Политическите рискове, които ще забавят възстановяването на икономиката

Залповото увеличение на минималната работна заплата и на държавните проекти в стопанството облагодетелства онези, които имат най-бърз достъп до бюджетни ресурси, включително от ЕС.

© Надежда Чипева, Капитал

Залповото увеличение на минималната работна заплата и на държавните проекти в стопанството облагодетелства онези, които имат най-бърз достъп до бюджетни ресурси, включително от ЕС.Анализът е препубликуван от "Свободна Европа".


"Политиците имат огромна власт да навредят на икономиката и много малко власт да направят нещо добро."


Уолтър Е. Уилямс (1998)
Посланията на г-н Томислав Дончев, а преди това и на ДПС, за "догонващ Европейския съюз икономически растеж" - фразеологията на план за възстановяването, на "следващото поколение" и пр., много приличат на идеите "за качествено нов растеж, за дълбок прелом във всички области" от 1987 г. или на "качествено нова степен и всестранното сътрудничество между нашата страна" и един съюз от 1963 г.


Засега стопанската политика на правителството се оценява от хората и фирмите най вече като намерение. След месец-два тя ще се оценява като резултат. И този резултат ще е предопределен от избора на подхода към предизвикателствата от пролетта на тази година.


Най-важното в този подход беше, първо, вярата, че положението ще се оправи от само себе си и наесен пандемията ще се изпари, и второ, убеждението, че купуването на одобрение от избирателите е стопанска политика.


Това възстанови донякъде доверието в правителството към края на ноември. Но създаде съревнование за компенсации от страна на бюджета, което ще изиграе лоша шега за всички. Защото неимоверно увеличава политическите рискове за години напред.


Основният проблем ще бъде, че хората, фирмите, техните организации, включително политическите партии ще се надяват твърде много, че някой друг ще се погрижи за възстановяването на икономиката и твърде малко ще вярват в себе си.


Стопански растеж и просперитет няма как да възникнат само от благи намерения и финансиране от Европейския съюз или държавния бюджет. Общото политическо настроение е за държавен интервенционизъм в стопанството, споделено от практически всички партии и мнозинството избиратели.


Стопански реалии


По макро- и микроикономически причини, както и по чисто политически причини, подходът е "икономическият растеж е добър за бедните".


Проблемът е преди всичко политически: засилването на обхвата на социалните политики, залповото увеличение на минималната работна заплата и на държавните проекти в стопанството де факто облагодетелства онези, които имат най-бърз достъп до бюджетени ресурси, включително от Европейския съюз.


Високото равнище на минималната работна заплата (на 50% от средната за страната) спира наема на работна сила особено в регионите със средни заплати под 1 000 лева. Заетостта на големи групи от населението в най-добрия случай е временна и неформална.


На това отгоре спрямо тях, например спрямо ромите, има и скрита, и пряка дискриминация. Пряката е следствие на омраза, недоверие, неразбиране, липса на политическо представителство и важни политици с анти-ромски позиции.


Скритата е по-важна: кодексът на труда всъщност защитава вече работещите, особено с колективен договор. В България за последните пет години временните трудови договори намаляват с 25%, докато средно за Европейския съюз равнището им е 10 пъти по-високо като дял от заетостта в сравнение с България. В Швейцария и други по-заможни страни тази заетост е до 20 пъти по-висока, отколкото в България. Същото е положението и при всички краткосрочни договори. (Между другото точно цената на тези договори, а не размерът на ДДС, е основният проблем в хотелиерството и ресторантьорството.)


Това е проблем не само на ромите, но и на 22% от гражданите на страната и приблизително толкова, които не са осигурени за пенсии и достъп до здравеопазване.


Склерозата в пазара на работна сила е фундаментален проблем. Пенсионното дело и здравеопазването остават хронично недофинансирани. Пенсионерите, както вероятно ще докаже преброяването на населението догодина, ще са 22-23% от населението, а "следващото поколение" - около 19%. Първите са по-важни при избори, затова и държавното пенсионно осигуряване увеличава разходите си залпово с около 1/5 в сравнение с тази година.


Макроикономически, както напомни наскоро Институтът за икономика и политики на УНСС, потенциалът за растеж на българската икономика отслабва през последните десет години.


За периода 2013-2019 г., за който обикновено и донякъде с основание се говори положително, стопанският ръст е с половината от темпа си от десетилетието преди 2008 г. Ръстът на създаване на работни места е наполовина по-бавен от преди. Недостигът на работна сила е 30-40%. Чуждестранните инвестиции са 1/10 от равнището им преди рецесията от 2009-2010. След 2011 г. производителността на труда расте с 30% по-бавно. През 2020 г. и преводите от чужбина към близки и роднини в България практически се изпариха.


Чисто политически рискове


Хората винаги биха предпочели някой друг да плаща данъците им и задълженията им към кредитори. Тази година подклажда тези очаквания.


"Обединени патриоти" се опитват да улеснят това предпочитание за кредитите чрез прокарване на старата идея (тяхна и на БСП) чрез проектозакон за личния фалит.


В условията на над 10-милиарден мораториум върху обслужването на банкови задължения, чийто срок ще изтече след изборите, няма по-пряк път към банкова криза и ощетяване на добросъвестното мнозинство от клиенти на банковата система.


Опортюнизмът някой друг да плаща данъците е идея на БСП, синдикатите и някои иначе наглед разумни икономисти от 2013 г. насам. Нищо чудно, ако тези идеи за отмяна на равния данък получат по-силно разпространение в предизборната кампания.


Освен ромите, политически непредставена е и една група, която според последната статистика наброява 940 хиляди души. Това са т.нар. самонаети. Заедно с ромите те са "маргинализираните", не са дори група, те са част от почти никоя схема за компенсации и дори не могат да се организират да ги поискат.


Иначе 2021 г. ще е типична предизборна година, само с по-засилени от обикновено проблеми с легитимността, управлението на закона, разхлабване на фиска на централно и местно равнище и засилване на ролята на настоящи и бъдещи парламентарни балансьори, например на "Обединени патриоти", ДПС и други.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (10)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1195 Неутрално

  Страната няма да дръпне, ще си оставаме най-бедната и най-корумпирана територия на Европа, ЗАЩОТО, суджук има, ама само за наЩе ора.

 2. 2 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1731 Неутрално

  Първо 2021 не е предизборна, а е изборна година. Имаме два избора -парламентарни и президентски.
  Второ хайде да видим какви са възможностите на Държавата. Както започва Станчев със цитат най-добре е да не пречи.
  Самата Меркел преди дни каза, че държавата не може вечно да подпомага ударени от кризата бизнеси. А Станчев надолу в анализа си иска точно това.
  Да видим с какво разполага държавата.
  Първо разполага със 47 милиарда, които ще събере. Второ разполага със 2,6 милиарда лева грантове от ЕС по кризата. Трето разполага с 15 милиарда лева от предишният програмен период средства от ЕС. И не на последно място разполага с възможността да взема 55 милиарда държавен дълг.
  Какво може да прави. Ами бай-простото и употребявано в западният свят средство е,бчрез доходите на хората за които се грижи държавата. И най-вече чрез пенсиите. Потреблението в момента най-бързо стимулира бизнеса.
  Разни санирания за 2,5 милиарда и други публични проекти също помагат, но много по-бавно.
  Затова нямаме повод за икономически песимизъм. България не е зависима от туризма. Който трябва да спре да се подпомага защото не е ясно как и кога ще се възстанови . Такива е мнението на мнозинството хора. Милен Велчев и подобни инвеститори в туризма бе са долюбвани явно. Хората казват лапаха с високи цени години,на сега реват.

 3. 3 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3154 Неутрално

  "Залповото увеличение на минималната работна заплата"
  ===============
  Вие усещате ли се какви ги пишете?
  Залпово, но нормално ще е да я направят 1000 лева.
  Само ревете, че сме бедни, но като дойде до увеличение, само за вас да е.

  Еретик
 4. 4 Профил на zhoo
  zhoo
  Рейтинг: 55 Неутрално

  "Освен ромите, политически непредставена е и една група, която според последната статистика наброява 940 хиляди души. Това са т.нар. самонаети. Заедно с ромите те са "маргинализираните", не са дори група, те са част от почти никоя схема за компенсации и дори не могат да се организират да ги поискат." - интересни разсъждемия, в птавилна посока, но това е най-големия проблем. Дребният, семейният бизнес е не само обект на неглижиране, а традиционно е такъв за рекетиране от страна на политици, държавна администрация и назначени крупни бизнесмени у наща мила родина, а той е двигателя на прогреса и иновациите.

 5. 5 Профил на gmw46695127
  gmw46695127
  Рейтинг: 8 Неутрално

  The Bulgarian banks are with some 9bn BGN potential bad credits after Covid Credit moratorium. Observe that banks will not be bailed out from government as EU banks to show who is really creating the corruption and that EU banks are controlling the Bulgarian Central Bank BNB and Government with brain Implants and Mind Control on the waves of A1 and Tetra EU network. Banks should according to EU directive be bailed in with stocks , bonds and big deposits. EU banks have some 5 bn EUR deposits that should be enough if they bankrupt due to bad loans. Please EU people observe Bulgarian banks , I will observe your money not to be wasted on EU banks that are also close to bankruptcy after bad management last decade , zero bound interest rate by ECB , even negative, and covid.  

 6. 6 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2054 Неутрално

  До коментар [#2] от "Да вярваме на истината":
  "Потреблението в момента най-бързо стимулира бизнеса."

  Това ми изглежда нелогично, защото България внася повече стоки отколкото изнася.
  Чрез увеличаване на вноса ще помогнем и на своя и на чуждия бизнес. Вероятно може да се прогнозира съотношението на ползите за чуждия бизнес, но Бълтария няма нужда да помага на по-богатите държави в ЕС.

  подпис
 7. 7 Профил на debruckere
  debruckere
  Рейтинг: 1374 Неутрално

  Според мен към политическите рискове трябва да добавим и зависимостите и тоталната липса на компетентност в институциите, както и правенето на закони за конкретни олигархични кръгове.
  В добавка-ударнаото харчене на милиарди за политическо оцеляване.

  Ще е чудо, ако икономиката само се "забави"

 8. 8 Профил на Miroslav Georgiev
  Miroslav Georgiev
  Рейтинг: 448 Неутрално

  До коментар [#3] от "Костадин Иванов":

  увеличението трябва да се движи заедно с увеличение на производителността на труда на хората , иначе даваме повече пари за същата работа ... едни пари взети назаем отнякъде.

 9. 9 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3961 Неутрално

  "..............Посланията на г-н Томислав Дончев, а преди това и на ДПС, за "догонващ Европейския съюз икономически растеж" - фразеологията на план за възстановяването, на "следващото поколение" ....................."

  Няма как да стане това г-да/другари управляващи , защото много крадете и това силно изкривява нормалното функциониране на икономиката/ справка Пол Кенеди - "В подготовка за 21 век"!Освен има в пъти повече бюрокрация у нас и тези хрантутници "тежа като воденичен камък" на бюджета!А най-страшното е , че България се озбелюдява трайно през последните 30 години и няма да има занапред нито достатъчно потребители,данъкоплатци и трудови ресурси!!!

 10. 10 Профил на space35
  space35
  Рейтинг: 389 Неутрално

  До коментар [#8] от "Miroslav Georgiev":

  Тая плоча се изтърка, измисли нещо по-оригинално!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK