На запой с Немеца

На запой с Немеца

© Георги Кожухаров"А бе, Немец, к'во ще кажеш за България?" е коментарна колона на германеца Кристофер Неринг специално за "Дневник". Представяме текстовете му така, както ги е написал на български.


Гутен таг, България! Немеца е. Нали Ви обясних, какво-що Ви пиша? Оригинален, 100%-ов германец съм аз, пиша за случките ми у България и как ги виждам аз нещата. И тия неща ги виждам понякога с не съвсем трезвен поглед.


Хора, не знам как е при вас, предстоят ни пазници и събиране на масата. Ама мене вече ме боли главата. "Боли ме главата, повече нема да пия ракия, защото главата ме боли." Сигурен съм, че знаете този феномен: Нищо лошо нямаш на ум тази вечер, само една малка биричка с другарите и - айде, прецакаха се работите, събуждаш се сутрин некъде и се чустваш като стара коза.
Убеден съм, че го знаете, но и като Немеца провери за последно статистиките, в България имаше най-евтиния алкохол в целия Евро-Съюз. Не е ли много странно? Уж най-евтиният алкохол, ама все ми свършват парите всяка неделя след излизането. Може би затова Чърчил каза: вярвай само на статистиките, коите сам си манипулирал.


Още от първото ми идване у България открих любовта си към ракията. Ама не всяка ракия става за нещо, щото некои хора се вземат за големи майстори и при варенето на ракия гледат повече на градуси и да не губят ценната течност, отколкото на чистотата. Излизат страхотни ментета. Скоро чух за един по-опитен юнак, който не пие ракия, ама всяка година вари няколко литра - за да ги даде като рушвет на когото му е нужно. Пак един страхотен начин да прецакаш системата - лоша ракия за господата корупционери, много изобретателно!


България през миналите години беше на 6-то място по консумация на алкохол. Така, средно на човека, разбира се, че нали требва да изкключим децата и веганите (да де, честна дума, повечето алкохолни напитки не са веган...ега ти режима!). И кой беше пред вас в статистиката? Немците и австрийците. Какво става? Голяма ракия у Немция е само 40 милилитра и струва 6 евро, как така да ви изпреварим? Може би има нещо общо с нарастването на българските имигранти по немските земи, требва да проверим...


Пиенето в България има важна, ама не винаги здравословна, роля в обществения живот. И в говора. Питаш кръчмаря за времето, а к'во ще ти речи? - "Пивко е, друже мой!". Или във вица: "Бира може да се пие по различни начини: По немскому - с наденици; по френски - със сирене; по италиански - с пица; или по-нашему: с водка."


На урока по български дойдох и не си бях подготвил домашното.


"- Защо бе, Немец?
- Ми, бях на ергенски купон, нали съм кум.
- Мале и к'во излезе?
- Ми, нищо особено, нали знаете, нема нищо по-тъжно от весела мъжка компания...ама поне така, без големи простотии го изпълнихме, само 6 мъже с 5 бутилки уиски в Борисовата и яко се наквасихме.
- Мани, ясна ми е работата", рече учителят и добави:
- Пиенето винаги е по-важно.


Гати педагогиката, си мисля аз, ама той продължава:


- Добре де, тогава ще го използваме този случай като предмет за учене. Почваме: Колко думи знаеш за 'напивам се'?
- Ми, неколко: Къркане, поркане, напиване, ходене на запой...или в минало свършено: отровихме се, омазахме се, понапихме се, натряскахме се, наквасихме се...
- Мани, мани, Немец, май си голям ценител или откъде ги знаеш ти тези думи?
- Еми, така се говори навънка във весели (значи: пияни) компании по кръчмите...
- Добре, съгласен съм. Хайде да учим още нещо друго: пасивно време. Ти знаеш ли, Немец, че по български) можеш и пасивно да се напиеш?
- Моля, к'во?
- Е, пак малко знаеш ти за български запой, де. Можеш, например, да кажеш: "напих се без да искам...или: някой ме напи...или всичко заедно: вчера без да искам, неволно, съвсем случайно ме напиха."


Малей, яка работа, винаги съм знаел, че рядко съм отговорен за запоите и махмурлуците си. Виновна е поредната невидима власт, която насила ме е накарала да се напия. Тези невидими власти у България, мани мани...


Ама това далеч не беше краят на урока:


- Добре, ще учим нещо друго тогава: Вие със събутилниците си, обезобирихте ли ги кръчмарите вчера?
- Моля, к'во??
- Аха, не го знаеш: О-без-о + глагол, демек: дали сте им изпили цялата бира?
- А, разбрах. Ама не знам, ние ракия пихме...
- А бе, немец, к'во да те направим? Не мога да работя с теб, айде, стига учене за днес, че ме боли главата вече..."


И така както пиенето и алкохолът играят важна роля в обществения живот и говора, така и мерките срещу грозния брат (нема как да е сестричка) на пиенето - махмурлукът - играе важна роля в българската култура.


Най-вече в българската кухния. Всеки си знае некакви домашни чудеса и лечения за махмурлука: "А бе Немеца, яж едно шкембенце и ще се оправиш...А бе немец, пийни едно айрянче и ще ти мине...пийни една чашка сок от кисело зеле, не е приятно, ама ще ти свърши работа...Немец, стига глупости, само планински въздух може да те оправи...не бе, Немец, не ги слуашай тъпанарите, само скок в планинско езеро ще ти помогне...да бе да, гледай ги пияниците, всичко знаят, Немец: само повече ракия може да те оправи, клин клин избива." Или друго: "Е, аматьорска работа, требваше още през нощта да ходиш при Мимас на Графа, сандвич-бутката на Раковски или в Дивака - немаше да ти е толкова тежко днес..."


И тъй, Немеца ги пробва всичките домашни лечения. Нищо не му помагаше, нито супа, нито въздух, нито всичките пилешки крилца в Дивака - все ме боли главата. Само едно нещо може да ти помогне с махмурлук: или по-малко, или по-доброкачествен алкохол.


Ама какво да се прави по време на пандемията? През март по време на голямата карантина се обадих на един приятел тук: "А бе, Немец, к'во се оплакваш? 2, 3 запоя и годината ще мине..." И така, годината скоро свършва - ама каква година беше тя? Никъв запой, само домашен алкохолизъм с "карантини" (обикновено мартини е, ама си го поркаш съм и вкъщи). Зáбрави я тази година, братле, зáбрави я...


Ега ти, Немеца, това ли беше смисълът от запоя с теб? Къде е анализът, къде са фактите, къде са рецептурите?


Ми, ако требва да знаете: Смисълът на всеки запой е, че алкохолът не прощава. По-дълбок смисъл нема.


Ама една стара берлинска поговорка гласи: "Ако къркаш, ще умреш; ако не къркаш, все ще умреш; значи: къркаш!" Така че, айде, пияниците скъпи, наздраве и дано да се видим 2021г. - на пивко време, с домашна ракия, едно шкембенце, да ги обезобирим оцелелите кръчмари и да се надяваме, че алкохолът все пак ни прощава!


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (73)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 3. 3 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 2111 Неутрално

  Оф с на този словоизлияниянията докога ще ни занимават. Немец в България - голям праз, познавам още 5 такива - чудо голямо!

 4. 4 Профил на Stoyan Andreev
  Stoyan Andreev
  Рейтинг: 229 Неутрално

  баси ужасът, руснаците верно са знаели за COVID-19 още през 2017-та годинаhttps://web.archive.org/web/20200905225953if_/https://wits.worldbank.org/trade/comtrade/en/country/RUS/year/2017/tradeflow/Exports/partner/ALL/nomen/h5/product/300215
  —цитат от коментар 1 на boy47673115


  Вие сериозно ли? По-голямата част от консумативите и апаратурата за тестване за ковид-19 е създадена за други медицински цели. Хайде малко намалете глупостите.

 5. 5 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 2713 Весело

  Средностатистическият немец, казват аналитиците, изпива годишно 200 литра бира.

  У нас средностатистическите немци учат в осми клас…:)

  [email protected]
 6. 6 Профил на Kosta Delev
  Kosta Delev
  Рейтинг: 853 Неутрално

  Благодаря на автора! Надявам се да ни държи непрекъснато в течение, особено ако отразява преживяванията си в тоалетната по време на стомашно разстройство.

 7. 7 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2666 Неутрално

  Абе Немец, кат не може да носиш, що пиеш? :)

  Аз само туй не можах да разбера :)

 8. 8 Профил на Дисидент в ЕССР
  Дисидент в ЕССР
  Рейтинг: 291 Неутрално

  Няма статия, в която Немеца да не оплюе България - колко сме корумпирани и какви ганьовци сме.

  Възпитание и маниери за чудо и приказ.

  "Нашите деца не получават образованието, от което имат нужда. Те трябва да бъдат обучавани в традиционните морални ценности, но вместо това им се казва, че имат изконното право да бъдат гей. Това е измама, която ги отклонява от верния път в живота." - Маргарет Тачър, 1987
 9. 9 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2915 Весело

  До коментар [#8] от "Дисидент в ЕССР":

  Не го корете немеца - препил е и повръща.

 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 12. 12 Профил на constatator
  constatator
  Рейтинг: 1000 Неутрално

  Скоро попаднах на един прекрасен късометражен филм “Защо България трябва да е в списъка ви за посещение”, който според мен е една чудесна реклама за страната ни, която особено се зарадвах да видя, защото мисля, че имаме нужда точно от такъв поглед, който да ни описва без думи.

  Авторът е Joerg Daiber. Той е учил в Берлин, Сан Франциско и Лос Анджелис. Започва кариерата си като специализира в специални ефекти и кукловодство за филми и телевизия. От 2006 г. продуцира различни документални проекти от късометражни филми до едночасови документални серии за Discovery Channel Europe и DMAX.

  Като част то поредицата филми под общото заглавие “Little BIG world”, за България се разказва в 4 минути визуална наслада, която ни разхожда край Седемте рилски езера, Белоградчишките скали, Боянски водопад, Царевец, Созопол, Пловдив и още.


  photos © Joerg Daiber, shared with permission
  Базираният в Берлин режисьор използва интересен подход в заснемането и монтирането, така че да се създаде визуална илюзия в миниатюри, които показват пищни пейзажи, оживени градове и историзески забележителности.


  photos © Joerg Daiber, shared with permission
  “България е невероятна страна и може би една от най-подценяваните дестинации за пътуване в Европа, която предлга всичко – от невероятни пейзажи, красиви планини, прекрасни плажове, оживени градове, средновековни крепости, социалистически паметници и още много.”, пише под видеото си в Youtube Joerg Daiber с обещанието, че след пандемията ще намери възможност и време отново да посети страната ни за по-дълго.


  photos © Joerg Daiber, shared with permission

  photos © Joerg Daiber, shared with permission
  Краткият филм е завладяващ минималистичен модел на страната, кйто разкрива смесица от природа, градска среда и културно наследство. Основната идея, която следват филмите в поредицата “Little BIG world”, е да покажат някои от най-красивите места по света чрез ефекта на заснемане tilt-shift photography, който ги преобразява във вълнуващи миниатюри. Определено Joerg Daiber е имал възможността да посети зашеметяващи красиви места по целия свят, за което само можем да завиждаме благородно. Сред любимите културни забележителности на режисьора, направили му най-силно впечатление обаче е паметникът на връх Бузлуджа. “Любимата ми забележителност е изоставеният паметник на Бузлуджа в България. Изглежда като странно НЛО, кацнало в планината и оставено там да изгние”, споделя авторът в интервю за designboom.com.

  Как един немец видя страната ни и я популяризира в 4-минутен късометражен филм
  БЪЛГАРИЯ/ВСИЧКО/ШАШ-МАШ POSTED ON ДЕКЕМВРИ 7, 2020ДЕКЕМВРИ 7, 2020

  Скоро попаднах на един прекрасен късометражен филм “Защо България трябва да е в списъка ви за посещение”, който според мен е една чудесна реклама за страната ни, която особено се зарадвах да видя, защото мисля, че имаме нужда точно от такъв поглед, който да ни описва без думи.

  Авторът е Joerg Daiber. Той е учил в Берлин, Сан Франциско и Лос Анджелис. Започва кариерата си като специализира в специални ефекти и кукловодство за филми и телевизия. От 2006 г. продуцира различни документални проекти от късометражни филми до едночасови документални серии за Discovery Channel Europe и DMAX.

  Като част то поредицата филми под общото заглавие “Little BIG world”, за България се разказва в 4 минути визуална наслада, която ни разхожда край Седемте рилски езера, Белоградчишките скали, Боянски водопад, Царевец, Созопол, Пловдив и още.


  photos © Joerg Daiber, shared with permission
  Базираният в Берлин режисьор използва интересен подход в заснемането и монтирането, така че да се създаде визуална илюзия в миниатюри, които показват пищни пейзажи, оживени градове и историзески забележителности.


  photos © Joerg Daiber, shared with permission
  “България е невероятна страна и може би една от най-подценяваните дестинации за пътуване в Европа, която предлга всичко – от невероятни пейзажи, красиви планини, прекрасни плажове, оживени градове, средновековни крепости, социалистически паметници и още много.”, пише под видеото си в Youtube Joerg Daiber с обещанието, че след пандемията ще намери възможност и време отново да посети страната ни за по-дълго.


  photos © Joerg Daiber, shared with permission

  photos © Joerg Daiber, shared with permission
  Краткият филм е завладяващ минималистичен модел на страната, кйто разкрива смесица от природа, градска среда и културно наследство. Основната идея, която следват филмите в поредицата “Little BIG world”, е да покажат някои от най-красивите места по света чрез ефекта на заснемане tilt-shift photography, който ги преобразява във вълнуващи миниатюри. Определено Joerg Daiber е имал възможността да посети зашеметяващи красиви места по целия свят, за което само можем да завиждаме благородно. Сред любимите културни забележителности на режисьора, направили му най-силно впечатление обаче е паметникът на връх Бузлуджа. “Любимата ми забележителност е изоставеният паметник на Бузлуджа в България. Изглежда като странно НЛО, кацнало в планината и оставено там да изгние”, споделя авторът в интервю за designboom.com.


  photos © Joerg Daiber, shared with permission
  Внушителните ни природни богатства и историческите забележителности са изобразени под звуците на класическата музика от увертюрата към “Вълшебната флейта” на Волфганг Амадеус Моцарт, която добавя фин комедиен щрих в цялостната картина.

  С всички живописни места и изключителни монументи, България си намира място не само в поредицата “Little BIG world”, но и в сърцето на Joerg Daiber.

  https://shash.bg/bulgaria-kusometrajen-film-populiarizirane-joerg-daiber/ - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
  Има и такива немци на които им дължим уважение и благодарност.

 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 14. 14 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1732 Неутрално

  Алкохолът е вреден.

  Мы идем широкими полями На восходе утренних лучей. Мы идем на бой с большевиками За свободу Родины своей.
 15. 15 Профил на Kamenarski
  Kamenarski
  Рейтинг: 427 Весело

  Алкохолът е вреден.
  —цитат от коментар 14 на anonim440


  Да, и трябва да се унищожава...

  НЕ ЦЪКАЙТЕ МИНУСИ НА ТРОЛА! ТЕ ПЕЧЕЛЯТ ДЕНЬГИ И ОТ ТОВА!
 16. 16 Профил на constatator
  constatator
  Рейтинг: 1000 Неутрално

  Уникалния клип за красотите на България на немеца Joerg Daiber.

  https://youtu.be/lOsd0g_YUck

 17. 17 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 3355 Весело

  е как не са светнали немеца за най-важното? ако на бутилка от фанта е завита капачка от кока-кола, то значи в бутилката има ракия

 18. 18 Профил на chironex
  chironex
  Рейтинг: 214 Неутрално

  Немец, от ментета и мешане на бири с ракии нема как да не те боли главата.
  От качествен алкохол глава не боли.

 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 21. 21 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2915 Весело

  До коментар [#17] от "karatista":

  След три ракии немците минават на "ти", ние на бира.

 22. 22 Профил на chironex
  chironex
  Рейтинг: 214 Неутрално

  Алкохолът е вреден.
  —цитат от коментар 14 на anonim440


  Не е. Алкохола убива нервните клетки. Остават само спокойните.

 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 24. 24 Профил на g.y.okatova
  g.y.okatova
  Рейтинг: 1405 Неутрално

  До коментар [#12] от "constatator":
  Аз пък попаднах на ето този човек.Холандецът,който говори на чист български език, с уважение към манталитета и обичаите ни.

  https://www.btv.bg/video/shows/tazi-nedelia/videos-nedelia/leon-de-lju-holandecat-kojto-obikna-balgarija-ot-prav-pogled.html

 25. 25 Профил на zero_day
  zero_day
  Рейтинг: 435 Неутрално

  Абе на 6-то място, ама според продадените бандероли, ако сложиш цялата нелегална ракия, вино, водка и т.н., рязко ще се изкачим нагоре в класацията. Аз поне не знам една къща, в която да няма поне един бидон с ракия и заредени още няколко с материал за печене.

 26. 26 Профил на g.y.okatova
  g.y.okatova
  Рейтинг: 1405 Неутрално

  Абе...то тая работа с Немеца стана като оная рубрика за гурметата в дневника- коментарите са по-интересни от самата рецепта.

 27. 27 Профил на zero_day
  zero_day
  Рейтинг: 435 Неутрално

  До коментар [#17] от "karatista":

  Така е, другия важен урок е винаги да пробваш на аромат безцветната течност в пластмасова бутилка, колкото и да си жаден, че после боли джигеро :D

 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 29. 29 Профил на Сд
  Сд
  Рейтинг: 610 Неутрално

  Скучни хора са немците,само мрънкат.Нито филми могат да правят,нито музика.Май и в секса ги няма много

 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 31. 31 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6164 Неутрално

  До коментар [#14] от "anonim440":

  Зависи от дозата.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 32. 32 Профил на Kamenarski
  Kamenarski
  Рейтинг: 427 Весело

  "пасивно време"немеца баче никак не са му ясни времената у бълхарския :( примерно-- бил съм се бил напил
  —цитат от коментар 28 на gtn45673112


  Тва е в минало свършено незапомнено...

  НЕ ЦЪКАЙТЕ МИНУСИ НА ТРОЛА! ТЕ ПЕЧЕЛЯТ ДЕНЬГИ И ОТ ТОВА!
 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 34. 34 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2726 Неутрално

  До коментар [#18] от "Chironex":

  А-а-а-а-а...! Боли, боли...! Особено ако ги смесваш. Е, има и професионалисти изпиващи по литър или два и се оглеждат за още, но това са редки случаи. Познавам и няколко, които просто са много едри и здрави физически и литър концентрат почти не го усещат. Говорим за хора към 2 метра високи, тежащи по 140-150 килограма.

  Бивш tww09306483.
 35. 35 Профил на Александър Стефанов
  Александър Стефанов
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Абе...то тая работа с Немеца стана като оная рубрика за гурметата в дневника- коментарите са по-интересни от самата рецепта.
  —цитат от коментар 26 на G.Okatova


  Че то това се отнася за поне 2/3 от новините в Дневник. Немеца, за разлика от коментарите, спря да е интересен още с второто си словоизлияние.

  Ами... глупав човек съм, да.
 36. 36 Профил на xyi25666099
  xyi25666099
  Рейтинг: 20 Неутрално

  Ако дойчо само знаеше колко щеше да е полезен на друго поприще което му се отдава...

  Как ще да му олекне като спре да мъчи перодръжката..


  Па и на нас..

  "Дневник" следи в реално време събитията около сблъсъците между институциите и протестите срещу правителството и главния прокурор, които навлизат в 266-cтия си ден
 37. 37 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3991 Неутрално

  ВИИ Маркс имени В.И.Лелина

  Извънщатен на "Дойче зеле"?
  Много станаха

  "На запой с Немеца"

 38. 38 Профил на Nikolai Tsekov
  Nikolai Tsekov
  Рейтинг: 443 Неутрално

  До коментар [#7] от "realguru":

  носи немеца - до 3-4 бири носи - пили сме заедно. Обича да го черпят и като пийне става много откровен. Пие и най-скапаната наливна бира, не му трябват мезета.

 39. 39 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 921 Неутрално

  Освен да хвърляте камъни в ливадата, друго можете ли 🤪

 40. 40 Профил на val1320
  val1320
  Рейтинг: 492 Неутрално

  "Дай ми ти мене свинско и винско,па ме чекай да умрем!"-текст народен.

 41. 41 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2183 Неутрално

  Пропуснал е най-важният урок за германци и българи:
  - Не може нация която се напива с бира, да дава акъл на нация която изтрезнява с бира. 🍷

 42. 42 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1442 Неутрално

  Хептен спадна нивото на хумора - чиста сухоежбина, без бира, вино и т.н.

 43. 43 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 889 Неутрално

  Немец (от народ който се напива с бира) не учи народ който изтрезнява с бира как да пие.

  Апропо, каквато ти е компанията такова ти е и пинето - ако си намериш читави приятели ще пиете и читава ракия.

 44. 44 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2183 Неутрално

  До коментар [#43] от "olimpipanov":

  Както учи другарят Карл Маркс - Битието определя питието.

 45. 45 Профил на г-н Думанов
  г-н Думанов
  Рейтинг: 1192 Неутрално

  "Всички немци са германци, но не всички германци са немци" - стара постановка още от времето на Наполеоновите войни, когато някои германоговорящи държави и области се опитват да убедят прусаците, че аре, холан, не е пък толкова необходимо всички да сме немци, а пък измежду тях вие да сте №1. Та, и нашият Немец сигурно е с потекло на Фолксдойче и поради тази причина хем иска да е немец, хем германец....
  Истината е обаче, че нищо не е разбрал от начините на автентична консумация на алкохол у нас. Тя е ритуална и сложна, а той просто е попаднал на прости хора, които гледат да се напоркат, когато могат с ясната представа, че след три-четири дни след това няма да им се иска и да помиришат. Така не става, батка, при сериозните пиячи у нас. Пие се всеки ден и се прави, докато ти хрумне някоя брилянтна идея или творческо прозрение. Тази идея/прозрение се объсъжда със сътрапезниците бавно, редувайки тежки и леки мезета. Тук разбира се не изразявам социално превъзходство, защото ракията може и да дълбоко отлежала по 120 лв. шишето със салата от червени пиперки и козе сирене, а после дивечова пастърма, но и направо от казана със нацепен алабаш и сланина. Важното е да се пие табиетлийската и да върви мохабет. Мохабетът може да върви и виртуално, но ние не губим кураж - споделената идея стои и там и се обсъжда. Та, ако перифразирам един умник, когато усвоиш нашето изкуство на пиенето на ракия, Немец, ти не само ще станеш много творческа натура. Ще станеш българин, което е вече много. Ама, верно много....

  CONTADOR GRATUITO!
 46. 46 Профил на g.y.okatova
  g.y.okatova
  Рейтинг: 1405 Весело

  До коментар [#7] от "realguru":носи немеца - до 3-4 бири носи - пили сме заедно. Обича да го черпят и като пийне става много откровен. Пие и най-скапаната наливна бира, не му трябват мезета.
  —цитат от коментар 38 на Nikolai Tsekov

  Не знам за всички немци,ама преди време на един Октобер някакви НЕМЦИ ни изпушиха цигарите,докато ги черпехме с бира и дори не предложиха да отговорят с по една халба,хахаха!

 47. 47 Профил на g.y.okatova
  g.y.okatova
  Рейтинг: 1405 Неутрално

  [quote#35:"Помяр"][/quote]

  Аз отдавна спрях да чета "статиите" -преглеждам ги по диагонал,колкото да се убедя за кой ли път какви отцеругатели :( са журналистите в дневника.За сметка на това в повечето случаи има поне един коментатор,който да си струва да го прочетеш внимателно.
  Сега най-вероятно ще ми изтрият коментара .Защото медията е свободна и независима и в нея цензура няма! :)

 48. 48 Профил на г-н Думанов
  г-н Думанов
  Рейтинг: 1192 Неутрално

  До коментар [#46] от "G.Okatova":

  Не са виновни хората, че не са усвоили културата на споделеното пиене. Факт е, че в техните общества съществува контрол и самоконтрол, така че да не се пие много, а също така и да не се разбира, ако човек обича да си пийне повечко. Те не са подготвени за това, кога, как и къде ще срещнат българин, който е склонен да пие и когато прозрат истината действат левашки. Но след придобиване на наблюдения и опит се опитомяват. Стават щедри и дори започват да се обиждат, ако реципрочно не плащат сметките. Единственият ми провал в култивирането на немци на наша земя, е категорично не искат да мезят с карантии. Но това е при мен, при други може и да се е получило.

  CONTADOR GRATUITO!
 49. 49 Профил на fkm26555709
  fkm26555709
  Рейтинг: 1788 Весело

  По горе няма постинги с чувство за добронамерен хумор , какъвто е "фейлетона" на немеца. Така че братя българи, по скромно...

 50. 50 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1087 Неутрално

  Немец, няма смисъл... :)

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 51. 51 Профил на Go Go
  Go Go
  Рейтинг: 769 Весело

  Gnädiger Herr Nering,

  Попаднал сте на лоша компания, а народната поговорка казва: С каквито се събереш, такъв ставаш...

  С подобна компания нито ще се отучите от немското наливане с бира защото и мезето било в нея, нито ще Ви научат да си уважавате мезето. А добрият човек си уважава мезето. Единственото хубаво нещо е, че вече сте се научил да си правите шопска салата, ами уважавайте я. Питайте я какво и се пие (тя вероятно ще каже гроздомицин) и колко и се пие. И като свърши шопската, край на ракията, Schluss!

  Същото важи и за таратора. Помолете някого да Ви научи да правите таратор, ама непременно с орехи. И след това го питайте какво му се пие, гарантирам, че ще поиска мастика, може и заарска да поиска.

  Изобщо културата на правене на шопска салата или таратор и уважението към тях иска време и опит. Повярвайте на опитен човек, аз съм на шише и ошем мастики вече. Така казаха унуките.

  73! Go Go
 52. 52 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 910 Весело

  Абе на 6-то място, ама според продадените бандероли, ако сложиш цялата нелегална ракия, вино, водка и т.н., рязко ще се изкачим нагоре в класацията. Аз поне не знам една къща, в която да няма поне един бидон с ракия и заредени още няколко с материал за печене.
  —цитат от коментар 25 на zero_day


  😃ОВО ЙЕ СЛОВО😃😃😃! Светата истина (за първото изречение)😃За другото...има квартири (може би и къщи) къдет хората не си варят ракия/не я купуват "на едро", и даянят на купешки алкохол (От "Поморие" и други по свестни винарни, до карнобато'пещерските мекерета и т.п.). Е, има и нещо добро в това- в тяхната ракия (на мекеретата де😃) поне е сигурно че няма етил'алкохол. Смесват украински спирт с вода и омекотители, слагат есенции (или малко джибри, за да напишат на етикета "гроздов продукт)) и...гуляй, Вася😃

  Мен този немец и неговите статии СТРАШНО ми харесват😃 Съвет към който не ги харесва-вече знаят за к'о става дума-НЕ ГИ ЧЕТЕТЕ БРЕ!!!

  П.С. Нещо искрено и лично, относно "обезбиряването"😃: По нашенско не пияят много. И съответно в кафенетата нямат голям запас от по скъпите бири. Като вкараха белгийскатса Леф (Leffe) тук страшно ми се 'ареса и минах на нея, нищо че беше може би една от най скъпите бири-силничка (от 7.5 до 10% алкохол по обем, виното е 12-14% алк/обем) и горчивичка-таман по моя вкус.

  Срещана приятел на улицата ("руснак") и му казах-дай да те почерпя готина бира. Влизаме в кафене (първо питах имат ли Леф брюн), и...след по 2 бири на калпак келнерката се извини-'ми свърши се бирата...УДЖАС!!! От тогава, преди да вляза в кръчма питам-имате ли поне 7-8 бири от тази?!?

  Да уточня-това ми се е случвало и в София-в Синия лъв до театъра. Там правехме форумните сбирки по едно време. Та веднъж се случи че им се свърши Бургас 63 обикновенната, и това след 7-8 поръчани ракии. Казват ми-'ми свърши се, имаме само Барик...

  Казвам им-ами става, ама да е на същата цена!

  Ааа, нЬе моЙЬе така, тя в ценоразписа е 7-8 лв голямата ракия (обикновенната беше...5.80 май).

  Казвам-ВАША ГРЕШКА, защо аз да плащам разликата?!? Още повече че разликата между покупните цени е от порядъка на 3-4 лв/0.5 л (13-14 до 16-18).

  НЬЕ МОЙЬЕ!

  Викни управителя...'ми нЕма го! Обади му се по телефона...'ми не отговаря!

  Казах им-вижте, ще си платя за още една ракия по скъпо, щото това са всъщност ДВЕ ракии-ПЪРВАТА И ПОСЛЕДНАТА МИ КОНСУМАЦИЯ НА ТАЗИ РАКИЯ ТУК. И ТУК ПОВЕЧЕ НЕМА ДА СТЪПИМЕ! Нищо че ви правим сметка по 200+ лв през месец, като имате само 3- 4 други маси с клиенти! Я преценете отново?!?

  НЬЕ!

  След няколко дена почнах да търся по телефона управителя, и като го намерих се дигнах до там. С бутилка бира Леф в ръката от киоска до БИАД. Он бая ми се опули, ама след като му разказах историята ме разбра. Хиляди извинения и т.н. Повече не стъпих там!

  Разказах историята на Джими-ливански християнин от 20+ г в България, собственикът на Амина...Амира... мижавото (АМА СЪС СТРАХОТНА КУХНЯ) ресторантче на пазара Иван Вазов. Той се позасмя и каза-БУДАЛИИ! Даваш една ракия с 2-3 лева по евтино, бягаш до комшиите да вземеш назаем бутилка Бургас 63, или я купуваш от магазина на 2-3 лв по скъпо от доставчика. А така загубиха тайфа клиенти...

  За протокола😃

  До коментар [#25] от "zero_day":
  ---------


  Абе...то тая работа с Немеца стана като оная рубрика за гурметата в дневника- коментарите са по-интересни от самата рецепта.
  —цитат от коментар 26 на G.Okatova


  Това важи за 90% от статиите тук. Ама 'мен ми се 'аресва този немец и к'ото пише😃
  До коментар [#26] от "G.Okatova":

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 53. 53 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2301 Весело

  Ако това го е писал сам, браво!
  Аз така чужд език не моем го научи.

 54. 54 Профил на Густав
  Густав
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Абе...то тая работа с Немеца стана като оная рубрика за гурметата в дневника- коментарите са по-интересни от самата рецепта.
  —цитат от коментар 26 на G.Okatova


  Мен пък коментарите ме разочароваха, Твърде много хейт и по-малко креативност.

 55. 55
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 56. 56 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1087 Неутрално

  До коментар [#55] от "асен георгиев":

  Този и на шваба не прилича.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 57. 57 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2915 Неутрално

  До коментар [#51] от "Go Go":

  Стара българска поговорка:
  "Ако ти се пие и имаш две пари, дай едната за мезе"

 58. 58 Профил на Nedyalko Lazarov
  Nedyalko Lazarov
  Рейтинг: 1775 Неутрално

  Първият репортаж на немеца, който не е лош. Само да уточним: за пръв път видях да се пие бира с водка (както с вино, с ром, с бренди) в Германия. Отдавам го на пословичната пестеливост (стиснатост) на немците - напиваш се по-бързо с по-малко пари.
  Ние, от друга страна, си я пием с шкембе, картофки, цаца или просто така, но никога заедно с концентрат.
  Мисля в Братя Карамазови Достоевски използваше израза пиян като немец. Впечатлих се защото е казано от руснак.
  В с. Царев Брод до Шумен Фердинанд докарва немски заселници от Австрия за да покажат на българските селяни модерно земеделие. Почти всички заминават обратно за Германия през 40-41а г., макар че все още има няколко останали от смесени бракове.
  Дядото на жена ми ги помнеше и казваше как са се напивали в кръчмата до припадък.


 59. 59 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2915 Весело

  До коментар [#58] от "Nedyalko Lazarov":

  Като бях малък нашенски алкаш - с другите калпазани купувахме едно шише водка и по една бира, отпивахме стотина грама от бирата и допълвахме с водка - нарязваш се за без пари.

 60. 60 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2915 Весело

  До коментар [#58] от "Nedyalko Lazarov":

  Ей го и химна ни:

  https://youtu.be/dOmvx38ZqYU

 61. 61 Профил на Plamen Shopov
  Plamen Shopov
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#9] от "Deaddark":

  Е,40% от немците,всеки ден са така!

 62. 62 Профил на Nedyalko Lazarov
  Nedyalko Lazarov
  Рейтинг: 1775 Неутрално

  До коментар [#58] от "Nedyalko Lazarov":Ей го и химна ни:https://youtu.be/dOmvx38ZqYU
  —цитат от коментар 60 на Deaddark

  Явно изоставам от времето.

 63. 63 Профил на victortrt
  victortrt
  Рейтинг: 383 Весело

  До коментар [#52] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

  Нивото на нашите кръчми е такова, но просто свестните не оцеляват. Аз затова си пия у дома, а навън - бира или вино, но до 4-5 лева чашата, та да не се мина.

 64. 64 Профил на DEDOVIA
  DEDOVIA
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Една абсурдна личност е намерила поле на изява в една абсурдна държава. На други места просто не би вирял.

  русофобството и соросоизма са тежка психична диагноза
 65. 65 Профил на blahblah
  blahblah
  Рейтинг: 383 Неутрално

  Аман от безработна паплач с единствено постижение западно местораждане да ни се натрапват! Що някой германски вестник не направи подобна рубрика за душеизлиянията на някой балканец?

 66. 66 Профил на FourOhFive
  FourOhFive
  Рейтинг: 707 Неутрално

  Оф с на този словоизлияниянията докога ще ни занимават. Немец в България - голям праз, познавам още 5 такива - чудо голямо!
  —цитат от коментар 3 на zxp53317185


  В началото беше симпатично, но бързо остаря. Все чакам да видя някакво чутовно прозрение на "немеца", но май Годо ще дойде преди това да се случи. Аз ако ги пишех тези бози никой нямаше да ги чете.

  Граждани, не хранете трола. Минус, удивителна и да плува!
 67. 67 Профил на sanjose
  sanjose
  Рейтинг: 80 Неутрално

  Немец, този ти репортаж е малко/много тъп и просто простее. Абе, слаба ракия...

 68. 68 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3498 Неутрално

  До коментар [#53] от "pamela":
  Верно го е понаучил, ама има да доизкусурява.
  У нас никой не би нарекъл шкембе чорбата "супичка".
  Та по повода.
  С едно англичанче преди време покрай работата имахме няколко запойни случки със съответните последствия на сутринта.
  И му викам - отиваме за по едно шкембе и се оправяме.
  Той се дърпа. Не ще и да помирише тая "трайп соуп".
  Мина време, година нещо.
  Дойде още едно англичанче и пак запой и пак същото.
  Пръвото вика - Отиваме на трайп соуп.
  Ха, добрутро! Нали не кусваше, бе? Кой те отвори, а аз не можах да те кандърдисам?
  Някъв трети секретар в посолството на Нейно Величество в София му обяснил, че шкембе чорбата с много чесън и оцет била меджик срещу хенговера.
  Та, така.

 69. 69 Профил на satanail13
  satanail13
  Рейтинг: 751 Неутрално

  Няма статия, в която Немеца да не оплюе България - колко сме корумпирани и какви ганьовци сме.Възпитание и маниери за чудо и приказ.
  —цитат от коментар 8 на Дисидент в ЕССР


  Тоя немец е немския вариант на ЗКПЧ. По-малко азиатски , по-перфиден и далеч по-лицемерен но същността е същата.

  Марс е изконна Американска територия!
 70. 70 Профил на г-н Думанов
  г-н Думанов
  Рейтинг: 1192 Неутрално

  До коментар [#68] от "k_":

  Първият ми кулинарен контакт с англичани много отдавна на тяхна територия беше доста обезкуражаващ... Първо изобщо не искаха и да чуят да ходим на "британска традиционна кухня". Изобщо не съм бил знаел, какво е това и защо го искам.... Най-добре било "италиано". След това се убедиха, че съм шампион по поглъщане на пайове с агнешки дреболии или пък само бъбреци с лук по корнуолски. Викам им, защо бе, джанъм се правите на госпожици? Това си е вашата култура - като ми върнете визитата, да не мислите, че ще ви водя на "италиано"? И за разлика от немците, англичаните са по-отворени и поне пробват, а пък за задушеното шкембе с масло, направо се скарахме, кой го бил измислил.

  CONTADOR GRATUITO!
 71. 71 Профил на mekarshalev
  mekarshalev
  Рейтинг: 343 Неутрално

  До коментар [#52] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

  а пил ли си тъмния леф, него ако опиташ със сигурност ще го харесаш още повече?

 72. 72 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 910 Неутрално
  До коментар [#52] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":а пил ли си тъмния леф, него ако опиташ със сигурност ще го харесаш още повече?
  —цитат от коментар 71 на mekarshalev


  Ами БАШ тъмния Леф споменах (Leffe brune) имах впредвид😃

  ...П.С. Нещо искрено и лично, относно "обезбиряването"😃: По нашенско не пияят много. И съответно в кафенетата нямат голям запас от по скъпите бири. Като вкараха белгийскатса Леф (Leffe) тук страшно ми се 'ареса и минах на нея, нищо че беше може би една от най скъпите бири-силничка (от 7.5 до 10% алкохол по обем, виното е 12-14% алк/обем) и горчивичка-таман по моя вкус.

  Срещана приятел на улицата ("руснак") и му казах-дай да те почерпя готина бира. Влизаме в кафене (първо питах имат ли Леф брюн), и...след по 2 бири на калпак келнерката се извини-'ми свърши се бирата...УДЖАС!!! От тогава, преди да вляза в кръчма питам-имате ли поне 7-8 бири от тази?!?...
  —цитат от коментар 52 на МОЙШЕ ТОЛКОЗ  До коментар [#71] от "mekarshalev":

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 73. 73 Профил на lcx54698210
  lcx54698210
  Рейтинг: 52 Неутрално

  Айде пий една българска бира и от мен! Истинска пикня си е! 😀

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK