Коледата безопасна. На кои тестове да заложим, за да стане това

Това, което можем да направим сами, без да чакаме организация от държавата, е да се тестваме преди да се съберем с близките си.

© Георги Кожухаров

Това, което можем да направим сами, без да чакаме организация от държавата, е да се тестваме преди да се съберем с близките си.Текстът е препубликуван от "Свободна Европа".


"Тествайте, тествайте тествайте". От началото на пандемията се смениха много научни хипотези за COVID-19, но тази препоръка остана без изменение. Тя беше изречена от председателя на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Гебрейесус в началото на пролетта и продължава да бъде актуална.


За България този призив сякаш не важи и тя остава страната с най-малко тествани хора. А масовото тестване е едно от условията да се надяваме на една относително безопасна Коледа.
България и тестовете


Локалната организация, която се грижи за изготвяне на стратегическите здравни документи в Европа - Европейският център по контрол и превенция на заболяванията - заедно със СЗО продължават да насърчават държавите да разширяват мащабите на тестването за SARS-CoV-2.


Ползите от масовото тестване са няколко - контрол над разпространението, мониториране и своевременна оценка на тежестта на епидемията, намаляване на разпространението в здравни и социални институции, бързо идентифициране на клъстери и огнища, както и ефективно предотвратяване на повторно заразяване в райони, където разпространението вече е овладяно.


Бързото и, както изглежда, ефективно навлизане на бързите антигенни тестове на пазара дава нови възможности, но и поставя държавите пред необходимостта отново да действат и да "мислят" бързо.


Както "Свободна Европа" писа неведнъж, българските здравни власти продължават да се затрудняват да изпълнят заложените препоръки за масово тестване. От началото на пандемията до днес страната е с най-малък общ брой направени тестове на милион население. По данни на сайта за статистика Our world in data тази тенденция е стабилна, като България е и сред текущо докладващите най-малък брой тестове на 1000 души население - около 1 на 1000.


Пикът в докладваните тестове е достигнат в първата десетдневка на ноември с малко над 1,4 на 1000, но оттогава насам стойността отново бързо пада.


Антигенните тестове като пропусната възможност


Една от причините за това е, че България приема за целите на официалната си статистика и администрирането на епидемията единствено отчетените PCR-тестове, а след навлизането на бързите антигенни тестове пациентите се преориентират към тях.


"В последните седмици има много голямо търсене" коментира д-р Веселина Колева, началник Клинична лаборатория в Аджибадем Сити Клиник болница Токуда. "Причините са ясни - първо, резултатът излиза много бързо, второ, пациентът не подлежи на административен контрол като изолация, карантиниране на контактни лица и т.н. и трето, но не последно по важност - те са два пъти и половина по-евтини", обяснява д-р Колева.


По думите ѝ данните на производителите до голяма степен съвпадат с опита в ръководената от нея лаборатория - открива се почти пълно съвпадение на резултатите при пациенти, които са дали положителен антигенен тест, и след това са тествани и с PCR.


От Българския лекарски съюз (БЛС) също потвърждават, че бързите антигенни тестове се използват масово, и точно затова те държат на позицията си, че трябва да се признават и заплащат от държавата наравно с PCR-ите. "За съжаление това наше настояване срещна твърда съпротива и трябваше да направим компромис, за да се подпише анексът на Националния рамков договор, с който даваме право на личните лекари да насочват пациенти за PCR", коментират от организацията.


В Европа вече има примери за държави, които залагат на сравнително новите антигенни тестове, за да управляват епидемията на териториите си.


Най-популярният пример стана Словакия, която тества почти цялото си възрастно население, след което карантинира над 38 000 позитивни (над 1% от тестваните). Готви се нов "кръг" от изследвания, за да се осигурят безопасни празници.


Сходна операция протече и в Ливърпул. В Германия и Италия антигенните тестове се ползват както за проследяване на контактни, така и за осигуряване на по-безопасен "вход" към институции като болници и старчески домове, след като местните научни институти издадоха препоръка за признаване на резултатите им.


Възможност, но прибързано високо оценена


В същото време експерти алармират, че твърде високите очаквания, които се възлагат на антигенните тестове, все още не са оправдани с достатъчно научни доказателства.


Производителите декларират чувствителност около 96%, колкото е и тази на PCR-тестовете. Данните от проведеното в Обединеното Кралство проучване обаче сочат, че вероятно с антигенните тестове са засечени около три четвърти от случаите. А според коментар пред Politico на проф. Джон Дийкс, преподавател по биостатистика в Университета в Бирмингам, действителните нива са дори по-ниски - между 57 и 73 на сто. В коментара си той подчертава, че въпросът е сложен и многопластов, тъй като едни и същи тестове дават разлика в достоверността си от 16%, зависеща от това дали пробите са взети от опитно медицинско лице или от човек, обучен специално за целите на масовото тестване.


Има ли верен отговор


По въпроса за нуждата от масов скрининг с антигенните тестове все още няма научен консенсус. Но, както и преди е ставало дума, решенията за управлението на епидемията са по същността си политически (по думите на германския вирусолог Кристиян Дростен). Словашкото правителство например упорито поставя тестването в противовес на локдауна и като условие в страната да се въвеждат по-малко задължителни ограничения.


У нас на 20 ноември премиерът Бойко Борисов обяви, че страната ще задели 15 млн. лв. за антигенни тестове, които да бъдат направени, когато "навлезем в плато". Оттогава насам обаче няма допълнителна информация кога и как ще започне това тестване, кои ще са тестваните лица и какви ще са епидемиологичните последици за тях.


Кога какъв тест да направим?


Това, което можем да направим сами, без да чакаме организация от държавата, е да се тестваме преди да се съберем с близките си и с това да си осигурим една - поне донякъде - безопасна Коледа.


Ето няколко примера.


RT-PCR - Пробата се взима от медицинско лице с памучни тампони в носа и гърлото. Това е първият диагностичен тест, който най-рано показва наличие на вируса, преди все още да се развие симптоматика. След десетия ден на симптомите тестът може да е негативен при наличието на активно заболяване, тъй като вирусът вече е мигрирал и не се открива във "входната врата" - носоглътката.


Антигенен тест - Пробата се взима от медицинско лице с памучни тампони в носа и гърлото или само в носа. Ефективен е от момента на първите симптоми,за период от около седем дни след началото им.


Тест за антитела - Пробата се взима с венозна или капилярна кръв. Препоръчително е да се извърши в лаборатория, макар че в аптечната мрежа вече се продават китове и за тестване в домашни условия. Тестът за антитела позитивира след втората седмица от симптомите, като практиката на клиницистите показва, че при хората с леки или никакви симптоми създаването на антитела може да отнеме до над три седмици.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (13)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 4713 Неутрално

  Най-популярният пример стана Словакия, която тества почти цялото си възрастно население, след което карантинира над 38 000 позитивни (над 1% от тестваните).
  ____________________________________________________

  А струва ли си заради 1% позитивни, което не ознаяава все още болни, ако нямат симптоми, да се правят масови тестове?

 2. 2 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1539 Неутрално

  До коментар [#1] от "Dariya Koleva":

  38 хил. души, ако половината от тях заразят между 3 и 8 души всеки, после от новозаразените същото .. направи си сметка дали си е струвало. За мен отговорът е да - напълно си е струвало.

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 3. 3 Профил на Dark
  Dark
  Рейтинг: 646 Неутрално

  Чудесно обобщение, мерси

 4. 4 Профил на bse17521826
  bse17521826
  Рейтинг: 42 Неутрално

  До коментар [#2] от "bludniq_sin":

  С какво да ги заразят със Сополи и Глупуст. Трябва да има Тестове за това дали Мозъка на Човека функционира или го е оставил в Телевизора. Човека е Създание подчинено на Страха и Антилогиката.

 5. 5 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1826 Неутрално

  Трябва да заложим на зравия разум.
  Никой не е казал, че понеже е Коледа и Нова година, трябва да се съберем маса народ и да вихрим денонощни купони - дори само да намалеят ранените от пиратки, все ще е файда.
  Младите са си млади, нека си дивеят, те ще го направят още сега, на 8-и декември.
  Но средната и по-големичка възраст спокойно може да минем в тясна семейна среда, да хапнем и пийнем и така едновременно ще се предпазим от рязко увеличаване броя на заразените, хем ще направим някоя и друга икономийка, че на много от нас доходите са къде повече, къде по-малко редуцирани.

 6. 6 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3364 Весело

  До коментар [#5] от "tsvetko_51":

  А, аз искам да ме посетят коледари и сурвакари!

 7. 7 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1325 Неутрално

  "Лошото" на това да се правят много тестове е, че се откриват много нови случаи на заразени и явно властите в някои държави не искат да правят много тестове.
  А лошото на това да не се правят много тестове е това, че не се знае каква е реалната картина.

  ДБ=БКП върли фенове на Резидента и Галева
 8. 8 Профил на Hristo Daskalov
  Hristo Daskalov
  Рейтинг: 950 Неутрално

  Най-сигурно е да се изолираш, но е невъзможно да се приложи масово.

 9. 9 Профил на lout66
  lout66
  Рейтинг: 681 Любопитно

  Големият проблем е че хора със симптоми не ходят да се тестват , за да не бъдат задължени да се карантинират , доходите са им по важни от това дали ще заразят близки и познати.Даже не говорим че мнозинството от заразените са без симптоми и несъзнателно разпространяват болестта .
  Когато държавата не прави масово безплатни тестове а е оставила всичко на съзнанието хората не се знае точният брой на заразените а от там и няма шансове за спиране на разпространение на заразата .

 10. 10 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 776 Неутрално

  Лошото е, че 9 месеца след началото на пандемията нито един от тестовете не е на ниво. Ненадеждността на PCR-а вече е добре известна, има достатъчно много литература по въпроса. Тестовете за антитела също са не особено надеждни и за тях също много е писано. Сега излизат и материали за бързите антигенни тестове, които също дават ненадеждни резултати: "експерти предупреждават, че тестовете може да пропускат до половината от случаите covid-19 в зависимост от това кой ги използва, а това ги прави неподходящи за стратегия „тестирай и освобождавай“, за да могат хората да напуснат карантината или да позволят на студентите да се приберат у дома от университета" - https://www.bmj.com/content/371/bmj.m4469

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 11. 11 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1200 Любопитно

  Алоу, какво става бре? Нали нямаше вирус? Нали се лензехте без маски по жълтите павета? Нали Джангър Мангъров се пенявеше „Коронавирусът изчезва юни“ - https://www.facebook.com/photo?fbid=10221165696750829&set=pcb.10221165698670877 ? После същият този „пророк“ се изтъпани: „Няма да има втора вълна от коронавирус наесен“ - https://www.facebook.com/photo/?fbid=10221165696830831&set=pcb.10221165698670877 ? Продължавайте да му вярвате! Нали вуду-магии правехте? Нали горяхте маски - https://breaking.bg/novini/тези-които-горяха-маски-изгориха-работата-на-стотици-хиляди-хора/ - „Тези, които гориха маски, изгориха работата на стотици хиляди хора“? Що не горите сега, а? Що пищите за тестове? Запомнете от мен – има Един отгоре, Той гледа и всекиму заслуженото дава! После да няма „Олеле майко, къде ме кара тази линейка?“! Застраховани ли сте? Не, нали?

 12. 12 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2923 Неутрално
 13. 13 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 639 Неутрално

  "българските здравни власти продължават да се затрудняват да изпълнят заложените препоръки (от СЗО) за масово тестване"

  Невежество, консерватизъм и криви сметки

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK