Митове и марксизъм: Защо България се кара със Северна Македония

Отношението към Северна Македония, а и към българската история е изтъкано от митове. То почива на идеология, която би трябвало да е забравена.

© Георги Кожухаров

Отношението към Северна Македония, а и към българската история е изтъкано от митове. То почива на идеология, която би трябвало да е забравена.Текстът е препубликуван от "Дойче веле".


Северна Македония като че ли е на път да се раздели с част от митовете в историята си под натиск от България. Заявки за това дава премиерът Зоран Заев. Причината за този завой е, че България блокира преговорите на бившата югославска република за присъединяване към ЕС. Процесът в Скопие протича болезнено и драматично.


Около 2000 души участваха в антиправителствен протест заради думите на премиера Зоран Заев пред БГНЕС, че България е приятел на страната му, а не "фашистка държава". Дори президентът Стево Пендаровски, който беше издигнат от партията на Заев, също критикува изказването му. Той каза, че решение на спора с България може да има само с уважаване на достойнството на македонския народ, а антифашистката борба е "в основите на съвременната македонска държава".
Митове и идеологии


Това отношение на елита и на голяма част от македонското население видимо се корени в югославското минало на Македония, в чиято идеологическа среда са израснали и образовани няколко поколения.


Отношението към днешната Северна Македония и въобще към историята в България е подобно и почива на идеология, която би трябвало да е забравена и дори е обявена за престъпна със закон. Митовете в българската история не са един и два. Можем да започнем с представата за прабългарите и снопа пръчки на Кубрат, "турското робство", това, че Русия "винаги е била приятел на България", че при Бай Тошо се е живеело много по-добре, че "Възродителният процес" е бил неизбежен


Можем да потърсим корена на тази мисловна парадигма в обществото и в упоритостта да се дават обяснения на исторически събития от древността и наши дни през идеята за нацията, която е едва от 19-ти век - т.е. в най-близкото ни минало.


История=Идеология?


Най-солидният източник, "Библията" на българската история, върху който са разработени учебниците на няколко поколения, е многотомникът на БАН "Българската история". Съответно и познанията за историята и светогледа на мнозинството българи и управляващите са изградени върху тези томове. Първият том е отпечатан през 1979 г, а седмият през 1991 г. След това са издадени още два. Решението за написването и издаването на многотомника е взето от Деветия конгрес на БКП (1966 г) за отбелязване на 1300-годишнината на България.


В изложението на проф. Христо Христов, директор на Института за история при БАН, докладвано на 21 май 1968 г. на заседание на Политбюро на ЦК на БКП, се казва: "Българската комунистическа партия постави пред българските историци отговорната задача да пристъ­пят към написването на многотомна история на България, в която на основата на марксистката методология и научното изследване да се разкрият онези добродетели и качества на българския народ, които го съхраниха през време на робството и го превърнаха днес в героичен строител на социалистическото общество".


И още: "Написването на многотомна научна история има не само на­учно-познавателно, но и важно обществено-политическо значение за възпитанието на нашия народ в дух на социалистически патриоти­зъм и пролетарски интернационализъм, за укрепване и развитие на дружбата ни с братския Съветски съюз и другите социалистически страни", пише още проф. Христов.


България рискува да си остане в миналото


В статията си "Как митовете раждат фалшификации" проф. Евелина Келбечева пише, че за създателите на доктрината "1300 години България" единствената възможна успешна политика за България е била да се акцентира върху културната дейност и да се активизира пропагандата на българските културни постижения, предимно на историческото наследство.


По този начин се премества центъра на тежестта от мъглявите и фалирали постулати на комунистическия интернационализъм към един тип политика, която може да се нарече "социалистически национализъм". Национализмът винаги е били изпитано и надеждно оръжие в такава ситуация, отбелязва проф. Келбечева.


И ако Македония е пред дилема, дали да се отрече от този югославски социалистически национализъм, остава въпросът кога и дали изобщо България ще дойде до този момент на катарзис без ултимативен натиск отвън? В противен случай рискуваме, вторачени в митологизираната ни историческа значимост, да пропуснем настоящето и да си останем в миналото.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (290)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 2. 2 Профил на Анти Шишковци
  Анти Шишковци
  Рейтинг: 422 Неутрално

  Ценностите на ЕС са формулирани от класическия либерализъм на XVIII и XIX век. Изброени са в чл. 2 от Лисабонския договор: човешко достойнство; свобода на движение и зачитане на личния живот, свобода на мисълта, религията и мненията (защитени с Хартата на основните права на ЕС); представителна демокрация; равни права и върховенство на закона, и права на човека (недискриминация, защита на лични данни и правото на достъп до правосъдие и информация). 80% от българите не разбират европейската ценностна система. Нямат представа какво е това. Но лесно се поддават на манипулативните внушения на популиси и лицемери. Лицемерието е единственият инструмент, с който съвременните фарисеи (популисти, традиционалисти и пишман-консерватори) съумяват да водят за носа огромни маси избиратели. Дейци като Орбан, Качински и Льо Пен, партии като германската „Алтернатива за Германия" или българските „патриоти" громят словесно ту ЕС, ту глобализацията, хомосексуалните, либералите, Сорос, Бил Гейтс и за когото още се сетите. Те добре разбират накъде върви светът и какво представлява „реалната политика", но също така добре знаят, че в недрата на техните електорати дремят злоба, завист, комплекси и агресия. И вместо да обслужват реалните интереси на тези избиратели, те обслужват предубежденията им.
  Повечето политици живеят тежък живот – това е цената, която плащат за лъча на прожектора, за опиянението от властта, за добрите си заплати. Дължат го на избирателите си, които изобщо не забелязват, че избранниците им „проповядват вода, а пият вино".

 3. 3 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 990 Неутрално

  Начи, според автора, позицията на България е не само правилна, но и в услуга на онези дето са на север от Гърция ... и това независимо от мотивацията на главните действащи лица, Бойко и вемерото. А кога българите ще протрезнеят ... не ни е дошло още времето. Ми звучи добре, да ви кажа.

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 5. 5 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 788 Неутрално

  Накратко, като се прочете за митовете и многотомника на БАН се разбира, че цялата ни историческа наука е една извратена идеология.

 6. 6 Профил на Nedyalko Lazarov
  Nedyalko Lazarov
  Рейтинг: 1498 Неутрално

  Кохезията във всяко общество се гради на господстваща идеология; всяка идеология е изградена от митове. Няма и не може да има общество, което да е освободено от митове и да остане само чистата “реалност”. По този начин в развитието си обществата само заменят едни митове с други.

 7. 7 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1745 Весело

  Македонците, в наше лице поне са си намерили враг, който да ги сплотява. А ние се веем на опашката на някакъв пълен цирк като парцалена кукла.

 8. 8 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2213 Неутрално

  Цитат : "Можем да започнем с представата за прабългарите и снопа пръчки на Кубрат, "турското робство"....."

  Не митология = дядо ми бе роден в Османската империя , помнеше клането на селските първенци , подпалването на селото, бягството до Княжество България ... когато сегашният Благоевградски окръг е бил още под турско до 1912 г,
  ... от тази част от историята ли искате да се откажем ?! П О М Н И М !

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 9. 9 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 887 Весело

  До коментар [#4] от "lz2":

  Боеко е бил кандидат на физкултурните нАуки. След промените, тези науки се премахват и титлата кандидат се превръща в доктор. Ето ти малко и за дисертацията дето "доктор" Боеко е написал.

  https://www.24chasa.bg/Article/761868

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 10. 10 Профил на constatator
  constatator
  Рейтинг: 1549 Неутрално

  Защо не се споменава за десетките хиляди българи в Македония избивани, затваряни в лагери и затвори, гонени от работа сами защото са казвали, че са българи.До ден днешен тези които се наричат българи в Македония са уволнявани от работа, репресирани. Даже наскоро в Македония публикуваха сайт с имена на хора които се наричат българи с указания хората в Македония да ги плюят. Защо тази антибългарска истерия в Македония не се отразява от нашите либерални медии а се изисква от нас българите да подкрепим и одобрим този примитивен антибългаризъм продължаващ в Македония вече много десетилетия. Какво се промени в отношението на Македонската държавна политика към нас българите вече почти 30 години след като първи ги признахме за независима държава. Нищо не се промени, в македонските учебници продължава до ден днешен да пише за нас българите, че сме грабителско племе, татари и монголи. По този начин следващите поколения македончета още от училище се възпитават на омраза към България. На това трябва да сложи край. Ще напомня на някои, че през 1762г. Паисий Хилендарски е задал въпроса „О, неразумний юроде, поради що се срамиш да се наречеш българин?“.

 11. 11 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1530 Неутрално

  Не е сериозно да се смята, че отношението към Македония е остатък от комунистическата идеология. Тогава ще трябва да смятаме, че участието на България в две Балкански войни и в Първата световна война е заради Бай Тошовия така наречен национализъм, а всъщност чист безроден тоталитаризъм.

  Който иска сериозно да се занимава с проблема за Македония, първо да прочете книгата на Анри Пози.

  https://chitanka.info/text/45734/7 #textstart

 12. 12 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 990 Неутрално

  До коментар [#2] от "Анти Шишковци":

  “ Повечето политици живеят тежък живот”
  ——
  Надявам се това да не е апел към емпатия... че това ми припомня онова старо откровение на Кисинджър за върховния афродизиак... да не го превеждам на селски, че ще ме напопържат пак за грубост.

  А другото, за “реалните интереси” на избирателите е малко, как да го кажа по-меко, идеалистично ... чия отговорност е да си знаеш интереса? .. на политика ли?

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 13. 13 Профил на Lazarus
  Lazarus
  Рейтинг: 887 Неутрално

  "Турското робство" било мит. Като Ботев, Левски и Вазов.

 14. 14 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5814 Любопитно

  ''Преди години се разговорих с едни старци от гоцеделчевските села. Докторът е македонски зет и като такъв се интересува от близката история на този край. По-далечната я пише в учебниците по историята на България. Та тези старци ми разправиха за един бай Миле, войвода от илинденското въстание. Този бай Миле имал двама сина. През мътните 1946-48 година, когато националният предател Георги Димитров (Гошо Тарабата), под диктата на Сталин, принуждавал българите в Пиринска Македония да се записват като македонци, единият син на бай Миле се записал. Другият обаче се записал българин. И седял бай Миле по цял ден в кръчмата и мислел. Как е възможно от един такова две нации да излязат?''


  Автор: Тони Филипов, д-р

  [email protected]
 15. 15 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5814 Любопитно

  Като заинтересовано лице (откъдето жената, от там и родата) докторът следеше изкъсо тази проблематика. И е стигнал до някои сериозни научни изводи за македонците. Ето някои от тях, представени в тезисна форма:

  [email protected]
 16. 16 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5814 Любопитно

  1. За разлика от другите нации, които са възникнали по естествен път, македонската нация е резултат от „кабинетно проучване”, както се изразяват някои изтъкнати политолози.
  2. Ако перифразираме един графит, Македония – това е България извън себе си.

  [email protected]
 17. 17 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5814 Любопитно

  3. На този е....н полуостров всичко е история, само история и нищо друго! И големият проблем на македонците е точно в това, че всички си имаме история, а те имат само география… Засега. Щото докато си измислят историята, ще си загубят и географията. Албанците се плодят като зайците на Фибоначи. Албанският вече официално е втори език в републиката.

  [email protected]
 18. 18 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5814 Любопитно

  4. До скоро най-лесната университетска дисциплина беше “История на Македония”. По-малко за учене по тази дисциплина са имали само неандерталците, на които целият учебник по история бил 1 стр. (плочка по тяхному). Македонската история обхваща десетина години около Санде Македонски (щото тоя пич нали умрял рано), после от 976 до 997 г. СамОил и след това скачаш направо в XX-и век: 1903 г. – Кръстьо Мисирков създава книжовния македонски език, 1934 – Коминтернът измисля македонската нация и т.н.

  [email protected]
 19. 19 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3598 Неутрално

  Доста мътно и неориентирано писание. Да, историята се пише от победителите, но народ, който не помни своята история, няма бъдеще. А тук старателно се опитват не само да я променят, а направо да я подменят. Явно, пролетарския интернационализъм, се превърна в либерално-глобалистки. Колкото до Македония, може да не им харесва, но са наследници на българи. Прадядо ми е избягал от там, водейки баба ми, за да се засели в България след ПСВ.

 20. 20 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5814 Любопитно

  5. Македонският език е пиджин (Pidgin Bulgarian), което си е български, със сръбски, албански и малко западни примеси.
  6. Евреин е професия. Руснак и американец са мания. Българин е съдба. А македонец е диагноза.
  7. Някой ми разправяше, че гърците искали БЮРМ да се прекръсти на Горна Македония, но македонците не се съгласили, защото името Горна Македония пазели за Луната. Но може и виц да беше…

  [email protected]
 21. 21 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5814 Любопитно

  8. Македонците, макар че са българи, са подли като гърци и нахални като сърби. Изобщо на този такован полуостров гените така са се каращисали, че всеки е взел всичко най-лошо от другите и е изгубил малкото добро, което е имал…

  [email protected]
 22. 22 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5814 Любопитно

  10. Интересни българи са македонците. От 2001 г. досега над 70 000 „антични“ македонци са получили българско гражданство. И още около 200 000 чакали на опашката. Българското гражданство им е нужно главно, за да могат да работят в ЕС. Защото Македония е рай. „Тамо жито као дренки, ябълки кат ненки и в реката кат вода, кат риба.“ Ама е малко трудно с прехраната…

  [email protected]
 23. 23 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 887 Неутрално

  Тъй като предният ми коментар не беше по темата, сега малко да напиша и за македонците. В различни ютюб канали на пътешественици, тоест съдържания нямащи общо с политиката, наричат мен и други коментиращи българи - татари. Казват ни да си ходим в централна Азия и прочее щуротии. Под какъвто ъгъл да погледнеш, издава тотално промиване на мозъците. Има някаква наслоена враждебност към България и Българите. Сори, ама аз не виждам смисъл Родината сама да си сложи таралеж в гащите със съгласие за начало на преговори за присъединяване на Северна Македония (в този ѝ вид) към ЕС.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 24. 24 Профил на scott
  scott
  Рейтинг: 771 Неутрално

  До коментар [#4] от "lz2":

  чекай да ти ПОКАЖЕМ ИДЕЯТА МИ ОБРАЗНА!
  КАК ТАКА, БОЕКО ЕДНОКНИЖНИКА, разплаква де що има учени и творци в територията?
  СЕ ЕДНО, ДА ЗАПИШЕШ ЖУРНАЛИСТИКА, завършваш, почваш работа в бтв. Оттам, понеже си ентусиаст и ъкълия - започваш стаж в снн! Един прекрасен ден имаш студио за тръмп и изборите 2020. Та, заредил си аутокюта, направил си бекъп, поканил си светила от науките /които познаваш/ да ковентират на високо ниво и...............
  С ЕДИН ЗАМАХ ИНСТАЛИРАТ МЕГЗ ДА КОМЕНТИРА. С ТВОЙТА ПОДГОТОВКА, В ТОВЕТО ВРЕМЕ, БЕЗ ДА СЕ СЪОБРАЗИ С НИЩО, КОЕТО ПРЕДЛАГАШ ИЛИ СИ НАПРАВИЛ. ПРОСТО МЕГЗ Е ЗВЕЗДАТА, УМНАТА, КРАСИВАТА, ПРИКОВАВАЩАТА КЪМ ЕКРАНА.Нака казват дори шефовете и, на които им духа, разибра се.
  ТА, ТОВА ПРАВИ БОЕУКО С КУЛТУРАТА И ЗНАНИЕТО В ТЕРИТОРИАТА.
  А тия, ако искаш, пак праи подготовки и репортажи ,че се и ентусиогазирай. На МЕГЗ и е забавно.

 25. 25 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1530 Неутрално

  Написаното поставя два сериозни проблема. Първо, историците правят една лесна грешка като обявяват годините на Бай Тошо след края на 60-те или края на 70-те за вид национализъм. Едно внимателно изследване ще покаже, че никакъв национализъм не е това. Както на турците сменят имената и отнемат традицията, така и на българите отнемат традиционните и религиоцните ритуали. Това си е чист тоталитаризъм.

  Второ, от тази грешка в дефиницията и от поведението на днешните "националисти", които са продукт на Държавна сигурност, българските интелектуалци, увредени от комунизма и склонни още оттогава към идеологизиране, отиват в крайността на нихилизма и отхвърлят национализма като нещо зловредно. Ето така те не могат да разберат защо тази позиция за Македония се споделя от огромната част от българския народ. Вместо да се занимават с този въпрос, те би трябвало да се вгледат в себе си и да видят какво ги деформира псичихически, така че да забравят какво място има Македония в съдбата на България и на почти всяко българско семейство.

 26. 26 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5814 Разстроено

  До коментар [#13] от "Lazarus":

  Тоя ''мит'' върви да го разкажеш., че било мит в Батак пред църквата, или се разходи до Ниш - да им го разясниш до кулата , издигната от отрязани български глави !!!!

  [email protected]
 27. 27 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5814 Неутрално

  Има две големи групи професионални лъжци:

  Историците, които лъжат за миналото

  и политиците, които лъжат за настояшето и бъдещето.

  [email protected]
 28. 28 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1762 Неутрално

  До коментар [#4] от "lz2":Боеко е бил кандидат на физкултурните нАуки. След промените, тези науки се премахват и титлата кандидат се превръща в доктор. Ето ти малко и за дисертацията дето "доктор" Боеко е написал.https://www.24chasa.bg/Article/761868
  —цитат от коментар 9 на tsyrvulan


  Може дисертацията му да е и за нови кошници, ама е дисертация. А ти нямаш писано и в стенвестник, както и чорбаджиите ти!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 29. 29 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5814 Весело

  До коментар [#3] от "Gretel":

  По този въпрос непременно трябва да се чуе и мнението на гърците. Те също би трябвало да променят прозвището на Василий II от "Българоубиец" на "Македоноубиец". Представям си какъв смях ще падне в Атина, ако северомакедонците предявят едно такова изискване.

  [email protected]
 30. 30 Профил на scott
  scott
  Рейтинг: 771 Неутрално

  До коментар [#25] от "spiegel":

  местото го знаеме!
  ДВЕ НАЦИОНАЛНО КАТАСТРОФИ.
  Сега требва да избегнеме трета зарад тех с пълен игнор.
  Шиптърите са по-дружелюбни съм нас от тези.

 31. 31 Профил на nwj49315903
  nwj49315903
  Рейтинг: 278 Неутрално

  "Митове и марксизъм: Защо България се кара със Северна Македония"

  За това заглавие и за тази статия се заплаща само в денари!

 32. 32 Профил на sylvester
  sylvester
  Рейтинг: 461 Неутрално

  До коментар [#11] от "spiegel":

  Също така не е сериозно да се сравнява положението в земите на днешна Северна Македония преди 100 години и сега. Когато са се водили Балканските войни не е имало македонска нация. През 2020 г. македонска нация има. Затова авторът на статията е прав. Не можем да разсъждаваме за сегашната обективна реалност с разбиранията и позициите отпреди един век. Точно това е "заседнал в миналото". Ние се смеем на македонците за митовете и легендите, които те наричат "история". Наистина са смешни. Но самите ние не сме способни да направим крачка назад и да погледнем себе си. Нашата "история" също е изградена от митове и легенди. Фактът че се е случило стотина години преди да се случи в Македония, не променя нищо, нито пък прави нашите измислици "верните", а техните "грешните". И двете са грешни.

 33. 33 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1530 Неутрално

  До коментар [#30] от "scott":

  Третата катастрофа мина и то с много по-тежки последици - съветската окупация и 45-те години комунизъм. Резултатът в този случай - липса на национална стратегия, ДС-патриотари и национален нихилизъм в част от интелигенцията.

 34. 34 Профил на Nedyalko Lazarov
  Nedyalko Lazarov
  Рейтинг: 1498 Неутрално

  От друга страна трябва да се замислим дали не сме лицемери, като от една страна твърдим, че не е имало и няма “македонска нация” и “македонски език”, но от друга страна приемаме, че има белоруска нация и белоруски език.

 35. 35 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 421 Весело

  България не се кара и не трябва да се кара със Северна Македония. Просто Северна Македония трябва да си изясни собствената история. Пред себе си страната да признае, че преди края на 19-ти век не е имала история. В онези десетилетия се появява идеята за Македонска независимост... Преди това нямаме нито обща, нито споделена история, защото те северномакедонците нямат история. Все едно да се твърди, че Америка има споделена история с Великобритания преди 1776-та година. Както при американците се появява идеята за независимост и оттам започва историята им, така би следвало и северномакедонците да търсят начлото на своята история в годините, когато се обособява някаква заченка на борба за независимост от всички околни страни, включително Османската империя.

 36. 36 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1530 Неутрално

  До коментар [#32] от "sylvester":

  И кой отрича на македонците нацията? Искаме да не си присвояват историята.
  И кои точно "митове" ни движат, моля?

 37. 37 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 887 Неутрално

  До коментар [#28] от "lz2":

  Какво е стенвестник? А чорбаджиите ми, тоест работодателите ми, нито пишат нито разбират Български.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 38. 38 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 5572 Неутрално

  Дойче Велле на своя пост, от ранна сутрин до късна вечер, сравнението с марксизма е неподходящо - марксизмът е интернационализъм, а не родолюбие и традиционализъм.

 39. 39 Профил на sylvester
  sylvester
  Рейтинг: 461 Неутрално

  До коментар [#36] от "spiegel":

  Митовете за древността на българската нация са точно толкова смешни, колкото митовете за древността на македонската. Формирането на българската нация предхожда формирането на македонската. Но нито е станало толкова отдавна, колкото твърди "историята", която ни преподават в училище, нито по някакъв начин отнема правото на македоснката нация да се формира и да бъде самостоятелна. Ако се върнем 100 години назад (или дори по-малко) не е имало македонска нация. Но ако се върнем 250 години назад, не е имало и българска. Докато българите не осъзнаят този факт, ще продължават да живеят в някаква фантасмагория, която умилително много напомня фантасмагорията, в която живеят македонците, които прилежно са научили тяхната "история".

 40. 40 Профил на scott
  scott
  Рейтинг: 771 Неутрално

  До коментар [#33] от "spiegel":

  уеко пояснение:
  заради македония заставаме на страната на тези, които обещават завръщане в територията през първата и втората световни войни.
  ДВЕ КАТАСТРОФИ ЗАРАДИ ТОВА! ТКрети път да катастрофираме, обсебени от същата мания+ НЕ МЕРСИ!
  Може, междувремеено да сме имали още 5-6 катастрофи по различни поводи....съвецка окупациа, плана ран-ът, хиперинфлационът 1996-та и т.н. ЗАРАД МАКЕТАТА СМЕ С ДВЕ - ЗАСЕГА. ИГНОР И ИЗБЕГВАНЕ НА МОТИКАТА - ТРЕТИ ПЪТ. ПРЕДЛАГАМ АС.

 41. 41 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2166 Неутрално

  Преразглеждането на историята е много болезнен процес, но и нужен !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 42. 42 Профил на Димитър Димитров
  Димитър Димитров
  Рейтинг: 897 Разстроено

  Цитат : "Можем да започнем с представата за прабългарите и снопа пръчки на Кубрат, "турското робство"....."Не митология = дядо ми бе роден в Османската империя , помнеше клането на селските първенци , подпалването на селото, бягството до Княжество България ... когато сегашният Благоевградски окръг е бил още под турско до 1912 г,... от тази част от историята ли искате да се откажем ?! П О М Н И М !
  —цитат от коментар 8 на dark'star


  Тоя па.Чезвай спрел...тоя миндил обяснява как България била номер едно в компютрите и роботиката....

 43. 43 Профил на M M
  M M
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Доста мътно и неориентирано писание. ...
  —цитат от коментар 19 на Vlado Nikolov


  Съзгласен съм. Споменаването на фалшификати в българската историография ме провокира да се разровя в подхвърлените тук там насоки:

  В "Как митовете раждат фалшификации" проф. Евелина Келбечева (http://www.librev.com/index.php/2013-03-30-08-56-39/discussion/culture/1647-2012-06-19-11-40-20 ) има два посочени свързани с България, който заслужават внимание.

  1. Най-известният български фалшификат е несъмнено Веда Словена.

  Странното е защо обаче авторката го нарича български впредвид останалите изложените факти в изследването като например, че автора е босненският сърбин Стефан Веркович (1827-1893) (явно сърбите отдавна имат опит във фалшификатите) и т.н.

  2. Методий Драгинов

  Тук по всичко личи, че има фалшификат и ми е трудно да преценя колко голяма е била неговата тежест в оценката на "ислямизацията в Родопите" без да съм историк. Но очевиден факт е, че концентрацията на групите помаци е най-голяма в Родопите и това едва ли е станало доброволно.

 44. 44 Профил на Димитър Димитров
  Димитър Димитров
  Рейтинг: 897 Разстроено

  Защо не се споменава за десетките хиляди българи в Македония избивани, затваряни в лагери и затвори, гонени от работа сами защото са казвали, че са българи.До ден днешен тези които се наричат българи в Македония са уволнявани от работа, репресирани. Даже наскоро в Македония публикуваха сайт с имена на хора които се наричат българи с указания хората в Македония да ги плюят. Защо тази антибългарска истерия в Македония не се отразява от нашите либерални медии а се изисква от нас българите да подкрепим и одобрим този примитивен антибългаризъм продължаващ в Македония вече много десетилетия. Какво се промени в отношението на Македонската държавна политика към нас българите вече почти 30 години след като първи ги признахме за независима държава. Нищо не се промени, в македонските учебници продължава до ден днешен да пише за нас българите, че сме грабителско племе, татари и монголи. По този начин следващите поколения македончета още от училище се възпитават на омраза към България. На това трябва да сложи край. Ще напомня на някои, че през 1762г. Паисий Хилендарски е задал въпроса „О, неразумний юроде, поради що се срамиш да се наречеш българин?“.
  —цитат от коментар 10 на constatator


  ++++++++++ еми това е.

 45. 45 Профил на constatator
  constatator
  Рейтинг: 1549 Разстроено

  До коментар [#39] от "sylvester":
  Ако се върнем 100 години назад (или дори по-малко) не е имало македонска нация. Но ако се върнем 250 години назад, не е имало и българска."" "" "" "" ". - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

  Боже, колко мъка има по тоя свят, боже!
  Откъс от „По жицата” на Йордан Йовков

 46. 46 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2560 Неутрално

  До коментар [#32] от "sylvester":

  Затова съществуват историците.
  Нека да предоставят доказателства по спорните въпроси.

 47. 47 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1530 Неутрално

  До коментар [#39] от "sylvester":

  Защо така бъркаш нация и народ? Разбира се, че нациите се формират късно, в края на 18 и началото на 20 век.

  Но разбирам, че с такова объркване на понятията и с такъв релативизъм по-лесно може да се пренебрегне Битолския надпис на последния цар на Първото българско царство Иван Владислав, че е "самодържец български". Или прозвището на Василий Българоубиец.

 48. 48 Профил на Димитър Димитров
  Димитър Димитров
  Рейтинг: 897 Гневно

  "Турското робство" било мит. Като Ботев, Левски и Вазов.
  —цитат от коментар 13 на Lazarus  Гл_пак.Я първо дефинирай "робство".

 49. 49 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 5572 Неутрално

  До коментар [#40] от "scott":

  И е така, и не е така, ние винаги сме били на страната на Германия, а пропагандата настройва народа на патриотична вълна. Ако не беше Балканската война и тайният договор на Фердинанд за подялбата на Македония, нещата може би щяха да са другояче, ако се вървеше по пътя на Стамболов за укрепване на националното съзнание с училища, читалища и църкви, Македония можеше да постигне автономия и следващо присъединяване към България. Казват на народа отиваме да освобождаваме Македония, а всъщност отиваме да делим Македония на три части и то завинаги, като Кюрдистан.

 50. 50 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1530 Неутрално

  До коментар [#40] от "scott":

  Доста объкано мислене. За войните България няма избор, когато една част от нея е все още под робство - турско, а после сръбско и гръцко. Цената е била висока, но не е можело да не се плати. А и след войните България се възстановява и през 30-те отново е най-развита на Балканите. Ето от тази история няма как да се откажем.

 51. 51
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 52. 52 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 788 Неутрално

  ..... когато сегашният Благоевградски окръг е бил още под турско до 1912 г,... от тази част от историята ли искате да се откажем ?! П О М Н И М !
  —цитат от коментар 8 на dark'star


  А помниш ли, когато баща ти и родата ти от Благоевградско ядяха пердах от милиционерите на Гошо Тарабата, защото не искали да се пишат македонци в парспортите?

  Пояснение: Гошо Тарабата е мумията, дето беше погребана на пъпа на София.

 53. 53 Профил на constatator
  constatator
  Рейтинг: 1549 Неутрално

  Оксфордският професор Норман Дейвис пише в своя забележителен труд "История на Европа", че българите стоят “ в ядрото на европейската цивилизация”. С множество факти, той категорично доказва, че България е най-старата нация на Стария континент. Нещо повече, според него, когато България е била вече държава, Европа е "ходела права под масата".
  Макар и да сме народът, който единствен в Европа е запазил етническото си име и названието на страната си непроменени от времето на заселването си в Европа и на Балканите, ние продължаваме да бъдем срамно невежи по отношение на най-древната си история...
  Българския народ - народът, който единствен в Европа е успял да запази етническото си име и названието на страната си непроменени от времето на основаването на първата от своите държави на Европейския континент и после на Балканите, вече цели 18 века.

 54. 54
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 55. 55 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 5572 Неутрално

  Имало е българи, с това си име още по времето на Самуил и е документирано в древните хроники, например Манасиевата хроника - Самоил, цар на българите.

  https://cache1.24chasa.bg/Images/Cache/509/Image_7242509_128.jpg

  А ромеите са нарекли своя василевс Българоубиец.

 56. 56 Профил на scott
  scott
  Рейтинг: 771 Неутрално

  До коментар [#52] от "historama":

  аз па помна друго!
  БАЩА МИ СЕ Е БИЛ НА ДРАВА. Кат исках да ми РАЗКАЖЕ за боевете викаше:
  чети в учебника там. Ако зема да ти разкажа и ти го повториш където и както не трабва - може да ни арестуват, изселят и разстрелят.
  ТОВА СЪМ ЗАПОМНИЛ. И МИ СТИГА!

 57. 57 Профил на Michael JordanFriend4295
  Michael JordanFriend4295
  Рейтинг: 10 Неутрално

  България с коя съседска държава е в добри отношения,
  че ще трябва със Сев. Македония да прави изключения?

 58. 58 Профил на Bornagain
  Bornagain
  Рейтинг: 444 Неутрално

  дори е обявена за престъпна със закон.
  ========================================
  Крайно време е американската версия на историята да бъде обявена за единствено вярна. И изобщо американската истина да бъде провъзгласена за единствена истина със закон, Който не е съгласен може да избира - в резетват, в Абу Гариб, в Гуантанамо или в американската здравна система и нейните успехи срещу ковид. България е нямала в историята си по коварен враг от САЩ.

  Свободата, Санчо...
 59. 59 Профил на Bornagain
  Bornagain
  Рейтинг: 444 Неутрално

  България с коя съседска държава е в добри отношения,че ще трябва със Сев. Македония да прави изключения?
  —цитат от коментар 57 на Michael JordanFriend4295

  С Турция, съюзници в световна война и в НАТО.

  Свободата, Санчо...
 60. 60 Профил на dorko
  dorko
  Рейтинг: 490 Весело

  И авторът печели най-големия грант, оставяйки далеч назад всички други ин-теле-ктуалци. Да си го ползва със здраве!

 61. 61 Профил на Чубрица
  Чубрица
  Рейтинг: 423 Неутрално

  До коментар [#10] от "constatator":

  Така е. Това се случва и сега. Вижте телефонното интервю с Виктор Канзуров от 39-та минута на предаването. Осъден е на първа инстанция в РСМ, защото говори истината.

  https://www.youtube.com/watch?v=NBevjFkTev8&fbclid=IwAR3tmdg7PXTMbAF8Fe7MBO9Ql-5bE6NifAKrEUXlkW5eY8kduaJOg9B9ZWs

 62. 62 Профил на Bornagain
  Bornagain
  Рейтинг: 444 Неутрално

  проф. Евелина Келбечева пише, че за създателите на доктрината "1300 години България"
  ==================================================
  Дамата е агитатор и пропагандатор, няма общо с науката. Да пише каквото иска, утре като се сменят нещата, ще запее друга песен.

  Свободата, Санчо...
 63. 63
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 64. 64 Профил на nik_77.
  nik_77.
  Рейтинг: 2101 Неутрално

  Няма социалистически или капиталистически национализъм. Има факти в историческите извори. Има и митове като пръчките на Кубрат или как стохилядна конница на Аспарух минала изведнъж Дунав и основала България. Божидар Димитров, лека му пръст, има книги по тоя въпрос "Дванадесет мита в българската история", "Истинската история на освобождението", доста публикации и изказвания. Либералните автори ще се ужасят от съвпадението на възгледите им по тоя въпрос точно с възгледите на Божидар Димитров, но такива са реалностите. Авторът е прав, че митовете са плява в историческата нива. Но как разбира деидологизацията на историята? Томовете на БАН безспорно са по решение на тогавашната власт,но относно историческите факти са точни. Няма нищо преиначено, изопачено, преименувано и пр. Което не може да се каже за историците в Северна Македония. Фундаментът на който стъпват е идеята за македонизма - от антично време до днес. А това е много хлъзава и опасна основа. Защо ни повече ни по-малко изразява териториални претенции към съседите.

 65. 65 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 5572 Неутрално

  До коментар [#52] от "historama":

  А такива като автора са пропагандирали мероприятието.

 66. 66 Профил на Сенсей НАНАЙ
  Сенсей НАНАЙ
  Рейтинг: 8 Неутрално

  проф. Евелина Келбечева пише, че за създателите на доктрината "1300 години България" ==================================================Дамата е агитатор и пропагандатор, няма общо с науката. Да пише каквото иска, утре като се сменят нещата, ще запее друга песен.
  —цитат от коментар 62 на Bornagain


  Мхм, "агитатор" и "пропагандатор" е против комунистическия режим. Явно ти е много скъп, а?

 67. 67 Профил на Bornagain
  Bornagain
  Рейтинг: 444 Неутрално

  До коментар [#66] от "Сенсей НАНАЙ":
  Има някакви идеологически изисквания ли за истината? Например че капиталистическия режим върна България със 100 години назад? И който смята това за "успех" е истински американец, който случайно е роден в България ?

  Свободата, Санчо...
 68. 68
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 69. 69 Профил на gargamel
  gargamel
  Рейтинг: 502 Неутрално

  До коментар [#29] от "karabastun":

  Не става. Василий е от "Македонската" династия. Въпрос леко заобикалян от "античките"...

  Dum Spiro, Spero
 70. 70 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 788 Неутрално

  ...Защо така бъркаш нация и народ? Разбира се, че нациите се формират късно, в края на 18 и началото на 20 век. Но разбирам, че с такова объркване на понятията и с такъв релативизъм по-лесно може да се пренебрегне Битолския надпис на последния цар на Първото българско царство Иван Владислав, че е "самодържец български". Или прозвището на Василий Българоубиец.
  —цитат от коментар 47 на spiegel


  Аз съм се учил от читанките от преди 1989г., и там се приемаше, че година 1 на българската нация е била 1870, свързана с признаването на БПЦ като самостоятелна.
  Но Първото Българско царство (ПБЦ) е било нещо като империя, в която освен българи имало някакви славяни, севери, на север от Дунав власи, малко маджари, през 9 в. присъединяваме провинция Македония с куберови българи, дошли от Панония..... Май македонците са от тези българи?. Да не забравяме илирите, или албанците? Разбира се, че Самуил е бил български Цар (има такива документи), а вероятно се е държало на тази титла много повече, отколкото на местен, македонски комитопул.
  В западната част на Европа нациите са си нации, но вече правят съвместни филми, и акцентират не само на величието си, но и като строители на цяла Европа. Включиха се дори и скандинавците, наследници на най-страшните разбойници, които Европа е видяла.
  Къде сме ние? Май сами се натискаме да сме в най-тъмното й кьоше!

 71. 71 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3891 Неутрално

  До коментар [#39] от "sylvester":

  " Ако се върнем 100 години назад (или дори по-малко) не е имало македонска нация. Но ако се върнем 250 години назад, не е имало и българска. Докато българите не осъзнаят този факт, ще продължават да живеят в някаква фантасмагория, която умилително много напомня фантасмагорията, в която живеят македонците, които прилежно са научили тяхната "история""

  С такива брътвежи като вашите, със сигурност ние , българите, ще останем освен без история, още и без бъдеще, защото народ, който не познава своята история.......

 72. 72 Профил на nwj49315903
  nwj49315903
  Рейтинг: 278 Неутрално

  До коментар [#39] от "sylvester":Ако се върнем 100 години назад (или дори по-малко) не е имало македонска нация. Но ако се върнем 250 години назад, не е имало и българска."" "" "" "" ". - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Боже, колко мъка има по тоя свят, боже!Откъс от „По жицата” на Йордан Йовков
  —цитат от коментар 45 на constatator


  Етнос и нация, трудно им е на някой индивиди пък и нали са на заплата готови са да се отрекат от род и родина за няколко ди/енара.

 73. 73 Профил на Чубрица
  Чубрица
  Рейтинг: 423 Неутрално

  До коментар [#63] от "Сенсей НАНАЙ":

  Не знам защо в почти всяко Ваше изказване наричате съфорумците си Ганьовци. Това някакъв Ваш комплекс ли е?
  Не мисля, че позицията ни в момента е "ганьовска", но интересното е и, че вече не смятам ганьовщината за най-лошото нещо на света. Има и по-лошо.

 74. 74 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 997 Неутрално

  Дневник, комунисти, не България, а Македония се кара, нали така?

 75. 75 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 997 Неутрално

  До коментар [#39] от "sylvester":

  Ти в Марвел освен да живееш?

 76. 76 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1521 Неутрално

  До коментар [#72] от "nwj49315903":

  Българска нация има от 893 година. Според френските историци.
  Затова всички френски президенти ако сте забелязали като имат среща с българските ръководители употребяват фразата Великата българска нация.
  Но ние все още изучаваме руският прочит на историята си.

 77. 77 Профил на lii07621540
  lii07621540
  Рейтинг: 118 Неутрално

  Митове има във всички истории,но как може да се сравнява митът за "македонскииот цар Самоил" с митът за снопа пръчки на Кубрат?И кой български историк е седнал да спори и да доказва,че Кубрат действително е направил така?Автора прави смешни сравнения и умишлено манипулира читателите с примерите си.Това са фундаментално различни неща,целящ да приравни двете историографии на едно ниво и да внуши,че двете са еднакво митологизирани.

 78. 78 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1521 Неутрално

  До коментар [#70] от "historama":

  Императорската ни арийска титла Цар първо си слага Симеон. Защото вече смята, че е Император на българи и ромеи Нали от мегалонанщина срива мощта на България да превземе Константинопол и да стане Император Затова Симеон бе е и светец. Баща му светец, синът му Петър светец Великият Симеон не е.

 79. 79
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 80. 80 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 788 Неутрално

  "А ромеите са нарекли своя василевс Българоубиец."

  По-точно "Вулгароктон", или "вулгарохтон". При това с голяма гордост! Българоубиец? А дали няма да е по-точен смисъла на "победител на българите"? Най-после! Единственият константинополски автократор, (от македонската династия), който успял да срази Българското царство! (преди това и Никифор Геник превзел Плиска, но на връщане си загубил главата). И имал правото да се нарече император на гърци и българи!

  (малка подробност, но гаврата с ослепяването на войниците е извършена от отряд на викингски наемници, а ослепяването не е било с избождане, а с някаква органична киселина). Средновековието не е било много милосърдно!

 81. 81 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 1436 Весело

  Започни деня с лъжа в неделя, новият умнокрасив почин :)

  България с никого не се кара, античките напъват да влизат в европската уния с мръсната коминтерновска бохча под ръчичка което НЯМА да стане и това им се посочва съвсем културно, или бохчата или унията, техен избор

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 82. 82
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 83. 83 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 788 Неутрално

  България с коя съседска държава е в добри отношения,че ще трябва със Сев. Македония да прави изключения?
  —цитат от коментар 57 на Michael JordanFriend4295


  Чакай, същото може да се каже и за Германия, па и Франция (дори и с близките Италия и Франция са се дърлили предостатъчно), а пък Белгия е било бойно поле за среща с германците.

 84. 84
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 85. 85 Профил на Сенсей НАНАЙ
  Сенсей НАНАЙ
  Рейтинг: 8 Неутрално

  "
  И да, мършо грантаджийска, при Бай Тошо се е живело по-добре и по-спокойно, казват го живелите тогава. И да, Възродителният процес е бил 100% неизбежен, не е и първият, преди него са провеждани и други - доста по-успешни, благодарение на тях сега имаш независима държава.
  .
  —цитат от коментар 84 на fkp35648O73


  И македонците са българи, нъл тъй?
  😁😁😁

 86. 86 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1144 Неутрално

  "Отношението към Северна Македония, а и към българската история е изтъкано от митове. То почива на идеология, която би трябвало да е забравена."

  Хм, сериозно? Да приемем хипотетично, че неолибералните идеолози ни превъзпитат и приемем политкоректния болшевишки интернационализъм... Тоест, съгласим се там да лъжем, че съществували там някакви македонски царе, Македонски държави и македонци отсекогаш. Ама какво правим с целия останал свят? Щото Самуил е македонски цар, но само в учебниците край Вардар! За останалия свят е български цар, па дори ако щете и в сръбските учебници.
  Трябва ли да се борим мъжки със света Самуил да стане македонски цар?
  Ае, ако може малко реализъм, по-голяма търпимост към фактите и по-малко нихилизъм. Не може всички по света да сме коминтерновски малоумници като Гошо Тарабата.

 87. 87 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3458 Неутрално

  Накратко, като се прочете за митовете и многотомника на БАН се разбира, че цялата ни историческа наука е една извратена идеология.
  —цитат от коментар 5 на historama


  Точно този пример щях да дам, за да покажа колко плоска е логиката на Дойче веле.
  От представената логика излиза, че понеже онзи многотомник ("Българската история" на БАН бил излизал по времето на БКП, то историята на България започва не през 681-ва година, а през 1979-та. Според същата тази логика работата на историците от онова време (от времето на Т.Живков) не се опира на източници от времето на прабългарите до наши дни, а се опира на тезисите на БКП. Това Аспарух, Тервел, Крум, Омуртаг....са само измислица на комунистите.
  Тази логика се опитват да ни пробутат от Дойче веле.
  Хайде холам!
  Изглежда в Дойче веле все още са обидени от онова, което Гошо Тарабата им казал по време на Лайбциския процес.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 88. 88 Профил на constatator
  constatator
  Рейтинг: 1549 Неутрално

  В „Хронография“ на византийския летописец Йоан Малала пише: „пристигна с атридите и самси Ахил със своя собствена войска, наричани някога мирмидоняни, а сега българи, 3000 души“. Това сведение е отразено и в старобългарския превод на „Илиада“, направен по времето на цар Симеон Велики в Преславската книжовна школа.
  Йоан Цеца - "И тогава всички пристигнаха в Авлида с кораби, и заедно с тях Ахил, синът на Пелей и на Тетида, дъщерята на философа Хирон, водейки войска от хуни-българи-мирмидонци на брой две хиляди и петстотин." (ГИБИ10 с. 104)

  Йоан Малала и Йоан Екзарх направо твърдят, че Ахил е бил българин (ДЯК ком. с. 211)

  Зонара, речник
  "Пеонци - латинци или тракийски народ, македони. Тези са така наречените панонци. Панонците са българи."

  Йоан Цецас, „Хилиади”
  "Пеонците са българи".

  Михаил Аталиат - „История”
  ...мизи са със сигурност българите, които по-късно получили своето ново название...",
  "...българите са мирмидонците..."

  Касиодор (VI век, римски историк) пише, че "Българите са стар мизийски или илирийски народ"

  Лаоник Халкондил (Laonicus Chalcondyles) казва, че трибалите ("тракийски" народ) са били най-древният и най-големият от всички народи. "Сега те биват наричани българи”, казва той.

  Фулко, френски свещеник, описание на първи кръстоносен поход 1096 г.
  "Hinc iter aggressi per fines Vulgariorum, quos vocitant Thracas, ut habent monumenta priorum" -
  „Оттук те поели път през земите на българите, които назовават траки според предишните паметници”.

  карта от 4 век от Св. Йероним (331-420), той е написал името на нашите земи в античността - Mesia hec & Vulgaria (Мизия, тук и България).
  Тя е съставена по още по-стари карти – на владиката Евсевий Кесарийски (270-338), наричан "баща на църковната история". Картата е запазена в препис от 12 в.

  Мавро Орбини цитира сведения на Марк Аврелий Касиодор, че българите са се сражавали с римляните около 390 г. (МАВ с. 51-52).

  Енодий Тицийски (473-524, епископ, придворен историк на готския крал Теодорих) също посочва, че "българите са стар мизийски или илирийски народ".

  В «Кратко житие» на Св. Климент Охридский (Охридска легенда, Legenda Ochridica) авторът - охридският архиепископ Димитрий Хоматиан казва: "Този велик наш отец и светилник на България бил по род от европейските мизи, които народът обикновено знае и като българи...»-----------------------------------------------------------------Това са писали древните римски летописци и историци за нас българите. Не разбирам на какво основание демократичните либерали се отказват от древната българска история и повтарят едни западни либерални мантри как нациите се били създали през 18 и 19век.Тогава са се създавали сегашните германски, италиански, френски нации, но да се твърди, че тогава е създадена и българската нация е меко казано невярно. Либерализма продължава политиката на Коминтерна да се отричат нациите особенно на българската. Коминтерна планираше създаването на македонска, тракийска и добруджанска нация за сметка на българската нация. Вижда се, че още има поддръжници на тези идеи. Което е самоубийствено за българската нация.

 89. 89 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1144 Неутрално

  Ето на, на автора му давам на готово информация как са отразени спорните моменти в руските учебници. Да отиде там да им дръпне една сърцераздирателна реч, да им дойде акъла, че Самуил е македонски цар.

  Руска Федерация
  6 класс -«История средних веков» под редакцией Е.В.Агибалов и Г.М.Донского
  http://school-zaozernoe.ru/files/vsemirnaya_istoriya_6_klass_agibalova.pdf

  За Самуил, стр.63: "В началото на ХI век византийският император Василий II, наречен Българоубиец , почти ежегодно начело на войската
  извършвал походи в България. Той разушавал градове и села, изселвал българи от родните им места. Разгромявайки българската войска, Василий II заповядал
  да ослепят 14 000 пленници, оставяйки на всеки 100 ослепени един едноок водач, и за сплашване ги изпратил у дома. Българският цар при вида на такова множество
  ослепени негови войници, умрял от сърдечен удар. Като използвала разделението сред аристокрацията, Византия през 1018 година напълно завладяла България, лишавайки я
  от независимост за над 150 години"

  За Кирил и Методий, стр. 63-64: "Първи славянски просветители станали учените монаси - българите от Византия, братята Кирил и Методий.
  ...
  След смъртта на братята, немското духовенство започнало гонения на техните ученици. Някои ученици намерили подслон в България. Тук те продължили да превеждат гръцки религиозни книги,
  способствали за развитие на българската литература. От България славянската писменост дошла в Русия."

  Ми ся, кво праим? 😂😂😂

 90. 90 Профил на Pomak
  Pomak
  Рейтинг: 669 Неутрално

  Прав е авторът. Почти градски, от помаклъка.
  Некои термини от историята требе да се променят.
  Българската ,,администрация,, на Македоня си е окупация. Турското робство си е ,, администация,, и то чиста. Възродиделният процес си е чиста принудителна смяна на имената на османлиите останали по тез земи. .............мда

 91. 91 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 1495 Гневно

  Странни изявления и то от "германофили" вероятно, като че ли Германия като държава и собствени интереси, не ни е жертвала никога, а сега, когато сме заедно в едно семейство, не гледа общите ни интереси, а продължава по същият път да си върви, свирука и пази същите тези интереси! В ЕС по отношение позицията на България няма едно мнение, а това очедидно не прави никакво впечатление на този тип "приятели", но даже и да не са, защото в едно семейство следва да има еднакво отношение към всички, налагането на чужда воля и инереси не е приемливо...... Колкото до същността на въпросите за разрешаване: ВСИЧКИ трябва да разберат, че като членове на ЕС, ние имаме право да защитаваме собствената си идентичност и история, макар и да учим английски или немски.... и да не го забравят!

 92. 92 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 5572 Неутрално

  До коментар [#84] от "fkp35648O73":

  Роби се продавали в клетки на специални пазари, едва през 1871 година е официално забранена търговията с роби, но контрабандно продължава до Първата световна война.
  Сър Хенри Моргентау, който служил като посланик на САЩ в Константинопол от 1913 до 1916 г., твърди в своята „История на посланик Моргентау“, че имало банди, които продавали бели роби по време на неговата служба.

 93. 93 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1144 Неутрално

  ”Митове и марксизъм”

  С решение на Коминтерна от 1934 година, марксистите поемат курс към създаване на независима македонска държава на македонският народ. Това става факт през 1944 година с обяването на НРМ в състава на Югославия.
  Ако направим както иска автора и отречем марксистките митове, трябва да отричаме съществуването на РСМ и македонски народ?

 94. 94 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 297 Неутрално

  Дойче зеле.
  ИЗобщо не го четох нататък (след първия отстъп-абзац)

 95. 95
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 96. 96 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1864 Неутрално

  + ...остава въпросът кога и дали изобщо България ще дойде до този момент на катарзис без ултимативен натиск отвън? " Не съм чел предишните постове, но не мога да разбера за какъв катарзис става въпрос? За се отречем от миналото, да приемем други неща като факти ? Защото това, което споменава авторът са митове без особено значение.

 97. 97 Профил на bpcorp
  bpcorp
  Рейтинг: 676 Неутрално

  За пореден път финно Дневник се опитва да ни пробута сталинистко-марксистки концепции за България! Корените на българско самосъзнание в географската територия Македония не се крият в партийните тезиси на БКП, а далеч назад във времето. Пра дядо ми от Кукуш, живял през 19 век е бил с българско самосъзнание, предадено му от неговите родители.

 98. 98 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 725 Неутрално

  Жалък опит под прикритието да се нашока репата на античните (правилно там титоовата идеология + коминтерна са в основата на съществуането им ), пак има омаскаряване на България. Защо бре това майцепродавска семка велиш

  "Можем да започнем с представата за прабългарите и снопа пръчки на Кубрат, "турското робство", това, че Русия "винаги е била приятел на България", че при Бай Тошо се е живеело много по-добре, че "Възродителният процес" е бил неизбежен"

  За прабългарите има писано не малко, това за снопа пръчки е алегория красива при това, но предлагам на авторчето да си направи машина на времето да се пренесе в Батака като 16г. девойка и да тогавца да говори за мит турско робство.

  Хората строили съвременна България НИУКОГА не са казвали, че Русияп ние приятел, това са едни мекерета от Позитано. За Възродителни процес по-добре да не говори, че нещата са идиотски, но доста по-словни отклкото авторчето си мисли - да погледне към Босна ако се колебае.

 99. 99 Профил на bpcorp
  bpcorp
  Рейтинг: 676 Неутрално

  До коментар [#93] от "Котаракът на Шрьодингер":

  И това решение на Коминтерна е стриктно изпълнявано от националния предател и терорист Никола Вапцаров.

 100. 100 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1144 Неутрално

  До коментар [#29] от "karabastun":

  ”Василий II от "Българоубиец" на "Македоноубиец".”


  Василий II получава прозвището си Българоубиец около 200 години след смъртта си. За съвременниците си той е Василий II Македонец, щото е от Македонската династия. Дядо му
  Василий I Македонец е основател на династията.
  Роден е в Македония (тема около Одрин), затова.
  Последно като проверявах, македонските учЕни изкарваха войните на Самуил някаква братоубийствена война между македонци.
  Така че, да, Василий II Македонец Македоноубиец. 😂

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK