Прецакаха Немеца

Прецакаха Немеца

© Велко Ангелов"А бе, Немец, к'во ще кажеш за България?" е коментарна колона на германеца Кристофер Неринг специално за "Дневник". Представяме текстовете му така, както ги е написал на български.


Гутен таг, България! Немеца е. Нали Ви обясних, какво-що Ви пиша? Оригинален, 100%-ов германец съм аз, пиша за случките ми у България и как ги виждам аз нещата. Ама тези неща често се провалят, защото некой ги прецаква.


Прецакаха ме! Колко често съм го чувал? Или по-скоро: Колко често сте го чували Вие? Още от първото ми идване в България разбрах, че израза "да прецакаш някого" май е много важен. И то във всичките му варианти: прецаквам, измамвам, излъжа, пре...вам, изиграя, изхитря и надхитря и много повече.
Малеее, копеленце мило, колко много думи този език знае за такиви неприятности? Май става въпрос за нещо много важно, щом все некой се занимава да измисля все нови думи за тази дейност.


Е, има и защо.


"Виж са, Немеца", тръгва един познат да ми обясни, "българина го е страх да не бъде прецакан. Голем страх!". Хм, май малко по-честичко му се случва, значи, май и много хора обичат да прецакват съгражданите си.


"Ама тук не си прав, Немеца, никак даже. Може и времето да те прецака...или гравитацията!"


Егати якото, т'ва не бех чувал, че дори гравитацията може да прецака българина. Много активно изпълнение от страна на тази гравитация, ама нали и тя (и времето също, в интерес на истината) е една от невидимите власти у България. Мене лично пък никога не ме е пипнала тази гравитация, ама редовно ме нападат различни неоживени предмети. Бутат се с мене, блъскат ме - ама чак да ме прецакат? Не знам, приятелю, не знам.


Ама ме прецакаха доста хора. Просто нема какво друго да ви кажа, прецакаха и Немеца. И го прее...аха, и го излъгаха и го надхитриха. Ех-хе, кави страхотни човешки ексемпляри Немеца е успял да намери в тая държава. Почвам:


Немеца дойде и нали требва да живее некъде, което значи, че се налагаше да си намери апартаментче. И то хич не е лесно. Обаждаш се като германски познат, почваш с "добър ден...моля...бихте ли могли да...ако обичате...благодаря" и тъй подобни, съвсем излишни учтивости. Ама другарката на другия край на линията само вика: "Ама Вие откъде сте? Много странно говорите." - "Ми, от Германия съм." - "А, от Германия, ок! Ама слушайте, цената на апартамента не 400 лв кат' в обявата, а 600 лв." - "Аха! Изчакайте само един момент, че ме търсят по другия телефон."


Затворих и помолих една приятелка да се обади след 20 минути за същия апартамент. Опа, каво излезе?! Цената беше 400лв, като в обявата, ама само за чистокръвни българи, другарко!


И тъй, нашето момче все още нямаше апартамент. Айде да се пробваме с агенция, че иначе май не става.


Отиваме на оглед в "Западен парк", апартаментът бе доста приличен, с балкон, парно и изглед към парка. След тоя тур от 10 апартамента, от които единият по-зле от другия, мога да ви кажа, че този бе голема работа.


Само дето собственикът бе решил да ни прави номера. Беше бившо ченге и изведнъж почна да ни рецитира едни съчинени стихотворения. И след това ме пита за 5 лева, като депозит, които да го убедят в сериозните ми намерения. Е, каква шамандура! Целият този цирк отне почти 2 часа. Ми, да беше ходил некъде да бачка, щеше да заработи повече от петте кинта, си мисли Немеца. Ама - Вие го знаете - целта беше да прецака некой. И да го прее..е. И излъже. И измами.


Яко занимание, май се кефи тоя много на това, което направи. Ама единствен ли съм аз, който смята целия този номер за загубено време и енергия?


Продължавам.


Най-накрая една лелка имаше милост и даде приличен апартамент на прилична цена на Немеца. Ама интернет немаше, а то с ега-ти-бързия-интернет у България хич не е лошо да си имаш достъп до мрежата.


Отива Немеца при един от немногобройните оператори и иска да го включат и него към това дигитално чудо. "Еми, не може, господине." - "Защо не може?" - "Е, не сте български гражданин." - "Не съм, ама това не пречи. Ето личната ми карта, ето договор за наем на апартамента, ето и паричките." - "Еми, не може, не сте български гражданин, нали ви казах."


Помислих една секунда дали има смисъл да изброя на жената разните основни правила в Европейския съюз, според коите всички граждани на съюза имат същите права и съответно май и небългарски граждани могат да сключат договори за интернет. Каво мислите - имаше ли смисъл?


Ми, нямаше, прецакаха ме.


Ама реших проблема по лесен и много български начин: пратих един познат-примерен-български-гражданин при оператора да сключи договора. Веднага стана, дори без документи.


И тъй, Немеца вече има апартамент с работещ интернет и спокойно може да излиза да ги гони каките и да се среща с другите пичове. Обажда се на такси да го закара за срещата. Яко чудо, тия български таксита и таксиджии, ама ще Ви разкажа по-натам и за тях. Тук само за прецакването: Качва се Немеца близо до Орлов Мост в таксито и трябваше некъде до хотел "Плиска" да ме откара, ама още не се ориентира много добре у София. И шофьорът май го бе разбрал.


Почва един хубав тур из по-нецентралните квартали на София. Караме, караме, караме, не се вижда край. След пет минути по телфона се обаждат от компанията, която чака Немеца. Крещят на таксиджията, да го закара веднага, че са разбрали вече за каъв номер става въпрос. И така, спираме. Турът продължи 30 минути и таксиметъра показва 11 лева и нещо.


Пуска ме на 100 метра от мястото дето ме чакаха. И си знаеше защо, че бяха се събрали 6-тима кочове да му разкажат една или друга мила дума. Е, мамка му на шофьора и на тия 12 лева. Ама вижте сега, какво до ден днешен ме вълнува - цялото това нещо за 6 евраци? Сериозно ли? Единият 2 часа ти цитира безмислени стихотворения, за да те одруса с 5 лв, другият те разхожда половин час за 12 лв. Да бяха работили нормално, щяха да изкарат същите пари.


"Да бе, немеца, ама ти не разбираш: не го правят за парите."


Да, де, ясно ми е. Не го правят САМО за пари. Правят го като спорт, като хоби, правят го, за да могат на масата в кварталната кръчма със събутилниците си да се радват как са прее..али некой и да инвестират цялата си печалба в 5 бутилки "Каменица".


Добър ден, приятно ни е, нещастници сме, прецакваме хората, с какво можем да бъдем полезни?


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (108)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2052 Неутрално

  Немеца е описал много точно с няколкото примера народопсихологията в България , не че и в Германия не е така де ,като се има в пред вид как най добрата част и най лошата част от нацията се преселиха там и се занимават и там само с това ,да прецакат някого или системата .

 2. 2 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3000 Весело

  Хубав текст.
  Впрочем, не че нещо, пробвайте да си пуснете интернет в Гърция, там пък те карат да имаш действащ телефонен номер от Космоте, който ти прекарва интернета - защо го искат, отговорът го има в текста. Не сме само ние, дето се прецакваме, братята гърци и те не са за пренебрегване и има какво да споделят.

 3. 3 Профил на velvoofell
  velvoofell
  Рейтинг: 645 Неутрално

  Защо този рапърски стил? Всичко казано по този начин олеква. Не ми харесва, не е за Дневник.

 4. 4 Профил на EU Fighter
  EU Fighter
  Рейтинг: 959 Неутрално

  Аааахахахахахххх, милите те балканци...

 5. 5 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2992 Неутрално

  Ха, добрутро!
  Добре дошъл.
  Това за прецакването по наите земи е културна особеност, част от мнгообразието на живота.
  А многообразието е полезно за популацията, нали знаеш.
  Защото то хубу ред, подреденост ама като се обърне палачинката и реда се пообърка нали трябва да има някой с проиграна стратегия за оцеляване.
  А тя, палачинката, винаги се обръща каквото и ще да си мислим ние с нашата подредба дето сме си я направили и си мислим, че е за вечни времена или поне 1000г напред.
  Иначе ако мръднеш малко по на юг или оттатък Средиземното море, ще видиш че това с "прецакването" е начин на живот и хората наистина се забавляват като намерят някой балък да го прецакат за добър ден.
  Има дори виц:
  (малко е секси, ама виц е все пак - дано не го изтрият)
  "В турска баня се къпеш като с едната ръка държиш тасчето отзад и се пазиш, с другата оная си работа и гледаш къде да го "паркираш" и квото сапунисаш с единия крак това ще е."
  Добре е хората да пътуват повече по Света да усетят, колко е различен на различните места.
  И това му е най-готиното...

 6. 6 Профил на Bizarre_infit
  Bizarre_infit
  Рейтинг: 607 Неутрално

  Дали този текст ще накара гратисчията да си купи билетче следващия път в транспорта, или продавача на пазара да не ти пробутва загнила продукция помежду здравата или пък да не се чудиш как да си “удължиш “ обедната почивка с още 10на (30) минути.
  Дано ! Колкото повече -толкова повече!

  Всеки го бива поне в едно нещо -ако и толкова не те бива, поне не пречи на другите.
 7. 7 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2992 Неутрално

  До коментар [#1] от "edin drugii":

  Е, хубу де - кво да правят наште хора там, като тя "системата" там я редят тези дето прецакват на едро тия дето са по-надолу по хранителната верига?
  Десет човека са собственици на един квартал с панелки в Берлин и се договарят държат наемите два пъти по-високи отколкото биха биле ако не бяха се "договорили" или "наредили далаверата" както казваме по нашенско.
  Това с "прецакването" зависи от коя страна на уравнението си.

 8. 8 Профил на Go Go
  Go Go
  Рейтинг: 997 Весело

  Ja, Herr Nering, Sie haben Recht. Aber Sie kennen die Ursache wahrscheinlich noch nicht. Die Bulgaren, sogar die reichste davon, meinen, dass die andere Nationen noch reicher sind und sie glauben nicht, dass alles mit Arbeit gemacht wird.

  73! Go Go
 9. 9 Профил на Луд Общественик
  Луд Общественик
  Рейтинг: 835 Неутрално

  12 ЛЕВА - ГОЛЕМА ДРАМА - ИСКАЙ ГРАНТ НЕМЕЦО

  Удавете ги в сигнали: https://grajdanite.bg/home
 10. 10 Профил на stenlyaka
  stenlyaka
  Рейтинг: 1738 Неутрално

  Банално ,Херр Немец ,банално!

 11. 11 Профил на stenlyaka
  stenlyaka
  Рейтинг: 1738 Неутрално

  Банално ,Херр Немец ,банално!

 12. 12 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3702 Неутрално

  Преди 2 години открих Питър Мейл, и неговите разкази за Прованс - ами той също е бил шашнат от провансалските, или френските порядки. Напр. това че имаш документ за регистрация на местен адрес не означавало нищо - трябвало да представиш квитанции за платени местни данъци, ток, вода, дори да покажеш получени пощенски картички с адреса. Но всичко това П. Мейл го е написал по толкова забавен и симпатичен начин, че той получил най-голямото френско отличие - кавалер на ордена Почетния легион.

  В случая това с "прецакването" е срещата с балканските порядки - има ги не само у нас, но и в Сърбия, румъния, Гърция, турция.

 13. 13 Профил на Bizarre_infit
  Bizarre_infit
  Рейтинг: 607 Неутрално

  До коментар [#9] от "Луд Общественик":

  Боли, а?

  Всеки го бива поне в едно нещо -ако и толкова не те бива, поне не пречи на другите.
 14. 14 Профил на iradev
  iradev
  Рейтинг: 293 Неутрално

  Ами Немец, бай ганьовци в тази държава - колкото щеш.
  То затова и баш бай ганьото, дето е начело на държавата, се харесва толкова много. Включително и в този форум.

 15. 15 Профил на Neznámý
  Neznámý
  Рейтинг: 44 Неутрално

  Наистина ли немецът си мисли, че България е такава, а останалите европейци са други? Отивам на сервиз в Чехия да ми премерят дисковете на спирачките, че трябваше да ходя на преглед и нямам опит с нещата. Цялата операция беше за 5 минути, мониторът непрекъснато обаче бягаше насам-натам, за да ми вземе тарифата за половин час. Или как навсякъде чужденците работят през агентура, а ако искаш директно към завода ти искат чешки паспорт, въпреки че нямат право. Самата работа е с равен достъп на книга, на теб ти дават документите и там си пише изрично само документ за самоличност и свидетелство за съдимост и нито дума за чешко гражданство. Да, ама чехите в завода настояват за чешки паспорт и чак тогава директна работа. Да казвам ли колко пъти съм търсил апартамент и брокерката отсреща ми пише - "Аз сега ще пътувам за Италия.". Или колко пъти прецакват човек "щото не е чех"...

  Направо е смешно да ми се обяснява някакъв си немец, още повече в Германия е абсолютно същата простотия спрямо чужденците... Ако можеш да прецакаш някого, просто го правиш, без да се зависляш. Спомням си жена от Украйна, която не можеше да си плати наема и за да й дадат отсрочка една седмица, собственикът просто си я опъна в съседния апартамент... Ами, чужденка, без работа, без доходи...

 16. 16 Профил на zhoo
  zhoo
  Рейтинг: 101 Неутрално

  "Единият 2 часа ти цитира безмислени стихотворения, за да те одруса с 5 лв, другият те разхожда половин час за 12 лв. Да бяха работили нормално, щяха да изкарат същите пари." Ей тук немец си се убъркал, да знаш. За да изкараш 12 лева на час в БГ без да прецакаш някой друг не е лесна работа. Е някой успяват с много труд, знания, предприемчивост и находчивост, но бързо разбират , че те са прецакани, защото немеца (примерно) плаща за този труд 18 € за този труд и то с усещането, че е прецакал нашенрца. Та да знаеш немец прее..нето си израз на любов, не го правим с лоши чувства, а от сърце. БГ нацията 1300+ годин е била обичана от кохо ли не и е оцеляла, .....с любов най вече

 17. 17 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3702 Неутрално

  До коментар [#12] от "historama":

  В България много се крадяло, едва ли не страната ни е описвана като рискова.
  Всички западноевропейци знаят, че и в Италия се краде, наскоро на мой приятел му задигнаха портфейла в Италия- докато се разплащал на рецепцията. Но за Италия да те окрадат е като част от преживяването там, нещо като фолклор, и всички го приемат едва ли не за нормално. Докато ако се случи у нас - възмущения до небесата.

  Преди години ми откраднаха 400 франка във Франция. Крадецът бе елегантно облечен ... италианец.

 18. 18 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 1033 Неутрално

  Голямо чудо! Не е морално да прейе. еш наивник, обаче половината човечество така оцелява, изхранва се и се възпроизвежда. Ама нали, българите, разбийш ли...

 19. 19 Профил на Neznámý
  Neznámý
  Рейтинг: 44 Неутрално

  Дали този текст ще накара гратисчията да си купи билетче следващия път в транспорта, или продавача на пазара да не ти пробутва загнила продукция помежду здравата или пък да не се чудиш как да си “удължиш “ обедната почивка с още 10на (30) минути.
  До коментар [#6] от "Bizarre_infit":

  В Чехия на автобусите и трамваите е написано, че пътуването "На черно" не си струва. Да не би българите да пътуват така?! Или непрекъснато мениджърите във фирмите лаят за спазване на режима на почивките по време на работа, а там българин съм само аз. Просто всичко живо гледа да те нае*е без никакво извинение и да си мислиш колко сме корумпирани в България е нелепо. Не твърдя, че няма замесени българи в далаверите, но те са дребни риби. Шефовете са чехи и са страшни корумпета, при това на едро. А помните ли един репортаж за "ЧЕЗ" в София как се прави фалшива покупка за милион, която се осчетоводява и служи като основание "ЧЕЗ" да искат повишаване на цената на тока?

 20. 20 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 4787 Неутрално

  Ами немец, прецакването ако търсиш жилище в Германия е още по голямо!

  Първо ти искат Шуфа, което е инфо колко си платежноспособен. Тук където живеем ние трябва да работиш за Бош, иначе шанса е малък. И защо, щото Бош дава една бележка на наемодателя, че те поемат наема, ама сътрудника им не е в състояние да го плаща!
  После се почва с другите ограничения, не трябва да имаш деца, не трябва да имаш куче, някои си пишат в обявата, че приемат само такива, дето през уикенда ще си пътуват към родните места, тоест са пендлери.
  А пък ако си ауслендер/чужденец това прави мисията направо импосибъл!

  Така че Немец, напразно се оплакваш от България, в Германия положението е много по-тежко!

 21. 21 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1270 Неутрално

  Е, 'ма, тоя, немеца, нещо яко се е издразнил, 'начи, на наште магарии.
  Спокойно, бе, немец, спокойно...
  Като поживееш тук и ще се научиш кои ситуации да избЕгваш, за да не ти се случват прецаквации...
  Един съвет от мен - избегвай ПРОСТИ хора.
  Не е лесно, аз вече бая десетилетия се уча как и все още ги срещам, ама горе доле, когато искаш, се получава.
  Е, трябва да имаш и малко повече кинти, нали, за да ги избегваш простите, ама за един немец това не би било проблем, нали...?

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 22. 22 Профил на astra_explorer
  astra_explorer
  Рейтинг: 340 Неутрално

  Добре би било, Кристофър, да прочетеш за "националните герои" на България-Бай Ганю и Андрешко. Тогава ще разбереш народопсихологията на "българина". Успех с рубриката! ;)

 23. 23 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1270 Неутрално

  До коментар [#15] от "Neznámý":
  Чехите са си яки шовинисти и също като унгарците и поляците, гледат надменно над всички, дошли от изток.
  Нищо ново.
  Живял съм в Прага 5 години и имам голям сантимент към Чехия, да не ме разберете неправилно, тъгувам по града и приятелите ми там, но че е така - така е.
  Да не говорим, че другите две държави, които изброих, са още по-екстремни в оценките си към нас, особено нас и румънците. За тях сме си живи, мърляви цигани.
  Но... Какво да ги правиш.

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 24. 24 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 814 Неутрално

  Немеца е китаец.

  The best way to predict the future is to invent it.
 25. 25 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2581 Весело

  До коментар [#5] от "k_":

  Един грузински:
  Грузинецът се парфюмира така:
  1. Под лявата мишница за жената;
  2. Под дясната за любовницата;
  3. Отпред за всеки случай;
  4. Отзад - защото случаи има всякакви.

 26. 26 Профил на Bornagain
  Bornagain
  Рейтинг: 1270 Неутрално

  Всички автокъщи в Германия се държат от турци или араби, които се правят на немци и колите които продават са със 100 процента пренавити километри и издъхнали двигатели. Предлагат се за едва ли не нови и държавата не реагира. Да не говорим за прецакването когато отидеш в някой амт (служба) да регистрираш колата. Или пък да те наемат на работа в Германия за 4 евро на час по 12 часа на ден с ковидно болни и немците да се правят че не знаели.

  Свободата, Санчо...
 27. 27 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1270 Весело

  Впрочем, както некои колеги тук правилно отбелезАха, у Немачко като отидеш, пък не само - навсякъде зад бившата Желязна завеса като идеш, всичко е ходене по мъките, сравнено с местните.
  Ако не си месте, ти се разкатава мамата.
  И истината е такава навсякъде.
  Както по-горе описаха, опреш ли до администрация е един голем кор всеки път.
  Синът ми е студент медицина в Лил, отличник, да е жив и здрав, бори си се отлично сам, хем е вътрешен, демек от малък учеше във френското училище към посолството на Фр тук, но ей го на, 4ти курс чак се га, онзиден, получи "здравна осигуровка" официално. 4 години?! Трябваше да я има като условие за записване (и беше изискване на университета това) още първата година. Да не говорим за другите говн@, като това да трябва да покаже доход или иначе да търси гарант, АМА НЕ мама и тати от БГ, не става, не, не, нищо не върши работа от БГ, местен французин требе... Добре че имам приятели тук и там... Е какво щеше да прави иначе?!?!?
  Така че, НЕМЕЦ, при вас е още по-голем кор, дебел и пъпчив, excuse my French.
  Я затуй си седим дома и ми е гот.
  Ама-ха!

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 28. 28 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1270 Весело

  *трябваше да търси гарант за да вземе квартира под наем.
  ...

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 29. 29 Профил на Сд
  Сд
  Рейтинг: 680 Неутрално

  Немеца да си беше пуснал навигацията на телефона,и тя да покаже кой е най-прекия път Орлов мост-Плиска и да гледа на екрана си дали се движат по него.Ако не,показва го на таксиджията

 30. 30 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2581 Весело

  До коментар [#22] от "astra_explorer":

  А Хитър Петър?

  Дължал Хитър Петър сто гроша на чорбаджията, но нямал да му ги върне, чорбаджията решил да го заведе при съдията, но Петър казал че дрипав и бос не може да отиде. Чорбаджията му дал дрехи и обувки - Петър казал че не иска да се каля по пътя - чорбаджията му дал едно магаре. Пристигнали в съда, съдията пита Петър:
  - Вярно ли му дължиш 100 гроша?
  - Не е вярно, господин съдия.
  - Лъже - казал чорбаджията.
  ХП - господин съдия, този ще твърди че и магарето, с което дойдох, е негово.
  Ч - Мое е.
  ХП - Та той ще каже че ризата, гащите и обувките също са негови.
  Ч - Мои са.
  ХП - Господин съдия, виждате ли сега кой е лъжеца?
  Съдията отсъдил в полза на Хитър Петър. Така Хитър Петър ПРЕЦАКАЛ чорбаджията със сто гроша, нов кат дрехи, нов чифт обувки и едно магаре. Всичките му "положителни" качества на Хитър Петър са такива.

 31. 31 Профил на stenlyaka
  stenlyaka
  Рейтинг: 1738 Неутрално

  До коментар [#12] от "historama":В България много се крадяло, едва ли не страната ни е описвана като рискова.Всички западноевропейци знаят, че и в Италия се краде, наскоро на мой приятел му задигнаха портфейла в Италия- докато се разплащал на рецепцията. Но за Италия да те окрадат е като част от преживяването там, нещо като фолклор, и всички го приемат едва ли не за нормално. Докато ако се случи у нас - възмущения до небесата.Преди години ми откраднаха 400 франка във Франция. Крадецът бе елегантно облечен ... италианец.
  —цитат от коментар 17 на historama


  Аз в Италия , и то в Местре - предградие на Венеция , бях посъветван да си нося картата за градски транспорт само за всеки случай - нямало нужда да я чекирам .Италианците дори нямали карти ! Но , моля Ви се , аз съм дошъл в тая чудовищна скъпотия Венеция , за едно билетче ли ще се стискам ?? Луук ....итс ан Италиан тинг .....каза рецепционистката !!
  Немец , Немец .........що не барнеш един куп баналности и за италианците ???

 32. 32 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1827 Неутрално

  Скучновато и съвсем не е оригинално, стила на тарикат ниска категория. Малко бие на Милен Русковите главни герои, особено на шофьора от втората му "значима" книга.
  Освен това, нещата за които ни разказва са неща и черти, които са разространени навсякъде - ей така, за сравнение хвърлете едно око на цикъла "Благородните мошеници' на О Хенри - същото, само че написно с талант, а не с езика на местния простак.

 33. 33 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1824 Неутрално

  Бедността и безчестието вървят ръка за ръка!
  Лабрюер или Шамфор го беше казал. Те са велики френски есеисти.
  Willkommen in den ärmsten Land der EU!

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 34. 34 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2178 Любопитно

  Направо повярвах, че човек, изкарал достатъчно дълго в София, за да пише на жаргон, не се "оправя" от Орлов мост до Плиска!
  Съвет - използвай сигурни фирми таксита, просто е, дори за чужденец.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 35. 35 Профил на stenlyaka
  stenlyaka
  Рейтинг: 1738 Неутрално

  До коментар [#15] от "Neznámý":Чехите са си яки шовинисти и също като унгарците и поляците, гледат надменно над всички, дошли от изток.Нищо ново.Живял съм в Прага 5 години и имам голям сантимент към Чехия, да не ме разберете неправилно, тъгувам по града и приятелите ми там, но че е така - така е.Да не говорим, че другите две държави, които изброих, са още по-екстремни в оценките си към нас, особено нас и румънците. За тях сме си живи, мърляви цигани.Но... Какво да ги правиш.
  —цитат от коментар 23 на pariah


  Ооооо, бях забравил маджарите !
  Тези криви хорица считат за тяхно задължение , не просто право , а задължение да прецакват чужденците !

 36. 36 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1824 Неутрално

  До коментар [#20] от "Dariya Koleva":

  Досещам се, че си в Щутгарт, изглежда. Там жилищната криза е огромна. Иначе Шуфа (аз съм работил във Шуфа, в ИТ отдела) издава документи само за неплатени дългове, наеми и такси, както и за арести и присъди. Не казва колко пари имаш на сметката си. Но някои наемодатели изискват да представиш такъв документ.

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 37. 37 Профил на dimitarts
  dimitarts
  Рейтинг: 310 Неутрално

  Браво, Немец. Явол(ь), ти крава! Супер добре ти се е получило. Въобще идеята да говори един чуждоземец за Бай ти Ганя я намирам за страхотна. Разбунва духовете. Навлязъл си в културата и си ни опознал брутално. Мен ако питаш, трябва да станеш един професор по българщина/балканология =) . Има по темата терен за изява. Вайтър зо!

 38. 38 Профил на dimitarts
  dimitarts
  Рейтинг: 310 Неутрално

  До коментар [#32] от "tsvetko_51":

  Именно това му е забавното: мега автентично и правдоподобно!

 39. 39 Профил на Hydroxy
  Hydroxy
  Рейтинг: 302 Неутрално

  Колко са ме прецаквали мен като българин в Германия... Само дето квартирата не е 200 евро, а 1000. Интернетът не е 12 евро, а 50 и с договор за една година, не като тук: месец за месец. Но Дневник требе да плюе по България, та си намерили един чужденец, пред когото сме се изложили. Срамота!

  Немецо, я вземи все пак да напишеш нещо и за чистосърдечната наивност на българина, която я няма у Немция, а? За това как приятелите тук са приятели и ще дадат и последната си стинка за теб. Немците ти така ли са? Не са?! Кво правиш тука тогава?

 40. 40 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2957 Неутрално

  "българина го е страх да не бъде прецакан."

  Българина го е страх да не се мине и да не настине :)

  А иначе яко са те цакали, ама така е у шоплука. У провинцията щяха да ти се радват и никой нямаше да те цака. :)

 41. 41 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2498 Неутрално

  Двата най-големи страха на българина - да не стои на течение да настине, и да не се "мине".
  Стремежът да "мине" всеки друг е следствие

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 42. 42 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5649 Весело

  Кръжокът "Пре€би другарче" беше известен още от времената на българо-съветската дружба...

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 43. 43 Профил на стефан иванов
  стефан иванов
  Рейтинг: 297 Неутрално

  Всичко дето го е написъл е така,но то в почти всички големи градове по света е така ,покажеш ли /или ти личи/ ,че си приходящ и все ще се намери някой да те прецака.
  Просто в големите градове живеят всякакви хора а и анонимноста ги пази /един вид/.

 44. 44 Профил на qid44693832
  qid44693832
  Рейтинг: 589 Неутрално

  Да очакваме ли колонка в немската преса на българина, който работи в кланицата?

 45. 45 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2498 Неутрално

  До коментар [#39] от "Hydroxy":

  не ти сс получава, но поне го избиваш на патриотизъм

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 46. 46 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2498 Неутрално

  До коментар [#44] от "qid44693832":

  не, забранено е по закон там.

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 47. 47 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1394 Неутрално

  Ама Вие откъде сте? Много странно говорите.
  —цитат от коментар 0 на другарката от линията


  Др Немец да набляга да учи езика. Ей на - дъщерята на Борат говори български, а Борат цял свят го знае.
  https://yts.mx/movies/borat-subsequent-moviefilm-2020

 48. 48 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2498 Неутрално

  До коментар [#46] от "GMO VACCINES CHEMICALS":

  * но е по-вероятно отколкото колона на работещ в немска кланица да пише във вашият любим сайт

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 49. 49 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2498 Неутрално

  До коментар [#47] от "dosetliv":

  Най-добре да кара на развален руски, тукашните милиционери ще го черпят даже зорлем.

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 50. 50 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1450 Неутрално

  Покрай плюенето по България и българите има и положителна нотка - приятелка българка се обадила на брокера, приятел българин регистрирал на свое име интернета, приятели чакали немеца и таксито, за да бият бакшиша. Така че, не всичко е черно, или бяло. Животът е шарен. Могат да те прецакат във всяка една ш.бана точка на планетата. Съпругата ми беше обрана във Виетнам, баба ми едно време са и откраднали куфарите на гарата в Москва, а пък приятел от Маями го прецакаха с квартирата. Мен бакшиш се опита да ме прецака в Талин, Естония, като се опитваше да ме прекара през целия град до летището, но аз си знаех точно колко километра е и му казах, че няма да платя повече.

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 51. 51 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 1016 Весело

  Немец, що не вземеме да прекараме български интернет у Немция, а? Ще изтрепаме пазара. Дойче телеком де го дава тоя интернет по 50 йоро, едва пацърка. А тука - за 10 ойро 100 мегабита, сваля сериал от Замундата за десет минути. Найс, а?
  А една мома у Берлинот, дето ме умоляваше със сълзи на сини очѝ да не свалям филми, щото ще я засече Гестапо (пардон, Дойче Веле/Телеком) и до днес ми е благодарна, че и дадох идея за ВПН и парола за Замундата. Прецаква и тя системата, та се къса.
  Излизам на работа, кай, и оставям лаптопа да сваля торенти през ВПН-а. Се едно съм у България.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 52. 52
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 53. 53
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 54. 54 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2990 Неутрално

  Браво шваба 10 точки за днешното.
  Българинът действа по план от 3 точки:
  1. Този може ли да ме набие, ако не
  2. Мога ли да изкяря нещо от него, ако не,
  3. Поне да му разваля деня.

 55. 55 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2957 Неутрално

  Всичко дето го е написъл е така,но то в почти всички големи градове по света е така ,покажеш ли /или ти личи/ ,че си приходящ и все ще се намери някой да те прецака.Просто в големите градове живеят всякакви хора а и анонимноста ги пази /един вид/.
  —цитат от коментар 43 на стефан иванов


  По едно време живеех и работех в чужбина, съответно си пазарувах от техните хипермаркети.

  И ме цакаха по следната схема. Като пазаря много - пълна количка и като ме видят чужденец. Някоя по-голяма и скъпа стока я таксуваха два пъти. След това съответния касиер явно отиваше и си вземаше една бройка за себе си.

  Първия път се зачудих що плащам толкова, ама нали чужденец да не гледаш касовата бележка пред тях. Е погледнах я в къщи и видях една стока чукната двойно. Викам си - стават грешки. Майната му за 15 Евро. Да но това се повтори още няколко пъти. И вече взех да пазаря по-малко неща. Като вземеш 5-6 неща и си личи ако има надписване. :)


 56. 56 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2957 Неутрално

  А иначе бакшишите и мен са ме цакали в София и не само в София.

 57. 57 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1202 Весело

  До коментар [#5] от "k_":

  Гениално, ама какво да си говорим, като един от главните ни фолклорни герои е Хитър Петър. Северняците си нямат такъв. В приказките им най-много да е Глупавия Ханс или Жителите на Шилда. Последните, като искали да скрият селската камбана в езерото, сложили белега на носа на лодката, та да не се чудят после кое беше мястото.

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 58. 58 Профил на Go Go
  Go Go
  Рейтинг: 997 Весело

  Всъщност зависи дали немецът е от немачко (бившето ГДР) или от имачко, въпреки, че сега на теория са обединени. А защо зависи?

  Един от бившите ми шефове, само между другото българин женен за германка, казваше:
  - Цоциализмът никому не прощава! - и това се отнасяше за немачко...

  73! Go Go
 59. 59 Профил на just_a_human
  just_a_human
  Рейтинг: 424 Неутрално

  Навсякъде има измамници, това не зависи от националната принадлежност.
  Живея в чужбина, работя с немски клиенти на ежедневна база. В Германия се опитват също така да лъжат и работодатели, плащайки на черно, и бизнес партньори плащайки през офшорни сметки.
  Единствената разлика е, че там хванат ли ги има последствия.
  За немеца, за швейцареца ако има шанс да получи предимство без да плати, не ги отказва.
  Работя и с банковия бизнес в Швейцария - там омертата е следната, един швейцарец- банкер не прави нечестен бизнес, но и не отказва да участва в него.
  Смятам, че прекалено се подцрняваме на национален принцип, което е абсолютна грешка.
  Хора има разни всякакви навсякъде.

  Нека правим нещата по възможно най-добрият начин и всеки следващ път опитваме да ги правим по-добре.
 60. 60 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2990 Неутрално

  До коментар [#57] от "Алф":

  Е на швабите пък героите им са Макс и Мориц - деца садисти.

 61. 61 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2581 Весело
 62. 62 Профил на joro4900
  joro4900
  Рейтинг: 751 Весело

  До коментар [#21] от "pariah":

  „Един съвет от мен - избегвай ПРОСТИ хора.“

  Добро чувство за хумор. „Вие сте прости, и аз съм прост, ще се разберем“. Само дай съвет как да ги избегнем, че стават все повече и повече...

 63. 63 Профил на joro4900
  joro4900
  Рейтинг: 751 Весело

  До коментар [#58] от "Go Go":

  „Всъщност зависи дали немецът е от немачко (бившето ГДР) или от имачко, въпреки, че сега на теория са обединени. А защо зависи?“

  Аз си мисля, че е обратното. Поне от опит. Оситата са по–дисциплинирани от веситата. Може нещо още да им е останало и от ГДР...

 64. 64 Профил на Neznámý
  Neznámý
  Рейтинг: 44 Неутрално

  До коментар [#23] от "pariah":


  Да не говорим, че другите две държави, които изброих, са още по-екстремни в оценките си към нас, особено нас и румънците.

  Бил съм в Унгария и Полша, но сравнително за кратко, така че не съм имал възможност да усетя такова отношение. В твоя подкрепа обаче говори фактът, че в Полша чужденци почти не виреят. 96% са поляци. В Чехия 2% словаци от 10,5 млн и още 2-3% други чужденци, останалото чехи. Спомням си, че ставаше на въпрос точно за обикновена норма на чуждо население в европейските държави от около 8% от населението, а в Чехия реално около 2 пъти по-малко.

  Според мен нещата не опират толкова до расизъм и ксенофобия, колкото до надупената роля на чужденеца. Чужденецът винаги е уязвим и в неравнопоставено положение, затова го експлоатират брутално и му затварят умишлено пътя към ред по-добри позиции. Не, че в България няма да те изгърбят "нашите и вашите" - и те да те видят "на зор", и те ще те опъ..., извинете, прецакат...

 65. 65 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 965 Неутрално

  Тоя па, у нашите южни ширини е така, да види как по Португалия и Испания ще го завлекат агенциите или да си купи сим карта в Москва.

  А за прецакването не тговори за немкините и гларусите по морето.

 66. 66 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 752 Любопитно

  Herr Nering, я като си толкова тарикат момче, що не ни обясниш каква е тази книга: “BESTECHEN, ABER RICHTIG!” от herr Achim Schwarze - https://www.amazon.de/Bestechen-aber-richtig-Erfolg-Korruption/dp/3821810688 ? „ПОДКУПВАЙ, НО ПРАВИЛНО!“ от Ахим Щварце, нали душо неподкупна немска, дето си дошъл да ни казваш какви сме? Като сме толкова прецакващи другите и корумпирани, защо не ни посочиш ръководство за даване на подкупи и корупция, написано от българин, а? Казвай, защо? Ти ли ще ни се правиш на невинен? И ако, не си я чел, поръчай си я и я прочети, преди да ни се правиш тука на светец! Ясно ли е? Или сега ще цивриш, че пак те прецакаха?

 67. 67 Профил на rvr12572942
  rvr12572942
  Рейтинг: 478 Неутрално

  Да казваш, че българин те е прецакал, при положение, че на тая земя има евреи, гърци и арменци, е най- малкото неуместно.
  И друго, Немец. И вие ни прецакахте навремето, като ни излъгахте че сте в състояние да спечелите ВСВ, та се вързахме с вас, а после каква стана?!

 68. 68 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1597 Неутрално

  Немеца пак е опитвал да нравоучителства на тема "народопсихологията" да не бъдеш прецакан.
  Ами ако немците обичат да бъдат прецаквани, българите НЕ обичат.
  И не става въпрос за гравитация, а за прецакване. Нека не омазваме двете понятия умишлено.

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 69. 69 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 765 Неутрално

  Най-после виждам критична маса българи, които са имали възможността, лично да се убедят, какви мизерници могат да бъдат западняците, не се срамуват да го споделят и не плюят първосигнално по всичко българско.
  Има надежда, най-после да избием комплексите и да погледнем рационално на нещата.

 70. 70 Профил на thenomad
  thenomad
  Рейтинг: 389 Неутрално

  Едва ли има българини, който да не е бил прецакан поне веднъж от бакшиш. Таксиметръджиите живота ги е прецакал и те се чувстват длъжни да го връщат на хората по малко.
  А това за интернета наистина е интересно. Очевидно би трябвало чужденец и то от страна от ЕС да няма проблем с това...но никак не се учдвам, че има. Аз като българин например доста трудон се преборих да се откажа от услуга на мобилен оператор въпреки че бях готов да си платя неустойките...Трябвало да ида там където съм слкючил договора, ама не можело да ми сметната какво точно ще дължа, ама защо изобщо съм слкючил договора като не искам да го ползвам...и т.н.

 71. 71 Профил на dc_ken
  dc_ken
  Рейтинг: 248 Неутрално

  До коментар [#54] от "blondofil":

  Аз бих перефразирал нашия "modus operandi" така:
  1. Може ли да му предоставя услугата/стоката по-некачествено и по-бавно, отколкото се очаква/съм задължен за да има по-голям кяр за мен?
  2. Ако отговора е не, значи съм се минал изначало с професията.
  3. Ако отговора е да, значи трябва да преценя дали може да ме набие/дали има власт/да не е някой, който не трябва да закачам/някой приятел на приятел.
  4. Ако отговора е да, значи ще трябва да се мина този път.
  5. Ако отговора е да, значи действам и го минавам него.
  6. Евентуални скрупули се гасят с обилно количество алкохол или панелен морализъм от типа на "а те що пари откраднаха, па аз не мога да гепя някой лев."

 72. 72 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3702 Неутрално

  .... Мен бакшиш се опита да ме прецака в Талин, Естония, като се опитваше да ме прекара през целия град до летището, но аз си знаех точно колко километра е и му казах, че няма да платя повече.
  —цитат от коментар 50 на Darcas


  Струва ми се, че това е нормална реакция когато вземаш такси за малко разстояние. Имам спомен за такси от Красний площадь до ул. Арбат (още не беше пешеходна), обикаляхме доста, платих 2 рубли (нищо работа), и след това разбрах, че пеша е било около 1 км. Че и от Орлов мост до хотел Плиска...

 73. 73 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3702 Неутрално

  Кристофер, имаме си недостатъци, знаем го. Но и германците не сте съвършени. Нека се уважаваме взаимно, и ви уверявам, че ще намерите страшно много приятели. Всъщност май вече ги имате?

 74. 74 Профил на asenpp
  asenpp
  Рейтинг: 428 Неутрално
 75. 75 Профил на Armagedon
  Armagedon
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Леко се е отървал, щом не са го прецакали с едни 300 бона или със заем на 300-400-1000 процента лихва.

 76. 76 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1202 Неутрално

  Колеги, на всякъде има измамници, но прецакването на дребно си е наш спорт. Немец лъже и мами, ако залогът си струва. У нас го правим на дребно, понякога като спорт и винаги с подсмиване. Това е разликата.
  Умрях от смях, като прочетох в един полски туристически пътеводител, че най-добрият кашкавал става, когато овцете ядат детелина, ама само розова. И това го казал на авторите лично овчарят, те взели та се прецакали да го напишат съвсем сериозно. Просто видях искрите смях в очите на чичката. 😂😂😂

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 77. 77 Профил на proventuss
  proventuss
  Рейтинг: 1174 Неутрално

  Познато немско семейство със син, прясно завършил медицина във Варна ме помоли скоро, ако съм можел да го уредя с някаква диплома за завършен курс, без значение какъв, и то за 2013, за да може да си дръпне 60 хиляди евро от Финанцамта за следването. След като проверих и обясних, че не е възможно, последва удивление:
  -Е как в България това да не е възможно?
  Че така, Немец с главно Н.

  Нямам политически амбиции, мога даже да си го татуирам.
 78. 78 Профил на AllLivesMatter
  AllLivesMatter
  Рейтинг: 794 Неутрално

  Най-после виждам критична маса българи, които са имали възможността, лично да се убедят, какви мизерници могат да бъдат западняците, не се срамуват да го споделят и не плюят първосигнално по всичко българско.Има надежда, най-после да избием комплексите и да погледнем рационално на нещата.
  —цитат от коментар 69 на klecho


  Тези които най-много харесват 'реда' на назапад, го харесват заради собствените си комплекси някои друг да ги оправи, защото те сами са неспособни. И от там плюят всичко българско и родно и боготворят всичко чуждо.

  'progressives' is the politically correct word for communists
 79. 79 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7406 Неутрално

  Това е по-подходящо за в-к "Стършел"

 80. 80 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2498 Неутрално

  До коментар [#69] от "klecho":

  в България е по-голяма мизерия, следователно сме по-големи мизреници. Е може и по-зле - бившето СеСеСеРе.

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 81. 81 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1473 Неутрално


  Господинът не е разбрал смисъла на думата ЧУЖДЕНЕЦ. По целия свят е така. Светът е за своите. Чуждите само се мотаят тук и си отиват, а ние оставаме. За това чуждите навсякъде гледат да ги оскубят.

 82. 82 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3516 Весело

  “ Сиромах човек, жив дявол!”

  klimentm
 83. 83 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 765 Неутрално

  До коментар [#80] от "GMO VACCINES CHEMICALS":

  В България някои неща са по-мизерни точно поради бившия СССР.

  Разбира се, понятието "мизерно" е твърде относително- например, 40,6 % от немците не притежават нищо, за България съответният процент е 32,2%

  "Мизерно" и "мизерник" може да имат общ корен, но далеч не са синоними.

 84. 85 Профил на Kamenarski
  Kamenarski
  Рейтинг: 309 Весело

  Хахаха... Немец, вече си наясно, че "тука е така". Навремето бай Тошо приспиваше децата с приказки за Хитър Петър по телевизора в 19:50 всяка вечер. Е, сега вече децата порастнаха... А за другия национален герой - чети Алеко... Абе ше станеш и ти наше момче...

  НЕ ЦЪКАЙТЕ МИНУСИ НА ТРОЛА! ТЕ ПЕЧЕЛЯТ ДЕНЬГИ И ОТ ТОВА!
 85. 86 Профил на Dexx
  Dexx
  Рейтинг: 624 Весело

  Интересно, че повечето кометари са в стил "то и на запад е така, даже по-зле", вместо да отричат, че тези неща се случват тук. Странна проява на ценностна система :)

  “Който и да бе сътворил човечеството, не си бе изпипал работата докрай, защото хората твърде лесно се прегъваха в коленете.” Тери Пратчет
 86. 87 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 765 Неутрално

  До коментар [#86] от "Dexx":

  Какво точно не и харесваш на ценностната система- да се отрекат отрицателните явления в българското общество, би било проява на фалш; но да се отрича очевидният факт, че на Запад много неща са неимоверно по-зле, би било не просто проява на фалш, но и на комплексираност, примирение с двойни стандарти и липса на самоуважение.

  Както и да го погледнеш, изразеното от много форумци е единствено правилната морално-гражданска позиция.

  Или проблемът е в собствената ти ценностна система?

 87. 88 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3062 Неутрално

  Ми самият бай Ганьо го е казал точно и ясно "Те малко ли ни скубят". Много и то постоянно. Едно евро има покупателна способност 50 ст , а се продава за 2 лева.

 88. 89 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1440 Неутрално

  Хахаааа, Немец, точно си ги разбрал нещата :)

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 89. 90 Профил на Bizarre_infit
  Bizarre_infit
  Рейтинг: 607 Неутрално

  До коментар [#19] от "Neznámý":

  Напълно съгласен с теб! Никъде в моя коментар не съм споменал че само в Бг се случват описаните случки. Важно е да бъдат показани на светло и порицани.

  Всеки го бива поне в едно нещо -ако и толкова не те бива, поне не пречи на другите.
 90. 91 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 1651 Неутрално

  Немеца да вземе българкса ЛК и с лек акцент да пробва в родната си германия да си направи банкова сметка, намери жилище и работа. И пак ще си говорим за прецакване. Като в случая особено милостиво пропускаме цялата трагикомедия с виза за престой и разрешение за работа, защото вече сме в ЕС и не са нужни. Но ако има желание "немеца", може да вземе и сръбски паспорт и все пак да опита визата и разрешителното за работа. Ще усети не просто прецакване, а унижение и безизходица, много по-готино е от прецакване и пре..ване!

 91. 92 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 1651 Неутрално

  Наистина ли немецът си мисли, че България е такава, а останалите европейци са други? ...
  —цитат от коментар 15 на Neznámý


  ++++++++++++++

  Е ле па немците са света вода ненапита ... колко ядове съм нрал там, мога не статийка, а книга да напиша. Повечето ни сънародници също. Същата помия е и в Англия и в други уж бели страни, където се отнасят с чуждите много лошо. А за Франция отдавна се знае, че са най-големите расисти в Европа и там за чужденци си е ад. В Българи, може това онова, бедни сме да, ама поне не сме расисти и не си правим гаргара с чужденците.

 92. 93 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3062 Неутрално

  "поне не сме расисти и не си правим гаргара с чужденците."
  До коментар [#92] от "Гражданин":

  Ние чужденците ги обичаме.

 93. 94 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4282 Весело

  И какво излезе от текста? Излиза че "немеца" се е научил да "прецаква" и да не спазва законите на България с малки дребни мошеничества. "Приятел' се обадил и му уредил апартамента под наем, с подставно лице си "уредил" интернета. Дали в Германия одобряват подобни тарикатлъци?

 94. 95 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 4787 Весело

  „ПОДКУПВАЙ, НО ПРАВИЛНО!“ от Ахим Щварце, нали душо неподкупна немска, дето си дошъл да ни казваш какви сме? Като сме толкова прецакващи другите и корумпирани, защо не ни посочиш ръководство за даване на подкупи и корупция, написано от българин, а?
  —цитат от коментар 66 на Santos


  Накрая ще излезе, че немеците са по-големи тарикати и прецаквачи от българите! Немец, лошо, просто сюжетчето за горните лайърдиики отиде на кино с доглеждане!

 95. 96 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 4787 Весело

  До коментар [#20] от "Dariya Koleva":Досещам се, че си в Щутгарт, изглежда. Там жилищната криза е огромна. Иначе Шуфа (аз съм работил във Шуфа, в ИТ отдела) издава документи само за неплатени дългове, наеми и такси, както и за арести и присъди. Не казва колко пари имаш на сметката си. Но някои наемодатели изискват да представиш такъв документ.
  —цитат от коментар 36 на Сатана Ликующий


  Напоследък почти всички. Преди години почти никой.

  Шуфа е нещо много гадно, ако до сега не си теглил кредит имаш много нисък коефициент, трябва да теглиш кредит да си го плащаш като поп и чак тогава се дига. Ние до сега сме се оправяли без Шуфа, но не сме теглили кредити и подозирам проблем, ако някой ни го поиска!

  Немец трябва да почне да сравнява, как е в бЪлгария и съответно как е в Германия! А ние ще го проверяваме дали казва истината!

 96. 97 Профил на Benedikt Fahnenträger
  Benedikt Fahnenträger
  Рейтинг: 476 Неутрално

  Немец я кажи как се наема жилище в Мюнхен или как се пуска нет във Виена примерно :)

 97. 98 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 1806 Неутрално

  Fuck тези оправдания че навсякъде било така. В България е така и това ни засяга нас. Аз съм имал бизнес в Германия и знам какво е там. СЪщите лайна но на малко по-високо ниво и леко узаконено. Не можеш да се изпърдиш без да ти е необходима заверка от Нотариус и още 20 други безсмислици които накрая ти излизат €7-€8 хиляди. И там ако си чужденец ще те мотаят безкрайно и ще ти слагат какви ли не такси и чарджове.
  Първата част на емиграцията ми беше през Франция. Там за да си вземеш полагащите се социални помощи ако си отсъствал от работа по болест за един ден, ти отнема 3, 4 дена ходене по инстанции и поне 25 документа, снимки и таксови марки, които винаги се купуват на другия край на града. Никога на гишето на което си.
  Но нека не се заблуждаваме! Има държави в които обслужването е бързо и честно. Там се дава бакшиш от 10 до 25% но само ако си доволен! В САЩ за 35 години още не ми се е случило някой да ме удари в сметката или да ми разводни питие - те така или иначи всички искат лед в чашата. Да подкупиш инспектор, служител или ченге е голяма рядкост. Просто защото таксите или глобите са от порядъка на $100, $200. Да заведиш норатиално документ ти струва $10 и можеш да го направи във всяка поща или офис и отнема 5 минути. Колко да да дамо подкуп? $7? За да спестя $3? И дали този който ми слага печата ще се навие да вземе $7 и да рискува да влезне в затвроа за 6 месаца и да го глобят $200,000? Едва ли. При глоба $250 колко да дам на ченгето подкуп? $150? На човек който с извънредното време получава над $120,000 на година и има после доживотна пенсия. Той ще се навие ли да ги вземе тези $150 и да рискува цялата си кариера?
  Няма държава без някаква корупция. Но има различни видове корупция. А тази в Европа е най-дразнещата, защото като рак е пуснала метастази сред народа. Хората я приемат като нещо нормално, като част от живота и са се примирили че цял живот прости и незначителни хора от обслужващия персонал ще те дразнят, тормозят, ще ти губят времето за 5 или 10 лева. Може би тази нормализация на дребната корупция и мошеничество ни кара вместо да се замислим как то го изкореним това зло, да намираме оправдание че виждате ли, то и в Германия е така и в Гърция и в ... Who gives a flying fuck за Германия ако цял живот живееш в България и цял живот трябва да се бориш с полуобразовани простаци, които ти губят времето за 2 лева!

  California Über Alles
 98. 99
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 99. 100 Профил на fkp35648O73
  fkp35648O73
  Рейтинг: 17 Неутрално

  Най-големите измамници във финансовата и икономическа сфера в Европа са германци и австрийци, все немци, това е факт, но тоя канцеларски плъх едва ли се е сблъсквал с живота там. Да пита некой български гастарбайтер с повече опит и социализация в Германия, доста интересни неща ще научи за родината си ...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK