Коя е жената, описала убийствата на психично болни в нацистка Германия

Алис фон Платен през 1939 г.

© Свободна Европа

Алис фон Платен през 1939 г.Текстът е препубликуван от "Свободна Европа".


Колко време може да се скрива една историческа истина? Кога това събужда обществен интерес? Алис фон Платен е напълно непознато име за нас. Тя е единствената жена- лекарка, наблюдавала Нюрнбергския лекарски процес. 110 години след нейното рождение и 75 години след началото на Нюрнбергските процеси срещу главните виновници за престъпленията във Втората световна война Диана Иванова разказва нейната удивителна история.


На 9 декември 1946 година започва така нареченият лекарски процес в Нюрнберг. Той е част от общо 12 процеса, които ще продължат до 1949 година, и ще бъдат насочени срещу различни групи от германското общество, съучаствали или подпомагали военните престъпления и престъпленията срещу човечеството на нацисткото правителство.
Лекарският процес е иницииран от американското военно правителство. Неговата цел е да бъдат изправени пред съд отговорните за антихуманните човешки опити в концентрационните лагери и да се даде справедливост за убийството на близо 100 хиляди душевноболни хора.


Германската камара на лекарите решава да изпрати своя шестчленна комисия наблюдатели на процеса. Начело на комисията е доцентът от Хайделберг Александър Мичерлих.


Лекарската комисия


Скоро става ясно, че лекарската камара всъщност не се интересува от процеса и съставянето на комисията е просто формалност. Трима от членовете й изобщо не се явяват в Нюрнберг. Единствените, които се залавят за работа, са самият Мичерлих, студентът по медицина Фред Милке и младата лекарка Алис фон Платен. По-късно тя си спомня:


"През декември 1946 г. пристигнахме в разрушения и студен Нюрнберг. Настаниха ни в гостилница "Към кланицата" в квартала "Свети Леонард" - мрачно място в мрачна околност - и ни дадоха твърд хляб за вечеря. Много често бяхме само двама - и имахме достатъчно работа. Сутрин седяхме в емпорето на съда в Нюрнберг, вечер работехме по документите и докладите при недотам благоприятни обстоятелства. Тъй като стаите ни не се отопляваха, седяхме в кръчмата. ()


Ние бяхме толкова шокирани всеки ден от описанията на медицинските престъпления, че часове по-късно не можехме обективно да опишем събитията. Понякога ме обземаше огромен срам за германската медицина. Чувствахме се напълно изолирани - както от германците, така и от американците. Американците бяха подозрителни към нас, защото бяха повярвали на думите на Гьобелс, че всички германци са нацисти. ()


Хората в Нюрнберг не искаха да чуят нищо за процесите. Смятаха, че не е възможно лекарите да са извършили престъпления. Чувствахме омраза. Нямаше никакъв знак за ново начало. Беше опустошително."


Когато не приемаш реалността


И тримата членове на комисията приемат своята работа, която схващат като морална и политическа задача. Убедени са, че е важно документирането на този процес, което трябва да стигне до цялата лекарска колегия.


Медицинската специализирана преса обаче отказва да публикува техните репортажи и статии. През 1947 година комисията издава два доклада - "Наука без човещина" и "Господството на човешката омраза". Тиражът е голям, но книгата не влиза в търговската мрежа и не стига до никого.


"Съпротивата на лекарите беше разбираема", спомня си по-късно Алис фон Платен. "До 1945 година половината от лекарите членуват в националсоциалистическата партия, а това е доста по-голям процент, отколкото този в другите професионални общности. Много от младите лекари са в СС".


Когато настояваш да те чуят


Интересът на Мичерлих е насочен преди всичко към опитите с хора в концентрационните лагери и политическите и юридически страни на това престъпление. По-късно, вече през 1967 година, Мичерлих, в съавторство на съпругата си Маргарет Мичерлих, ще напише книгата "Неспособността за траур. Основи на колективното поведение", която ще се превърне в световен бестселър и в един от символите на движението от 1968, търсещо отговорност за мълчанието на родителите.


Що се отнася до Алис фон Платен, като млада практикуваща лекарка и психиатърка в австрийската и немска провинция тя се сблъсква с официалната политика на евтаназията - целенасоченото тайно унищожаване на психично болните хора като "незаслужаващи живот и негодни за живот" - излишен баласт, който трябва да бъде премахнат .


Нейният интерес по време на процеса в Нюрнберг е насочен именно към това - разбиране и документиране на тези действия като израз на системния престъпен характер на режима, в който бива въвлечена цялата психиатрия и лекарското съсловие. След процеса в Нюрнберг тя наблюдава и документира и следващия лекарски процес във Франкфурт (който се случва вече в германско съдилище).


През 1948 година тя пише и издава първата в света книга, документираща и разказваща философията на евтаназията по време на националсоциализма - "Убийството на психичноболните хора в Германия" .


Но трите хиляди екземпляра на книгата ще бъдат иззети и няма да стигнат до книжарниците. 20 бройки ще оцелеят в библиотеките. Над 40 години тази книга ще остане напълно непозната и забравена. През 1993 тя ще бъде преоткрита от немския психиатър Клаус Дьорнер и ще претърпи до днес над 7 преиздания.


Това остава и единствената книга, писана от Алис фон Платен. Тя е преведена на много езици.


50 години след Нюрнбергските процеси - чак през 1996 година - на конгреса в Нюрнберг "Медицина и съвест" Алис фон Платен ще бъде аплодирана непрестанно и името й ще остане емблема на хуманната германска медицина. "За нас тя беше легенда. На фона на упоритото мълчание на нашите родители, да видиш и чуеш човек от това поколение като Алис фон Платен, който беше нарушил мълчанието, беше забележително преживяване", разказва лекарят Хелмут Зьоргел.


Защо беше нужно толкова време?


Много или малко са 50 години? Да бъдеш свидетел е въпрос на лична отговорност към живота, а тя винаги е в настоящето, никога в бъдещето. Може би това е смисълът на тази история - действията, родени от лична отговорност и съвест, винаги стигат до следващите, независимо колко години и поколения понякога трябва да се сменят.


След работата като наблюдателка на процесите Алис фон Платен заминава за Лондон, където продължава обучението си по психоанализа и аналитична групова терапия. Омъжва се и прекарва голяма част от живота си след това в Рим и Кортона, където става един от първите групови терапевти.


Аз самата научих името й през 2008 година, около траурната церемония по повод смъртта й в Австрия. Името й ще остане завинаги свързано с основаното и инициирано от нея в края на 60-те години Общество за групова анализа Алтаусзее - една от най-авторитетните и до днес обучителни институции за групова аналитична терапия в немскоезичния свят.


"Докато хората живеят, само една част от тях ще отговаря на нормите на средния човек. Но животът ни щеше да бъде безцветен, а ние - бедни на знание за човека и неговото съществуване, ако бихме допуснали това, което е "ненормално", да бъде унищожено", пише тя в книгата си.


Според нея именно душевноболните с пълнотата на техните визии и вътрешни образи ни поставят в центъра на човешката проблематика. "Именно на душевноболния ние дължим нашата любов и почит, тъй като той по особено беззащитен начин е изложен на демони и изключен от човешката общност - дори и така да е "по-близо до боговете", казва тя.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (25)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Сенсей НАНАЙ
  Сенсей НАНАЙ
  Рейтинг: 8 Неутрално

  А на българите и след повече от 70 години от рухването на нацизма, отношението им към душевно болните е като към баластра, от която трябва да се освободим...

 2. 2 Профил на himler
  himler
  Рейтинг: 667 Неутрално

  Осъдиха нацистите, но кога ще осъдят престпниците от съюзниците? Чърчил, Сталин, Рузвелт, Жуков, Тито и т.н.т.

 3. 3 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2234 Неутрално


  Колко време може да се скрива една историческа истина? Кога това събужда обществен интерес?

  Зависи коя историческа истина скриваме и за кого. Ако е за това как изчезват българите в Македония и там се появяват македонци, това е една достойна за скриване истина според преобладаващата германска мъдрост.

 4. 4 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2486 Неутрално

  "Хората в Нюрнберг не искаха да чуят нищо за процесите. Смятаха, че не е възможно лекарите да са извършили престъпления. Чувствахме омраза. Нямаше никакъв знак за ново начало. Беше опустошително."

  Приличат на българите, които смятат, че бежанците минават границата, за да унищожат българщината, затова ходят пред съдебна зала да протестират за освобождаване на Динко и Перата.

  Гербаджийски корумпари, посрамихте България! Приравнихте ни с банановите републики!
 5. 5 Профил на ПИК е велик
  ПИК е велик
  Рейтинг: 319 Неутрално

  Осъдиха нацистите, но кога ще осъдят престпниците от съюзниците? Чърчил, Сталин, Рузвелт, Жуков, Тито и т.н.т.
  —цитат от коментар 2 на himler


  Е, знаеш - "победителите не ги съдят". Ако Сталин беше загубил войната, дали нямаше да излязат наяве престъпления, сравними с нацистките?

  Спечелихме битка, но не и войната!
 6. 6 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2684 Весело

  До коментар [#4] от "cinik":

  Всички българи ли са нечовеци!? Как се глефаш в огледалото, изтъкан от такава злоба!? Или си объркал запетайката, а си искал да кажеш само онази част от българите, подкрепящи Динко и Перата.

 7. 7 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2684 Неутрално

  До коментар [#5] от "PisnaMi":

  А Рузвелт, Труман, Чърчил!?

 8. 8 Профил на nhh18551388
  nhh18551388
  Рейтинг: 1065 Весело

  .........Приличат на българите, които смятат, че бежанците минават границата, за да унищожат българщината, затова ходят пред съдебна зала да протестират за освобождаване на Динко и Перата.
  —цитат от коментар 4 на cinik


  Така е, братко Цицик!
  Бежанците които идват ще подсилят българщината, ще донесат на тази западаща страна, икономически продперитет, култура и щастие.
  Това са изстрадали, но умни и образовани хора които ще научт примитивите от България на толерантност, състрадание, на истинско щастие което можеш да постигнеш само ако отвориш дома си, да приемеш бежанеца, да проявиш търпение към културните му различия и да споделиш това което имаш с него.
  Къде остана прословутото българско гостоприемство? Къде е?????

  Ех да имаше повече хора като теб братко Цицик!!! Рай щеше да е тази нещастна страна! Рай!!!

  Българино, осъзнай се! Приеми бежанец и спаси Родината си!


 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 11. 11 Профил на nmq25555650
  nmq25555650
  Рейтинг: 289 Неутрално

  До коментар [#5] от "PisnaMi":


  Много по-големи престъпления са извършени от победителите във 2-та Световна Война!

 12. 12 Профил на nmq25555650
  nmq25555650
  Рейтинг: 289 Неутрално

  До коментар [#5] от "PisnaMi":


  Много по-големи престъпления са извършени от победителите във 2-та Световна Война!

 13. 13 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  Кой е описал зверствата вършени от комунистите в концлагерите в НРБ?

  ДБ=БКП
 14. 14 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 1126 Неутрално

  Интересна личност, и интересна статия. Относно неизвестни за среддно статистичния по интелигенция, информираност и обща култура български потребител на медиите.

  Което не разбирам е защо в повечето кометари авторите се дърлят за "бежанския проблем" в днешна България. Колеги, помните ли МИрча Кришан и краставицата? Ама онова беше сатира, вашето граничи с обсесия. Добре че серсема с нянка (АКА кмета в сянка) не е налазил и тая тема, да заработи още пе'йсе ст'инки да плюе по герб😃


  И още нещо-историята показва че победителите не ги съдят в съдилищата, само в истоориеските форуми след поколение две.

  Нещо от личен опит относно този абзац: "...По-късно, вече през 1967 година, Мичерлих, в съавторство на съпругата си Маргарет Мичерлих, ще напише книгата "Неспособността за траур. Основи на колективното поведение", която ще се превърне в световен бестселър и в един от символите на движението от 1968, търсещо отговорност за мълчанието на родителите...."

  Още през 1964 забелязах нещо странно в Израел, като бях на посещение там. След 68 разбрах и подробностите: Стотици, може би хиляди млади германци и предимно германки (на възраст 18-30 г) работеха доброволци в старческите домове и болници в Израел, като санитари/помощен персонал-НАЙ гадната работа. Щот' си падам по блондинки (па и знаех не зле немски) си поинтересувах-ЗАЩО точно тук? А не доброволци в кибуците/училищата ичиталищата в периферните градове.

  Отговорът беше смайващ и неразбираем (тогава) за мен: Така ние
  изкупуваме ЗА СЕБЕ СИ греховете на предишното поколение спрямо евреите!!!

  Та...това движение за търсенето на отговорност за мълчанието на родителите е съществувало бая преди 1968, както се споменава в статията.

  П.С. И да си призная без бой-въпреки усилията ми да забърша немска блондинка-не успях😃 Добре че имаше наоколо разни скандинавки и холандки, и англосаксонки (с тях научих за нулево време и английския, по "коремната система😃", + книгите и филмите 007) та...се справях с хормоналните проблеми😃😃😃

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 15. 15 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1736 Неутрално

  Интересно четиво!
  Диана Иванова винаги е на ниво!
  УВАЖЕНИЕ!!!

 16. 16 Профил на ПИК е велик
  ПИК е велик
  Рейтинг: 319 Неутрално

  До коментар [#5] от "PisnaMi":А Рузвелт, Труман, Чърчил!?
  —цитат от коментар 7 на Deaddark


  За Сталинските изцепки нещичко знам, достатъчно, за да изпадам в недоумение от хората, които го величаят.
  За военни престъпления на Рузвелт, Труман и Чърчил не знам почти нищо!

  Спечелихме битка, но не и войната!
 17. 17 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2684 Неутрално

  До коментар [#16] от "PisnaMi":

  Пускането на атомните бомби над неутрален мирен християнски град, като Нагазаки, защото са нямали противовъздушна отбрана, е чудовищно престъпление от страна на Труман. Рузвелт също е разпореждал на бомбардировки над цивилно население, с цел да затрие всичко. Чърчил, за да вземе Кипър, предлага България компенсация на Сталин и подкрепя лъжите му че СССР спечелил войната срещу фашистка България и освободил братския славянски народ от фашистката окупация на австрийците. Чърчил и си го е казвал: "Няма вечни партньри, има вечни интереси" - тоест докато има печалба, има интерес - но заради интереса е готов на всичко - няма съвест, срам, чест, достойнство - един алчен до откат хитър подлизурко. Чърчил помага на Ротшилд при ограбването на Лондонската борса, лъжейки че Германия печели, за да изкупят ценни активи за без пари - Ал Капоне пасти да яде.

  Но победителите не ги съдят - защото в тях и ножа и хляба и перото - преправят историята както им е удобно и ако някой каже истината, го преследват. Затова много малко се знае за зверствата на победителите, в сравнение със зверствата на загубилите. Примерно преди 89-та ние к'во знаехме за ком. режим и който знаеше нещо, смееше ли да каже от слухтящи ДС агенти? В Северна Корея още не е паднал режима - и там вътре никой севернокореец не говори лошо за комунизма и Ким Чер Ун.

 18. 18 Профил на olexander
  olexander
  Рейтинг: 962 Неутрално

  До коментар [#4] от "cinik":

  Подобни изказвания за българите (ВСИЧКИ БЪЛГАСИ СА...)
  са подобни на "всички немци са нацисти", "всички французи са гейове", "всички италианци са курwари", а "всички руснаци - алкохолици"...
  После се биеш в гърдите и казваш, че ти не постаняш епитети на хората :) Верваш ли си или само малко?

  Победителите първо печелят, а след това отиват на война; победените първо отиват на война, а след това търсят начин да я спечелят.
 19. 19 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1832 Неутрално

  Осъдиха нацистите, но кога ще осъдят престпниците от съюзниците? Чърчил, Сталин, Рузвелт, Жуков, Тито и т.н.т.
  —цитат от коментар 2 на himler


  Победителите не ги съдят.

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 20. 20 Профил на Ген. Колев
  Ген. Колев
  Рейтинг: 522 Неутрално

  До коментар [#4] от "cinik":

  Тука ви написах + по навик за позицията.... Ама въпреки и остроумието, айде няма нужда. Смотано е някак да се правят такива аналогии, почвате на намязвате на оня идьот Стюпида, а това не е добра атестация за за самия Вас. Бракшинди от таквиз обобщени генерализации. Със здраве.

 21. 21 Профил на Ген. Колев
  Ген. Колев
  Рейтинг: 522 Любопитно

  До коментар [#13] от "anonim440":

  Борислав Скочев - "Концлагерът Белене", няма много субективизъм, много архивни факти. Всеки би могъл да състави за себе си обективна цялостна представа за болшевишкия режим. Може да добавим и "Погубената България" с фактология за избитите или със съсипани животи на множество достойни българи и техните фамилии и т. Н. Има и още много, ако иска човек влиза в една прилична книжарница и за няколко минути се ориентира, Гугъл също много помага, особено при он-лайн поръчки.

 22. 22 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2486 Неутрално

  До коментар [#4] от "cinik":Тука ви написах + по навик за позицията.... Ама въпреки и остроумието, айде няма нужда. Смотано е някак да се правят такива аналогии, почвате на намязвате на оня идьот Стюпида, а това не е добра атестация за за самия Вас. Бракшинди от таквиз обобщени генерализации. Със здраве.
  —цитат от коментар 20 на Ген. Колев


  Не са обобщения. Конкретизирал съм "българите, които смятат". Само само онези, които смятат така. Които не смятат, чест и почитания за здравия разум!

  Гербаджийски корумпари, посрамихте България! Приравнихте ни с банановите републики!
 23. 23 Профил на keen
  keen
  Рейтинг: 1112 Неутрално

  Между другото, бие на очи разликата между осъдените на Нюрнбергския процес и осъдените от "народния съд" у нас.
  Явно у нас престъпниците са били в повече... Чудно обаче дали сред осъдените или сред съдниците.

  Където и да натиснеш в ГЕРБ, излиза ГНОЙ.
 24. 24 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2684 Весело

  До коментар [#22] от "cinik":

  И аз това намекнах, но запетайките Ви са грешни и така написано изглежда че заклеймявате всички българи.

  Приличат на българите които смятат че бежанците минават границата за да унищожат българщината, затова ходят пред съдебна зала да протестират за освобождаване на Динко и Перата.

  Първо просто изречение - тип българи смята тип чужденци - няма запетая.
  Със запетая е сложно изречение - българите, които са еди какви си... - пояснение за всички българи.

  Запомнете че хитряшкото слагане на запетая пред всяко че и пред всяко които, който и т.н. не е правило в българския език - запетайката, тирето, точка и запетайка - са пункт. знак за край на простото изречение.

 25. 25 Профил на pkh07609293
  pkh07609293
  Рейтинг: 52 Неутрално

  До коментар [#11] от "nmq25555650":

  Глупости!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK