Лъжата като оръжие за масово поразяване

Редица хора у нас дори вярват, че някакви злокобни норвежци искат да вземат децата им, за да ги дадат за осиновяване от гей двойки.

© Юлия Лазарова

Редица хора у нас дори вярват, че някакви злокобни норвежци искат да вземат децата им, за да ги дадат за осиновяване от гей двойки."Родът човешки
не понася твърде много реалност."


Т. С. Елиът


Според Ювал Харари, автора на "Sapiens: Кратка история на човечеството", това, което е превърнало човекоподобната маймуната в човек (вследствие на някаква тайнствена мутация) е способността на човека да разказва измислени истории, в които вярва, и може да убеди и другите да вярват в тях. Шимпанзето според него може да каже на другите шимпанзета "Внимавайте, идва лъв!". Но не може да каже и да убеди другите да вярват, че лъвът е символ на тяхното племе.
Символът не е физическа реалност, но е духовна реалност. На философско или религиозно ниво можем да кажем, че тази вяра в "измислени истории" е всъщност вярата, че духовният свят, невидимият свят, светът на идеите е реален. Това е светът на идеите на Платон, трансцендентното на Кант отвъд възможното знание или представата за отвъдния свят във всички религии.


В този смисъл символното мислене не е точно вяра в измислици и светът на идеите не е лъжа, а свят на чистата логика или на интуицията за трансцендентното. Но когато четем роман например, ние знаем, че авторът рисува една измислена реалност, и все пак се вживяваме съзнателно в тази литературна измислица, сякаш тя е истина. Творческата фантазия и символното мислене за света - това е, което отличава човека от шимпанзето. Това е и предимството на човешкия интеклект пред изкуствения интелект.


Но способността ни да се вживяваме в измислени истори, да превръщаме обекта на вярата, обекта на нашите въжделения в реалност, невидимото във видимо,


може да играе и пагубна роля във всекидневието или в политическия живот.


Толкова много хора вярват на телефонните измамници, които създават за тях някаква измислена лична реалност - близък роднина е в нужда от помощ. По време на първата чумна епидемия през 14-и век хората са обвинявали за нея евреите или пък котката, че е сатанинско животно. Да не говорим за горенето на вещици и инквизицията като репресивна властова институция.


Политици и идеолози рисуват пред народа картината на светлото бъдеще. Или зловещия образ на врага. И ако го правят умело - народът им вярва. Хората мислят в образи и картинки (които са символни). Работник и колхозничка - млади и красиви - с издигнати в приближените им ръце сърп и чук. Злият чичо Сам с цилиндър с американско знаме и бомба под мищница И обратно - представата за социализма (дори западният демократичен социализъм) като сталински концентрационен лагер с оковани хора зад бодлива тел. Знаем как тоталитарните държава извършваше идеологическо промиване на мозъци чрез плакатни образи и прости наративи. Разказът, картинното представление на сцена или екран въздейства още по-силно от плакатния образ.


Режисираната картинка на усмихнат актьор с току-що измити сияйни зъби или измислената история (Мария взе това лекарство и вече няма никаква болка в кръста) се ползват и с комерсиални цели в рекламата. Жълтата преса, чиято основна цел е комерсиална - да се продаде вестникът (ако няма и скрита политическа цел), казва на хората това, което искат да чуят - разказва им за извънбрачна авантюра на знаменитост, за марсианци, които слизат в планинско село, докато в друго село се появява вампир.


Лъжата се продава по-добре от истината, ако е достатъчно драматична и шокираща.


Днес обаче, в информационната епоха, лъжата, фалшивата новина или конспиративната теория - измисленият наратив, който обяснява по прост, плакатен или карикатурен начин света - става мощно оръжие. С помощта на социалните медии това може да бъде оръжие за масово поразяване. То се ползва умело например от Путин, политик с професионален опит от съветските тайни служби, в новата студена война между Русия и Европейския съюз или между Русия и НАТО. Ползва се умело и от политици с търговски опит и нагласа като Доналд Тръмп, който знае как да поднесе на своите верни изборатели лъжата, която те искат да чуят, за да бъдат въодушевени или разгневени в изборната борба.


Тръмп например разпространяваше навремето така наречената "birther" конспиративна теория, че Барак Обам не бил роден в Съединените щати и съответно не бил законен президент. Сега, когато е напълно ясно за всички и обявено включително от републикански губернатори на щати, че Байдън е спечелил изборите, Тръмп продължава да настоява, че е изгубил благодарение на някаква (неодказана и неприета от никой съд) мащабна фалшификация. Неговите фанатични последователи вярват безрезервно - защото той им казва точно това, което те искат да чуят. Тръмп използва тази следизборна истерия за фъндрейзинг - за бъдещи избори (след четири години) или за промоция на личния си бизнес или бъдеще в политическия шоубизнес.


Важно е също така да се въплъти в един реален човек абстрактният образ на врага.


Бил Гейтс е новият Джордж Сорос - либералният архивраг. (Либералите са основен враг както за бившите комунисти и путинистите, така и за крайно десните и националпопулистите в западния свят). Мнозина хора с крайнодясна или крайнолява нагласа вярват в конспиративната теория за тайното световно правителство, което иска да пороби всички ни. И за злия гений Гейтс, който се кани да чипира световното население чрез ваксинация. Така, като се ваксинираме за коронавируса, ще станем послушни и достанционно управляеми. Колкото и да е абсурдна и смешна тази теория, има много хора, които й вярват. Има и такива, които съзнателно я разпространяват с някаква политическа цел.


Носенето на маска стана идеологически знак. За националпопулистите отказът да се носи маска е бунт срещу посегателството върху индивидуалната свобода - било от някакво световно правителство, било от Европейския съюз - за националпопулистите в Европа, както и за външните врагове на съюза. Европейският съюз трябва да се сатанизира.


У нас се направи успешно дори една лингвистична фалшификация - около думата "джендър". Дори


Конституционният съд на практика потвърди тази конспиративна теория,


базирана на лингвистична фалшификация. (Думата gender на английски означава "пол" - частично синоним на "sex" - но пол не в сексуален план, а в социален - ролята на мъжа и жената, половите роли в обществото). Според конспиративната теория, разпространявана от нашите националпопулисти и путинистите антиевропейци, Истанбулската конвенция не целяла защита на жените от насилие, а подмолно вземане на властта от някакви "джендъри" - т.е. хора с нетрадиционна сексуална ориентация. Тази лингвистична фалшификация проработи много добре в България.


Редица хора у нас дори вярват, че някакви злокобни норвежци искат да вземат децата им, за да ги дадат за осиновяване от гей двойки. Но "джендърската" теория е на практика едно антиевропейско идеологическо оръжие. В конспиративния наратив на путинисти и ултрадесни евроскептици врагът са либералите, превзели властта в Европа. Затова майсторите в ползването на лъжата като оръжие измислят думи като "Гейропа", "либерастия" и "толерастия". Либералите, както казахме, се явяват най-удобният образа на врага - и за крайната левица, и за крайната десница.


"Пицагейт" е още по-абсурдна конспиративна теория от нашата - за норвежците, крадящи децата ни. Но "пицагейт" също има сексуално-криминална основа - такива наративи са много ефективни с това, че емоционално ангажират, предизвикват гняв и възмущение. Според конспиративната теория "пицагейт" светът се управлява от някакво тайно общество на педофили канибали, в което участват Хилъри Клинтън и други видни демократи в САЩ, видни холивудски актьори, папа Франциск, та дори и Далай лама.


И центърът на тази злокобна световна секта била една пицария в американската столица Вашингтон


Има и още по-налудни конспиративни теории (макар че това за чипирането и "пицагейт" са достатъчно налудни) - например теорията за плоската земя. Видите ли, от Колумб и Галилей насам ни лъжат, че земята е кръгла! А тя всъщност си е плоска. И астронавтите, и космонавтите, които твърдят, че са обикаляли земята, също са вероятно съучастници в този грандиозен (и вековен) заговор да се измами човечеството, че земята е кръгла


Човек е устроен да вижда това, което иска да види, да вярва в това, което му харесва да вярва, независимо от всякакви факти или логически, рационални убеждения. Затова в новата студена война (или множеството нови студени войни) в информационната епоха идеолозите - командири на невидимия фронт, ползват картинки и наративи (фалшиви новини и конспиративни теории). Това е новото оръжие за масово поразяване.


С помощта на социалните мрежи лъжата може да се разпространява като вирусна пандемия. Веднъж приета от нас за истина, проникнала в съзнанието ни, тя трудно може да се премахне от там. Тя вече е станала реалност за нас и никакви факти, никакви рационални доводи не могат да ни излекуват от вярата ни в лъжата.


Само ние сами можем да се излекуваме - ако сме достатъчно критични и самокритични.


Точно време
С код 10Dnevnik получавате поне 10% отстъпка
Купете
Избрани стихотворения от Т. С. Елиът
С код 10Dnevnik получавате поне 10% отстъпка
Купете

Ако не се страхуваме от истината, дори когато не ни изнася, дори когато е болезнена. "Истината ще ви направи свободни", казва Исус, според Евангелието на Йоан. Истината, способността да си отворим очите за фактите, дори когато не ни изнасят, е единствената ни защита в информационната война, в която не знаем дори откъде точно идват атаките срещу нашето съзнание - атаки с фалшиви новини и конспиративни теории.


Смятам, че и новото блокиране на процеса на спиране на студената война между България и Северна Македония, студена война започнала още по югославско и съветско време с рисуване на обаза на врага - фашист и татарин, с преувеличени, ако не напълно фалшифицирани исторически наративи и национални митове, се инспирира отвън. Инспирира се от тези сили (очевидно такава е Русия), които не искат Западните Балкани да бъдат интегрирани в евроатлантческото пространство. И у нас, където изведнъж пак започна да се отрича съществуването на македонски език, и от другата страна на границата, където упорито се отрича общата ни история, този конфликт се раздухва от националпопулисти с вътрешнополитически цели. Но както друг път в миналото, националпопулистите съзнателно или не обслужват външни сили, които не мислят доброто на страните им - в случая на България или Северна Македония.


Трябва да си отваряме добре очите, дори когато истината е болезнена, и да не се оставяме да ни облъчват от екрана. А най-успешно ни облъчват с лъжата или емоционално преувеличената истина, в която по психологически причини или поради образованието ни от тотатлитарно време сме предразположени да вярваме. В новата студена война по-лесно се убиват живи хора (като се съсипва авторитетът им в медиите), отколкото се убиват призраците от миналото. Или призрачният образ на идеологическия враг.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK