Спрете безконтролното раздаване на бонуси в държавната администрация

Клуб "Просперитет": "Намираме тези практики за абсолютно неприемливи, особено във времена на пандемия и дефицити!"

© Велко Ангелов

Клуб "Просперитет": "Намираме тези практики за абсолютно неприемливи, особено във времена на пандемия и дефицити!""Дневник" публикува отвореното писмо на клуб "Просперитет" до Агенцията за държавна финансова инспекция, министъра на финансите и министър-председателя.


През годините стана практика в редица висши държавни органи, учредени със специален закон, в края на бюджетната година реализираните "икономии" по бюджета да се раздават на висши чиновници под формата на 13 и 14 заплата и/или финансови бонуси. Правните основания за това са изключително спорни.


Особено смущаващ е случаят от миналата година с Централната избирателна комисия, за която стана публично известно, че освен 13 и 14-та, членовете ѝ са си раздали и 15 и 16 заплата! И то при изрично разписан в чл. 52 от Изборния кодекс месечен размер на възнагражденията им, без възможност членовете на ЦИК с тяхно собствено решение и/или приети от същите тях вътрешни правила за работата на комисията, да си разпределят допълнителни възнаграждения.
Нещо повече - публично известно стана, и че ежемесечните наеми за жилищата на няколко от членовете на ЦИК, както и разходите им за таксиметров транспорт, също се поемат от бюджета на комисията, т.е. от българските данъкоплатци?!


Тази година очевидно отново няма да е изключение. С Протоколно решение 258/24.11.2020, в т. 5 - "Разни", комисията е гласувала отново допълнителни възнаграждения на членовете си! Не по-малко скандално е разписаното в Протоколно решение 257/17.11.2020 (стр.50) купуване на 19 броя нови мобилни телефона на обща стойност 26 416 лв., или по около 1400 лв. бройката!


Придобиването на подобен висок клас мобилни апарати от висшите държавни чиновници напомня позабравения скандал "Верту" с депутати от 41-то НС, когато част от народните избраници бяха заснети със скрита камера в работно време на "ВИП"-събитие. Присъствието им на това събитие имаше единствената цел да се сдобият безплатно със скъпата вещ.


Подобни практики за безконтролно харчене в края на бюджетната година, без връзка с реалните резултати от извършената работа, не са чужди и на много от останалите висши държавни органи, учредени със специален закон - КЗК, КРС, КЕВР, КФН, и т.н.


Намираме тези практики за абсолютно неприемливи, особено във времена на пандемия и дефицити!


Предвид гореизложеното, на основание чл. 2 във вр. с чл. 4, т. 1 от Закона за държавната финансова инспекция, ви сезираме с настояване да извършите предварителна проверка относно намерението за подобни разходи на публични средства в гореизброените и останалите бюджетни организации, подлежащи на контрол пред вас. Настояваме и да дадете задължителни указания с оглед тяхната евентуална незаконосъобразност.


При установяване на подобни практики, съответното държавно ведомство да бъде проверено и 3 години назад, като при установяване на нерегламентирано харчене на средства в полза на висши чиновници, те бъдат задължени да ги възстановят!


Клуб "Просперитет":


Калин Манолов - журналист
Мартин Димитров - макроикономист
Христослав Ангелов - микроикономист
инж. Бойко Бочев - бизнесмен
Николай Кюркчиев - икономист
Петър Славов - адвокат
Йордан Стоянов - IT специалист


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (47)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на scott
  scott
  Рейтинг: 796 Неутрално

  те още не са стартирали!

 2. 2 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3776 Неутрално

  Как да спрат, като калинките от администрацията са верни избиратели, а идват избори?

 3. 3 Профил на reply
  reply
  Рейтинг: 583 Неутрално

  ДРАМЕ ИМ ЧЕ ХОРА С МАЛКИ ДЕЦА МРА ОТ ОТ ГЛАД И СА БЕЗ ТОК И БЕЗ ЛЕКАРСТВА , ТОВА НЕ СА ХОРА , ТОВА СА ИЗРОДИ

 4. 4 Профил на lout66
  lout66
  Рейтинг: 593 Любопитно

  Когато стана въпрос държавата да плаща тестове или да се затвори за известно време за да се спасят човешки животи Борисов каза че няма пари , когато се раздават безумни бонуси или се обещава 30 процентно увеличение на парите на държавната администрация пари има .Нямам нищо против всички да взимат големи заплати и бонуси , но не е лошо големи заплати да се дават срещу свършена работа , а както всички с години сме се убедили българската държавна администрация не върши работа и за 5 стотинки , и даже ако изведнъж се окаже че тя не работи или всички министерства са закрити животът ни може би ще стане по лесен и по добър.

 5. 5 Профил на popovski31
  popovski31
  Рейтинг: 1377 Неутрално

  Няма как. Идват избори.

 6. 6 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1887 Неутрално

  В общинските администрации не работят ,,случайни” хора...

 7. 7 Профил на truly
  truly
  Рейтинг: 390 Неутрално

  Пир по време на чума. Моралът е последното, което ще откриете при гербераста.

 8. 8 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2346 Весело

  Да бе. Нали са им електорат?

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 10. 10 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3051 Любопитно

  Страшно безобразие, единствено се надявам да му излезе през носа на Борисов това пилеене на парите на данъкоплатците за заплати на чиновници. Да видим дали ще стане обаче, българите бързо забравяме.

 11. 11 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 884 Неутрално

  Милите наивници, не разбират как работи системата на лоялност в една полу-феодална държава в 21 век. Подобно извращение е целенасочено нарочно направено, а не е плод на недоглеждане. Хората на тия длъжности задължително са некомпетентни за заеманият пост, и са издигнати единствено по причина партийна лоялност, която се възнаграждава с безконтролно харчене на държавни средства. Това са заплати, бонуси, допълнително "стимулиране", екскурзии в чужбина по конференции, и т.н, всичко платено от вашия джоб. Става дума задължително за месечни доходи в прилични пет цифри. Но това не засяга редовият служител, които реално върши работата в тия организации, а само висшите ръководители (председатели, комисари, директори на дирекции, и т.н). Тая система на лоялност е част от контрола на боковата държава. ПО същия метод беше създадена и номенклатурата по време на "златния век" на байтошовата държава. Репродуцираме един и същи модел !

 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 14. 14 Профил на Калник
  Калник
  Рейтинг: 712 Неутрално

  Предлагам парите, които се раздават като бонуси, да бъдат единствено от съкратени щатни бройки през годината. Не незаети - съкратени. Това е единственото обективно мерило за ефикасността на администрацията - ако си успял да свършиш работата с по-малко хора. И без това държавната и общинска администрация са поне 2 пъти повече, отколкото има нужда.

 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 16. 16 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 884 Неутрално

  Предлагам парите, които се раздават като бонуси, да бъдат единствено от съкратени щатни бройки през годината. Не незаети - съкратени. Това е единственото обективно мерило за ефикасността на администрацията - ако си успял да свършиш работата с по-малко хора. И без това държавната и общинска администрация са поне 2 пъти повече, отколкото има нужда.
  —цитат от коментар 14 на Калник


  Това звучи добре в ушите на повечето хора, но нека ти обясня какво точно ще се случи. Никой от тлъстите порове, които вземат въпросните суми и имат такива привилегии, няма да бъде съкратен ! Ще бъде намалена бройката на държавни служители, които реално вършат работа, а останалите им колеги ще бъдат натоварени и със тяхната, и заплатата им пак ще под или около средната за страната. Тая идея повече ще помогне на някой партократ на висш държавен пост да се сдобие например и със служебен автомобил и личен шофьор, вместо да реши проблема. Примери такива колкото искаш.

 17. 17 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1505 Неутрално

  Е, на Алилуята, особено, к'во не му харесва? Той е върл привърженик на сегашната система /не бонусната/, в която обаче много добре виреят мутри и простакеси. Демек има нещо изначално сбъркано.
  А, АЛИЛУЯ???

 18. 18 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3860 Неутрално

  Нека си раздават бе, я колко хубаво управляват!

  Държавата цъка като швейцарски часовник.

  Само в Габрово има над 3,600 проспериращи капиталистически предприятия и 400 ресторанта с по 1 до 3 звезди на Мишлен.

  Продължителността на живота гони тази на Япония, качеството на градския въздух е като в Алпите, децата ни са грамотни като редакторите на Енциклопедия Британика, премиерът ни е мъдър като Бертран Ръсел и Айзея Бърлин заедно, милиционерите ни са културни като симфоничен оркестър, прокурорите ни са честни и неподкупни като будистки свещеници...

  Само едни лиляви умнокрасивци мрънкят и недоволстват, ана народът ги е зафичкал на коня под опашката.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 19. 19 Профил на kvasimodo
  kvasimodo
  Рейтинг: 1789 Неутрално

  Своите хора трябва да бъдат нахранени. Всички управници са го правели.

  "Което беше порок стана обичай" - Сенека
 20. 20 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1669 Неутрално

  Защо да спират бонусите?
  Това е инвестиция в наближавашите избори!

 21. 21 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1669 Неутрално

  До коментар [#11] от "Индиана":

  Имам две глуповати съседчета работещи в НОИ.
  Лятото с гордост носят фанелки и шапки с надпис ГЕРБ.

  В общината в Банкя, в част от съаите в които съм влизал даже има Негов портрет. Не голям наистина и обикновено леко сбутан към цветята на прозореца, но има време.

 22. 22 Профил на Барбас-Шехерезадов-КапуТски
  Барбас-Шехерезадов-КапуТски
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Без изненади, най желаното място за работа отново е в администрацията. Работят или не, чиновниците си получават 100% заплатите. Няма ковид, няма локдауни... живота си тече по старо му. Получават си и ДМС та и всичко е 6.

 23. 23 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2718 Неутрално

  До коментар [#11] от "Индиана":

  Toчно! Големите бонуси и привилегии са в София, из министерства и агенции, от ниво директор на дирекция нагоре. Много хора си мислят, че става въпрос за цялата държавна администрация, което въобще не е така. Редовия служител получава някаква заплата в диапазона 1000-1500 лева. В дълбоката провинция се работи и за 700-800 лева. Бонусите са по 100-200 лева за някой празник и не са сигурни. Горкият мат`рял... Ако знае какви пари си раздават богопомазаните в системата на правосъдието и вътрешния ред - свят ще му се завие...! Там става въпрос за десетки и стотици хиляди допълнително, извън заплатите по 7-8-10 хиляди лева. Коли, секретарки, командировки - даже и не влизат в сметката. В същото време медицинските сестри протестират и се борят за 1000 лева. И продължавам да недоумявам, как продължава да има тъпаци, които продължават да гласуват, за да го има всичко това...?!

  Бивш tww09306483.
 24. 24 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3860 Неутрално

  До коментар [#21] от "мики маус":

  "В общината в Банкя, в част от съаите в които съм влизал даже има Негов портрет."

  Това сигурно съм го споделял: Имаме приятели с голяма къща в Арбанаси, та покрай тях поопознах и селото. Допреди 2 години местен търговец произвеждаше вафли "Бойко Борисов" и се продаваха в селския (единствения) магазин. Обикновена вафла, но със снимка на Бойко Борисов отгоре. Миналото (2019) лято вафлите бяха изчезнали в магазина. Не се харчели и магазинерът спрял да зарежда...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 25. 25 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2684 Весело

  До коментар [#18] от "Norman Granz":

  +1

 26. 26 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2684 Весело

  До коментар [#24] от "Norman Granz":

  Може да смени вафлите с тоалетна хартия и да види как ще потръгне.

 27. 27 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3860 Неутрално

  До коментар [#26] от "Deaddark":

  "Може да смени вафлите с тоалетна хартия и да види как ще потръгне."

  Трябва да е поне три вида: с премиера, с Валери и с агент Иван.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 28. 28 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1182 Неутрално

  Тъй де, за избиратели става дума, относително малко, но добре организирани и мотивирани. Пък все пак и ЦИК организират изборите и броят гласовете. Иначе как беше, купуването и продаването на гласове е престъпление.

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 29. 29 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3056 Неутрално

  Ми така се печелят избори.
  Боко може нищо друго да не може, но избори да печели може. Доказал го е.

 30. 30 Профил на 1984
  1984
  Рейтинг: 586 Неутрално

  няма разлика между ГЕРБ и БСП все комунистически крадци

  BG e мини империя на злото.
 31. 31 Профил на ve4e
  ve4e
  Рейтинг: 245 Неутрално

  Сега нека не слагаме всички администрации под един знаменател.
  ЦИК е съставена само от роднини на партийно приближени.
  Най отговорно ви казвам че НАП няма 13 заплата от 2003 г.
  Награди на "заслужили : хора може и да има но те са малко.
  Това е една от администрациите дето пълни бюджета, но уви няма такива плащания.

 32. 32 Профил на SEAL
  SEAL
  Рейтинг: 858 Неутрално

  Администрацията е войската на ГЕРБ. Три мандата под строй се гласува за Вожда слънце

 33. 33 Профил на стефан иванов
  стефан иванов
  Рейтинг: 15 Неутрално

  Ами вижте, те техните цели са си ги постигнали .Вече над 10г успяват да замазват и замитат проблемите в държавата при това давайки вид ,че здраво се работи по върпоса.Пишат се всякакви стратегии ,планове,пътни карти ,НО все за в бъдеще време.
  След година две пак същото и пак в бъдеще време.Плюс това на колко вече избори успяха да прилъжат матряла да гласува за тях,и да го убеждават ,че нямат алтернатива?
  Та бонусите им са съвсем заслужени.А и матряла по тази територия е свикнал да го мачкат и унижават стига да има Бащица да мисли за всичко и на масата да има ракийка със салатка ,ми кво му трябва друго на човек?

 34. 34 Профил на стефан иванов
  стефан иванов
  Рейтинг: 15 Неутрално

  До коментар [#31] от "ve4e":

  Е тякя де то си го пише само за наши хора на високо ниво.За обикновеният шушляк надеждата за светло бъдеще с ГЕРБ и възможноста да се гаври с гражданите опрели до него за някакъв подпис и печат .

 35. 35 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4373 Неутрално

  винаги ми е драго, когато комунистите свалят маските и започнат да искат да експроприират експроприираното; комсомолецът и верен син на бекапе Калинчо май вече не се прави на либертарианец - сега е по-надеждно да си татуираш Пол Пот
  —цитат от коментар 12 на hhhuuunnnn


  Калин Манолов беше либертарианец. Сега е тръмпист.

 36. 36 Профил на Милен Минчев
  Милен Минчев
  Рейтинг: 755 Гневно

  Значи няма смисъл да коментирам, защото ще бъде изтрито за нецензурни изрази. Даже такива нецензурни изрази ми идват, че може да ми се изтрие и акаунта. Ще оставя на въображението на коелгите коментиращи какво искам да кажа.

 37. 37 Профил на bnc59488372
  bnc59488372
  Рейтинг: 670 Неутрално

  До коментар [#6] от "Аз съм българче обичам наште планини зелени":

  кавичките трябваше да са на работят.

 38. 38 Профил на ikod
  ikod
  Рейтинг: 246 Неутрално

  21 век, но в една друга дъжава - Великобритания. Ето как кметът на моята община получи £81 000 бонус + около милион за останалите държавни служители в общината:

  общо взето с работа да подобри живота на хората в общината. Спря неизгодните сделки и спаси библиотеките от фалит, намали престъпността в региона, а сега се е захванал да сложи в ред сметосъбирането. Ще кажете, че това реално му е задължението и да той си получава заплата за това. Но бонус? Ами хората поискахме да му се даде, както и на цялата администрация. Но защо? Защото цялото им управление има покритие и пълна отчетност за това какво е направено, какво не, какви са причините нещо да не се случи и какви са следваите стъпки да се реализира. И още нещо - въпреки че имат доста власт, нито веднъж не си позволиха да напрявят нещо без широко обшествено обсъждане. Влючително и бонусите. Та направиха едно допълнително представяне на държавните служители и кой за какво се бори и какво е постигнал. И помолиха хората да им определят бонусите. Така и стана - хората гласуваха чрез анкети бонусите. Но по интересното в случая, че кметът не очакваше такава сума и след обявяване на резултатите направи интервю и се отказа от бонусът и пожела тези пари да бъдат използвани за постигане на определена цел.

 39. 39 Профил на deutscher._
  deutscher._
  Рейтинг: 564 Неутрално

  Е как да го спрат преди ДОН БАРБА ГАНЬОС ТУЛУПА
  ДА Е ОЧИСТИЛ БОЖЕСТВЕНОТО ВЪРХОВНО МЯСТО НА ДЪРЖАВАТА ОТ ПРИСЪСТВИЕТО СИ ? ! ?
  А дано , чул ме Господ и целия ни"мъдър" народ дето го е избрал -него и цялата пасмина около него ! ! !

 40. 40 Профил на val1320
  val1320
  Рейтинг: 430 Неутрално

  Добре де,заплати 13,14,15-16-та за ЦИК,но КАКВО толкова са свършили през 2020?!Даже шефката им си подаде оставката,че не могли да намерят машините за гласуване!И телефони за 1400 лв.?!А бе,търбусерници,нима не можете да си вършите работата и с обикновено телефонче за 50 лв.?Ние,данъкоплатците ви позволяваме до 50 лв.,защото Държавата и ние сме бедни,а пък и вие НЕ ЗАСЛУЖАВАТЕ повече!Моля Клуб "Просперитет" надлежно да ни информира ако/когато ДФИ се задейства и какви са резултатите от евентуалната им проверка на случая!

 41. 41 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1429 Неутрално

  Целта е ясна, всеки който е държавна заплата се разглежда като потенциален гласоподавател в полза на ГЕРБ и затова се раздава като за последно.
  Така и не узряха тиквите на нашите управляващи, че това не дава очаквания резултат - защото на всеки получил му се струва, че е получил по-малко отколкото заслужава и като цяло, болшнството са обидени.
  Да питат Станишев, какъв беше резултата от неговото оливане.

 42. 42 Профил на Curb Your Enthusiasm
  Curb Your Enthusiasm
  Рейтинг: 602 Неутрално

  От 20 години работя в държавна администрация, досега бонус не съм получавал, а никой друг друг от администарцията. Става въпрос за Онтарио(Канада).
  Жена ми работи в частния сектор и там се раздават бонуси, размерът зависи от годината,

 43. 43 Профил на fosmanh
  fosmanh
  Рейтинг: 8 Любопитно

  До коментар [#30] от "1984":

  НАП ли пълни хазната или ние всички с нашите данъци и такси, хайде си пак си помисли.

 44. 44 Профил на kkl38598034
  kkl38598034
  Рейтинг: 86 Неутрално

  Жълти стотинки са това. И половин чекмеже не се събира общо от всичките бонуси. Севдето, Горанов, Борисов - документирани престъпници. Няма правосъдие за избраните.

 45. 45 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7447 Неутрално

  Борисов купува избори с бонуси и незаслужено увеличение на заплатите на държавните чиновници.

 46. 46 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3281 Неутрално

  До коментар [#31] от "ve4e":

  "Най отговорно ви казвам че НАП няма 13 заплата от 2003 г."

  Много ми се искаше да Ви повярвам, но прочетох други данни: През 2019 г. в НАП са раздадени 30 млн лв бонуси, равняващи се на 21.41 % над осн. възнаграждение по договор. Това е официална информация, дадена от служител на агенцията.
  https://www.pariteni.bg/novini/pari/kakvi-bonusi-si-razdadoha-v-nap-i-nzok-233916

  Това, за съжаление, ми напомня историята, когато Лиляна Павлова, като министър на регионалното развитие, обясни раздадена допълнителна заплата по повод Деня на строителя, 26 октомври - това не било 13-та заплата, а втора 10-та...

  „Някои битки се водят повече от веднъж, за да бъдат спечелени.“ Баронеса Маргарет Тачър
 47. 47 Профил на evpetra
  evpetra
  Рейтинг: 1141 Неутрално

  До коментар [#14] от "Калник":

  "Предлагам парите, които се раздават като бонуси, да бъдат единствено от съкратени щатни бройки през годината. Не незаети - съкратени."

  Искате да кажете: последно раздаване. Защото винаги в щата има бройки, които не са предвидени за запълване, а именно за "спестяване" на пари, които да се раздадат в края на годината. Никакви бонуси! Малко ли са им 30 процента увеличение на заплатите? А незаетите щатни бройки трябва да се закрият, само че няма да стане, за съжаление.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK