Сред злато и дългове. Какво всъщност знаем за Доналд Тръмп

Инсталацията на Маурицио Кателан "Америка", предложена от музея Гугенхайм на Белия дом вместо картина на Ван Гог.

© Reuters

Инсталацията на Маурицио Кателан "Америка", предложена от музея Гугенхайм на Белия дом вместо картина на Ван Гог."Дневник" публикува всеки понеделник следизборна поредица за САЩ от оперната певица Александрина Пендачанска. Тя, освен с успехите си на сцената, е известна със силната си гражданска позиция и интерес към случващото се в България и по света. След множеството ѝ пътувания в САЩ, където живее през 2002 г., се заражда и по-сериозният ѝ интерес към американската политика.


Като цитира авторитетни и достоверни източници, г-жа Пендачанска дава контрапункт на надигащата се пропаганда от лагера на действащия президент. Отношенията на Доналд Тръмп с Русия са една от най-големите интриги по време на неговото управление и в първата част проследи руската връзка на Доналд Тръмп още преди падането на Желязната завеса. Втората част беше за част от щаба на президента, свързан с Москва. Третата част разказа за разследването на британския разузнавач Кристофър Стийл на връзките между Русия и американския президент.


"Дори да застана в средата на Пето Авеню и да застрелям някого, няма да изгубя гласове", казва Доналд Тръмп през януари 2016 г. и може би се оказва прав.
На президентските избори тази година 74 милиона души гласуваха за него.


Но какво знаем за човека, зад когото стои тази огромна подкрепа?


Той е четвъртото от петте деца на Фред и Мери-Ан Тръмп и израства в нюйоркския квартал Куинс. Баща му Фред е определен като "високо функциониращ социопат" от внучката си Мери Тръмп - клиничен психолог и автор на книгата "Твърде много и никога достатъчно". Самият Фред е дете на имигранти от германския Калщад, което осиротява, когато е едва на 12 години, след като баща му умира от грип по време на пандемията през 1918 г.


Родителите и техните родители


Историята на трите поколения Тръмп, би могла да се разкаже и като история за американската мечта. Тя започва от "дивия" американски северозапад, където предприемчивият дядо на Доналд се възползва от "златната треска" и натрупва първоначалния си капитал, като отваря страноприемници и вертепи в селищата на златотърсачите.


Този капитал е достатъчен, за да го отведе в Куинс в Ню Йорк. Там той инвестира в недвижими имоти. Умира на 49 години, оставяйки на семейството си 31 000 долара - днешната равностойност на около 580 000 долара. С този капитал вдовицата му, заедно с все още ненавършилия пълнолетие Фред, създават компанията за недвижими имоти E. Trump and Son, в която тя участва активно до смъртта си през 1966 г.
Фред е на 22, когато през 1927 г. участва в парад на Ку Клус Клан и е арестуван заедно с шестима други.


В годините на Голямата депресия Фред успява не да изгуби, а да натрупа капитал. През 1936 г. той се жени за шотландката Мери Ан Маклиъд, с която имат 5 деца - Мериън, Фред младши, Елизабет, Доналд и Робърт.
По време на Втората световна война Фред Тръмп прикрива немския си произход и почти до края живота си през 1999 г. твърди, че родителите му са шведи. След войната бизнесът му се развива със строежа на малки жилища за ветерани и малоимотни в Бруклин.


Доналд и другите деца


Семейство Тръмп живее във фамилната си къща в Куинс. Големият брат на Доналд, Фред младши, се оказва разочарование за своя винаги недоволен баща и се пропива. Мери Тръмп, дъщеря на Фред младши, описва от първо лице в книгата си едно нефункционално семейство, в което бащата смята всяка проява на чувства за слабост, а хладната и резервирана майка с облекчение изпраща 13-годишния Доналд във Военната академия на Ню Йорк, за да се дисциплинира. Бъдещият президент следва икономика в университета Фордам и завършва като бакалавър Пенсилванския университет. Неговите оценки и цялото му академично минало са пазени в дълбока тайна, след като през 2015 г. чрез адвоката си Майкъл Коен той заплашва да съди учебните заведения, ако разгласят резултатите от дипломите му.


По време на Виетнамската война, Доналд Тръмп е признат за годен за военна служба, но успява да се освободи с диагноза "шипове".


Доналд Тръмп поема бизнеса от баща си в началото на 70-те години. В това време компанията е разследвана от ФБР и съдена за расизъм и дискриминация при отдаването на жилища в техните сгради. Делото завършва със споразумение.


Жените и златото


Първата сделка на Доналд Тръмп в Манхатън се осъществява през 1978 г.


Година по-рано Доналд се жени за чехкинята Ивана Зелничкова, с която има три деца - Доналд младши, Иванка и Ерик. През 1992 г. се развеждат заради аферата на Доналд с актрисата Марла Мейпълс, за която се жени през 1993 г. Двамата имат дъщеря - Тифани.


По-късно той се развежда и с Марла, и през 2005 г. се оженва за манекенката от Словения Мелания Кнаус. Тя ражда 5-ото му дете, Барон. Доналд Тръмп е единственият американски президент, който има 5 деца от 3 различни жени.


До избирането му за президент семейство Тръмп живеят в построената през 1983 г. Trump Tower, обградени от любимото му злато.


Интересна е историята, която се разиграва години по-късно, когато Тръмп вече е в Белия дом. На запитване до музея Гугенхайм в Ню Йорк за наемане на картина на Ван Гог за частните покои на новоизбрания президент Тръмп и първата дама Мелания, музеят отказва и вместо картина на Ван Гог предлагат на Белия дом инсталацията на Маурицио Кателан "Америка", която представлява истинска, функционираща тоалетна чиния, изработена от 24-каратово злато.


Макар и да е далеч от европейското разбиране за аристокрация и "стари пари", Ню Йорк има своите "първи фамилии", към които Тръмп цял живот се стреми, но никога не успява да се причисли. Мраморът и златото, с които се обгражда, само допълват образа на парвеню.


Дълговете и делата


След като натрупва над 4 милиарда долара дългове към 72 различни банки, в началото на 90-те години Тръмп изпада в сериозни финансови затруднения. Между 1991 и 2009 той шест пъти декларира банкрут. В опит да върне част от кредитите си разпродава всичките си казина и хотели в Атлантик сити, а Сити банк му отнема Хотел Плаза в Ню Йорк. Критиците му твърдят, че той е единственият бизнесмен, успял да фалира казино. Оттогава всички банки, с изключение на една - Дойче банк, отказват да го финансират.


Дойче банк е част от друг сюжет - това е докладът на специалния прокурор Мълър. Тук ще споменем само, че през 2017 г. Дойче банк беше глобена с 425 милиона долара от щатския департамент за финанси в Ню Йорк и със 163 милиона паунда от британските финансови служби за пране на пари - над 10 милиарда долара мръсни пари от Русия.


Друг интересен факт, е, че на 19-ти ноември 2019 г. в дома си в Малибу, малко преди да даде показания пред Конгреса, е намерен обесен 55-годишният Томас Бауерс - бившият шеф на американската дивизия на Дойче Банк, който лично е разписал част от 2-та милиарда долара кредити, които в продължение на 30 години Тръмп получава от банката. Полицията съобщава за самоубийство.


Нека отбележим и два интересни цитата от синовете на Тръмп.


През 2008, далеч преди президентските амбиции на баща им да се реализират, Дон младши казва по време на конференция: "Руснаците диспропорционално участват в много от нашите активи - в Дубай, в проекта ни в Сохо и навсякъде в Ню Йорк. Виждаме много пари да се изливат от Русия".


През 2014 г. журналистът Джеймс Достън пита как семейството на Тръмп успява да финансира голф клубовете си. Ерик отговаря така: "Ние не разчитаме на американски банки. Ние имаме цялото финансиране, от което се нуждаем, от Русия".


Над 4000 дела, свързани с Тръмп и различни негови дружества, са стигали до съда в последните 40 години. Някои от тях са за измами, други са за връзки с организираната престъпност, сексуални посегателства, злоупотреба с финансови средства - списъкът е дълъг. Много от делата продължават и до днес, което обяснява намерението на Тръмп да помилва пълнолетните си деца, а дори и себе си, преди края на мандата му през януари 2021. Дали има право да помилва и себе си е въпрос, който най-вероятно ще бъде решен от Върховния съд.


Данъчните декларации и националната сигурност


За разлика от всички останали кандидат-президенти и президенти, Тръмп никога не е показвал своите данъчни декларации. Въпреки призовките и многобройните дела, които продължават и досега, финансовите му документи остават скрити. През септември тази година Ню Йорк Таймс пръв разкри част от тях. Оказа се, че в годината, в която е избран за президент, както и през първата година на управлението си, Тръмп е платил всичко на всичко по 750 (седемстотин и петдесет) долара годишен данък, а в 11 от предишните 15 години, е платил нула. Нищо.


От декларациите му става ясно, че в този период той е загубил над един милиард долара и е натрупал дългове за още толкова. Над 400 млн. долара заеми от този един милиард дългове, са с падеж в следващите 2 години. Въпрос на националната сигурност е фактът, че не е ясно кои са финансовите институции, на които той ги дължи.


Може би не е случайно, че веднага след изборите на 3 ноември 2020 г. Тръмп започна масирана кампания за набиране на средства под претекст, че са в полза на делата, които води в опит да промени резултата от изборите. До момента са събрани около 210 милиона долара от доверчиви избиратели, но както става ясно от дарителските документи тези средства могат да бъдат използвани за всякакви цели и по негова преценка.


Що се отнася до политическата кариера на Доналд Тръмп, тя започва с първата му заявка да се кандидатира за президент след посещението му в Москва през 1987 г. Следват две провалени кандидатури - през 2000 г. И 2012 г. Тогава в Америка още никой не го приема сериозно. Но някой, някъде, през всички тези години, търпеливо и щедро е инвестирал и когато през 2016 г. Тръмп бива избран за президент, наистина е имал повод да почерпи. Въпросът е какво ще стане сега, когато Тръмп загуби.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK