653 Неутрално

  НЕ

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 3. 3 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2052 Неутрално

  Темата е особено деликатна и налага спешно преразглеждане на отношението към тази група хора.
  Но в България институциите абдикират от отговорност за съвсем елементарните проблеми, камо ли за толкова специфични.

 4. 4 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2052 Разстроено

  Социалната ни политика едва се раздвижва, когато стане въпрос за хора със специални нужди.
  Спомням си съвсем наскоро за една майка която живееше със свия син в с.Хасовица и ДВАМАТА ЗАБРАВЕНИ ОТ БОГА. В селото постоянно живеят около пет-шест души, транспорт има веднъж в седмицата, в селото няма нито аптека, нито хранителен магазин, нито кметство, нито лекар.
  Двамата живяли в абсолютна мизерия и лишения като животни. Социалните се раздвижиха едва след сигнал на една жена от селото, която е станала свидетел на всичко това. НЯМАМЕ ДЪРЖАВА!

  https://otzvuk.bg/vazrastna-zhena-i-sinat-j-zhiveyat-v-uzhasyavastha-mizeriya-izostaveni-ot-soczialnite/

 5. 5 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2959 Неутрално

  Добре, но ако едно пълнолетно лице има интелектуалното развитие на 5 годишно дете? Бихте ли оставили такова дете да има право на самостоятелни решения? Също и правото на сключване на брак на лица с тежки генетични заболявания, някои от които се предават по наследство? Бихте ли ги поощрили да създават поколение?
  Сега ще ви издам една мръсна тайна: на Запад родителите на деца с интелектуални увреждания имат право да поискат децата да са стерилизирани за да не могат да създадат поколение. Звучи жестоко, нали? Обаче така се предотвратява възможността за възпроизводство на индивиди с различни форми на умствена изостаналост.
  Струва ми се, че се прекалява с искането за делегиране на права. Все пак има един правен термин "дееспособност", т.е. доколко човек е в състояние да осъзнае действията и постъпките си и последиците от тях.

 6. 6 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1671 Неутрално

  Въпросът е много деликатен.
  От една страна не е човешко да се поставят под запрещение хора с психически и умствени проблеми, но от друга страна една част от тях от време на време отключват агресивни наклонности.
  Преди няколко години в квартала в който живея имаше случай на убит човек от лице със психически проблеми. Жервата е нямал никакви отношения с убиеца.
  Така че преразглеждането на законодателството в тази сложна и нееднозначна материя следва да се направи много внимателно и основно от професионалисти в областта на психичното здраве.

  Panta rhei....
 7. 7 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2464 Неутрално

  Ми да. Сега го кръстиха невродиверситет и се готвят да въвеждат квоти и за него. Отиваш на операция и се молиш хирургът ти да не е вкаран по квотата за Аспергер или Алцхаймер.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 8. 8 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 1682 Неутрално

  Всички благовидни планове за интеграция са просто бизнес модел за едни хора. Да се изпишат много правила, да се извъртят едни пари. В крайна сметка е въпросно дали новото и скъпо решение ще направи нещо. Особено що се отнася до брак - това е някакъв цирк, то трябва всеки от двамата да има асистент да ги направлява.

  То и работенето е такова - по-скоро задача за здравите, отколкото истинска работа. А големият парадокс е, че умнокрасивите непрекъснато говорят за тъпия ганьо и как не става за комуникация, обаче си мислят как да интегрират хора с интелект на петгодишно.

  Съжалявам, ама като пуснем затворниците и изпоженим хомосексуалните и умствено изостаналите, няма да построим утопия. По-скоро който може, ще се дръпне настрани, защото животът си иска някакво ниво на смисленост, естетика, безопасност и да, някакви правила, от които се пораждат хубави и здрави неща. Другият строй, система, която да дирижира неадаптивни и дори повредени хора, си е чист тормоз.

 9. 9 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Много се говори напоследък за правата на хората с увреждания, но забравяме за останалите. Да настаниш едно дете със сериозни увреждания в клас с нормални деца означава да накърниш правата на нормалните. Никой не е длъжен да се приравнява с такива умствено изостанали хора. В САЩ те са отделно от другите и се обучават по специални методики. Хайде да не ставаме по=големи светци от папата.

 10. 10 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 1682 Неутрално

  Брак и сексуални отношения за човек с понижен умствен капацитет освен това отварят огромна въпросителна по отношение на съгласие и компетентност. Ако може да има правно позволено съгласие за секс без компетентност - само на база поведение, мучене и емоции - ми то всеки може да прави секс с всеки, вкл. и с деца.

  Впрочем некомпетентните пак ще са под вид запрещение, тъй като за всяко решение ще имат компетентен човек до себе си. Ще се правят някакви врътки там да живеят асистирано и полу-независимо. В крайна сметка ще има цел да се продадат едни практики и услуги на завишена цена, като тая цена ще я платят продуктивните и нормални.

  И не че продуктивните нормални не трябва да отделят по нещо за слабите и неспособни. Но е грешно системата да се оптимизира прекалено и да се опитваме да емулираме недостижими свободи за некомпетентните. Нека си живеят до нивото, на което са способни, без да се харчи прекомерен ресурс, за да наподобят нормалните. Не може да ти се асистира за всичко, в един момент трябва да се каже - този човек има лимитации, това не е за него, дори с помощ.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK